golonka - 956 przepisów (strona:17/64)

Pieczona golonka w piwie 89

Ulubione danie mężczyzn, czyli PIECZONA GOLONKA W PIWIE. Mięso jest pyszne, miękkie i rozpływa się w ustach. Koniecznie do wypróbowania! Artykuł Pieczona golonka w piwie pochodzi z serwisu MenMagazine

Menmagazine
Golonko zapiekane w piwie, czyli golonka prawie po bawarsku 100

Golonka po bawarsku w jasnym piwie Golonka to niezwykle smaczny kawałek mięsa z wielką kością, otoczony równie dużą ilością tłuszczu. Sekret przygotowania dobrej golonki to czas – czas gotowania mięsa w wywarze jarzynowym, marynowania oraz pieczenia. Polecam ten przepis na golonko w piwie – jest prosty i zawsze się udaje

Gotujemy i jemy
Kapuśniak z kiszonej kapusty 130

nazwać, ani do czego jest podobny lub od czego się różni. To taka nasza wersja. Zdecydowanie „na bogato”, z mocnym aromatem wędzonki i leśnych grzybów oraz z obowiązkowym dodatkiem golonki wieprzowej. Chwilami mając do czynienia z tak przygotowywanym kapuśniakiem nasuwają się trudne do odpędzenia skojarzenia z bigosem, chociaż to oczywiście nie to. Ale podobnie jak bigos nasz kapuśniak najlepiej smakuje(...)Doskonały kapuśniak z kiszonej kapusty z bogatym aromatem wędzonki i leśnych grzybów. Niebanalna wersja znanej potrawy dla poszukujących inspiracji. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g golonki z kością 500g ulubionej wędzonki z kością lub bez (np. żeberka „paski” lub polędwiczka wieprzowa) 200g wędzonego średnio przerośniętego boczku 1,2kg kiszonej kapusty 3-4 średnie marchewki 1 mały seler 1 mały

Kulinarna Pokusa
golonka z sosem, na sposób hiszpański​ 166

Składniki: po golonce na osobę duża cebula papryka – jedna zielona i jedna czerwona 4 marchewki 2 ząbki czosnku liście laurowe 4 duże pomidory słodka, wędzona papryka sól pieprz oliwa z oliwek 1/2 butelki białego wina Mięso osolić, popieprzyć, posypać wędzoną papryką i dobrze ją wklepać. Warzywa pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i porządnie przyrumienić golonki z każdej(...)dodać wino, sól i pieprz, starte na tarce pomidory (przeciąc na pół i trzeć od miękkiej strony na grubych oczkach – wyjdzie ładny przecier, skórka zostanie). Na powrót włozyć golonki, zalać wodą tak, żeby mięso były całkiem zakryte. Dodać liście laurowe i dusić, aż mięso samo będzie odchodziło od kości (minimum 2 godziny). Mięso wyjąć, warzywa zblendować na gęsty

stajnia gołębie od kuchni
Kapuśniak z kiszonej kapusty 169

nazwać, ani do czego jest podobny lub od czego się różni. To taka nasza wersja. Zdecydowanie „na bogato”, z mocnym aromatem wędzonki i leśnych grzybów oraz z obowiązkowym dodatkiem golonki wieprzowej. Chwilami mając do czynienia z tak przygotowywanym kapuśniakiem nasuwają się trudne do odpędzenia skojarzenia z bigosem, chociaż to oczywiście nie to. Ale podobnie jak bigos nasz kapuśniak najlepiej smakuje(...)Doskonały kapuśniak z kiszonej kapusty z bogatym aromatem wędzonki i leśnych grzybów. Niebanalna wersja znanej potrawy dla poszukujących inspiracji. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g golonki z kością 500g ulubionej wędzonki z kością lub bez (np. żeberka „paski” lub polędwiczka wieprzowa) 200g wędzonego średnio przerośniętego boczku 1,2kg kiszonej kapusty 3-4 średnie marchewki 1 mały seler 1 mały

Kulinarna Pokusa
Galaretka z nóżek 124

wszystkich imprezach rodzinnych, imieninach u cioci czy wujka nie mogło jej zabraknąć. Galaretka z nóżek, tradycyjna, pełna kolagenu naturalnie pozyskanego z gotujących się wieprzowych nóżek. Zawsze dodaję do nóżek golonkę, głównie po to aby mieć w mojej galaretce mięso a nie jedynie tłuszcz. Staram się aby moje galaretki były możliwie nietłuste. Polecam Wam także inne przepisy: – domowy rosół(...)mięsem – pierogi ruskie – kotlet schabowy – schabowy inaczej galaretka z nóżek Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie: 5 h Składniki: – 2 duże nóżki wieprzowe – 1 spora golonka wieprzowa – 2 marchewki – 1 pietruszka – pół selera naciowego – kilka kulek ziela angielskiego – 3 liście laurowe – 3 łyżki poosiedlanej natki pietruszki – 2 ząbki czosnku

nietylkopasta.pl
Wielkanocny żurek 169

coraz popularniejszych chlebkach. Wielkanocny żurek najlepiej smakuje podany razem z jajkiem i białą kiełbasą. W moim przepisie, a właściwie w przepisie Madzi żurek będzie przygotowany na golonce , ale możecie do jego przygotowania wykorzystać także wywar zrobiony na warzywach. Przygotowując ten żurek warto zwrócić uwagę na to jaki zakwas kupujemy. Najlepiej jest zrobić taki zakwas samemu, ale jeśli nie mamy(...)jego skład, czy nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów, przecież nie chcemy jeść wielkanocnego żurku z domieszką chemii. Składniki na Wielkanocny żurek: 400g parzonej białej kiełbasy 250g boczku 1 golonka (ok. 1 kg) 2 marchewki 1 duża pietruszka 1/2 selera 1 por 2 ząbki czosnku zakwas na żurek 1 łyżka majeranku 4 łyżki śmietany sól pieprz 3-4 łyżki oleju

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet ” Tymiankowy prosiak „ 147

smakuje dokładnie jak tamten , do tego świeża bagietka , sos tatarski i …nic więcej nie trzeba , no może kieliszek wytrawnego , czerwonego wina Składniki na dużą keksówkę : 0,1 kg golonki tylnej 3 podwójne wątróbki drobiowe pasek wędzonej słoniny – około 0,2 kg 2-3 duże liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego 1 duża marchew 2 cebule 1 duża(...)selera korzeniowego 1 jajko 1 czerstwa , bułka , namoczona w mleku 3 opakowania, suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej smalec do smarowania formy 1 łyżka pieprzu , sól do smaku Golonko , słoninę , nastawiamy w dużym garnku z wodą, zielem angielskim , liściem laurowym, dodajemy warzywa,solimy i gotujemy do miękkości , aż zacznie się rozpadać . Zdejmujemy z ognia , do wrzątku z golonką , dokładamy

