pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik Pod Pierzynką Składniki: Spód: 230g zmielonych maślanych herbatników 100g miękkiego masła Masa Serowa: 1kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka) 2 jajka 3 żółtka 200g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej skórka starta z 1/2 cytryny 200g kwaśnej śmietany 12% lub 18% Beza: 3 białka 150g cukru Spód: 1. Zmielone herbatniki przełożyć do miski, dodać miękkie masło i zagnieść rękoma, aż powstaną wilgotne okruchy. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i docisnąć. Masa Serowa: 2. Do miski
Mała CukierenkaTrzy warstwy herbatników przełożone kremem kokosowo budyniowym utartym z masłem i polewą z białej czekolady. Czy może być coś pyszniejszego? A do tego ciasto powstało przez całkowity "przypadek" z godnie z ideą #zerowaste Po zrobieniu likieru kokosowego nie miałam serca wyrzucać tych wiórek gdyż one ciągle tak pięknie pachniały, postanowiłam wygotować je z mleku, później wpadłam na pomysł(...)wiórek kokosowych pochodzących z likieru kokosowego (waga podana przed wymoczeniem w wódce) 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3-4 łyżki masy kajmakowej 4 łyżki cukru 1 opakowanie herbatników od Cukry Nyskie 100 gram miękkiego masła 1 tabliczka białej czekolady plus 5 łyżek mleka na polewę Przygotowanie: Z pół litra mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy razem
Życie zaczyna się w kuchniZapraszam na pyszny i aromatyczny deser. Tiramisu z płatkami migdałowymi smakuje wybornie i nadaje fajnej chrupkości. Do zrobienia tego deseru wykorzystałam herbatniki biszkoptowe od Cukry Nyskie . Polecam Składniki: 120 g herbatników biszkoptowych od Cukry Nyskie 200 g śmietanki 36%(zimnej) 125 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki płatków migdałowych 1/2 szkl gorącej wody 1 łyżka
słodkie i nie tylko historie kulinarnegalaretkami truskawkowymi. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Kruchy spód z herbatników regionalnych od Cukry Nyskie idealnie komponuje się z śmietankową masą. Polecam Składniki: 250 g herbatników regionalnych Cukry Nyskie 125 g masła 500 ml słodkiej śmietanki 18% (zimnej) 250 ml słodkiej śmietanki 30% (zimnej) 3 galaretki truskawkowe w proszku (każda na 500 ml wody) oraz
słodkie i nie tylko historie kulinarnegalaretka malinowa 2 budynie śmietankowe (+szklanka wody) 0,5 szklanki cukru na warstwę śmietankową: 0,5 litra kremówki 36% 2 sztuki śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru ok 25 herbatników na polewę: 180g śmietany 18% – kwaśnej (użyłam śmietany szczecineckiej) 3-4 łyżeczki cukru pudru *** Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. W osobnej miseczce(...)Masę malinową przestudzamy i przelewamy na wystudzony biszkopt *** *** Kremówkę ubijamy ze śmietan fiksem oraz łyżką cukru pudru na sztywno *** *** Masę śmietankowa wykładamy równomiernie na masę malinową *** *** Na śmietanie układamy herbatniki *** *** Na ciasteczka wylewamy kwaśną śmietanę utartą z cukrem pudrem *** *** Masę malinową, którą wcześniej odłożyliśmy, przekładamy do woreczka w którym robimy małą dziurkę. Masę wylewamy na wierzch ciasta tworząc szlaczek
Blog z ApetytemMasa zrobiona jest z mleka w proszku i bakalii. Składniki: margaryna 250 g, mleko 0,5 szklanki, mleko w proszku 2 szklanki, cukier 1 szklanka, rodzynki 0,5 szklanki, herbatniki 300 g, orzechy włoskie 1 szklanka, cukier waniliowy 1 opakowanie, kakao 2 łyżki, wafel 2 płaty, Sposób przygotowania: Margarynę, cukier, mleko oraz cukier waniliowy przekładamy(...)garnka i rozpuszczamy. Odstawiamy z palnika i gdy trochę ostygnie to dodajemy kakao, mleko w proszku i mieszamy do połączenia (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodajemy pokruszone herbatniki, drobno pokrojone orzechy oraz rodzynki i mieszamy do połączenia. Masę nakładamy na pierwszą taflę wafla i przykrywamy drugim. Na wierzch kładziemy ciężką deskę albo książkę, aby wafel nam się ładnie
kulinarne odsłony patisera (używam sera z wiaderka z firmy Piątnica) – 1 puszka kajmaku (510g) – 200g miękkiego masła – 2 jajka – 2 budynie o smaku toffi Dodatkowo: – 200g herbatników – 100g orzechów włoskich – 170g masła – 100g migdałów w płatkach Herbatniki zmiksować w malakserze lub zblendować do uzyskania konsystencji bułki tartej. Orzechy włoskie drobno posiekać. Masło
Smaki Arminekonsystencję przełamuje jabłkowy spód – to takie połączenie sernika z szarlotką. Koniecznie spróbujcie! Gwarantuję, że to będzie jeden z Waszych ulubionych serników! SKŁADNIKI: ( blacha ok. 24 x 30 ) SPÓD: * herbatniki – ok. 20 – 25 szt WARSTWA JABŁKOWA: * jabłka – 1 kg ( już po starciu ) * kasza manna – 3 łyżki MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony ( śmiało może(...)esencja – do smaku * śmietana 30% – 250 ml * masło – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kaszę mannę, mieszamy. Na spód blachy układamy herbatniki, przykrywamy jabłkami, wygładzamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości,dodajemy po jednym żółtku, a następnie dodajemy śmietanę, wanilię, zmielony ser oraz budyń – wszystko razem mieszamy krótko, tylko
Ostra na SłodkoPrzepis na to cudo znalazłam u Diany i zauroczyło mnie ale był mały problem, przynajmniej u mnie: nigdzie nie mogłam zakupić tych cudnych czekoladowego koloru herbatników. W końcu po długim szukaniu, za namową Diany znalazłam je w Kauflandzie jako Petit Beurre Blacky wyprodukowane przez Cukry Nyskie. Herbatniki mają dość neutralny smak i idealnie nadają się do eksperymentowania
Moje Małe Czarowaniekostka masła 82% 25 dag mleka w proszku 5 dag gorzkiej czekolady 3/4 szklanki mleka ½ szklanki cukru 3 łyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki ekstraktu z pomarańczy Dr.Oetker 15 dag maślanych herbatników 10-15 dag drobnych kolorowych lentilek Sposób przygotowania: Masło umieścić w rondelku, dodać cukier, wlać mleko, wsypać kakao, podgrzewając doprowadzić prawie do wrzenia-nie gotować ! Rózgą kuchenną(...)temperatury pokojowej, mieszając, stopniowo wsypywać mleko w proszku aż do połączenia-masa będzie lejąca ale gęsta. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia wylać trochę czekoladowej masy, ułożyć warstwę herbatników i tak czynność powtórzyć kilkakrotnie na wierzchu musi być masa, rozsypać lentilki, delikatnie dłonią powciskać w masę, włożyć na całą noc do lodówki. Kroić na plastry i podawać
Wanilia i Kardamonpotęguje dodatkowo słodka ozdoba świątecznej choinki na wierzchu ciasta, czyniąc je piękną dekoracją wigilijnego stołu. Seromakowiec swoim niepowtarzalnym smakiem oraz wyglądem z pewnością zachwyci naszych gości. Składniki: Spód: 400g herbatników blacky 170g masła extra Masa serowo-makowa: 1kg sera w wiaderku 180g suchego maku 1 łyżka budyniu cytrynowego 150g cukru 15g cukru ze skórką cytrynową 4 jajka 100g śmietany(...)Polewa: 5 łyżek śmietany 30% 1 łyżka masła 100g czekolady mlecznej Dekoracja: szablon choinka cukier puder Wykonanie: 1. Spód: Herbatniki pokruszyć lub zmiksować malakserem do postaci „piasku”, dodać rozpuszczone zimne masło, dokładnie wymieszać i wyłożyć dno oraz boki tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawić do lodówki na około 30-40 minut. 2. Masa serowo-makowa: Mak zalać wrzątkiem
Szalona Kuchnia Ewelinycieszy najbardziej Pralinki pokrywa pyszna mleczna belgijska czekolada idealna do wypieków i deserów. Możecie ją nabyć w sklepie BRAT.pl Polecam! Pamiętajcie o promocji w sklepie Brat.pl Składniki: 200 g herbatników pełnoziarnistych 4-5 pełnych łyżek masła orzechowego* 2 łyżki płynnego miodu mleczna czekolada – u mnie belgijska w pastylkach Brat.pl (polecam!)** opcjonalnie dodatkowo 1 łyżka pasty kokosowej dla wzbogacenia(...)smaku* *produkty dostępne w Brat.pl **ilość należy ocenić samemu po przygotowaniu kulek Przygotowanie: Herbatniki przekładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy (ale nie na „piach”, mają zostać ciut większe kawałki, aby pralinki przyjemnie chrupały podczas jedzenia). Przesypujemy do miski i stopniowo dodajemy mało orzechowe, mieszając łyżką (najpierw można dodać mniej, na koniec dołożyć). Smak warto wzbogacić
Słodkie okruszkiczekolady mlecznej • 70 g pokrojonych w kosteczkę suszonych moreli • pełna garść orzechów nerkowca Polewa: • 100 ml śmietanki 30% • 5 łyżek nutelli • 3 łyżki masła Dodatkowo: • 2 opakowania herbatników maślanych Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt. Oddzielić białka od żółtek. W dużej misie białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 2. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Kiedy masa będzie sztywna(...)blat biszkoptowy, nasączyć syropem z brzoskwiń. 18. Wyłożyć ciemną masę, wyrównać. 19. Na masie ułożyć drugi blat biszkoptowy, a następnie masę z brzoskwiniami. 20. Na masie ułożyć warstwę z herbatników maślanych. Lekko nasączyć je syropem z brzoskwiń. 21. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. 22. Po tym czasie przygotować polewę: składniki na polewę podgrzać i energicznie wymieszać
W mojej kuchniherbaty (również w świątecznych opakowaniach) , syropy i wiele wiele więcej. Moje maluchy uwielbiają Boże Krówki , a i ja nie umiem przejść obok nich obojętnie Składniki: 1 szklanka pokruszonych herbatników deserowych zbożowych (można użyć innych) 1 szklanka masła orzechowego z wiórkami kokosowymi* 1 szklanka cukru kokosowego 100 g masła około 100 g gorzkiej czekolady opcjonalnie: chrupiące kuleczki w czekoladzie(...)dekoracja do ciast) *jeśli takiego nie macie dodajcie do masy wiórki kokosowe Przygotowanie: Pokruszone herbatniki (nie rozdrabniamy ich w blenderze, mają być ciut większe i mniejsze kawałki – ja robiłam to w dłoniach, ale możecie np. wrzucić je do woreczka i np. użyć wałka do ich pokruszenia) wrzucamy do miski. W małym rondelku z grubszym dnem rozpuszczamy masło
Słodkie okruszkiSPÓD : 300 g herbatników 80-100 g masła 1-2 łyżki ciemnego Kakao 100 g czekolady deserowej około 100 ml mleka MASA MLECZNA : 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 200 ml mleka z kartona 3/2 % 500 g mleka w proszku 200 ml śmietany + cukier waniliowy(...)PRZYGOTOWANIE : SPÓD - herbatniki należy zmielić malakserem.W garnuszku rozpuszczamy masło, czekoladę, z kakaem i mlekiem. Podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą i połączą. Masę studzimy. W misce wszystko mieszamy do momentu aż masa będzie klejąca.W razie konieczności należy dolać mleka. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, następnie rozkładamy masę ciasteczkową i wyklejamy nią dno i boki
Kulinarne Fantazje Marioli