golonka - 990 przepisów (strona:38/66)

Przepis dziadka na białą kiełbasę 69

przeliczysz proporcje na większą ilość. Surową kiełbasę białą możemy mrozić. 700 g schłodzonego mięsa chudego (wieprzowa: łopatka, szynka, karkówka lub wołowina gulaszowa) 300 g schłodzonego mięsa tłustszego (boczek, podgardle, golonka) 125 ml zimnej wody (pół szklanki) 18 g peklosoli (lub 21 g zwykłej soli kamiennej) 1,5 łyżeczki pieprzu pół łyżki majeranku szczypta lubczyku suszonego 2 lub 3 średnie ząbki

Ania gotuje
Pieczeń z mięsa i czerwonej soczewicy 61

kładniki : 600 g mięsa gotowanego z rosołu (u mnie wołowina, drób i wieprzowina- golonka) 100 g ugotowanej soczewicy 2 gotowane jajka plus 2 surowe 1 cebula, ugotowana marchew w rosole przyprawy: pieprz czarny, papryka mielona wędzona, papryka mielona słodka,sól, kminek mielony Przygotowanie: Mięso, soczewicę, marchew i ugotowane jajka zmielić- wymieszać Do masy dodać surowe, rozmieszane jajka, przesmażoną, a wpierw

Proste Potrawy
Pomysły na polski obiad – czym zaskoczyć gości? 80

polski obiad to pieczone ryby, smażone podroby czy rolady z wieprzowiny. Wśród nieco nowszych dań, na które spory wpływ miały kuchnie innych krajów, znajdziemy kotlet schabowy, gulasz czy golonkę. W moim odczuciu jednak zrazy są daniem tradycyjnym i eleganckim, będą zatem doskonałym pomysłem na bardziej wystawny obiad . Zobacz, jak je przygotować. Zrazy 750 g chudej wołowiny w kawałku

Rozdomowiona
Groch szablasty z pomidorami i kiełbaską 58

warzywami, najczęściej z kapustą, ziemniakami lub marchwią. Na bogatszych stołach groch bywał dodatkiem do mięs, np. purre z grochu serwowano - oczywiście z kufelkiem piwa – do wieprzowej gotowanej lub pieczonej golonki. Warto nadmienić, że jeszcze na przełomie XIX i XX wieku grochem nazywano także fasolę. Nawet Lucyna Ćwierczakiewiczowa podaje w swych przepisach potrawy z fasoli, nazywając ją grochem szablastym lub szparagowym

Kulinarne przemyslenia
Rosół z warzywami pieczonymi w air fryer 76

tego długo i powoli gotowany. Do jego przygotowania możemy użyć korpusu, skrzydełek, szyjek czy łapek kurczaka a także kości szpikowych wołowych, cielęcych czy wieprzowych. Może być też golonka lub nóżki wieprzowe. Osobiście jestem zadowolona z efektu i będę właśnie tak podpiekać warzywa do rosołów, wywarów i bulionów bo wychodzą one potem bardziej intensywne w smaku i w kolorze. Rosół wyszedł

Dorota Smakuje
Duszona karkówka z patelni na kanapki 75

dołączyłem do fanów domowych pieczonych i gotowanych wędlin. Tym bardziej, że technika przygotowania w obu przypadkach nie jest skomplikowana, a rezultat naprawdę trudno zepsuć. Polecam! Sprawdź również jak smakuje golonka gotowana na kanapki . Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl Artykuł Duszona karkówka z patelni na kanapki pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Konserwa domowa- Mielonka wieprzowa 107

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -2 kg boczku bez skóry /5 mm maszynka nr 8 -2 kg karkówki /8 mm maszynka nr 8 -0,8 kg mięsa z golonki razem z tłustym /5 mm maszynka nr 8 -skórki wieprzowe 40 g /kg skórki ugotowane i zmielone na sitku 2,5 mm maszynka nr 8 PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE  -peklo sól

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Konserwa Tyrolska 88

wołowina 2 kl. w moim wypadku łopatka 1,5 kg /5 mm -wieprzowina 2 kl. u mnie boczek 2,5 kg / 8 mm -wieprzowina 3 kl. u mnie golonka 1 kg / 5 mm -podgardle skórowane 1,5 kg / 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -pieprz czarny 3g/kg -peklosól 16g/kg -ziele angielskie 0,3g/kg -czosnek świeży 3g/kg -woda 10%wagi surowca

