czekoladowy: 350 ml śmietanki 30% 130 g czekolady deserowej (lub pół na pół z mleczną) na piankę: 300 ml śmietanki 30% galaretka truskawkowa dodatkowo: ok. 24 kakaowe herbatniki 12 podłużnych biszkoptów lady fingers 3 łyżki wiórków czekoladowych 1/2 szklanki mleka Białka z solą ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem(...)gotować kilka minut. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, przestudzić. Blaszkę, w której piekło się ciasto wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Wyłożyć masę jabłkową i przykryć ciastem z białek. Odstawić do czasu aż jabłka wystygną. Czekoladę połamać, wrzucić do miski i ustawić nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamogę poznać też kogoś, a każda taka rozmowa jest dla mnie bardzo, bardzo ważna. Składniki spód 200 g chałwy 2 płaskie łyżki kakao 100 – 120 g herbatników 1 łyżka oleju kokosowego masa 1 kg twarogu zmielonego (500g półtłustego i 500g tłustego) 2 łyżki śmietanki 36% 2 łyżki serka mascarpone ziarenka z 1/2 laski wanilii sok z 1/2 cytryny(...)jajka 1 szklanka cukru pudru 100 g bezików wierzch suszona żurawina kilka pokruszonych bez kilka łyżeczek syropu karmelowego Wykonanie Spód: herbatniki z chałwą umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy. Łączymy z kakao i olejem kokosowym. Masą herbatnikową wylepiamy dno tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę ze spodem umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Twaróg mielimy, przekładamy do misy miksera, wsypujemy
Raj dla Podniebienianieco zmodyfikowany przeze mnie. Intensywne kolory pianek marshmallows w połączeniu z czarną czekoladą dają niesamowity efekt SKŁADNIKI: 300 g gorzkiej czekolady 125 g masła 150 g herbatników 100 g kolorowych pianek marshmallows 2 łyżki cukru pudru do posypania Czekoladę pokruszyć i razem z masłem włożyć do garnuszka. Rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając do uzyskania gładkiej masy(...)szklanki odłożyć. Herbatniki pokruszyć , dodać pianki , zalać masą i wymieszać.Blaszkę o wymiarach 20/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć do niej masę lekko dociskając, na wierzch wylać odłożoną rozpuszczoną czekoladę. Wstawić całość do lodówki aby zastygło. Pokroić ostrym nożem w kwadraty, oprószyć cukrem pudrem więcej na : www.zmarcepanem.pl
Z Marcepanemmałe mini-bajaderki to słodkie cudeńka , obtoczone w trzech różnych posypkach - wiórkach czekoladowych, wiórkach kokosowych i kakao, niezwykle efektowne. Na pewno zachwycą niezapowiedzianych gości ;) SKŁADNIKI: 4 paczki herbatników 1/2 - 1 słoiczka marmolady owocowej 2 czubate łyżki kakao esencja migdałowa lub rumowa do posypania: kakao, wiórki czekoladowe, wiórki kokosowe Herbatniki zmielić , dodać marmoladę, kakao i esencję. Wyrobić na gładką
Z Marcepanemszklanki wody 3 łyżki kakao wawel 1 i 1/2 szklanki cukru 9 małych paczek herbatników 14g Przepis Mleko wymieszaj z kakao i dodaj pokruszone na małe kawałki herbatnikami. W garnuszku rozpuść na małym ogniu margarynę, wcześniej pokrój ją na małe części, dodaj pół szklanki wody cały czas mieszając, wsyp cukier i mieszaj do rozpuszczenia cukru. Całość wlej
Kurnikowolubimy dlatego i ja popełniłam porcyjkę, która znikła błyskawicznie, dobrze że udało mi się zrobić zdjęcia. Składniki: 3 jaja 2/3 szklanki cukru 1 margaryna 250g 4 paczki herbatników (po 65g) 2 łyżki kakao 1 paczka wafli słoiczek dżemu (u mnie konfitura malinowa Stovit) Jajka ubijamy z cukrem do białości i dodajemy kakao, margarynę rozpuszczamy, a herbatniki mielimy
Cynamonowe szczęścieewentualnie dosładzić w trakcie ucierania) 250 g masła Pianka śmietankowa: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki ciepłej wody 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń herbatniki Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, cukier i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać wodę i przesianą mąkę z proszkiem(...)śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier puder, a następnie ostudzoną żelatynę. Brzoskwinie dobrze odsączyć i pokroić w kostkę. Na biszkopt wyłożyć masę cytrynową, ułożyć herbatniki, a następnie brzoskwinie i piankę śmietankową. Wstawić do lodówki. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościpowstały one - idealne, w sam raz na jeden kęs... Po prostu niebo w gębie! Składniki: 225 g Ramy z olejem kokosowym 250 g wiórków kokosowych 250 g herbatników 1 szklanka cukru pudru suszone figi 2 całe jajka Wykonanie: Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy jajko i miksujemy, aż składniki się dobrze połączą. Dodajemy do masy wiórki(...)kokosowe, mieszamy. Odkładamy pól szklanki wiórek na wierzch. Masę wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Po tym czasie dodajemy do niej pokruszone herbatniki. Formujemy kulki, w środek każdej wkładamy posiekane figi - ilość według uznania. Pozostałe wiórki kokosowe prażymy na patelni. Obtaczamy w nich gotowe kulki i na min. 2 godz. wkładamy do całkowitego stężenia
Z Majeczką w kuchnirazu obu warstw z masy serowej!! Zrobiłam dwie warstwy galaretki: jedną z mrożonej mieszanki owoców leśnych, drugą z mrożonych malin. Oczywiście w sezonie można użyć świeżych owoców. 125 g herbatników maślanych, 85 g miękkiego masła, 4 serki śmietankowe homogenizowane (łącznie 800 g), 200 ml mleka, 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 300 g mieszanki owoców leśnych, 300 g malin, cukier(...)cukier puder, cukier waniliowy (nie wanilinowy), żelatyna, Spód : Formę wyłożyć folią spożywczą – łatwiej wyjmie się gotowy sernik. Herbatniki zmiksować z masłem i wysypać nimi dno formy. Wyrównać i ubić. Odstawić do zastygnięcia. I warstwa : 2 serki ubić z cukrem i cukrem waniliowym (cukier dodajemy do smaku, około 5 łyżek). 100 ml mleka podgrzać i rozpuścić
królestwo garówJednak ciasto to jest zamiast herbatników posiada delikatny biszkopt i słone krakersy, które w połączeniu tworzą ciekawy smak. W oryginalnej wersji zamiast dwóch warstw krakersów występuje warstwa herbatników, moim zdaniem lepsze są dwie warstwy krakersów, dla podkreślenia lekko ich słonawego smaku. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek
My sweet a lifesernik z mlekiem kokosowym i musem z mango. I wiecie co? Zakochałam się! To jest mój numer jeden wśród serników. Mus z mango. Ciasteczkowy spód: 25g pokruszonych herbatników 5 łyżek wiórek kokosowych 85g masła Składniki na masę serową: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 250 ml śmietanki z mleka kokosowego 5 jaj puree z mango(...)szklanka cukru 3 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki mączki ziemniaczanej Polewa z mango na górę sernika: 3/4 szklanki puree z mango + 1 żółtko Drobno zmiksować herbatniki z wiórkami kokosowymi i roztopionym masłem. Wyłożyć na spód tortownicy uprzednio obłożonej pergaminem. Ucisnąć dłonią lub łyżką i wstawić do lodówki, by masa stężała. Mango obrać, usunąć pestkę
Słodki Zakąteknajlepiej trzykrotnie mielonego) 250g serka mascarpone 2 jogurty naturalne 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej 6 jaj 1 cytryna Ponadto: 1 szklanka śmietanki 18% 3 łyżki cukru Opakowanie herbatników Twaróg, mascarpone, jogurty i cukier umieścić w malakserze i dokładnie zblendować na gładką, jednolitą masę. Przelać do misy miksera. Dodać startą skórkę z 1 cytryny oraz wyciśnięty sok. Cały(...)mąki i dalej bardzo delikatnie ucieramy, tak, aby nie napowietrzyć masy. Gdy wszystkie składniki będą wymieszane dodajemy po 1 jaju. Dno blaszki (25x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć warstwę herbatników. Na to wyłożyć masę serową. Piec ok. 60 min w 160 o C. Po godzinie wierzch ciasta polać śmietanką wymieszaną z cukrem. Piec jeszcze 20 minut. Studzić
Słodki Zakątekdodaje świeżości i kwasowości deseru, oczywiście można użyć innych ulubionych owoców . Pyszny chrupiący spód i delikatne, kremowe masy to rozkosz dla podniebienia. Składniki na ciasteczkowy spód: 125g pokruszonych herbatników 40g cukru 85g masła Składniki na kremy: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru frużelina wiśniowa 100 g ciasteczek oreo Składniki na frużelinę wiśniową: 250g wiśni(...)szklanki przegotowanej wody ½ soku z cytryny 4 łyżeczki cukru 250ml 36% śmietanki 1 łyżka cukru pudru Maliny do dekoracji Ciasteczkowy spód: Masło topimy razem z cukrem, dodajemy pokruszone herbatniki. Wykładamy do formy, uciskamy i wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Frużelina wiśniowa: Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody. Pozostawiamy do napęcznienia. Owoce wkładamy do garnka, dodajemy cukier
Słodki ZakątekSłodkie, czekoladowe pralinki na patyku, czyli przepyszne świąteczne lizaki. Nietypowy deser na święta. Składniki: 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 deserowe czekolady 1 łyżka cukru pudru 2 opakowania herbatników (po 50g) Ponadto: 1 czekolada mleczna kolorowe posypki Śmietankę podgrzać, wrzucić do niej połamaną deserową czekoladę, zostawić na kilka minut, aż ta się rozpuście.Wymieszać rózgą do połączenia składników(...)otrzymania jednolitej masy. Schłodzić w lodowce przez kilka godzin. Do zimnej czekolady i śmietanki dodajemy cukier puder, całość miksujemy. Herbatniki mocno kruszymy (na mąkę), dodajemy do ubitej masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy małe kulki w które wbijamy słomkę. Wszystko wstawiamy do lodówki na całą noc. Mleczną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Moczymy w niej lizaki i od razu
Słodki Zakątekchwilę gotujemy, dodajemy masło, cukier i połamaną czekoladę. Gdy składniki się rozpuszczą całość blendujemy na gładką masę. Dno formy wykładamy warstwą herbatników i przekładamy połową gorącej masy, przykrywamy herbatnikami i wylewamy pozostałą część masy. Chłodzimy. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę wykładamy na schłodzone ciasto. Całość posypujemy owocem
Słodki Zakątek