składniki spód * 150 g herbatników * 120 g margaryny lub masła * 4 łyżeczki powideł * 1 saszetka czekolady do picia (proszek) masy * 1 galaretka tropikalna * 2 galaretki morelowe * 1 galaretka gruszkowa * 1 galaretka leśna * 500 g serka homogenizowanego * 200 ml śmietany kremówki(...)łyżeczek żelatyny * 4 łyżki cukru pudru * 3-5 łyżek cukru kryształu * 1 kg truskawek * 200 g jagód * 300 g czereśni * kilka gałązek porzeczek czerwonych * 3 morele Sposób wykonania Herbatniki pokruszyć, margarynę rozpuścić, lekko przestudzić, dodać do niej powidła, proszek czekoladowy i wymieszać, przelać mieszaninę do pokruszonych herbatników, a następnie wyłożyć powstałą masą dno tortownicy, dobrze docisnąć i odłożyć
Mix smakustartej skórki i 175 ml soku) 300 ml śmietany kremówki 1 kostka gorzkiej czekolady bardzo dobrej jakości + foremka do tarty o średnicy 23 cm i głębokości 5 cm Przygotowanie: Herbatniki rozgnieć w drobny mak za pomocą okrągłego tłuczka, dodaj kakao, chocolate chips i masło lub zmiksuj wszystko w mikserze, aż powstaną ciemne, wilgotne i drobne jak piasek okruchy(...)lodówki. Do mleka dodaj sok z limonek i wymieszaj trzepaczką . Wlej śmietanę kremówkę i ubij mikserem na sztywną masę. Przygotowane nadzienie wyłóż łyżką na schłodzony spód z herbatników i wygładź w esy floresy. Schładzaj tartę w lodówce przez co najmniej 4 godziny, najlepiej jednak zostawić ją na noc przykrytą folią. Przed podaniem posyp tartę pokruszoną
Gotowanie to kochanieSalami na słodko? Jak najbardziej, aczkolwiek użyte składniki nie mają nic wspólnego z tą wędliną. Jedynie wygląd przypomina - właśnie salami. Składniki: - 250g herbatników - 150g miękkiego masła - 1 duże jajo - 70g cukru pudru - ok. 200g bakalii (migdały, orzechy, śliwki suszone itp., co kto lubi) - kilka pianek marshmallow - 3 czubate łyżki kakao(...)100g czekolady (min. 70%) - dodatkowo cukier puder do posypania Czekoladę rozpuścić (najwygodniej w mikrofali). Migdały, orzechy rozdrobnić na tyle, aby były widoczne większe kawałki. Połowę herbatników zmiksować w blenderze. Drugą część herbatników pokruszyć na kawałki. Śliwki suszone i pianki pokroić na cząstki. Zmiksowane i krojone składniki wsypywać do miski. Jajko wyparzyć, zanurzając
mojewypiekiinietylkołyżki kakao Spód: - 180g herbatników - 75g roztopionego masła Zrobiłam twaróg domowy , ale można wykorzystać również kupny (sernikowy). Ja postanowiłam jednak podejść bardziej pieczołowicie do tego sernika. Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę trzeba zabezpieczyć. Wpadłam na pomysł i użyłam worka(...)pieczenia indyka. Jest duży, więc moja 26cm tortownica idealnie się zmieściła. Odcięłam „spory zapas” i przewiązałam mocną nicią przy krawędzi tortownicy, aby worek się nie zsuwał. Masę z herbatników wykładamy do tortownicy i rozkładamy równomiernie. Twaróg ucieramy mikserem, dodajemy przesianą mąkę, następnie cukier i kolejno po 1 jajku (każde dodane miksujemy po ok. 30sek.). Na koniec dodajemy ekstrakt
mojewypiekiinietylkojogurtów, soków, lodów. Mają kleisty, galaretowaty i orzeźwiający miąższ o smaku słodko-kwaśnym i bardzo przyjemny zapach. Dlatego właśnie postanowiłam wykorzystać je do mojego sernika. Składniki na spód: - 130g herbatników - 70g masła Składniki na masę: (powinny mieć temperaturę pokojową) - 400g jogurtu greckiego - 500g serka mascarpone - 200g creme fraiche (30%) - szklanka drobnego cukru - 5 jaj - 2 budynie waniliowe bez cukru(...)mocną nicią, aby się nie zsuwał, a nadmiar folii odcinamy. Musimy również przygotować dużą, szczelną blaszkę, do której wstawimy tortownicę z ciastem i wlejemy wrzątek. Na spód sernika - miksujemy herbatniki w blenderze (dałam pomieszane gatunki, takie jak na zdjęciu – byle było 130g). Masło topimy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Składniki łączymy, przekładamy do tortownicy, wyrównujemy
