herbatniki - 5808 przepisów (strona:166/388)

Sernik cytrynowy z twarogu. 223

twarogu sok z jednej cytryny skórka otarta z jednej cytryny 3 jajka 150 g masła szklanka cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego opakowanie dowolnych herbatników sól Przygotowanie:  Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy 50 g roztopionego masła, zagniatamy. Powstałą kruszonką wykładamy tortownicę. Odstawiamy do lodówki na 20 min.  Jajka ubijamy z cukrem i pozostałym roztopionym masłem, dodajemy cukier(...)wanilinowy i szczyptę soli. Dodajemy skórkę, sok z cytryny i twaróg i dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 3-4 min.  Powstałą masę wykładamy na herbatniki, równamy i owijamy dno tortownicy w 3-4 warstwy folii aluminiowej. Ustawiamy na większą blaszkę z wodą (wody powinno być do 3/4 tortownicy). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez

Kuchnia Łukasza
Tarta z czarną porzeczką. 270

100 g roztopionego masła Krem: 500 ml mleka 2 łyżki cukru łyżeczka cukru wanilinowego 2 jaja łyżeczka mąki ziemniaczanej 125 g masła 200 g czarnej porzeczki Przygotowanie:  Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy masło, zagniatamy. Powstałą kruszonką wylepiamy formę na tartę (ja nie mam takiej formy, więc użyłem z tortownicy). Odstawiamy do lodówki na 30 min.  Mleko(...)mieszamy i wracamy do garnka. Gotujemy przez ok. 5-6 min. Do ugotowanego kremu dodajemy masło i energicznie mieszamy do roztopienia się masła.  Ostudzamy.  Do koszyczka z herbatników wlewamy krem i odstawiamy do lodówki na 60 min. Po tym tartę posypujemy czarną porzeczką.  Smacznego

Kuchnia Łukasza
3 BIT 279

ukladamy herbatniki  ... a na nich delikatnie rozsmarowywujemy mase krowkowa  Na masie krowkowej ukladamy warstwe krakersow a na krakersach rozsmarowywujemy mase budyniowa Na mase dajemy tym razem herbatniki  Odstawiamy do lodowki gdyz bedziemy ubijac smietane na sztywno z dodatkiem dwoch fiksow do smietany ( nie musimy dodawac cukru do bitej smietany gdyz 3 BIT jest wystarczajaco slodki(...)przez budyn oraz mase krowkowa) Gotowa bita smietane nakladam na herbatniki i rozsmarowywuje dokladnie Wkladam do lodowki i zabieram sie za miksowanie-blenderowanie czekolady , ktora to posypie bita smietane po wierzchu... I tak gotowy 3 BIT wkladam do lodowki. Najlepiej zeby sobie "lezakowal" w lodowce na najwyzszym poziomie ( nic na niego wtedy nie spadnie i nie bedzie nas kusilo

Z Kuchni Do Kuchni
SERNIK TROJKOLOROWY *BEZ PIECZENIA* 252

czekoladą wygląda atrakcyjniej. Uważajcie tylko, żeby sernik nie polewać dużą ilością czekolady. Możecie zrobić dowolne zygzaki, ale najlepiej nie grube, żeby sernik dał się łatwo pokroić. Składniki: ok. 10 herbatników 100g gorzkiej czekolady +  trochę do dekoracji 100g mlecznej czekolady + trochę do dekoracji 100g białej czekolady + trochę do dekoracji 500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark 300g słodkiej(...)sporo miejsca, więc można wziąć mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do formy najpierw masę z gorzką czekoladą, kolejno z mleczną i na koniec z białą. Na górę ułożyć herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając ją do góry dnem. Ściągnąć papier i polać roztopionymi w kąpieli

Z Kuchni Do Kuchni
Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno 220

mgiełka truskawkowy sernik na zimno Składniki: 2 kubki serka waniliowego Danio 400 g 3 galaretki o smaku truskawkowym 2 łyżeczki żelatyny kilka dorodnych truskawek pokrojonych w plasterki opcjonalnie: pokruszone herbatniki Wykonanie: Serki Danio trzymamy w lodówce. Przygotowujemy 2 miski, w których będziemy rozpuszczać galaretki. 2 galaretki z dodatkiem 1 łyżeczki żelatyny zalewamy 750 ml wrzącej wody. 1 galaretkę(...)galaretki. Dzięki miksowaniu utworzy się nam delikatna pianka. Następnie szykujemy naczynia, w których będzie tężeć sernik. Ja wykorzystałam do tego celu filiżanki.  W zależności od tego czy użyjemy herbatników czy nie, na dno filiżanki układamy pokruszone herbatniki i  wlewamy 2 -3 łyżeczki galaretki  lub wlewamy tylko samą galaretkę, która nam została. Wkładamy na chwilę

Kulinarne przygody Gatity
Sernik na zimno z sercem 1601

walentynki Składniki Masa serowa: 600 g serka waniliowego homogenizowanego 250 ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny paczka herbatników Masa truskawkowa: 450g mrożonych truskawek 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Glazura truskawkowa: 4 łyżki cukru 4 łyżki śmietany słodkiej 4 łyżki wody 80g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny(...)Patyczkiem do szaszłyków podcinamy boki sernika. Pojemnik wkładamy na chwilę do garnka z gorącą wodą, następnie obracamy do góry nogami i wytrzepujemy sernik . Po wyjęciu układamy go na ułożone herbatniki, tak by z herbatników powstał podkład pod sernik. Całość wkładamy do lodówki. 4. Rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody dwie łyżeczki żelatyny. Wodę, cukier i śmietanę zagotować na małym

zjem to blog kulinarny
Jagodowy sernik na zimno 199

więc musiało im naprawdę smakować:) Zamiast jagód można użyć borówek. Spód: 150 g herbatników, 5 łyżek masła lub margaryny, 4 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki cukru.     Herbatniki połamać na kawałki i zmiksować w blenderze. Masło stopić, dokładnie wymieszać ze zmielonymi herbatnikami, płatkami owsianymi oraz cukrem. Masę wyłożyć na dno tortownicy

