rybie występuje śluz Składniki na 2 osoby: 2 średnie dorady 2 średnie cebule – na jedną rybę, jedna cebula 1 łyżka masła 4-5 łodyg selera naciowego 2 figi 6-7 ząbków czosnku – jeśli ząbki są duże, przekroić je na połówki sól, pieprz – do smaku Rybka na ruszcie z selera Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - nie odcinać łbów(...)smaku. Rybę nafaszerować usmażoną cebulą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim łodygi selera naciowego. Na ruszcie z selera położyć faszerowaną rybę. Na rybach ułożyć ząbki czosnku oraz ćwiartki fig. Tuż przed włożeniem do piekarnika Całość przykryć pokrywką – lub folią aluminiową, jeśli brak pokrywki od kompletu – i piec w nagrzanym do 220C piekarniku ok. 40-45 min – bez termoobiegu
Grunt to przepis!też składniki bardzo drogie zawsze można spróbować. SCHAB W SOSIE ARABSKIM dla 2 osób ok 30 minut Składniki 2-3 plastry schabu 3 cebule 3 - 4 figi suszone 1 łyżki octu winnego najlepiej czerwonego (dałam białego) 3 łyżki oliwy 4 łyżki wina (u mnie białe) Do dzieła!!! Schab kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnię(...)rozgrzanym tłuszczem i smażymy, następnie zmniejszamy ogień i chwilkę dusimy. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w piórka, figi w kostkę (dość drobno). Cebulę wrzucamy na oliwę i dusimy do miękkości, dodajemy figi, ocet, wino i razem chwile smażymy aby troszkę odparował ocet. Wrzucamy mięso i razem jeszcze chwilę dusimy. Podajemy z kaszą
sierotka maRysia w kuchnispodobały mi się kwiatki z ciasta francuskiego z jabłkami, ostatnio bardzo popularne na różnych lubianych przez mnie blogach. Postanowiłam więc zrobić swoją wersję, z ciastem filo zamiast francuskiego i figami zamiast jabłek. Spektakularnego efektu już nie ma, ale kwaiatki chyba mimo to przypominają :) Najlepsze z kremem waniliowym :) Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania(...)minut Ilość sztuk: 9 Wartość kaloryczna: 120 kcal Składniki: 3/4 opakowania ciasta filo kilka fig olej kokosowy lub inny tłuszcz Piekranik nagrzewamy do 180 °C. Ciasto kroimy na 3 pasy wzdłuż, a następnie każdy pasek na pół, układamy na każdej części ok. jedną figę
Bazując na smakuBustrengo to boloński deser, który pieką Włosi na dogasającym żarze po przygotowaniu obiadu. To wyśmienite i wilgotne ciasto przypomina trochę angielski pudding. Jest bardzo sycące za sprawą suszonych fig, rodzynek i miodu. Pomimo tylu składników, jego wykonanie jest proste i szybkie, ponieważ wszystko się miesza (samo)...;-) Myślę, że zaskoczycie waszych gości tym niespotykanym na naszych stołach ciastem(...)mąki pszennej-przesianej 100 g bułki tartej 100 g cukru pudru 500 ml mleka 3 jaja 100 g płynnego miodu 50 ml oliwy 100 g rodzynek 100 g suszonych fig 500 g twardych jabłek 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu skórka z 2 pomarańczy skórka z 2 cytryn 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy Zacznijmy od suchych składników. Do dużej
potrawyregionalnesię ich smakiem bez wyrzutów sumienia. Jak dla mnie te pralinki to absolutny numer jeden, bardzo smaczne, polecam! Skład: Daktyle*, orzechy nerkowca* (40%). Figa z makiem Te pralinki zdecydowałam się wypróbować jako ostatnie, ponieważ nigdy dotąd nie przepadałam zarówno za suszonymi figami, jak i sam dodatek maku na przykład do pieczywa zawsze wydawał(...)wiele. Po spróbowaniu stwierdziłam jednak, że niepotrzebnie tak się zniechęcałam. Podobnie, jak w przypadku pozostałych pralinek słodką bazę stanowią cudowne, karmelowe daktyle i to one sprawiają, że nielubiana dotąd figa zyskała inny wymiar. Słodki „mięsisty” środek otoczony jest przez chrupką makową skorupkę, która w tym przypadku również wydała mi się bardziej znośna. Tak więc wygląda na to, że wszystko kwestia
Roślinna - blog wegańskideszczowo , najchętniej chciało by się usiąść w wygodnym fotelu z kubkiem gorącej kawy i czymś słodki :) Mam dzisiaj dla Was czekoladowe babeczki z budyniem waniliowym i figami , pyszne proste bez żadnych kremów :) Jeśli macie ochotę na gorącą kawkę i babeczki to zapraszam :) Składniki : 3 białka klasy M( średniej wielkości ) 160 g cukru(...)mąki 20 g kakao na czubek noża sody oczyszczonej 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml mleka 50 g wiórków z gorzkiej czekolady 1 cukier waniliowy 2 figi 1 mały budyń waniliowy Winiary 1,5 szklanki mleka Wykonanie : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym . W drugiej misce utrzeć żółtka z masłem. Mąkę wymieszać z kakao
Sama słodycz i szczypta chiliniech koniecznie spróbuje, bo jest pyszne i jakby nie patrzeć zdrowe . Kolor jest obłędny, kuje w oczy i zwraca uwagę. Do dekoracji użyłam ciemnych fig które tworzą moim zdaniem piękne kwiaty, naturalna dekoracja a o ile zdrowsza od lukrowych kwiatów ;) Ciasto przełożyłam kremem budyniowym, w oryginalnej wersji tego ciasta używa się kremu z mascarpone i bitej śmietany(...)puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Odstawiamy do lodówki na kilka godzina a najlepiej na całą noc aby krem zrobił się sztywniejszy. Ponadto: 1 kubek Malin 3 figi kilka jeżyny Składanie tortu: Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch ok 0,5-1cm i drobno kruszymy do osobnej miseczki. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty. Pierwszy blat
W kuchennej krainiećwierć łyżeczki cukru łyżeczka soli ok. 300 g grzybów obgotowanych w słonej wodzie kopiasta łyżeczka ziół prowansalskich ok. 100 g roqueforta (może być też bleu de Bresse) cebula 2 figi dobra oliwa ewentualnie: mozzarella Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Dodać cukier. Wymieszać. Wierzch posypać niewielką ilością mąki. Odstawić na kilka minut, by ruszyły. Mąkę wymieszać(...)odstawić do wyrośnięcia (najlepiej ułożyć je w misce i przykryć wilgotną ściereczką). Obgotowane grzyby posiekać dużym nożem na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z rozdrobnionym roquefortem. Figi pokroić w talarki. Gdy ciasto wyrośnie, uformować z niego placek (ja rozciągałam go w prostokąt). Na cieście rozłożyć ser z cebulą. Posypać resztą ziół prowansalskich. Na nich rozłożyć grzyby
Weekendy w domu i ogrodziePyszna, prosta sałatka z figami, których o tej porze roku jest pod dostatkiem, kwaśnym granatem i mozzarellą, której smak pasuje do mniej i bardziej wytrwanych dań. Całość jest utrzymana w tonie słodko-kwaśnym, dzięki temu sałatka ma świeży i lekki smak. Składniki (na 2 porcje): 1-2 figi 1 kulka sera mozzarella (125 gram) 1/2 granata(...)garść rukoli lub mixu sałat zagęszczony ocet balsamiczny Figę i ser kroję w plastry. Na talerzu układam rukolę a na niej na przemian ser i figę. Całość posypuję granatem i polewam zagęszczonym octem balsamicznym. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaKolejna wersja pysznego puszystego placuszka. Tym razem z dodatkiem słodkich fig i serka camembert a dla smaku skropiona olejem arachidowym. składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka tymianku 3 łyżki oleju 4 duże figi 1 serek camembert Przygotować zaczyn na ciasto(...)prostokąt o wymiarach mniej więcej 35x25. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut aby podrosło. W tym czasie przygotować dodatki. Figi pokroić w ćwiartki lub ósemki a serek w trójkąty. Gdy ciasto podrośnie na cieście ułożyć pokrojone składniki, lekko wciskając je w ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujemąki pszennej, 200 g masła, 3 żółtka, krem: 500 ml mleka, 4 żółtka, 1 jajko, 80 cukru, 30 g mąki ziemniaczanej, skórka otarta z jednej pomarańczy, 8-10 fig Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do malaksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki(...)zagotować, wlać do niego mleko z mąką i skórką pomarańczową. Ciągle mieszając zagotować, ciągle mieszając dodać utarte jajka. Zagęścić na parze ciągle mieszając. Następnie mieszając ostudzić w zimnej wodzie. Figi umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na 6 części. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem i ułożyć figi. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Można dodać listki mięty. zastawa
królestwo garówMoja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaje sałaty. Duże ilości rukoli, roszponki oraz sałaty lodowej z pysznymi dodatkami. Dzisiaj wersja sałat z karmelizowanymi figami, z dodatkiem tym razem miękkiego serka koziego (przeważnie bywa dodatek różnych serów typu blue), a także podprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych (można pominąć). Taka kolacja to święto w środku tygodnia. Polecam, to jedna z naszych ulubionych sałatek(...)Delikatna, w miarę prosta a zarazem bardzo wykwintna. Z podanych składników wychodzi porcja na ok.5-6 osób. Składniki: - dowolne, ulubione sałaty ( u nas lodowa, rukola i roszponka) - 8 świeżych fig - 2 łyżki miodu lub innego dowolnego syropu roślinnego, lub ksylitolu - 4-5 łyżek octu balsamicznego - kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek (nie trzeba) - 2 roladki kozie (miękkie) lub ser pleśniowy typu
Smaczne Zdrowewłaśnie taki jest. Składniki 300 g mąki pszennej 200 g mąki gryczanej 1 łyżeczka soli 8 g drożdży instant 320 ml ciepłej wody 1 szklanka gorącej wody 10 suszonych fig 100 g orzechów włoskich 1 łyżka syropu klonowego Figi namaczamy w szklance gorącej wody. Zostawiamy na 30 minut, aby zmiękły. Obie mąki przesiewamy przez sitko. Dodajemy suche drożdże i sól(...)Figi odsączamy i kroimy w kostkę. Orzechy tłuczemy na mniejsze kawałki. Figi i orzechy dodajemy do suchych składników. Dolewamy 320 ml wody i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Przykrywamy ściereczką i ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzewamy na 220 stopni. Do piekarnika wstawiamy puste naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek
My Chcemy JeśćZobaczyć figę z makiem w charakterystycznym splocie dłoni...... niekoniecznie bym chciała. Zjeść figę z makiem.... owszem bardzo chętnie. Moja gorąca figa prosto z piekarnika z makową bezą, bakaliowym środkiem, polana miodem .... bajka!!! Do przygotowania 2 porcji: 2 figi 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki maku 1/2 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce) miód do polania(...)Piekarnik nagrzać do 160 stopni Figi rozciąć na 8 części ale nie do końca, owoc musi być całością, włożyć do piekarnika na 7-8 minut. W tym czasie ubić białko na sztywno wraz cukrem i makiem. Figę wyjąć z piekarnika, a temperaturę piekarnika obniżyć do 100 stopni. Owoce rozłożyć a w środek włożyć bakalie na to ułożyć bezę makową
Jadło i czytadłoRządna wiedzy, smaków i aromatów, chętnie podpatruję mistrzów w tym temacie. I tak było tym razem. Kurs gotowania z Gordonem Ramsayem, szkoda tylko, że na szklanym ekranie :) Póki co figi, o których nie mogłam przestać myśleć, odkąd zobaczyłam, jak można je przygotować. Polecam. Uwielbiam figi i kocham ten smak. SKŁADNIKI: 3 świeże dojrzałe figi 1 długa gałązka rozmarynu 2 łyżki(...)miodu 1 łyżka octu balsamicznego skórka z 1/2 cytryny 1 łyżka masła A jak to zrobić: Gałązkę rozmarynu oberwać z listków i przekłuć nią figi. Owoce przełożyć na patelnię (najlepiej metalową, która spokojnie może powędrować do pieca), polać miodem wymieszanym z octem. Gdy miód na patelni zacznie lekko skwierczeć, dodać masło, kilka listków rozmarynu i skórkę z cytryny. Smażyć wszystko
Kuchnia w opałach