golonka - 990 przepisów (strona:25/66)

Golonka z indyka duszona w warzywach 195

polecam bardzo niedoceniane w kuchni podudzia z indyka. To tanie mięso i znacznie smaczniejsze od piersi, którą bardzo łatwo przesuszyć. Danie przygotowane z podudzi indyka, przyciętych na kształt wieprzowych golonek najlepiej zjeść w domowym zaciszu, bo niestety do zjedzenia trzeba zaangażować paluchy. Podudzia wyposażone są w bardzo twarde ścięgna. I to jedyny minus tego kawałka mięsiwa z indyka. Dziś zapraszam(...)indycze golonki duszone w warzywach - sycące i smakowite danie. Indyk uduszony w warzywach jest mięciutki, dosłownie rozpływa się w ustach, a sos jest bardzo aromatyczny. Dodatkowo aromatyzowałam go kurkumą i imbirem. Zapraszam do przepisu! Składniki: 4 golonki z indyka (około 1,800 kg) sól, pieprz słodka papryka w proszku kurkuma 6 cm kawałek imbiru 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MAŚLANE INDYCZE GOLONKI Z WARZYWAMI 174

moim niedzielnym stole zawitają dzisiaj indycze golonki. O maślanym smaku, z całymi pieczonymi ziemniaczkami i aromatycznymi warzywami. Będzie pysznie.  Składniki: 4 indycze golonki pól kostki masła sól ,pieprz słodka i ostra papryka mielona 2 opakowania mrożonych warzyw ( miks) ok 500 g Wykonanie: *Golonki nacieramy solą i pieprzem, oprószamy paprykami, odstawiamy do lodówki na min 2 godziny. * Mięso układamy

Z Majeczką w kuchni
szybkowar-galaretka wieprzowa... 205

Składniki: golonka wieprzowa 1 kg, nóżki wieprzowe 4 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, cebula 2 sztuki, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 4 sztuki, pieprz czarny ziarnistu 10 sztuk, kucharek 2 łyżki, woda 3 litry, ocet winny 1 łyżka oczyszczone nóżki, golonkę włożyć do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka,pieprz czarny ziarnisty, obraną włoszczyznę, cebulę, wlać wodę, po zasyczeniu(...)galaretkę nalewać do miseczek czy innych pojemniczków, można również do słoiczków i zapasteryzować wywar jeśli zostanie można zamrozić np. do zupy fasolowej,grochowej, ja użyłam do bigosu - galaretka z golonki i nóżek wieprzowych jest smaczna,bez żelatyny, często takie galaretki jemy ze względu na naturalny kolagen, szybkowar skraca czas gotowania co najmniej o 50%, wywar jest klarowny, nie mętny ..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kapuśniak na golonkach 132

0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W zasadzie to golonki miały być tak zwyczajnie zjedzone, jednak przyszedł czas, kiedy naszła ochota na kapuśniak. Wyszedł niesamowicie aromatyczny. Składniki 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3 średniej wielkości ziemniaki(...)golonki wieprzowe pakowane próżniowo natarte przyprawami 500 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego mielony kminek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, golonki, zalewamy zimną wodą (1,5-2 l), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, zagotowujemy, dodajemy odciśniętą

R'n'G Kitchen
szybkowar-golonki kruche i soczyste... 177

Składniki: golonka wieprzowa 4 sztuki średnie, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, cebula 2 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 6 sztuk, kucharek 2 łyżeczki, woda 3/4 litra umyte i osuszone ręcznikiem papierowym golonki wieprzowe natrzeć przyprawą do wieprzowiny, dodać paprykę ostrą, pokrojone cebule, ziele angielskie i liście laurowe, zostawić na 1 godzinę włożyć(...)wlaćwodę i zamknąć szybkowar od chwili zasyczenia pary gotować na średnim ogniu 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie z wywaru można zrobić sos zagęszczony mąką i śmietaną - golonki są miękkie, kruche, soczyste...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zimne nóżki wieprzowe 154

nóżkach. Są różne wersje zarówno z mięsa drobiowego, jak i z samych warzyw. Ale ja dzisiaj postawiłam na tradycyjne, czyli z wieprzowiny. Zimne nóżki wieprzowe: około 10 sztuk 2 golonki 2 – 3 nóżki wieprzowe duża marchewka pietruszka kawałek selera 4 ziarenka ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 jajka ugotowane na twardo kilka listków natki pietruszki 4 łyżki groszku zielonego(...)puszki sól pieprz Golonko i nóżki myjemy, czyścimy z pozostałości włosków (jeśli jest ich sporo możemy je opalić nad ogniem). Wkładamy je wraz z warzywami, liściem laurowym oraz zielem angielskim do dużego garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby mięso było przykryte. Dobrze solimy. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Później zmniejszamy płomień, tak żeby woda tylko lekko bulgotała. Gotujemy około

PatiGotuje
Grecka moussaka ( musaka ) 173

suszonym oregano, polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym Dziś mam dla Was przepis na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny, a już Pieczona golonka z indyka Pieczona golonka z indyka Golonka z poniższego przepisu wychodzi bardzo aromatyczna, Domowa biała kiełbasa Domowa biała kiełbasa Biała kiełbasa większości z nas kojarzy się głównie z Wielkanocą i słusznie

NiePieprz.pl
Golonki z indyka 315

Składniki: 2 golonki z indyka musztarda piri-piri miód przyprawa do indyka Galeo przyprawa do mięsa duszonego Galeo olej Przygotowanie: Z golonki wyciąć kości, środek nasmarować musztardą i miodem i posypać … Czytaj dalej Golonki z indyka

czarrna od kuchni
Golonka w piwie 244

Temat znany większości z Was, ale u nas go jeszcze nie było wiec zapraszamy :) Składniki: golonki przednie, 1/2 litra jasnego piwa, marchewka, pietruszka, seler, cebula, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz w ziarnach. Przygotowanie: Golonkę oczyszczamy z pozostałości po szczecinie. Następnie myjemy ją, wkładamy do garnka, dodajemy marchewkę, pietruszkę, selera, cebule, czosnek (w ząbkach), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz(...)ziarnach, sól i zalewamy wodą. Gotujemy około 2 godzin. Po tym czasie golonki wyjmujemy (wywar pozostawiamy do podlewania podczas pieczenia), układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym  i zalewamy piwem. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W czasie pieczenia kilkukrotnie podlewamy wywarem lub z sosem z pieczenia

Państwo Wojtczuk gotują
Chuda konserwa z golonki i boczku z szynkowaru 310

które czasami kupuję w sklepie. To jeszcze jedna propozycja dla tych którzy posiadają taki sprzęt jak szynkowar:) Składniki : 60 dag mielonego mięsa z chudego boczku 50 dag mięsa z golonki ( też tylko chude mięso) sól, pieprz, papryka czerwona, ostra zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku kilka łyżek zimnej wody Przygotowanie : Do mięsa mielonego z boczku dodać pokrojone dość drobno mięso(...)golonki (bez skóry) Doprawić solą, pieprzem, papryką, ziołami i przeciśniętym czosnkiem Całość dokładnie wyrobić, dodać wcześniej kilka łyżek wody,szynkowar napełnić mięsem- zamknąć Wstawić do zimnej wody, gotować w temp. 90 *C, u mnie wystarczyło ok. 50 min, ale myślę, że po 45 min. też mięso będzie ugotowane. Z tego co widzicie to mięso tak przyrządzone jest bardzo smaczne, użyte

Proste Potrawy
Galareta wieprzowa 225

się galaretę wieprzową. Wiadomo jednak że konsumujemy ją w Boże narodzenie lub Szczepana, w Wigilię pomimo że post zniesiony jemy typowo postne potrawy.  Taka galareta gotowana jest na golonce wieprzowej z dodatkiem warzyw, głownie marchewki, czosnku i zielonego groszku. Pisząc dla Was ten przepis wierzcie mi że sama zrobiłam się głodna. Dodaję przepis do akcji na FB Błyskawiczne(...)piątki . Składniki: 1 duża golonka wieprzowa, lub kilka małych (ilość zależy od Was) 3 marchewki 2 pietruszki kawałek pora kawałek selera 1 cebula 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 3 łyżeczki soli 8 ząbków czosnku 2 łyżki żelatyny 4 l wody 1 puszka groszku zielonego odsączonego Przygotowanie: Golonkę musimy dokładnie wyszorować, możemy ją nawet opalić

Życie zaczyna się w kuchni
Golonka czosnkowo-lubczykowa 262

Danie dla wielbicieli konkretnej, mięsnej kuchni🙂 Składniki: 1 golonka wieprzowa 1/2 główki czosnku kilka listków lubczyku 1 płaska łyżeczka soli pieprz Przygotowanie: Golonkę nakłuwamy i w nacięcia wciskamy plasterki czosnku. … Czytaj dalej Golonka czosnkowo-lubczykowa

czarrna od kuchni
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 222

Pozostaje tylko ułożyć wszystkie wcześniej przygotowane składniki na talerzu i gotowe. Podwieczorek Jabłko i garść migdałów Kolacja Młode liście sałat z pomidorami cherry, świeżym ogórkiem, czerwoną cebulą i pieczoną golonką Naturrino z sosem z gruboziarnistej musztardy z dodatkiem miodu Składniki: golonka pieczona Naturrino 1 szt. mieszane młode liście sałat 50 g pomidory cherry 50 g ogórek świeży 50 g czerwona(...)młode liście sałaty. Z musztardy, miodu i oliwy robimy dressing: łączymy wszystkie składniki w jednolity sos, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dressing dodajemy do warzyw i delikatnie mieszamy. Golonkę kroimy w bardzo cienkie plastry i wkładamy pomiędzy liście i warzywa. DZIEŃ 2 Śniadanie Jajko sadzone na toście z szynką Naturrino Składniki: 2 jajka 2 tosty pełnoziarniste świeże masło

karmelowy
KRUPNIK 156

Typowo polska zupa - u Nas pojawia się dosyć często,zwłaszcza w okresie jesienno - zimowym,gdyż jest pożywna,zdrowa i rozgrzewająca.Najlepszy jest na wywarze z golonki wieprzowej ( ewen z indyka) która nadaje zupie dodatkową kleistość.Sekretem udanego krupniku jest jego długie gotowanie ok 4h ,ma "pyrkać" jak rosół. No i na końcu mój tajny składnik - czosnek - wzbogaca smak i sprawia(...)przyjemnością sięga się po kolejny talerz tej zdrowej zupy.   Składniki: 1 golonka wieprzowa ( lub z indyka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera mała cebula  3 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 5-6 ziemniaków 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej 3 ząbki czosnku Gotujemy wywar: umyte mięso włożyć do garnka ( u mnie najczęściej 5 l),zalać zimną wodą,dodać

Niespełnione zdolności kulinarne
Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka 187

Praktycznie nie ma w nich mięsa, ale zawierają kolagen, który w czasie gotowania zamienia się w żelatynę, dzięki czemu galareta się ścina. Poza nóżkami w wywarze powinna znaleźć się golonka, a do tego najlepiej jeszcze kawałek żeberek i szynki. Dzięki temu ilość mięsa będzie spora i będzie ono różnorodne (tzn. chude z szynki, bardziej tłuste z golonki, czy żeberek). Studzianina(...)mięsa. Ja jednak wolę, kiedy nie ma go w galarecie, a pozostaje jedynie cień aromatu czosnkowego w wywarze. Składniki (na 2,5 l studzianiny): 3 nóżki wieprzowe 1 golonka (najlepiej tylna) 500 g żeberek 300 g szynki 1 marchewka 1 pietruszka 5 ząbków czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu sól i pieprz mielony

Trzeci talerz