golonka - 990 przepisów (strona:26/66)

Galareta wieprzowa 202

się galaretę wieprzową. Wiadomo jednak że konsumujemy ją w Boże narodzenie lub Szczepana, w Wigilię pomimo że post zniesiony jemy typowo postne potrawy.  Taka galareta gotowana jest na golonce wieprzowej z dodatkiem warzyw, głownie marchewki, czosnku i zielonego groszku. Pisząc dla Was ten przepis wierzcie mi że sama zrobiłam się głodna. Dodaję przepis do akcji na FB Błyskawiczne(...)piątki . Składniki: 1 duża golonka wieprzowa, lub kilka małych (ilość zależy od Was) 3 marchewki 2 pietruszki kawałek pora kawałek selera 1 cebula 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 3 łyżeczki soli 8 ząbków czosnku 2 łyżki żelatyny 4 l wody 1 puszka groszku zielonego odsączonego Przygotowanie: Golonkę musimy dokładnie wyszorować, możemy ją nawet opalić

Życie zaczyna się w kuchni
Golonka czosnkowo-lubczykowa 215

Danie dla wielbicieli konkretnej, mięsnej kuchni🙂 Składniki: 1 golonka wieprzowa 1/2 główki czosnku kilka listków lubczyku 1 płaska łyżeczka soli pieprz Przygotowanie: Golonkę nakłuwamy i w nacięcia wciskamy plasterki czosnku. … Czytaj dalej Golonka czosnkowo-lubczykowa

czarrna od kuchni
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 204

Pozostaje tylko ułożyć wszystkie wcześniej przygotowane składniki na talerzu i gotowe. Podwieczorek Jabłko i garść migdałów Kolacja Młode liście sałat z pomidorami cherry, świeżym ogórkiem, czerwoną cebulą i pieczoną golonką Naturrino z sosem z gruboziarnistej musztardy z dodatkiem miodu Składniki: golonka pieczona Naturrino 1 szt. mieszane młode liście sałat 50 g pomidory cherry 50 g ogórek świeży 50 g czerwona(...)młode liście sałaty. Z musztardy, miodu i oliwy robimy dressing: łączymy wszystkie składniki w jednolity sos, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dressing dodajemy do warzyw i delikatnie mieszamy. Golonkę kroimy w bardzo cienkie plastry i wkładamy pomiędzy liście i warzywa. DZIEŃ 2 Śniadanie Jajko sadzone na toście z szynką Naturrino Składniki: 2 jajka 2 tosty pełnoziarniste świeże masło

karmelowy
KRUPNIK 142

Typowo polska zupa - u Nas pojawia się dosyć często,zwłaszcza w okresie jesienno - zimowym,gdyż jest pożywna,zdrowa i rozgrzewająca.Najlepszy jest na wywarze z golonki wieprzowej ( ewen z indyka) która nadaje zupie dodatkową kleistość.Sekretem udanego krupniku jest jego długie gotowanie ok 4h ,ma "pyrkać" jak rosół. No i na końcu mój tajny składnik - czosnek - wzbogaca smak i sprawia(...)przyjemnością sięga się po kolejny talerz tej zdrowej zupy.   Składniki: 1 golonka wieprzowa ( lub z indyka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera mała cebula  3 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 5-6 ziemniaków 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej 3 ząbki czosnku Gotujemy wywar: umyte mięso włożyć do garnka ( u mnie najczęściej 5 l),zalać zimną wodą,dodać

Niespełnione zdolności kulinarne
Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka 171

Praktycznie nie ma w nich mięsa, ale zawierają kolagen, który w czasie gotowania zamienia się w żelatynę, dzięki czemu galareta się ścina. Poza nóżkami w wywarze powinna znaleźć się golonka, a do tego najlepiej jeszcze kawałek żeberek i szynki. Dzięki temu ilość mięsa będzie spora i będzie ono różnorodne (tzn. chude z szynki, bardziej tłuste z golonki, czy żeberek). Studzianina(...)mięsa. Ja jednak wolę, kiedy nie ma go w galarecie, a pozostaje jedynie cień aromatu czosnkowego w wywarze. Składniki (na 2,5 l studzianiny): 3 nóżki wieprzowe 1 golonka (najlepiej tylna) 500 g żeberek 300 g szynki 1 marchewka 1 pietruszka 5 ząbków czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu sól i pieprz mielony

Trzeci talerz
Zupa-kapuśniak na golonce 160

ViolaPasssion Uwielbiam "KAPUŚNIAK" ODSŁON TEJ POWSZECHNIE ZNANEJ ZUPY W POLSCE JEST WIELE. Ja jednak lubię z kapusty kiszonej zapalaną gotowaną na golonce. Jak już wspominałam przy przepisie na "golonkę pieczoną" zostawiłam wywar. Ale również możecie ugotować taką zupę na kurczaku. Sładniki: Wywar około 3 litrów 1 kg kapusty kiszonej 2 marchwie 6 ziemniaków średniej wielkości 3 listki laurowe sól, pieprz(...)razu zapaloną mąkę dodawać bezpośrednio z patelni do garnka. Gotujemy następne 20 minut. Mąka musi się przegryźć. Dla lepszego efektu na talerzu możemy ukroić kilka kawałków pieczonej golonki i dodać. Smacznego

Viola cooks with passion
Grochówa na wędzonych golonkach 203

Wędzone kości ,skrzydełka golonki czy udka z kurczaka ,wszystko pyszne :) Moja grochówa będzie na wędzonych wieprzowych golonkach.Robię pierwszy raz na nich ,chcę zobaczyć czy będzie smakować :) Składniki: woda 2 litry marchew 3 sztuki pokrojona w plasterki natka pietruszki mały pęczek por 2 listki seler 100 g listek laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt majeranek 2 łyżki ziemniaki(...)pokrojone w kosteczkę groch połówki 1.1/2 szklanki cebule 2 szt małe podpieczone nad gazem golonki wieprzowe wędzone   400 g  Krok 1 Groch zamaczam na noc w wodzie.   Krok 2 Do garnka wlewam wodę, dodaje pokrojone w kosteczkę ziemniaki i marchew pokrojona w plasterki. Wkładam włoszczyznę seler,por,pietruszkę.Dodaje groch namoczony i gotuję

Różowa kuchnia
pasztet drobiowo-wieprzowy z orzechami... 190

Składniki: włoszczyzna 1/2 pęczka, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżki, kostka rosołowa 1 sztuka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, golonki indycze 4 sztuki, biodrówka 1 kg, jajka 3 sztuki "L", natka pietruszki 1/2 pęczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ząbki czosnku 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, orzechy włoskie 1 szklanka/zmielone(...)szybkowara wlać 2,5 litra wody, ugotować włoszczyznę, cebulę, golonki indyka, biodrówkę, ziele i liście laurowe, kucharka, gotowałam od zasyczenia pary 40 minut, szybkowar otworzyłam jak sam spuścił ciśnienie wystudzoną włoszczyznę, cebulę, obrane mięso z golonek i biodrówki zmielić w maszynce do mięsa na sitku drobne oczka do mięsa dodać posiekaną natkę pietruszki, żółtka, pieprz mielony, paprykę słodką, utarty

W Mojej Kuchni Lubię
Tort kuskus z golonką, groszkiem pod pesto z rukoli 180

pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto na 1 porcję: ·                   50 g golonki wieprzowej ze słoja, ·                   4 łyżki ziaren kuskus Cenos(...)rukolę, słonecznik, oliwki i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Na talerzu, do okrągłej foremki wkładamy warstwami kuskus, groszek, kuskus, golonkę podzieloną na mniejsze kawałki i ponownie kuskus. Na samą górę nakładamy pesto, a na sam środek dodajemy golonkę, kilka listków rukoli, papryczkę i duże kapary. Rada: każdą z warstw dociskamy

Moniki Smakołyki
TAURUS 129

godłem Laureata konkursu Teraz Polska. Najważniejsze wyróżnienia jakimi może pochwalić się TAURUS to: - Godło Promocyjne "Teraz Polska" dla szynki swojskiej pilzneńskiej, polędwicy swojskiej pilzneńskiej, boczku swojskiego pilzneńskiego i golonki podkarpackiej z Pilzna oraz dla linii produktów garmażeryjnych. - Nagrody w konkursie na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy Perła 2007 za szynkę swojską pilzneńską, Perła 2008 dla golonki podkarpackiej z Pilzna(...)czosnku  potem jest on rozcierany na pastę i już można dodawać do kiełbasy. Świeżo rozebrane mięso wędruje do solanki z przyprawami. Potem wiązanie i już gotowe do wędzenia. Golonki będą do kupienia w przydrożnych Barach TAURUS w okolicy. Są pyszne. komory wędzarnicze opalane prawdziwym drewnem (aromatu dymu w płynie tam nie używają) Gotowe produkty: zapach, smak i wygląd bezcenne