Z miłości do słodkości
Sernik z musem malinowym 395

Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm. Składniki na spód: 200 g herbatników 150 g masła Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 1 szklanka cukru 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki(...)malin 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Przepis na spód: Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w melakserze. Miksujemy do momentu aż wszystkie herbatniki zostaną skruszone i powstanie z nich "piasek". W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do skruszonych herbatników. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy

Emcia Pichci
Kubanka 14632

łyżki cukru 200 g margaryny lub masła 3 łyżki nutelli Bita śmietana 0,5 l kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody Dodatkowo herbatniki szkolne powidła śliwkowe kawa mielona czekolada Przygotowanie: Biszkopt: mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas(...)dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie i wlewać wolnym strumieniem do ubitej śmietany cały czas miksując na średnich obrotach. Przełożenie ciasta: biszkopt, krem, warstwa herbatników, posmarować cienko powidłami, druga warstwa herbatników, bita śmietana. Schłodzić i przed podaniem oprószyć kawą i wiórkami z czekolady

Ala piecze i gotuje
Wafelki z nadzieniem kakaowo-bakaliowym 277

szklanki cukru 3 łyżki kakao cukier waniliowy 2 szklanki zwykłego mleka w proszku ulubione bakalie ( u mnie 200 g mieszanki studenckiej) 8 sztuk zwykłych herbatników Wykonanie: Herbatniki i wafelek kroimy  na malutkie kawałki . Mleko, masło, cukier, kakao, cukier waniliowy  połączymy w garnku i zagotowujemy tak aby powstała jednolita masa a wszystkie składniki się połączyły.Dodajemy(...)lekko przestudzonej masy; mleko w proszku, bakalie, poruszone herbatniki i wafel.Na wafel wykładamy  masę i przykrywamy drugim waflem,  całość obciążamy czymś ciężkim aby się ładnie masa przykleiła do wafla

Gorący kąsek
sernik jogurtowy z brzoskwiniami 218

najbardziej smakuje mi w tej wersji, nie jest słodki lekko kwaśny smak, idealny do popołudniowej kawy. Polecam:)  Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: spód: 100 g herbatników 100 g masła(...)masa serowa: szklanka cukru pudru 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego mały kubek jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 30%  4 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 4 brzoskiwnie 2 galaretki brzoskiwniowe Wykonanie: Herbatniki kruszymy na proszek. Masło rozpuszczamy na piecu i wlewamy je do pokruszonych herbatników. Mieszamy składniki i przekładamy je do formy. Dokładnie przyciskamy aby masa herbatnikowa stworzyła jednolity spód

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ziemniaczki i wspomnień czar:) 197

herbatników 5 dag orzechów 5 dag rodzynek 150 g masła 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki wódki wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Herbatniki należy rozkruszyć jak najdrobniej oraz posiekać orzechy. Masło roztapiamy w rondelku na piecu i dodajemy do niego mleko cukier i kakao. Następne pokruszone herbatniki mieszamy z orzechami

ciastkarnia na kruchym spodzie
sernik na zimno z musem truskawkowym 396

duża paczka herbatników sernik: 700 g gęstego jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny mus: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Herbatniki kruszmy na drobne okruchy. Margarynę roztapiamy i wlewamy do pokruszonych herbatników. Mieszamy wszystko i wykładamy je na dno tortownicy. Ugniatamy masę aby stanowiła zwarty spód pod ciasto. Śmietanę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ekspresowy śmietanowiec z winogronami 171

Winogrona myjemy i przekrajamy na pół. Do śmietany dodajemy galaretkę w kostkach oraz część winogron. Mieszamy całość łyżką i odkładamy na chwilę do lodówki.   Masło rozpuszczamy na patelni. Herbatniki kruszymy, mieszamy z masłem i wykładamy na dno blachy. Na to przekładamy powstałą masę śmietanową. Na górze układamy pozostałe winogrona, a całość wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy drugą galaretkę(...)związane, wówczas delikatnie wylewamy drugą galaretkę. Ponownie wstawiamy do lodówki.   Kiedy galaretka się zsiądzie ciasto jest właściwie gotowe. Jednak szczerze powiemy, że najlepiej smakuje na następny dzień kiedy herbatniki zwilgotnieją. Przepis zaczerpnięty z czasopisma „Smaki życia

Kolizje Smaków
Warstwowy deser z truskawkami 184

przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Ok 10 truskawek (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru trzcinowego ½ limonki Duże opakowanie jogurtu naturalnego 2 kawałki babki ( można zastąpić biszkoptami lub herbatnikami) 3 kosteczki czekolady gorzkiej W garnuszku umieszczamy truskawki, dodajemy cukier oraz sok z połowy limonki. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a truskawki puszczą sok (około(...)minut). Odstawiamy garnek na bok by nieco przestygł. Babkę kruszymy na malutkie kawałki. Jeśli mamy biszkopty lub herbatniki robimy dokładnie tak samo. Przygotowujemy 3 wysokie szklanki. Na dnie umieszczamy pokruszone ciasto, na to wykładamy jogurt naturalny (w takiej ilości by stworzyły „warstwę”)*. Nieco przestygnięte truskawki blenderujemy na mus. Wykładamy jako następną warstwę. Następnie nakładamy jogurt oraz resztę pokruszonej babki

Kolizje Smaków