herbatniki - 5808 przepisów (strona:197/388)

Ciasto Banoffee 157

też :) Przysmak w moim domu. Ciasto Banoffee.  Poleciła mi to ciasto moja przyjaciółka, która tam własnie mieszka. Do zrobienia spodu użyłam ciasteczek petit beurre. Składniki: * 20 dkg herbatników kakaowych * 1/2 kostki masła * 1 puszka masy kajmakowej 460 g * 5 szt bananów * 400 ml śmietanki 30 % * czekolada do posypania * kilka kropel cytryny do ubitej śmietany Herbatniki rozkruszyłam

Pieprzyć z Fantazją
Chatka Baby Jagi na krakersach 751

Znacie już Chatkę Baby Jagi w wersji podstawowej, czyli na herbatnikach. Przepis cieszy się ogromną popularnością (ma ponad 1100 „lajków”), ale pojawiły się też krytyczne komentarze. Chodziło głównie o to, że deser jest zbyt słodki i za tłusty. To oczywiście kwestia gustu i na ten temat się nie dyskutuje. Jednak można spróbować coś temu zaradzić ;-) Otóż jakiś czas temu(...)zatem w wersji mniej tłustej i mniej słodkiej :-) Osobiście wolę tę pierwszą wersję, ale ta druga też jest bardzo smaczna. A niezdecydowanym radzę „wypośrodkować” i zrobić chatkę na herbatnikach, ale z masą z poniższego przepisu ;-) Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Ciasto HIT - bez pieczenia 156

Proste ciasto bez pieczenia, składające się z czterech warstw herbatników kakaowych, przełożonych mleczną masą waniliową. Poszczególne warstwy ciastek przekłada się ciepłą masą, dzięki temu herbatniki są dokładnie "posklejane" i dosyć szybko robią się miękkie. Po nocy spędzonej w lodówce ciasto bardzo dobrze się kroi i wprost rozpływa się w ustach. Moim dzieciom (i nie tylko) bardzo

Arabeska waniliowa
3 bit truskawkowy 131

Popularny 3 bit, tym razem w letniej wersji truskawkowej. Ciasto jest na bazie herbatników, więc nie wymaga pieczenia, za to powinno spędzić w lodówce dłuższy czas, aby herbatniki zmiękły i dobrze się kroiły. A gdy już odczekamy (lub prześpimy ;-) ten czas, wtedy możemy delektować się smakiem tego wybornego ciasta. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Stefanka na herbatnikach z kremem czekoladowym 88

Stefanka na herbatnikach, z kremem czekoladowym, oblana polewą również z czekolady. Ciekawie wygląda, nie wymaga pieczenia i z pewnością posmakuje każdemu, no bo któż nie lubi czekolady :-) Do zrobienia tego ciasta użyłam dosyć dopasowanej formy(...)myślę, że i bez niej można sobie poradzić, ponieważ krem jest dosyć stabilny i nie rozpływa się na boki. Z formą jest po prostu wygodniej i nie trzeba pilnować herbatników, aby nie rozjeżdżały się na boki. W sumie stefanka jest prosta do wykonania, pomimo tylu warstw, a jej przygotowanie wcale nie zabiera dużo czasu. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Deser z granatem i czekoladą 140

czymś słodkim. Dziś proponujemy Wam jednak trochę inne połączenie smaków, które nie jest tak jednoznaczne. Składniki:   - serek mascarpone 250 g - tabliczka czekolady (my wybraliśmy Milka Bubbly White) - paczka herbatników - 4 łyżki czystej wódki - 2 łyżki soku z cytryny   - 1/2 granatu :) Czekoladę trzemy na tarce lub rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do mascarpone, razem z sokiem(...)cytryny. Całość mieszamy za pomocą miksera na jednolitą masę. Herbatniki kruszymy, łączymy z alkoholem i wkładamy na dno pucharków. Kolejna warstwa to przygotowana wcześniej masa serowo - czekoladowa. Na samą górę kładziemy pestki granatu. Całość wygląda fantastycznie i do tego super smakuje.  Czas przygotowania: około 20 min Porcje: 4 sztuki  SMACZNEGO

Związek na patelni
Ciasto Wesoły Słonecznik 148

masę kajmakową i miksujemy do połączenia. Wsypujemy ostudzony uprażony słonecznik( wcześniej warto go przemieszać, jeśli się nieco posklejał)i miksujemy. Dodatkowo: ½ szklanki mocnego alkoholu duże opakowanie maślanych ciasteczek lub herbatników polewa WYKONANIE: blat biszkoptowy+  ½ masy słonecznikowej   blat biszkoptowy   ½ masy słonecznikowej   herbatniki nasączone w alkoholu ( nie żałujemy alko;))   polewa Smacznego

Domowe ciasta
Ciasto Kopiko Wiśniowe 166

łyżki ( na ostatnią warstwę, pod wiśnie). Nasączenie: 100 ml mocnej wiśniówki +50 ml wody( przegotowanej ) Dodatki : słoik wiśni w cukrze domowej roboty lub z likieru 6 pokruszonych herbatników kakaowych WYKONANIE blat miodowy+ 1/3 nasączenia   ½ kremu kawowego   blat miodowy+ 1/3 nasączenia   ½ kremu kawowego   blat miodowy+ nasączenie   4 łyżki kremu + wiśnie   pokruszone herbatniki kakaowe

