Składniki robiłam w obręczy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia śr.24cm dno ・ kilka herbatników pokruszonych Masa serowa ・ 500 ml śmietanki kremówki ・ 500 g serka waniliowego ・ kilka herbatników pokruszonych ・ dowolne owoce,u mnie maliny i jagody ・ 1 łyżeczka żelatyny ・ 1/4 szkl ciepłej wody Wykonanie Ciasteczka pokruszyć i wyłożyć dno formy. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Czekoladę(...)niższych obrotach . Dodać rozpuszczona żelatynę( do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę serka ,wymieszać dokładnie ,a dopiero dodać do masy śmietanowo- serowej) i letnią rozpuszczoną czekoladę . Wrzucić kilka kawałków pokruszonych herbatników. Całość delikatnie wymieszać do połączenia składników. Masą serową wyłożyć dno formy,wygładzić ,na wierzch poukładać owoce lekko dociskając. Odstawić na noc do lodówki
mojej kuchnimamy( a jest to najlepsza masa w wersji maxisłodkość na świecie;)). Przekładanie 3 bita rozpoczęłam na blacie, skrojonym z wysokiego biszkopta, ale myślę że z powodzeniem można użyć warstwy herbatników, bądź upiec cienki 4 jajeczny biszkopt. Megasłodkie ciacho, w sam raz, gdy „macie ochotę na coś słodkiego, ale nie wiecie co”;)). Składniki na biszkopt: 4 jaja 4 łyżki cukru(...)lekko ciepłą( ale nie gorącą żelatynę). Dodatkowo: opakowanie ciasteczek maślanych ( 150 g) opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżki ciemnego kakao WYKONANIE: cienki blat biszkoptowy ( lub herbatniki) +ciepła masa budyniowa+herbatniki masa kajmakowa biszkopty masa śmietanowa posypujemy przez sitko kakao Ciasto schładzamy ok. 3 godziny. Smacznego
Domowe ciastaIdealne na ciepłe dni czy po obfitym obiedzie na deser. Polecam! Przepis Pani Ewy. Składniki: Na wysoką* blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm 7 herbatników typu petitki masa cytrynowa: budyń waniliowy bez cukru 40 ml soku z cytryny 205 ml soku z pomarańczy 70 g masła pół szklanki cukru 9 podłużnych biszkoptów + do nasączenia(...)przygotowanej wody 2 łyżki cukru pudru masa II: galaretka cytrynowa + 110 ml gorącej wody 330 g jogurtu łyżka cukru pudru 9 ciasteczek delicji galaretka cytrynowa Spód blaszki wykładamy herbatnikami ( ja ostatnio miałam okrągłe, które pokruszyłam, dodałam roztopione masło wymieszałam i przyciskając rozłożyłam na dno blaszki). Świeżo wyciśnięty sok z cytryny mieszamy z sokiem pomarańczowym (ewentualnie wodą). Dodajemy cukier
Na moim talerzuzapraszam na nie typowy deser z herbatnikami Cukry Nyskie. Pyszny i prosty w przygotowaniu:) Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 1 duży banan 1 łyżka miodu 1 paczka 75g herbatników regionalnych Cukry Nyskie 1 łyżka kakao kiwi do dekoracji Wykonanie : Do blendera przekładamy herbatniki, jogurt, kakao i miód, miksujemy na gładki krem. Przelewamy do pucharków dekorujemy ciasteczkami
Sama słodycz i szczypta chilipłatków śniadaniowych „Kangus” (około 40 g) 1 szklanka (250 ml) ryżu preparowanego (około 25 g) 100 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki 30% lub 36% propozycja na II spód: herbatniki propozycja na III spód: wafle tortowe 1-2 szt. 100 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki 30% lub 36% na masę: 2 szklanki (250 ml) płatków śniadaniowych „Kangus” (około(...)było całe pokryte masą. Foremkę wstawiam do lodówki na około 30 minut, tak aby spód zastygł. Przygotowanie drugiego rodzaju spodu: Foremkę wykładam papierem do pieczenia i dno wykładam herbatnikami. Dodatkowo herbatniki możemy polać roztopioną czekoladą. Przygotowanie trzeciego rodzaju spodu: Foremkę wykładam papierem do pieczenia, na dno kładę wafel, głębszymi tłoczeniami do góry. Do rondelka przekładam połamaną czekoladę, dodaję