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Restauracje w Katowicach - Gdzie warto zajrzeć ? 74

terenie Nikiszowca – robotniczego osiedla, będącego jednym z najważniejszych zabytków techniki województwa śląskiego. W otoczeniu stuletnich familoków można odpocząć przy rosole lub żurku, można też sięgnąć po bardziej sycące dania. Golonka pieczona w ciemnym piwie i panczkraut, rolada z kluskami i modrą kapustą – oto dania, które cieszą się tu największym powodzeniem. Śląska Prohibicja świetnie sprawdza się jako miejsce na rodzinny obiad

Cynamonowe szczęście
Kapuśniak na żeberkach 76

życiu kapuśniak, bo jakoś wcześniej nie było mi z nim po drodze. Wyszedł naprawdę smaczny, pachnący wędzonką, z miękką kapustą i rozpływającymi się w ustach żeberkami. Następny będzie z golonką! Składniki: ? 500 g kapusty kiszonej ? 500 g żeberek ? 200g kiełbasy wędzonej ? 1 cebula ? kawałek pora ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? sól, pieprz do smaku ? 4 liście laurowe ? 8 sztuk ziela angielskiego

To co kocham
Ciekawe restauracje w Krakowie – Gdzie warto zajrzeć ? 96

korzenny z marynowaną dynią, zupa ułańska ze szpaclami oraz zupa kminkowa z macą – oto wybrane propozycje na mniejszy głód. Kto ma ochotę na solidniejszy posiłek, ten może sięgnąć po golonkę z boczkiem i ostrą papryką lub po kacze udko po krakowsku. 8. Plac Nowy 1 Choć Plac Nowy kojarzony jest z okrąglakiem i chrupiącymi zapiekankami, można tu zjeść również wytworny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gołąbki z kaszą i grzybami 98

Domowe gołąbki z kaszą i grzybami to pyszne danie wegetariańskie , w którym nie znajdziecie mięsa. Tradycyjne gołąbki robię zawsze z dodatkiem boczku, kiełbasy oraz sporej ilości golonki bądź też mięsa, na przykład mielonego. Zdecydowanie inaczej ma się to w kwestii gołąbków, na które przepis mam dla Was poniżej. Te gołąbki bazują na kapuście i farszu w skład, którego wchodzi kasza

MeCooks
Szybkowar przepisy 187

Rafaello jaglane z szybkowaru Gulasz z cukinii z szybkowaru Kurczak w sosie koperkowym z szybkowaru Kurczak w sosie pomidorowo – kokosowym Kurczak z szybkowaru Kapusta z kurczakiem wędzonym Golonka w kapuście z szybkowaru Parzybroda z szybkowaru Fasolka po bretońsku z szybkowaru Żeberka z szybkowaru Szybciej się nie da! Brokułowa z szybkowaru. Krupnik z szybkowaru Zupa fasolowa z szybkowaru Jak ugotować buraki

Dorota Smakuje
Bigos myśliwski z dziczyzną 82

cebula; 2-3 listki laurowe; 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego; 5 ząbków czosnku; 5 kulek ziela angielskiego; kilka jagód jałowca; SKŁADNIKI NA BIGOS 2 kilogramy dobrej kapusty kiszonej; 700 gramów golonki z dzika; 400 gramów karkówki z sarny; 300 gramów kiełbasy... Artykuł Bigos myśliwski z dziczyzną pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Zrazy wołowe 100

pieczeniowym Polędwiczki w sosie kurkowym Boeuf bourguignon – przepis Julii Child Schab z suszonymi pomidorami Sznycel z indyka Gulasz z indyka Pieczona polędwica wieprzowa Kotlet schabowy Kotlety mielone Karkówka duszona Golonka pieczona ZRAZY WOŁOWE PRZYGOTOWANIE: 1h 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 4 SKŁADNIKI: 1 kg udźca wołowego 1-2 kiszone ogórki 2 cebule 3-4 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki musztardy

nietylkopasta.pl