golonka - 956 przepisów (strona:28/64)

Golonka z kapustą zasmażaną 62

Golonka zapiekana lubi towarzystwo kapusty zasmażanej, chrzanu i musztardy. Jakby dodać do tego jeszcze kufel bursztynowego napoju... Artykuł Golonka z kapustą zasmażaną pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Golonka z kapustą zasmażaną 80

Golonka zapiekana lubi towarzystwo kapusty zasmażanej, chrzanu i musztardy. Jakby dodać do tego jeszcze kufel bursztynowego napoju... Artykuł Golonka z kapustą zasmażaną pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Zimne nóżki wieprzowe bez żelatyny 94

jako zakąska smakuje wyśmienicie Zapraszamy zatem wszystkich fanów zimnych nóżek oraz tych, którzy być może chcą się przekonać do tych smaków. Naprawdę warto! ZIMNE NÓŻKI WIEPRZOWE BEZ ŻELATYNY Składniki: golonka wieprzowa: 2 szt. nóżki wieprzowe: 2 szt . łopatka wieprzowa: 0,5 kg włoszczyzna ( jak do rosołu) liść laurowy: 3 szt. ziele angielskie: 4 kulki majeranek: 2 łyżki sól i pieprz(...)smaku woda ZIMNE NÓŻKI WIEPRZOWE BEZ ŻELATYNY Wykonanie: 1. Czyste nóżki, golonki oraz mięso wkładamy do garnka, dodajemy obrane warzywa, przyprawy i zalewamy zimną wodą ok 3 – 4 cm ponad zawartość garnka. Jeżeli chcemy skrócić czas gotowania nóżki i mięso należy ponacinać wzdłuż nożem kilka razy. Mięso się wówczas szybciej rozgotuje i wygotuje. 2. Gdy mięso odchodzi od kości

Kuchnia Na Wypasie
Domowa wędlina czosnkowa na kanapki 88

szynkowaru był jednym z moich lepszych pomysłów w ostatnim czasie. Od kiedy go mamy, nie kupuję już wędlin w sklepie. Składniki na domową wędlinę czosnkową na kanapki: 500 g golonki wieprzowej (mięso i skóra – bez kości) 700 g schabu (może też być łopatka lub szybka wieprzowa) 4 ząbki czosnku 120 ml wody łyżeczka żelatyny sól peklowa (u mnie było(...)etykiecie, ile dany producent zaleca na 1 kg mięsa) około pół łyżeczki pieprzu, płaska łyżeczka majeranku Przygotowanie Schab kroimy w kostkę o boku około 3 cm. Mięso z golonki również kroimy w kostkę, natomiast skórę i tłuste kawałki mielimy w maszynce do mięsa. Pokrojone w kostkę mięso lekko rozbijamy tłuczkiem. Czosnek obieramy i kroimy drobną kostkę. Mięso (rozbite i mielone

e-PrzepisyKulinarne
Nóżki w galarecie 174

Składniki: 3 nóżki wieprzowe 2 golonki wieprzowe 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 średniego selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe sól Sposób wykonania: Nóżki i golonkę dokładnie myjemy, jeśli jest potrzeba opalamy nad ogniem resztki włosków.  Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (tak aby przykrywała mięso

Qchnia po prostu
Zupa z indyka i shitake 161

Czas na lekką i pyszną zupę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki dla 4 osób : 2 golonki indycze 0,6 kg shitake 2 marchewki 1 pietruszka-korzeń 1 cebula 2 kostki rosołowe drobiowe 50 ml słodkiej śmietanki 30 % ( można dać chudą ale ta smakuje lepiej ) 1 łyżka(...)mieszać podczas smażenia , bo puszczą sok i zamiast smażyć, uduszą się . Shitake na razie zostawiamy na boku – dodamy później . Do cebulki w garnku dokładamy pokrojoną marchewkę , pietruszkę i golonki indycze pozbawione skóry ( jak dodaję śmietankę 30 %, to zdejmuję skóry i tłuszcz, żeby zachować równowagę ) . Wszystko zalewamy 4 L wody , solimy , dokładamy kostki rosołowe i gotujemy aż mięso będzie odchodzić

Ogrodnik w podróży
Pierogi z indykiem i kaszą kuskus 262

bardzo smaczne. Wystarczy polać masełkiem i można się zajadać :) CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 łyżki oleju FARSZ: 1 gotowana golonka z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki kaszy kuskus sól pieprz prawdziwy pieprz ziołowy Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni razem(...)zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie 3minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi polać rozpuszczonym masłem lub omaścić skwarkami :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: bulion , golonka , kuskus

https:KKuchniaMniam
Galareta wieprzowo-drobiowa 204

Czasami lubię wracać do takich tradycyjnych smaków Galareta to pyszna klasyka, która sprawdzi się na każda okazję. Składniki: duża golonka 3 skrzydełka 3 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera cebula 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól, pieprz 4 ząbki czosnku 3 łyżki żelatyny ok 2 l wody puszka groszku Przygotowanie Golonkę myjemy, zalewamy wodą, dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Kiszona kapusta z wieprzowiną po alzacku z wolnowaru 169

plasterki  sól świeżo zmielony czarny pieprz ok 700 g   kapusty kiszonej,  2 łyżeczki kminku 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 jagód jałowca 2 liście laurowe 2 golonki gotowane 3  - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki ) 250 g  kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki(...)misy wolnowaru. Kapustę z kminkiem położyć na cebuli. Dodać pieprz, jałowiec, liście laurowe. Można przyprawy zawinąć w gazę, będzie je można łatwiej wyjąć.  Na wierzchu ułożyć golonki, kiełbasę.  Wlać rosół i wino. Przykryć i gotować na ustawieniu low  (80 - 90 st C)     około  8 godzin  - 10 godzin. Po tym czasie dołożyć

Stare Gary
Golonki z szybkowaru 120

pory przygotowanie golonek wydawało mi się czynnością bardzo długotrwałą, ale odkąd mam szybkowar jak i pewnie część z was jest to danie, które powstaje w godzinę. Dlatego też jest to przepis dla tych, którzy taki szybkowar w domu mają ale do golonek go jeszcze nie używali, albo dla tych których ten przepis zachęci do zakupu takiego urządzenia, bo dzięki niemu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Golonka z indyka pieczona z dzikim koprem włoskim 41

Dodatek dzikiego kopru włoskiego powoduje, że mięso jest bardzo aromatyczne, ponieważ koper ma delikatnie anyżowy smak. Taki koper dodaje się między innymi do przyprawy 5 smaków. Co potrzeba: 2 golonki z indyka, ok 450 g każda, Kucharek, Czosnek granulowany, Oregano, Kurkuma, Curry, Ostra papryka, Baldach dzikiego kopru włoskiego z nasionami Wykonanie: Golonki myjemy, osączamy z wody, obsypujemy z każdej strony

Bułka z Chlebem
Mielonka blok mięsny 46

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -1 kg mięso z golonki razem z tłustym / 5mm -2 kg szynka /5mm -2 kg boczek bez skóry/5mm Mielenie mięsa maszynka nr 8 siatka 5 mm   PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -pękło sól 16g/kg -pieprz czarny 3-4 g/kg -przyprawa blok mięsny 5g/kg  https://swojskiwyrob.pl/przyprawy-smakowe-do-wedlin-marynaty/1316-blok-miesny-przyprawa.html -czosnek świeży 4g/kg -woda 20% wagi surowca -skrobia ziemniaczana(...)wagi surowca   WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kostkę 3-4 cm najpierw oczywiście z golonki usuwamy kość i skórę oraz z boczku skórę. Pokrojone mięso peklujemy zalecaną dawką peklosoli. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie mięso mielimy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami oprócz czosnku. Czosnek dodajemy do wody oraz skrobię dokładnie mieszamy wlewamy/dodajemy do mięsa i wszystko dokładnie wyrabiamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa fasolowa Jokai prosto z Węgier 50

Zupa fasolowa na golonce wędzonej z dodatkiem warzyw korzeniowych oraz kiełbasy paprykowanej. ZUPA FASOLOWA JOKAI SKŁADNIKI golonko wędzone o wadze do 1,5 kilograma; 300 gramów drobnej, suszonej fasolki; 150 gramów węgierskiej kiełbasy paprykowanej; 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 2 marchewki; 2-3 pietruszki; kawałek selera; liście laurowe, ziele angielskie; smalec wieprzowy (najlepiej z mangalicy); mielona... Artykuł Zupa fasolowa

Kuchnia Tomka
Galaretka wieprzowa z golonki zimne nóżki 37

GALARETKA WIEPRZOWA SKŁADNIKI 2 nogi wieprzowe; 1 golonka; 3 listki laurowe; 5-6 kulek ziela angielskiego; 1-2 łyżeczki pieprzu w ziarnach; duża pietruszka; nieduża marchewka; 1 cebula; kawałek selera; natka pietruszki; sól gruboziarnista; przepis na galaretkę wieprzową zimne nóżki Artykuł Galaretka wieprzowa z golonki zimne nóżki pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Tradycyjny kapuśniak na żeberkach 45

żeberkach z kiszonej kapusty z ziemniakami. Kapuśniak na żeberkach z kiszonej kapusty to smaczne, pożywna i rozgrzewająca zupa. Czy to będzie kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą, na golonce czy na innym mięsie, zawsze to będzie prosty przepis na pyszny obiad. Ogólnie to jestem fanką dań z kapusty tak białej jak i kiszonej, dlatego na Blogu znajdziesz wiele innych przepisów(...)zrobić dobry kapuśniak na żeberkach? Najprostszy kapuśniak na żeberkach Czy kapusta biała czy kiszona, zupę gotuje się podobnie. Klasyczny, tradycyjny kapuśniak na wieprzowinie smakuje najlepiej. Poza żeberkami, karczkiem czy golonką można zrobić kapuśniak na kiełbasie czy innej wędzonce. Taki kapuśniak na mięsie jest bardziej wyrazisty, ostrzejszy w smaku, łagodny będzie na kurczaku czy na szybko na rosole. Taka zupa

Dieta moja pasja
Rosół z indyka - najsmaczniejszy, domowy przepis 60

Rosół z indyka. Rosół z indyka       Najsmaczniejszy, domowy rosół ze skrzydła, szyi i golonki z indyka. Rosół jest bogaty, esencjonalny i aromatyczny. Można go przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić w hermetycznych pojemnikach, następnie wykorzystać do zrobienia pysznego sosu, zupy lub gulaszu. Rosół z indyka doskonale smakuje od razu po przygotowaniu, podawany z makaronem, ugotowaną marchewką i posiekaną(...)może być bazą wielu klasycznych potraw.  Przygotuj go, wykorzystując wypróbowany przepis. Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania rosołu z indyka: porcja rosołowa z indyka - skrzydło, szyja 2 golonki z indyka 2 cebule przekrojone na pół 2 duże marchewki  1/2 niewielkiego korzenia selera biała część pora 2 korzenie pietruszki 2 duże gałązki tymianku gałązka estragonu gałązka lubczyku

Moja Książka Kucharska
Zupa jarzynowa z curry i mleczkiem kokosowym 113

Składniki: 2,5 litra bulionu warzywnego 2 golonki z indyka 2 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera 1 mały kalafior 1 mała cukinia 200 g fasolki szparagowej (mieszanej żółtej i zielonej) 1 litr przecieru pomidorowego (  przepis  ) lub 400 g passaty 1 puszka mleczka kokosowego 3/4 szklanki ryżu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżeczki curry sól(...)przecier, ryż oraz przyprawy. Gotujemy kolejne 15 minut lub do miękkości warzyw i ryżu. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku. Ewentualnie do zupy dodajemy poszarpane mięso z golonek indyka (oprócz skóry). Przed podaniem zupę posypujemy natką pietruszki

Qchnia po prostu
Kuchnia Bawarii – co spróbować w Bawarii? 66

szparagi i uwielbiają pieczone szparagi owijane boczkiem . Do dań mięsnych w rejonie górskim serwowane są małe kluseczki – szpecle (Spatzle) lub knedle (Knodel). Nie można też zapominać o golonce (Haxe) – jej miłośnicy w Bawarii będą wniebowzięci próbując jak smakuje golonka pieczona w piwie i miodzie po bawarsku . Lżejszym dodatkiem do piwa są precle (Brezel). Prócz piwa, w północnej części

ProstePesto.pl
Golonka z indyka na wiosennym risotto 78

Mięso z indyka jest idealne dla osób, które dbają o zdrowie oraz utrzymanie pięknego wyglądu. W tym przypadku golonka jest zdrowa i polecana! Artykuł Golonka z indyka na wiosennym risotto pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Robimy białą kaszankę w domu, bez wątróbki 64

Wystarczy mieć w domu: Maszynkę do mielenia mięsa z końcówką do nabijania kiełbas, jelita wieprzowe grubsze naturalne, są w supermarketach, większy garnek. Idziemy na zakupy i potrzebujemy:   1400g golonki z kością, 800g boczku, 1400g serc wołowych, 800g podgardla, 2kg kaszy gryczanej palonej ekologicznej, kilka liści laurowych, ziele angielskie, kilka sztuk, owoce jałowca, 2-3 sztuki, pieprz, majeranek, czosnek suszony(...)sól.   Zabieramy się do pracy.  Płuczemy jelita, lub moczymy, jeśli kupiliśmy solone. Myjemy mięso. Nie gotujemy wszystkiego mięsa jednocześnie. Najpierw wkładamy do wody golonkę dodając liście laurowe, ziele i jałowiec tak gotujemy do 3/4 miękkości, potem dodajemy boczek, następnie podgardle na koniec serca wołowe. Gotujemy wszystko razem do miękkości, solimy w połowie gotowania  Chodzi

Leśny Zakątek
groch z kiszoną kapustą na oleju... 96

dobrze mieszając do zagęszczenia, zdjąć z ognia - groch z kiszoną kapustą to wyśmienite postne danie na Wigilię, nam również taki groch z kapustą smakuje cało rocznie np. do gotowanej golonki wieprzowej czy golonki indyczej, smakuje na ciepo i na zimno.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Galareta wieprzowo- drobiowa 105

wysokoprocentowe napoje były tzw. zimne nóżki. Ta galareta jest nieco inna , bo wykorzystałam mięso wieprzowe i drobiowe. Dawno jednak nie było u mnie nic dla mięsożerców a z dobrą golonką to bywa różnie w sklepach. Oczywiście najlepsza jest na golonce ale można zrobić i taką wersję.  Składniki: - 1 kg udek drobiowych - 1 kg mięsa wieprzowego - korzeń selera, - 2 korzenie

Kuchnia Pełna Emocji
Barszcz biały 59

Barszcz biały, lub inaczej białe-kwaśne. Na wywarze z golonki wieprzowej i warzyw, z lanymi kluseczkami. Składniki oraz sposób przygotowania: Gotuję wywar z golonki wieprzowej lub stupek z dodatkiem warzyw, ziela angielskiego, liść laurowy, pieprz i sól oraz czosnek. Po ugotowaniu wyjmuje mięso, robię lane kluski widelcem, wpuszczam bardzo cienkie kluski przypominają nieco makaron. Ale jeżeli ktoś woli większe

Wasze Przepisy
Polędwica konserwowa mielona 146

Rozdrabniałem na maszynce nr 8. -polędwica 1kl. 2,5 kg / szarpak -warkocz z naszej polędwicy u mnie 700 g /5 mm -boczek 500 g/ 5 mm -mięso z golonki razem z tłustym 800 g / 5 mm     PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -woda 20% -skrobia ziemniaczana 3% -puszki , zamykarka , słoiki      WYKONANIE: Polędwicę poddajemy klasyfikacji(...)odcinamy mizdrę i dajemy dla pieska 😏😏 następnie odcinamy warkocz. Z boczku odcinamy skórę. Z golonki wycinamy kości, ścięgna i skórę. Następnie surowiec tniemy w kostkę około 3-4 cm i peklujemy na sucho zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni w 4-6 stopniach w lodówce. Po tym czasie mięso rozdrabniamy i łączymy ze sobą. Wodę i skrobię łączymy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Galareta z nóżek wieprzowych 91

kaloryczne dania. Dzisiaj zapraszam Was na galaretę z nóżek wieprzowych, gotujemy ją dość długo i na małym ogniu (podobnie jak rosół). Dzięki temu, że dodamy nóżki wieprzowe, (nie same golonki), a także dzięki temu, że gotujemy ją powoli mamy pewność, że galareta nam się zsiądzie bez dodatku żelatyny. Kto z Was robił już galaretę tej jesieni? Łapka w górę. Zapraszam(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Galareta z nóżek wieprzowych Składniki 2 nóżki wieprzowe (około 1 kg) 2 golonki wieprzowe (około 1 kg) 30 dag łopatki wieprzowej 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka mała puszka groszku konserwowego 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe sól pieprz 4 ząbki czosnku Instrukcje Mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka razem z umytymi i obranymi warzywami

To co lubię - gotuję i polecam
Kiełbasa szynkowa wg Kostka 72

tylko jednej małej profanacji - mięso klasy I przepuściłam przez szarpak testując nową zabawkę - maszynkę do mięsa, wilka 12. Polecam serdecznie :) Składniki: szynka wieprzowa, kl I - 80% (np. 4 kg) golonka wieprzowa, kl III - 20% (np. 1 kg) peklosól 18g/kg Przyprawy na kg mięsa: 2 g pieprzu białego 2 g cukru 1 g kolendry mielonej 0,5 g gałki muszkatołowej(...)białkowe (fi 75-80, około 70 cm/kg mięsa) sznurek wędzarniczy do zawiązania lub klipsy do zaciśnięcia osłonek Przygotowanie: Szynkę wieprzową klasy I pokroić w kostkę 4x4 cm. Mięso z golonki oczyścić z błon i ścięgien, pokroić w kostkę. Każde mięso osobno zasypać solą peklową - dawką 18g/kg mięsa, dobrze wymieszać, przełożyć do pojemników z pokrywą i peklować 48h w temperaturze

Kocham..lubię..gotuję..
Zapiekanka ziemniaczana po chłopsku 86

Tutaj znajdziecie pomysł na swoją zapiekankę.   Danie typu zero waste. Składniki: 150 g kalafiora 4 ziemniaki 1 marchew 200 g boczku wędzonego 1 cebula 150 g ugotowanej golonki  150 g pieczarek 3 kiełbasy śląskie 100 g sera roquefort 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżka mąki  sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false(...)size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki kroimy na kawałki (mniejsze). Podobnie marchewki. Boczek i golonkę kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Cebulę siekamy. Pieczarki kroimy na kawałki. Kiełbasy kroimy w grube talarki. Wszystko dusimy przez kilka minut. Studzimy. Mleko mieszamy ze śmietaną i mąką

R'n'G Kitchen
Garnek rzymski z mięsiwem 86

jednocześnie bardzo delikatne mięsko w garnku rzymskim. Skorzystałam z trzech gatunków mięsa, przyprawy sprawiły,że mięso było bardzo aromatyczne. Przygotowanie wymaga czasu, ale moim zdaniem warto czekać. SKŁADNIKI: 2 golonki 3 kawałki delikatnie rozbitej karkówki 2 udka z kurczaka(podzielone na pałki i udziec) kilka plastrów wędzonego,parzonego boczku 2 spore cebule  6 ząbków czosnku przyprawy: sól,pieprz, papryka(...)plus 2 łyżki soli), na następny dzień mięso osuszyć posypać przyprawami, zostawić na parę godz., garnek rzymski włożyć do zimnej wody i moczyć około pół godz. zagotować bulion włożyć golonki, gotować 2 min. i tak każde mięso kolejno, następnie zaparzone mięso wkładamy warstwami do garnka rzymskiego, przekładamy ćwiartkami cebuli, paskami boczku i ząbkami czosnku(czosnku nie obieramy), wlewamy 1/2 szkl

Kuchnia Beaty
Kminkówka Kaszubska, kiełbasa szynkowa 107

jestem perfekcyjna , ale jest smaczny i wędlina wychodzi niebiańska Dlaczego kminkówka Kaszubska ? Bo mieszkam na Kaszubach .. bynajmniej chwilowo ….. składniki : 1,5 kg szynki wieprzowej 1 kg świeżej golonki tylnej 0,5 kg boczku wieprzowego 3 łyżki czosnku granulowanego 3 łyżki mielonego kminku 2 łyżki cukru sól peklowa 1 łyżka na 1 litr wody sól do smaku 4 łyżki(...)mięsny wszystko jest ok. W przypadku , zmian , mięso należy szybko odłowić , przepłukać zimną wodą i zanurzyć w nowej zalewie . Po tym czasie , mięso odławiamy , płukamy w zimnej wodzie . Golonkę mielimy bez skóry na bardzo drobnych oczkach , dwukrotnie . Boczek , również ,bez skóry mielimy na grubych oczkach ,także dwukrotnie . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szynkę , kroimy w średniej wielkości kawałki i rozklepujemy tłuczkiem

Ogrodnik w podróży
Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu 110

Dzień dobry :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszny pasztet z mięsa i warzyw z rosołu. Rosół ugotowałam na dwóch ćwiartkach z kurczaka i dwóch golonkach z indyka. Do pasztetu dodałam też usmażoną wątróbkę, kilka suszonych pomidorów i natkę pietruszki. Wyszedł pyszny, polecam. Domowy jest o wiele lepszy od tego sklepowego. Można jeść na ciepło i na zimno. Do kanapek(...)idealny. Miłego dnia :-) Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 2 golonki z indyka 4 marchewki kawałek pora 2 pietruszki kawałek selera 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 jajka M pęczek natki pietruszki 2 bułki kajzerki 4-5 ząbków czosnku 500 g wątróbki drobiowej 3 cebule 6-7 suszonych pomidorów 1 łyżka soli pieprz zioła prowansalskie 1. Do dużego garnka

kruche babeczki
ZUPA FASOLOWA Z MAKARONEM 94

krótsze a noce dłuższe. Osobiście już tęsknię za latem. W kuchni więc pomału również czuć jesień. Przygotowałam więc zupę fasolową z makaronem nitki od Arc Pol. Składniki: 2 szt. golonki wieprzowej bez skóry 20 listków bazylii szczypta ostrej papryki 200 g makaronu nitki Arc Pol 100 g sera gouda 500 ml pomidorów w puszce 1 op włoszczyzny 4 łyżki oliwy(...)Następnego dnia przez 10 minut gotuję białą fasolę. Dodać włoszczyznę pokrojoną w paski. Gotować godzin. Cebulę pokroić. Paprykę pokroić. Podsmażyć na oliwie z oliwek cebulę wraz z papryką pokrojoną golonkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać pomidory z puszki oraz fasolę wraz z wywarem. Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką ostrą. Gotujemy zupę jeszcze 20 minut. Makaron

Kuchnia w oparach
Galareta wieprzowa 160

SKŁADNIKI: -golonka tylna szt.1 -dwie nóżki -skóry wieprzowe wędzone 300-400 g Do tego ilość według uznania :  Ja dawałem: -majeranek jedna czubata mała łyżeczka -liść laurowy 5 szt. -ziele angielskie 10 ziaren -szczypiorek suszony jedna czubata mała łyżeczka -czosnek suszony krojony około 3 ząbki -włoszczyzna suszona 2 czubate duże łyżki -soviera premium fit suszone  2 czubate duże(...)łyżki -sól nie jodowana 40 g do całości -pieprz czarny mielony jedna czubata mała łyżeczka -papryka płatek mix suszona 1 czubata duża łyżka WYKONANIE: Z golonki, nóżek usunąć sierść nad gazem, opłukać i włożyć do szybkowara , zalać wodą na wysokość taką aby wszystkie składniki były przykryte około 3-4 cm. Dodać w/w przyprawy. Zamknąć szybkowar i wstawić na kuchenkę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kaszanka - jak zrobić w domu 113

jedna osoba, która przeżyła tę karę. Zatem bogaci w wiedzę, której nigdzie indziej byście nie zdobyli, możecie przystąpić do samodzielnego robienia kaszanki. 0,4 kg podgardla 1,2 kg golonki tylnej 0,5 kg wątróbki 300 g kaszy jęczmiennej namoczone jelita wieprzowe proste Przyprawy: 30 g soli 6 g czarnego pieprzu 6 g majeranku 3 g tymianku 90 g suszonej(...)dostępne, my więc postaraliśmy się o stosowne zamienniki. Mięso dobraliśmy tak żeby kaszanka nie różniła się smakiem od tej oryginalnej, a suszoną krew bez problemu można kupić w Internecie. Golonkę i podgardle gotujemy do miękkości, aż skóra będzie kleista i będzie się rozpadała. W osobnym garnku gotujemy pokrojoną wątróbkę przez ok. 10-15 minut. Z rosołu po gotowaniu mięsa odlewamy

Marder&Marder Manufacture
DOMOWY SALCESON WIEPRZOWY + FILMIK 144

przygotowany w domu jest bardzo smaczny, wychodzi jego sporo, tak więc porcje można zmniejszyć. Jest zwarty, mięsny i rewelacyjny, osobiście za nim przepadam, polecam przepis.  SKŁADNIKI : 3 duże golonki z kością (około 3 - 4 kg ) zalewa na 2 litr wody 100 g peklosoli 1 główka czosnku 4 liście laurowe , 3 ziela, kilka kulek pieprzu  osłonki do salcesonu(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso z golonek oddzielamy od kości, kości odkładamy do lodówki, następnie mięso peklujemy. Do dużego kubka wsypujemy peklosól, wlewamy 1 szklankę wrzątku, dodajemy pokrojony czosnek z łuskami, liście, ziele i pieprz w ziarnkach, dokładnie mieszamy. Mięso umieszczamy w dużym garnku i zalewamy 2 litrami wody, wlewamy mieszankę z peklosolą. Całość odkładamy na 12-24 godziny do lodówki

Kulinarne Fantazje Marioli
Kiełbasa ” Kaszubska kanapkowa ” , pyszna wędlina domowa 125

skóry , może być tłusty to nawet zalecane 0,5 kg mięsa z żeberek ekstra mięsnych , pozbawionych kości 0,5 kg mięsa z żeberek wołowych bez kości 0,5 kg golonki bez skóry i kości ale z tłuszczem 1 łyżka mielonego ziela angielskiego 2 łyżki mielonego pieprzu 1 płaska łyżka granulowanego czosnku ( jest łagodniejszy niż świeży ) 1 łyżka mielonej czarnej gorczycy(...)cukru 1 czubata łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka mocno roztartego , suszonego lubczyku 2 szklanki wody 2,5 łyżki soli peklowej dodatkowo : sznurek wędliniarski osłonka kolagenowa dowolnego przekroju Mięso z golonki i żeberek wieprzowych , mielimy maszynką o małych oczkach ( przepraszam za uproszczenia , ale jestem amatorem , nie masażem ) Mięso z żeberek wołowych , boczku wieprzowego i szynki wieprzowej , mielimy na grubych oczkach . Wszystkie

Ogrodnik w podróży
GALARETA WIEPRZOWA BEZ ŻELATYNY (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 305

można też wspomnieć, że żelatyna pozytywnie wpływa na stan włosów i paznokci. Zatem bez dołączanych procentów wychodzi na zdrowie! Składniki – galareta wieprzowa: 1 kg nóżek wieprzowych 1 kg golonki wieprzowej lub indyczej 60 g marchewki 60 g korzenia pietruszki 60 g cebuli kilka ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy sól himalajska lub kłodawska kilka ziarenek pieprzu czarnego 3 ząbki(...)czosnku Nóżki i golonki dokładnie umyć i oczyścić w zimnej wodzie a ewentualnie, gdy jest taka potrzeba, to opalić także nad gazem. Następnie ułożyć w garnku, zalać 5 litrami zimnej wody i zagotować. Po odszumowaniu, czyli zebraniu ściętego białka w postaci brązowej piany na wierzchu, dodać ziele angielskie, pieprz, liść i część soli. Wywar mięsny gotować 90 minut na bardzo

Ola la LCHF
Galareta wieprzowo-drobiowa 153

SKŁADNIKI Dodane do gotowania: -woda tyle aby zakryło wszystkie składniki -golonka tylna szt.1 -nóżki w/p szt. 2 -ćwiartki z kurczaka szt.2 -skórki w/p wędzone 300 g -skórki w/p nie wędzone 200 g -3 marchwie -1 cebula -suszone warzywa ilość według uznania -3 listki laurowe -8 ziaren ziela angielskiego -łyżka suszonego szczypiorku -sól 22 g Przyprawy dodane po ugotowaniu: - 4 ząbki(...)czosnku -pieprz czarny 1 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg -sól 22 g -świeży lub mrożony koperek na wierzch galarety WYKONANIE: Z golonki, nóżek usunąć włosie, opłukać i włożyć do szybkowara , zalać wodą na wysokość taką aby wszystkie składniki były przykryte około 3 cm. Dodać w/w przyprawy i warzywa które dodajemy podczas gotowania. Zamknąć szybkowar i wstawić na kuchenkę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka pieprzowa 197

SUROWIEC -golonka ze skórą PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do chudych kawałków 14 g/kg -sól morska do tłustych kawałków i skóry 14 g/kg -pieprz kolorowy rozdrabniany w moździerzu 4-5 g/kg -cebula świeża drobno posiekana tylko na dno słoika-puszki około łyżki czubatej -woda 15 ml na słoik-puszkę -słoiki lub puszki -szybkowar -zamykarka do puszek WYKONANIE Golonkę poddajemy klasyfikacji

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pierogi z golonką i kiszoną kapustą 168

Składniki mąka  pszenna gorąca woda golonka peklowana przednia kiszona kapusta sól, pieprz, czosnek, maggi cebula Przygotowanie Mąkę zaparzyć gorącą wodą, zagnieść - owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Golonkę włożyć do gotującej się wody i ugotować do miękkości. Ostygniętą zmielić i wymieszać z poszatkowaną i podgotowaną kapustą. Dodać drobno pokrojoną, podsmażoną cebulę. Wymieszać, doprawić i lepić pierogi

Gaździnka warzy
Golonka z kurką 147

SKŁADNIKI -golonka tylna ze skórą 2 szt -peklosól 14 g/kg -liść laurowy mielony 1 g/kg -ziele angielskie 1 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -woda 20 ml na puszkę/słoik 300 g -cebulka suszona płatek 5 g/kg - grzyb kurka marynowana według uznania na puszkę/słoik WYKONANIE Kupioną golonkę myjemy pod bieżącą wodą wykrawamy kość i ścięgna, tniemy w kostkę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Galareta na golonce wieprzowej 113

Będąc wielbicielami galarety proponujemy taką wersję. Lubimy prawie wszystkie wersje. I z dodatkiem wołowiny i mięsa drobiowego, galaretę drobiową. Składniki 1 golonka wieprzowa 2 nogi wieprzowe ogon wieprzowy 500 g wołowiny 4 duże marchewki 1 duża pietruszka średni seler 1/2 małego pora - biała część jedna opieczona cebula 4 ząbki czosnku sól czarny pieprz mielony 2 ziarenka jałowca 2 ziarenka ziela(...)angielskiego liść laurowy natka pietruszki Przygotowanie Golonkę , nogi i ogon dokładnie umyłem, włożyłem do garnka, zalałem zimną wodą. Zagotowałem, zebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę. Gotowałem na maleńkim ogniu. Po około 2 godzinach dodałem całe warzywa wcześniej umyte i obrane . Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy, gotowałem na wolnym ogniu, aż mięso zaczęło odchodzić od kości. Następnie mięso i warzywa wyjąłem z wywaru

