Amen. Deser - Malinowy Król www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki kobiałka malin (mogą być mrożone lub ze słoiczka) 2 żółtka 2 + 4 łyżeczki cukru pudru 1 serek mascarpone 1 śmietana 30% 1 opakowanie herbatników odrobinkę startej gorzkiej czekolady Żółtka ubijamy z 4 łyżeczkami cukru pudru. Dodajemy do tej masy serek mascarpone i ponownie ubijamy(...)osobnym naczyniu ubijamy śmietanę 30% z odrobinką soli. Wszystkie składniki łączymy razem, delikatnie mieszając. Maliny miksujemy blenderem z 2 łyżeczkami cukru pudru. Na sos. Na spodzie wysokich szklanek kruszymy herbatniki, lekko skropione mlekiem. Na herbatniki kładziemy masę z mascarpone, maliny i znów mascarpone. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą. Deser możecie uwieńczyć listkiem mięty. www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego! Przepis, wykonanie
Kuchnia smakówłyżki płynnego miodu 200 g drobnego cukru 3 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki na bazę: 60 g roztopionego masła, plus trochę do wysmarowania blaszki 120 g herbatników, drobno zmielonych np. w blenderze Składniki na kruszonkę: 80 g mąki pszennej 40 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 40 g cukru demerara 1 łyżeczka mielonego imbiru(...)piecz przez 25 minut lub do miękkości. Następnie rozgnieć go widelcem, wymieszaj z wodą wymieszaną z mąką i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie w celu przygotowania spodu, wymieszaj herbatniki z roztopionym masłem i wyłóż je równomiernie na dno przygotowanej tortownicy. Włóż ją do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut, do lekkiego zarumienienia, po czym odstaw do ostygnięcia. Umieść
karmelowyMasa: 300g serka homogenizowanego brzoskwiniowego 200 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 3 łyżki mleka w proszku (płaskie) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie) Dodatkowo: około 180g herbatników (u mnie Stokłoski - Cukry Nyskie ) 1/2 opakowanie galaretki pomarańczowej 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1-2 brzoskwinie Galaretki przyrządzić (osobno) wg przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia. Żelatynę rozpuścić(...)miksując - z serkiem brzoskwiniowym. Na końcu masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Spód i boki tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia) wyłożyć herbatnikami maczanymi w galaretce pomarańczowej. Masę rozsmarować na herbatnikach i wstawić do lodówki, aby lekko stężała. Po tym czasie na serniczku ułożyć koleją warstwę ciastek, brzoskwinie pokrojone w plasterki
Di gotujełyżki żelatyny Masa Truskawkowa: 2/3 szkl likieru Dalkowski Strawberry 2 płaskie łyżki żelatyny Dekoracja: 100 ml śmietanki 30% łyżka cukru pudru śmietan-fix kilka truskawek i listki mięty Spód: herbatniki drobno rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić dno tortownicy (śr. 18cm). Odstawić do lodówki. Masa waniliowa: żelatynę namoczyć w 1/3 szkl zimnej wody. Po kilkunastu minutach rozpuścić(...)ubić, cały czas miksując dodać mascarpone i likier. Łyżkę masy wymieszać z przestudzoną żelatyną a następnie, miksując masę, wlewać powoli do ubitej śmietanki. Masę waniliową wylać na spód z herbatników, schłodzić. Masa truskawkowa: żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Po kilkunastu minutach rozpuścić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej, przestudzić. Wmieszać dokładnie z likierem. Można
