YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty Świąteczny Torcik Bez Pieczenia z Czekoladą i Orzechami Składniki: Spód: 160g korzennych, kruchych ciastek (herbatników) 80g masła – roztopionego, ostudzonego 50g zmielonych orzechów włoskich Krem: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 750g serka mascarpone 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 100g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady(...)zawartości masy kakaowej 64%) 50g mlecznej czekolady 50g zmielonych orzechów 150g białej czekolady 50g wiórków kokosowych 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 200g korzennych, kruchych ciastek (herbatników) Do ozdoby: posiekane orzechy czekoladki z orzechami bezy (niekoniecznie) cukier puder do posypania Spód: 1. Ciastka przełożyć do blendera i zmiksować. Następnie przesypać do miski, dodać roztopione masło i wymieszać
Mała Cukierenkaprostu je uwielbiam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis zapożyczony z bloga Kulinarne przeboje . Składniki na blaszkę o wymiarach 28x26cm. Składniki: 1 opakowanie dużych krakersów (ja użyłam Lajkonik) 100g herbatników 1500ml mleka 4 budynie śmietankowe 43g cukru waniliowego 100g białej czekolady 250-300g cukru zwykłego (ok. półtora szklanki, można użyć mniej) 100g masła 100g wiórków kokosowych+ 50g do posypania(...)przypadku likier), gotować jeszcze chwilę aż masa mocno zgęstnieje (około minuty). 4. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć pierwszą warstwę krakersów. Wylać na nie 1/3 masy budyniowej. Następnie ułożyć warstwę herbatników i zalać 1/3 masy budyniowej. Na masie ułożyć kolejną warstwę krakersów i wylać resztę masy. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto pozostawić do ostudzenia, następnie na kilka godzin
Danka Pichcimusem z mango i limonki. Jest to lekki, orzeźwiający deser doskonały na upalne dni! : ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 70 g herbatników 35 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru pudru 1 limonka 1 mango (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Herbatniki dokładnie rozdrobnić, dodać roztopione masło i wymieszać. Rozłożyć
Danka Pichciczasie o kilkanaście lat, wywołując uśmiech na mojej twarzy :) Składniki: - 4 jajka - 200 g masła - 4 łyżki cukru - 2 łyżki kakao - 1 słoik powideł śliwkowych - garść ulubionych bakalii - opakowanie herbatników 50 g - skórka otarta z 1 cytryny - opakowanie wafli Przygotowanie: Jajka ubijamy na parze, stopniowo dodając cukier. Gdy masa jest puszysta, dodajemy kakao i cały czas ubijamy. Masę zdejmujemy(...)kąpieli wodnej, wstawiamy do miski z zimną wodą i cały czas ubijamy aż wystygnie. Miękkie masło miksujemy porcjami dodając przestudzoną masę jajeczną. Do masy wrzucamy skórkę, bakalie oraz pokruszone herbatniki. Mieszamy wszystko.Wafla smarujemy powidłami śliwkowymi, robimy dwie warstwy, na to warstwa z przygotowanej masy a potem znowu dwie warstwy z powidłami. Gotowego wafla wkładamy do lodówki na kilka godzin
Zainspirowana w kuchniSernik z kulkami makowymi Połączenie dwóch pysznych ciast, czyli kremowego serniczka z aromatycznym makowcem, a wszystko zwieńczone delikatną bezową pianką. Niebo w ustach! Składniki: Spód ciasta: 200g herbatników 60g roztopionego masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg mielonego sera twarogowego z wiaderka 1 szklanka mleka 3,2% 1 szklanka śmietanki 30% 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru(...)wyciśnięty z 1 cytryny Kulki makowe: 1 puszka gotowej masy makowej ok 12 łyżek kaszy manny Wierzch ciasta: 4 białka szczypta soli 1/2 szklanki cukru *** Herbatniki przekładamy do malaksera i miksujemy na proszek *** *** Dodajemy roztopione masło lub margarynę i mieszamy *** *** Masę wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 26x26cm ). Całość wkładamy
Blog z Apetytemczasach PRL-u zapomnieliśmy już dawno, albo ich nie doświadczyliśmy. Ten deser jest bajecznie szybki w przygotowaniu i świetnie smakuje z różnymi dodatkami a nawet sam. U mnie dziś herbatniki i bakalie od Helio. Składniki: 200 g masła 1/2 szklanki wody 4 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie granulowanego mleka w proszku mała(...)paczka zwykłych herbatników opakowanie orzechów laskowych prażonych od Helio opakowanie kandyzowanej czarnej porzeczki od Helio Przygotowanie: W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło,dodajemy cukier, kakao i 1/2 szklanki wody. Mieszamy i podgrzewamy aż masa będzie płynna i jednolita, a cukier dokładnie rozpuści się. Do ciepłej masy dodajemy po szklance granulowanego mleka i mocno mieszamy. Dodajemy orzechy
Życie zaczyna się w kuchniSernik to jeden z najzdrowszych deserów. Na łamach „British Journal of Nutrition” opublikowano badania, które dowodzą, że regularne jedzenie fermentowanych produktów mlecznych zmniejsza ryzyko zawału i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czekoladowa: 250 g. masła 3 łyżki gorzkiego kakao 120 g. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 125 ml. mleka 300 g. mleka w proszku 80 g. mini biszkoptów (lub pokruszonych herbatników) garść łuskach orzechów włoskich Kandyzowana żurawina: 200 g. świeżej żurawiny 230 g. cukru 1/4 szkl. wody Żurawinę wrzuć do garnuszka, wymieszaj z 180 g.cukru i wlej wodę. Podgrzewaj(...)cukier się rozpuści. Ostudź. Wlej czekoladowe masło do wysokiej miski i wsypuj do niego po trochę mleka w proszku, mieszaj szybko rózgą. Na koniec dodaj orzechy, biszkopty (lub herbatniki) i kandyzowaną żurawinę. Szybko wymieszaj i przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy, Wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na noc. Zastygniętą masę krój ostrym nożem na małe
