herbatniki - 5808 przepisów (strona:167/388)

Krówka z chrupiącym kremem budyniowym 349

kakao – 1 łyżka MASA BUDYNIOWA : * płatki migdałów – 180 g * mleko – 700 ml * margaryna – 250 g * budyń waniliowy – 1 op * cukier – 3 łyżki DODATKOWO : * herbatniki – ok. 25 szt * masa krówkowa – 1 puszka * cukier puder   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę , pod koniec stopniowo dodając cukier. Cały(...)wlewamy budyń i cały czas mieszamy. Studzimy , a następnie mieszamy z migdałami i ucieramy z miękką margaryną. CAŁOŚĆ : Na blasze układamy 1 blat ciasta , wylewamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy herbatnikami i smarujemy podgrzaną wcześniej masą krówkową. Pokrywamy resztą herbatników i wylewamy pozostałą masę budyniową. Przykrywamy ciastem i posypujemy cukrem pudrem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
SERNIK NA SPODZIE Z HERBATNIKÓW Z MASŁEM ORZECHOWYM 278

Szybki w przygotowaniu, rozpływający się w ustach sernik z kawałkami czekolady polany polewą. SKŁADNIKI Spód 250 g herbatników 180 g masła orzechowego 3 łyżki roztopionego masła Masa serowa 1 kg białego sera 20 dag masła 30 dag cukru(...)jajka 1 budyń  waniliowy ulubiony aromat 100 g gorzkiej czekolady Polewa Szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g kostka masła 2 żółtka 4 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE Spód Herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na dno formy mocno docisnąć, wstawi ć do zamrażalnika na 15 minut,po tym czasie, wyją ć z zamrażalnika, posmarować masłem orzechowym

RAROSSA
Makowiec z bezą 290

cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka jajek (białka zostawiamy do bezy) 1 łyżka gęstej śmietany 18% szczypta soli 400 g maku (najlepiej kupić zmielony) 200 g herbatników 100 g masła (pół kostki) 4 jajka 1 łyżka miodu 3/4 szklanki cukru (120 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego namoczone w rumie rodzynki(...)Bardzo lekko dociskamy, aby wyrównać powierzchnię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 12 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Masa makowa: Do maku dodajemy roztarte na pył herbatniki (można zmielić w malakserze, w moździerzu lub rozbić młotkiem przez foliową torebkę). Mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem i olejkiem migdałowym na puszystą masę. Dodajemy do maku. Mieszamy. Na końcu

Poezja smaku
Budyń waniliowy z konfiturą agrestową 181

łyżki mąki pszennej , 2 łyżki mąki ziemniaczanej , 3 czubate łyżki cukru waniliowego , 1 łyżka masła , 12 kostek gorzkiej czekolady , 4 łyżki konfitury - polecam  "Agrest z Imbirem" , 4 herbatniki . Odlać pół szklanki mleka, wsypać do niej obie mąki i wymieszać. Pozostałe mleko wraz z cukrem waniliowym(...)zagotować. Wlać resztę mleka wraz z mąką i mieszając gotować przez chwilę na wolnym ogniu. Na koniec dodać masło i dokładnie połączyć z budyniem. Herbatniki pokruszyć i wsypać na dno pucharków. Na herbatniki wylać po 2 łyżki gorącego budyniu - położyć na nim po 2 kostki czekolady. Na czekoladę wylać resztę budyniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Budyń waniliowo - koniakowy z herbatnikami i ananasem w syropie kawowym. Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów - desery bez pi 177

cukru , 1 czubata łyżka mąki pszennej , 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej , 1 łyżeczka esencji waniliowej , 1 spora łyżka masła, mały kieliszek koniaku. Dodatkowo: ananas w syropie kawowym , herbatniki . 2/3 mleka wraz z cukrem i masłem zagotować w garnku. W reszcie zimnego mleka rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, pszenną, koniak i esencję waniliową. Wlać(...)gotującego się mleka i cały czas mieszając gotować na niewielkim ogniu przez 15-20 sekund - aż dobrze zgęstnieje. W pucharku lub salaterce pokruszyć na dno herbatniki. Na nie wylać część budyniu. Na warstwę budyniu ponownie pokruszyć herbatniki, a na nie wylać resztę budyniu. Na budyń nałożyć ananasy wraz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kokosowa tarta z bitą śmietaną i bezami 328

kremówki 1 łyżka ekstraktu waniliowego - przepis >klik!< 150 g herbatników (lub kruchych ciastek) 3 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki masła do dekoracji: polewa karmelowa wiórki czekoladowe Herbatniki pokruszyć. Wiórki kokosowe uprażyć lekko na suchej patelni. Przestudzone dodać do herbatników razem z masłem. Utrzeć razem na jednolitą masę. Można to wszystko zrobić używając blendera z dzbankiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Blok czekoladowy 133

. Postanowiłam ją nieco wzbogacić o orzechy, rodzynki, morele. Mniam...Pycha.... Składniki: 200g masła 250g mleka w proszku 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 2 opakowania herbatników Petit Beurre (100g) garść rodzynek 3 pokrojone suszone morele garść orzechów laskowych garść orzechów włoskich Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło z mlekiem, cukrem i kakao. Podgrzewamy, aż powstanie jednolita(...)masa. Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. W dużej misce mieszamy posiekane bakalie i pokruszone herbatniki. Ciepłą masę przelewamy do miski z dodatkami i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny

Smakowity Blog Kulinarny
SMERFNY JAGODOWIEC 258

serka waniliowego pól szkl,smietany 18 3 łyżki zelatyny+pół szkl.wrzatku 2 galaretki jagodowe lub wisniowe kostka margaryny 20 dag herbatników 5 łyzek cukru Wykonanie: Margarynę roztapiamy,herbatniki dokładnie mielimy na pył.Łączymy herbatniki z margaryną.Wyklejamy tym dno tortownicy.Odstawiamy do lodówki do stężęnia.  Jagody blenderujemy,dodajemy smietanę,serek ,cukier.Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w pól

Z Majeczką w kuchni
Ciasto Kubuś 646

cukrem WARSTWA ŚMIETANOWA: 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego + galaretka cytrynowa WYKONANIE: Spód ciasta to pokruszone herbatniki, należy tak je pokruszyć, aby zapełniły cały dół formy. Warstwa Kubusiowa: z całego Kubusia odlewamy szklankę i przelewamy do miseczki. Natomiast resztę soku Kubuś przelewamy do garnka i dodajemy(...)Kubusia w miseczce dodajemy budynie i dokładnie mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy Kubusia z budyniami i dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się budyniu. Następnie przelewamy masę budyniową na herbatniki i pozostawiamy do ostygnięcia. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 350 ml gorącej wody, wymieszać - pozostawić do ostygnięcia i częściowego ścięcia. Warstwa śmietanowa: do szklanki (250 ml) wsypać żelatynę i zalać

Serce zamknięte w formie pyszności
Sernik na zimno z borówkami 478

maślanych herbatników. Przygotowałam go z borówkami, bo je uwielbiam, ale możecie użyć innych, ulubionych owoców. Sernik wyszedł pyszny i najważniejsze… jest bez pieczenia Składniki: Spód: 240 g herbatników maślanych 100 g masła Masa: 400 g borówek amerykańskich 700 g twarogu półtłustego (mielonego) 400 ml śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie cukru waniliowego(...)łyżki żelatyny 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Spód: Herbatniki zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki. Masa: Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu

Oryginalny smak
Rogale świętomarcińskie 347

wałkowania 500 g białego maku (do kupienia w internecie; można zastąpić niebieskim) 250 g cukru (1,5 szklanki) 200 g okrągłych biszkoptów 200 g masy marcepanowej 100 g herbatników 5 jajek 80 g masła 80 g (mielonych) migdałów lub orzechów laskowych 80 g (mielonych) orzechów włoskich 80 g rodzynków lub daktyli 80 g domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)makiem mielimy bakalie (migdały, orzechy, rodzynki lub daktyle, oraz skórkę pomarańczową). Do masy makowej dodajemy cukier, marcepan, rozpuszczone masło oraz jajka. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zmiksowane na pył herbatniki i biszkopty. Najlepiej chwilę wyrobić wszystko ręką. Gotową masę wstawiamy do lodówki. Ciasto francuskie: Z dwóch łyżek mąki, kilku łyżek ciepłego mleka i drożdży tworzymy rozczyn. Gdy podwoi swoją

Poezja smaku
Ciasto z kaszy manny z musem truskawkowym i truskawkami. 253

Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody ( 3 szklanki) i odstawiamy do wystudzenia.   Blaszkę o wymiarach  26 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i dno formy wykładamy herbatnikami. W garnku umieszczamy mleko z cukrami i masłem. Należy to zagotować. Do gorącego dodajemy szklankę kaszy manny i znów  zagotować i tak około minuty lub dwóch trzymamy(...)ogniu, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę wylewamy na herbatniki i wyrównujemy. W jeszcze ciepłą kaszę trzeba powciskać truskawki które nam zostały, i zalewamy to przestudzonym musem truskawkowym. Kiedy wystygnie zalać tężejącą galaretką.  Smacznego :-). * ja robiłam to ciasto na gorąco, nie czekałam i truskawki co do jednej wypłynęły mi na wierzch galaretki

Malinowe Pocałunki
Ciasto Cappuccino bez pieczenia 4571

masła,  16 herbatników.  W 3/4 szklanki mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wlać budynie, mieszać, aż masa zgęstnieje. Herbatniki ułożyć na dnie tortownicy i śr. 21cm (w razie potrzeby połamać je na mniejsze kawałki). Wylać gorący budyń, przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem cappuccino

Z miłości do słodkości
sernik z agrestem na herbatnikach... 160

Składniki: herbatniki 4 opakowania, twaróg 80 dag, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki,masło 10 dag, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, agrest 30 dag twaróg półtłusy bez mielenia włożyć do misy robota razem z cukrem, cukrem wanilinowym i mieszać z 5 minut - my lubimy taki sernik z wyczuwalnymi grudkami twarogu(...)bułkę, proszek do pieczenia w trakcie mieszania i z 2 minuty mieszać wlać wystudzone roztopione masło i mieszać z 1 minutę tortownica 20 cm - wysmarować tylko masłem i wsypać herbatniki połowę sernika dać na herbatniki do reszty wsypać obrany agrest i łyżką wymieszać i dać na ciasto piec w 200C około 45 minut, sernik z blaszki wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Placek wspaniały 432

wszystkich miłośników ciast i ciasteczek, mega słodki placek. Składa się z biszkoptu, masy kajmakowej, herbatników maczanych w rumie i polewy rumowej. Porcja na blaszkę o wymiarach 35x26   Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody gazowanej Jajka zmiksować z cukrem na pulchną(...)przez około 35 min.  Masa: 1 puszka masy kajmakowej 1 kostka masła po jednej garści pokrojonych bakalii (rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe) trochę pokrojonej czekolady (niekoniecznie) Wierzch: 4 paczki herbatników szkolnych 0,5szkl rumu polewa rumowa lub biała  Masło utrzeć, dodawać stopniowo po łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać bakalie i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt. Herbatniki

Anioły w kuchni