lubimy 3 bit tak bardzo, że nie zawsze czekamy na tę jedyną okazję. Tak było i tym razem - przedstawiam Wam dzisiaj mój własny 3 bit. składniki: 500 g herbatników (część zastąpiłam krakersami) 530 g (puszka) masy krówkowej 1/2 litra mleka 2 budynie waniliowe 200 g masła 2 czubate łyżki cukru pudru 400 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny(...)zostawiłam na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuściłam w kąpieli wodnej. Ubiłam śmietanę, pod koniec dodałam ostudzoną lecz płynną żelatynę. Formę do ciasta o wymiarach 21x26 cm wyłożyłam herbatnikami. Rozsmarowałam na nich masę krówkową. Przykryłam kolejną warstwą ciastek (zamiennie użyłam krakersów), na które wyłożyłam krem budyniowy. Następnie ciastka i bita śmietana. Wierzch posypałam startą czekoladą. Ciasto wstawiłam
babka w formieMasą Budyniową Ciasto Lodowiec Bez Pieczenia Bananowa Krówka – Błyskawiczne Ciasto Bez Pieczenia Napoleonka Bez Pieczenia Na Herbatnikach Ciasto Bez Pieczenia „Niebiańska Chmurka” Trójkolorowa Stefanka Bez Pieczenia Budyniowiec Na Herbatnikach Z Cytrynową Pianką Artykuł Krakersiak z orzechami – ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnewkład jest niewielki, ale w kupie siła i mamy nadzieję, że uzbierano wystarczającą sumę. Bo fajnie jest pomagać :) SKŁADNIKI: Na 12 babeczek. Spody do babeczek: 120 g herbatników 50 g masła Masa serowa: 750 g sera białego półtłustego, zmielonego dwukrotnie 100 g drobnego cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego Sos karmelowy: 50 g cukru(...)wody 100 ml śmietanki kremówki 30% 25 g masła ½ łyżeczki soli gruboziarnistej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spody do babeczek: 1. W misie blendera umieszczamy pokruszone herbatniki. Dodajemy rozpuszczone masło, miksujemy do powstania masy z ciastek o konsystencji mokrego piasku. 2. Foremkę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami. Na dno papilotek wysypujemy masę ciasteczkową, delikatnie uklepujemy. Masa serowa: 1. Do miski wkładamy
W kuchni Katielitra) galaretka o smaku brzoskwiń 2 szt, masa serowa: ser 1 kg, budyń waniliowy 60 g, cukier puder 2 szklanki, masło 100 g, olejek pomarańczowy 1 łyżeczka, dodatkowo: herbatniki 20 szt, czekolada mleczna 100 g, mleko 4 łyżki, Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru(...)zgęstnieją to wykładamy je na orzechowego biszkopta. Na rozsmarowane jabłka kładziemy upieczony sernik. Z pozostałymi jabłkami powtarzamy tą samą czynność i rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Następnie układamy na cieście herbatniki. Do rondelka łamiemy czekoladę, dodajemy mleko i na małym ogniu podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Polewę należy cały czas mieszać. Gotową polewą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi
kulinarne odsłony patiłyżki cukru pudru sok z 1 limonki sok z połowy dużej cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ewentualnie barwnik spożywczy zielony lub 2 łyżeczki zmielonej zielonej liściastej herbaty sól herbatniki Przygotowanie : Żółtka oddzielić od białek, żółtka utrzeć z miodem i cukrem, dodać szczyptę soli Wycisnąć sok z limonki i cytryny Do utartych żółtek dodać ugnieciony ser, utrzeć, wlać sok, wsypać(...)dodać kilka kropel barwnika ( lub herbatę), dokładnie zmiksować Ubić białka na pianę, dodać do sera, wmieszać lekko Na dnie i bokach foremki o wymiarach 26 x 11 cm ułożyć herbatniki, wylać masę sernikową Piec w piekarniku w temp. 160-170*C przez ok. 60-70 min. Moje uwagi: sernik ma wyraźny cytrynowy smak, dla zrównoważenia smaków można polać