królestwo garów
Galareta z nóżek 194

galaretami, do których używa się żelatyny. Zrobienie jej wymaga dużo czasu, ale warto. Galaretki można zrobić np. w pojemnikach po śmietanie lub w filiżankach. Składniki: 2 nogi wieprzowe 1 golonko 300 g karkówki 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 pietruszki ½ średniego selera 2 cebule 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 płaska łyżka pieprzu w ziarnach sól Wykonanie: Nogi wieprzowe(...)golonko dokładnie umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, 1 łyżkę soli a następnie doprowadzić do wrzenia. Cebulę opalić na blaszce lub nad palnikiem. Karkówkę umyć, warzywa obrać. Do garnka dodać karkówkę, cebulę i resztę warzyw. Przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 4 - 5 godzin

Mama Gotuje
Golonka z wody-zapiekana 181

Przepis Składniki: -golonka -zimne piwo lub dwa J do popicia, aby się nie zapchać J -musztarda -chlebek najlepiej własnej roboty Przyprawy -liść laurowy 4 szt. -ziele angielskie 8 kulek -pieprz kolorowy 16 kulek -sól kamienna nie jodowana do smaku -suszone warzywa (mieszanka bez soli)trzy łyżki -czosnek granulowany łyżeczka -pieprz młotkowany z kolendrą do posypania -sól ziołowa do posypania Wykonanie(...)Golonkę czyścimy z resztek włosów nad gazem (opalamy).Myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Wkładamy do dużego gara zalewamy zimną wodą (golonka ma być cała przykryta)dodajemy sól ja dałem trzy łyżki na duży gar i gotujemy na razie bez przypraw do momenty gdy przestanie się pojawiać szum zbieramy go a gdy przestanie się robić dodajemy przyprawy. Czyli ziele angielskie, pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kwaśnica na żeberkach lub golonce- tradycyjna i najlepsza! 251

Kwaśnica na żeberkach lub golonce Ponieważ pochodzę z gór, nie mogłabym nie podzielić się z wami przepisem na tradycyjną, domową kwaśnicę. Ta zupa należy zdecydowanie do moich ulubionych. Jest to oryginalna receptura mojej mamusi i nie wyobrażam sobie życia bez tej zupy, szczególnie w jesienno - zimowe dni, kiedy na zewnątrz wieje i mrozi. Zupa jest treściwa i bardzo syta(...)jeszcze nie próbował kwaśnicy, to nie wie co stracił ;) SKŁADNIKI: ok. 1 kg żeberek wieprzowych surowych lub jedna duża, albo dwie średnie golonki 1 duża cebula 1 średnia marchewka 1 pietruszka 2 ząbki czosnku ok. 3 litry wody 1 kg poszatkowanej kiszonej kapusty wraz z sokiem 1 łyżeczka kminku sól pieprz 400 g ziemniaków jako dodatek Żeberka/ golonkę umyć, pokroić

Calzonella.com
Kapuśniak na golonce 291

Taki kapuśniak tradycyjnie pojawiał się w domach naszych mam i babć. Przedstawiam przepis pochodzący od jednej z nich. Treściwy kap uśniak na wielkiej golonce, tylko dla twardzieli. ;-) 1 duża golonka 1/2 kg kapusty kiszonej 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera 5 ziemniaków liść laurowy, ziele angielskie, majeranek sól, pieprz 1. Kapustę gotujemy przez 30 minut w osobnym garnku(...)drugim garnku przez około 1 godzinę gotujemy golonkę.  3. Do mięsa dorzucamy startą na tarce marchew, pietruszkę i seler, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy kolejne 40 minut, po czym wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. 4. Kiedy mięso i warzywa są już miękkie, dodajemy uprzednio ugotowaną kapustę. Doprawiamy do smaku, wsypujemy odrobinę majeranku

Szefowa kuchni
Pieczona golonka 156

Składniki: 2 golonki 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 2 cebule 1 por 3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 5-6 łyżek oleju słodka mielona czerwona papryka majeranek sól, pieprz Wykonanie: Golonki dokładnie oczyścić, umyć. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Zagotowujemy, ściągamy szumowiny, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy(...)małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy jeszcze 30-45 minut, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane golonki wyjąć, olej wymieszać z majerankiem oraz papryką, natrzeć mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec 20-25 minut w temperaturze 200°C, aż ładnie się zrumieni.  Podajemy z musztardą lub chrzanem

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania