golonka - 990 przepisów (strona:19/66)

zupa-bulion z golonki i wieprzowych nożek 148

siebie i swoją rodzinę. W wielu kulturach, buliony i zupy są pierwsza pomocą w leczenie chorych i świetny sposób, aby nakarmić dziecko. Składniki 2-3 nogi wieprzowe i golonka wieprzowa ,opcjonalnie pól kurczaka zagrodowego 2 średnie marchew pokrojona w kostkę ,lub paseczki 1 pasternak pokrojony jw. 1 pietruszka 1 średnia cebula jw.  1-2 cukinie pokrojone w kostke(...)papryka,ziele,lisc laurowy), z wyjątkiem ziemniaków . Doprowadzi ć zupe do wrzenia, a następnie obniżyć płomień .Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie,a część płynu odparuje * Wyci ągnąć golonkę ,kurczaka,nożki. Nóżki i skóre z golonki wyrzucam dla bezpańskich psów i kotów . Pokroi ć mięso z golonki i z kurczaka ,umieścić je w garnku z zupą, Doda ć cukinie

mojej kuchni
Kiełbasa z polędwiczki parzona 201

SUROWIEC: -polędwiczka 1600 kg (4-5 sztuk) -golonka 400 g tylko chude mięso PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -kolendra mielona 0,5 g/kg -kątnica barania 1 szt. -sznurem wędzarniczy -200 ml wody WYKONANIE Polędwiczkę oczyszczamy z błon golonkę z błon i ścięgien, kroimy w dużą(...)kostkę 3-4 cm i peklujemy 48 godz. Po tym czasie golonkę mielimy na sitku 2,5 mm robiłem to na maszynce nr 8.dodajemy 100 ml wody i wyrabiamy aż mięso będzie mocno kleiste. Teraz do polędwiczki dolewamy 100 ml wody i wszystkie przyprawy, wyrabiamy aż mięsko puści klej. Następnie do polędwiczki dodajemy golonkę i ponownie mieszamy dokładnie, całość

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka indycza pieczona 165

Znamy dość dobrze golonkę wieprzową, przyrządzaną na różne sposoby. Dzisiaj mam dla Was propozycję golonki ale indyczej. Nie co mniej kaloryczna a równie smaczna. Danie treściwe, można podawać samodzielnie , dobrze smakuje z sosem czosnkowym, równie doskonała jest w duecie z ryżem. Polecam. Składniki 3 indycze golonki 1 średnia marchew 1/2 główki czosnku … Czytaj dalej Golonka indycza pieczona

gotuj ze mną
Golonka z indyka w piwie 143

bardzo prosty przepis na tradycyjną golonkę, która wychodzi krucha z pyszną chrupiącą skórką. Składniki: golonka z indyka 4 szt. Piwo 2 szklanki Czosnek 3 ząbki Sól i pieprz do smaku Słodka papryka wędzona do smaku Olej Wykonanie: Golonki natrzeć solą, pieprzem i papryką wędzoną, zmiażdżonym czosnkiem i polać olejem, po czym odłożyć na dwie godziny w chłodne miejsce. Piwo podgrzać(...)zalać golonki i dusić pod przykryciem przez około 1 ½ godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości. Przed podaniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zrumienić  przez około 15 minut by skórka była chrupiąca. Podawać najlepiej z tartym chrzanem i pieczywem lub ziemniakami

Tradycyjna Kuchnia
Gotowana golonka z warzywami 151

Polacy kochają golonkę,przygotowując na wiele sposobów. Najbardziej klasyczny przepis na przygotowanie golonki to gotowana z warzywami w wodzie. Jest pyszna, delikatna rozpływa się w ustach :) Gotowana golonka z warzywami 1 duża golonka wieprzowa ¼ szt selera, 3 średnie marchewki, 1 średnia pietruszki, 1 duży por, sól, pieprz, kilka liści laurowych kilka

Kulinarne pyszności Molki
Kiełbasa boczkowa 272

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -boczek bez skóry 4 kg /  krojony w kostkę 3 cm -1 szt. golonka tylna / 2,5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19-20 g/kg -czosnek świeży 6 g/kg -gorczyca mielona biała 2 g/kg -pieprz biały 2 g/kg -pieprz czarny 1 g/ kg -gałka muszkatołowa 0,5 /kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -woda(...)boczku + 100 ml do golonki -osłonki białkowe rozmiar 55-65 fi WYKONANIE Kupione mięso kroimy i peklujemy czas 48 godz. w temperaturze 4-8 st. Boczek kroimy docelowo w kostkę 3 cm. Golonkę w kostkę do peklowania. Po tym czasie do boczku dodajemy wodę i wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Golonkę mielimy dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości, łączymy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielone z kaszą gryczaną 124