Ogrodnik w podróży
Pasztet z golonki indyka ze śliwką 177

Drobiowy pasztet na delikatnej golonce z indyka, wzbogacony słodkimi, suszonymi śliwkami. Jest świetnym dodatkiem do pieczywa, dobrze kroi się na plastry i jest bardzo smaczny. Ten pasztet to pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, więc trud przy jego przygotowaniu nie jest taki duży. 1,3 kg gotowanej golonki z indyka 300 g podgardla wieprzowego 300 g wątróbki drobiowej 1 cebula(...)laurowe, ziele angielskie i chwilę smażyć po czym dołożyć oczyszczone kawałki wątróbki. Kiedy wątróbka się usmaży, odstawić do wystudzenia. Bułkę namoczyć w zimnym mleku, a kiedy napęcznieje odcisnąć. Ugotowane golonki rozdrobnić pozbywając się kości i wszystkich drobnych kostek. Zmielić w maszynce do mielenia na najdrobniejszym sitku. Zmielić także podgardle, odciśniętą bułkę i wątróbkę z cebulą, wyjmując wcześniej ziele angielskie

https:KKuchniaMniam
Najłatwiejsza golonka gotowana i pieczona 131

Przy okazji gotowania nóżek na galaretę czasami ugotuję golonki, które potem delikatnie zapiekam w piekarniku. Tak przyrządzone są niezwykle smaczne i mięciutkie, że wprost rozpływają się w ustach. Do tego ziemniaczki, ogórek i ulubiona musztarda (polecam Społem Kielce )... Hmmm... chyba nic więcej nie muszę dodawać? Polecam! 2 golonki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 3 ząbki czosnku(...)liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego przyprawa uniwersalna Golonki z warzywami (w całości) i dodatkiem przypraw należy ugotować do miękkości - na niewielkim ogniu. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Podpiec kilka-kilkanaście minut w wysokiej temperaturze - do momentu aż skórka będzie lekko rumiana. (Golonki przed pieczeniem można delikatnie oprószyć ulubionymi przyprawami

Di gotuje
Seta i galareta 238

wzorowo, to nawet największy kulinarny laik sobie poradzi. Panie i Panowie! Towarzysze i Towarzyszki! Do dzieła! ;) SKŁADNIKI: Porcja dla 6 osób. 2 przednie nogi wieprzowe bez pazurów 1 przednie golonko wieprzowe 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 średnia cebula opalona na gazie 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 - 6 ziarenek ziela angielskiego(...)ziarenek pieprzu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Jeśli na nogach wieprzowych jest jeszcze szczecina to opalamy włosy nad palnikiem. Nogi i golonkę płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby przykryła mięso. 2. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Gdy na powierzchni wywaru zaczną zbierać się szumowiny

W kuchni Katie
Pieczona golonka w piwie 196

Ulubione danie mężczyzn, czyli PIECZONA GOLONKA W PIWIE. Mięso jest pyszne, miękkie i rozpływa się w ustach. Koniecznie do wypróbowania! Artykuł Pieczona golonka w piwie pochodzi z serwisu MenMagazine

Menmagazine
Golonki indycze z warzywami II z wolnowaru 193

kolejny zrobiłam w wolnowarze indycze golonki. Tym razem dodałam więcej różnorodnych warzyw, w tym ziemniaki, dzięki czemu powstało świetne danie jednogarnkowe. Wystarczy rano wszystko wrzucić do wolnowaru i po południu cały obiad gotowy. Ilość harissy dostosować do swoich upodobań. Po nieco inny przepis na golonki zapraszam  tutaj składniki 1500 g indyczych golonek ( 4 szt) 1 marchewka pokrojona w plasterki(...)kostkę) 1/2 łyżeczki harissy 2 łyżeczki pasty paprykowej ( lub 1 łyżeczka papryki w proszku) sól i pieprz do smaku kolendra do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać, zgodnie z instrukcją. Golonki indycze umyć i osuszyć. Posypać ze wszystkich  stron solą i pieprzem . Pomidory przełożyć do garnka, dodać wino, podgrzać. Doprawić solą pieprzem, pastą paprykową i harissą.  Do misy wolnowaru włożyć

Stare Gary
Cepeliny z mięsem i lubczykiem 388

spoko ,pocięte w plastry i odsmażone są jeszcze lepsze , drugiego dnia ) : Ciasto : 1,5 kg ziemniaków 3/4 – takie skromne , szklanki mąki ziemniaczanej sól 1/2 szklanka wody Farsz : 1 golonka tylna 1 czubata łyżka suszonych liści lubczyku ( lub siekanego świeżego ) 1 marchewka 2 średnie cebule sól , pieprz do smaku 1 ząbek czosnku Do okraszenia : 3 łyżki smalcu 2 duże cebule(...)Golonkę oczyszczamy , gotujemy w osolonej wodzie aż do całkowitej miękkości , dorzucając mniej więcej w połowie gotowania marchewkę . Cebule obieramy , siekamy i podsmażamy . Mięso z golonki oddzielamy od kości i mielimy razem z marchewką , oraz smażoną cebulą . Po zmieleniu dodajemy lubczyk , wyciśnięty praską czosnek , sól , pieprz do smaku , pół szklanki wywaru po gotowaniu golonki i mieszamy – odstawiamy do lodówki . Połowę

Ogrodnik w podróży
Kapuśniok golōnkowy (Kapuśniak golonkowy) 144

ochōdzić. 11 I trza jeszcze bōło 12 poczekać na świyżo kiszonoł kapusta… Tera prziszoł czas na kapuśniok. Co potrza? 13 wywar ze golōnek abo 1-2 golonka, piwo, trocha ziela angelskego, listkōw bobkowych 14 i pieprzu grincojg 15 2-4 kartołfli 16 (zależy czy sōm sroge 17 ) 0,5 kg kiszononyj kapusty (keby bōła za kwaśnoł, to mogecie(...)łeżki mōnki trocha masła klarowanego abo fetu 20 do zasmażki sōl mogecie tyż dać trocha lubczyku i kminku Jak byjście sie chcieli zrobić ta zupa ze wywaru po golonkach, to zbiercie z niego z wiyrchu trocha fetu, 21 żeby nasz kapuśniōk niy bōł za tusty. Przecedźcie tyn wywar i mogymy sie brać za robota. Kebyście chcieli sie yno zrobić sama

Chop w kuchni
Golonki pieczone w piwie 145

golonki 3 marchewki 1 pietruszka por listki laurowe ziele angielskie sól pieprz rozmaryn kilka ziaren jałowca 1 piwo 2 łyżki miodu 1 kg ziemniaków Golonki wymyć i włożyć do szybkowara, dodać warzywa, sól , pieprz, ziele , jałowiec, rozmaryn, listki laurowe, podlać wodą ok 1 litr  zamknąć szybkowar. Od momentu zagotowania gotować ok 1 godzinę. Szybkowar zdjąć z ognia i otworzyć(...)kiedy nieco przestygnie. Obrać ziemniaki, pokroić w ćwiartki, przepłukać i włożyć o naczynia żaroodpornego. Golonki przełożyć do brytfanki, podlać niewielką ilością wywaru, polać piwem i miodem. Ziemniaki również podlać wywarem, skropić oliwą posypać solą i pieprzem oraz odrobiną rozmarynu, Okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec w temp 190 st przez 30 min. Następnie odkryć ziemniaki, wstawić brytfankę

