dobre rozwiązanie, a co najważniejsze szybkie :) Deser możemy jeść już po godzinie, a jak ktoś tyle nie wytrzyma to nawet po półgodzinie. Składniki: Na ok 8 pucharków: 200g herbatników czekoladowych 4 duże łyżeczki masła orzechowego (ja kupiłam podczas tygodnia amerykańskiego w Lidlu) 400ml śmietanki 30% 1 śmietan-fix 4 łyżki cukru pudru 350g serka mascarpone 400g wydrylowanych czereśni(...)150g truskawek Do dekoracji: kilka czereśni "z ogonkiem" kilka listków świeżej mięty kilkanaście rurek waflowych z nadzieniem waniliowym Sposób przygotowania: 1. Herbatniki drobno kruszymy w robocie kuchennym, dodajemy masło orzechowe, mieszamy. Powinny powstać większe "grudki". Do każdego pucharka wsypujemy na spód po łyżce takiej mieszanki. 2. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietanfixu. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone
Kuchnia w czekoladzienich na przynajmniej 8 godzin. Te lody są kremowe, ale dość matowe w smaku – nie mają poślizgu z uwagi na swoją strukturę – wiórki kokosa i dodatek herbatników. Ale są pyszne i puszyste. Ilość cukru i herbatników możecie dobrać sami według Waszego smaku, a jeśli chcecie mocniej kremowe lody – część mleka kokosowego zastąpcie tłustą(...)Vitasia (aż 82% kokosa), Rossmann enerBio (65% kokosa) 2 łyżki wiórek lub płatków kokosowych 2 łyżki brązowego cukru, syropu z agawy albo stewii 2 łyżki masła orzechowego 5 pokruszonych herbatników w czekoladzie
Karo in the Kitchenopakowań herbatników (każde opakowanie po 100 g) 3 łyżki kakao 100 g masła 2 łyżki mleka Czekoladowe salami - przepis: W dużej misie kruszymy na drobne kawałeczki herbatniki: W rondelku topimy masło, do masła dodajemy mleko skondensowane, mleko, kakao i lekko podgrzewając mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ostudzamy. Masą czekoladową zalewamy herbatniki i dokładnie(...)łączymy ze sobą, aby herbatniki były dokładnie obtoczone w masie czekoladowej. Ciasto na salami czekoladowe dzielimy na dwie części. Z każdej części za pomocą folii spożywczej lub woreczka formujemy salami. Salami studzimy w lodówce przez ok. 6 godz. Następnie wydostajemy z folii i obtaczamy cukrze pudrze. Smacznego
Kuchnia Łukaszapszennej budyń śmietankowy 1 szklanka cukru 5 jajek (w temperaturze pokojowej) 200g herbatników maślanych 150g masła 3 łyżki miodu ok 200g malin 3 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: Herbatniki drobimy na "miał". W niedużym rondelku rozpuszczamy masło i delikatnie wlewamy do herbatników, dodając do nich również miód. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy(...)masa serową wbijamy pojedynczo żółtka, oddzielając je od białek i mieszamy. Białka w oddzielnej misce ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do sera, mieszając drewniana szpatułką. Całość wykładamy na herbatniki i delikatnie wyrównujemy. Maliny myjemy i miksujemy. Przesiewamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mieszamy z cukrem pudrem i polewamy sernik. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika
ChilliJemymaślane) 3 łyżki masła 2 op. serka śmietankowego typu śniadaniowego 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko ziarenka z 1 kaski wanillii dżem truskawkowy/wiśniowy/żurawinowy owoce do dekoracji Przygotowanie: Herbatniki zmielić w blenderze. Masło rozpuścić, wlać do rozdrobnionych herbatników, wymieszać. Tak przygotowaną masę wykładać na dno słoiczków, ugniatać. Schłodzić w lodówce. Żółtko zmiksować na puszystą masę z cukrem(...)wierzchu każdego wyłożyć dżem, ozdobić owocami i schłodzić. Zamiast dżemu (ja miałam resztkę, która nie zmieściła się do słoika na zimę) można dodać zblendowane owoce z odrobiną cukru. Zamiast herbatników maślanych można użyć kakaowych, zbożowych lub każdych innych, ulubionych