Proste PotrawyŻelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody. 3 Do ubitej smietamy dodajemy ser i żelatyne i mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Górę ciasta pokryłam dodatkowo 2 paczkami herbatników i połową puszki masy kajmakowej. Do nasączenia biszkoptu użyłam około 100ml wody z połówką cytryny. Wierzch polałam przezroczystą galaretką. Składanie ciasta – Krok po Kroku 1 Biszkopt nasączamy ponczem cytrynowym(...)kolejno wykładamy masę nr 1, a na nią masę nr 2. 2 Na masę owocową układamy herbatniki na nią kajmak i masę serową nr 3. 3 Na wierzchu układamy truskawki i delikatnie wylewamy tężejącą przezroczystą galaretkę. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Serowe cudo pochodzi z serwisu
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisydużo zmieniłam: - zamiast karobu użyłam kakao, - dałam mleko w proszku zwykłe a nie wegańskie, - zamiast oleju kokosowego użyłam rzepakowego, - zamiast nerkowców orzechów włoskich, - zamiast orzechów laskowych dodałam pokruszone herbatniki, - dodatkowo dorzuciłam suszone morele, żurawinę i gorzką czekoladę, - dodałam trochę więcej wody bo masa była za gęsta, - przed dodaniem orzechów, herbatników i suszonych owoców zblendowałam masę. Na zdjęciach: gołąbki
Qlinarnie i QlinarniePrzepis z bloga Daktyle w czekoladzie . Składniki: (keksówka okolice 10/20cm) 200 g masła 1 szklanka cukru 100 ml wody 2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki kakao 100 g herbatników, połamanych na kawałki 1/3 szklanki rodzynek garść grubo połamanych orzechów włoskich garstka cukrowanych wisienek (glacé cherries), pokrojonych na połówki; u mnie bordowe i 'złote' Wodę wlej do garnka, dodaj(...)cukru i masła (nie doprowadź do wrzenia). Odstaw do przestudzenia. Mleko w proszku wymieszaj z kakao, wsyp do lekko ciepłej masy maślanej i dobrze wymieszaj łyżką. Wsyp do masy herbatniki, rodzynki, wisienki i orzechy, dobrze wymieszaj. Wyłóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a nawet na całą noc. Przechowuj w chłodnym
Lejdi of the houseupieczone. Chyba potencjalnemu klientowi po takiej reklamie odechciało ciasta, bo powiedział tylko "dziękuję" i poszedł sobie... ... U nas kiedyś nazywano je ziemniaczkami lub kartofelkami, a robione były z herbatników i suszonej chałki. Dość duże, obtoczone w kakao, z maślanymi "kłami" rzeczywiście wyglądem przypominały ziemniaki. Wraz z moim zamiłowaniem do pieczenia zaczęłam szukać innych pomysłów na bajaderki (czy też ziemniaczki(...)rodzynki dodają im ciekawego smaku, a gorzka czekolada bardzo elegancko wieńczy całość. Bajaderki w czekoladzie Składniki (na ok 15 sztuk): 2 szklanki suchego drobno mielonego ciasta (biszkopt, babka, chałka, herbatniki) 3 łyżki kakao 100g rodzynków 100g tartych orzechów laskowych 1 łyżka startej skórki pomarańczy sok z połowy pomarańczy 50ml rumu 100ml śmietanki 30% 50g masła opcjonalnie: 50g cukru (jeśli
Obiad gotowypowstał przy współpracy z marką Dr.Oetker. Bardzo polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mocno Czekoladowy Sernik z Polewą Składniki: Spód: 220g herbatników 110g miękkiego masła 1 łyżeczka Czarnego Kakao Dr.Oetkera 1 łyżeczka Ciemnego Kakao Dr.Oetkera Masa serowa – Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 700g gotowego sera na sernik 300g kwaśnej śmietany(...)Kakao Dr.Oetkera 3 jajka Polewa: 100g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej około 60 % 50g mlecznej czekolady 130ml śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) Spód: 1. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski, dodać czarne oraz ciemne kakao, miękkie masło i rękoma zagnieść wilgotną kruszonkę. 2. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm
Mała Cukierenkamoja tajna broń przy obniżaniu gorączki. I by nie było u mnie to działa od jakiś dwudziestu kilku lat. Składniki : Na spód: 180 g herbatników 60 g masła roztopionego 1 kg sera przynajmniej trzykrotnie zmielonego 80 g proszku budyniowego o smaku śmietankowym 5 dużych żółtek 200 g śmietanki kremówki(...)kawior owocowy : 150 ml soku czarna porzeczka nektar Hortex 1 łyżeczka agar-agar (Agartyna) ok (200 ml zimnego oleju np rzepakowego) Wykonanie : 1. Przygotowujemy spód. Herbatniki mielimy w robocie i dolewamy przestudzone masło. Masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Blachę wykładamy papierem, i równomiernie wykładamy masę. 2.Ser mielimy i mieszamy z śmietanką kremówką oraz sokiem. Żółtka
vaniliowoczekoladowaSpód: 160 g herbatników, 80 g masła Masa serowa: 600 g sera twarogowego z wiaderka, 200 ml śmietany 30%, 4 łyżki cukru pudru, 4 łyżki żelatyny, 1 tabliczka białej czekolady, 10 cukierków białych Michałków Masa z orzeszkami: 200 g kajmaku, garść orzechów ziemnych solonych Dodatkowo: ½ tabliczki gorzkiej czekolady, 4 łyżki śmietany 30%, podłużne biszkopty, kilka cukierków do dekoracji WYKONANIE(...)Spód: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią. Masło rozpuszczamy. Herbatniki blendujemy, mieszamy z ostudzonym masłem. Taką masą wykładamy spód tortownicy. Wkładamy do lodówki aby masa stężała. Masa orzechowa: Orzeszki drobno siekamy, mieszamy z kajmakiem. Smarujemy spód ciasteczkami. Biszkopty przekrawamy na pół, wykładamy boki tortownicy. Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 wrzątku. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę
słodki bratekwyciśnięty z 1 dużej cytryny skórka otarta z 1 dużej dobrze umytej cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru Diamant ok. 2 łyżek soku z cytryny Zielona posypka 50 g herbatników zielony barwnik spożywczy ( u mnie Wilton) Wykonanie: Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie(...)przez 10 minut po czym wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. W międzyczasie szykujemy zielona posypkę. Niewielką ilość - dosłownie na czubek noża - barwnika rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Herbatniki blendujemy wraz z rozpuszczonym barwnikiem . Gdyby masa była za sucha, dodajemy nieco więcej wody. Gdy babka całkowicie wystygnie szykujemy lukier. W miseczce ucieramy cukier
Kulinarne przygody Gatitysera wiaderkowego 3 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 340 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego 2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru 250 g kakaowych herbatników + 50 g roztopionego masła(...)PRZYGOTOWANIE : Herbatniki mielimy w mikserze, wlewamy masło, miksujemy aż składniki się lekko skleją. Na dno tortownicy o średnicy 24 cm, rozkładamy równomiernie masę herbatnikową i lekko ją dociskamy do dna. Jajka przekładamy do misy, dodajemy cukry i ubijamy mikserem aż będą lekko puszyste. Następnie dodajemy cały ser, dalej miksujemy. Wlewamy mleko skondensowane i wsypujemy budynie. Dokładnie
Kulinarne Fantazje Marioliprostu robić to w nocy) i rano można cieszyć się domową dawką słodkości Banoffee – szybkie ciasto bez pieczenia przepis na blachę o średnicy 24 cm 300 g herbatników maślanych 150 g masła 200 g masy krówkowej 3 banany 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 250 g serka mascarpone + gorzka czekolada do dekoracji Na początku(...)dobrze przylegać do formy. Następnie blachę wstaw na ok. 30 minut do lodówki. Masę krówkową wstaw do gorącej wody, aby stała się nieco luźniejsza, rozsmaruj ją na spodzie z herbatników. Na masie krówkowej wyłóż banany pokrojone w plastry. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i cukru pudru. Pod koniec ubijania powoli dodawaj serek mascarpone
365 dni dookoła kuchni