Składniki: herbatniki 25 sztuk, masło 15 dag, aromat migdałowy 2 krople NADZIENIE: żółtka 4 sztuki(...)mleko skondensowane słodzone 1 puszka, cytryna 3 sztuki, limonka 3 sztuki, białka 4 sztuki, cukier puder 3 łyżki przepis jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz - herbatniki petit berry /4 paczki/ rozdrobnić w blenderze, wlać stopione masło i zmiksować do połączenia składników piekarnik nagrzać do 190C - silikonową formę do tarty 22cm wylepić herbatnikami z masłem
W Mojej Kuchni Lubięjednej dodając kopistą łyżkę kakao, a drugą pozostawiam białą. Galaretkę rozpuszczam w połowie zalecanej ilości wody i odstawiam do całkowitego zastygnięcia.Schłodzoną i stężałą galaretkę kroję w pasy. Herbatniki układam na desce w trzech rzędach po 8 sztuk, na spód środkowego rzędu wykładam masę serową kakaową. Na środku tej masy układam paski galaretki. Na wierzch wykładam masę białą(...)składam ,,chatkę". Herbatniki leżące po bokach, podnoszę do góry i łączę na wierzchołku w kształt trójkąta. Zaczynam od najbardziej oddalonych ciastek, stopniowo przesuwając się do początku. Gotową ,,chatkę" schładzam w lodówce. Składniki polewy wrzucam do garnuszka i gotuję do połączenia składników. Studzę i polewam tym moje ciasto. Ponownie odstawiam w chłodne miejsce, aż czekolada dobrze zastygnie
Ciasteczkowy Potwórdopiero:) Praliny z fasoli, kto to widział, a widział i jadł i było pyszne :D Składniki: 1/2 kg fasoli Piękny Jaś 3 szklanki cukru pudru 1 opakowanie herbatników -380 g ( ja zużyłam około połowy tego opakowania) Wykonanie: Fasolę zalewam przegotowaną woda i odstawiam na całą no. rano gotuję w wodzie w której się moczyła, przez 20 min, potem(...)miksuję z dodatkiem cukru. Przekładam do rondelka i podsmażam aż ściemnieje i zgęstnieje. Masę mieszam cały czas, gdyż szybko się przypala. Gęstą masę fasolową odstawiam do przestygnięcia. Herbatniki blenderuję na proszek i dodaję porcjami do chłodnej masy kontrolując jej gęstość. U mnie wystarczyło pół opakowania herbatników. Dłonie smaruję oliwą, nabieram po łyżeczce masy i formuję kuleczki. Układam
Ciasteczkowy Potwórubić z cukrem waniliowym , dodać ciepłą rozpuszczoną żelatynę, szybko miksować. Śmietanę wyłożyć na masę budyniową. Dodatkowo: 3-4 małe opakowania herbatników szkolnych; polewa czekoladowa; Na krem śmietanowy wyłożyć herbatniki (jeden obok drugiego). Herbatniki polać polewą czekoladową. Moje notatki: upieczony biszkopt zawsze delikatnie skrapiam ponczem przygotowanym z połowy szklanki przegotowanej wody wymieszanej z 1 łyżeczką cukru kryształu
In my kitchenpistacji... Słodki, ale nie za słodki jak na kraje arabskie:) Przepis znalazłam tutaj , ale swego czasu był też pieczony przez nasze polskie blogowiczki:) Składniki na spód sernika: 120g herbatników "Digestive"; 80g obranych pistacji; 30g obranych migdałów; 30g orzechów laskowych lub włoskich; 50g jasnobrązowego cukru Demerara; 140g roztopionego masła; Składniki na masę serową(...)rozdrobnionej (można dać więcej); Składniki na polewę miodową: 3 łyżki gęstej, tłustej śmietany (np.22%); 40g masła; 4 łyżki miodu; Wykonanie: Spód: herbatniki rozdrobnić w malakserze i przesypać do miski. Orzechy, pistacje i migdały rozdrobnić na dosyć spore kawałeczki i dodać do herbatników. Dodać również stopione masło i cukier i dobrze
In my kitchenSkładniki: (na tortownicę 18 cm) Spód: 150 g herbatników 35-60 g miękkiego masła- w zależności od herbatników- te bardziej maślane i wilgotne potrzebują mniej masła. Masa serowa: 600 g sera twarogowego- mielonego najlepiej podwójnie 2 łyżki cukru pudru 200 g malin 20-30 g cukru 150 g śmietany kremówki 36% 1 łyżka żelatyny na 2 łyżki(...)wody Mus czekoladowy: 250 g śmietany kremówki 30% 100 g czekolady deserowej 2 łyżki żelatyny na 4 łyżki wody Dekoracja: Mrożone maliny Przygotowanie: Spód: 1. Herbatniki pokruszyć. Następnie używając blendera zmielić je na proszek. 2. Dodać ciepłe masło- ale nie klarowane- ma być miękkie. Wymieszać- zagnieść do otrzymania konsystencji mokrego piasku. 3. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy, rozprowadzić
KreatywnePinyskładniki na spód ciasta: 1 szkl posiekanych orzechów włoskich 1/2 szkl pokruszonych herbatników 4 łyżki roztopionego masła 2 łyżki cukru wykonanie: Herbatniki i orzechy mieszamy razem, wysypujemy na dno blaszki (21 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia), polewamy masłem i posypujemy cukrem. Pieczemy przez ok. 10 min. w 170 st. C. składniki na masę serową(...)ostygnięcia. Ser mielimy a następnie miksujemy z cukrem i mąkami. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksujemy. Dodajemy śmietanę, ostygniętą kawę, miksujemy. Gotową masę serową wylewamy na podpieczone herbatniki z orzechami. Przez 10 min.pieczemy w 230 st. C. a następnie zmniejszamy temperaturę do 130 st. C i pieczemy jeszcze prze ok. 60 min. do tzw. suchego patyczka. Ostudzony sernik
Domowy Smak Jedzeniasię tylko o gorzkiej herbacie lub kawie. Przepis dość długo czekał na realizację i w końcu się doczekał. 'bananoffee pie' Składniki (na standardową formę od tarty): - 150-200g herbatników - 40 g masła (rozpuścić i ostudzić) - 1 puszka masy krówkowej - 2 średniej wielkości banany(...)łyżka soku z cytryny - 0,5 l śmietany kremówki 30% UHT (dzięki czemu się nie zważy) - 1 laska wanilii - 1 łyżka kakao Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki zmiksować w malakserze lub pokruszyć wałkiem. Dodać masło i dokładnie wymieszać, do uzyskania lekko wilgotnej masy (można dodać więcej/mniej masła, w zależności jak bardzo chłonne są herbatniki
CookYourselfklimacie korzennych wypieków, dzisiaj przepis na lekko korzenny sernik (ciasto serowe) z ciastkami speculoos. Ciasto jest mega wilgotne i pyszne. Na spód można wykorzystać zarówno ciastka speculoos lub zwykłe herbatniki :) W święta piekłam go dwa razy, bo tak szybko znikał z blachy ;) Ciasto (niestety lub stety;)) potrzebuje nocy w lodówce. Ale uwierzcie mi, że warto. Pracy przy nim niewiele(...)więc lepiej wykorzystać wysoka tortownicę lub jej boki wyłożyć wysoko papierem do pieczenia :) 'sernik speculoos' Składniki: (na blachę o średnicy do 22cm) * spód: - 150g pokruszonych ciastek speculoos (lub zwykłych herbatników) - 50g masła - 1 łyżeczka cynamonu i przyprawy korzennej (jeśli używamy herbatniki) * masa: - 500g sera na sernik - 5 jajek - 100g białej czekolady - 3/4-1 szklanka cukru (do smaku) - 60g pokruszonych
CookYourselfwyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na blachę 20*30 cm: ok. 2 opakowania herbatników maślanych pełnoziarnistych 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym (400 g) 1 puszka masy krówkowej kajmak (400 g) 3 szklanki mleka (750 ml) 3/4 szklanki cukru ziarenka(...)tarce p drobnych oczkach do oprószenia Wykonanie: Formę o wymiarach 20x30 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, aby potem łatwo mi go było wyciągnąć z formy. Dni formy wyłożyłam herbatnikami. Masy krówkowe wyłożyłam do rondelka, podgrzałam lekko i wymieszałam razem. Wylałam je na spód z herbatników. Na kajmaku ułożyłam kolejną warstwę ciastek. Następnie zajęłam się budyniem. BUDYŃ: Dwie szklanki
