upieczone. Chyba potencjalnemu klientowi po takiej reklamie odechciało ciasta, bo powiedział tylko "dziękuję" i poszedł sobie... ... U nas kiedyś nazywano je ziemniaczkami lub kartofelkami, a robione były z herbatników i suszonej chałki. Dość duże, obtoczone w kakao, z maślanymi "kłami" rzeczywiście wyglądem przypominały ziemniaki. Wraz z moim zamiłowaniem do pieczenia zaczęłam szukać innych pomysłów na bajaderki (czy też ziemniaczki(...)rodzynki dodają im ciekawego smaku, a gorzka czekolada bardzo elegancko wieńczy całość. Bajaderki w czekoladzie Składniki (na ok 15 sztuk): 2 szklanki suchego drobno mielonego ciasta (biszkopt, babka, chałka, herbatniki) 3 łyżki kakao 100g rodzynków 100g tartych orzechów laskowych 1 łyżka startej skórki pomarańczy sok z połowy pomarańczy 50ml rumu 100ml śmietanki 30% 50g masła opcjonalnie: 50g cukru (jeśli
Obiad gotowypowstał przy współpracy z marką Dr.Oetker. Bardzo polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mocno Czekoladowy Sernik z Polewą Składniki: Spód: 220g herbatników 110g miękkiego masła 1 łyżeczka Czarnego Kakao Dr.Oetkera 1 łyżeczka Ciemnego Kakao Dr.Oetkera Masa serowa – Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 700g gotowego sera na sernik 300g kwaśnej śmietany(...)Kakao Dr.Oetkera 3 jajka Polewa: 100g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej około 60 % 50g mlecznej czekolady 130ml śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) Spód: 1. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski, dodać czarne oraz ciemne kakao, miękkie masło i rękoma zagnieść wilgotną kruszonkę. 2. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm
Mała Cukierenkamoja tajna broń przy obniżaniu gorączki. I by nie było u mnie to działa od jakiś dwudziestu kilku lat. Składniki : Na spód: 180 g herbatników 60 g masła roztopionego 1 kg sera przynajmniej trzykrotnie zmielonego 80 g proszku budyniowego o smaku śmietankowym 5 dużych żółtek 200 g śmietanki kremówki(...)kawior owocowy : 150 ml soku czarna porzeczka nektar Hortex 1 łyżeczka agar-agar (Agartyna) ok (200 ml zimnego oleju np rzepakowego) Wykonanie : 1. Przygotowujemy spód. Herbatniki mielimy w robocie i dolewamy przestudzone masło. Masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Blachę wykładamy papierem, i równomiernie wykładamy masę. 2.Ser mielimy i mieszamy z śmietanką kremówką oraz sokiem. Żółtka
vaniliowoczekoladowaSpód: 160 g herbatników, 80 g masła Masa serowa: 600 g sera twarogowego z wiaderka, 200 ml śmietany 30%, 4 łyżki cukru pudru, 4 łyżki żelatyny, 1 tabliczka białej czekolady, 10 cukierków białych Michałków Masa z orzeszkami: 200 g kajmaku, garść orzechów ziemnych solonych Dodatkowo: ½ tabliczki gorzkiej czekolady, 4 łyżki śmietany 30%, podłużne biszkopty, kilka cukierków do dekoracji WYKONANIE(...)Spód: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią. Masło rozpuszczamy. Herbatniki blendujemy, mieszamy z ostudzonym masłem. Taką masą wykładamy spód tortownicy. Wkładamy do lodówki aby masa stężała. Masa orzechowa: Orzeszki drobno siekamy, mieszamy z kajmakiem. Smarujemy spód ciasteczkami. Biszkopty przekrawamy na pół, wykładamy boki tortownicy. Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 wrzątku. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę
słodki bratekwyciśnięty z 1 dużej cytryny skórka otarta z 1 dużej dobrze umytej cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru Diamant ok. 2 łyżek soku z cytryny Zielona posypka 50 g herbatników zielony barwnik spożywczy ( u mnie Wilton) Wykonanie: Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie(...)przez 10 minut po czym wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. W międzyczasie szykujemy zielona posypkę. Niewielką ilość - dosłownie na czubek noża - barwnika rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Herbatniki blendujemy wraz z rozpuszczonym barwnikiem . Gdyby masa była za sucha, dodajemy nieco więcej wody. Gdy babka całkowicie wystygnie szykujemy lukier. W miseczce ucieramy cukier
Kulinarne przygody Gatitysera wiaderkowego 3 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 340 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego 2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru 250 g kakaowych herbatników + 50 g roztopionego masła(...)PRZYGOTOWANIE : Herbatniki mielimy w mikserze, wlewamy masło, miksujemy aż składniki się lekko skleją. Na dno tortownicy o średnicy 24 cm, rozkładamy równomiernie masę herbatnikową i lekko ją dociskamy do dna. Jajka przekładamy do misy, dodajemy cukry i ubijamy mikserem aż będą lekko puszyste. Następnie dodajemy cały ser, dalej miksujemy. Wlewamy mleko skondensowane i wsypujemy budynie. Dokładnie
Kulinarne Fantazje Marioliprostu robić to w nocy) i rano można cieszyć się domową dawką słodkości Banoffee – szybkie ciasto bez pieczenia przepis na blachę o średnicy 24 cm 300 g herbatników maślanych 150 g masła 200 g masy krówkowej 3 banany 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 250 g serka mascarpone + gorzka czekolada do dekoracji Na początku(...)dobrze przylegać do formy. Następnie blachę wstaw na ok. 30 minut do lodówki. Masę krówkową wstaw do gorącej wody, aby stała się nieco luźniejsza, rozsmaruj ją na spodzie z herbatników. Na masie krówkowej wyłóż banany pokrojone w plastry. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i cukru pudru. Pod koniec ubijania powoli dodawaj serek mascarpone
365 dni dookoła kuchniszerokim nożem, który zanurzamy za każdym razem w gorącej wodzie. Polecam wszystkim miłośnikom kremowych serników - zwłaszcza w okresie Wielkanocy 😊 Na spód: (tortownica 24 cm średnica) 200 g herbatników 2 łyżki kakao 60g roztopionego masła Herbatniki blendujemy do konsystencji drobnego piasku. Dodajemy kakao i roztopione masło. Mieszamy wszystko dokładnie. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Dno wykładamy
Walijskie Pichceniesernik upiekłem na świąteczny stół i wszystkim bardzo smakował :) Spód : - około 250 g herbatników wieloziarnistych, - około 80 - 100 g roztopionego masła. Herbatniki rozkruszyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na okruchy. Zalać roztopionym masłem i wymieszać do uzyskania mokrego piasku. Całość ugnieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki. Przygotować masę serową : - 2 kg twarogu
Przepisy MikołajaZapraszam na pyszny deser z jabłkami, galaretką, herbatnikami regionalnymi(...)Cukry Nyskie oraz śmietanką. Super deserek dla dużych i małych. Polecam Składniki: 4 średnie jabłka 1 szkl wody 1 cukier cytrynowy (15g) 1 galaretka cytrynowa w proszku 75 g herbatników regionalnych Cukry Nyskie 1 szkl śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Potarte jabłka przekładamy do garnka o grubym
słodkie i nie tylko historie kulinarnecukier – 2-3 łyżki * żelatyna spożywcza – 2 pełne łyżeczki DODATKOWO: * herbatniki na spód + masło – ok. 150 g + 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Herbatniki miksujemy z rozpuszczonym masłem, wylepiamy blachę wyłożoną papierem. MASA: Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości,dodajemy po jednym żółtku, a następnie dodajemy śmietanę, wanilię, zmielony ser oraz budyń – wszystko razem mieszamy
Ostra na Słodkododać drobno posiekaną czekoladę i podgrzewać do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej polewy. Jak zrobić ciasteczkowy spód do sernika proporcje na tortownicę o średnicy 18-20 cm około 150 g herbatników - mogą być Oreo, Petit Beurre lub podobne. 2-3 łyżki roztopionego masła. Herbatniki zblendować lub bardzo drobno pokruszyć, Powinny mieć konsystencję soli gruboziarnistej. Dodać masło, wymieszać, wysypać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzysta poezja smaku. Skradł nasze podniebienia i na pewno zrobię go jeszcze nie jeden raz, choćby dlatego, że robi się go bardzo szybko i prosto. Spód: 300 g herbatników 4 czubate łyżki oleju kokosowego (możecie użyć ok 150 g. masła) 1 łyżeczka kakao Herbatniki kruszymy np w malakserze dodajemy do nich kakao oraz rozpuszczony olej
Cynamonowe szczęściedeser wyszedł bardzo ciekawie Polecam spróbować ;) Serniczki na zimno z mango składniki: 2 mango 250 g twarogu półtłustego 150 g białej czekolady 150 ml śmietany 36% 150 g herbatników 50 g masła 1,5 łyżeczki żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Serniczki na zimno z mango wykonanie: Masło rozpuszczamy, herbatniki drobno mielimy, dodajemy masło. Wykładamy dno małych szklanych słoiczków (około
Delusional Trinecoś słodkiego) do gotowego ciasta nie potrzebujemy dużo czasu. Choć, co prawda najlepiej przygotować je wieczorem, żeby mogło przez noc stężeć. Szybkie ciasto czekoladowe bez pieczenia 250 g herbatników lub ciastek kruchych 50 g suszonej żurawiny 150 g masła 250 ml wody 60 g kakao 100 g cukru + 150 ml śmietany 30% + 100 g czekolady gorzkiej Ciastka pokrusz(...)wymieszaj cukier z kakao, dodaj wodę oraz masło. Całość gotuj na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się składników. Następnie odstaw rondel do przestygnięcia na ok. 30 minut. Do pokruszonych herbatników przelej masę czekoladową, wymieszaj dokładnie. Tortownicę wyłóż folią spożywczą lub wysmaruj masłem. Przełóż do niej masę czekoladową, wyrównaj wierzch. Ciasto wstaw do lodówki
365 dni dookoła kuchni