mleka 4 łyżki żelatyny duże opakowanie herbatników polewa kuleczki zbożowe w czekoladzie i w różowej skorupce Decorada Delecta posypka czekoladowa Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatników. Twaróg wymieszać z cukrami. Śmietanę ubić na sztywno , stopniowo dodawać po łyżce do masy sernikowej i delikatnie wymieszać. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w ciepłym mleku.Delikatnie wlewać do masy serowej(...)wymieszać, dodać posypkę czekoladową i kuleczki w czekoladzie i znów wymieszać.Masę wylać na herbatniki.Na wierzch ułożyć herbatniki, polać polewą , udekorować .Odstawić do stężenia do lodówki
Moje domowe kucharzeniespirytusu - pół szklanki wody 45 sztuk herbatników maślanych Masło ucieramy z cukrem na białą masę , ser ucieramy z kakao i dodajemy utarte masło i olejek waniliowy. Na herbatnik nakładamy masę serową i przykładamy drugim herbatnikiem, wyrównujemy żeby masa nie wychodziła bokami i układamy najlepiej na desce lub blaszce ,którą będzie można przenosić , jak złożymy wszystkie ciastka wkładamy(...)lodówki na pół godziny, wyciągamy ciastka z lodówki i nakładamy drugą warstwę masy i ponownie przykładamy trzecim herbatnikiem. Wkładamy do lodówki a w tym czasie robimy polewę, do miski ,którą ustawiamy na garnku z gotującą wodą łamiemy czekoladę ,wlewamy wodę ,dodajemy kawę i cukier i mieszając doprowadzamy do połączenia składników, konsystencja powinna być gęstej smietany, odstawiamy
Wypieki Renecukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać kakao. Trzy łyżki masy odłożyć. Do mleka dodać miód, lekko podgrzać aż miód się rozpuści. Przestudzić i przelać do miseczki. Herbatniki zanurzyć na chwilę w mleku, ułożyć dłuższymi bokami do siebie po 5 szt. w jednym rzędzie. Posmarować je 1/6 masy i posypać rozdrobnionymi orzeszkami. W ten sam sposób(...)ułożyć kolejne 5 warstw herbatników i masy. Boki posmarować odłożoną masą. Wierzch i boki stefanki obsypać pozostałymi orzeszkami, całość wstawić na kilka godzin do lodówki Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat Smaku10/10 ja osobiście używam do spodu herbatników maślanych i dodaje masło śmietankowe te dwa połączenia są bardzo wyczuwalne w serniku co potęguje doskonały jego smak. Spód ciasteczkowy 300g herbatników 110 g masła roztopionego Masa serowa: 1,2 kg białego sera w kiełbaskach - trzykrotniemielony 12 jajek 1/2 litra śmietany kremówki 30% lub 36% 2 szklanki cukru pudru(...)budynie waniliowe 2 łyżeczki cukru waniliowego kilka kropel olejku waniliowego Polewa 100g.białej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki 30% Spód ciasteczkowy Herbatniki pokruszyć lub zmiksować w blenderze i zmieszać z roztopionym masłem tak by powstał mokry piasek. Wbić w blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (36x26). Odstawić w chłodne miejsce. Masa serowa: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Białka
Kubki smakuwersja sernika, i to jakiego...z dodatkiem kajmaku, solonych orzeszków i czekolady. I wszystko utopione w serze, ułożone na warstwie herbatnikowej, i oblane słodkim kajmakiem... Składniki: spód: 160 g herbatników 70 g masła 1 łyżka cukru pudru masa serowa: 1 kg mielonego sera twarogowego 2/3 szklanki śmietany 30% 3/4 szklanki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)jajka pół puszki masy kajmakowej ( 200 g ) 150 g solonych orzeszków 120 g gorzkiej czekolady wierzch: pozostałe pół puszki masy kajmakowej ( 200 g ) 3 snickersy Sposób przygotowania: Herbatniki zmielić w malakserze na proszek. Do zmielonych herbatników dodać rozpuszczone masło i cukier puder, wymieszać. Dno tortownicy (u mnie 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę herbatnikową wyłożyć
na moim stole...cukru aromat cytrynowy łyżka gorzkiego kakao płaska łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki suchego maku WYKONANIE: Blachę o wymiarach 32x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie poukładać herbatniki. Miękkie masło utrzeć z cukrem na biało, nie przestając ucierać dodać po jednym żółtku, a następnie po łyżce sera. Do utartej masy wsypać proszek do pieczenia, zmiksować. Białka ubić(...)przyprawę do piernika, delikatnie połączyć. Do drugiej miski dosypać suchy mak, delikatnie wymieszać. Do pozostałej, największej porcji masy serowej dodać budyń i aromat cytrynowy, delikatnie połączyć, wyłożyć na przygotowane herbatniki. Następnie łyżką rozłożyć pacynki masy z makiem i masy z kakao, wyrównać powierzchnię. Piec 60 minut w temperaturze 170 stopni (155 z termo obiegiem). Po upieczeniu uchylić piekarnik
Kuchenne zapiski Edytylekkiego przestudzenia. Śmietankę 30% dobrze ubijamy z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Następnie dodajemy letnią żelatynę i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Masę piankową wykładamy na masę cytrynową. Górę wykładamy herbatnikami i wkładamy ciasto do lodówki na około 20 minut. Lukier : Do niewielkiej miski wsypujemy cukier puder, sok z cytryny oraz przegotowaną letnią wodę. Wszystko mieszamy aż masa będzie gładka(...)grudek. Gotowym lukrem smarujemy herbatniki i wkładamy po raz kolejny ciasto do lodówki do ostudzenia. *** Ciasto niestety jest trochę pracochłonne ale bardzo dobre ;) tak więc trud się opłaca. Już niedługo mam dla was bardzo fajne nowe przepisy ... co powiecie na czekoladowe naleśniki z bananem ? :D to moja kolejna propozycja ;) PS: MOŻNA MNIE POLUBIĆ NA FACEBOOKU ! szukaj
W Moim Magicznym Domuprzeżywania cudu Bożego Narodzenia, dużo miłości i szczęścia. Wesołych Świąt! Składniki: 4 białka 250g cukru pudru 150g kokosu 100g herbatników 1 łyżka soku z cytryny Sposób wykonania: Herbatniki zmielić na drobno w malakserze. Białka ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier, kokos, sok z cytryny i herbatniki. Masę nakładać łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Kuchnia Pani Wiosnyłyżki mąki ziemniaczanej Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 425 ml mleka 200 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego + 2-3 małe paczki herbatników 3/4 szklanki wódki 100 g mlecznej czekolady kilka łyżek kremówki Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, połączyć. Dodać przesiane mąki i delikatnie(...)Partiami dodawać wystudzony budyń, dokładnie miksować. Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić z kremówką w kąpieli wodnej. Z biszkoptu odkroić "górkę". Na pozostałej części rozsmarować krem budyniowy, na kremie ułożyć herbatniki. Stopniowo polewać je wódką. Udekorować czekoladową polewą. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewysycący. Pomysł na poniższy deser podpatrzyłam u Pauliny ze strony kotlet.tv . Składniki: 2 tabliczki mlecznej czekolady (200 g) 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 2 opakowania herbatników, np. pełnoziarnistych (100 g) 1 opakowanie pianek marshmallows (100 g) 120 g masła 3 łyżeczki syropu klonowego lub płynnego miodu cukier puder do dekoracji Do rondelka włożyć masło(...)syrop klonowy. Całość musi się ze sobą połączyć. Masy nie należy przegrzać, ponieważ czekolada może się rozwarstwić. Przygotowaną płynną czekoladę lekko ostudzić. Na sam koniec dodać połamane herbatniki i pocięte na mniejsze kawałki pianki. Wszystko ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. Przed podaniem pokroić na mniejsze kawałki
Ugotowaćmnie po równo suszone morele, daktyle, rodzynki, kandyzowane wiśnie, orzechy włoskie i migdały) FROSTING 70ml śmietanki 30% 35g białej czekolady Wykonanie: SPÓD - formę na muffiny wyłożyć 9 papilotkami - herbatniki rozdrobnić na piasek, dodać zmielone orzechy, roztopione masło i cynamon, wymieszać, wyłożyć po około łyżeczce na dno papilotek, lekko ugnieść, aby utworzyć spód - papilotki schłodzić krótko w lodówce MASA SEROWA(...)trzepaczką - białą czekoladę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce - do masy serowej dodać oprószone mąką bakalie oraz rozdrobnioną czekoladę, składniki dokładnie, ale krótko wymieszać - papilotki ze spodem z herbatników wypełnić niemal do pełna masą serową (zostawić 4-5 mm), wyrównać - serniczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni, piec 30-35 minut lub do ścięcia się masy
Smakołyki Berenikitakich nigdzie nie kupicie, więc skorzystajcie z pomysłu, a zapewne je polubicie. Składniki: 2 tabliczki białej czekolady, perełki do dekoracji, 2-3 szt. kruchych ciasteczek – herbatników. Przygotowanie: Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałeczki. Czekolady dzielimy na kosteczki lub drobno siekamy i umieszczamy w czystej, suchej metalowej miseczce. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na bardzo(...)minimalnym ogniu, często mieszając. Czekoladę przelewamy do sylikonowych foremek (moje są na kostki lodów i pralinki). Te co będą z ciasteczkami tylko do połowy, następnie dodajemy pokruszone herbatniki, delikatnie wyrównujemy wierzch zatapiając je w czekoladzie. Przed dodaniem dodatków czekoladę wyrównujemy przez podniesienie foremki i delikatnie uderzenie w stół (blat kuchenny). Perełki lub kolorową posypkę nakładamy na wierzch czekolady
Moniki Smakołykimalutkim ogniu przez 20 minut. Formę skrapiamy wodą i wykładamy folią spożywczą, tak aby wystawała z formy na tyle, żeby potem można było nią zawinąć nugat. Dno formy wykładamy herbatnikami. W czystej misce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pozostałe 10 g cukru. Gorący syrop wlewamy cieniutkim strumieniem do białka, cały czas ubijając. Masę ubijamy kolejne(...)folię i chowamy do lodówki na kilka godzin. Gdy masa będzie twarda wyjmujemy ją z folii, odwijamy z folii i kroimy. Masę z wierzchu też można przykryć herbatnikami, wtedy będzie się mniej kleić
Kulinarne przygody Gatitydobrej jakości masła (użyłam Kerrygold) 50 g świeżych drożdży 2 duże jajka 2/3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki cukru z wanilią 200 g zmielonego maku 50 g herbatników 1 i 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki amaretto(...)około jedną godzinę. Masa: Mak zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na godzinę, aż napęcznieje. Po tym czasie dodajemy do niego cukier, miód, aromat/amaretto, migdały, zmielone na pył herbatniki oraz drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Możemy też dodać ulubione bakalie (drobno posiekane) – jeśli lubimy. Mieszamy. Gwiazda: Wyrośnięte ciasto uderzamy, aby je odgazować i dzielimy na trzy równe części
Poezja smakuskładniki: 500 g białego sera 140 g cukru pudru 250 g masła 1 łyżka ciemnego kakao 36 szt herbatników (mogą być kakaowe) opcjonalnie: aromat waniliowy wykonanie: Ser mielimy. Miękkie(...)masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo ser, cały czas miksując. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej opcjonalnie aromat waniliowy. Herbatniki rozkładamy na papierze do pieczenia (3 szt x 6 szt). Wykładamy równomierni na nie masę kakaową, której zostawiamy ok. 3 łyżki. Następnie układamy drugą warstwę herbatników, na które
Domowy Smak Jedzenia