Delicious Placepierniczki :) Z jego przygotowaniem nie ma większych problemów. Ładnie wygląda i ładnie się go kroi. A smakuje... sami się przekonajcie :) Tortownica 26 cm Składniki: Spód: 200 g herbatników kakaowych 100 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 3/4 szklanki cukru 5 jajek 150 ml śmietany kremówki 2 budynie waniliowe(...)Dodatkowo: 200 g pierniczków z marmoladą (bez lukru i czekolady)* 70 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Spód: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrobnić w malakserze i połączyć z rozpuszczonym masłem i przyprawą do piernika. Gotową masą wyłożyć spód tortownicy dociskając ją dłońmi. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Wystudzić. Masa
My simple kitchenDomowym sposobem, za ułamek ceny sklepowej możemy je przyrządzić błyskawicznie w domowym zaciszu. Smakują naprawdę obłędnie! Ja postanowiłam przygotować wersję bezglutenową – wyszło COŚ IDEALNEGO! Do jego przygotowania użyłam herbatników Maria Pain Biscuits Schär – przepysznych, bezglutenowych ciasteczek. Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI : ( ok. 13 szt ) * masło min.82% – 50 g * cukier puder – 1/4 szkl * cukier z wanilią(...)puszystą masę. Pod koniec dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy. Wsypujemy 50 g wiórków ( resztę zostawiamy do obtaczania ) i dokładnie mieszamy. Wkładamy na ok. 20 minut do mrożenia. Herbatniki bardzo drobno kruszymy , dodajemy do schłodzonej masy i dokładnie mieszamy. Migdały zalewamy wrzątkiem , po chwili płuczemy w zimnej wodzie i zdejmujemy skórkę. Z masy formujemy kuleczki , do środka wkładamy migdał
Ostra na SłodkoEkspresowa wersja znanego wszystkim ciasta. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM: SPÓD: ok. 10 dag herbatników WARSTWA MALINOWA: 2 galaretki malinowe ok. 20-30 dag mrożonych malin KREM: 660 ml śmietany 30 % 50 g serka mascarpone * 150 g serka kanapkowego* (lub 200 g samego mascarpone*) 2-3 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny WIERZCH: płatki migdałowe(...)MALINOWA: Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Do lekko przestudzonej galaretki dodajemy mrożone maliny i odstawiamy do stężenia. SKŁADANIE CIASTA: Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Wykładamy herbatnikami. Wylewamy galaretkę, wyrównujemy i chowamy do lodówki. MASA ŚMIETANOWA: Żelatynę zalewamy zimną wodą (tak żeby zakryć żelatynę) Do miski wlewamy zimną śmietanę 30 %, dodajemy serki i cukier puder, ubijamy
Pani na deserszkl cukru 1 łyżka cukru z wanilią 6 jajek 2 budynie śmietankowe 1,5 szkl mleka 3,2% 1,5 szkl suszonego mleka 50 g rodzynek mąka do oprószenia herbatniki Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Żółtka i cukier waniliowy zmiksować dodawać porcjami twaróg i miksować na wolnych obrotach pod koniec wsypać(...)masy serowej i wymieszać szpatułką tu już nie miksujemy. Rodzynki obtoczyć w mące. Formę o wymiarach 25*36 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia Stella . Na dnie ułożyć herbatniki wylać połowę masy serowej, rozsypać rodzynki i wylać resztę masy serowej. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni góra-dół i piec 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć
Ala piecze i gotujeurodzinach męża. Wszystkie koleżanki z pracy były zachwycone i prosiły o przepis. Nie został nawet kawałek. Cała blaszka poszła w jeden wieczór. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI : 1 paczka herbatników 1 opakowanie serka mascarpone (250 dag) 1 śmietanka 30% (330 ml) 2 łyżki cukru pudru 2kg jabłek 2 galaretki owocowe garść orzechów włoskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE : 1. Jabłka obierz(...)dokładnie rozmieszaj. Odstaw do wystudzenia; 2. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj mascarpone, cukier i dokładnie wymieszaj; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Orzechy zblenduj bądź bardzo drobno rozkrusz. 3. Ułóż herbatniki, wyłóż całkowicie wystudzoną masę jabłkową, następnie rozsmaruj krem, posyp wierzch orzechami; 4. Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO
Prosty przepis naczasów PRL-u, gdy nie było wyboru czekoladek, pralinek w sklepach. Produkty potrzebne do przygotowania ziemniaczków były dostępne. 2 szklanki mielonych lub zmiksowanych orzechów włoskich, 1,5 szklanki startych/pokruszonych herbatników, 1 szklanka cukru pudru, skórka otarta z 1 cytryny, sok wyciśnięty z jednej cytryny*, 1 łyżeczka kakao, 1 pełna łyżeczka żelatyny, 2 łyżki spirytusu, 1/2 szklanka wody, do obtaczania(...)ziemniaczków: cukier puder, kakao Żelatynę wsypać do miseczki, wlać letnią wodę - miseczkę wstawić do garnka z wodą i podgrzewać aż żelatyna się rozpuści. Orzechy włoskie, herbatniki, cukier puder, kakao i skórkę cytrynową wsypać do miski i wymieszać. Wlać spirytus, sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki, aby masa lekko stężała. Następnie
królestwo garów