R'n'G Kitchen
Golonka z cebulką 171

SUROWIEC -Golonka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 12-15 g/kg -pieprz kolorowy rozdrabniany w moździerzu 1 g/kg -1-2 listki laurowe -ziele angielskie 2-3 ziarna -woda 10-15 ml na słoik w zależności od wielkości słoja --cebula świeża lub prażona (świeżej cebuli krojonej w kostkę dojemy na słoik dajemy jedną łyżkę, a prażonej jedną łyżeczkę -słoiki najlepiej(...)szybkowar WYKONANIE Kupioną golonkę myjemy pod bieżącą wodą wykrawamy kość i ścięgna, tniemy w kostkę 3-4 cm razem ze skórą .   Peklujemy zalecaną dawką soli lub peklo, można zrobić 50/50, dodajemy pieprz kolorowy, dobrze mieszamy i odstawiamy na 24 godz do lodówki w temperaturze 4-6 stopni. Słoiki i nakrętki wyparzamy. Pamiętajmy o tym aby zakrętki i słoiki były

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
40 PRZEPISÓW I JADŁOSPIS NA KETO-ADAPTACJI 385

węglowodany, występują różnego rodzaju reakcje organizmu jak uczucie głodu, skoki cukru, stany prozapalne, utrwalanie nawyku przekąsek itp. „Czyste” produkty zalecane w okresie adaptacji: Wieprzowina: np. boczek, łopatka, karkówka, podgardle, golonka, żeberka. Wołowina Podroby Kości do wywarów (szpik kostny) Jajka Tłuste, dzikie ryby (najlepiej z ekologicznych hodowli): łosoś, śledź, makrela Owoce morza Warzywa niskowęglowodanowe, czyli w zasadzie wszystkie oprócz skrobiowych (rosnące(...)Sałatka z awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka faszerowana Zielony hamburger Makaron spaghetti

Ola la LCHF
Galareta – zimne nóżki 102

Czasami przychodzą takie smaki z lat osiemdziesiątych. Wtedy sięgam po sprawdzony przepis mamy i działam 2 nogi wieprzowe 1 golonka 2 udka z kurczaka 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera   sól i pieprz 40 g żelatyny 2-3 jajka ugotowane na twardo ocet do podania Nogi należy przekroić na pół. Umieścić(...)garnku razem z golonką, zalać wodą. Dodajemy sól (sporo soli), liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy przez 2 godziny. Po tym czasie dodajemy kurczaka i pokrojone warzywa i gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. Dolewamy wody w razie potrzeby. Po 3 godzinach wyjmujemy mięso i kroimy w kostkę. Wywar przelewamy przez sito. Wywar wstawiamy jeszcze na chwilę na ogień, zdejmujemy

MojaQchnia.pl
Galaretki Drobiowo Wieprzowe W Słoiczkach / Bez Żelatyny 138

całego serducha. Robiłam je w słoiczkach weck, ale może spokojnie zrobić je w miseczkach czy innych pojemniczkach :) Składniki na około 8-10 słoiczków galaretki 2 ćwiartki z kurczaka 2 golonka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 3-4 łyżki groszku konserwowego 2 łyżki kukurydzy konserwowej zielona pietruszka sól, pieprz do smaku warzywko(...)naturalny suszony mix warzyw bez soli ) 1. Warzywa myjemy i obieramy. Ćwiartki z kurczaka oraz golonki także myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy około 2,5 litra wody i zaczynamy gotować. 2. Przyprawiamy do smaku ( liśćmi, zielem, solą oraz warzywkiem ), dodajemy marchew, seler, pietruszkę. Całość gotujemy około 3 godzin. 3. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i kroimy na plasterki bądź

Gotowanie...to proste !
Superiore Wine Bar – recenzja 136

ceny są bardzo przystępne. Możemy napić się dobrego wina z Włoch, Hiszpanii czy Austrii i zjeść coś dobrego, ale bez zadęcia, bo oprócz ośmiorniczek dostaniemy też swojską galaretkę z golonek. Dużym plusem jest też obsługa – serdeczna, na luzie, ale znająca od podszewki kartę i potrafiącą polecić dobre wino na kieliszki. Najbardziej podobało mi się, że prawie wszystko jest robione(...)cukinii i potraw w głębokim tłuszczu. Niespodziewanie okazało się, że najbardziej smakowały mi jednak świńskie uszy z pikantnym domowym majonezem z harissą i pikle Piccalily podawane do galaretki z golonek. Nigdy bym nie zamówiła tych potraw, gdyby nie zostały mi polecone przez obsługę, a były naprawdę dobre. Uszka są pokrojone na cienkie paseczki i obtoczone panierką, więc nie jest

Ugotowane pozamiatane
Golonki duszone w kapuście kiszonej z piwem w garnku rzymskim 313

Czasami człowiek musi inaczej się udusi", jak mawiał klasyk. Ja też musiałam bo łaziły za mną te golonki i zrobiłam, mam spokój na wiele miesięcy a teraz zajadamy złociste, soczyste mięsko. Mięciutkie, pachnące mięso, zdrowa kapusta więc danie nie mogło być inaczej, jest pyszne. Golonki duszone w kapuście kiszonej z piwem w garnku rzymskim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Golonki indycze z kapustą. 129

jest w przypadku mojej dzisiejszej propozycji, wcale nie trzeba wielu przypraw, długiego marynowania,  aby mięso było smaczne, aromatyczne, a nasze kubki szalały z rozkoszy.  kilka golonek indyka kg kiszonej kapusty 2 liście laurowe łyżeczka kulek pieprzu 4 kulki jałowca 3 kulki ziela angielskiego łyżeczka pieprzy ziołowego łyżka słodkie papryki łyżka majeranku 2 łyżki oleju 2 łyżki suszonej żurawiny(...)sól do smaku Kapustę siekamy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem i gotujemy około piętnastu minut. Czyste, suche golonki nacieramy papryką, obsmażamy z każdej strony, aż się ładnie zrumienią. Gdy skórka jest ładnie wytopiona, wyjmujemy na chwilę mięso. Do tego co powstało w czasie smażenia,  wrzucamy odcedzoną kapustę i pozostałe składniki. Na wierzchu układamy lekko wciskając mięso, przykrywamy i dusimy

Dieta moja pasja
Zupa pieczarkowa z mięsem 213

pieczarkową lubi każdy, taka z dodatkiem mięsnym jest sycąca i  bardzo smaczna, można ją podać z ziemniakami ugotowanymi osobno, lub makaronem, pyszotka, polecam :)   1 golonka wieprzowa bez skóry 1-2 łyżki suszonej włoszczyzny 3 kulki ziela ang. parę ziarenek pieprzu 60 dag pieczarek 1 cebula olej kokosowy sól i pieprz mielony do smaku natka pietruszki śmietana lub jogurt(...)Zaczynam od ugotowania golonki, gotuję ją razem z włoszczyzną, zielem angielskim, dodaję pół łyżeczki soli i parę ziarenek pieprzu.  Gotuję do miękkości mięsa, później mięso obieram od kości, dzielę na kawałeczki i podaję z zupą. Pieczarki kroję w plasterki i przepłukuję. Cebulę obieram, kroję drobniutko i przesmażam na oleju kokosowym do cebuli dodaję pieczarki i duszę chwilę razem Następnie

Takie tam pichcenie
Bigos z wieprzowiną 155

porcja = 332 kcal 1 kg kiszonej kapusty 130 g pieczarek 0,5 kg białej kapusty 2 cebule 500 g golonki wieprzowej 200 g boczku wędzonego 4 łyżki oliwy z oliwek ok 1 l zimnej wody  5 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 2 liście laurowe WYKONANIE: 1. Kiszoną kapustę posiekać. 2. Białą słodką kapustę poszatkować. Pieczarki i cebule(...)Kapusta biała (surowa) 240 1000 13 1 60 Kapusta kiszona 95 500 4.55 0.7 21.4 Pieczarki świeże 29 130 4.02 0.44 4.24 Cebula (świeża) 88 220 2.42 0.22 16.81 Golonka wieprzowa (bez skóry) 2190 500 342.5 90 0 Boczek wędzony 956 200 25.2 94.08 1.32 Oliwa z oliwek 354 40 0 40 0 Przyprawa ziele angielskie

Atlas Smaków
Indycze golonko z cebulą, kolendrą i limonką 111

zwykłe indycze mięso w smaczne, takie inne danie. Też jesteście spontaniczni w kuchni? Czasami można wyczarować codzienną niecodzienność…         Składniki (na 3 porcje): 3 indycze golonka 3 limonki 2 duże cebule 1 główka czosnku 1i1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego estragonu 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka kremu balsamicznego pieprz czarny sól(...)mięso będzie kruche. Ostatnie 15-20min polecam piec z termoobiegiem. W trakcie pieczenia obracać mięso i polewać powstałym sosem. Smacznego!   Artykuł Indycze golonko z cebulą, kolendrą i limonką pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA - NAJLEPSZA, SPRAWDZONA RECEPTURA 206

Oczywiście ilości można powielać, u nas bywa z 2-3 krotnej, ostatnio nawet 4-krotnej ilości. Składniki: - 2 kg łopatki wieprzowej - 0,5 kg karkówki - 0,2 kg golonki bez kości i skóry (można zastąpić karkówką) - 0,9 kg podgardla (u nas dość chude) - 0,4 kg chudego boczku bez skóry - 3 łyżeczki dobrego czarnego pieprzu - 3 łyżki soli himalajskiej(...)osuszyć, okroić (gdy jest taka potrzeba) błony- od łopatki, chrzęści- od boczku, pokroić na mniejsze kawałki. Waga mięs jest już po ewentualnym okrawaniu. Mięso I gatunku (karkówkę, łopatkę i golonkę) zmielić na dużych oczkach sitka maszynki do mielenia. Mięso II gatunku (podgardle i boczek) zmielić dwukrotnie: raz na dużych oczkach i drugi raz na średnich (kiełbasa lepiej wiąże

Smaczne Zdrowe
szybkowar-galareta wieprzowa z czosnkiem niedźwiedzim... 160

Składniki: golonka wieprzowa 1 większa, biodrówka 1 kg, łopatka wieprzowa 50 dag, włoszczyzna 1/2 pęczka, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 3 litry, czosnek niedźwiedzi  2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet 1 łyżeczka pozostały wywar i włoszczyznę można wykorzystać np. do zupy fasolowej czy grochowej = z golonki opalić włosy