Blondynka Gotujesię jako smakołyk dla dzieci podczas wielkanocnych zabaw… 250 g margaryny 100 g cukru 1 łyżka kakao 100 ml mleka 1,5 szklanki mleka w proszku (pełnego) 1 paczka herbatników 50 g mieszanki studenckiej 50 g suszonych bananów Kolorowe jajeczka do dekoracji W garnku rozpuszczamy margarynę, cukier, kakao i mleko. Cały czas mieszamy aby masa nam się nie przypaliła(...)Zestawiamy z ognia, dajemy mleko w proszku i dokładnie łączymy. Na końcu dodajemy pokruszone herbatniki, mieszankę studencką i suszone banany. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (18 cm). Na wierzchu układamy kolorowe jajeczka, delikatnie dociskając. Blok wstawiamy do lodówki najlepiej na całą
VioletoweKucharzenieserniczek został w lodówce :) Na szczęście nie ma tego złego... i teraz jest jak znalazł na zakończenie dnia. Przepis jest bardzo prosty i zawsze wychodzi w różnych wariacjach. Kruche herbatniki i wilgotny(...)bardzo smaczne połączenie. Całość można zakończyć polewą czekoladową (czego zwolennikiem jest mój Mąż), jednak o tej porze roku zwyciężyły owoce i galaretka. Spód (21cm): 200 g pełnoziarnistych herbatników maślanych 3 łyżki kakao 75 g miękkiego masła Herbatniki włożyć do woreczka, pokruszyć. Dodać kakao i masło. Połączyć razem. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wylepić masą herbatnikową
Pełny talerzpodane schłodzone. Składniki: 100 g miękkiego masła 100 g wiórek kokosowych 50 g orzechów laskowych 100 g herbatników (2 małe paczki) 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko Herbatniki umieścić w woreczku i za pomocą tłuczka rozbić na gładką, sypką masę.Jajko sparzyć przez kilka sekund wrzątkiem. Orzechy zalać wrzącą wodą i pozostawić na kilka minut. Następnie pozbawić(...)skórki. Do miski dodać miękkie masło i cukier puder - zmiksować na jednolitą, puszystą masę. Następnie dodać jajko, pokruszone herbatniki i 4/5 wiórek kokosowych. Wszystko ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę włożyć na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Z przygotowanej masy formować małe kulki i do każdej z nich włożyć orzecha. Za pomocą dłoni formować kulki. Należy pamiętać
Ugotowaćużyłam 300 g) 200 herbatników 1/2 kostki masła 1/2 tabliczki białej czekolady Na samym początku przygotować galaretki - rozpuścić je w 3 szklankach wrzącej wody. Za pomocą blendera zmiksować herbatniki. Następnie do zmielonych herbatników dodać rozpuszczone masło i czekoladę (najlepiej rozpuścić ją w kąpieli wodnej). Okrągłą formę wyłożyć folią spożywczą. Na same dno wyłożyć masę herbatnikową (lekko
Ugotowaćwody. Ostudzić. Jogurty naturalne wlać do miski, dodać pokrojone w plasterki banany i powoli wlać ostudzoną galaretkę cytrynową. Za pomocą trzepaczki składniki delikatnie ze sobą połączyć. Spód blachy wyłożyć herbatnikami, a następnie na to wylać połowę masy jogurtowo-bananowej. Blachę wstawić do lodówki, aby masa stężała. W międzyczasie galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody(...)wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy galaretka o smaku agrestowym stężeje. Przygotowywanie masy jogurtowo-bananowej Spód herbatnikowy, masa jogurtowo-bananowa i galaretka z kiwi Łączenie warstw, od spodu: herbatniki, połowa masy jogurtowo-banaowej, galaretka z kiwi, masa jogurtowo-bananowa, winogrona i galaretka o smaku agrestowym Pomysł na przepis z bloga zcukrempudrem.blogspot.com
Ugotować