spęcznieje, więc gęstość zupy będzie odpowiednia. Do zupy dołączony jest filmik -> na końcu posta. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na ok. 3 litry zupy): kawałek mięsa (u mnie golonka indycza) 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 cebula 3 ziemniaki garść posiekanej świeżej natki pietruszki 3 łyżeczki soli garść liści laurowych i ziela angielskiego szczypta czarnuszki
Kawa z mlekiemdokładny opis znajdziecie w poście Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały bigos, żeberka i golonkę, do pożywnych gulaszy i wyśmienitych domowych przetworów. W wolnowarze można też upiec ciasto i pieczywo. Świetne przepisy na ciasta i desery z wolnowaru opracowane przez Darka Kuźniaka znajdziecie m.in. na stronie
Cztery Fajerycebulą i śliwkami ( 7 zł) galaretę wieprzowa z jajkiem i ogórkiem (9,50 zł|) pyry z gzikiem (8 zł) śledzia po japońsku ( 6 zł) wołowy tatar (15 zł) golonkę gotowaną w ciemnym piwie (18 zł) kotlet schabowy marynowany w mleku (18 zł) żurek (9,50 zł) flaki (9,50 zł) bigos ze śliwkami i czerwonym winem ( 9,50 zł) żeberka
Kulinarne przygody GatitySUROWIEC I ROZDRABNIANIE -2,5 kg boczku /8 mm -1,5 kg szynki /szarpak -1 szt. tylna golonka większa bez skóry /2,5 mm -jelita 26-28 mm PRZYPRAWY -peklosól 18 g/kg -czosnek świeży 5 g/kg -pieprz czarny 3 g/kg -kolendra 2 g/kg -woda 200 ml. dodana podczas dodawania przypraw i 100 ml. dodana po kilku godzinach przed nabijaniem
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.dzisiaj na obiad , bo zupa to nie obiad ” . Może dlatego ,że mając trzech facetów w domu ,ciężko ich nasycić zupą , chyba że jest to treściwa grochówka na golonce Czasami zjedzą , nawet oni i to ze smakiem . Rosół , oczywiście jest niedoścignionym faworytem , ale gołąbkowa też jakoś nie jest , przez nich wyklęta i nawet z przyjemnością wciągną , byle nie za często
Ogrodnik w podróżyłopatka 1,5 kg /po klasyfikacji mięso chude w kostkę 2 cm a tłuste kawałki 8 mm -słonina 0,5 kg /w kostkę 0,5-1 cm -golonka tylna szt.1/2-3 mm -dwa serca wp. /2-3 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -sól morska do słoniny i serc 19 g/kg -czosnek świeży 7 g/kg -pieprz czarny drobno mielony
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.caption id="attachment_7446" align="aligncenter" width="1024"] Surówka z kapusty[/caption] Kilka słów o kapuście Kapusta ma opinię ciężkostrawnego warzywa, a wpływają na to raczej dodatki w postaci golonek, boczków i kiełbas, z którymi tradycyjnie jej serwowana. W rzeczywistości kapusta jest niskokaloryczna - 100 g ma zaledwie 25 kcal i bogata w witaminę C, A i witaminy z grupy
e-PrzepisyKulinarneciepło z kluskami śląskimi, lub na zimno zamiast wędliny do chleba. Smacznego. Karczek pieczony w rękawie foliowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Schab duszony w kapuście kiszonej Golonka pieczona w piwie Pulpety w sosie pomidorowym Artykuł Karczek pieczony w rękawie foliowym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakumożna dodać zasmażkę i chwilę jeszcze poddusić całość. Tak przyrządzony schab doskonale smakuje podany z młodymi ziemniaczkami. Smacznego Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Pulpety w sosie pomidorowym Golonka pieczona w piwie Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Artykuł Schab duszony w kapuście kiszonej pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuKolejna zupka, prosta ale smaczna. kawałek mięsa wieprzowego np.łopatki , golonki lub żeberka 1 marchewka 1 pietruszka kilka ziemniaków 10 dkg ryżu listek laurowy, ziele angielskie sól, pieprz majeranek vegeta koperek Mięso umyć, pokroić w kawałki, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą.Zagotować,zmniejszyć ogień , dodać obrane i pokrojone warzywa [ oprócz ziemniaków].Dodać przyprawy i gotować
Moje domowe kucharzenieporcję zamroziłam od razu na święta, bo wyszła spora porcja na długą keksówkę. Składniki: ugotowane mięso i warzywa z rosołu: 2 ćwiartki z kurczaka, duży kawałek wołowiny (szponder) 1 golonka z indyka, 2 marchewki, 1 duży seler, 1/2 pora, 1 średnia cebula, 4 ząbki czosnku, kilka świeży lub pęczek natki pietruszki przyprawy: imbir, kminek, mielony czosnek, słodka papryka, mielony kminek
Czerwień i błękitmajeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Kto z nas nie lubi delektować się pyszną domową wędliną przygotowaną
Kulinarne przygody Gatityśmietany. Może być z dodatkiem wina, jabłek, suszonych moreli albo śliwek. Fantastyczny z dżemem borówkowym lub porzeczkowym. Sos chrzanowy na zimno zazwyczaj podajemy do mięs, jajek na twardo, golonki, a nawet młodych ziemniaków. Mając pod ręką świeży korzeń chrzanu, warto przygotować z niego czysty sos. W zakręconym słoiku, w lodówce świetnie się przechowuje i możemy go w każdej chwili wykorzystać
Moja Książka Kucharska