Gotowanie jest łatwe
Gulasz węgierski z golonki wieprzowej 44

Golonka wieprzowa pokrojona w kostkę i powoli duszona w sosie z mieloną papryką. GULASZ WĘGIERSKI SKŁADNIKI 2 kilogramy golonki przedniej z kością i skórą; dwie duże cebule; około 40 gramów wędzonej słoniny; słodka mielona papryka; ostra mielona papryka; gęsi smalec; sól; przepis na gulasz węgierski z golonki wieprzowej Artykuł Gulasz węgierski z golonki wieprzowej pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Mielonka ,,Luncheon meat'' w osłonce w/g JackaW 144

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  Rozdrabnianie było na maszynce nr. 8 -karkówka 2 kg / 8 mm -boczek bez skóry 1 kg (bardziej tłusty niż chudy) / 5 mm -mięso z golonki razem z tłustym 1 kg /4 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -pieprz czarny drobno mielony 1-2 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 2 g/kg -przyprawa lunch meat(...)g/kg -woda 20 % -skrobia ziemniaczana 3% -osłonka barierowa -skóra z golonki gotowana do miękkości i zmielona na 2 mm 40-50g/kg WYKONANIE Karkówkę i boczek tniemy w kostkę 4 cm, golonkę pozbawiamy skóry, kości resztę dajemy do peklowania, (z dużej golonki uzyskałem 1 kg mięsa). Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie całość surowca mielimy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
szybkowar- golonki indycze... 98

Składniki: golonki indycze 3 sztuki=1 kg, cebula 1 sztuka większa, woda 5 szklanek marynata: olej rzepakowy 3/4 szklanki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, kolendra ziarenka 1 łyżeczka, czosnek z praski wyciśnięty 4 ząbki, sok z cytryny 1 łyżeczka, imbir mielony 1 łyżeczka, tymianek suszony 1 łyżka Marynata: olej rzepakowy, papryka ostra, kolendra(...)ziarenka, pieprz mielony czarny, kucharek, czosnek z praski wyciśnięty, sok z cytryny, imbir mielony, tymianek suszony - wszystko wymieszać. Golonki indycze opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do marynaty i mocno natrzeć, schować do lodówki na całą noc. Golonki z marynatą zrumienić w garnku szybkowara z każdej strony z pokrojoną w kostkę cebulą, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Golonki z indyka pieczone z grzybami w sosie śmietanowym 144

Kiedy zaczyna się sezon grzybowy na moim stole w różnych potrawach pojawiają się grzyby. Pieczone razem z golonkami indyczymi nabierają cudownego smaku. Oczywiście golonki są równie pyszne, a całość podana z makaronem tworzy doskonałą potrawę Co potrzeba: 6 szt. golonek indyczych, 400 g grzybów mrożonych lub świeżych po oczyszczeniu, 400 g śmietany 30% Sól, Majeranek, Pieprz, Czosnek granulowany, Oregano, Ostra(...)pieprzu, przykrywamy, pieczemy 15 minut. Po tym czasie wlewamy śmietanę, delikatnie mieszamy z grzybami, pieczemy 15 minut ale po 10 minutach mieszamy.   Podajemy z makaronem. Smacznego :)) grzyby, indyk, golonki indycze, śmietana 30%, makaron pene

Bułka z Chlebem
Konserwa turystyczna wg.JackaW 203

moja. Dopuszcza się też niewielką ilość  wytopionego tłuszczu i galaretki. Pierwsze pięć zdjęć będzie to konserwa z dodatkiem 2% skrobi i 10% wywaru. SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -mięso z golonki razem z tłustym 1 kg / 5 mm -boczek 1,5 kg / 8 mm -łopatka 2 kl. 1,5 kg / 8 mm -skórki wieprzowe z naszej golonki i boczku będzie(...)skórek 10% lub 20% -skrobia ziemniaczana 2% lub 3 % WYKONANIE Z boczku odcinamy skórę, będzie później potrzebna. Boczek tniemy na kawałki 3 cm to samo robimy z resztą mięsa ,golonkę trybujemy i pozbawiamy skóry i również mięso kroimy w mniejsze kawałki, następnie peklujemy w temp. 4-6 st przez 2 dni. Skóry można zamrozić na ten czas . Po tym czasie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka konserwowa 177

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -3 kg szynka 1 kl. w moim wypadku z kulek / krojona w kostkę 2-3 cm i delikatnie potraktowane tłuczkiem do schabowych -0,8-1 kg golonka 3 kl / 2-3 mm - 30-40 g/kg skórki wieprzowe /ugotowane do miękkości, wystudzone i rozdrobnione 2,5 mm Ps . Wyżej pokazany wyrób był robiony bez skórek lecz skórki polecam(...)peklosól 15-16 g/kg -woda 20% -skrobia ziemniaczana 3% -puszki ,słoiki WYKONANIE  Kupione mięso ( szynkę kulki ) poddajemy klasyfikacji i kroimy w kostkę następnie delikatnie uplastyczniamy tłuczkiem do schabowych. Golonkę pozbawiamy kości i również poddajemy klasyfikacji. Mięso chude kroimy w kostkę . Peklujemy zalecaną dawką peklosoli ,dokładnie mieszamy wyrabiamy i chowamy do lodówki na 2 dni w temp.4-6 stopni

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka wieprzowo-drobiowa z kurczaka 123

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie maszynka nr.8 -1 kg boczku bez skóry / 5 mm -1 kg mięsa z golonki razem z tłustym / 5 mm -2 kg mięsa  bez skór z kurczaka (ćwiartki)  / 5 mm -ugotowana  do miękkości i zmielona na fi 2,5 skóra z golonki i boczku (wychodzi około 40-50 g/kg) PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól(...)suszona -2 g/kg czosnek świeży -zgnieciony w prasce -20%  zimnej wody -3%  skrobia ziemniaczana -puszki,słoiki ,szybkowar oraz zamykarka do puszek WYKONANIE Z boczku odcinamy skórę, z golonki odcinamy skórę i wycinamy kość. Skóry solimy 15 g/kg i odkładamy do lodówki będą później nam potrzebne. Mięso z boczku i golonki tniemy w kawałki 2-3 cm peklujemy zalecaną

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa kanapkowa w/g JackaW 154

szynka 1 klasa 5 kg /krojona w kostkę 1-2 cm następnie rozbite kawałki tłuczkiem do schabowych -karkówka 2 kg/ 13 mm -boczek 2 kg/ 13 mm -mięso z golonki 1 kg 2,5 mm dwa razy PRZYPRAWY -peklo sól 19 g/kg -pieprz czarny grubo mielony 2 g /kg -czosnek świeży dobrej jakości 1-1,5 g/kg -kolendra mielona(...)g/kg -woda 10% -osłonki białkowe fi 65-80 -sznurek wędzarniczy WYKONANIE  Kupione mięso tniemy w kostkę szynkę 1-2 cm następnie traktujemy kawałki tłuczkiem. Boczek, karkówkę i golonkę tniemy w 3 cm. Mięso rozkładamy w osobnych pojemnikach zgodnie z grubością rozdrabniania następnie peklujemy zgodnie z gramaturą. Odstawiamy do lodówki w temp

