Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem Składniki: Spód: 130g herbatników 80g masła – roztopionego i ostygniętego 1 łyżeczka kakao bez cukru Krem: 500ml mleka 80g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g (można zastąpić 2 łyżeczkami cukru wanilinowego(...)czasie mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi. Nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ganache ma mieć temperaturę pokojową jak masło. Spód: 3. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować. Przesypać okruchy do miski, dodać roztopione masło, kakao i dokładnie wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać
Mała Cukierenkanasączonymi w kawie biszkopcikami i musem malinowym to kolejna propozycja ciasta na weekend. Ciasto jest smaczne i podzielne. Z pewnością zadowoli fanów tych mniej tradycyjnych serników. Spód: 180 g herbatników 85 g masła Sernik: 1 kg twarogu sernikowego (u mnie Piątnica z wiaderka) 200 ml śmietanki 30% 3/4 szkl. drobnego cukru 3 jajka 1 op. budyniu śmietankowego 3 łyżeczki(...)cukru pudru (lub do smaku, w zależności od smaku malin) Dodatkowo: 1 op. okrągłych biszkoptów 1/2 szkl. espresso 1-2 łyżki likieru amaretto Masło roztapiamy na małym ogniu. Studzimy. Herbatniki mielimy na piach. Łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (22-24 cm) i dociskamy. Odstawiamy. Kawę mieloną zalewamy około 4 łyżkami gorącej wody
Smaki Na Talerzuśmietany 30 % lub 36 % mocno schłodzonej 2 galaretki cytrynowe 1 puszka brzoskwiń lub 1 kg świeżych 1/2 szklanki zklanki cukru Dodatkowo: 100 g wiórków kokosowych 250 g herbatników kakaowych (np. Petitki) Instrukcje Biszkopt: Piekarnik nagrzewamy do 170 C, formę o wymiarach 23×36 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem(...)kroimy na kawałki. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i na koniec twaróg. Dodajemy lekko tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone brzoskwinie. Całość wykładamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni (uwaga bo łatwo je spalić), studzimy i posypujemy wierzch ciasta. Smacznego. ciasto serowo-brzoskwiniowe to co lubię
To co lubię - gotuję i polecammamy robiły właśnie taki blok. Obok wafli przekładanych niekwestionowany hit z dzieciństwa. Możecie do niego dodać dowolne bakalie, rodzynki, żurawinę, różne ciasteczka czy nawet solone orzeszki. Ja zrobiłam z herbatnikami, żurawiną i orzechami brazylijskimi. Zapraszam serdecznie. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Blok czekoladowy Składniki 250 g masła ¾ szklanki cukru 400 g mleka w proszku ½ szklanki wody lub mleka (ja robiłam(...)mlekiem) 3 łyżki kakao szczypta soli 100 g herbatników lub ulubionych ciasteczek (ja dodałam Petitki) 150 g żurawiny suszonej 150 g orzechów brazylijskich Instrukcje W garnku rozpuszczamy masło z dodatkiem cukru, mieszam, aż cukier zacznie się rozpuszczać, cały czas mieszając (najlepiej rózgą) żeby masa się nie przypaliła. Dodajemy wodę lub mleko, sól i kakao. Dokładnie mieszamy, lekko studzimy
To co lubię - gotuję i polecamosobiście wyjątkowo nie lubię, dlatego postanowiłam zamienić ją śmietanką. Zapraszam po przepis :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śnieżny puch Składniki Składniki na blaszkę o wymiarach 24×36 cm: 20 herbatników (petitki) 1 kg sera śmietankowego (lub z wiaderka) 3 galaretki krystaliczne o smaku cytrynowym 500 ml gorącej wody 500 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36% 3 łyżki cukru pudru(...)ubijając na najniższych obrotach miksera. Kiedy składniki się połączą wlewamy zimną galaretkę cały czas miksując. Masa zrobi się rzadsza ale taka ma być. Masę delikatnie wylewamy na wcześniej przygotowane herbatniki, wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje. W wersji oryginalnej sernik posypujemy wiórkami wcześniej uprażonymi na patelni z dodatkiem masła i cukru. Ja żeby nie dokładać zbędnych kalorii posypałam wiórkami
To co lubię - gotuję i polecamkulinarnego przepisy.pl Sernik ma królewski smak, rozpływa się w ustach, a w upały zachęca do zjedzenia tym bardziej, gdyż smakuje niebiańsko podany prosto z lodówki! Składniki: Spód: herbatniki 200 g 100 g masła dwie łyżki wody Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego u mnie z wiaderka 150 g cukru 5 dużych jaj 100 g masła jedno opakowanie(...)masę serową. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i na dnie piekarnika połóż naczynie żaroodporne wypełnione wodą, która sprawi ,że w piekarniku będzie wilgotno. Teraz przygotuj spód. Herbatniki pokrusz na drobno i wymieszaj z połową roztopionego masła i odrobiną wody. Wyłóż masę na dno formy i delikatnie ugnieć palcami tworząc niewielki rant. Tortownicę wstaw do lodówki. Jajka ubij
Z Kuchni Do Kuchnimiałam w szafce, lodówce to użyłam do ciasta. Wyszło lekkie, orzeźwiające i co najważniejsze przepyszne :) Składniki na tortownicę 18 cm / na 26 cm podwajamy składniki Spód z herbatników: 100 g herbatników 70 g masła Kolorowa masa: 250 g mascarpone 150 ml śmietanki 30 % 1/2 opakowania galaretki np. agrestowej 1/2 opakowania galaretki np. jagodowej 1 płaściutka łyżeczka żelatyny
Gotowanie...to proste !Biało czerwoną tartę zrobisz z kruchych ciastek lub zwykłych herbatników, serka mascarpone z białą czekoladą i musu malinowo-porzeczkowego. Lubię takie tarty, bo dość szybko można je przygotować, a dopóki trwa sezon, testuję je ostatnio w różnych kombinacjach owocowych. TARTA MALINOWO-PORZECZKOWA Składniki: spód: 400 g kruchych ciastek lub herbatników typu petit 120 g masła masa serowo-czekoladowa
Bon appetit mon amiesubskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty sernik z jagodami bez pieczenia JAGÓDKA Składniki: Spód: 170g herbatników 70-80g roztopionego, ostudzonego masła Masa serowa: 350g białej czekolady 200ml śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 200g gotowego sera na sernik (dobrze żeby był gęsty) 500g serka(...)łyżka cukru pudru 1 łyżeczka śmietan-fixu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego około 80g-100g umytych, dobrze osączony jagód do posypania (jagody można osączyć na papierowym ręczniku) Spód: 1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować. Przesypać je do miski, dodać roztopione masło i wymieszać. 2. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć
Mała Cukierenkatarta na chrupiącym ciasteczkowym spodzie z kremem z brzoskwiń, malin i truskawek. Smak uzupełniają świeże owoce ułożone na wierzchu. TARTA z KREMEM BRZOSKWINIOWO-MALINOWYM Składniki: spód: 300 g herbatników typu petit 50 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów 90 g masła krem: 3 duże brzoskwinie garść malin 10 truskawek 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru(...)śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 70 ml wody Przygotowanie: spód: Herbatniki kruszymy na "piasek", mieszamy z mąką migdałową oraz rozpuszczonym masłem. Mokrymi ciastkami wykładamy tortownicę lub formę do tarty wysmarowaną masłem. Ciastka dociskamy dłonią do dna i boków formy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut lub jeśli spód ma być chrupiący pieczemy przez 12 minut w 180 stopniach
Bon appetit mon amieSkładniki: jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, jogurt grecki 4 opakowania (1=380 gram), budyń malinowy 2 opakowania, herbatniki 150 gram lukier buraczkowy: cukier puder 2 szklanki sok z buraków 3-4 łyżki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki wiórki kokosowe 2 łyżki SKŁADNIKI TEMPERATURA POKOJOWA = jajka, cukier mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach(...)masy jajecznej dodać jogurty i połączyć składniki. Wsypać budynie malinowe i krótko mikserem połączyć składniki. Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki, wylać masę jogurtową, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, sernik piec 55-60 minut, w formie sernik dobrze wystudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z buraków, sokiem z cytryny
W Mojej Kuchni Lubiępolecam, bo nadaje kremu ciekawej nutki) 200 g białej czekolady 100 g jagód Posypka (3 rodzaje posypki do wyboru): 1) 50 g orzechów włoskich 2) 100 g herbatników 3) 100 g mąki 70 g cukru 50 g zimnego masła Dodatkowo: 50 g masła do posmarowania płatu ciasta 2 łyżki kaszy manny 1 jajko(...)pomocą trzepaczki przez ok. 30 sek, aż otrzymamy dosyć gęsty i puszysty lukier. Tak otrzymanym lukrem polewamy jeszcze ciepłe jagodzianki. Posypka: Jeżeli wybieramy jako posypkę orzechy włoskie, lub herbatniki, to zwyczajnie je kruszymy i posypujemy powierzchnię jagodzianek. Jeżeli wybieramy jako posypkę kruszonkę, to wszystkie składniki kruszonki ucieramy rękoma do powstanie sypkiej kruszonki (przypomina czymś mokry piasek). Powstałą kruszonkę
Kuchnia ŁukaszaSkładniki 500 g śmietany kremówki 30% 400 g jogurtu naturalnego greckiego 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 500 g świeżych owoców, poziomek , truskawek duża paczka herbatników Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Dno tortownicy, u mnie 20 cm wykładamy herbatnikami. Łatwiej jest układać w formie kwadratowej 24/24
gotuj ze mną