golonka - 990 przepisów (strona:23/66)

Jak działa szynkowar? 101

Uwielbiasz dobrej jakości domowe wędliny? Chcesz dowiedzieć się jak łatwo przygotować soczystą szynkę, karkówkę lub golonkę? Szynkowar to urządzenie, którego potrzebujesz. Opowiemy, jak działa i do czego możesz go użyć. Co to jest szynkowar? Szynkowar jest metalowym urządzeniem kuchennym przeznaczonym do parzenia wszelkiego rodzaju wyrobów mięsnych. Jak sama nazwa wskazuje, przyrządzisz w nim szynkę, ale również golonkę, mielonkę, rolady, karkówkę(...)Nomart.pl. Warto sprawdzić ich ofertę! Do czego może Ci się przydać szynkowar? Dzięki temu niewielkiemu urządzeniu przygotujesz: szynkę drobiową szynkę wieprzową pierś z indyka karkówkę schab rolady mięsne pasztety golonki kiełbasy mielonki Aby przygotowywane mięso nie było zbyt suche lub surowe, należy produkty parzyć w odpowiedniej temperaturze. Powinna ona być kontrolowana przez cały okres parzenia. Odpowiednią temperaturę możesz kontrolować dzięki

Kuchnia MagdaLeny
Jak działa szynkowar? 101

Uwielbiasz dobrej jakości domowe wędliny? Chcesz dowiedzieć się jak łatwo przygotować soczystą szynkę, karkówkę lub golonkę? Szynkowar to urządzenie, którego potrzebujesz. Opowiemy, jak działa i do czego możesz go użyć. Co to jest szynkowar? Szynkowar jest metalowym urządzeniem kuchennym przeznaczonym do parzenia wszelkiego rodzaju wyrobów mięsnych. Jak sama nazwa wskazuje, przyrządzisz w nim szynkę, ale również golonkę, mielonkę, rolady, karkówkę(...)Nomart.pl. Warto sprawdzić ich ofertę! Do czego może Ci się przydać szynkowar? Dzięki temu niewielkiemu urządzeniu przygotujesz: szynkę drobiową szynkę wieprzową pierś z indyka karkówkę schab rolady mięsne pasztety golonki kiełbasy mielonki Aby przygotowywane mięso nie było zbyt suche lub surowe, należy produkty parzyć w odpowiedniej temperaturze. Powinna ona być kontrolowana przez cały okres parzenia. Odpowiednią temperaturę możesz kontrolować dzięki

Kuchnia MagdaLeny
Bigos 102

podobnie. Jeśli chodzi o wybór mięs, które dodać można do bigosu to lista jest długa. Tak naprawdę większość mięs oraz wędlin nadaje się do bigosu. Sięgnąć można po schab, golonkę, łopatkę czy karkówkę. Obok mięs równie ważna jest wędlina i u mnie jest to zazwyczaj wędzony boczek oraz kiełbasa. Po podgotowaniu bądź podsmażeniu, wszystkie składniki bigosu lądują w jednym garnku(...)wędzonego boczku 10 dkg suszonych śliwek wędzonych 2 dkg suszonych grzybów leśnych 5 ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 20 dkg białej cebuli 2 łyżki oleju 60 dkg golonki bez kości i skóry 1 łyżeczka kminku 4 liście laurowe 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1 łyżka soli 2 łyżki przecieru pomidorowego 1,3 l wody + dodatkowa woda do podgotowania surowej

MeCooks
Pieczona golonka z indyka 88

Dziś dzielę się z Wami przepisem na golonkę z indyka. Mało przy tym  pracy, bo wystarczy ją zamarynować, a następnie upiec w piekarniku.  Mięso wyszło miękkie, soczyste i bardzo smaczne. Polecam :) Składniki: 4 golonki indycze (moje miały1,6kg) 4 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 1 łyżka oleju 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki sól(...)pieprz Wykonanie: Mięso myję i osuszam. Do musztardy dodaję olej, posiekany czosnek, majeranek, paprykę oraz sól i pieprz, mieszam. Tak przygotowaną marynatą nacieram golonki. Wkładam do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie wyciągam mięso, przekładam do naczynia żaroodpornego i wkładam do nagrzanego piekarnika do 190 °C. Piekę pod przykryciem przez 60 minut. Po tym czasie ściągam pokrywkę

magiczna kuchnia Kasi
Golonka z warzywami chińskimi 114

Golonka z warzywami chińskimi Mięso, które rozpływa się w ustach. Tak przygotowane, jest idealne na każdą okazję. Odkąd zrobiłam tak przygotowaną golonkę, mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jest idealna. Próbowałam wielu przepisów na mięso z golonki wieprzowej i żaden z nich nie sprostał moim oczekiwaniom, jak ten przepis. Spróbuj i przekonaj się sam. czytaj

Kulinarna Chwila
Zupa kapuściana 119

Składniki: 2,5 litra bulionu warzywnego 2 golonki z indyka 1/4 główki średniej wielkości białej kapusty 6 ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów 4 łyżki ketchupu 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka ostrej papryki sól natka pietruszki Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy golonki z indyka, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez godzinę pod przykryciem. Kapustę szatkujemy w cienkie paski, dodajemy(...)gotującego się mięsa. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do zupy razem z pomidorami z puszki. Gdy warzywa będą miękkie odławiamy golonki. Mięso oddzielamy od skóry i kości i z powrotem wrzucamy do garnka. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.  Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki

Qchnia po prostu
GALARETKA Z KURZYCH ŁAPEK 415

zdrowie. Kurze łapki mają największą ilość kolagenu więc galareta zsiada się pięknie, nie potrzeba dodatkowych środków żelujących. Samo zdrowie a jakie pyszne.  Składniki: 1 kg kurzych łapek  golonka z  indyka 2,5 l wody 5 liści laurowych 8 kulek ziela angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka  kawałek selera,pora  sól,pieprz  3  ząbki czosnku(...)Kurze łapki moczę pół godziny w wodzie, następnie nożyczkami obcinam pazurki .  Oczyszczone i opłukane łapki zalać zimną wodą,dodać golonkę i zagotować. Dodać obrane warzywa, liść i ziele angielskie.  Gotować na wolnym ogniu jak rosół około 2-2,5 godziny,aż mięsko zacznie odchodzić od kości. Posolić dopiero po około godzinie gotowania. Gdy wywar będzie gotowy odcedzam mięso

Niespełnione zdolności kulinarne
Golonka z indyka z warzywami 113

Golonki z indyka pieczone z warzywami to pyszny i dość szybki obiad. Wystarczy pokroić warzywa, przyprawić i obsmażyć mięsko , reszta robi się sama 😍 Składniki: 2 golonki indycze 2 marchewki duża cebula ok 500-600 g pieczarek sól, pieprz,majeranek Mięso natrzeć solą, pieprzem, obsypać majerankiem i odstawić na 2 godziny. Pieczarki, marchew i cebulę pokroić na kawałki, plasterki . Przyprawić solą(...)pieprzem i majerankiem. Golonki obsmażyć na patelni . Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na nich mięsko i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st. C. Piec pod przykryciem ok 1 godz, pod koniec otworzyć naczynie by zapiec na złoty kolor

Niespełnione zdolności kulinarne
Małe co nieco o niemieckiej kuchni 161

moje przypuszczenia się potwierdziły - Niemcy mają całą gamę znakomitych piw, które były podstawowym napojem do obiadu w knajpie. Kuchnia niemiecka nie odbiega szczególnie od kuchni polskiej - mają tam sznycle, golonki, kapustę, kiełbaski. Jest raczej kuchnią dosyć tłustą i ciężką - od takiej strony udało mi się ją poznać. W zeszłym roku udało mi się odwiedzić dwa rejony Niemiec - Bawarię - Norymberga(...)zjednała sobie we mnie wielkiego entuzjasty. Rozpoczynając jednak od początku - korzystając z tanich lotów w maju wylądowałam w Norymberdze - przyjemnym mieście z niezłym klimatem. Tam raczyłyśmy się golonką i kiełbaskami norymberskimi. Golonka z sosem podana była z pyzą ziemniaczaną - typową dla tej kuchni oraz z kapustą kiszoną z kminkiem. Dopełnieniem całości było pyszne, zimne piwo. Knajpa, którą sobie upodobałyśmy znajduje

psgotujemy
Pieczona golonka z indyka 148

Małe, podobnej wielkości golonki z indyka zamarynowałam, upiekłam i ze smakiem się nimi zajadałam. Marynatę z sosu sojowego, musztardy Dijon, czerwonej cebuli i czosnku przygotowałam, oraz dużą ilość przypraw do niej dodałam. Całą noc w lodówce sobie leżały i smakami się mieszały. Do pieczenia jeszcze marchewkę i pietruszkę korzeń dodałam i w rękawie foliowym wypiekałam. Wyszły znakomicie i smakowały wyśmienicie(...)Mięso, to co od razu nie zostało zjedzone, na drugi dzień do innego dania zostało dołożone.  Składniki: 5 małych, podobnej wielkości golonek z indyka (1.80 kg), marynata: 4 łyżki sosu sojowego, 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, 1 płaska łyżka słodkiej papryki mielonej, 1 płaska łyżeczka całego kminku, 4 liście laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego, 2 duże łyżki musztardy

Moniki Smakołyki
Biała kiełbasa na ostro - z jalapeno, papryką i kolendrą 119

wieprzowego - wp kl I (łopatka/szynka)  3 kg mięsa wieprzowego - wp kl II (łopatka, boczek, kark - najlepszy mix tych mięs)  0.5 kg mięsa wieprzowego - wp kl III (golonka) Woda 5-7% wagi mięsa (250-350 ml na podaną wyżej ilość mięsa) Przyprawy na kg mięsa: sól kamienna niejodowana 18 g pieprz czarny 3 g czosnek świeży(...)opłukać w zimnej wodzie z soli, następnie zalać zimną wodą i namoczyć przez 30 min. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, takie do zmielenia. Podczas krojenia z łopatki, szynki i golonki wykroić błony i ścięgna, nie będą nam potrzebne. Każdą klasę mięsa odkładać do osobnych naczyń - każde będzie inaczej rozdrobnione. Mięso zmielić: wp kl I (łopatka/szynka) - rozdrobnienie

Kocham..lubię..gotuję..
Kiełbasa biała wg Kostka 135

wieprzowego - wp kl I (łopatka/szynka)  3 kg mięsa wieprzowego - wp kl II (łopatka, boczek, kark - najlepszy mix tych mięs)  0.5 kg mięsa wieprzowego - wp kl III (golonka) Woda 5-7% wagi mięsa (250-350 ml na podaną wyżej ilość mięsa) Przyprawy na kg mięsa: sól kamienna niejodowana 18 g pieprz czarny 3 g czosnek świeży(...)opłukać w zimnej wodzie z soli, następnie zalać zimną wodą i namoczyć przez 30 min. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, takie do zmielenia. Podczas krojenia z łopatki, szynki i golonki wykroić błony i ścięgna, nie będą nam potrzebne. Każdą klasę mięsa odkładać do osobnych naczyń - każde będzie inaczej rozdrobnione. Mięso zmielić: wp kl I (łopatka/szynka) - rozdrobnienie

Kocham..lubię..gotuję..
Golonka pieczona bez kości 177

Święta coraz bliżej jedna z moich propozycji jest przygotowanie golonki bez kości, którą możemy podać na świąteczne śniadanie, na ciepło do obiadu. Golonka wyszła pyszna, delikatna rozpływająca się w ustach. Składniki · 1 golonka wieprzowa około 2 kg · 2 ząbki czosnku

Kulinarne pyszności Molki
Zupa jarzynowa gotowana na indyku 149

fasolki szparagowej, marchewki i ziemniaków. Całość zabielona słodką śmietaną i udekorowana koperkiem. Do jej przygotowania możecie wykorzystać mrożone warzywa (np. kalafiora, fasolkę). Składniki na porcje dla 6 osób: 2 golonki z indyka (wagowo ok. 0,8 kg) 2 l wody 3 marchewki 1/2 kalafiora (około 0,7 kg) 200 g fasolki szparagowej 6 ziemniaków (0,5 kg)  2 łyżki(...)kulki ziela angielskiego 1 łyżka oliwy z oliwek do zabielenia 1/2 szklanki śmietany 30% do dekoracji posiekany koperek Na samym początku przygotować wywar. Do garnka wlać wodę, dodać umyte golonki z indyka, listki laurowe, ziele angielskie. Całość zagotować. Usunąć szumowiny i wywar przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na mniejszym ogniu, aż do miękkości mięsa. Następnie wyjąć golonki oraz listki laurowe

Ugotować