Domowe ciasta
Malinowiec 142

Dodajemy przestudzoną masę z kaszy manny, miksując. Składniki na nasączenie: 250 ml gorącej wody+ 4 łyżki cukru+ 4 łyżki kawy+ 70 ml spirytusu bądź wódki Dodatkowo: małe opakowanie pokruszonych herbatników kakaowych WYKONANIE: blat biszkoptowy+ nasączenie ½ frużeliny malinowej   ½ kremu   blat biszkoptowy + nasączenie   ½ frużeliny malinowej   ½ kremu pokruszone herbatniki kakaowe Smacznego

Domowe ciasta
Piegusek Królewski 151

zgęstnienia. Studzimy. Miksujemy z masłem. dodatkowo: małe opakowanie herbatników kakaowych WYKONANIE: blat ciasta pieguskowego   2/3 masy   blat ciasta pieguskowego   1/3 masy   posypujemy pokruszonymi herbatnikami kakaowymi Smacznego

Domowe ciasta
Czekoladowy Seromakowiec 139

drobno posiekanych orzechów włoskich 50 g skórki pomarańczowej smażonej w cukrze (bądź kupionej kandyzowanej) 3/ 4 szklanki cukru 80 g rodzynek 2 łyżki miodu 150 g pokruszonych herbatników 100 g masła Mak sparzamy i odstawiamy na noc do chłodu. Mielimy dwa razy. Przekładamy do garnka. Dodajemy masło, cukier, miód, rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową, Smażymy ok. 2 minuty, cały(...)czas mieszając. Dodajemy mielone herbatniki i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Składniki na masę serową: 6 białek szklanka cukru 3 budynie waniliowe bez cukru 3 śmietany 18% ( po 400 g każda) Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budynie waniliowe. Miksujemy chwilę na najniższych obrotach, aż masa będzie gładka. Dodajemy  po jednej

Domowe ciasta
Ciasto z pianką z mleka ( bez pieczenia) 159

szklanek przegotowanego  mleka 1,5 % tłuszczu 8 łyżek cukru pudru 2 śnieżki w proszku opakowanie żelatyny na 2 l płynu lub 10 łyżeczek żelatyny Dodatkowo: duże opakowanie herbatników 2 galaretki o różnych smakach (rozpuszczone   Galaretki rozrabiamy osobno każdą w szklance gorącej wody i wylewamy do płytkich naczyń.  Po stężeniu kroimy w kostkę. Po tym czasie sprawdzamy(...)masę wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie sprawdzamy jej gęstość jeśli ładnie krzepnie- rozmiksowujemy i dodajemy pokrojone galaretki. Mieszamy. WYKONANIE: herbatnikowy spód masa z galaretkami pokruszone herbatniki   Schładzamy w lodówce 3-4 godziny. Smacznego

Domowe ciasta
Sernik Pod Pierzynką 187

pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik Pod Pierzynką Składniki: Spód: 230g zmielonych maślanych herbatników 100g miękkiego masła Masa Serowa: 1kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka) 2 jajka 3 żółtka 200g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej skórka starta z 1/2 cytryny 200g kwaśnej śmietany 12% lub 18% Beza: 3 białka 150g cukru Spód: 1. Zmielone herbatniki przełożyć do miski, dodać miękkie masło i zagnieść rękoma, aż powstaną wilgotne okruchy. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i docisnąć. Masa Serowa: 2. Do miski

Mała Cukierenka
Rafaello kokosowo karmelowe na herbatnikach 135

Trzy warstwy herbatników przełożone kremem kokosowo budyniowym utartym z masłem i polewą z białej czekolady. Czy może być coś pyszniejszego? A do tego ciasto powstało przez całkowity "przypadek" z godnie z ideą #zerowaste  Po zrobieniu likieru kokosowego nie miałam serca wyrzucać tych wiórek gdyż one ciągle tak pięknie pachniały, postanowiłam wygotować je z mleku, później wpadłam na pomysł(...)wiórek kokosowych pochodzących z likieru kokosowego (waga podana przed wymoczeniem w wódce) 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3-4 łyżki masy kajmakowej 4 łyżki cukru 1 opakowanie herbatników od Cukry Nyskie 100 gram miękkiego masła 1 tabliczka białej czekolady plus 5 łyżek mleka na polewę Przygotowanie: Z pół litra mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy razem

Życie zaczyna się w kuchni
Migdałowe tiramisu 133

Zapraszam na pyszny i aromatyczny deser. Tiramisu z płatkami migdałowymi smakuje wybornie i nadaje fajnej chrupkości. Do zrobienia tego deseru wykorzystałam herbatniki biszkoptowe od  Cukry Nyskie . Polecam Składniki: 120 g herbatników biszkoptowych od Cukry Nyskie 200 g śmietanki 36%(zimnej) 125 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki płatków migdałowych 1/2 szkl gorącej wody 1 łyżka

słodkie i nie tylko historie kulinarne