golonka - 990 przepisów (strona:43/66)

Domowy krupnik – jak u babci! 183

jedzą domowy krupnik jako typowe pierwsze danie i wolą by była ona lżejsza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy krupnik – Składniki 100 gram kaszy jęczmiennej perłowej 3 litry wody 1 golonko z indyka bądź ćwiartka z kurczaka 4 skrzydełka 5 ziemniaków 4 marchewki 1 cebula 1 pietruszka kawałek pora pół selera łyżeczka soli 4 ziela angielskie (rozgniecione) 2 liście laurowe garść

To Musisz Wiedzieć
Kiełbasa kanapkowa ze słoika 192

Mamy jesień czas na zmianę menu, na blogu pojawi się coraz więcej przepisów na wykorzystanie mięsa, domowych wyrobów. Kiełbasa kanapkowa ze słoika Składniki 1kg łopatki ½ kg golonki Około 50ml zimnej wody 25g peklosoli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka żelatyny Wykonanie Do miski wrzucić wszystkie przyprawy

Kulinarne pyszności Molki
Zupa grzybowa (z suszonych grzybów) 124

śmietankę. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.    Po ok. 15 minutach kiedy zupa przeszła smakiem nalewałam do talerzy. Posypywałam natką pietruszki. Notatki:  * miałam bulion z gotowania golonki, jak dla mnie bomba gotować na takim wywarze, bardzo smaczne

Pieprzyć z Fantazją
Krupnik 152

dobrze dobrać proporcje kaszy do reszty zupy. Nie możemy dodać jej za dużo, żeby była nie za gęsta, a idealna. Moja mama gotowała za czasów mojego dzieciństwa krupnik na golonce wieprzowej, taki był najczęściej. Ja jednak polecam Wam krupnik na żeberkach. Polecam Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki: 30 dag żeberek 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej Włoszczyzna (marchewka, seler

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Prosta domowa pizza z salami 149

względu na jej elastyczne dopasowanie do naszego życia tak ją kochamy Kuchnia włoska , taka właśnie jest , szybka , tania i dopasowana . Cóż trudno w takiej roli obsadzić nasze pierogi , czy golonkę .. choć bigos już prawie dał by radę składniki : ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 2 opakowania suszonych drożdży ( 2 x 7g ) 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli – płaskiej 1/2 szklanki

Ogrodnik w podróży
Gulasz z indyka w sosie koperkowym. 137

Koper już zazielenił cały ogródek mojej mamy. A wiadomo, najlepszy z ogrodu, nie z lodówki sklepowej. Zatem zapraszam po mega szybką wręcz banalną inspirację! Składniki; 50 dag mięsa z golonki indyczej 2 marchewki 1 pietruszka 1 wiązka koperku sól, pieprz, czerwona papryka do smaku liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka mąki  1 łyżka masła klarowanego 1 ząbek czosnku

Radość kipiąca uśmiechem.
Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 171

pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Jabłkowa

Kulinarne przygody Gatity
KURCZAK PO MAROKAŃSKU (TEST GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT) 170

smak i zapach przygotowywanych dań na dłuższy czas. Garnek bez problemu poradzi sobie z potrawami, które na ogół przygotowuje się w piekarniku, jak np. udka lub podudzia z kurczaka, golonka czy gołąbki w sosie, i to w znacznie krótszym czasie. Garnek bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i uważam, że jest warty swojej ceny! KURCZAK PO MAROKAŃSKU

Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK PO MAROKAŃSKU (TEST GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT) 170

smak i zapach przygotowywanych dań na dłuższy czas. Garnek bez problemu poradzi sobie z potrawami, które na ogół przygotowuje się w piekarniku, jak np. udka lub podudzia z kurczaka, golonka czy gołąbki w sosie, i to w znacznie krótszym czasie. Garnek bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i uważam, że jest warty swojej ceny! KURCZAK PO MAROKAŃSKU

Kuchnia MagdaLeny
Galareta zimne nóżki 144

imieninach. Zimne nóżki podajemy z octem, sokiem z cytryny, sosem tatarskim czy majonezem. PRZEPIS NA GALARETĘ Z IMNE NÓŻKI Składniki na galaretę zimne nóżki: 4 nóżki wieprzowe 1 golonka wieprzowa 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 1 włoszczyzna 2 ząbki czosnku sól pieprz Jak zrobić galaretę zimne nóżki: Mięso myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy, zalewamy wodą

Dorota Smakuje
Galaretka z nóżek w jaju 140

Galaretki z nóżek w innej odsłonie.  Będą ozdobą wielkanocnego stołu.  Składniki: 1 golonka wieprzowa 1 nóżka wieprzowa 2 udka z kurczaka 5 marchewek 1 pietruszka 1/4 selera 1/2 pora 4 ziela angielskie 4 listki laurowe pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 litry wody Mięso należy oczyścić i zalać wodą. Dodać listki laurowe, ziele

Słodki Zakątek
10 produktów żywnościowych, które najbardziej zmienią nasz klimat! 133

szparagów by więc nie było, bo na naszych stołach królują rodzime warzywa! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 7 Wieprzowina Jeden kilogram wieprzowiny wiąże się z 7,9 kilogramami CO2 w atmosferze. Golonka, karkówka czy schab są więc trzecim najbardziej zmieniającym nasz klimat rodzajem mięs. 8 Cielęcina Jak piszą autorzy raportu, mięso z cielaków jest na ósmej pozycji w rankingu tylko dlatego

Fleksitarianizm.pl
BIAŁA KAPUSTA DO OBIADU 132

jasnego sosu sojowego. Jeszcze chwilę podsmażyć i gotowe. Przed podaniem, białą kapustę posypać posiekanym koperkiem albo natką pietruszki. Białą kapustę podajemy jako dodatek do obiadu. Najlepsza do pieczonych żeberek, golonki, schabowego lub kotletów mielonych . Gorącą białą kapustę można także przełożyć do słoika, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce do kilku dni. Smacznego :) Tradycyjna biała kapusta

Moja Książka Kucharska
KWAŚNICA - tradycyjna góralska zupa 146

Najlepsza kwaśnica z dużymi kawałkami mięsa. Przepis na pyszną kwaśnicę góralską. Tradycyjna polska kwaśnica - najlepsza zupa z kiszonej kapusty na tłustym rosole z golonki, wędzonych żeberek lub karkówki. Syta i smaczna kwaśnica góralska z ziemniakami, cebulą i dużymi kawałkami mięsa, z dodatkiem czosnku i mielonej papryki. Prawdziwa kwaśnica ugotowana na rosole z karkówki i włoszczyzny. Staropolski przepis na tradycyjną kwaśnicę

Moja Książka Kucharska
Cud Miód | Warszawa – Miejsca ze Smakiem 117

kuchni polskiej – idealne dla obcokrajowców, a także specjały kuchni europejskiej. Restauracja Cud Miód oferuje nam między innymi: tatara z polędwicy wołowej, śledzia w marynatach, pierogi różnego rodzaju, sałaty, golonkę czy żeberka. Co na przystawkę? W chwili, kiedy w karcie zobaczyłam Rydze na maśle z odrobiną czosnku, nie musiałam się długo zastanawiać. Oczywiście, zamówiłam je na przystawkę. Przepadam za rydzami

Kuchnia Bazylii