jeszcze przyjdzie czas. Składniki na foremkę 25×25 cm: Spód ciasteczkowy : – około 260 g herbatników maślanych – 2 łyżki gorzkiego kakao – 100 g rozpuszczonego masła Herbatniki zmieliłam w blenderze na piasek. Połączyłam z kakao. Na końcu dodałam rozpuszczone masło i dokładnie wymieszałam. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przesypałam do foremki i ugniatałam
Relaxtimecukru pudru 2 łyżki żelatyny na 100 ml gorącej wody Proszek typu nesquik o smaku waniliowym ( u mnie Kaba) ***można pominąć Dodatkowo: 3-5 sztuk maślanych herbatników świeża mięta do przybrania Wykonanie : 1. Rabarbar umyć i osuszyć odciąć zielone części. Łodygi pokroić na plastry ok 1-1,5 cm grubości każdy. Umieścić na patelni(...)cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i lekko studzimy. Dodajemy do śmietany, Wsypujemy proszek waniliowy i mieszamy. Wykładamy na stężałą masę. Schładzamy, Na koniec posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Gotowe
vaniliowoczekoladowaJeszcze w czasach liceum takie desery gościły u mnie naprawdę często Prostota i smak. W takie dni jak ten nie trzeba nic więcej Zgodzicie się? Składniki: około 5 waniliowych herbatników bez cukru 1 mały dojrzały banan około 1/2 szklanki przygotowanego budyniu* bita śmietana szczypta ciemnego kakao* *te i inne produkty możecie nabyć w sklepie eSłoneczko Przygotowanie: Budyń przygotowujemy zgodnie(...)około 1/2 szklanki, resztę możecie wykorzystać np. do przygotowania tych prostych ciasteczek. Na dno pucharka układamy pokrojonego w plasterki banana, następnie naszego banana posypujemy czterema pokruszonymi w dłoniach herbatnikami bez cukru, kolejno wykładamy nasz budyń (u mnie jeszcze lekko ciepły), na wierzch rozkruszamy ostatniego herbatnika. Przed podaniem deser zwieńczamy kleksem z bitej śmietany obsypanej szczyptą ciemnego kakao
Słodkie okruszkiSkładniki: 30 dag herbatników(...)masła 1 puszka mleczka kokosowego 17 dag wiórków kokosowych 20 dag białej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady 5 dag mlecznej czekolady 80 ml śmietanki 30% Sposób wykonania: Herbatniki miksujemy. Masło rozpuszczamy i dodajemy do rozdrobnionych ciastek. Dokładnie mieszamy. Powstałą masą wykładamy dno i boki formy do tart. Wkładamy do lodówki na około 30 minut do stężenia. W rondelku
Qchnia po prostujuż tak zachwycająco;) W smaku jednak jest taki jak sobie wyobrażałam: lekki i delikatny, więc koniec końców jestem zadowolona:) Składniki na tortownicę o średnicy 21cm (u mnie 18cm) 100g herbatników 60g masła 1kg twarogu z wiaderka 250ml śmietanki 30% 120g cukru pudru 2 łyżki kakao(...)łyżki domowego cukru waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii) 24g (3 łyżki lub 6 łyżeczek) żelatyny 100ml zimnej wody Masło roztapiamy na małej mocy palnika. Odkładamy do przestygnięcia. Herbatniki kruszymy na pył używając malaksera lub wałka. Wkładamy do miski i zalewamy masłem. Całość mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Smaki Na Talerzuchwila wytchnienia Składniki: 3 łyżki z górką sera z wiaderka (z lodówki)* 3 łyżki płaskie śmietanki 30% (zimnej) 3 łyżeczki syropu o smaku ciasteczkowym do kawy i deserów** 5 herbatników regionalnych korzennych z polewą kakaową Cukry Nyskie *u mnie twarożek kanapkowo-sernikowy **użyłam syropu, który wykorzystałam w tym przepisie na kawę (klik) Przygotowanie: Do miski przekładamy 3 łyżki(...)wiaderka, wlewamy zimną śmietankę i dokładnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy syrop o smaku ciasteczkowym, znów szybko mieszamy. Próbujemy. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy sera. W rękach kruszymy 3 herbatniki korzenne, układamy je na dnie pucharka. Następnie wykładamy naszą serową masę. Wierach posypujemy dokładnie rozdrobnionym herbatnikiem korzennym oraz jednym w całości. Podajemy od razu lub po schłodzeniu. Smacznego
