Mój lubi galaretę, więc robię ją co jakiś czas. 1/2 świńskiego łba 1 golonka 2 nóżki wieprzowe 10 dag skórek wieprzowych cebula marchew liście laurowe ziele angielskie vegeta sól, pieprz przyprawy do smak u Głowę i golonkę porąbać na mniejsze kawałki, włożyć do dużego gara, dodać skórki, marchew i cebulę. Zalać wodą ,dodać przyprawy i gotować do prawie
Moje domowe kucharzenieSkładniki: golonka wieprzowa 70 dag, nóżki wieprzowe 5 sztuk, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, woda 3 litry DO GALARETY: pieprz mielony - ile potrzeba, ocet 10% - ile porzeba, opcjonalnie maggi do smaku,/br> z golonki, nóżek usunąć włosie, opłukać i włożyć do szybkowara 9 litrów / "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" /, wsypać ziele angielskie, liście laurowe
W Mojej Kuchni LubięBył bigos z kiszonej kapusty gotowany w wolnowarze, a teraz jest ze słodkiej kapusty..ilość kapusty i dobór mięsa wedle własnego gustu i pojemności wolnowaru. k apusta golonka przyprawy wedle gustu koncentrat pomidorowy pomidory suszone Piątnica Kapustę poszatkować, golonkę pociąć na mniejsze kawałki.Przełożyć do wolnowaru, wlać trochę wody , dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy.Ustawić wolnowar i gotować około 8 godzin
Moje domowe kucharzenieRobiłam puree z grochu do golonki. Golonka została zjedzona a grochu trochę zostało. Po lekkich przeróbkach powstało bardzo smaczne smarowidło do chleba. składniki szklanka puree z grochu 2 ząbki czosnku, starte oliwa zielony szczypior dymka płatki chili pieprz 1/2 zielonej papryczki chili przygotowanie Szczypior drobno pokroić, papryczkę pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, tak aby powstała niezbyt gęsta pasta
Stare GaryMożna użyć gotowego bulionu z kostki- warzywnego lub mięsnego (co w przypadku tej zupy polecam zdecydowanie!) Jeżeli zaś nie macie, to ugotować wywar z około 300 g mięsa (np. golonka, karkówka, żeberka, wędzonka czy boczek wędzony)- wodę z mięsem zagotować, odszumować i dalej już postępować wg przepisu. Ja gotowałam na golonce. ** przez pierwsze 10 minut gotowania nie wolno przykrywać garnka
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: 3 sztuki golonki indyka, 4 łyżki olej rzepakowy, 1 duża cebula 1 opakowanie curry czerwone po tajsku Royal Brand, - do smaku maggi, 1 łyżeczka sól morska, 1/2 szklanki śmietana słodka, 3 szklanki woda golonki indycze opłukać i osuszyć na oleju je obsmażyć i dodać połówki cebul pod przykryciem dusić z 40 minut na mniejszym ogniu teraz wsypać przyprawę czerwone
W Mojej Kuchni LubięDelikatne soczyste mięso z indyka w marynacie z miodu i cytryny, wyśmienite i pyszne :) Składniki: 4 golonki z indyka Marynata: 3 łyżki miodu pół cytryny 2 łyżki oleju 6 ząbków czosnku 1 łyżka stołowa majeranku 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe pieprz 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła Aromatyczne przyprawy od skworcu.com.pl Mięso opłukać, osuszyć. Obrać czosnek(...)przecisnąć go przez praskę do miseczki z miodem. Dodać sok z cytryny, olej, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz 1 łyżeczkę soli: dobrze wymieszać. Golonki można ponabijać widelcem i dokładnie natrzeć marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Po zamarynowaniu obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w tem 180C przez
Apetyczna babeczkapierwsze danie, które przygotowałam w Slowcooker ( wolnowar ) który otrzymałam w ramach współpracy ze sklepem redcoon.pl . Oprócz mięsa wieprzowego i cebuli wykorzystałam ostrą i słodką wędzoną paprykę. Piotrek lubi golonkę, wolnowar do golonki duszonej w piwie będzie idealny, ale Piotrek musi jeszcze na nią poczekać, najpierw musimy przetworzyć wszystko co było kupione z myślą o Świętach. Dostałam do testów Slowcooker firmy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTaki mój pomysł na wykorzystanie wywaru z gotowania golonki ( lub innej wieprzowiny ). Nie specjalnie przepadam za zupami na wieprzowinie usiłuję więc nadać im nutkę aromatu, która przebije smak wywaru wieprzowego. Tu po gotowaniu małej golonki wieprzowej zostało mi 2,5 szklanki mocnego wywaru ( jako , że włożyłam razem z mięsem sporo warzyw).Część warzyw użyłam na sałatkę a marchewki przydały
Buniabaje w kuchnizasadzie miało być zupełnie inaczej. Chciałam kupić malutką golonkę ( czasem nie sposób odmówić Mamie).Jak to się stało , że panienka wzięła kawałek leżącej obok łopatki bez kości , zważyła, zapakowała i podała mi - nie wiem. A ja zagadana zamiast patrzeć co mi pakują posłusznie zapłaciłam i poszłam do domu. Dopiero jak się rozpędziłam do robienia obiadu okazało się , że golonka
Buniabaje w kuchnismaczny, że chociaż po diecie pozostały wspomnienia, to drobiowe, kolorowe galaretki często goszczą na naszym stole, sprawdzając się również w świątecznych sytuacjach:) Indycze galaretki z chińszczyzną Składniki: 4 golonki indycze bez skórki natka pietruszki chińska mieszanka warzywna żelatyna sól woda ok. 2 l. Golonki zalewamy zimną wodą, dodajemy pęczek natki pietruszki (natka w całości - odkładamy gałązkę, dwie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakaszy jęczmiennej i wywaru mięsnego z ziemniakami i marchewką. Niewątpliwie jest to jedna z najlepszych zup. Świetnie się sprawdzi również podczas różnych dolegliwości żołądkowych. Przepis na Zupę pho Składniki golonka indycza 2 podudzia z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 4-5 ziemniaków 50g kaszy jęczmiennej wiejskiej sól pieprz pęczek natki pietruszki 2 l wody 1 cebula 4 liście laurowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 2 golonki z indyka bez skóry 3 marchewki 3 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 6 liści kapusty pekińskiej 4 jajka 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju z prażonego sezamu 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki suszonej kolendry sól 300 g makaronu ramen natka pietruszki
Qchnia po prostuPomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi to pożywne i bardzo smaczne danie, które możemy być świetnym pomysłem na weekendowe, późne śniadanie. Najlepiej jest je przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!