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Biały salceson ze świeżym majerankiem, zdrowe wędliny 128

votes ) Biały salceson ze świeżym majerankiem, zdrowe wędliny Salceson, szczególnie biały jest ulubionym smakołykiem mojego M. Uwielbia domowy, dobrze zrobiony z golonką i świeżym majerankiem;) Posiłek bogów, który warto sobie raz na jakiś czas zaserwować. Domowe wędliny jak już wielokrotnie podkreślam nie mają sobie równych. Nawet jeśli salceson kojarzy Ci się z czymś obrzydliwym, pamiętaj że w tym własnej roboty(...)zdrowym jedzeniem przez dłuższy czas. Wierzcie mi, takie poświęcenie się opłaca, bardziej niż suplementy z apteki składniki na 4 szt około 0,6-0,8 kg, bryłek : 2 duże golonki tylne 0,5 kg średnio-chudego, świeżego boczku 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,3 kg świeżych skór świńskich 3 serca wieprzowe przyprawy: 1 łyżka ziela angielskiego 4-5 liści

Ogrodnik w podróży
Salceson golonkowy 131

Dzisiaj bardzo prosta do zrobienia, uproszczona wersja salcesonu. I bardzo smaczna. Głównym składnikiem jest wieprzowa golonka, użyłam przedniej. Do gotowania mięsa użyłam szybkowaru, co znacznie przyspieszyło cały proces. Mięso powinno być bardzo miękkie, w szybkowarze gotowałam je ok 1 godziny. Po ugotowaniu mięsa zostaje nam pyszny, intensywny wywar. Część zużyjemy do salcesonu, na reszcie warto zrobić zupę. U mnie była(...)porcji mięsa zrobiłam dwa batony długości 20 cm każdy. Bardzo polecam!  Przepis na tę wędlinę znalazłam na stronie  Przyślij Przepis . salceson golonkowy - przepis Składniki 1  golonka, (ok 1300g) 1 nóżka wieprzowa ( ok 600g), ok 350g łopatki wieprzowej, 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 selera przyprawy do wywaru 1/2 łyżki soli, 1 łyżeczka kminku  3-4 ząbki czosnku

Stare Gary
Pasztet z wołowiną 263

Delikatny pasztet z golonek indyka wzbogacony mięsem wołowym. Bardzo smaczny dodatek do pieczywa, który idealnie smakuje np z konfiturą żurawinową. Takiego pasztetu nie może zabraknąć wśród wędlin przygotowanych na święta. 1 kg gotowanej golonki z indyka 400 g łopatki wołowej 300 g wątróbki drobiowej 1 cebula 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia(...)bułki 2 jajka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz czarny mielony Golonki razem z wołowiną włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotować na małym ogniu ok 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Wywaru, nie wylewamy. Jest świetną podstawą do zupy lub sosu. Przestudzone golonki rozdrabniamy pozbywając się drobnych kostek. Cebulę pokroić w piórka

https:KKuchniaMniam
Biała Halusi - domowa kiełbasa biała 233

niż wcześniejsze wersje, które już znajdują się na blogu. Także dla każdego znajdzie się coś dobrego :) Składniki: 3 kg łopatki wieprzowej 2,5 kg boczku wieprzowego 0,5 kg golonki wieprzowej bez kości i skóry 200 ml wody Przyprawy na 1 kg mięsa: 18 g soli kamiennej  3 g pieprzu czarnego świeżo zmielonego 3 g czosnku świeżego(...)wprawnej ręki nawet 1m/1kg) Przygotowanie: Przygotować jelita: opłukać w zimnej wodzie z soli, następnie zalać zimną wodą i namoczyć przez 30 min. Boczek, golonkę i łopatkę pokroić na mniejsze kawałki, takie do zmielenia. Z łopatki i golonki wykroić błony i ścięgna, nie będą nam potrzebne. Boczek i mięso z golonki zmielić na sitku 4 mm a łopatkę na sitku

Kocham..lubię..gotuję..
Kotleciki z białej kiełbasy, duszone z cebulką, jabłkiem i cydrem 88

jelita, które podczas pieczenia osłania mięso przed wysuszeniem tak jak w przypadku białej kiełbasy. Polecam serdecznie :) Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 400 g boczku wieprzowego 100 g golonki wieprzowej 50 ml wody Przyprawy na 1 kg mięsa: 15-18 g soli kamiennej  3 g pieprzu czarnego świeżo zmielonego 3 g czosnku świeżego  3 g  majeranek  Dodatkowo(...)olej do smażenia 6 cebul 3 jabłka sól, pieprz, majeranek 250 ml cydru Przygotowanie: Boczek, golonkę i łopatkę pokroić na mniejsze kawałki, takie do zmielenia. Z łopatki i golonki wykroić błony i ścięgna. Boczek i mięso z golonki zmielić na sitku 4 mm a łopatkę na sitku 8 mm. Zmielone mięso przełożyć do misy, dodać dokładnie odważone przyprawy oraz czosnek

Kocham..lubię..gotuję..
zupa-bulion z golonki i wieprzowych nożek 128

siebie i swoją rodzinę. W wielu kulturach, buliony i zupy są pierwsza pomocą w leczenie chorych i świetny sposób, aby nakarmić dziecko. Składniki 2-3 nogi wieprzowe i golonka wieprzowa ,opcjonalnie pól kurczaka zagrodowego 2 średnie marchew pokrojona w kostkę ,lub paseczki 1 pasternak pokrojony jw. 1 pietruszka 1 średnia cebula jw.  1-2 cukinie pokrojone w kostke(...)papryka,ziele,lisc laurowy), z wyjątkiem ziemniaków . Doprowadzi ć zupe do wrzenia, a następnie obniżyć płomień .Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie,a część płynu odparuje * Wyci ągnąć golonkę ,kurczaka,nożki. Nóżki i skóre z golonki wyrzucam dla bezpańskich psów i kotów . Pokroi ć mięso z golonki i z kurczaka ,umieścić je w garnku z zupą, Doda ć cukinie

w mojej kuchni
zupa-bulion z golonki i wieprzowych nożek 139

siebie i swoją rodzinę. W wielu kulturach, buliony i zupy są pierwsza pomocą w leczenie chorych i świetny sposób, aby nakarmić dziecko. Składniki 2-3 nogi wieprzowe i golonka wieprzowa ,opcjonalnie pól kurczaka zagrodowego 2 średnie marchew pokrojona w kostkę ,lub paseczki 1 pasternak pokrojony jw. 1 pietruszka 1 średnia cebula jw.  1-2 cukinie pokrojone w kostke(...)papryka,ziele,lisc laurowy), z wyjątkiem ziemniaków . Doprowadzi ć zupe do wrzenia, a następnie obniżyć płomień .Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie,a część płynu odparuje * Wyci ągnąć golonkę ,kurczaka,nożki. Nóżki i skóre z golonki wyrzucam dla bezpańskich psów i kotów . Pokroi ć mięso z golonki i z kurczaka ,umieścić je w garnku z zupą, Doda ć cukinie

mojej kuchni
Kiełbasa z polędwiczki parzona 189

SUROWIEC: -polędwiczka 1600 kg (4-5 sztuk) -golonka 400 g tylko chude mięso PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -kolendra mielona 0,5 g/kg -kątnica barania 1 szt. -sznurem wędzarniczy -200 ml wody WYKONANIE Polędwiczkę oczyszczamy z błon golonkę z błon i ścięgien, kroimy w dużą(...)kostkę 3-4 cm i peklujemy 48 godz. Po tym czasie golonkę mielimy na sitku 2,5 mm robiłem to na maszynce nr 8.dodajemy 100 ml wody i wyrabiamy aż mięso będzie mocno kleiste. Teraz do polędwiczki dolewamy 100 ml wody i wszystkie przyprawy, wyrabiamy aż mięsko puści klej. Następnie do polędwiczki dodajemy golonkę i ponownie mieszamy dokładnie, całość