Słodkie okruszkiciast lub czerstwego , nieudanego jakiegoś ciasta.Na blogi już bajaderka jest i to nie jedna,a teraz jest ciut inna .Pomysł podpatrzony tutaj. ok. 1 kg okruchów z ciast, herbatniki 25 dkg bakalii: pokrojone drobno orzechy, rodzynki, śliwki, wiórki kokosowe 3/4 szkl. mleka 3-4 łyżki mleka w proszku 10 dkg czekolady rozpuszczonej [ nie dałam(...)garnuszku.Ostudzić i wlać do okruchów ciasta.Wymieszać , dodając również powidła, bakalie, alkohol. W razie potrzeby zwiększyć ilość bakalii/ciastek lub dodać odrobinę mleka bądź rozpuszczonego masła.Blaszkę wyłożyć herbatnikami, a na nie masę bajaderkową. Całość ucisnąć i wyrównać.Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance i posmarować po wierzchu ciasta i dowolnie udekorować. Odstawić do przestudzenia a następnie do lodówki
Moje domowe kucharzenieprostu umilić nim wolne chwile sobie i rodzinie Spróbujcie. Składniki: (na 4 porcje) 100 ml zimnej śmietanki 30% 250 g mascarpone 3-4 pełne łyżki nutelli około 12 herbatników Regionalnych korzennych z polewą kakaową Cukry Nyskie czekoladowe kuleczki w mlecznej czekoladzie Przygotowanie: Śmietankę wyjmujemy z lodówki, ubijamy około 2 minuty (ma się „napuszyć”). Do ubitej śmietanki przekładamy(...)nutelli należy dostosować do własnych upodobań (mniej lub mocniej słodkie desery, nie należy z nią przesadzić, aby deser nie był mdły), próbujemy. Na dno pucharków/szklaneczek kruszymy po 2 herbatniki korzenne, następnie nakładamy porcję czekoladowo-orzechowego kremu, wierzch deserów posypujemy chrupiącymi kulkami w mlecznej czekoladzie i wbijamy po jednym herbatniku korzennym. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkidużo na raz :) Są niesamowite, będziecie zachwyceni :) Składniki: 100 g mlecznej czekolady 1 szklanka wiórków kokosowych 100 g białej czekolady 3 łyżki mleka 50 g gorzkiej czekolady 5-7 herbatników Czekoladę mleczną roztopić. Wysmarować nią foremkę do czekoladek lub do lodu (ja użyłam silikonowej do lodu z Ikei). Dokładnie pokryć boki i dno, jest to miseczka, którą(...)wypełnimy nadzieniem. Schłodzić do stężenia (może być w zamrażarce). Przygotować nadzienie. Białą czekoladę umieścić w garnku, dodać mleko i mieszać, aż sos będzie gładki. Następnie wsypać kokos i pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać. Foremkę wyjąć z lodówki. Równomiernie rozłożyć nadzienie, dociskając mocno do dna. Schłodzić ponownie. Na koniec roztopić czekoladę gorzką i wypełnić spody czekoladek. Schłodzić całą noc w lodówce
Chocolate Muffin Blogpaczki herbatników 1 paczka rodzynek Sposób wykonania: Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, kakao i włożyć masło. Składniki rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając. Dodać pokruszone herbatniki i rodzynki. Wymieszać. Krótko zagotować i zdjąć z ognia. Wylać do formy wyłożonej folią, ostudzić. Włożyć do lodówki na 1 godzinę celem schłodzenia. Użyć niedużej blaszki prostokątnej
