wyszło i tak smacznie. 2 szkl, mąki 1/2 szkl.cukru pudru 20 dag masła cukier waniliowy 4 żółtka dodatkowo dowolny dżem - u mnie dżem brzoskwiniowy budyń pokruszone herbatniki posypka czekoladowa Z mąki , cukrów , masła i żółtek zagnieść ciast.Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w do lodówce około 30 minut.Foremki do tartaletek wysmarować masłem, wyłożyć(...)około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, używając mniej mleka . Na spód tartaletek wyłożyć dżem, a na dżem ugotowany budyń, posypać pokruszonymi herbatnikami i posypką czekoladową
Moje domowe kucharzeniemoże być zwykła pszenna) - 500 ml schłodzonej śmietanki 30% - 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego) - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków - szczypta soli (do białek) - 25 szt. herbatników (popularne „petitki”) Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia Ser z wiaderka miksujemy z żółtkami. Cały czas ucierając, partiami dodajemy mleko w proszku, mąkę pszenną i budynie śmietankowe. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy(...)delikatnie mieszamy łyżką. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubite przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki i wykładamy masę serową. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 1 godz. Jeżeli wierzch zaczyna się za mocno przypiekać – przykrywamy go arkuszem
mojewypiekiinietylkomiąższu dyni (bez skórki i pestek) 1 szkl soku pomarańczowego od Victoria Cymes 250 g twarogu chudego 250 g ricotty 2 galaretki pomarańczowe w proszku 2 łyżki żelatyny kilka herbatników keksówka 10x24 cm Przygotowanie: Dynię kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka i dolewamy tyle wody aby przykryła dynię. Wstawiamy na gaz i gotujemy dynię do miękkości przez(...)mieszamy do rozpuszczenia i w razie potrzeby dolewamy gorącą wodę tak, aby szklanka z rozpuszczonymi galaretkami była pełna, odstawiamy do ostygnięcia. Keksówkę wykładamy folią aluminiową i na dnie układamy herbatniki. Do miski przekładamy ostudzoną dynię, dodajemy twaróg i rocottę oraz wlewamy sok pomarańczowy i blendujemy razem. Na koniec wlewamy ostudzone galaretki i blendujemy na gładką masę. Odstawiamy masę
słodkie i nie tylko historie kulinarneciasto z tymi pysznymi owocami. Jest słodko, tylko tyle możemy powiedzieć :) Tort z truskawkami i bitą śmietaną Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm Potrzebujemy: Spód: ok. 150 g herbatników (u nas te z Lidla - Petit Beurre Tastino o smaku waniliowym - 1,5 opakowania) 10 namoczonych wcześniej we wrzątku daktyli (ok. 15 minut) ok. 5 łyżek mleka roślinnego (można(...)wodą) 1 płaska łyżka oleju kokosowego Masa: 1 mleczko kokosowe schłodzone (minimum 24 h) 3,5 łyżki cukru pudru Wierzch: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady ok. 10 truskawek Przygotowanie: Herbatniki rozgniatamy ręką lub tłuczkiem na nieregularne części - jedne mniejsze, inne większe. Daktyle blendujemy z mlekiem roślinnym, a następnie mieszamy z rozgniecionymi ciastkami i olejem kokosowym. Gotową masę wykładamy
Bananowe Polewszystko rozstrzygnie się po mojej myśli. Trzymajcie kciuki kochani!. Niebawem się okaże czy moje marzenie się zrealizuje:) Jogurtowe ciasto z kiwi i bananem Spód 250 g herbatników maślanych 120 g masła Masa jogurtowa z kiwi 500 ml jogurtu naturalnego 70 g cukru 4 kiwi 2 banany 1-2 łyżki soku z cytryny 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szkl wrzącej(...)wody Dodatkowo 2 kiwi Herbatniki zmielić w blenderze i wymieszać z roztopionym i schłodzonym masłem. Blaszkę o wymiarach 24×28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie rozłożyć masą ciasteczkową. Ubić dokładnie i schłodzić w lodówce. Kiwi obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować i schłodzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie
Pieguskowa KuchniaBardzo łatwy i szybki do zrobienia sernik na zimno. Idealny na gorące dni :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 22 CM: SPÓD: 20 dag herbatników maślanych 10 dag rozpuszczonego masła SER: 1 kg sera z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 1-2 łyżki kakao ewentualnie cukier puder do smaku 3-4 banany ORAZ: pasek gorzkiej czekolady do dekoracji WYKONANIE: SPÓD: Herbatniki mielimy za pomocą blendera, wlewamy zimne masło. Dokładnie mieszamy i wykładamy na spód tortownicy. Dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do lodówki. SER: Galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy zaczną tężeć mieszamy z serem za pomocą miksera lub trzepaczki. Można dosłodzić cukrem pudrem wg uznania. Połowę serowej masy wykładamy na spód i wyrównujemy. Banany obieramy, obcinamy końcówki
Pani na deserchodzi o mnie to niestety nie jest to „mój deser marzeń” – nie lubię zbyt śmietanowych słodkości, ale czasami warto podogadzać innym;) Spód: ok. 110-120 g herbatników 1 łyżka cukru pudru 70 g stopionego masła Masa: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1/2 opakowania biszkoptów Lady(...)Fingers 3/4 szkl. mocnej, osłodzonej kawy 1/3 szkl. amaretto gorzkie kakao Herbatniki mielimy na piasek. Łączymy z cukrem pudrem oraz roztopionym, przestudzonym masłem. Masą ciasteczkową wylepiamy dno tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Żelatynę zalewamy około 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia . Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno
Smaki Na Talerzuzrobić :) Oryginalny smak masy serowej przełamany jest moim ulubionym spodem z herbatników i posiekanych drobno orzechów. Spróbujcie :) Składniki (spód): pół szklanki orzechów włoskich (posiekanych) 120 g herbatników 60 g masła 3 łyżki cukru ¼ łyżeczki soli Składniki na masę sernikową: 1 łyżka masła 2 średnie marchewki starte na małych oczkach(waga po starciu
ChilliJemyCzekoladowe salami schłodzić w lodówce, aby masa całkowicie stężała. Po tym czasie udekorować cukrem pudrem. (*) Tym razem dodałam herbatniki, ciasteczka maślane i regionalne - Cukry Nyskie . Herbatniki są cięższe, więc warto ich dodać 250g. Jeśli również dodacie lżejsze ciastka to wystarczy pokruszyć ich mniej
Di gotujecukier wanilinowy 1 opakowanie, jogurt 4 opakowania "zobacz Mlekovita Polski Jogurt naturalny bez laktozy 350 g" , budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 4 łyżki, wiórki kokosowe 1 szklanka, herbatniki - ile potrzeba lukier kokosowy: cukier puder 3/4 szklanki, wiórki kokosowe 2 łyżki, mleko - ile potrzeba SKŁADNIKI TEMPERATURA POKOJOWA = żółtka, starta skórka z cytryny, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem(...)użyłam okrągłe z wysuwanym dnem 2 formy 20 i 16 cm (mniejsza do pracy męża) wyłożone papierem do pieczenia, jeśli 1 tortownica to 28-30 cm, na dnie rozłożyć herbatniki, przelać masę prawie do pełna piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach z 20 minut, następnie
W Mojej Kuchni Lubięmoich smaków dzieciństwa. Wypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania bloku czekoladowego: 400g pełnego mleka w proszku, 4 płaskie łyżki kakao, 1 szklanka cukru, 0,5 szklanki mleka, 200g masła, 200g herbatników, ulubione bakalie (u mnie żurawina i płatki migdałowe). Sposób przygotowania bliku czekoladowego: W garnuszku podgrzewam mleko, dodaję masło, mieszając dalej ogrzewam do czasu aż wszystko się rozpuści. Dodaje cukier(...)zdejmuję z palnika i odstawiam żeby nieco ostygło. Do ciepłej jeszcze masy dodaję porcjami mleko w proszku i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Dodaję pokruszone herbatniki oraz bakalie, mieszam i przekładam do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Odstawiam do wystudzenia do lodówki na kilka godzin. Blok czekoladowy gotowy. Blok czekoladowy SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Możejedno z moich ulubionych ciast. Mogę być na diecie ale sernika nigdy nie odmówię. Dzisiaj proponuje Wam wersję w jabłku :) Składniki: 6 jabłek garść pokruszonych płatków śniadaniowych lub herbatników 4 serki kanapkowe 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 budyń do kremów i ciast WINARY smak waniliowy żurawina suszona cukier puder Z jabłek ścinami wieczko i wydrążamy środek. Owijamy jabłka(...)ciast WINIARY i dokładnie mieszamy. Ubijamy białko z jajek. Dodajemy go do masy serowej i mieszamy łyżką drewnianą do połączenia się składników. Spód jabłek wykładamy pokruszone płatki śniadaniowe lub herbatniki. Następnie wlewamy masę serową. Na sam wierzch dodajemy żurawinę. Serniczki pieczemy ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Podajemy serniczki posypane cukrem pudrem. 'Przepis bierze udział
Kuchnia w oparachsame białka. Ja potem z żółtek zrobiłam kogel mogel Składniki: 8 białek 1 1/2 szkl cukru 8 łyżeczek żelatyny 2 łyżki soku z cytryny kilka kropel aromatu śmietankowego herbatniki Polewa 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny S yrop Złocisty Diamant PTASIE MLECZKO : Formę wykładamy herbatnikami. Żelatynę rozpuszczamy
Kuchnia w oparach