W Mojej Kuchni Lubię
GOLONKI Z KURCZAKA W SOKU Z POMARAŃCZY Z PUREE Z BROKUŁA 136

PRZYGOTOWANIE :  Pałki z kurczaka myjemy, obcinamy górne chrząstki i tworzymy małe golonki z kurczaka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.  Podpiekamy z każdej strony na oleju, wlewamy sok z pomarańczy i dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie konieczności dolewamy soku, kiedy całkowicie się zredukuje i skarmelizuje danie jest gotowe.  Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)miękkości, odcedzamy i dodajemy masło, blendujemy. Na talerz wykładamy porcję puree, na to kładziemy 2 golonki i polewamy odrobiną sosu pomarańczowego. Podajemy z ulubioną surówką i kiełkami.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
” Kozacka ” kiełbasa dojrzewająca 202

height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 kg świeżej ,chudej łopatki 0,5 kg świeżego boczku – dość tłustego 1 świeża , golonka tylna 1 łyżka, mielonej , gorczycy brązowej 5 suszonych papryk habanero ( trzeba je zmielić ) 4 czubate łyżki ,ostrej , papryki mielonej 2 czubate łyżki soli naturalne jelita do kiełbasy Mięso z łopatki , kroimy(...)plastry , obijamy każdy tłuczkiem , tyle ,żeby naruszyć włókna mięsa , nie rozklepujemy na kotlety Tak obstukane, kroimy w grubą kostkę ( 2 x 2 cm ) . Boczek mielimy maszynką o grubych oczkach . Golonkę pozbawiamy skóry , ale odcinamy z niej tłuszcz , zdejmujemy mięso z kości . Mielimy mięso i tłuszcz maszynką na najmniejszych oczkach . Wszystkie mięsa łączymy ze sobą w misce , dodajemy zmielone , suszone habanero

Ogrodnik w podróży
Golōnka ze piwym 2 (Golonka piwna 2) 142

laurowych 10 ziarenek 11 wcześniej 12 włóżcie 13 dajcie 14 Ô = ło 15 wyjmijcie 16 piekarnika 17 jej 18 macie 19 przypiekły 20 przepis Artykuł Golōnka ze piwym 2 (Golonka piwna 2) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Bigos na wędzonej golonce 159

Blueberry Corner by "jagodzianka" Bigos na wędzonej golonce – aromatyczny i pyyyszny. Bigos pierwszy raz pojawił się wśród naszych przodków (około XV), w ramach … Przeczytaj cały artykuł Post Bigos na wędzonej golonce pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Rolada z indyka 219

Surowiec -jeden udziec z indyka -skóra z golonki Przyprawy i materiały pomocnicze -35 g soli na litr wody i kg mięsa -35 g peklosoli na litr wody i kg mięsa -4 g pieprz młotkowany z kolendrą -0,5 g /kg pieprz cayenne -0,2 g/kg oregano -0,2 g/kg bazylia -0,2 g/kg tymianek -6 g/kg czosnek świeży wyciśnięty przez(...)praskę -sznurek wędzarniczy -folia celulozowa -siatka do wędlin Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą wycinamy kość i usuwamy skórę peklujemy na mokro 24 godz. Skórę z golonki nacieramy solą .Po tym czasie mięso i skórę płuczemy. Pozyskujemy same chude mięsko, usuwany błony i ścięgna .Mięso kroimy w grubą kostkę 4 na 4 cm i traktujemy je tłuczkiem

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Metka wędzona wieprzowo-wołowa 335

SUROWIEC -boczek bez skóry nie za chudy 0,5 kg -karkówka 0,5 kg -jedna golonka 1-1,2 kg -wołowina u mnie z łopatki 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 22 g/kg -cukier 1,5 g/kg -pieprz czarny 2,5 g/kg -papryka słodka 1,5 g/kg -papryka ostra 0,5 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę 2 g/kg(...)peklujemy pekosolą zgodnie z gramaturą w przepisie przez 24-48 godz. w lodówce 4-8 stopni. Następnie rozdrabniamy sitkiem 2,5-3 mm. Mięso z golonki mielimy dwukrotnie. Do zmielonego farszu dodajemy stopniowo przyprawy i dokładnie mieszamy. Napełniamy osłonki . Po tej czynności batony kiełbasy wkładamy do lodówki na 12-24 godz. Przed wędzeniem batony wyciągamy z lodówki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Galareta drobiowa 187

zajadam. Na blogu znajdziecie przepis również na galaretę wieprzową. Jeśli lubicie to zapraszam po przepis. Może i Wy skusicie się na galaretkę? Składniki: 1kg kurzych łapek lub skrzydełek 1 golonka z indyka 2 udka z kurczaka 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki żelatyny sól pieprz Do garnka włożyć golonkę z indyka

O kuchni z uczuciem
Domowy pasztet z indyka z czarnuszką i suszonym pomidorem 197

suszonych pomidorów wyszedł po prostu pyszny. Ostatnimi czasy ograniczyliśmy kupowanie wędlin w sklepie i tworzymy coś swojego, żeby choć troszkę było zdrowiej :-). Życzę Wam udanego weekendu :-). Składniki: 2 większe golonki z indyka ok 400 g wątróbki z indyka 2 większe marchewki 1 większa pietruszka kawałek selera ok 2 łyżeczki czarnuszki ok 8 sztuk suszonych pomidorów (suchych, nie w oleju(...)cebule 3 ząbki czosnku 2 kajzerki sól pieprz 2 liście laurowe Do większego garnka nalewam wodę, daję golonki, marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe i gotuję. Jak mięso i warzywa będą miękkie, wyjmuję z rosołu, studzę. Mięso obieram. W  międzyczasie smażę na maśle klarowanym wątróbkę i cebulę. W szklance bulionu mączę 2 kajzerki. Wszystkie składniki musimy zmielić. Ja dawałam

kruche babeczki
Golonki z indyka w sosie pomidorowym. 171

Witajcie: ) Moja rodzina uwielbia mięso, wiec co rusz muszę wymyślać coś nowego :) dzisiaj proponuję golonki z indyka w sosie pomidorowym, pyszne aromatyczne.Można je podać z ziemniakami, ryżem lub dowolną kaszą. Zapraszam :)  Składniki : 4 golonki z indyka sól, pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazylii domowa vegeta do oprószenia mięsa 2 ząbki czosnku 1 l sosu pomidorowego najlepiej swojskiego

Sama słodycz i szczypta chili
Galareta wieprzowa 330

SUROWIEC -2 duże golonki -4 nóżki -1,5 kg skórek wieprzowych -4 marchwie -2 pietruszki -1 cebula -6 ząbków czosnku -1 seler -włoszczyzna suszona 3 łyżki -mieszanka suszonych ważyw 3 łyżki ILOŚĆ PRZYPRAW DO SMAKU -sól -pieprz czarny mielony -pieprz ziołowy -8 liści laurowych -1 łyżeczka ziela angielskiego w kulkach -1 łyżeczka pieprzu kolorowego w kulkach WYKONANIE Golonki,nóżki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa grochowa 194

wolnym powietrzu. Mój syn był ostatnio na takiej wycieczce, gdzie częstowali uczestników wojskową grochówką. Tak nabrałam apetytu, że musiałam ugotować garnek tradycyjnej grochówki. Składniki 1 wędzone żeberko 1 mała golonka wieprzowa 2 szklanki łuskanego grochu 3 litry wody 5 średnich ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 1 liść laurowy 1 łyżka majeranku 3 ziela angielskie sól pieprz Do garnka wlać wodę(...)włożyć golonkę, żeberko i ugotować do miękkości pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do zupy, wsypać groch, ziele angielskie, liść laurowy, sól , pieprz i gotować do miękkości warzyw. Na koniec podsmażyć na łyżce masła cebulę drobno posiekaną. Wszystko przełożyć do garnka z zupą, doprawić majerankiem. Zagotować. W razie gdy zupa jest

O kuchni z uczuciem
Zimne nóżki - galareta wieprzowo drobiowa 174

małe porcyjki galaretę przygotowuję w silikonowej formie na babkę dzięki czemu mam idealne porcyjki bez zbędnych kubeczków, miseczek itp...  Zimne nóżki - galareta wieprzowo drobiowa Składniki : 1 tylnia golonka około 1 kg 4 nózki wieprzowe 500 g piersi z kurczaka 2-3 średnie marchewki 1-2 pietruszka 1/2 pęczka natki pietruszki 1-2 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego(...)sól i pieprz do smaku przyprawa w płynie do smaku Przygotowanie : Do dużego garnka przekładamy umyte piersi z kurczaka, golonko i oczyszczone nóżki. Zalewamy wodą około 2 cm nad wysokość mięsa. Dodajemy obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie oraz około 2 łyżeczki soli.  Gotujemy przez 2 godziny po czym dodajemy połowę natki pietruszki i doprawiamy pieprzem. Całość gotujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Flaki wołowe 187

miękkości. Na przygotowanie flaków trzeba zarezerwować wiele godzin, jednak warto, to prawdziwa uczta smaków, ponadto  jesteśmy zaprowiantowani na wiele dni. Składniki: flaki - 1-1,2 kg 2 golonki z indyka 2 grzbiety z kurczka 4 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 mały por 3 listki laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka stołowa słodkiej papryki(...)proszku 1 łyżeczka papryki ostrej świeży imbir 4-5 cm kawałek 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżka majeranku Wykonanie: opłukane  grzbiety kurczaka i indycze golonki zalać zimną wodą i zagotować. Zdjąć szumowiny. Dodać obrane warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Miękkie już warzywa wyłowić z rosołu i odłożyć na bok. Po czasie wyłowić również mięso. Odzielić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 101

Bardzo spodobało nam się połączenie kapusty kiszonej z winogronem, więc postanowiliśmy połączyć ją z mięsem.    Składniki 1 golonka indycza 250 g kiszonej kapusty 2 szalotki 1 łyżka masła 1/2 szklanki soku winogronowego 50 g orzechów włoskich 50 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu sól, pieprz     Ciasto: 250 g mąki 1 łyżeczka masła 200 ml wrzącej(...)wody Omasta: 75 ml oleju z suszonych pomidorów 1 pęczek szczypiorku   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Golonkę indyczą płuczemy, nacieramy solą, pieprzem i zapiekamy w 180°C przez 90 min. Oddzielamy mięso od kości. Szalotki drobno siekamy, szklimy na maśle, podsmażamy z kapustą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Winogrona obieramy ze skórki, usuwamy pestki

R'n'G Kitchen
Kaszanka domowa (parzona) 217

Surowiec i materiały pomocnicze -serce wiepszowe szt.1 -golonka z kością szt.1 -skórki wiepszowe 1 kg (najlepsze smalone słomą daje nam piękny zapach i lepszy smak) -wątroba 1 kg -ścinki wieprzowe 1 kg -płuca 0,5 kg -podgardle  0,5 kg -jelita wieprzowe rozmiar dowolny (u mnie gruby kaliber) -kasza gryczana prażona 400 g (4 woreczki) -przędza wędzarnicza -krew(...)samym wywarze.Gdy wszystko wystygnie wątrobe kroimy w kostkę 0,5-max 1 cm ,podroby,skórki i podgardle rozdrabniamy na sitku 3 mm ,a mięso z golonki i ścinki wieprzowe na sitku 4 mm.Wywar zatrzymujemu będzie nam potrzebny.Rozdrobniony surowiec dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Teraz zabieramy się za gotowanie kaszy w naszym wywarze.Do mniejszego garnka wlewamy  1 litr wywaru w razie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Galart. Zimne nóżki 134

prostu kwestia gustu. Ważny jest sposób przyrządzenia jak również podania. Idealnie komponują się z cytryną lub octem. Smacznego!  Galart. Zimne nóżki Składniki: 2-3 nóżki wieprzowe 2 golonki woda  4 listki laurowe sporo pieprzu, sól marchew cebula pietrucha groszek zielony jajka  Sposób wykonania:  Najpierw nóżki i golonkę czyszczę.Wkładam do garnka, zalewam taką ilością wody

Smaki Natalii
Roladki z golonek indyka (z bazylią, czosnkiem i marchewką) 171

każdy sobie z nim poradzi. Zapewniam, że efekt (pomimo prostoty) zaskakuje - pozytywnie! Poniżej podam przepis na 1 roladkę, a Wy dostosujcie ich ilość do własnych potrzeb. (1 sztuka) 1 golonka z indyka (średnia) 5 listków świeżej bazylii 3 ząbki czosnku 1 marchewka (mała, lub kawałek większej) 1 łyżeczka soli Dodatkowo: olej Golonkę z indyka dokładnie umyć, rozciąć i pozbawić kości

Di gotuje
Golonka w kapuście kiszonej 156

ochotę więc podzielę się takim :-) Jeśli nie zdążycie dziś, to mam nadzieję, że skusicie się w kolejnych dniach, bo naprawdę warto...  SKŁADNIKI ok. 500 g golonki (samo mięso, bez kości) ok. 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 łyżka smalcu 2 liście laurowe 3 - 4 ziela angielskie sól, pieprz Mięso kroimy w niewielkie kawałki, cebulę(...)ziele i dusimy pod przykryciem aż warzywa i mięso staną się miękkie. Dodajemy kapustę, mieszamy i dusimy do czasu aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną golonkę możecie podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi albo z pieczywem

Czary - gary w kuchni
Golonka w sosie z ziarnami pieprzu 106

jabłkami... I gdzie ona to mieści? Tak czy owak raduje się serce rodzica na widok takiego apetytu :-) A sos robi się tak: SKŁADNIKI ok. 400 g mięsa z golonki (bez kości) 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach sól 1 łyżka mąki ok. 200 ml wody Mięso myjemy, osuszamy i kroimy(...)mieszając rózgą (dzięki temu w sosie nie zrobią się paskudne grudki). Do gotowego sosu możecie dołożyć mięso lub ułożyć je na talerzu i dopiero wtedy polać sosem. Tak przygotowana golonka bardzo dobrze komponuje się z kaszą jęczmienną, ale to oczywiście kwestia smaku i upodobań

Czary - gary w kuchni
Żurek wielkanocny 135

chlebie, dzięki czemu zyskiwał jeszcze głębszy i pełniejszy smak. Ja zaserwowałam dzisiejszy żurek na talerzu, ale gwarantuje, że jest on równie smaczny. Mój żurek przygotowałam na wywarze z wędzonej golonki gotowanym przez całą noc w wolnowarze ;) Czy możecie wyobrazić sobie smak i zapach tego rosołu? Coś niesamowitego! Dzięki takiej bazie żurek odznacza się niezwykle głębokim smakiem i wspaniałym aromatem. Polecam(...)Składniki : 2 litry rosołu, bulionu lub wywaru z wędzonki (u mnie rosół z wędzonej golonki) 4 surowe kiełbaski (białe, ja użyłam lokalnych, brytyjskich kiełbasek z ziołami) 100-150g boczku 1 cebula 2 rozgniecione ząbki czosnku kilka ziaren czarnego pieprzu                                   1-2 łyżeczki

Codzienne Gotowanie
Świnki - zimne nóżki - galareta wieprzowa 271

SKŁADNIKI nóżka wieprzowa golonka wieprzowa 2 marchewki pietruszka cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz, sól łyżeczka żelatyny puszka zielonego groszku do przyozdobienia 2 grubsze plastry szynki kilka ciemnych oliwek 8 goździków sałata karbowana pomidory koktajlowe koperek cytryna SPOSÓB PRZYGOTOWANIA     Oczyszczone i umyte mięso zalewamy zimną wodą, tak by mięso nie wystawało. Dodajemy ziele, liście(...)Gotujemy na małym ogniu. Po dwóch godzinach dodajemy marchew, pietruszkę, cebulę, solimy i pieprzymy. Gotujemy jeszcze przez godzinę. Wyciągamy nóżkę i golonkę z wywaru. Przecedzamy wywar i rozpuszczamy w nim łyżeczkę żelatyny, dokładamy pokrojoną w    kostkę  marchew i zielony groszek.  Mieszamy i wlewamy do małych plastikowych butelek z szeroką szyjką (np. po NESTEA

Przepisy Kulinarne
GALARETA DROBIOWO - WIEPRZOWA 165

Składniki: 2 udka z kurczaka 1 nóżka wieprzowa 1 golonka wieprzowa 3-4 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 1 mały por 1 cebula 1 główka czosnku 4 liście laurowe 10 ziaren pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 1 op. żelatyny 2 jajka sól pieprz natka pietruszki cząstki cytryny do dekoracji ocet Sposób przygotowania: Nóżkę opalić, starannie oczyścić, umyć i sparzyć(...)Golonkę również umyć, włożyć do garnka wraz z nóżką, zalać wodą.  Dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i gotować ok. 1-1,5h. Z kolei do garnka dodajemy udka, włoszczyznę, w razie potrzeby dolewamy wodę i gotujemy do całkowitej miękkości, ok. 1,5h. Wywar odcedzamy doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy do niego żelatynę.  Mięso obieramy

Prosto i Smacznie z Anetą
Galaretka drobiowo- wieprzowa z jajkiem 139

moim stole. Jest trochę pracochłonna, ale efekt końcowy jest wart poświęcenia. Galaretkę podaję z pieczywem, skropioną octem lub cytryną.  SKŁADNIKI: 2 nóżki wieprzowe, 2 udka z kurczaka, 1 golonka przednia bez skóry i kości, 1 marchew, 1 pietruszka,  3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżka domowej przyprawy warzywnej, 2 łyżki żelatyny, 4 łyżki groszku konserwowego(...)jajka, sól, pieprz, natka pietruszki, woda. PRZYGOTOWANIE: 1. Nóżki, udka i golonkę przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę warzywną. Mięso zalewam wodą. Gotuję około 2,5 godziny na małym ogniu. Pół godziny przed końcem gotowania dodaję obraną marchewkę i pietruszkę.  2. Ugotowane mięso i warzywa wyjmuję. Wywar przecedzam przez sitko. Dodaję żelatynę, sól i pieprz

Tradycyjna kuchnia Kasi
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 164

górnymi drogami oddechowymi i cukrzycą. ---------- Przepisy zgłoszone do akcji w Mikserze Kulinarnym: Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie i "Zostań(...)ogrodzie Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" autorka: Badylarka  | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie

Weekendy w domu i ogrodzie
Szynka i boczek w skórze od golonki 257

PRZEPIS Składniki -skóra z golonki dość duża -800 g szyki mogą byś ścinki -400 g boczku -ugotowane  skórki wieprzowe zmielone na drobnym sitki fi 2mm 2-3 łyżki (nie koniecznie ja dałem) Przyprawy -sól lub peklo sól 18 g/kg mięsa -pieprz biały 2 g /kg mięsa Wykonanie Przygotowane mięso myjemy osuszamy tniemy na kawałki różnej wielkości .Delikatnie uplastyczniamy tłuczkiem(...)wyrabiamy dodając odrobinę wody.Mieszamy co 12 godz.Po 48 godz.dodajemy pieprz biały i zmielone skórki dokładnie mieszamy aż mięso będzie się kleić w razie potrzeby dajemy troszkę wody.Skórę z golonki napełniamy naszym mięsem i wkładamy w woreczek i szynkowar.Szynkowar wkładamy do lodówki na 24 godz.następnie parzymy Parzenie W wodzie 70-75 i do momentu gdy mięso w środku będzie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka z mięsem mielonym z szynkowara 191

sobie, że zacznę robić kiełbasy. Tu w Anglii nie lubię kupować kiełbas, wszystkie smakują tak samo. Trochę się bałam bo robiłam tak pierwszy raz, ale się udało wyszła pycha. Golonkę przeciąć na pół, wyciąć kość i odciąć skórę. Mięso pokroić na małe kawałki i każdy lekko rozbić. Wrzucić do dużej miski. Dodać mięso mielone, pieprz ziołowy, zmiażdżone ząbki czosnku, chilli

Kuchnia Pokoleń
Salceson w osłonce termokurczliwej 388

Przepis  -na około 5,5 kg salcesonu.Kupujemy mięsko dwie golonki,pół głowy świnki,cztery ozory,cztery nerki,pół kilo płucek,trzy nóżki.pół kilo skórek. Przyprawy - Peklosól,sól,pieprz czarny,biały i ziołowy.majeranek,czosnek świeży wyciśnięty przez praskę.Ja dodatkowo użyłem pieprz ziołowy białowieski i przyprawa puszczańska ziołowa. Wykonanie:  Wykrawam chude mięsko ile się da najwięcej(...)golonek głowy i pekluje peklososą 20 g na jeden kg mięsa.Resztę składników zasypuje solą na 24-48 godz u mnie to było 33 godz.Po tym czasie płuczemy wszystko dokładnie w zimnej wodzie z soli.Płuca,nerki i ozory odparzam trzy razy po 10 min pamiętając o tym że ozorki trzeba pozbawić skóry a nerki pozbawić białych części ze środka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson 236

Przepis  -na około 5,5 kg salcesonu.Kupujemy mięsko dwie golonki,pół głowy świnki,cztery ozory,cztery nerki,pół kilo płucek,trzy nóżki.pół kilo skórek. Przyprawy - Peklosól,sól,pieprz czarny,biały i ziołowy.majeranek,czosnek świeży wyciśnięty przez praskę.Ja dodatkowo użyłem pieprz ziołowy białowieski i przyprawa puszczańska ziołowa. Wykonanie:  Wykrawam chude mięsko ile się da najwięcej(...)golonek głowy i pekluje peklososą 20 g na jeden kg mięsa.Resztę składników zasypuje solą na 24-48 godz u mnie to było 33 godz.Po tym czasie płuczemy wszystko dokładnie w zimnej wodzie z soli.Płuca,nerki i ozory odparzam trzy razy po 10 min pamiętając o tym że ozorki trzeba pozbawić skóry a nerki pozbawić białych części ze środka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka zapiekana w kapustach trzech 172

Danie zrobiłam pod wpływem chwili znajdując w lodówce brukselkę i nie mając innego pomysłu na nią. W rezultacie danie wyszło pysznie i dlatego polecam tak podaną golonkę. Mięso upieczone w kapuście jest soczyste i delikatne. Golonka zapiekana w kapustach trzech. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
szybkowar-fasolka Jasiek na goloneczkach przednich... 123

cukier 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki,liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, ocet jabłkowy 3 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku, golonki 2 sztuki/przednie, woda 5 szklanek fasolę Jaś na całą namoczyć w wodzie, następnie wodę odlać, w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na smalcu zrumienić kiełbaskę pokrojoną z cebulką(...)czosnkiem, dać przecier pomidorowy i podsmażać z 2 minuty mieszając, wsypać fasolę, pozostałe przyprawy, dać golonki i wlać wodę szybkowar zamknąć i od chwili zasyczenia pary gotować 45 minut na małym ogniu tak, aby cisnienie nie opadło, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie fasolka najlepiej smakuję na drugi dzień, przejdzie smakami przypraw, wciągnie jeszcze wywar i jest bardzo miękka - można

W Mojej Kuchni Lubię
Galaretka wieprzowa... 149

Galaretka wieprzowa...  Potrzebne będą: 2 duże golonki włoszczyzna 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu  kostka rosołowa sól, pieprz żelatyna ocet do smaku Golonkę myjemy, wrzucamy do garnka, włoszczyznę obieramy i dokładamy do garnka, dodajemy przyprawy. Kiedy mięsko jest już miękkie, obieramy mięso od kości. Mielimy je maszynką na większym sitku. Przekładamy zmielone mięso do garnka

Pelusiowa Kuchnia
Galaretka z nóżek wieprzowych 131

rodzinnym przepisem i przygotować   galaretkę własnoręcznie. Oto tego efekty :) Składniki na 6 małych salaterek (a wg. mojego dziadka – bolków – tak przezywał salaterki) : 2 nóżki wieprzowe – nieduże 1 golonka – średnia 2 marchewki – średnie 1 pietruszka – mała 1 ząbek czosnku - duży 3 liście laurowe – małe 10 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego ½ łyżki soli pieprz mielony – do smaku W dużym garnku(...)zagotować 2/3 garnka wody. Włożyć mięso i doprowadzić wszystko do wrzenia. Wodę wylać, mięso wyjąć, oskrobać i oczyścić, a następnie wypłukać pod bieżącą wodą. Oczyszczone nóżki i golonkę włożyć z powrotem do garnka, zalać zimną wodą do pełna – mięso musi być dobrze zanurzone, a wody powinno być znacznie na zapas, gdyż odparuje się przy gotowaniu . Doprowadzić wodę z mięsem

Grunt to przepis!
Galareta wołowo-wieprzowa 131

Wersja tradycyjnej galarety , ale tym razem z przewagą wołowiny i agarem ( zastępuje żelatynę ) Składniki 1 golonka wieprzowa 1 nóżka wieprzowa ogon wieprzowy kg wołowiny extra 4 duże marchewki 1 duża pietruszka średni seler 1/2 małego pora - biała część opieczona cebula 4 ząbki czosnku 22 g agar- agar sól pieprz mielony jałowiec pieprz ziarnisty ziele angielskie liść laurowy Przygotowanie   Golonkę

R'n'G Kitchen
galaretka z golonki i biodrówki... 169

Składniki: golonka wieprzowa 80 dag, biodrówka 80 dag, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 2 łyżeczki, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 2 litry golonkę zalać wodą, zebrać szumy i gotować z 1 godzinę na niedużym ogniu, następnie dodać biodrówkę, ziele angielskie, liście laurowe, włoszczyznę, kucharka, pieprz i gotować do miękkości mięsa na niedużym

W Mojej Kuchni Lubię
NÓŻKI W GALARECIE 177

gotowanie mięsa. W wielu przepisach jednym ze składników jest żelatyna. Mnie jest ona niepotrzebna. W nóżkach wieprzowych jest wystarczająca ilość kleju, aby nóżki się związały. Składniki: 2 golonki wieprzowe 2 nóżki wieprzowe włoszczyzna (marchewka, por, seler, pietruszka) 4 liście laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 6 ząbków czosnku sól pieprz Nóżki i golonkę umyłam i oczyściłam.    Przełożyłam

potrawyregionalne
Rosół z indyka 175

swojskiej kury to oczywiście rosół musi być. Dzisiaj kolej na indyka. W zasadzie to bardziej wywar z mięsa z delikatną nutą warzywną, dzieciom i Tatowi bardzo posmakował. 1 golonka z indyka 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 0,5 selera sól pieprz czarny szczypta lubczyku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Golonkę umyć, włożyć do zimnej

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Goloneczki i żeberka w piwie 131

oraz pokrojoną cebulą. Pozostawiamy do zamarynowania ( minimum 30 minut ).Garść suszonych grzybów zalewamy niewielką ilością gorącej wody, przykrywamy ( grzyby moczymy ). Mięso podsmażamy na patelni z każdej strony.  Podsmażone golonki i żeberka układamy w naczyniu do pieczenia. Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, podobnie jak seler i dodajemy do mięsa. Dalej dodajemy kolejne składniki por, natkę pietruszki i liście selera(...)podpiekamy z drugiej strony, podlewamy drugą częścią piwa. Przykrywamy folią aluminiową Pieczemy w piekarniku  w sumie  razem około 2 godzin w temperaturze 190 o C do miękkości golonek. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Zimne nóżki, czyli galaretka z nóżek. 136

zjadł prawie cały słoik!!! Muszę znaleźć lepszą kryjówkę, bo w takim tempie na Święta zostaną tylko wspomnienia!!! Składniki na zimne nóżki 5 nóżek wieprzowych (około 2,5 kg) 1 golonka wieprzowa (tylna) 50 dag wołowiny bez kości (może być oczywiście więcej) 50-60 dag włoszczyzny (pietruszka, mały seler, cebula i kilka marchewek) 5 liści laurowych 6-8 ziaren ziela angielskiego(...)łyżeczki pieprzu ziarnistego 6-8 ząbków czosnku 1 łyżka żelatyny (dla pewności) sól pieprz      Nóżki, golonkę i wieprzowinę czyścimy, zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, łyżkę soli, stawiamy na małym ogniu i gotujemy około 3 godziny. Po tym czasie dodajemy obrane i warzywa, pokrojony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i gotujemy jeszcze 1 godzinę

Rozpustne gotowanie
Golonka gotowana we własnym sosie. 192

mówiąc po chwili przygotowywań "samo się robi". Efekt jest niesamowity, mięso mięciutkie, soczyste, aromatyczne, pachnące czosnkiem i tymiankiem, a wszystko to skąpane w kremowym, aksamitnym sosie... Polecam!!! Składniki na golonkę gotowaną we własnym sosie 1 kg golonki wieprzowej bez skóry i kości (czyli samego mięska) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego

Rozpustne gotowanie
Galareta wieprzowa z dodatkiem wołowiny 169

Moja wersja galarety na ostro Składniki 1 golonka wieprzowa 2 nóżki wieprzowe przednie ogon wieprzowy pół kg wołowiny extra 4 duże marchewki 1 duża pietruszka średni seler 1/2 pora - biała część opieczona cebula 4 ząbki czosnku sól pieprz ziele angielskie , jałowiec , pieprz ziarnisty , liść laurowy natka pietruszki Przygotowanie   Golonkę , nóżki , ogon dokładnie umyłem ,włożyłem do garnka ,zalałem zimną wodą

R'n'G Kitchen
Tuszonka z golonki 194

kilku litrów tych małych, czarnych kuleczek. W przerwie siadało się na pniu i zajadało tuszonką ze słoika z ogórkiem małosolnym lub pomidorem. Smak pamiętamy do dziś.     Składniki: -golonka -solanka, jak do mięs pieczonych Golonki pozbawiamy kości i na dobę zanurzamy w solance. Pamiętajmy, że jest ciepło, więc naczynie z mięsem wstawiamy do lodówki. Po dobie mięso wyjmujemy

Maminek kulinarny
Zupa kalafiorowa na golonce z indyka 218

Składniki: 2 golonki z indyka 1 pęczek włoszczyzny 4 ziemniaki 1 kalafior 1 śmietana 30% 1 łyżkę octu winnego 2 listki laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego pęczek świeżego kopru sól i pieprz do smaku Wykonanie: Golonki myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka zalewamy 3 litrami wody, dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela angielskiego, gotujemy 30 minut. Podczas gotowania wrzucamy obraną oraz pokrojoną

kgwjanczewo
Kotleciki mięsno gryczane z sosem pieczarkowo koperkowym 175

przez ekran poczuć smak. Jak  wykonacie  zadanie, to zapewne każdy od rodziny za pyszny obiad 6 dostanie.  Składniki: 250 g ugotowanego mięsa (np. golonka z indyka), 150 g kaszy gryczanej, 2 cebule, 1 ugotowana marchew, 1 ugotowana pietruszka, 1 łyżka płaska przypraw toskańskich, 1 łyżka igiełek świeżego tymianku, 2 małe jajka, 4 -5 łyżek mąki pszennej, bułka(...)sosu sojowego. Jeśli wcześniej byśmy posolili i później dodali sosu sojowego, okazało by się, że sos może być zasłony. Kotleciki gryczane z mięsem: Kaszę gotujemy do miękkości, studzimy. Ugotowaną golonkę oddzielamy od kości i kroimy bardzo drobno (można zmiksować lub jak ktoś woli zmielić). Marchew i pietruszkę rozgniatamy za pomocą widelca. W dużej misce mieszamy mięso z kaszą, usmażoną wcześniej

Moniki Smakołyki
Biała kaszanka 143

Smakowita, prawda, że apetycznie wyglądająca, to przykład tradycyjnego wyrobu domowego, w warunkach domowych możliwa do wykonania, stanowi doskonały przykład, że "swojskie - najlepsze"! Składniki: 2 kg głowizny 4 golonki z dzika 1 kg skórek świńskich 1 kg kaszy gryczanej 1 kg kaszy wiejskiej 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 główka czosnku 3 łyżki majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej(...)łyżeczki pieprzu ziołowego sól i pieprz świeżo mielony Ponadto  Opakowanie jelita cienkiego Wykonanie: Głowiznę golonki oraz skórki świńskie myjemy dokładnie, wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie gotujemy około 1 godziny. Wyjmujemy z garnka tylko skórki świńskie. Pozostałe mięso gotujemy do czasu, aż będzie miękkie. Ugotowane mięso lekko studzimy, mielimy w maszynce do mięsa

kgwjanczewo
drobiowo-wieprzowe z szynkowaru 159

Składniki: 1 kg mięsa od szynki 1/2 kg boczku świeżego 1/2 kg fileta z kurczaka 1/2 kg golonki z indyka 40g peklosoli / można dodać zwykłą sól / 25 g żelatyny pieprz  czarny do smaku  majeranek 7g pieprz ziołowy do smaku  1 kopiasta łyżka cukru 6 ząbki czosnku roztartych z szczypta soli w moździerzu 1 szklanki  bardzo zimnej(...)wody      Wykonanie Mięso od szynki  i pierś  pokroić w kostkę( ok 1cm). Boczek i golonkę z indyka zmielić maszynką do mięsa( duże oczka).  Przesypać solą peklową i odstawić do lodówki na 24 godziny .Na drugi  dzień dodać,suchą żelatynę, cukier,majeranek, czosnek pieprz, i dolać zimną wodę.  Całość wyrabiać dokładnie rękoma

w mojej kuchni
Kiełbasa resztkowa z szynkowaru 224

waga mięsa podana po oczyszczeniu go z błon i ścięgien łącznie 0.65 kg 0.2 kg chudego mięsa z szynki 0.2 kg mięsa z łopatki 0.15 kg mięsa z golonki wieprzowej 0.1 kg chudego podgardla 12 do 15 gramów soli peklowej w zależności od upodobań smakowych (do obliczeń korzystałem z kalkulatora na stronie sklepu naszego Kolegi Miro - link do kalkulatora(...)szynkowaru lub osłonka barierowa Przygotowanie Mięso z szynki i łopatki pokroić na małe kawałki o  wymiarach około 1,5x1.5 cm i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Mięso z golonki i podgardla zmielić dwukrotnie na sitku 2,5 mm, dodać zimną wodę i dokładnie wyrobić aż mięso wchłonie wodę i zacznie kleić się do rąk. Dodać pokrojone mięso z szynki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Galareta drobiowa w kształcie jajek 154

Galareta w skorupkach jajek, to naprawdę  doskonały sposób na to, by zadziwić naszych gości. Spróbujecie przy okazji przygotowania galarety zrobić takie  popisowe danie- nic trudnego. SKŁADNIKI: 2 golonki indycze lub inne mięso włoszczyzna 8 łyżeczek żelatyny na litr wywaru 2 liście laurowe 2 litry wody groszek , kukurydza, koperek sól , pieprz do smaku Dodatkowo wydmuszki(...)Rozbić od szerszej części. WYKONANIE : Golonki indycze zalewamy woda, po zagotowaniu i zebraniu szumu dodajemy włoszczyznę listek. Gotujemy ,aż mięso będzie odchodzić od kości. Studzimy. Wydmuszki wyparzamy wrzątkiem i układamy w wytłaczance. Do sroka wrzucamy odrobinę groszku, kukurydzy, pokrojonej marchewki. osobiście lubię smak koperku , wiec również dodaję. Mięso dokładnie rozdrabniamy i wrzucamy do wydmuszek, zalewamy wywarem. Odstawiamy w chłodne miejsce

W kuchennym oknie Ewy
szynkowar-drobiowa Rozkoszna delikatna wędlina... 208

Składniki: pierś kurczaka 55 dag, golonka indycza 25 dag, peklosmaczek K 2 płaskie łyżeczki, przyprawa Rozkoszna 3 łyżeczki, żelatyna wieprzowa 2 łyżeczki, woda zimna 200 ml pierś pokroić na kawałki 4-6 cm, mięso z golonki indyczej bez skóry obrane z kości i chrząstek pokroić na mniejsze kawałeczki, wsypać do miski dodać peklosmaczek, żelatynę, przyprawę Rozkoszna, wodę i wszystko ręką

W Mojej Kuchni Lubię
Kasza jęczmienna z soczewicą 161

Danie genialnie proste i smaczne, które zmodyfikowalam tak, jak chciałam. Składniki -kasza jęczmienna z soczewicą od  SYS -sok pomidorowy bez chemii, naturalny -2 łyzki włoszczyzny suszonej  SYS -golonka z indyka Przygotuj wywar- zalej wodą golonkę z indyka, wsyp suszoną włoszczyznę, posól. Kiedy wywar bęzie gotowy, usuń mięso i obierz je. Wsyp zawartość opakowania – kaszę jęczmienną z soczewicą

Z Kuchni Do Kuchni
Pulpeciki w sosie warzywno-grzybowym 188

Czasem lekki, zdrowy posiłek może zachwycić niejednego smakosza golonki i moim zdaniem takie właśnie jest to danie. Mój Tato jak wcześniej wspominałam, to prawdziwy niejadek, robiący wyjątek dla golonki właśnie, bardzo je polubił.To rekomendacja najlepsza z możliwych, choć oczywiście bardzo subiektywna. Niemniej bardzo polecam. Składniki:  300 g łopatki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 1 jajko

Gosia gotuje
Świąteczny bigos z suszonymi śliwkami 158

już dzisiaj zapraszam Was na mój świąteczny bigos.  Świąteczny bigos z suszonymi śliwkami  SKŁADNIKI: 2 kg kiszonej kapusty 2 szklanki grzybów suszonych 10 dag śliwek suszonych 1 golonka średnia karczek około 50 dag kiełbasa podwawelska 1 laska 3 łyżeczki koncentratu ziele angielskie liść laurowy vegeta 2 łyżki sól pieprz  PRZYGOTOWANIE: Kapustę kiszoną przepłukujemy, kroimy dość drobno, wkładamy(...)dużego garnka zalewamy wodą do wysokości kapusty, dodajemy vegety, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy koło 20 minut. Następnie dodajemy mięso oraz golonko, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 2-3 godziny mieszając od czasu do czasu. Bigos wyłączamy i zostawiamy do ostygnięcia.  Następnie ponownie podłączamy grzanie i gotujemy przez następną około godzinę, aż mięso będzie się

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Golonka 162

Produkty potrzebne;  Mąka – 200 gram Golonka – KG Vegeta  – 2 łyżki Ziele Angielskie – 3 ziarenka Liść laurowy- 3 listki Sól- Szczypta Czosnek- 2-3 ząbki Piwo- Pół butelki Masło 50 gram Cebula- sztuka pieprz- łyżeczka Sposób przygotowania; W rondlu rozpuszczamy masełko, dodajemy skrojoną cebulkę i czosnek na drobno, szklimy, Wkładamy golonkę, zalewamy wodą i dusimy przez 20 minut Przyprawiamy

pichciszto
GOLONECZKI INDYCZE...W WARZYWACH 138

kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/goloneczki-indyczew-warzywach.html Składniki: 2 golonki z indyka 4 łyżki oleju 1 cebula 3-4 pomidory 2 duże marchewki 3 cukinie 1 łodyga selera naciowego 100 ml śmietanki 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki czosnek zioła prowansalskie sól do smaku (rozpuszczone w odrobinie wrzątku) kilka ziarenek pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy(...)Sposób wykonania                                                       Golonki umyć, osuszyć i bez skóry pokroić  w plastry Wkładamy do garnka i lekko podsmażamy . Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. W tym czasie obieramy warzywa i kroimy

w mojej kuchni
WĘDLINA Z SZYNKOWARA-----la salsiccia CASA 164

Składniki : 30dkg golonki indyczej 40 dkg boczku 80 dkg szynki 4 ząbki czosnku 1,5 łyżeczka soli peklowej 3 łyżeczki żelatyny w proszku 1 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżki przyprawy do mięsa 6 ziaren ziela angielskiego  3 liście laurowe  około 80-100ml wody   pół łyżeczki kolendry Wykonanie : Szynkę umytą i osuszona pokroić w drobną kostkę. Boczek(...)golonkę mielimy ,Wszystkie skladniki łączymy ze sobą ,doprawiając do smaku. Dodajemy przeciśnięty czasnek. Starannie mieszamy .Do szynkowara wkładamy woreczek do ,którego wsadzamy mięsko doprawione i dobrze wyrobione Zakręcamy woreczek zamykamy szynkowar Odstawiamy do lodówki na ok 48 godzin Po tym czasie parzymy ok 1,5 godziny w temp. 75-80 °C Wystudzony -nie otwarty -szynkowar wstawiamy do lodówki Rano mamy

w mojej kuchni
Restauracja Orient Express - opinia 160

dodatkiem rodzynek (37 zł). Mąż zdecydował się na: Tradycyjna zupa cebulowa z dodatkiem białego wina i świeżych ziół serwowana z grzanką zapiekaną z serem (10 zł) i Golonka bawarska proponowana z kapustą zasmażaną z chrzanem i opiekanymi ziemniakami (16 zł). W obu daniach głównych trzeba doliczyć dodatki, bo są one tylko proponowane .  fałszywa zupa z żółwia zupa cebulowa(...)prezentacją, choćby listek mięty się tu przydał. Od czasu Kuchennych Rewolucji wołowina pojawiła się w miejsce baraniny (a szkoda), migdały też niestety są w miodzie tylko z nazwy.  Golonka - chociaż nie prezentowała się zbyt pięknie - była naprawdę smaczna. Do tego świetna kapusta zasmażana i opiekane ziemniaczki. Porcja w sam raz dla głodnego mężczyzny, bo ja na pewno bym sobie

Pasja Smaku