sera, musu malinowego i galaretki. Spód zamiast z biszkoptów wykonamy z herbatników. Zamiast malin można też wykorzystać jakieś inne owoce. Składniki 300g twarogu sernikowego z wiaderka 2 paczki herbatników 120g 60g masła 700g malin 250ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 4 łyżki żelatyny 1 galaretka malinowa 110g cukru 1. Herbatniki i masło
zjem to blog kulinarnyprzeze mnie. Już teraz wiem , gdzie zaopatrywać się w podobne artykuły :) Foremka : średnica 23 cm Czas pieczenia : 15 min + 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Spód : 400 g herbatników 5 łyżek cukru 180 g masła skórka otarta z całej cytryny 50 g orzechów ( ja użyłam orzechy pekan - z firmy Symbio ) ale można użyć(...)orzechów włoskich albo laskowych Nadzienie: 600 g śliwek 5 łyżek brązowego cukru ( użyłam z firmy Symbio ) 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem, albo tak jak ja to zrobiłam , zmielić w blenderze. Stopić masło, dodać cukier, herbatniki ,skórkę z cytryny i zmielone orzechy. Wymieszać
Słodkości i nie tylkośrednie banany (180g po obraniu) masa serowa 250g serka homogenizowanego naturalnego 60g śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru sos karmelowy 50g cukru 70g śmietanki 30% 20g masła 6 herbatników banan do dekoracji Wykonanie: KREM BANANOWY - banany obrać, podzielić na mniejsze kawałki, dodać sok z cytryny, zmiksować blenderem na mus - żółtka i cukier przełożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu(...)sztywno, delikatnie połączyć ją z serkiem PRZYGOTOWANIE DESERU - na dno pucharków wyłożyć połowę kremu bananowego, na nim ułożyć po 1,5 pokruszonego herbatnika, połowę masy serowej oraz trochę karmelu, następnie należy powtórzyć warstwy: masę bananową, herbatniki i masę serową - deser schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorować sosem karmelowym i plasterkami banana Połączenie banana, sosu karmelowego oraz delikatnej masy serowej
Smakołyki BerenikiSkładniki - herbatniki lub okrągłe biszkopty - 3 naturalne serki homogenizowane ( 135g każdy ) - 400 g śmietany kremówki - 4 galaretki pomarańczowe - 5 mandarynek Wykonanie Herbatniki ułożyć na dnie tortownicy ( 26 cm ).Dwie galaretki rozpuścić w szklance wody, odstawić by zaczęły zastygać. Śmietankę ubić na sztywno. Serek zmiksować z tężejącą galaretką, pod koniec miksowania dodać ubitą śmietankę. Masę serową(...)wyłożyć na herbatniki i całość wstawić na 20 minut do lodówki. Mandarynki umyć, obrać, podzielić na części i dekoracyjnie ułożyć na tężejącej masie serowej. W dwóch szklankach wody rozpuścić pozostałe dwie galaretki i po wystygnięciu wylać na zastygłą masę serową. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie
Świat Smakuminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1.Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, ułożyć połowę herbatników ściśle jeden obok drugiego. 2.Połowę mleka (1,5 szklanki) zmiksować z mąką i jajkami. 3.Resztę mleka zagotować w garnuszku razem z masłem i cukrami. 4.Do gotującego się(...)mleka wlać zmiksowane mleko z jajkami i mąką, gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż do zgęstnienia budyniu. 5.Gorącą masę budyniową wylać na ułożone w blasze herbatniki. 6.Masę przykryć drugą warstwą ciastek. Schłodzić napoleonkę w lodówce, a po kilku godzinach pokroić. Każdą napoleonkę oprószyć cukrem pudrem
ciemna strona patelniCiasto proste , szybkie i dość tanie jak na sernik . Po prostu idealne na każdą okazję , jedyny minus trzeba poczekać minimum 3 h zanim będzie gotowe :) ***Sernik marmurkowy*** spód: 20 herbatników 8 kostek białej czekolady (1/3 tabliczki) 8 kostek gorzkiej czekolady 6 łyżki mleka Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 1. Spód : Herbatniki pokruszyć ( mogą być większe i mniejsze kawałki ) , czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zmieszać z herbatnikami . Ciasno ubić na foremce tortowej 21 cm i włożyć do lodówki
ciemna strona patelnizrobiłam pyszny deserek z owoców z dodatkiem czekoladowej bitej śmietany który w upalne dni najlepiej smakuje po schłodzeniu. Składniki: 200 ml kremówki 30% 100 g białej czekolady 100 g herbatników owsianych musli kokosowe z crunchy czekoladowymi borówki amerykańskie maliny Przygotowanie: Kremówkę wlać(...)garnka, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do rozpuszczenia się czekolady. Nie zagotować. Ostudzić i zimne włożyć na całą noc do lodówki. Herbatniki pokruszyć. Owoce umyć i osuszyć.Zimną kremówkę ubić mikserem na sztywno. Na dno szklanki wsypać dwie łyżki herbatników, nałożyć warstwę bitej śmietany, ułożyć borówki, kolejną warstwę bitej śmietany
Ala piecze i gotujeSkładniki: 1 kg sera sernikowego 8 jajek 250g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. budyniu śmietankowego 3 łyżeczki cukru waniliowego domowej produkcji 300g herbatników 250g borówek amerykańskich Przepis: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy mikserem przez 10minut na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy do nich proszek budyniowy i proszek(...)miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy ser i miksujemy przez ok. 10 minut do całkowitego połączenia wszystkich składników. Do całości dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. W międzyczasie herbatniki kruszymy na tzw. "piasek" i wysypujemy do formy o wymiarach 38x24. Następnie przelewamy ciasto sernikowe na herbatniki i całość posypujemy borówkami. Piekarnik nastawiamy na 180C i pieczemy
Emcia PichciSkładniki na spód: 200 g herbatników maślanych 150 g masła Składniki na sernik: 1 kg sera twarogowego mielonego 6 jajek 1 szklanka cukru(...)szklanki śmietanki 30% 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty Polewa toffi: 200 g krówek mlecznych kruchych 1 łyżka masła 4 łyżki mleka Przepis na spód: Herbatniki przekładamy do miski i dokładnie zgniatamy na "mąkę". Następnie masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do pokruszonych herbatników. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do formy
Emcia Pichciowsianych i 1 herbatników Petit) 200 g masła Składniki na masę: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 4 żółtka sok z 4 cytryn + skórka( ja dodałam z dwóch) Herbatniki rozdrabniamy do postaci piasku. Masło rozpuszczamy i mieszamy z herbatnikami. Wszystko wykładamy do formy i ugniatamy. Pieczemy 10 min w 170st. Żółtka musimy roztrzepać widelcem, dodajemy mleko
Olikowa kuchniaBardzo smaczne, słodkie i aromatyczne ciasto. Dla wszystkich zapracowanych. Zapraszam ;-) Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: - 4 paczki herbatników - 2 andruty - paczka biszkoptów - budyń czekoladowy z cukrem - 2 łyżki masła - 2 żółtka - 1 puszka kajmaku - 3 garście orzechów - 1,3 szkl mleka Krem budyniowy: Mleko (1szkl) i masło zagotowujemy w rondelku. W naczyniu mieszamy proszek budyniowy z resztą mleka, dodajemy(...)łyżki miodu - orzechy W rondelku topimy masło, dodajemy cukier i miód, ciągle mieszamy, gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Dodajemy orzechy gotujemy 4 minuty. Na spód blachy wykładamy herbatniki, wylewamy gorący krem budyniowy, przykrywamy herbatnikami. Odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie wykładamy 1/2 puszki kajmaku, przykrywamy andrutami, na to rozprowadzamy pozostały kajmak. Przykrywamy biszkoptami, które polewamy gorącym
SMYKWKUCHNIłyżek wody 1/2 opakowania galaretki wiśniowej lub malinowej w proszku 150ml wody maliny i jagody do dekoracji Wykonanie: - tortownicę posmarować tłuszczem, wyłożyć na spodzie i bokach papierem do pieczenia - herbatniki całkowicie rozdrobnić, dodać roztopione masło, składniki wymieszać do powstania zwartej masy o charakterze mokrego piasku - masę wyłożyć na dno tortownicy, wypełnić nią całe dno, tworząc zwarty spód - spód schłodzić(...)jednej kilka łyżek masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, zmiksować - 100g zimnej śmietanki ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową - masę jagodową przełożyć na spód z herbatników, wyrównać i schłodzić, aż masa zastygnie - identycznie postąpić z drugą połową składników, z tym, że zamiast jagód, maliny zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito, w pierwszym przypadku zmiksowany
Smakołyki Berenikiwiaderku "Mój Ulubiony" - Wieluń 9 łyżek cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 300 ml kremówki 30% 100 ml mleka 3 łyżki żelatyny maliny 1 galaretka malinowa Przygotowanie: Spód: herbatniki zmiksować blenderem na proszek dodać rozpuszczoną ciepłą margarynę i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy ugnieść, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki. Masa serowa: twaróg przełożyć do misy(...)sera i miksować na wolnych obrotach. Żelatyną namoczyć, podgrzać i rozpuścić w mleku, letnią wlewać do masy serowej i miksować na wolnych obrotach. Połowę masy wylać na spód z herbatników ułożyć na całej powierzchni maliny, wylać resztę masy serowej i wyrównać powierzchnię. Na górze ułożyć maliny i włożyć do lodówki do stężenia. Galaretkę przygotować
Ala piecze i gotujeodrobinkę go zmodyfikowałam - ale tylko odrobinkę i... wyszło: niebo w gębie. Przepis: na spód potrzebne będą: 200g herbatników petit beurre; 100g roztopionego masła; 6 kostek białej czekolady; Herbatniki rozdrabniamy blenderem; czekoladę "kruszymy" lub trzemy na tarce i dodajemy do herbatników. Podobnie robimy z roztopionym masłem - dokładnie mieszamy. Do tortownicy wyłożonej papierem lub folią wykładamy powstałą masę
Miksturownik