Składniki: 2,5 litra bulionu warzywnego 2 golonki z indyka 1/4 główki średniej wielkości białej kapusty 6 ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów 4 łyżki ketchupu 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka ostrej papryki sól natka pietruszki Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy golonki z indyka, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez godzinę pod przykryciem. Kapustę szatkujemy w cienkie paski, dodajemy(...)gotującego się mięsa. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do zupy razem z pomidorami z puszki. Gdy warzywa będą miękkie odławiamy golonki. Mięso oddzielamy od skóry i kości i z powrotem wrzucamy do garnka. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki
Qchnia po prostuzdrowie. Kurze łapki mają największą ilość kolagenu więc galareta zsiada się pięknie, nie potrzeba dodatkowych środków żelujących. Samo zdrowie a jakie pyszne. Składniki: 1 kg kurzych łapek golonka z indyka 2,5 l wody 5 liści laurowych 8 kulek ziela angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera,pora sól,pieprz 3 ząbki czosnku(...)Kurze łapki moczę pół godziny w wodzie, następnie nożyczkami obcinam pazurki . Oczyszczone i opłukane łapki zalać zimną wodą,dodać golonkę i zagotować. Dodać obrane warzywa, liść i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu jak rosół około 2-2,5 godziny,aż mięsko zacznie odchodzić od kości. Posolić dopiero po około godzinie gotowania. Gdy wywar będzie gotowy odcedzam mięso
Niespełnione zdolności kulinarneGolonki z indyka pieczone z warzywami to pyszny i dość szybki obiad. Wystarczy pokroić warzywa, przyprawić i obsmażyć mięsko , reszta robi się sama 😍 Składniki: 2 golonki indycze 2 marchewki duża cebula ok 500-600 g pieczarek sól, pieprz,majeranek Mięso natrzeć solą, pieprzem, obsypać majerankiem i odstawić na 2 godziny. Pieczarki, marchew i cebulę pokroić na kawałki, plasterki . Przyprawić solą(...)pieprzem i majerankiem. Golonki obsmażyć na patelni . Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na nich mięsko i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st. C. Piec pod przykryciem ok 1 godz, pod koniec otworzyć naczynie by zapiec na złoty kolor
Niespełnione zdolności kulinarnemoje przypuszczenia się potwierdziły - Niemcy mają całą gamę znakomitych piw, które były podstawowym napojem do obiadu w knajpie. Kuchnia niemiecka nie odbiega szczególnie od kuchni polskiej - mają tam sznycle, golonki, kapustę, kiełbaski. Jest raczej kuchnią dosyć tłustą i ciężką - od takiej strony udało mi się ją poznać. W zeszłym roku udało mi się odwiedzić dwa rejony Niemiec - Bawarię - Norymberga(...)zjednała sobie we mnie wielkiego entuzjasty. Rozpoczynając jednak od początku - korzystając z tanich lotów w maju wylądowałam w Norymberdze - przyjemnym mieście z niezłym klimatem. Tam raczyłyśmy się golonką i kiełbaskami norymberskimi. Golonka z sosem podana była z pyzą ziemniaczaną - typową dla tej kuchni oraz z kapustą kiszoną z kminkiem. Dopełnieniem całości było pyszne, zimne piwo. Knajpa, którą sobie upodobałyśmy znajduje
psgotujemyMałe, podobnej wielkości golonki z indyka zamarynowałam, upiekłam i ze smakiem się nimi zajadałam. Marynatę z sosu sojowego, musztardy Dijon, czerwonej cebuli i czosnku przygotowałam, oraz dużą ilość przypraw do niej dodałam. Całą noc w lodówce sobie leżały i smakami się mieszały. Do pieczenia jeszcze marchewkę i pietruszkę korzeń dodałam i w rękawie foliowym wypiekałam. Wyszły znakomicie i smakowały wyśmienicie(...)Mięso, to co od razu nie zostało zjedzone, na drugi dzień do innego dania zostało dołożone. Składniki: 5 małych, podobnej wielkości golonek z indyka (1.80 kg), marynata: 4 łyżki sosu sojowego, 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, 1 płaska łyżka słodkiej papryki mielonej, 1 płaska łyżeczka całego kminku, 4 liście laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego, 2 duże łyżki musztardy
Moniki Smakołykiwieprzowego - wp kl I (łopatka/szynka) 3 kg mięsa wieprzowego - wp kl II (łopatka, boczek, kark - najlepszy mix tych mięs) 0.5 kg mięsa wieprzowego - wp kl III (golonka) Woda 5-7% wagi mięsa (250-350 ml na podaną wyżej ilość mięsa) Przyprawy na kg mięsa: sól kamienna niejodowana 18 g pieprz czarny 3 g czosnek świeży(...)opłukać w zimnej wodzie z soli, następnie zalać zimną wodą i namoczyć przez 30 min. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, takie do zmielenia. Podczas krojenia z łopatki, szynki i golonki wykroić błony i ścięgna, nie będą nam potrzebne. Każdą klasę mięsa odkładać do osobnych naczyń - każde będzie inaczej rozdrobnione. Mięso zmielić: wp kl I (łopatka/szynka) - rozdrobnienie
