Golonka w kapuście kiszonej to jedno z najbardziej znanych i cenionych dań kuchni polskiej, które doskonale wpisuje się w tradycje kulinarne kraju. To danie, które od wieków gości na polskich stołach, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to szukamy bardziej sycących i rozgrzewających posiłków. Golonka, czyli … The post GOLONKA W KAPUŚCIE KISZONEJ appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawyGolonka ze słoika - konserwa mięsna Golonka ze słoika, czyli konserwa mięsna, to rewelacyjny pomysł na domową konserwację mięsa. Ostatnio mój mąż miał zachciewajkę i kupił sobie w sklepie słoik z golonką. Po przeczytaniu składu włos mi się zjeżył. Była tam cała lista konserwantów i innych, moim zdaniem, zbędnych składników. Dlatego postanowiłam wrócić do starego przepisu, który jest w naszej rodzinie(...)przygotować kilka słoików takiej domowej konserwy mięsnej. Oczywiście bez żadnych konserwantów czy innych wypełniaczy. W moim przepisie znajdziesz żelatynę, wiem, że część osób robi golonkę bez tego składnika, więc, jeśli nie chcesz jej używać, możesz ją pominąć. Jeśli chcesz przechowywać słoiki poza lodówką lub zabrać je na przykład na wakacje czy na biwak, musisz przeprowadzić tyndalizację, czy parzyć mięso
Kulinarne przygody GatityGolonka wieprzowa pokrojona w kostkę i powoli duszona w sosie z mieloną papryką. GULASZ WĘGIERSKI SKŁADNIKI 2 kilogramy golonki przedniej z kością i skórą; dwie duże cebule; około 40 gramów wędzonej słoniny; słodka mielona papryka; ostra mielona papryka; gęsi smalec; sól; przepis na gulasz węgierski z golonki wieprzowej Artykuł Gulasz węgierski z golonki wieprzowej pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaSUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie było na maszynce nr. 8 -karkówka 2 kg / 8 mm -boczek bez skóry 1 kg (bardziej tłusty niż chudy) / 5 mm -mięso z golonki razem z tłustym 1 kg /4 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -pieprz czarny drobno mielony 1-2 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 2 g/kg -przyprawa lunch meat(...)g/kg -woda 20 % -skrobia ziemniaczana 3% -osłonka barierowa -skóra z golonki gotowana do miękkości i zmielona na 2 mm 40-50g/kg WYKONANIE Karkówkę i boczek tniemy w kostkę 4 cm, golonkę pozbawiamy skóry, kości resztę dajemy do peklowania, (z dużej golonki uzyskałem 1 kg mięsa). Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie całość surowca mielimy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: golonki indycze 3 sztuki=1 kg, cebula 1 sztuka większa, woda 5 szklanek marynata: olej rzepakowy 3/4 szklanki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, kolendra ziarenka 1 łyżeczka, czosnek z praski wyciśnięty 4 ząbki, sok z cytryny 1 łyżeczka, imbir mielony 1 łyżeczka, tymianek suszony 1 łyżka Marynata: olej rzepakowy, papryka ostra, kolendra(...)ziarenka, pieprz mielony czarny, kucharek, czosnek z praski wyciśnięty, sok z cytryny, imbir mielony, tymianek suszony - wszystko wymieszać. Golonki indycze opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do marynaty i mocno natrzeć, schować do lodówki na całą noc. Golonki z marynatą zrumienić w garnku szybkowara z każdej strony z pokrojoną w kostkę cebulą, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut
W Mojej Kuchni LubięKiedy zaczyna się sezon grzybowy na moim stole w różnych potrawach pojawiają się grzyby. Pieczone razem z golonkami indyczymi nabierają cudownego smaku. Oczywiście golonki są równie pyszne, a całość podana z makaronem tworzy doskonałą potrawę Co potrzeba: 6 szt. golonek indyczych, 400 g grzybów mrożonych lub świeżych po oczyszczeniu, 400 g śmietany 30% Sól, Majeranek, Pieprz, Czosnek granulowany, Oregano, Ostra(...)pieprzu, przykrywamy, pieczemy 15 minut. Po tym czasie wlewamy śmietanę, delikatnie mieszamy z grzybami, pieczemy 15 minut ale po 10 minutach mieszamy. Podajemy z makaronem. Smacznego :)) grzyby, indyk, golonki indycze, śmietana 30%, makaron pene
Bułka z Chlebemmoja. Dopuszcza się też niewielką ilość wytopionego tłuszczu i galaretki. Pierwsze pięć zdjęć będzie to konserwa z dodatkiem 2% skrobi i 10% wywaru. SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -mięso z golonki razem z tłustym 1 kg / 5 mm -boczek 1,5 kg / 8 mm -łopatka 2 kl. 1,5 kg / 8 mm -skórki wieprzowe z naszej golonki i boczku będzie(...)skórek 10% lub 20% -skrobia ziemniaczana 2% lub 3 % WYKONANIE Z boczku odcinamy skórę, będzie później potrzebna. Boczek tniemy na kawałki 3 cm to samo robimy z resztą mięsa ,golonkę trybujemy i pozbawiamy skóry i również mięso kroimy w mniejsze kawałki, następnie peklujemy w temp. 4-6 st przez 2 dni. Skóry można zamrozić na ten czas . Po tym czasie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -3 kg szynka 1 kl. w moim wypadku z kulek / krojona w kostkę 2-3 cm i delikatnie potraktowane tłuczkiem do schabowych -0,8-1 kg golonka 3 kl / 2-3 mm - 30-40 g/kg skórki wieprzowe /ugotowane do miękkości, wystudzone i rozdrobnione 2,5 mm Ps . Wyżej pokazany wyrób był robiony bez skórek lecz skórki polecam(...)peklosól 15-16 g/kg -woda 20% -skrobia ziemniaczana 3% -puszki ,słoiki WYKONANIE Kupione mięso ( szynkę kulki ) poddajemy klasyfikacji i kroimy w kostkę następnie delikatnie uplastyczniamy tłuczkiem do schabowych. Golonkę pozbawiamy kości i również poddajemy klasyfikacji. Mięso chude kroimy w kostkę . Peklujemy zalecaną dawką peklosoli ,dokładnie mieszamy wyrabiamy i chowamy do lodówki na 2 dni w temp.4-6 stopni
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie maszynka nr.8 -1 kg boczku bez skóry / 5 mm -1 kg mięsa z golonki razem z tłustym / 5 mm -2 kg mięsa bez skór z kurczaka (ćwiartki) / 5 mm -ugotowana do miękkości i zmielona na fi 2,5 skóra z golonki i boczku (wychodzi około 40-50 g/kg) PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól(...)suszona -2 g/kg czosnek świeży -zgnieciony w prasce -20% zimnej wody -3% skrobia ziemniaczana -puszki,słoiki ,szybkowar oraz zamykarka do puszek WYKONANIE Z boczku odcinamy skórę, z golonki odcinamy skórę i wycinamy kość. Skóry solimy 15 g/kg i odkładamy do lodówki będą później nam potrzebne. Mięso z boczku i golonki tniemy w kawałki 2-3 cm peklujemy zalecaną
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.szynka 1 klasa 5 kg /krojona w kostkę 1-2 cm następnie rozbite kawałki tłuczkiem do schabowych -karkówka 2 kg/ 13 mm -boczek 2 kg/ 13 mm -mięso z golonki 1 kg 2,5 mm dwa razy PRZYPRAWY -peklo sól 19 g/kg -pieprz czarny grubo mielony 2 g /kg -czosnek świeży dobrej jakości 1-1,5 g/kg -kolendra mielona(...)g/kg -woda 10% -osłonki białkowe fi 65-80 -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kostkę szynkę 1-2 cm następnie traktujemy kawałki tłuczkiem. Boczek, karkówkę i golonkę tniemy w 3 cm. Mięso rozkładamy w osobnych pojemnikach zgodnie z grubością rozdrabniania następnie peklujemy zgodnie z gramaturą. Odstawiamy do lodówki w temp
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.votes ) Biały salceson ze świeżym majerankiem, zdrowe wędliny Salceson, szczególnie biały jest ulubionym smakołykiem mojego M. Uwielbia domowy, dobrze zrobiony z golonką i świeżym majerankiem;) Posiłek bogów, który warto sobie raz na jakiś czas zaserwować. Domowe wędliny jak już wielokrotnie podkreślam nie mają sobie równych. Nawet jeśli salceson kojarzy Ci się z czymś obrzydliwym, pamiętaj że w tym własnej roboty(...)zdrowym jedzeniem przez dłuższy czas. Wierzcie mi, takie poświęcenie się opłaca, bardziej niż suplementy z apteki składniki na 4 szt około 0,6-0,8 kg, bryłek : 2 duże golonki tylne 0,5 kg średnio-chudego, świeżego boczku 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,3 kg świeżych skór świńskich 3 serca wieprzowe przyprawy: 1 łyżka ziela angielskiego 4-5 liści
Ogrodnik w podróżyDzisiaj bardzo prosta do zrobienia, uproszczona wersja salcesonu. I bardzo smaczna. Głównym składnikiem jest wieprzowa golonka, użyłam przedniej. Do gotowania mięsa użyłam szybkowaru, co znacznie przyspieszyło cały proces. Mięso powinno być bardzo miękkie, w szybkowarze gotowałam je ok 1 godziny. Po ugotowaniu mięsa zostaje nam pyszny, intensywny wywar. Część zużyjemy do salcesonu, na reszcie warto zrobić zupę. U mnie była(...)porcji mięsa zrobiłam dwa batony długości 20 cm każdy. Bardzo polecam! Przepis na tę wędlinę znalazłam na stronie Przyślij Przepis . salceson golonkowy - przepis Składniki 1 golonka, (ok 1300g) 1 nóżka wieprzowa ( ok 600g), ok 350g łopatki wieprzowej, 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 selera przyprawy do wywaru 1/2 łyżki soli, 1 łyżeczka kminku 3-4 ząbki czosnku
Stare GaryDelikatny pasztet z golonek indyka wzbogacony mięsem wołowym. Bardzo smaczny dodatek do pieczywa, który idealnie smakuje np z konfiturą żurawinową. Takiego pasztetu nie może zabraknąć wśród wędlin przygotowanych na święta. 1 kg gotowanej golonki z indyka 400 g łopatki wołowej 300 g wątróbki drobiowej 1 cebula 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia(...)bułki 2 jajka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz czarny mielony Golonki razem z wołowiną włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotować na małym ogniu ok 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Wywaru, nie wylewamy. Jest świetną podstawą do zupy lub sosu. Przestudzone golonki rozdrabniamy pozbywając się drobnych kostek. Cebulę pokroić w piórka
https:KKuchniaMniam