herbatniki - 5808 przepisów (strona:198/388)

Wafel z mlekiem w proszku i bakaliami 196

Masa zrobiona jest z mleka w proszku i bakalii. Składniki: margaryna 250 g, mleko 0,5 szklanki, mleko w proszku 2 szklanki, cukier 1 szklanka, rodzynki 0,5 szklanki, herbatniki 300 g, orzechy włoskie 1 szklanka, cukier waniliowy 1 opakowanie, kakao 2 łyżki, wafel 2 płaty, Sposób przygotowania: Margarynę, cukier, mleko oraz cukier waniliowy przekładamy(...)garnka i rozpuszczamy. Odstawiamy z palnika i gdy trochę ostygnie to dodajemy kakao, mleko w proszku i mieszamy do połączenia (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodajemy pokruszone herbatniki, drobno pokrojone orzechy oraz rodzynki i mieszamy do połączenia. Masę nakładamy na pierwszą taflę wafla i przykrywamy drugim. Na wierzch kładziemy ciężką deskę albo książkę, aby wafel nam się ładnie

kulinarne odsłony pati
Sernik kajmakowy (gotowany) 174

sera (używam sera z wiaderka z firmy Piątnica) – 1 puszka kajmaku (510g) – 200g miękkiego masła – 2 jajka – 2 budynie o smaku toffi Dodatkowo: – 200g herbatników – 100g orzechów włoskich – 170g masła – 100g migdałów w płatkach Herbatniki zmiksować w malakserze lub zblendować do uzyskania konsystencji bułki tartej. Orzechy włoskie drobno posiekać. Masło

Smaki Armine
SERNIK Z JABŁKAMI – idealnie kremowy! 109

konsystencję przełamuje jabłkowy spód – to takie połączenie sernika z szarlotką. Koniecznie spróbujcie! Gwarantuję, że to będzie jeden z Waszych ulubionych serników! SKŁADNIKI: ( blacha ok. 24 x 30 ) SPÓD: * herbatniki – ok. 20 – 25 szt WARSTWA JABŁKOWA: * jabłka – 1 kg ( już po starciu ) * kasza manna – 3 łyżki MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony ( śmiało może(...)esencja – do smaku * śmietana 30% – 250 ml * masło – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kaszę mannę, mieszamy. Na spód blachy układamy herbatniki, przykrywamy jabłkami, wygładzamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości,dodajemy po jednym żółtku, a następnie dodajemy śmietanę, wanilię, zmielony ser oraz budyń – wszystko razem mieszamy krótko, tylko

Ostra na Słodko
Pianka z wiśniami, czereśniami na herbatnikach 127

Przepis na to cudo znalazłam u Diany i zauroczyło mnie ale był mały problem, przynajmniej u mnie: nigdzie nie mogłam zakupić tych cudnych czekoladowego koloru herbatników. W końcu po długim szukaniu, za namową Diany znalazłam je w Kauflandzie jako Petit Beurre Blacky wyprodukowane przez Cukry Nyskie. Herbatniki mają dość neutralny smak i idealnie nadają się do eksperymentowania

Moje Małe Czarowanie
Blok czekoladowy z lentilkami 127

kostka masła 82% 25 dag mleka w proszku 5 dag gorzkiej czekolady 3/4 szklanki mleka ½ szklanki cukru 3 łyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki ekstraktu z pomarańczy Dr.Oetker 15 dag maślanych herbatników 10-15  dag drobnych kolorowych lentilek Sposób przygotowania: Masło umieścić w rondelku, dodać cukier, wlać mleko, wsypać kakao, podgrzewając doprowadzić prawie do wrzenia-nie gotować !  Rózgą kuchenną(...)temperatury pokojowej, mieszając, stopniowo wsypywać mleko w proszku aż do połączenia-masa będzie lejąca ale gęsta. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia wylać trochę czekoladowej masy, ułożyć warstwę herbatników i  tak czynność powtórzyć kilkakrotnie na wierzchu musi być masa, rozsypać lentilki, delikatnie dłonią powciskać w masę, włożyć na całą noc do lodówki. Kroić na plastry i podawać

Wanilia i Kardamon
Seromakowiec z nutą cytryny 148

potęguje dodatkowo słodka ozdoba świątecznej choinki na wierzchu ciasta, czyniąc je piękną dekoracją wigilijnego stołu. Seromakowiec swoim niepowtarzalnym smakiem oraz wyglądem z pewnością zachwyci naszych gości. Składniki: Spód: 400g herbatników blacky 170g masła extra Masa serowo-makowa: 1kg sera w wiaderku 180g suchego maku 1 łyżka budyniu cytrynowego 150g cukru 15g cukru ze skórką cytrynową 4 jajka 100g śmietany(...)Polewa: 5 łyżek śmietany 30% 1 łyżka masła 100g czekolady mlecznej Dekoracja: szablon choinka cukier puder Wykonanie: 1. Spód: Herbatniki pokruszyć lub zmiksować malakserem do postaci „piasku”, dodać rozpuszczone zimne masło, dokładnie wymieszać i wyłożyć dno oraz boki tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawić do lodówki na około 30-40 minut. 2. Masa serowo-makowa: Mak zalać wrzątkiem

Szalona Kuchnia Eweliny
Orzechowe pralinki w czekoladzie – prosty przepis 167

cieszy najbardziej Pralinki pokrywa pyszna mleczna belgijska czekolada idealna do wypieków i deserów. Możecie ją nabyć w sklepie BRAT.pl Polecam! Pamiętajcie o promocji w sklepie Brat.pl Składniki: 200 g herbatników pełnoziarnistych 4-5 pełnych łyżek masła orzechowego* 2 łyżki płynnego miodu mleczna czekolada – u mnie belgijska w pastylkach Brat.pl (polecam!)** opcjonalnie dodatkowo 1 łyżka pasty kokosowej dla wzbogacenia(...)smaku* *produkty dostępne w Brat.pl **ilość należy ocenić samemu po przygotowaniu kulek Przygotowanie: Herbatniki przekładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy (ale nie na „piach”, mają zostać ciut większe kawałki, aby pralinki przyjemnie chrupały podczas jedzenia). Przesypujemy do miski i stopniowo dodajemy mało orzechowe, mieszając łyżką (najpierw można dodać mniej, na koniec dołożyć). Smak warto wzbogacić

Słodkie okruszki
Ambasador wg Aleex 127

czekolady mlecznej • 70 g pokrojonych w kosteczkę suszonych moreli • pełna garść orzechów nerkowca Polewa: • 100 ml śmietanki 30% • 5 łyżek nutelli • 3 łyżki masła Dodatkowo: • 2 opakowania herbatników maślanych Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt. Oddzielić białka od żółtek. W dużej misie białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 2. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Kiedy masa będzie sztywna(...)blat biszkoptowy, nasączyć syropem z brzoskwiń. 18. Wyłożyć ciemną masę, wyrównać. 19. Na masie ułożyć drugi blat biszkoptowy, a następnie masę z brzoskwiniami. 20. Na masie ułożyć warstwę z herbatników maślanych. Lekko nasączyć je syropem z brzoskwiń. 21. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. 22. Po tym czasie przygotować polewę: składniki na polewę podgrzać i energicznie wymieszać

W mojej kuchni
Szybka kokosowo-orzechowa krajanka (bez pieczenia) 141

herbaty (również w świątecznych opakowaniach) , syropy i wiele wiele więcej. Moje maluchy uwielbiają Boże Krówki , a i ja nie umiem przejść obok nich obojętnie   Składniki: 1 szklanka pokruszonych herbatników deserowych zbożowych (można użyć innych) 1 szklanka masła orzechowego z wiórkami kokosowymi* 1 szklanka cukru kokosowego 100 g masła około 100 g gorzkiej czekolady opcjonalnie: chrupiące kuleczki w czekoladzie(...)dekoracja do ciast) *jeśli takiego nie macie dodajcie do masy wiórki kokosowe Przygotowanie: Pokruszone herbatniki (nie rozdrabniamy ich w blenderze, mają być ciut większe i mniejsze kawałki – ja robiłam to w dłoniach, ale możecie np. wrzucić je do woreczka i np. użyć wałka do ich pokruszenia) wrzucamy do miski. W małym rondelku z grubszym dnem rozpuszczamy masło

Słodkie okruszki
CIASTO MAXI KING + FILMIK 486

SPÓD : 300 g herbatników 80-100 g masła 1-2 łyżki ciemnego Kakao 100 g czekolady deserowej około 100 ml mleka            MASA MLECZNA : 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 200 ml mleka z kartona 3/2 % 500 g mleka w proszku 200 ml śmietany + cukier waniliowy(...)PRZYGOTOWANIE : SPÓD - herbatniki należy zmielić malakserem.W garnuszku rozpuszczamy masło, czekoladę, z kakaem i mlekiem.  Podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą i połączą. Masę studzimy. W misce wszystko mieszamy do momentu aż masa będzie klejąca.W razie konieczności należy dolać mleka. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, następnie rozkładamy masę ciasteczkową i wyklejamy nią dno i boki

Kulinarne Fantazje Marioli
Mocno migdałowy sernik 134

nucie z dodatkiem chrupiących płatków  migdałów, z wyczuwalnym likierem Amaretto, polany delikatną polewą z białej czekolady zawsze świetnie smakuje i szybko znika z stołu. Składniki: Spód: 200g pełnoziarnistych herbatników 60g masła extra Masa serowa: 1kg białego sera (3 razy zmielonego lub z wiaderka) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g) 5 jajek 9 ml olejku migdałowego 80 ml likieru(...)Amaretto 4 łyżki budyniu śmietankowego 120g płatków migdałowych Polewa: 150g białej czekolady 2 łyżki masła 5 łyżek śmietany 30% 30g płatków migdałowych Wykonanie: 1. Spód: herbatniki zmiksować blenderem do postaci bułki tartej, dodać masło w temperaturze pokojowej, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożony papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na około 30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
SERNIK Z MALINAMI 126

opakowanie cukru waniliowego  1 kostka masła 1 budyń waniliowy  2 łyżki mąki - u mnie pszenna   1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 łyżka mleka  opakowanie herbatników petit beurre  CUKRY NYSKIE 250 g malin cukier puder Wykonanie: Masło rozpuszczamy, studzimy. Ser miksujemy(...)żółtkami, cukrami, mąkami i proszkiem budyniowym oraz mlekiem. Miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, miksujemy. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Na dno prodiża układamy warstwę herbatników, wylewamy masę serową. Na wierzch gęsto układamy obok siebie maliny. Pieczemy 60 minut. Kiedy sernik ostygnie, posypujemy cukrem pudrem

Z Majeczką w kuchni
Sernik na zimno 76

posmakuje wszystkim i świetnie się sprawdzi na małych przyjęciach. Doskonale się komponuje z sezonowymi owocami i galaretką. Przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu Kwestia Smaku > Składniki : 300 g herbatników Digestive ja użyłam pełnoziarnistych Bonitek zbożowych z Biedronki 150 g masła roztopionego 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku 300 ml śmietanki kremówki 30% bardzo zimnej(...)kąpieli wodnej (100 g) 1 szklanka sezonowych owoców użyłam truskawek 2 galaretki owocowe ja użyłam truskawkowych Wykonanie : Formę o średnicy 27cm z odpinaną obręczą wysmarować tłuszczem. Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć je na przygotowany spód formy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Ubić śmietankę kremową na średnio sztywną pianę, następnie

cucinare

Proponowane wyszukiwania