mojewypiekiinietylkomini serniczki cytrynowo czekoladowe skusi się, mam nadzieję, każdy. Samo przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie wiele czasu. Składniki daję takie, jakie akurat mam. Składniki: - 110g dowolnych herbatników - 2 łyżki mielonych migdałów - 60g masła - 2 łyżeczki kakao Masa serowa: - 400g mascarpone - 200g creme(...)fraiche - 2 jajka - trochę więcej jak ½ szklanki drobnego cukru - 1 budyń waniliowy bez cukru - sok z 1 cytryny - esencja cytrynowa Dodatkowo: - 125g czekolady 81% Papilotki układamy w foremkach. Mielimy herbatniki, dodajemy kakao i migdały, ponownie razem mielimy. Masło rozpuszczamy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Łączymy składniki widelcem. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i delikatnie dociskając
mojewypiekiinietylkoznalazłam u Agnieszki na blogu Kuchnia nad Atlantykiem . Składniki i przepis przytaczam w całości, bez zmian, za autorką, gdyż nie widzę potrzeby żadnych zmian. Składniki: „ Spód: - 200g drobno zmielonych herbatników z otrębami (typu digestive) - 60g stopionego lub bardzo miękkiego masła Nadzienie: - 5 żółtek - ok. 400g puszka mleka skondensowanego słodzonego - 1 łyżeczka skórki otartej z limonek (tylko zielona część(...)cytryny - 1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy Dodatkowo: 500 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru i 1 op. cukru waniliowego” „W malakserze miksujemy herbatniki z masłem i ściśle wylepiamy masą spód i boki foremki. Najlepiej dociskać ciasto do foremki metalową łyżką lub dnem szklanki Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 125 g czekolady deserowej grudka masła 100 g herbatników(...)spora garść żurawiny łyżka kremówki 2 łyżki likieru kokosowego Polewa: (wykonać jak tą mleczna polewa: Polewa mleczna 100 g mlecznej 6 łyżek kremówki 17 żurawinek do dekoracji Wykonanie: Herbatniki zemleć w blenderze na pył. Żurawinę pokroić na mniejsze kawałki Czekoladę deserową rozpuścić z masłem na parze, zdjąć dać likier. Żurawinę wymieszać z herbatnikami. Dać rozpuszczoną czekoladę. Zagnieść
Moje pyszne gotowanieSkładniki na 4 pucharki: kubełek 400 ml serka homogenizowanego 4 paczuszki herbatników pół kilograma truskawek 2 łyżki cukru dowolne owoce do dekoracji(...)mnie czereśnie, brzoskwinie i truskawki) bita śmietana 4 kostki czekolady Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, kilka zostawiamy a resztę miksujemy z dodatkiem cukru w blenderze na mus. Herbatniki kruszymy na piasek (ja robię to w miseczce przy pomocy tłuczka. Do pucharków dajemy pokruszone herbatniki, następnie około 2 - 3 łyżek serka, polewamy musem z truskawek, ozdabiamy bitą śmietaną
Bon Appetit Małgorzatytwarogu sernikowego 2 czubate łyżki margaryny 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1-2 szklanki cukru 2 jajka pół szklanki mleka 2 budynie waniliowe 2 paczki herbatników pół aromatu rumowego około 1 szklanki wydrylowanych wiśni (albo rodzynek) Twaróg, margarynę, cukier, jajka wkładamy do garnka i mieszamy składniki. Następnie podłączamy ogień, cały czas mieszając. Budynie(...)rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy serowej. Mieszając, gotujemy aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy wiśnie (opcjonalnie rodzynki). Do pucharków dajemy połowę rozkruszonych na piasek herbatników. Przestudzoną masę serową wylewamy do pucharków, później dajemy kolejną warstwę herbatników i zaś wylewamy masę serową. Dekorujemy wiśniami. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Bon Appetit Małgorzatypaczuszek 3 łyżki kakao 3 łyżki rumu 1 żółtko (ze sparzonego jajka) 100 g wiórek kokosowych cukiereczki cukiernicze do obtoczenia lub mielone migdały albo wiórki kokosowe. Herbatniki rozkruszamy w blenderze albo wałkiem do ciasta na piasek. Miękką margarynę wymieszać ze 100 g wiórek, żółtkiem (surowe jajko wkładamy na parę sekund do wrzątku, by sparzyć je), rozkruszonymi(...)herbatnikami, kakaem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i alkoholem. Masę wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Później formujemy w dłoniach kuleczki i obtaczamy w cukierkach, wiórkach albo w mielonych migdałach. Gotowe kulki wstawić do lodówki. Składniki: Pralinki z białej czekolady i żurawinaą ( pomysł zaczerpnęłam z Bloga Basi Ritz "Kulinarna Mekka" przepis Basi . Basia dodała do nich mielone
Bon Appetit Małgorzatyczekać?:) My zabraliśmy się za degustację od razu, tłukąc łyżkami o talerze jak szaleni:) Maxi King rozpływało się w ustach:)) Pycha! Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY: 250 g herbatników (użyłam Petitki) 100 g masła (najlepiej niesolonego, ale może być tez zwykłe) 100 g mlecznej czekolady z orzechami 2 łyżeczki ciemnego kakao SKŁADNIKI NA MASĘ MLECZNA: 200 ml mleka(...)laskowych DODATKOWO: 1 puszka masy kajmakowej (510 g) WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Dno tortownicy o wymiarach 21-22 cm wyłóż dokładnie papierem do pieczenia (dno i boki). W malakserze umieść herbatniki i zmiel na piasek. W garnuszku rozpuść masło, dodaj do niego czekoladę i wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek. Dodaj całość do herbatników (nie musisz czekać
Słodko-Słony Świat Ilonyherbatników 70 g masła Dzisiaj przepyszna truskawkowa propozycja :) Sernik na zimno z wykorzystaniem mielonego twarogu z dodatkiem białej czekolady i truskawek zatopionych w galaretce. Masło roztopić i przestudzić. Herbatniki zmiksować w malakserze (fot.1) , przełożyć do miski i wymieszać z masłem. Na dno tortownicy o średnicy 21 cm położyć folię aluminiową i założyć obręcz, pozostawiając końce folii na zewnątrz(...)tortownicy. Wyłożyć herbatniki i dociskając ręką, wyrównać na całej powierzchni (fot.2) . Wstawić do lodówki. Twaróg zmielić dwu lub trzykrotnie (fot.3) . Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić, żeby trochę przestygła. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i przestudzić. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Do zmielonego twarogu dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować. Następnie cały czas ubijając
Świat Ciastamleko – 360 ml – masło – 150 g – cukier – 2 łyżki WARSTWA ŚMIETANOWA : – galaretka agrestowa – 1 op – śmietana 36% – 200 g DODATKOWO: * herbatniki – ok. 20 szt * czekolada – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka(...)zgęstnienia – cały czas mieszając. Pozostawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy aż powstanie jednolita masa kremowa. Rozprowadzamy ją na upieczonym biszkopcie. Pokrywamy warstwą herbatników. WARSTWA ŚMIETANKOWA: Galaretkę agrestową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku. Dokładnie rozrabiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z ostudzoną i tężejącą lekko galaretką. Masą pokrywamy herbatniki. Posypujemy gęsto
Ostra na Słodkowody i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ciągle miksując dodajemy stopniowo tężejącą galaretkę. Wlewamy na masę budyniową. Na górze układamy herbatniki jeden obok drugiego. LUKIER : Sok z cytryny rozcieńczamy z cukrem puder na gładką masę. ( Dodajemy taka ilośc cukru pudru , by masa była gęsta , ale smarowna ) Przygotowany lukrem dokładnie smarujemy(...)herbatniki. Zdobimy listkami czekoladowymi i kawałkami cytrynki. Odstawiamy do ” przegryzienia „ Inspiracją był przepis znajdujący się w jednym z archiwalnych numerów Pani Domu
Ostra na Słodko