Przepisy kulinarne babci Antoninykokosowe 1/3 szklanki cukru pudru 2,5 opakowania maślanych herbatników Przygotowanie : Margarynę miksujemy z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ubijania dodajemy kakao. Herbatniki kruszymy na drobny proszek i wsypujemy do maślanej masy. Szybko łączymy wszystkie składniki i formujemy z niej drobne kuleczki. Obtaczamy je w wiórkach kokosowych i pozostawiamy w lodówce
ChilliJemykremówki 30 %, 100 gram czekolady gorzkiej Wedel lub Goplana, 100 gram czekolady mlecznej Wedel lub Goplana, 100 gram czekolady białej Wedel lub Goplana, 1/3 szkl. wody, 3 łyżeczki żelatyny. herbatniki . Sposób przygotowania : Formę o wymiarach 8-9 cm /27 cm wyłożyć folią spożywczą . Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić. Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem . Twaróg(...)rozpuścić w kąpieli wodnej , lekko przestudzić , wlać do trzeciej części twarogu i wymieszać . Dodać trzecią część bitej śmietany, delikatnie wymieszać . Wylać na warstwę z mlecznej czekolady. Na górze ułożyć herbatniki , przykryć folą spożywczą i włożyć na kilka godzin , a najlepiej na noc do lodówki Sernik jest pyszny ! Gorąco polecam i życzę smacznego
Pysznosci Babci BasiPolecam wszystkim SKŁADNIKI : 250 g masła, 250 g cukru kryształu, 40 g kakao Wedel, 100 g czekolady Wedel, 400 g mleka w proszku, 120 ml wody, 200 g pokruszonych herbatników, 100 g. orzechów (włoskie, nerkowce itp. , w moim przypadku były laskowe,) 50 g. rodzynek , ewentualnie olejek zapachowy , lub kilka kropli alkoholu, np Amaretto. Sposób przyrządzenia : Cukier połączyć z kakao(...)wodę i masło, zagotować w rondelku. Masę ostudzić do temp. ok. 45 st. C. Do ostudzonej masy dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia grudek. Dodać pokruszone herbatniki, orzechy i rodzynki ( ewentualnie zapach lub alkohol ) Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Formę z masą odstawiamy do lodówki do zastygnięcia na kilka
Pysznosci Babci Basijest to deser idealny. Nic dodać, nic ująć, Malinowy ideał i tak zwane niebo w gębie gwarantowane. Składniki : Na spód: 125 g pełnoziarnistych herbatników maślanych 60 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej Na mus malinowy: 500 g malin świeżych lub mrożonych* 4 żółtka 120 g cukru drobnego 250 ml mleka 3,2 % 2 łyżki żelatyny 60 ml likieru(...)Całość delikatnie mieszamy delikatnie napowietrzając masę. Chłodzimy przez ok.1 godzinę 5. Po tym czasie ubijamy śmietanę na półsztywno i starannie łączymy ją z schłodzonym kremem malinowym. 6. Herbatniki kruszymy tłuczkiem lub mielimy na drobno w malakserze i łączymy z miękkim masłem. Konsystencja ma przypominać mokry piasek. 7. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia
vaniliowoczekoladowauważam, że robi go najlepiej na świecie. Składniki: 1 opakowanie mleka w proszku 250 g masła, margaryny 4 łyżki kakao 1/2 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 3 paczki herbatników bakalie (rodzynki, orzechy) Sposób przygotowania: Do garnka wlewam wodę i wrzucam masło. Następnie dodaję cukier. Wszystkie składniki mieszam pozostawiając na ogniu do momentu połączenia się składników. Odstawiamy masę(...)innej misce łączymy ze sobą mleko w proszku i kakao. Tak połączone składniki dodajemy do wcześniej przygotowanej masy z masła. Na końcu dodajemy do tego pokruszone herbatniki (nie mogą być za mocno pokruszone) oraz bakalie. Całość ponownie ze sobą mieszamy. Masa powinna nam wyjść dosyć gęsta. Na końcu formę wykładam papierem do pieczenia i przelewam gotową masę. Chłodna masę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne