Karczma Stara Wozownia i jej przysmaki 210piszą o sobie: Karczma Stara Wozownia to powrót do tradycji – tu, w klimatycznym wnętrzu, w otoczeniu starych zdjęć i zabytkowych przedmiotów codziennego użytku, znajdziesz doskonałą kuchnię polską – aromatyczną golonkę w piwie, delikatne polędwiczki w sosie kurkowym, staropolską kaczkę pieczoną w majeranku z jabłkami, czy pyszne, domowe pierogi. Zapraszamy na podróż w czasie i smaku... Wnętrza są naprawdę piękne. Bardzo klimatyczne
Codzienna kuchnia niecodzienna
Musztarda miodowa z koperkiem 187rewelacyjnie! :). Wystarczy: -słoiczek 200 ml musztardy -2-3 łyżeczki płynnego miodu -2 łyżeczki suszonego koperku Wszystko razem dokładnie mieszamy, przekładamy do słoiczka i gotowe. Świetnie pasuje do golonki oraz wszelkiego rodzaju mięsa. Smacznego
Maminek kulinarny
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 408zupie nie może zabraknąć kminku, dobrych pomidorów i świeżej papryki. Na jesienno zimowy czas to fantastyczna sycąca zupa. Składniki: 1,2 kg mięsa wieprzowego, ja polecam mięso z golonki 1 puszka pomidorów lub 3-4 świeże pomidory 2 cebule 4 - 5 łyżek smalcu 1 czerwona papryka 5 ziemniaków 1 i 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki słodkiej papryki
Apetyczna babeczka
Galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze 356Galaretka z "nóżek chodziła" za mną :) :) Musiałam ją zrobić, pomimo, że nie miałam golonki , ale tylko nóżki :( I była udana. Po wystudzeniu galaretce nic nie brakowało, palce lizać. A jedyną wadą gotowania nóżek w szybkowarze była ich mała przejrzystość. Były za to bardzo kleiste, po stężeniu super twarde, a to mi chodziło :) I to bez dodatku żelatyny. Przez sezon
Proste Potrawy
Galaretka wieprzowa - klasyka, ale bez nóżek. 229wieprzową. Kiedyś nie wyobrażałem sobie galarety bez wieprzowych nóżek. Teraz robię bez i też jest dobra, a przy tym, może mi się tylko tak wydaje mniej tłusta. Składniki: 2 golonki wieprzowe 50 dag karkówki wieprzowej 50 dag szynka wieprzowa ziele angielskie liść laurowy włoszczyzna sól, pieprz żelatyna Wykonanie: Mięsa pokroić na mniejsze części ,umyć zalać wodą i gotować
Kulinarny karnet Christophera
Bigos domowy 251domu dobierana do upodobań, czasem robi się ją z samej kiszonej kapusty, a ja lubię pół na pół. 20-30 dag boczku wędzonego 1/2 kg mięsa, karkówka , antrykot, szynka, golonka 10-15 dag słoniny 20-30 dag dobrej wiejskiej kiełbasy garść suszonych grzybów łyżka suszonej żurawiny 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe 1 koncentrat
Apetyczna babeczka
Paszteciki, kapuśniaczki, w cieście drożdżowym 210Ciasto...bajka..., a nadzienie to już inna sprawa :). Wegetarianie zrobią farsz z kapusty i grzybów, a mięsożercy ....wiadomo...z mięsa :). Farsz mięsny polecam zrobić z mięsa z golonki, żeby nie był zbyt suchy. Warto dodać ugotowaną marchewkę i pietruszkę i razem zmielić, zdecydowanie poprawi smak. W wersji wegetariańskiej biała kapusta gotowana, z dodatkiem blanszowanej cebuli i pieczarek
Apetyczna babeczka
Wieprzowina z warzywami i sosem hoisin 226nich znajdziecie w sklepie naSushi . Warto naszą kuchnie wzbogacać nowymi smakami i nowymi pysznymi produktami. Składniki na 4 porcje: 40-50 dag wieprzowiny, łopatki, karkówki lub mięsa z golonki 2 pory - tylko biała część 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku orzeszki piniowe od sprawdzonego dostawcy Skworcu.pl 3 łyżki chińskiego sosu hoisin sól i pieprz
Apetyczna babeczka
Litewskie kibiny 214śmietany, ok.3/4 szklanki 100 ml ciepłego mleka łyżeczka soli łyżeczka cukru Do posmarowania: 1 żółtko 2-3 łyżki wody Farsz: 60 dag surowej baraniny, ew. wieprzowina. np.mięso z golonki 10-15 dag białej kapusty 1 cebula pieprz świeżo mielony sól 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać
Apetyczna babeczka
Czebureki 713gdyż mają wtedy chrupiącą skórkę, odgrzewane już nie będą chrupiące. Bardzo dobrym dodatkiem do czeberuków jest barszcz czerwony. Farsz: 80 dag mięsa mielonego, dobre będzie wieprzowe mięso z golonki 1-2 cebule 2 łyżeczki suszonego majeranku sól pieprz oliwa 2-3 łyżki zimnej wody 1. Na rozgrzanej oliwie blanszujemy drobno pokrojoną cebulę. Do mięsa dodajemy przyprawy, cebulę
Apetyczna babeczka
Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa w wersji light 225kulinarnych ? Wszystko już wyjedzone z lodówek i zamrażarek ? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję, kolejną już z resztą po terrinie z golonki , schabie ze słoika , schabie karkowym z pończochy , schabie pieczonym w przyprawach , podsuszaną kiełbasę żywiecką czy też polędwicę wędzoną na domową wędlinę. Wędlinę bez zbytecznych dodatków
Kulinarne przygody Gatity
Krótka wielkanocna przypominajka 211Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Domowy majonez w słoiku Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zakwas
Kulinarne przygody Gatity
Mięso rosołowe do chleba 216jeszcze jeden sposób na wykorzystanie mięsa ugotowanego wcześniej w rosole. Składniki: ugotowane mięso z rosołu ( gotuję rosół z 4 rodzajów mięsa: indyczego, kurzego, wieprzowego-golonki i wołowego)- ilość dowolna żelatyna, rosół lub woda Przygotowanie: Ostudzone mięso kroimy drobno, ale już teraz wiem, że lepiej byłoby zmielić je na grubych oczkach, bo przy krojeniu trochę się kruszyło:( Jeśli lubimy możemy dodać
Proste Potrawy
Mięso wieprzowe w słoiku 349dawnego sposobu konserwowania. Mięso jest naprawdę smaczne i będzie zawsze łakomym kąskiem na naszym stole :) Składniki : 1 i 1/2 kg np. karczku lub szynki - u mnie mięso z golonki około 1 i 1/2 łyżeczki soli 6 ząbków czosnku pieprz mielony do smaku 2-4 listki laurowe szczypta majeranku, ewentualnie szczypta suszonego lubczyku kilka ziaren jałowca - rozdrobnić Przygotowanie: Mięso umyć
Proste Potrawy
Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska. 294podróż nie tylko do kuchni ale również po całej Polsce. Uwielbiam takie połączenia. Tutaj zdjęcie starej etykiety Tyskiego dobrane do białej kiełbasy w sosie polskim, kilka stron dalej golonka zapiekana w piwie i ogromna kolejka do Supersamu, czy dziewczynka zbierająca jeżyny do chłodnika z owoców leśnych. Prawie każdy przepis jest opatrzony zdjęciem przywołującym historię potrawy. Śmiało można powiedzieć, że jest
Brzuszki Łakomczuszki