Smakołyki Asispożywaj rozsmarowując pastę na kromkach chleba, posmarowanych margaryną. Zabrakło mi marchewki, więc dorzuciłam dwie rzodkiewki, Drugie śniadanie 150 ml mleka 2% 20 g rodzynek 30 g herbatników Przepis: herbatniki w całości włożyć do miseczki, dodać rodzynki, całość zalać mlekiem. Obiad 120 g mięsa z piersi kurczaka bez skóry 85 g kaszy jęczmiennej perłowej 200 g buraka(...)użyłam miodu z płatkami róży. Śniadanie zjadłam o 8. Pierwszy głód poczułam o 10:30, ale drugie śniadanie zjadłam dopiero ok. 12:00. Lepsze dla mnie byłoby zjedzenie herbatników i rodzynek i popicie ich mlekiem. Obiad przygotowywałam głodna i nie mogłam się doczekać. Zjadłam go ok. 15, był smaczny, ale mógłby być bardziej kolorowy. Korzystając z włączonego piekarnika zapiekłam
KucharzycaSkładniki: 300 g herbatników MASA ŚMIETANOWA 500 ml śmietanki 30% 60 g żelatyny fix deserowej 565 g ananasa w puszce (w kawałkach) 2 łyżki cukru pudru MASA BUDYNIOWA 2 budynie śmietankowe 200 g masła w temp. pokojowej 500 ml mleka 5 łyżek cukru MASA ŚMIETANOWA Żelatynę miksujemy z 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, dodajemy(...)masło w temperaturze pokojowej ucieramy na gładką masę następnie dodajemy po jednej łyżce budyniu cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. Na dnie foremki o wymiarach 36x25 cm wykładamy herbatniki, następnie masę budyniową, znów herbatniki a na górę masę śmietanową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego
Moje-pitraszeniejest przysmakiem nie tak słodkim jak się wydaje, jest cieniutka, wiec kawałki trzeba kroić duże i jest kolejnym deserem, który zrobi każdy i to bardzo szybko. Składniki: 150 g herbatników(...)wafelków czekoladowych 2-3 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutella 2 łyżki masła 200 g twaróg delikatny President 200 g chałwy o dowolnym smaku pół puszki masy kajmakowej Herbatniki i wafelki miksujemy na pył. W garnuszku rozgrzewamy łyżkę masła i krem czekoladowy. Nie gotujemy i uważamy aby się nie przypaliło. Wsypujemy zmiksowane herbatniki i wafelki czekoladowe. Mieszamy na bardzo
Kocham CzekoladęSkładniki ser twarogowy, 1kg jajka, 4 szt cukier, 1 szkl mleko, 1/2 szkl czekolada mleczna, 200g śmietanka 30%, 4-5 łyżek margaryna, 250g budyń waniliowy, 2 opak herbatniki, 2 duże opak Przygotowanie Ser mieszamy z jajkami. W dużym rondlu z grubym dnem rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier. W mleku rozpuszczamy budynie dolewamy(...)rondla, na końcu dodajemy ser z jajkami. Całą masę gotujemy na małym gazie przez około 10-15 minut, aż masa zgęstnieje. Formę do ciasta wykładamy folią spożywczą oraz warstwą herbatników. Na ciastka wylewamy połowę masy serowej, wyrównujemy. Układamy następną warstwę herbatników i drugą połowę masy. Na wierzch ponownie warstwa ciastek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę
Gotowanie moimi oczamiśmietany bądź śmietan fix Banan kiwi PRZYGOTOWANIE : Ubij bitą śmietanę i daj do lodówki. Pokrusz po jednym herbatniku na dnie pucharka. Pokrój owoce. Wyciągnij bitą śmietanę z lodówki i daj do pucharków na pokruszone herbatniki. Na to daj pokrojoną w kostkę kiwi i pół banana w plasterkach . Lody wyciągnij z zamrażarki i daj do pucharków(...)ułóż owoce i posyp połówką herbatnika. Smacznego
Misz-masz by Domiustach pralinki maślano-karmelowe/krówkowe. Są rewelacyjne w smaku i niezwykle proste w przygotowaniu. Polecam! (do 25 sztuk) 200g masy krówkowej (gotowej z puszki) 50g masła 220g herbatników maślanyc h (*) (u mnie firmy Cukry Nyskie ) Dodatkowo: wiórki kokosowe lub zmielone orzechy do obtaczania Masło i masę krówkową dokładnie zmiksować. Całość połączyć z pokruszonymi (niezbyt dokładnie) ciastkami(...)lodówce - nie była twarda, więc użyłam około 220g ciastek (lekkich). Jeśli Wasza po schłodzeniu jest bardziej stężała - możecie użyć odrobinę mniej. Należy pamiętać, aby w kulkach nie przeważały herbatniki i nie były one zbyt suche
Di gotujeśmietany bądź śmietan fix Banan kiwi PRZYGOTOWANIE : Ubij bitą śmietanę i daj do lodówki. Pokrusz po jednym herbatniku na dnie pucharka. Pokrój owoce. Wyciągnij bitą śmietanę z lodówki i daj do pucharków na pokruszone herbatniki. Na to daj pokrojoną w kostkę kiwi i pół banana w plasterkach . Lody wyciągnij z zamrażarki i daj do pucharków(...)ułóż owoce i posyp połówką herbatnika. Smacznego
Misz-masz by Domipuszka brzoskwiń w zalewie 4 łyżki gorzkiego kakao 100 g mlecznej czekolady pokrojonej w kostkę 100 g orzechów włoskich poszatkowanych opakowanie skórki pomarańczowej kandyzowanej duże opakowanie herbatników Polewa: 8 łyżek cukru 4 łyżki kwaśnej śmietany 6 łyżek kakao 120 g masła 82% 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)drugiej gorzkie kakao, orzechy, czekoladę i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy. Wystudzony biszkopt nasączamy sokiem pozostałym z odsączenia brzoskwiń. Wykładamy na niego jasną masę, równamy. Na jasną masę układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Ciasto wkładamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie wykładamy drugą, ciemną masę i ją również pokrywamy herbatnikami. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki
Krakowskie smaki Aniproszku. Po prostu niebo w gębie :D Składniki: 200 g masła 2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 3/4 szklanka mleka 2-3 łyżki kakao 350 g herbatników Wykonanie: Masło, cukier, mleko i kakao rozpuszczam na wolnym ogniu, mieszam aż składniki połączą się ze sobą i studzę do temperatury pokojowej. Do wystudzonej czekolady dosypuję mleko(...)proszku i mieszam mikserem. Herbatniki kruszę drobno i dodaję do masy. Mieszam drewnianą łyżką aż wszystko się połączy. Prostokątną foremkę do keksu wykłada papierem do pieczenia, przekładam masę i schładzam przez całą noc. Gotowe wykładam na deskę i kroję w dość grube plastry
Ciasteczkowy Potwórrazem królują ciasta bez pieczenia lub czekolada. Składniki: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag margaryny 5 łyżek cukru 54 herbatniki 1 słoik lub puszka brzoskwiń 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej aromat np. cytrynowy Połowę mleka wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku zmiksować żółtka i obie mąki. Mieszankę(...)rozpuścić w 900 ml gorącej wody. Pozostawić do chwili, aż zacznie tężeć. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić na plasterki. Prostokątną blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć 18 sztuk herbatników, na to 1/3 kremy budyniowego - rozsmarować. Potem kolejną warstwę herbatników i kremu i jeszcze raz zrobić tak samo. Na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń. Zalać tężejącą galaretką. Ciasto chłodzić
Ewusiowe SmakiPomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj , u mnie z braku ciemnych ciastek są jasne.. Ciasta bez pieczenia możecie zobaczyć u : 1 paczka krakersów 1 duża paczka herbatników 4 szkl.mleka 3 czubate łyżki mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej laska wanilii lub cukier waniliowy 1/2 szkl.cukru 1 margaryna 100 g wiórków kokosowych Na polewę(...)gotującego mleka mieszaninę mąk i ugotować budyń. Wystudzić.Margarynę utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce budyniu i na koniec wiórki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę herbatników, na nie wyłożyć połowę masy, ułożyć warstwę krakersów lekko je dociskając i na nie resztę masy. Na masie ułożyć warstwę herbatników i polać polewą.Wstawić do lodówki do stężenia
Moje domowe kucharzenie