Cakes By Kejtkaszy manny - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki cukru waniliowego - garść orzechów włoskich - garść mieszanki żurawinowo-orzechowej (żurawina, orzechy nerkowca, orzechy arachidowe, migdały) spód: - 24 sztuki herbatników dodatki: - lukier (sok z cytryny, cukier puder) Forma: kwadratowa blacha/ pół dużej blachy prostokątnej 24 x 40 cm Przygotowanie: Składniki na masę oprócz kaszy i bakali wrzucam(...)garnka i zagotowuję. Wtedy dopiero dodaję kaszę i gotuję do zgęstnienia. Dodaję bakalie i odstawiam do wystudzenia. Połowę herbatników układam na blasze. Na to nakładam równo całą masę. Na wierzch równo układam resztę herbatników. Polewam lukrem i odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Bez pieczenia (Źródło przepisu: Przepisownik Margaretki +modyfikacje
Kuchnia co dniaświeżych truskawek. Składniki: - 500 ml śmietanki kremówki 36% - 350g herbatników czekoladowych - 200g masła - 2 śmietan fix - cukier wanilinowy - 3 galaretki truskawkowe - około 600g truskawek Sposób przygotowania: Herbatniki rozkruszamy a masło rozpuszczamy. Płynne masło dodajemy do herbatników i dokładnie mieszamy. Do wysmarowanej masłem formy dodajemy herbatniki i bardzo mocno ugniatamy tworząc spód ciasta. Śmietankę ubijamy
Pan i Pani Smith w kuchnizagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku ok. 4 szklanki, dobrze wymieszać. Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników. Następnie położyć masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać(...)Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Orzechy pokroić i podprażyć. Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzechy i polewamy wierzch ciasta. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia
The Sweet Damselcoś słodkiego nie zawsze mamy siłę piec. Alternatywna może być tarta z herbatników z ricottą i malinami. Mniaaam! Tarta bez pieczenia z ricottą i malinami Składniki: 375 g herbatników, 250 g masła, 250 g ricotty, 250 ml śmietany 30%, łyżka cukru pudru, maliny. Wykonanie: Herbatniki mocno kruszymy (ja użyłam w tym celu rozdrabniacza). Masło roztapiamy, lekko studzimy(...)mieszamy z herbatnikami. Tak powstałą masę przekładamy do formy na tartę i wkładamy na godzinę do lodówki. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy ricottę i delikatnie mieszamy. Krem wykładamy na ciasto i wkładamy ponownie na godzinę do lodówki. Tartę dekorujemy malinami. Smacznego
paapilotkaadodanego cukru pudru. Deser wykonuje się błyskawicznie, prosty, szybki, a co najważniejsze, dodatkowy zastrzyk witaminowy w postaci kolorowego pucharka każdego zadowoli. Składniki: 2 pomarańcze 4-6 kiwi 100 g herbatników 150 g serka homogenizowanego waniliowego 4-6 łyżek cukru pudru ewentualnie 1 łyżka żelatyny deserowej Sposób przygotowania Pomarańcze umyć, dokładnie obrać, zblendować. Dodać 2 łyżki cukru pudru(...)ilość cukru jest oczywiście uzależniona od upodobań), wymieszać. Można dodać 1 łyżkę żelatyny deserowej rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody. Kiwi obrać, również zblendować, dodać 2 łyżki cukru. Paczkę herbatników potłuc tłuczkiem na drobno. Do przygotowanych pucharków nakładamy: mus z kiwi, serek, herbatniki, mus pomarańczowy, serek, herbatniki, mus kiwi. Smacznego
na moim stole...litr mleka 200 g herbatników (2 op. po 100g) 3 łyżki kokosu 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 250g malin 1 galaretka malinowa Wykonanie: Foremkę wykładamy herbatnikami. Mleko zagotowujemy. Na gotujące się mleko wsypujemy wiórki kokosowe, cukier i margarynę. Po chwili wsypujemy kaszę manną. Cały czas mieszając gotujemy kilka minut, aż masa zgęstnieje. Ciepłą wylewamy(...)herbatniki. Na wierzchu układamy umyte maliny. Odstawiamy do wystygnięcia. Galaretkę rozrabiamy w 300ml wody, kiedy zacznie stężeć wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gorącą wylać na herbatniki i ułożyć maliny. Zalać tężejącą galaretką. Zostawić do ostygnięcia i stężenia najlepiej na całą
Walijskie Pichcenieananas o pojemności 0,5 l herbatniki do wyłożenia formy Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić i dno wyłożyć herbatnikami i odstawić. Użyłam resztek herbatników kakaowych i pełnoziarnistych. Cukinie osączyć na sicie z zalewy. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawić. Masło utrzeć(...)połączą dodać budyń w proszku. Następnie dodać pianę i delikatnie wymieszać mikserem aby wszystko się połączyło. Na koniec dodać osączoną cukinię i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra-dól. Po upieczeniu sernik zostawić do całkowitego wystudzenia w uchylonym
Monia miesza i gotujezagotowania. Gdy mleko się zagotuje, wsypywać strumieniem kaszę manną cały czas mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Goracą masę wylać na ciastka, wyrównać szpatułką. Masę grysikową przykryć kolejną warstwą herbatników. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Pianka jogurtowa : 400 g jogurtu naturalnego gęstego ok. 100 g płatków śniadaniowych Cini Minis (truskawkowych;)) 2 białka jaja kurzego 2 łyżki cukru(...)ciepłym mleku. Do piany stopniowo dodawać jogurt, a następnie kisiel, cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wmieszać pokruszone płatki i rozpuszczoną żelatynę. Pokryć pianką drugą warstwę herbatników. Włożyć do lodówki na czas stężenia. Masa truskawkowa : ok. 700 g truskawek, umytych i odszypułkowanych 1 galaretka truskawkowa łyżka żelatyny 2 łyżki cukru szklanka wody Truskawki rozgnieść przy
Kuchnia Ellieleśnych rozpuścić oddzielnie każdą w 250 ml zagotowanej wody. Wystudzić i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretki agrestowe lub cytrynowe rozpuścić razem w 400 ml zagotowanej wody, wystudzić. Herbatniki drobno rozkruszyć używając np. blendera lub wałka, dodać roztopione masło i 1 - 2 łyżki cukru pudru jeśli herbatniki nie są wystarczająco słodkie. Dokładnie wymieszać, powstałą masą wylepić spód(...)łyżkami cukru pudru. Ser zmiksować z 6 łyżkami cukru pudru, dodać ubitą śmietanę i lekko gęstniejące galaretki agrestowe. Wszystko zmiksować, do połączenia się składników. Wylać do formy wyłożonej herbatnikami. Zastygnięte galaretki z owoców leśnych pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć na ser, dociskając by się w nim zanurzyły, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Na zastygnięty ser wylać wystudzony
Kuchcik gotuje, co i Wam polecam. Trwa to znacznie krócej niż wyrobienie i upieczenie kruchego spodu, no i zawsze wychodzi on prosty. Składniki (na standardowej wielkości tortownicę): 200 g maślanych herbatników 100 g klarowanego masła 1 kg mielonego twarogu (użyłem President w wiaderku) 1 szklanka cukru pudru 200 ml śmietany do deserów 36 proc. 4 czubate łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki(...)szklanka owoców (użyłem mrożonych) 1 opakowanie galaretki (użyłem o smaku owoców leśnych) Sposób przygotowania: Masło roztopić na małym ogniu i dodać do drobno pokruszonych lub rozdrobnionych mikserem herbatników. Dokładnie wymieszać, przełożyć na dno tortownicy i lekko ugnieść, tak by powstała równa powierzchnia. Odstawić, a gdy przestygnie, wstawić do lodówki. Mikserem utrzeć na jednolitą masę ser, śmietanę i przesiany cukier
W SMAK