golonka - 990 przepisów (strona:24/66)

Konserwa- mielonka ,,Luncheon meat'' w/g JackaW 185

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  Rozdrabnianie było na maszynce nr. 8 -karkówka 2 kg / 5 mm -boczek bez skóry 1 kg (bardziej tłusty niż chudy) / 5 mm -mięso z golonki razem z tłustym 0,8 kg (bez ścięgien) /5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 15 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 2 g/kg -przyprawa lunch meat(...)g/kg -woda 20 % -skrobia ziemniaczana 3% -puszki, słoiki -szybkowar, zamykarka do puszek WYKONANIE Karkówkę i boczek tniemy w kostkę 4 cm, golonkę pozbawiamy skóry,kości i ścięgien resztę dajemy do peklowania, (z dużej golonki uzyskałem 0,8 kg mięsa). Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie całość surowca mielimy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dodajemy wodę i mieszamy do tej pory

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonki pieczone 113

nadszedł ten czas, kiedy zachciało nam się takiego jedzenia. Cudne, przepyszne, nie odtłuszczone…kiedyś czytaliśmy, że trzeba dostarczać organizmowi tłuszczu, inaczej sam będzie odkładać…no to dostarczamy. Składniki: 2 golonki wieprzowe przednie 350 ml wina Riesling 2 litry bulionu z żeberek wieprzowych 1 łyżka uniwersalnej eko przyprawy 5 łyżek syropu klonowego 5 łyżek oleju słonecznikowego 4 ząbki czosnku 1 cebula(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Golonki myjemy, gotujemy przez 45 minut w bulionie z żeberek. Wyjmujemy, studzimy. Przygotowujemy marynatę: Wino, czosnek, syrop klonowy, pokrojoną cebulę, olej, przyprawę mieszamy zalewamy golonki, rozprowadzamy, Przekładamy na blachę do pieczenia

R'n'G Kitchen
Jajecznica z pomidorami i szynką 196

Jajecznica z pomidorami i szynką to pomysł na smaczne i bardzo pożywne śniadanie. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem posmarowanym masełkiem. Do jej przygotowania możecie użyć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomysł na śniadanie – jajecznica z ketchupem 292

Ten pomysł wielu z Was zszokuje, jednak część osób uważa go za pyszne danie śniadaniowe. Jajecznica z ketchupem, podana na chrupiącym toście to coś oryginalnego :) Sprawdźcie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomysł na śniadanie – jajecznica, boczek 202

Pomysł na śniadanie – jajecznica, boczek i papryka to bardzo pożywne śniadanie, które doda energii na długi czas. Takie śniadanie najlepiej jest przygotować w weekend, kiedy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Puszysta jajecznica ze szczypiorkiem 252

Puszysta jajecznica ze szczypiorkiem to szybki danie na smaczne śniadanie. Pokażę Wam w jaki sposób sprawić aby jajecznica była jeszcze bardziej puszysta. Jajecznica ze szczypiorkiem najlepiej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa biała kiełbasa 680

Kiełbasę białą czasem można przygotować w domu. Nie potrzeba specjalnych urządzeń, wystarczy maszynka (ręczna, elektryczna) do mięsa, z nakładką do nadziewania kiełbas. 1,1 kg mięsa z golonki, 4,1 kg łopatki wieprzowej bez kości, 90 g soli, 50 g czosnku, 5,2 g pieprzu, 4 liście laurowe, 0,5 kg podgradla, około 20 g majeranku, jelita naturalne wieprzowe, sznurek(...)bawełniany, bulion, wywar: 2 cebule, 1 liść laurowy, 2 ząbki czosnku, 2 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu czarnego Golonkę obrać z kości i usunąć skórę. Kość włożyć do garnka, dodać cebule, czosnek, ziele, pieprz i liście laurowe, zalać zimną wodą i ugotować. Wywar przecedzić – będzie do parzenia kiełbasy. Mięso z golonki i łopatkę pokroić w kostkę