Uwaga Babcia Gotujeprzede wszystkim szybki w wykonaniu deser - czekoladowa tarta z kremem ze śmietanki i serka mascarpone - raz zrobicie i się zakochacie <3 SKŁADNIKI Spód: 220 g maślanych herbatników 110 g masła 2 łyżki ciemnego kakao Krem: 330 ml śmietanki 30 lub 36% (mocno schłodzonej) 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru (można też dodać rozpuszczony w małej(...)ilości wody ksylitol) Ulubione owoce: u mnie truskawki, maliny, borówki i jeżyny PRZYGOTOWANIE Herbatniki kruszymy blenderem, masło rozpuszczamy i mieszamy z herbatnikami i kakao. Foremkę do tarty smarujemy masłem i wykładamy kakaową masą. Dociskamy równomiernie na środku i bokach foremki. Wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dosypujemy powoli cukier i dodajemy
Moje Kuchenne Rewelacjepozostawiamy do odparowania. Masa słonecznikowa: - 250g masła - 1 puszka masy kajmakowej (u mnie ok.400-440g) - 300g łuskanego słonecznika - 1 łyżka cukru - 2 łyżki mleka - 62g masła Dodatkowo: - ok.30 czekoladowych herbatników Słonecznik lekko podsmażamy na patelni z 62g masła, 2 łyżkami mleka i łyżką cukru, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie masę słonecznikową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)masę kajmakową. Pod koniec dodajemy 3/4 podprażonych ziaren słonecznika (1/4 odstawiamy do dekoracji) i miksujemy jeszcze chwilę. Masę słonecznikową wykładamy na wystudzony biszkopt, dokładnie rozsmarowujemy. Na masie słonecznikowej wykładamy herbatniki, blaszkę odstawiamy. Masa śmietanowa: - 1/2l śmietany kremówki 36% - 1 łyżka żelatyny (w oryginale były 3, ale to zdecydowanie za dużo) - 1/2 szklanki wody - 1 łyżka cukru - 1 cukier waniliowy
Smaczne ZdrowePomimo bardzo dużej dawki słodkości, jaką banoffee zapewnia już po jednym kawałku, bardzo mi posmakował. Zrobiłam więc swoją wersję. Szybką, prostą, bez pieczenia i gotowania. Składniki: 1 opakowanie herbatników od Cukry Nyskie, ja użyłam kakaowych Blacky 1 puszka masy kajmakowej 4 banany 400-500 ml śmietanki 30-36% kakao do posypania wierzchu dodatkowo: forma na ciasto(...)folia spożywcza 2-3 łyżki cukru pudru do bitej śmietany, jeśli ktoś chciałby jeszcze dosłodzić ciasto Przygotowanie: Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą. Na spód układamy pierwszą warstwę herbatników, nakładamy cienką warstwę bitej śmietany, która będzie miała na celu połączyć i zmiękczyć ciastka. Następne warstwy to masa kajmakowa, herbatniki, banany i dużo bitej śmietany. Śmietanę ubijamy samą
Życie zaczyna się w kuchnisię na świateczym stole. Z talerza znika w oka mgnieniu i ciągle chce się go więcej i więcej … składniki na formę 24 x 26 cm 130 g herbatników 1 kg półtłustego twarogu 4 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie budyniu waniliowego bez cukru ( 40 g ) 1,5 szklanki mleka szczypta soli cukier puder(...)drugiej misce umieszczamy białka i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek przekładamy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę wlewamy na herbatniki i dokładnie ją rozprowadzamy. Sernik pieczemy przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 st.C po upieczeniu studzimy w piekarniku. Wystudzony sernik posypujemy cukrem pudrem. Artykuł
Smakowite Daniajajek 3/4 szklanki cukru Masa makowa: 900g masy makowej (użyłam masy z puszki) 5 jajek pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 150g masła (lub margaryny) Na spód: herbatniki – ok 25 sztuk 1 łyżka masła lub margaryny *** Masa serowa:ser mielimy dwukrotnie *** *** Miękkie masło miksujemy z cukrem i żółtkami jaj *** *** Dodajemy zmielony ser oraz budyń (sam proszek(...)sztywną pianę i dodajemy do maku, delikatnie mieszamy *** *** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja ma wymiary 32x20cm). Dno blaszki smarujemy delikatnie masłem lub margaryną i wykładamy herbatnikami *** *** Na herbatnikach wykładamy naprzemiennie – raz łyżkę masy makowej, raz łyżkę masy serowej *** *** Drugą warstwę wykładamy tak samo, ale odwrotnie – na masę serową układamy delikatnie masę makową, a na masę
Blog z Apetytemorzechowym) Składniki: 1 szklanka gładkiego masła orzechowego (u mnie domowe z tego przepisu ) 1 pełna łyżka przyprawy do piernika 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka (z górką) pokruszonych kakaowych herbatników 100 g masła około 3 łyżki suszonej żurawiny* *można użyć innych bakalii, ale żurawina najlepiej równoważy smak, jest lekko kwaśna Dodatkowo 100 ml śmietanki 30% 120 g mlecznej czekolady(...)pierniczki w lukrze Będziecie potrzebować również: 1 jednorazową foremkę z papierem do pieczenia Stella lub opcjonalnie keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy pokruszone herbatniki – można to zrobić w rękach lub przesypać całość do woreczka i np. użyć wałka do ich pokruszenia. W rondelku z grubszym dnem rozpuszczamy masło z cukrem (na małym ogniu), pod koniec
Słodkie okruszkitych pysznych truflowych ciasteczek. Zaskakująco pyszne, mocno czekoladowe, z rumowym aromatem, czyli takie jak uwielbiam. Robienie ich to czysta przyjemność, polecam! Składniki na Truflowe ciasteczka bez pieczenia: 250 g herbatników zmielonych na pył przypominający wilgotny piasek 2 łyżki gorzkiego kakao 100 g cukru 120 g masła 100 ml mleka kilka kropel aromatu rumowego DO DEKORACJI: 50 g czekolady(...)łyżeczka oleju cukrowe posypki Herbatniki mieszamy z kakao w misce i odkładamy. Cukier, masło, mleko oraz aromat przekładamy do garnka, podgrzewamy do zagotowania i rozpuszczenia składników. Gorącą masę przelewamy do herbatników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Małą formę do ciasta lub pojemnik na żywność o płaskim dnie wykładamy folią spożywczą i wykładamy na nią
Rozpustne gotowaniecukier puder 2 galaretki owocowe (malinowa, truskawkowa) Na spód mamy kilka możliwości: - ciasto kruche - mus truskawkowy - herbatniki skruszone z masłem Wybór należy do ciebie, ja upiekłam ciasto kruche. Herbatniki połóż na dnie blaszki. Do garnka wsypałam truskawki i podgrzałam, kiedy puściły sok, zmieliłam na mus i dodałam rozpuszczoną galaretkę (w 1/3 szklanki wody), po przestudzeniu wylej na herbatniki lub na dno blaszki. Wstaw do lodówki na 1,5 godz. Przygotuj żelatynę, 3 łyżeczki rozpuść w 1/3 szklanki wody, przestudź. Do misy włóż serek mascarpone, dodaj pół szklanki cukru pudru, wymieszaj (Serek powinien mieć temp. pokojową). śmietankę ubij i powoli dodawaj do serka, mieszaj. Dodawaj stopniowo żelatynę. Masę wyłóż na galaretkę.Wstaw do lodówki. Przygotuj maliny w garnku
Kurnikowopierwszy upiekłam sernik z dodatkiem puree z dyni. Spód zrobiłam z herbatników i dodałam do smaku przyprawę do piernika. Świetnie się(...)skomponowało smakowo. Ogólnie sernik bardzo polecam, ja jestem pozytywnie zaskoczona. Mam nadzieję, że i was smak zaskoczy. Porcelana Bogucice z kolekcji Weronica Platin i Gemis . Składniki: Spód: 250 g herbatników 130 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do pierników Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego(suchy)* 1 szkl ksylitolu lub cukru 5 jajek 1 budyń śmietankowy
Ala piecze i gotujewłaśnie po takie kremówki. Bez pieczenia, proste, słodkie, idealne do filiżanki ulubionej kawy lub herbaty. Wspaniale sprawdza się na spotkania z przyjaciółmi Polecam i Wam, spróbujcie. Składniki: 1 opakowanie herbatników – u mnie Petit Beurre pełnoziarniste od Cukry Nyskie 1 puszka masy toffi (opcjonalnie kajmakowej) 200 g miękkiego masła garść orzechów laskowych łuskanych Helio polewa o smaku toffi(...)dekoracji Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, a następnie kolejno dodajemy po łyżce masy toffi, aż do jej wykończenia. Małą foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy herbatniki, następnie nakładamy masę, ostrożnie wyrównujemy i posypujemy ją rozdrobnionymi orzechami. Dociskamy je, aby weszły w masę. Następnie układamy wierzchnią warstwę herbatników. Naszą kremówkę polewamy polewą toffi (można
Słodkie okruszki