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka indycza pieczona 151

Znamy dość dobrze golonkę wieprzową, przyrządzaną na różne sposoby. Dzisiaj mam dla Was propozycję golonki ale indyczej. Nie co mniej kaloryczna a równie smaczna. Danie treściwe, można podawać samodzielnie , dobrze smakuje z sosem czosnkowym, równie doskonała jest w duecie z ryżem. Polecam. Składniki 3 indycze golonki 1 średnia marchew 1/2 główki czosnku … Czytaj dalej Golonka indycza pieczona

gotuj ze mną
Golonka z indyka w piwie 134

bardzo prosty przepis na tradycyjną golonkę, która wychodzi krucha z pyszną chrupiącą skórką. Składniki: golonka z indyka 4 szt. Piwo 2 szklanki Czosnek 3 ząbki Sól i pieprz do smaku Słodka papryka wędzona do smaku Olej Wykonanie: Golonki natrzeć solą, pieprzem i papryką wędzoną, zmiażdżonym czosnkiem i polać olejem, po czym odłożyć na dwie godziny w chłodne miejsce. Piwo podgrzać(...)zalać golonki i dusić pod przykryciem przez około 1 ½ godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości. Przed podaniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zrumienić  przez około 15 minut by skórka była chrupiąca. Podawać najlepiej z tartym chrzanem i pieczywem lub ziemniakami

Tradycyjna Kuchnia
Gotowana golonka z warzywami 140

Polacy kochają golonkę,przygotowując na wiele sposobów. Najbardziej klasyczny przepis na przygotowanie golonki to gotowana z warzywami w wodzie. Jest pyszna, delikatna rozpływa się w ustach :) Gotowana golonka z warzywami 1 duża golonka wieprzowa ¼ szt selera, 3 średnie marchewki, 1 średnia pietruszki, 1 duży por, sól, pieprz, kilka liści laurowych kilka

Kulinarne pyszności Molki
Kiełbasa boczkowa 264

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -boczek bez skóry 4 kg /  krojony w kostkę 3 cm -1 szt. golonka tylna / 2,5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19-20 g/kg -czosnek świeży 6 g/kg -gorczyca mielona biała 2 g/kg -pieprz biały 2 g/kg -pieprz czarny 1 g/ kg -gałka muszkatołowa 0,5 /kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -woda(...)boczku + 100 ml do golonki -osłonki białkowe rozmiar 55-65 fi WYKONANIE Kupione mięso kroimy i peklujemy czas 48 godz. w temperaturze 4-8 st. Boczek kroimy docelowo w kostkę 3 cm. Golonkę w kostkę do peklowania. Po tym czasie do boczku dodajemy wodę i wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Golonkę mielimy dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości, łączymy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielone z kaszą gryczaną 115

Kotlety mielone z kaszą gryczaną przygotowałam z mięsa z golonki wieprzowej. Jeżeli użyjemy mięsa z golonki, kotlety bedą delikatne, soczyste i będą dobrze się trzymały – mięso z golonki jest kleiste. 500 g mięsa z golonki wieprzowej, 250 g kaszy gryczanej, 1 cebula, tłuszcz (u mnie tłuszcz gęsi, może być masło, olej), 1 – 2 ząbki czosnku, 1 łyżka tymianku, sól, cukier

królestwo garów
galareta wieprzowa - zimne nóżki 216

przynajmniej wydaje :D Ilości podaję na 4 l wywaru po wyjęciu mięsa. Można oczywiście zmniejszyć, ale pamiętać należy o tym, żeby wody było tylko tyle, by przykryła nóżki i golonkę. Składniki: * 5 nóżek wieprzowych * 3 golonki wieprzowe ok. 1,5 kg * 6 -8 ziarenek ziela angielskiego * garść liści laurowych * 1-2 marchewki * 1-2 pietruszki * 8 ząbków czosnku * średniej wielkości(...)biała jego część i zielonej odrobinę * sól, pieprz czarny Nóżki i golonki opaliłam nad kuchenką z nadmiaru włosków. Opłukałam i ułożyłam ciasno w dużym garnku. Zalałam wodą tak, by przykryła całość. Gotowałam na bardzo wolnym ogniu dobre 3 godziny - 4 godziny. Kiedy minęła połowa czasu gotowania dodałam obraną marchew i pietruszkę oraz pozostałe składniki. Posoliłam. Czosnek

Pieprzyć z Fantazją
golonki z kapustą z grzybami z szybkowara... 144

Składniki: golonki wieprzowe przednie 3 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki, ząbki czosnku 6 sztuk, smalec 1 łyżka, grzyby suszone 2 gramy 1 opakowanie, kminek ziarna 1 łyżka, papryka chili 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 2 szklanki w garnku szybkowara na smalcu zrumienić golonki natarte przyprawą do wieprzowiny, pod koniec dodać(...)chili, liście laurowe, cukier, ziele angielskie, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu 60 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie - najsmaczniejsze golonki z kapustą kiszoną z grzybami suszonymi z szybkowara, golonki są soczyste, miękkie, kapusta mocno grzybami aromatyczna..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
GOLONKI INDYCZE PO ALA-BAWARSKU + FILMIK 174

Golonki indycze na początek peklujemy aby szybciej się upiekły i pyły bardzo mięciutkie. Następnie pieczemy w piekarniku z warzywami aby się pięknie zarumieniły i w pyszny posiłek zamieniły. Można je same zajadać lub z pysznymi dodatkami do obiadu podawać. SKŁADNIKI : 6-8 golonek indyczych 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2-3 cebule 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę(...)mieszamy w 2-3 łyżkach oleju i rozcieramy, nacieramy nimi mięso.  Warzywa obieramy i kroimy w kostkę a cebulę w ćwiartki.  Na patelni na odrobinie oleju podpiekamy golonki z każdej strony.  Do naczynia żaroodpornego ( najlepiej dwóch ) rozkładamy warzywa, układamy mięso i polewamy pozostałymi sokami z patelni, wlewamy piwo, na naczynie 1/3 szklanki. Przykrywamy naczynia i pieczemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Kiełbasa żeberkowa zbójnicka 205

ODPARZANA SUROWIEC  -4,5 kg mięska z żeberek -0,5 kg mięska z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg lub sól (ja robiłem na peklo) -pieprz kolorowy rozdrobniony w moździerzu 1 g/kg -pieprz czarny mielony 2 g/kg -gorczyca ziarno 4 g/kg -czosnek dobrej jakości 6 g/kg -bazylia, tymianek, oregano, majeranek po 1 g co całości -woda(...)woda 50 ml dodana przed nadziewaniem w jelita -jelita wieprzowe 28-32 ROZDRABNIANIE Mięsko z żeberek chude kroimy w kostkę 2 cm tłuste 0,5-1 cm. Mięsko z golonki do peklowania kroimy w 3-4 cm, po procesie peklowania mielimy na sitku 4 mm,następnie poprawiamy na sitku 2,5 mm WYKONANIE Pokrojone mięso peklujemy i odstawiamy do lodówki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczona golonka z indyka 123

Byłam bardzo ciekawa jak smakują golonki z indyka:). Spotkałam je w sklepie i postanowiłam przyrządzić z nich obiad. Bardzo nam smakowały. 4 golonki z indyka 2 duże cebule  marynata: 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1/4 szklanki keczupu, 3 łyżki musztardy, 4 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu  1. Cebulę drobno kroimy. Składniki marynaty łączymy(...)sobą. Przelewamy do miski z cebulą i golonkami, dokładnie mieszamy wcierając w mięso marynatę z cebulą. Zostawiamy w chłodnym miejscu na minimum 2 h.  2. Golonki pieczemy w rękawie do pieczenia przez 2 h. Na 30 minut przed końcem pieczenia rozcinamy worek

Szefowa kuchni
Golonka pieczona w piwie. 159

Składniki: -4 golonki -4 marchewki -2 pietruszki -1 seler -2 jasne piwa -papryka słodka mielona -majeranek -sól -pieprz Sposób przygotowania: Golonki opalamy by pozbyć się włosków. Następnie dokładnie myjemy. Mięso nacieramy przyprawami. Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach. Mieszamy i wykładamy na blaszkę na której będą się piec golonki. Do warzyw dolewamy piwa i układamy golonki. Pieczemy

Magia jedzenia.
szybkowar-golonki wieprzowe z czubricą... 180

Składniki: golonka wieprzowa 4 średnie, czubrica zielona Royal Brand 4 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, pory 2 sztuki, smalec 1 łyżka, woda 2 szklanki umyte golonki mocno natrzeć przyprawą zieloną czubricą, schowac do lodówki na 2 godziny w garnku szybkowara na smalcu zrumienić golonki z każdej strony, dodać pory wsypać kucharka, pieprz mielony, wlać wodę, zamknąć(...)szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 55 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, wywar można zmiksować i jest sosik do ziemniaków - golonki sa soczyste, miękkie i aromatyczne............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-golonki indycze... 189

Składniki: golonki indycze 4 sztuki/większe, przyprawa do wołowiny 1 opakowanie, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, woda 2 szklanki umyte golonki indycze osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać przyprawą do wołowiny, dobrze natrzeć, dodać ziele angielskie, liście laurowe i schować do lodówki najlepiej na całą noc golonki włożyć z marynatą(...)szybkowara, wlać wodę z przyprawą w płynie, zamknąć, po zasyczeniu pary gotować z 45 minut na mniejszym ogniu szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, golonki można podać z ziemniakami na obiad lub do pieczywa do kolacji.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Golonka z indyka 172

Ostatnio prezentowałam Wam pyszny udziec z indyka z makaronem i zieloną fasolką, dzisiaj przedstawiam "golonkę" indyczą, długo pieczoną, aromatyczną, kruchą. Danie podałam z ziemniakami i zielonymi warzywami. Choć do mięsa indyczego nigdy nie miałam zapału (w sumie nie wiem dlaczego) tak teraz mam cały zapas do gotowania :) Składniki: 2 golonki indycze płaska łyżeczka: soli, pieprzu, tymianku suszonego, czosnku w proszku(...)proszku szczypta cayenne w proszku 3 listki laurowe 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju dodatki : ziemniaki, zielone warzywa ugotowane na parze z dodatkiem oliwy i soku z cytryny Golonki umyć , osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, polać olejem, dodać listki laurowe i posiekaną w piórka cebulę. Piec

coolinarny
Golonka z indyka,grzyby z ziemniaków i niemiecki pilsner 93

Golonka to ulubione danie wielu z nas szczególnie uwielbiają panowie, myślę ze panie też. Z myślą o nich przygotowałam golonkę indyczą mniej kaloryczną od wieprzowej. Tradycyjnie do wieprzowej czy drobiowej piwo musi być. Golonkę podałam z piwem niemieckim pilsnerem. Składniki · 3 golonki z indyka · 1 łyżeczka rozmarynu

Kulinarne pyszności Molki
Rolada lazdijajska 697

Surowiec -golonka wieprzowa z ładną skórą 1,4-1,6 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 17-18 g/kg licząc tylko mięso bez skóry -sól 18 g/kg skóry -pieprz czarny mielony 2,5 g/kg -kolendra 1 g/kg -ziele angielskie 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę według uznania ja lubię dałem 10 g/kg -folia celulozowa -siatka Wykonanie Kupioną golonkę myjemy(...)bieżącą wodą. Z golonki zdejmujemy skórę tak aby jej nie uszkodzić. Wycinamy kość pozyskując jak najwięcej mięsa. Mięso kroimy w kostkę od 2 cm do 3 cm. Skórę nacieramy dokładnie solą, a mięso peklujemy zgodnie z gramaturą z przepisu. Czas peklowania 24 godz. Po tym czasie dodajemy przyprawy stopniowo i bardzo dokładnie mieszamy. Wyrabiamy do kleistości. I napełniamy skórę golonki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka wieprzowa 162

SUROWIEC -golonka u mnie 1,5 kg -łopatka 1,2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 19 g/kg do mięsa mielonego -peklosól 19 g/kg do mięsa w kawałkach -pieprz czarny 2 g/kg -oregano suszone 0,5 g/kg -bazylia suszona 0,5 g/kg -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 30 g /do całości mięsa -gorczyca czarna ziarno 2 g/kg -woda do mięsa(...)mięsa mielonego 200 mil. -szynkowar, praska lub osłonki barierowe i termokurczliwe -sznurek do wiązania osłonek Aby galaretka była twardsza proponuje dodać 30-40 g żelatyny WYKONANIE Mięso myjemy. Z golonki odcinamy skórę i wycinamy kośd. Z mojej golonki pozyskałem 1 kg mięsa. Mięso z golonki mielimy na sitku 4 mm. Z łopatki pozyskujemy jak najwięcej mięsa chudego które tniemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka pieczona w bejcy piwnej 147

Golonki na moim stole goszczą niezwykle rzadko, bo to rozpustne mięso, choć bardzo smaczne. Wybieram zawsze jak najmniejsze sztuki z cieniutką skórką, takie są najlepsze. Wywar z ich gotowania przeznaczam zawsze do bigosu i te dwie potrawy robię zazwyczaj jednego dnia. Bejcowane w piwie, musztardzie z chrupiącą skórką są aromatyczne i bardzo smaczne.  Przygotowane  w garnku  Fissler(...)pisałam Wam kilka postów wcześniej, doskonale nadaje się do długiego gotowania. Seria Orginal-Profi Collection jest praktycznie niezniszczalna, prosta i niezawodna w kuchni, jednym słowem rzecz na długie lata. Golonki podaję  z chlebkiem z dodatkiem chrzanu i musztardy.  Do tego obowiązkowo kufel zimnego piwa na lepsze trawienie J Składniki: 5-6 sztuk malutkich golonek 3-4  liście

Wanilia i Kardamon
Golonka pieczona w piwie i kapuście kiszonej 377

ViolaPassion Ta potrawa nie potrzebuje reklamy . Kto raz spróbował golonki z chrupiącą skórką a mięsem miękkim i soczystym odchodzącym od kości, wie o czym mowa. Składniki: Golonka tylna 4 ząbki czosnku majeranek sól rozmaryn ,tymianek 1/2 kg kapusty pieczonej mała butelka piwa Sposób: Oczyszczamy mięso i myjemy. Zazwyczaj opalamy jeszcze ogniem by usunąć resztę włosa. Radzę to zrobić przed umyciem(...)zbieramy szum Wody nie zlewamy, ponieważ mamy super wywar na zupę. Ważne jest by w kuchni niczego nie marnować ;-) Ja ugotowałam kapuśniak ,który pojawi się na moim blogu. Naszą golonkę posypujemy tymiankim , majerankiem ,rozmarynem i słodka papryką. Wstawiamy do piekarnika na około 35-40 minut 180C Gdy skórka jest już fantastycznie podpieczona ,polewamy piwem  ,i otulamy naszą golonkę wyciśniętą

Viola cooks with passion
Golonka z indyka pieczona w marynacie z octem balsamicznym 132

Nasz eksperyment kulinarny. Smakowało wybornie. Składniki 2 golonki indycze Marynata : pół szklanki octu balsamicznego z sokiem figowym pół szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego) pół szklanki soku z grejpfruta (świeżo wyciśniętego) łyżeczka cynamonu pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej łyżeczka ciętej trawy trzcinowej łyżeczka cukru pół łyżeczki soli   Przygotowanie Golonki ponacinałem, zamarynowałem. Wstawiłem do lodówki na 2 dni. Co jakiś(...)czas odwracałem, aby smaki dobrze przeszły mięso. Zamarynowane golonki włożyłem do rękawa do pieczenia, wlałem niewielką ilość marynaty, szczelnie zawiązałem. Rękaw ułożyłem w naczyniu żaroodpornym, zapiekałem w temperaturze 190 stopni przez około godzinę i 20 minut, te ostatnie 20 minut piekłem po rozcięciu rękawa, aby skórka golonki była chrupiąca. Podałem z kiszoną kapustą z winogronami

R'n'G Kitchen
Golonka faszerowana mięsem mielonym (pieczona w rękawie) 194

przygotowana golonka, wbrew pozorom - jest bardzo prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako propozycja na obiad - lub po ostudzeniu - na kanapkę. 1 duża golonka (około 1 kg bez kości) Farsz: 250g mięsa mielonego 1/2 suchej bułki namoczonej w mleku  1 łyżka bułki tartej 1 jajko 2-3 ząbki czosnku  przyprawy wg gustu Dodatkowo: 1 marchewka 1 cebula(...)łyżka musztardy   Solanka: 2-3 litry wody 4 łyżki soli 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe Golonkę (bez kości) włożyć do solanki i pozostawić na całą noc. Po tym czasie mięso osuszyć i posmarować musztardą (po wewnętrznej stronie). Następnie na musztardzie położyć startą (na grubych oczkach) marchew, połowę cebuli (pokrojonej w piórka) i farsz z mięsa mielonego. (Farsz - wszystkie

Di gotuje
Indycze golonki z warzywami z wolnowaru 182

może jako dodatek do rosołu występował, ale nigdy żadnych innych prób oswojenia ptaka nie było. W czasie tegorocznych wakacji zostaliśmy poczęstowani - przez właściciela knajpy przy portugalskim rynku - indyczymi golonkami. I to było odkrycie!  Były świetne! Wróciłam do domu i natychmiast postanowiłam, chociaż trochę, odtworzyć te pyszne smaki. Wolnowar sprawdził się znakomicie. Być może moje golonki nie do końca(...)takie jak te w portugalskiej knajpie, ale smakują bardzo dobrze. Bardzo polecam! składniki 2 indycze golonki 5 - 6 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki 1 marchewka pokrojona w plasterki 100 g czerwonej papryki (dałam Ramiro) - pokrojona w paski 1 (ok 60 g ) cebula, pokrojona w plasterki 1 szklanka białego wina 1 (400 g ) puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki płatków papryki sól

Stare Gary
Golonka pieczona w piwie 100

Idealne połączenie piwa, przypraw oraz syropu klonowego, wymieszanego z miodem. Przepyszny aromat uzyskany dzięki szałwii od Skworcu Składniki 4 golonki wp przednie (ok 600 g sztuka) 3 l bulionu warzywnego 4 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego 500 ml piwa jasnego 100 ml syropu klonowego 100 ml miodu płynnego 3 łyżki przyprawy do mięs 2 łyżki szałwii   Przygotowanie(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Golonki myjemy, gotujemy w bulionie warzywnym (na małym ogniu) przez 90 min z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (długość gotowania zależy od wielkości golonek- u nas 600 g od sztuki). Następnie wyjmujemy z wywaru. Syrop, miód, piwo, przyprawę i szałwię mieszamy. Do żaroodpornego naczynia przekładamy golonki, zalewamy piwem z przyprawami i miodem

R'n'G Kitchen
Ziołowe risotto z golonką i jajkami przepiórczymi 131

Risotto z golonką najpierw zaplanowałam,  do którego mnóstwo ziół dodałam. Dopiero na końcu solą doprawiłam bo oliwkami, kapary ją częściowo zastąpiłam. Jajka przepiórcze przez przypadek w risotto wskoczyły, bo moje oczy nagle  w lodówce  je zobaczyły. Fajnie nie tylko wyglądały, ale ciekawego smaku dodały. W tym daniu również galareta z golonki swoje 5 gr. smaku dołożyła(...)skórka z sera wędzonego fajnie smak zwiększyła. Składniki na ok 4 porcje: 200 g ryżu risotto Uncle Bens,   200 g konserwowej golonki ze szlacheckiego stołu, ok. 6 szt. jajek przepiórczych, 1 litr bulionu warzywnego, 50 ml oleju rzepakowego, 1 cebula czerwona, ¼ łyżeczki cukru, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku, 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku, 1 łyżka posiekanej

Moniki Smakołyki
Golonki indycze w sosie koperkowym 159

Dzisiaj na obiad miałam golonkę z indyka w sosie koperkowym. Podałam z ziemniakami pure, ale można również podać z ryżem, makaronem czy kluskami. Do obiadu proponuję również marchewkę duszoną  i mamy super jedzonko. Zapraszam również tutaj po inne przepisy na dania mięsne. 2 golonki indycze 200 ml śmietany 1 pęczek koperku 2 łyżki masła klarowanego 2 szklanki wody(...)łyżeczka mąki sól pieprz Golonki oprószyć solą, pieprzem i usmażyć na maśle z dwóch stron na rumiano. Całość podlać wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia uzupełniać wodę. Mięso wyjąć na talerz, a do rondla wlać śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Na koniec wsypać koperek

O kuchni z uczuciem
Aromatyczne golonki z indyka (pieczone) 193

/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Mięso z indyka jest chude i mało aromatyczne, ale odpowiednio przyrządzone - pyszne. Ponadto bywa zdrowe i niskokaloryczne.  Wracając do mojej golonki... Mięso po upieczeniu jest delikatne, miękkie, soczyste i łatwo odchodzi od kości. Idealnie nadaje się na smaczny obiad oraz doskonale sprawdzi się na kanapkę do chleba. Polecam. 2-3 golonki(...)łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli pieprz do smaku Dodatkowo: 2 ząbki czosnku  kilka lisków bazylii 1 cebula (duża) Mięso umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć marynatą. Pod skórę golonek powpychać pokrojone (w plasterki) ząbki czosnku i listki bazylii (wg gustu). Całość przykryć i odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego

Di gotuje
Golonka 181

Składniki : - trzy tylne golonki Przyprawy -peklo sól 18 g/kg -jałowiec mielony 1 g/kg -ziele angielskie 1 g/kg -pieprz czarny mielony 1 g/kg -pieprz biały mielony 1 g/kg -sól wędzarnicza tylko do natarcia skóry golonki -czosnek 6 ząbków zgniecionych przez praskę -woda 150 g Wykonanie Golonki myjemy wycinamy kość i oddzielamy mięso od skóry.Następnie staramy się wyciąć z golonek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka pieczona sosie sojowym i piwie 148

Miękkie i soczyste mięso z lekko słodkawą i pikantną nutą oraz wyraźnym piwnym aromatem. Nieco odmieniona wersja tradycyjnej golonki w piwie. Składniki: 4 golonki peklowane w siatce (około1,5 kg) 100ml sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 200 ml jasnego piwa 200ml bulionu kawałek imbiru wielkości kciuka 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka chilli Sposób przygotowania: Sos sojowy, piwo(...)bulion wymieszać z cukrem, cienkimi plasterkami obranego imbiru i czosnku oraz grubo posiekanym chilli. Powstała zalewą zalać golonki i pozostawić w lodówce na przynajmniej 24h a najlepiej dwa dni. W tym czasie kilkukrotnie obracać golonki aby równomiernie się zamarynowały. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć pokrywką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1,5h. Odkryć mięso

Pyry na Gaz
Golonki indycze w miodowo-musztardowej marynacie 178

Golonki pieczone w takiej marynacie są smaczne, soczyste i aromatyczne, najlepiej smakują podane z pieczonymi ziemniakami surówką. Składniki: 2 golonki indycze Marynata: 1 łyżka musztardy miodowej Roleski 1 łyżka miodu prawdziwego 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka ziół do drobiu 1 łyżka przyprawy złoty grill Rafex 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski wlewamy olej(...)dodajemy pozostałe składniki marynaty, dokładnie mieszamy. Umyte i osuszone golonki nacieramy marynatą, przekładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1-1,5 godziny pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubiona surówką

Bajeczna Kuchnia
Galareta-Galantyna Wieprzowa "Zimne Nóżki" 195

mnie w domu zajadają się galaretą jest zawsze na każde święta te małe i te większe. Podawana z octem i pysznym domowym chlebkiem.   SKŁADNIKI: 2 nogi wieprzowe 2 golonki połówka selera połówka por 2 marchewki 2 pietruszki lubczyk cebula cała opalona (taka jaką dajemy do rosołu) czosnek 6 ząbków ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty pieprz ziołowy (sól, magi(...)vegeta, pieprz czarny) Dodatkowo : żelatyna ok 5 łyżek, oraz kukurydza konserwowa Nogi i golonki  porządnie myjemy zalewamy wodą, wrzucamy wszystkie warzywa oraz przyprawy. Gotujemy ok 2-3 godzin, kiedy mięso golonki będzie miękkie i będzie odchodziło od kości. W przepisie wspomniałam o żelatynie gdyż spotkałam się ostatnio z tym, że galareta słabo stężała, wiec dla bezpieczeństwa dodaję żelatynę. Kiedy

Moje Słodkie Piekiełko
GOLONKA GOTOWANA 136

litry bulionu warzywnego ziela ang, listek laurowy, pieprz czarny ziarna 3 marchwie 2 pietruszki seler cebula biała piwo- niekoniecznie sól, pieprz czarny mielony D podania z musztardami ROLESKI Wykonanie: Golonki oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Dobrze nacieramy solą i pieprzem.Odkładamy na min. noc do lodówki. Na drugi dzień zagotowujemy bulion, dokładamy obrane warzywa i przyprawy. Golonkę gotujemy na średnim ogniu(...)godzin. Jak ubywa płynu, dolewamy, aby golonki były cały czas zakryte. Po dwóch godzinach gotowania zamiast uzupełnić płyny bulionem możemy podlewać piwem. Ugotowaną golonkę podajemy z musztardą. Możemy też zapiec w piekarniku podlewając piwem. Do tak przygotowanej goloneczki idealnie pasują musztardy ROLESKI . Idealne dopełnienie całości

Z Majeczką w kuchni
Golonka pieczona w rękawie z goździkami 120

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szynkę z goździkami już robiłam, więc tym razem poeksperymentowałam z golonką. Wyszła mięciutka, soczysta i bardzo aromatyczna. Idealna na obiad lub z musztardą do chleba. Przepis jest bardzo prosty, ale wart niejednokrotnego powtórzenia! Mięso możecie doprawić według własnego smaku. 1 golonka wieprzowa z kością (około 1-1,2 kg) Dodatkowo(...)łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego 1 łyżka majeranku 2-4 ząbki czosnku 5 goździków Opcjonalnie: sól Golonkę umyć, osuszyć i ponacinać (w kratkę) ostrym nożem. Mięso dokładnie natrzeć przyprawami. Pod skórę powtykać plasterki czosnku - a goździki powbijać między nacięciami. Całość przykryć i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie golonkę umieścić w worku do pieczenia i wstawić

Di gotuje
Kiełbasa krakowska domowa, parzona 725

daje się kroić w cienkie plasterki. Najsmaczniejsza z domowym chlebem :) Polecam! składniki 1000 g chudej wieprzowiny - szynka, łopatka 250 g boczku 50 g słoniny 150 g chudego mięsa z golonki ( wycięłam z całej, małej golonki) przyprawy 15 g peklosoli 10 g soli 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego 1 łyżeczka kolendry 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki wody schłodzonej w lodówce(...)ewentualnych błon i tłuszczu, pokroić w kawałki 3 - 4 cm. Boczek zmielić używając sitka  5 mm. Słoninę pokroić ostrym nożem w drobną kostkę 5 x 5 mm. Z golonki wyciąć chude mięso, zmielić na drobnych oczkach 2x a następnie rozcierać nożem  w malakserze dodając 1/2 szklanki tak długo aż mięso stanie się maziste. Przełożyć do miseczki i włożyć

Stare Gary