królestwo garów
Klasyczna jajecznica z kajzerką 230

Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Galareta 268

wygląd oraz smak przekąski wpływają także dodatki. Bardzo ważne wartości odżywcze ma również popularna galareta. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 1 wieprzowa golonka ( ok. 1 i 1/3 kg.), 2 wieprzowe nóżki, 2 łyżki soli, szczypta pieprzu, 50 ml. octu, 100 g. salami lub szynki, 100 g. mrożonej, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela(...)angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, plasterki czerwonej cebuli do dekoracji, Sposób przygotowania: Golonkę i nóżki oczyścić. Włożyć do osolonej wody, dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Gotować 2 godz. na wolnym ogniu. Mięso wyjąć z wywaru i odstawić do ostudzenia. Następnie z golonki nóżek usunąć kości, a mięso pokroić w niewielką kostkę. Wywar przecedzić przez sito. Jeśli nie będzie wystarczająco czysty

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Golonka 173

SUROWIEC -tylna golonka ze skórą PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 14 g/kg -ziele angielskie 1 g/kg -liść laurowy 0,5 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -woda 15 ml na puszkę słoik 300 g -puszki/słoiki -szybkowar WYKONANIE Z golonki usuwamy resztę sierści .Golonkę poddajemy klasyfikacji. Odcinamy skórę którą tniemy w kosteczkę 1 cm, następnie pozyskujemy chude mięsko bez błon

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka pieczona w piekarniku podana z opiekanymi ziemniakami. 200

Przepyszna i uznana przez najbardziej wybrednych smakoszy, pyszna pieczona golonka podana z pieczonymi ziemniakami, rozpływająca się ustach. Golonka pieczona w piekarniku Składniki · 5szt golonek wieprzowych Marynata

Kulinarne pyszności Molki
KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY : mazurski. Przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie 152

kapuśniak przyprawiona papryką i koncentratem pomidorowym. Kapuśniak podajemy ze skwarkami ze  świeżej słoninki. Zamiast słoniny kapuśniak można przygotować z boczkiem. Najlepszy do kapuśniaku jest tłusty rosół ugotowany na golonce lub żeberkach. Jak zrobić tradycyjny, polski kapuśniak z kiszonej kapusty - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Kapuśniak mazurski wyróżnia się pięknym pomarańczowym kolorem. Jest to zupa z dodatkiem papryki mielonej(...)koncentratu pomidorowego. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Oto składniki i przyprawy na kapuśniak z kiszonej kapusty: 2,5 litra tłustego, przecedzonego rosołu z golonki lub żeberek 0,5 litra kiszonej kapusty 1 marchew 1 niewielki korzeń pietruszki 2 cebule 5-6 ziemniaków 50 g słoniny lub boczku  kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego 2 listki laurowe

Moja Książka Kucharska
Pieczona golonka w piekarniku 149

Najlepsza golonka pieczona w piekarniku na niedzielny lub świąteczny obiad. Pyszna aromatyczna, delikatna rozpylacza się w ustach. jest to przysmak ,który zadowoli nie jednego smakosza. Golonka pieczona w piekarniku Składniki · 5szt golonek wieprzowych Marynata

Kulinarne pyszności Molki
Jajecznica z pomidorem 192

Jajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kiełbasa firmowa 269

klasyfikacji -1,5 kg karkówki /krojona w kostkę 1,5-2 cm bez klasyfikacji -2 kg łata wołowa /8 mm błony wycinamy i dodajemy do golonki -1,5 kg boczek /10 mm -1 kg golonka /2,5 mm -1 kg podgardle /8 mm PRZYPRAWY -peklosól 18g/kg -sól nie jodowana 18 g/kg /do podgardla -gorczyca ziarno 4 g/kg -jałowiec mielony(...)g/kg -czosnek świeży 6 g/kg -jelita wołowe wiankowe -woda dodana do mielonego i krojonego mięsa podczas dodawania przypraw 400 ml do łaty wołowej,podgardla i boczku. 200 ml do golonki i błon z łaty wołowej, 200 ml do krojonej łopatki i karkówki WYKONANIE  Kupione mięso kroimy w większe kawałki aby zapeklować, łopatkę i karkówkę kroimy docelowo w kostkę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.