Kocham..lubię..gotuję..wieprzowego - wp kl I (łopatka/szynka) 3 kg mięsa wieprzowego - wp kl II (łopatka, boczek, kark - najlepszy mix tych mięs) 0.5 kg mięsa wieprzowego - wp kl III (golonka) Woda 5-7% wagi mięsa (250-350 ml na podaną wyżej ilość mięsa) Przyprawy na kg mięsa: sól kamienna niejodowana 18 g pieprz czarny 3 g czosnek świeży(...)opłukać w zimnej wodzie z soli, następnie zalać zimną wodą i namoczyć przez 30 min. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, takie do zmielenia. Podczas krojenia z łopatki, szynki i golonki wykroić błony i ścięgna, nie będą nam potrzebne. Każdą klasę mięsa odkładać do osobnych naczyń - każde będzie inaczej rozdrobnione. Mięso zmielić: wp kl I (łopatka/szynka) - rozdrobnienie
Kocham..lubię..gotuję..Święta coraz bliżej jedna z moich propozycji jest przygotowanie golonki bez kości, którą możemy podać na świąteczne śniadanie, na ciepło do obiadu. Golonka wyszła pyszna, delikatna rozpływająca się w ustach. Składniki · 1 golonka wieprzowa około 2 kg · 2 ząbki czosnku
Kulinarne pyszności Molkifasolki szparagowej, marchewki i ziemniaków. Całość zabielona słodką śmietaną i udekorowana koperkiem. Do jej przygotowania możecie wykorzystać mrożone warzywa (np. kalafiora, fasolkę). Składniki na porcje dla 6 osób: 2 golonki z indyka (wagowo ok. 0,8 kg) 2 l wody 3 marchewki 1/2 kalafiora (około 0,7 kg) 200 g fasolki szparagowej 6 ziemniaków (0,5 kg) 2 łyżki(...)kulki ziela angielskiego 1 łyżka oliwy z oliwek do zabielenia 1/2 szklanki śmietany 30% do dekoracji posiekany koperek Na samym początku przygotować wywar. Do garnka wlać wodę, dodać umyte golonki z indyka, listki laurowe, ziele angielskie. Całość zagotować. Usunąć szumowiny i wywar przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na mniejszym ogniu, aż do miękkości mięsa. Następnie wyjąć golonki oraz listki laurowe
UgotowaćSUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie było na maszynce nr. 8 -karkówka 2 kg / 5 mm -boczek bez skóry 1 kg (bardziej tłusty niż chudy) / 5 mm -mięso z golonki razem z tłustym 0,8 kg (bez ścięgien) /5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 15 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 2 g/kg -przyprawa lunch meat(...)g/kg -woda 20 % -skrobia ziemniaczana 3% -puszki, słoiki -szybkowar, zamykarka do puszek WYKONANIE Karkówkę i boczek tniemy w kostkę 4 cm, golonkę pozbawiamy skóry,kości i ścięgien resztę dajemy do peklowania, (z dużej golonki uzyskałem 0,8 kg mięsa). Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie całość surowca mielimy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dodajemy wodę i mieszamy do tej pory
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.nadszedł ten czas, kiedy zachciało nam się takiego jedzenia. Cudne, przepyszne, nie odtłuszczone…kiedyś czytaliśmy, że trzeba dostarczać organizmowi tłuszczu, inaczej sam będzie odkładać…no to dostarczamy. Składniki: 2 golonki wieprzowe przednie 350 ml wina Riesling 2 litry bulionu z żeberek wieprzowych 1 łyżka uniwersalnej eko przyprawy 5 łyżek syropu klonowego 5 łyżek oleju słonecznikowego 4 ząbki czosnku 1 cebula(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Golonki myjemy, gotujemy przez 45 minut w bulionie z żeberek. Wyjmujemy, studzimy. Przygotowujemy marynatę: Wino, czosnek, syrop klonowy, pokrojoną cebulę, olej, przyprawę mieszamy zalewamy golonki, rozprowadzamy, Przekładamy na blachę do pieczenia
R'n'G KitchenJajecznica z pomidorami i szynką to pomysł na smaczne i bardzo pożywne śniadanie. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem posmarowanym masełkiem. Do jej przygotowania możecie użyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ten pomysł wielu z Was zszokuje, jednak część osób uważa go za pyszne danie śniadaniowe. Jajecznica z ketchupem, podana na chrupiącym toście to coś oryginalnego :) Sprawdźcie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pomysł na śniadanie – jajecznica, boczek i papryka to bardzo pożywne śniadanie, które doda energii na długi czas. Takie śniadanie najlepiej jest przygotować w weekend, kiedy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Puszysta jajecznica ze szczypiorkiem to szybki danie na smaczne śniadanie. Pokażę Wam w jaki sposób sprawić aby jajecznica była jeszcze bardziej puszysta. Jajecznica ze szczypiorkiem najlepiej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!