Kotlety mielone z kaszą gryczaną przygotowałam z mięsa z golonki wieprzowej. Jeżeli użyjemy mięsa z golonki, kotlety bedą delikatne, soczyste i będą dobrze się trzymały – mięso z golonki jest kleiste. 500 g mięsa z golonki wieprzowej, 250 g kaszy gryczanej, 1 cebula, tłuszcz (u mnie tłuszcz gęsi, może być masło, olej), 1 – 2 ząbki czosnku, 1 łyżka tymianku, sól, cukier

królestwo garów
galareta wieprzowa - zimne nóżki 224

przynajmniej wydaje :D Ilości podaję na 4 l wywaru po wyjęciu mięsa. Można oczywiście zmniejszyć, ale pamiętać należy o tym, żeby wody było tylko tyle, by przykryła nóżki i golonkę. Składniki: * 5 nóżek wieprzowych * 3 golonki wieprzowe ok. 1,5 kg * 6 -8 ziarenek ziela angielskiego * garść liści laurowych * 1-2 marchewki * 1-2 pietruszki * 8 ząbków czosnku * średniej wielkości(...)biała jego część i zielonej odrobinę * sól, pieprz czarny Nóżki i golonki opaliłam nad kuchenką z nadmiaru włosków. Opłukałam i ułożyłam ciasno w dużym garnku. Zalałam wodą tak, by przykryła całość. Gotowałam na bardzo wolnym ogniu dobre 3 godziny - 4 godziny. Kiedy minęła połowa czasu gotowania dodałam obraną marchew i pietruszkę oraz pozostałe składniki. Posoliłam. Czosnek

Pieprzyć z Fantazją
golonki z kapustą z grzybami z szybkowara... 155

Składniki: golonki wieprzowe przednie 3 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki, ząbki czosnku 6 sztuk, smalec 1 łyżka, grzyby suszone 2 gramy 1 opakowanie, kminek ziarna 1 łyżka, papryka chili 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 2 szklanki w garnku szybkowara na smalcu zrumienić golonki natarte przyprawą do wieprzowiny, pod koniec dodać(...)chili, liście laurowe, cukier, ziele angielskie, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu 60 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie - najsmaczniejsze golonki z kapustą kiszoną z grzybami suszonymi z szybkowara, golonki są soczyste, miękkie, kapusta mocno grzybami aromatyczna..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
GOLONKI INDYCZE PO ALA-BAWARSKU + FILMIK 194

Golonki indycze na początek peklujemy aby szybciej się upiekły i pyły bardzo mięciutkie. Następnie pieczemy w piekarniku z warzywami aby się pięknie zarumieniły i w pyszny posiłek zamieniły. Można je same zajadać lub z pysznymi dodatkami do obiadu podawać. SKŁADNIKI : 6-8 golonek indyczych 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2-3 cebule 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę(...)mieszamy w 2-3 łyżkach oleju i rozcieramy, nacieramy nimi mięso.  Warzywa obieramy i kroimy w kostkę a cebulę w ćwiartki.  Na patelni na odrobinie oleju podpiekamy golonki z każdej strony.  Do naczynia żaroodpornego ( najlepiej dwóch ) rozkładamy warzywa, układamy mięso i polewamy pozostałymi sokami z patelni, wlewamy piwo, na naczynie 1/3 szklanki. Przykrywamy naczynia i pieczemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Kiełbasa żeberkowa zbójnicka 219

ODPARZANA SUROWIEC  -4,5 kg mięska z żeberek -0,5 kg mięska z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg lub sól (ja robiłem na peklo) -pieprz kolorowy rozdrobniony w moździerzu 1 g/kg -pieprz czarny mielony 2 g/kg -gorczyca ziarno 4 g/kg -czosnek dobrej jakości 6 g/kg -bazylia, tymianek, oregano, majeranek po 1 g co całości -woda(...)woda 50 ml dodana przed nadziewaniem w jelita -jelita wieprzowe 28-32 ROZDRABNIANIE Mięsko z żeberek chude kroimy w kostkę 2 cm tłuste 0,5-1 cm. Mięsko z golonki do peklowania kroimy w 3-4 cm, po procesie peklowania mielimy na sitku 4 mm,następnie poprawiamy na sitku 2,5 mm WYKONANIE Pokrojone mięso peklujemy i odstawiamy do lodówki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczona golonka z indyka 129

Byłam bardzo ciekawa jak smakują golonki z indyka:). Spotkałam je w sklepie i postanowiłam przyrządzić z nich obiad. Bardzo nam smakowały. 4 golonki z indyka 2 duże cebule  marynata: 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1/4 szklanki keczupu, 3 łyżki musztardy, 4 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu  1. Cebulę drobno kroimy. Składniki marynaty łączymy(...)sobą. Przelewamy do miski z cebulą i golonkami, dokładnie mieszamy wcierając w mięso marynatę z cebulą. Zostawiamy w chłodnym miejscu na minimum 2 h.  2. Golonki pieczemy w rękawie do pieczenia przez 2 h. Na 30 minut przed końcem pieczenia rozcinamy worek

Szefowa kuchni
Golonka pieczona w piwie. 169

Składniki: -4 golonki -4 marchewki -2 pietruszki -1 seler -2 jasne piwa -papryka słodka mielona -majeranek -sól -pieprz Sposób przygotowania: Golonki opalamy by pozbyć się włosków. Następnie dokładnie myjemy. Mięso nacieramy przyprawami. Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach. Mieszamy i wykładamy na blaszkę na której będą się piec golonki. Do warzyw dolewamy piwa i układamy golonki. Pieczemy

Magia jedzenia.
szybkowar-golonki wieprzowe z czubricą... 189

Składniki: golonka wieprzowa 4 średnie, czubrica zielona Royal Brand 4 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, pory 2 sztuki, smalec 1 łyżka, woda 2 szklanki umyte golonki mocno natrzeć przyprawą zieloną czubricą, schowac do lodówki na 2 godziny w garnku szybkowara na smalcu zrumienić golonki z każdej strony, dodać pory wsypać kucharka, pieprz mielony, wlać wodę, zamknąć(...)szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 55 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, wywar można zmiksować i jest sosik do ziemniaków - golonki sa soczyste, miękkie i aromatyczne............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania