Spód* - na dwie warstwy ok. 28-32 sztuk herbatników - 200 gr gorzkiej czekolady - puszka ( u mnie 430g) masy krówkowej - 2 łyżki masła Na dnie blachy ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Czekoladę z masłem rozpuścić. Dodać do masy krówkowej. Wymieszać i wyłożyć na herbatniki. Przykryć drugą warstwą ciastek. Mus wiśniowy: - 3 szklanki wydrylowanych wiśni - 0,5 szklanki cukru
kawawszklancelaska wanilii Do przygotowania kremu chałwowego: 400 g chałwy 1/2 kostki masła 1 serek mascarpone (200g lub 250g) Do zrobienia polewy potrzeba nam: 2 łyżki miodu 10 herbatników 1 łyżka masła 50 ml whisky 2 łyżki kakao oraz 1,5 szklanki cukru i kilka kropel czerwonego barwnika, do przygotowania karmelu. Na początku oddzielamy białka od żółtek(...)przejmujcie i tak będzie pysznie. Polewa to nic prostszego jak roztopienie masła, dodanie do niego miodu i whisky, zagotowanie ich razem. Następnie kruszymy i wsypujemy do garnka herbatniki i kakao. Gdy zacznie stygnąć będzie odpowiednio gęsta i da się smarować po wierzchu i brzegach tortu. Przy karmelu pamiętajcie o małym ogniu pod garnkiem i mieszaniu płynnego już karmelu
Kuba Gotujelaska wanilii Do przygotowania kremu chałwowego: 400 g chałwy 1/2 kostki masła 1 serek mascarpone (200g lub 250g) Do zrobienia polewy potrzeba nam: 2 łyżki miodu 10 herbatników 1 łyżka masła 50 ml whisky 2 łyżki kakao oraz 1,5 szklanki cukru i kilka kropel czerwonego barwnika, do przygotowania karmelu. Na początku oddzielamy białka od żółtek(...)przejmujcie i tak będzie pysznie. Polewa to nic prostszego jak roztopienie masła, dodanie do niego miodu i whisky, zagotowanie ich razem. Następnie kruszymy i wsypujemy do garnka herbatniki i kakao. Gdy zacznie stygnąć będzie odpowiednio gęsta i da się smarować po wierzchu i brzegach tortu. Przy karmelu pamiętajcie o małym ogniu pod garnkiem i mieszaniu płynnego już karmelu
Kuba Gotujenadzienia), Spód: 200 g jasnych herbatników, 2 łyżki kakao, 100 g rozpuszczonego masła Polewa: 100g (tabliczka) białej czekolady, 25 g masła lub 25 ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania: Herbatniki i kakao dokładnie zmiksować. W rondelku rozpuścić masło, przestudzić, dodać do zmiksowanych herbatników i dokładnie połączyć na jednolitą masę. Wyłożyć na dno wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia
Nie tylko w kuchniJednym słowem dodajemy to co lubimy;-). Zapraszam!!! Składniki: 2 kost. margaryny, 1,5 szkl. cukru, 1 cukier waniliowy, 6 łyżek mleka (zwykłego), 4 łyżki kakao, 300 g herbatników, 0,5 kg mleka w proszku Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mleko i kakao. Dokładnie mieszamy. Jak już masa będzie gotowa przekładamy ją do miski(...)dodajemy mleko w proszku. Mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki. Przelewamy masę do keksówki. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak wystygnie trzymamy ciasto w lodówce. Smacznego
Passion of CookingLODÓWCE WIĘC NA TAKĄ POGODĘ IDEALNE,DZIĘKI DODANIU DŻEMU PORZECZKOWEGO NIE JEST ZA SŁODKIE TYLKO W SAM RAZ,NA PEWNO POSMAKUJE I WAM SKŁADNIKI: 4-5 PACZEK HERBATNIKÓW MASA KRÓWKOWA W PUSZCE PACZKA KRAKERSÓW DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI 500 ML ŚMIETANY 30% 2 ŚMIETAN FIXY DO MASY BUDYNIOWEJ: 3/4 SZLK.CUKRU 2 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ 2 CZUBATE ŁYŻKI(...)MIESZAMY AŻ ZGĘSTNIEJE(TAK JAK BUDYŃ) WYLEWAMY NA TALERZ,JAK WYSTYGNIE MIKSUJEMY MIĘKKĄ MARGARYNĘ I DODAJEMY PO ŁYŻCE BAZĘ BUDYNIOWĄ,MIKSUJEMY NA GŁADKĄ I JASNĄ MASĘ. NA BLASZCE UKŁADAMY HERBATNIKI,NA TO WYKŁADAMY MASĘ BUDYNIOWĄ,NASTĘPNIE ZNOWU HERBATNIKI, SMARUJEMY MASĄ KRÓWKOWĄ Z PUSZKI NA TO KRAKERSY I NA TO DŻEM I NA WIERZCH UBIJAMY ŚMIETANKĘ ,DODAJEMY ŚMIETAN
Swojskie jedzonkojakieś inne owoce na wierzch ) PRZYGOTOWANIE: kwadratową blaszkę lub naczynie żaroodporne(tak jak w moim przypadku,bo nic się nie wylewa i nie przechodzi zapachem metalu) wykładamy szczelnie herbatnikami lub biszkoptami, miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do masy ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku,następnie jak już mamy to dobrze utarte to dodajemy porcjami ser,ciągle(...)miksując, rozpuszczamy żelatynę w ok pół szkl.gorącej wody i po lekkim przestudzeniu(ale jeszcze lekko ciepłą),wlewamy do naszej masy serowej ciągle mieszając,następnie wylewamy na nasze herbatniki, i wkładamy do lodówki żeby stężało. ja użyłam zmiksowanych truskawek miałam ich 0,5 litra więc moje dwie galaretki rozpuściłam w 0,5 litrze wody-tak żeby razem z truskawkami
Swojskie jedzonkołyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 125g masła KREM: 500ml mleka 70g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki proszki budyniowego waniliowego 250g masła DODATKOWO: 200g herbatników puszka masy kajmakowej polewa czekoladowa (z 1 mlecznej i 1 gorzkiej czekolady) Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na dwie części. Jedną schować do lodówki, drugą rozwałkować na wielkość(...)spienić), dodawać po łyżce zimny budyń, zmiksować. Podzielić na dwie części. SKŁADANIE CIASTA: Do formy w której piekło się ciasto włożyć jeden placek, posmarować połową kremu, przykryć warstwą herbatników. Na to wyłożyć całość masy kajmakowej, przykryć drugą warstwą herbatników. Na nich rozsmarować pozostały krem, przykryć drugim plackiem. Polać rozpuszczoną mieszanką czekolad. Ciasto najlepiej smakuje na drugi
Cakes By Kejtmoimi wnuczkami i tym razem było tak samo .Dziewczyny mają zabawę a ja mam spokój. Ważne jest również że mają coś słodkiego i nie szkodzącego . Składniki 250 g herbatników 100 g gorzkiej czekolady 150 g masła 2 łyżki miodu 100 g orzechów laskowych ( mogą być inne(...)Wykonanie - Do miski włożyć pokrojone masło i połamaną czekoladę . Miseczkę położyć na garnku z gorącą wodę. Gdy czekolada i masło rozpuszczą się . Miskę odstawić . - Orzechy posiekać lub zmielić. Herbatniki pokruszyć . (to rola moich dziewczyn) - Do miski z roztopiona czekolada dodać : orzechy posiekane, miód,pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać. - Foremkę 25 x 30 cm wyłożyć papierem lub folią
Eli Gotowanieoraz masą z solonych orzeszków. Smakują wybornie, pięknie się prezentują, i szybko się robią. Składniki: 5 suchych wafli 5 jajek 100 g solonych orzeszków ziemnych 200 g herbatników petit 200 g masła 200 g cukru 1 łyżka kakao Sposób przygotowania: Jajka ubić z cukrem na parze(uważać aby miska(...)jajkami nie stykała się z gotującą się wodą w garnku). Ubijać do momentu, aż masa stanie się gładka, puszysta i wyraźnie powiększy swoją objętość. Masę ostudzić. Orzeszki i herbatniki zmielić osobno w malakserze. Masło zmiksować na gładką masę. Do masła dodawać stopniowo zimną masę jajeczną, ciągle miksując. Następnie dodać herbatniki i wszystko dokładnie wymieszać. Masę podzielić
na moim stole...truskawkowy: 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 kopiaste łyżki cukru kryształu Dodatkowo: ok 30 połówek truskawek 1 opakowanie bitej śmietany śnieżki ok 125ml mleka Sposób przygotowania: 1. Spód: Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki, ale nie na miał. Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią podzielone na mniejsze kawałki cukierki. Odstawiamy i mieszamy po ok 2 minutach do rozpuszczenia. Do masy dodajemy(...)herbatniki oraz połówki fistaszków. Mieszamy i wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki tortownicy wyłożyć połówkami truskawek- jedna obok drugiej. Odkładamy do lodówki i przygotowujemy masę serową. 2. Masa serowa: Galaretkę zalewamy 125 ml wrzątku, rozpuszczamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Możemy to zrobić, jeszcze przed przygotowaniem spodu, będzie nam wtedy zdecydowanie szybciej. Śmietankę ubijamy wraz
Kuchnia w czekoladzieporanek zapraszam na pyszne deserki z bananami. Warto je przygotować, bo są przepyszne. SKŁADNIKI: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 2 opakowania galaretki cytrynowej 2 banany 15 sztuk herbatników 50g masła 1/2 łyżki kakao 1 łyżka cukru pudru PRZYGOTOWANIE : 1. Galaretki rozpuszczam w 400 ml wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Banany(...)obieram ze skórki. Przekładam do blendera i miksuję. 2. Dodaję serek homogenizowany oraz tężejącą galaretkę. Wszystko razem miksuję. Masę przelewam do kokilek i odstawiam do stężenia. 3. Herbatniki kruszę w pył. Masło ucieram z cukrem pudrem i kakao. Dodaję pokruszone herbatniki i wszystko razem ucieram. 4. Masę wykładam na wierzch deserów, wyrównuję. Serniczki wkładam
Tradycyjna kuchnia Kasiowoce sezonowe Wykonanie: Mleko gotujemy, wsypujemy żelatynę, roztrzepujemy trzepaczką, odstawiamy do przestudzenia. Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie, odstawiamy do stężenia. Jajka sparzyć w gorącej wodzie, oddzielamy białka od żółtek. Herbatniki rozkruszamy na drobniutkie kawałki, dodajemy masło, łączymy dokładnie ze sobą, następnie wykładamy na dno tortownicy. Mikserem ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę dodając po łyżce(...)wystudzonego mleka. Na koniec ucierania dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie łączymy wszystko razem. Połowę porcji masy piankowej wykładamy na herbatniki dodajemy owoce przykrywamy drugą częścią pianki. Piankę zalewamy tężejącą galaretką, dekorujemy owocami. Odstawiamy w chłodne miejsce. Smacznego
kgwjanczewoskładniki na ciasto: 250 g herbatników czekoladowych(...)masła 70 g czekolady gorzkiej wykonanie: Ciasteczka kruszymy przy pomocy blendera lub wkładamy do woreczka i rozmiażdżamy wałkiem, przekładamy do miski. Masło z czekoladą roztapiamy, wlewamy do pokruszonych herbatników i mieszamy. Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Przekładamy równomiernie herbatniki, dociskamy spód i boki. Podpiekamy przez ok 25 min. a następnie odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniafirmy Gostyń - 200 g gorzkiej czekolady - 500 ml śmietany kremówki - szklanka borówek amerykańskich - duże opakowanie herbatników - 200g masła - cukier wanilinowy - 2 smietanfixy - 3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Herbatniki rozkruszamy na drobny "piasek". Masło rozpuszczamy i wlewamy do herbatników. Bardzo dobrze ugniatamy ciasto. Połamaną czekoladę wrzucamy do rondelka. Dolewamy 2 - 3 łyżki śmietany i stale mieszam
Pan i Pani Smith w kuchni