figa - 1305 przepisów (strona:11/87)

Makaron z figą, gruszką, boczkiem i cukinią 142

Dziś makaronowo :-). Tym razem figa , gruszka , boczek i cukinia . Tak wymyśliłam, fajnie wyszło, gruszki miało nie być, ale wymagała już użycia, zjedzenia szybkiego, więc wpadła do makaronu spontanicznie :-). Figa super łączy się z boczkiem, a cukinia dopasuje się do wszystkiego, więc wyszło według nas bardzo smacznie. Moje dziecko jakoś do tej figi przekonuje się powoli, zjadł, trochę mu pesteczki(...)figi przeszkadzały, ale na końcu stwierdził, że jest oki :-). Udanego dzionka Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: boczek w plastrach (10 szt. plasterków) 4 figi 2 gruszki mała cukinia natka pietruszki sól różowa pieprz olej kokosowy do smażenia makaron  Makaron gotuję al'dente. Na rozgrzany na patelni olej wrzucam pokrojoną cukinię, solę i podsmażam chwilkę, dodaję pokrojony

kruche babeczki
Konfitura z fig 105

Figi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. 3 kg fig, 1 kg cukru, 100 ml soku z cytryny, 1 gwiazdka anyżu, 2 kawałki cynamonu Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Do garna z grubym dnem wsypać cukier, wlać sok z cytryny i na małym ogniu gotować aż cukier(...)się rozpuści. Dodać przyprawy oraz wrzucić figi do garnka. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Gotować 10 minut od zagotowania. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Następnego dnia gotować figi na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Gotować 20 minut od zagotowania. Odstawić do ostudzenia. Ponownie zagotować, gotować 10 minut od zagotowania. Przełożyć

królestwo garów
Tarta z kremem limonkowym bez pieczenia - "Fit Słodkości" Kinga Paruzel 197

szklanka suszonych daktyli bez pestek, czyli jakieś 200 g  1 limonka szczypta soli Krem limonkowy: 2 owoce awokado 3 limonki 1 szklanka świeżego ananasa (pokrojony w kostkę) 1 figa 1/4 szklanki miodu malinowego* szczypta soli PRZYGOTOWANIE: W mikserze, malakserze lub thermomixie należy umieścić orzechy i zmiksować je bardzo drobno, aby konsystencja przypominała bułkę tartą. Dodajemy wiórki kokosowe, daktyle(...)przygotowanie kremu. Awokado należy przekroić na pół i wyjąć pestkę. Łyżką wydrążamy miąższ. Awokado przekładamy do miksera, malaksera lub misy thermomixa, dodajemy sok i skórki z trzech limonek, miód, figę, szczyptę soli i ananasa. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.  Ja tarte udekorowałam limonką, figami i orzechami oraz rodzynkami. Przepis znajduje się w książce "Fit słodkości: autorstwa Kingi Paruzel

ClauditteMissCooking
Tarta bez pieczenia z jogurtem greckim, figami, słonecznikiem i syropem klonowym 117

Długo wyczekiwane, świeże, słodkie, soczyste i pachnące. Mowa tutaj oczywiście o figach. Jednym z moich ulubionych deserów z ich udziałem jest gęsty kremowy jogurt z pokrojonymi w ćwiartki owocami, syropem klonowym i prażonym słonecznikiem. Prosto, zdrowo i megapysznie! Możemy je tak podać w salaterce w formie deseru albo w postaci błyskawicznej w przygotowaniu tarty bez pieczenia na spodzie(...)amarantusa ekspandowanego oraz daktyli. Poza sezonem na figi taką tartę możecie przygotować z innymi ulubionymi owocami. Polecam ją zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie — niekoniecznie leniwe, bo wystarczy, że spód przygotujecie dzień wcześniej. :) * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 20 cm Spód: 2 szklanki amarantusa ekspandowanego ½ szklanki wiórek kokosowych ¾ szklanki daktyli 2 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: 6 dojrzałych fig

Food Square
Figi zapiekane z pomarańczowym miodem 163

Cudownie pachnący, banalnie prosty, chrupiący deser – figi zapiekane z pomarańczowym miodem SKŁADNIKI: świeże figi – po jednej na osobę DO KAŻDEJ FIGI: 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka migdałów w słupkach 1 pełna łyżeczka miodu pomarańczowego WYKONANIE: Figi umyć, osuszyć, nadkroić na krzyż od strony ogonka, nie przecinając do końca. Figi ułożyć pojedynczo w kokilkach(...)zapiekania i lekko rozchylić cząstki na boki. Każdą figę posypać posiekanymi orzechami i migdałami. Wierzch polać miodem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni (160 termoobieg) przez około 8 minut do zrumienienia migdałów

Kuchenne zapiski Edyty
Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheels cookies with dried figs 195

Dziś przedstawiam wyjątkowo smaczne kruche ciasteczka z nadzieniem z suszonych fig z akcentem pomarańczy i cynamonu. Doskonałe na deser i do kawy, a ich przygotowanie nie powinno sprawić problemu nawet osobom niedoświadczonym w kuchni. Polecam! Scroll down for recipe in English Kruche ciasteczka z suszonymi figami (ok. 90 ciasteczek) Składniki na nadzienie : 1 szklanka posiekanych suszonych fig(...)szklanki mąki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 jajko Przygotowanie: W małym rondelku wymieszałam figi, skórkę pomarańczową wraz z sokiem, cukier, brandy, kisiel i cynamon i zagotowałam na średnim ogniu. Następnie zmniejszyłam ogień do małego i podgrzewałam przez około 3 minuty, aż masa zgęstniała. Przełożyłam

karmelowy
Pełnoziarnisty chlebek figowy z bakaliami 106

Figę zjedz...FIGĘ ! Czy figa, to nic ? Czy jak figa, to tylko z makiem i pasternakiem ? Oj nie. Figa, królowa jesieni, ubrana w purpurę, pod skórką skrywa czerwone, piękne wnętrze. Kusi słodyczą, soczystością, zachęca i nęci zapachem, kokietuje swym okrągłym, powabnym kształtem... Weź ją, teraz, już ... i zrób chlebek figowy ! Składniki: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki tortowej(...)jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki oleju ( u mnie olej z orzechów laskowych ) 330 ml maślanki 5 świeżych fig 2 łyżki sezamu 50 g orzechów laskowych 70 g rodzynek po  2-3 łyżki pestek słonecznika i dyni ewentualnie inne bakalie Wykonanie: Figi obrać i pokroić

kolorowotorcikowo
Jesienne tiramisu: z figami 167

jest mi bliższa. Świadomość upływającego czasu, powrót do codzienności po wakacyjnych szaleństwach. Melancholijne chwile zadumy przy oknie, po którym spływa deszcz... We wrześniu też zaczyna się sezon na świeże figi. Cóż, nie była to miłość od pierwszego wejrzenia, nie nawet od pierwszego kęsa. Kiedyś wydawały mi się mdłe i nijakie; teraz wyczekuję ich niecierpliwie. Piękny kształt i głęboki fioletowy kolor(...)kuszą ogromnie. Różowo-czerwone wnętrze, wypełnione drobnymi pesteczkami sprawia, że dla figi można stracić głowę. Ja straciłam, i całkiem mi z tym dobrze. Tylko już teraz jest mi trochę smutno, że sezon jest tak krótki... Póki co jednak, znoszę pudełeczka fig do domu z zastraszającą częstotliwością. Najczęściej delikatnie karmelizuję je na patelni i podaję z gałką lodów waniliowych - deser najprostszy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
You sexy thing! Figi, lody. Ostro i pieprznie. I kiedy przypada Piąta Pora Roku? 154

orzechy i spływa powoli złączony dekadenckim uściskiem z czekoladowym ganache.  Chcę koniuszkiem języka zlizać ostatni bezowy okruch wtulony w krągłości warg wraz ze słodką kroplą kajmaku. Chcę.... A figa! A figa, to prawdziwa kurtyzana. Zmysłowa, uwodzicielska, kusząca, stworzona do tego, by grzeszyć w kuchni, eksperymentować.  Na ostro, na słodko, solo, w duecie i w zmysłowym trójkącie z gorgonzolą(...)lodami.  Gorgonzola - ostra. Lody - pieprzne. Figa - oblana sokami rozkoszy.  Jakież rozkosze kryją się dalej - wie tylko język, ale nie potrafi tego opowiedzieć.  Zanurzam się w tym grzechu po uszy, bezkarnie, z apetytem na więcej. I Wam też polecam. Rozkoszujcie się!  TARTA TATIN Z FIGAMI I GORGONZOLĄ /pomysł własny/  Słodkie figi i ostra gorgonzola

KUCHARNIA
Ekologiczne produkty Symbio. 143

acai, którego miałam okazję próbować już kilkukrotnie; * przecier z mango * sok z żurawiny * orzechy arachidowe prażone * płatki kokosowe * orzechy piniowe * migdały blanszowane * migdały * pestki dyni * daktyle * śliwki * morele * figi * camu camu * soczewica czarna beluga * ketchup * makaron pszenno-żytnio-orkiszowy * suszona marchew * suszony por * suszona cebula * suszony burak * suszona papryka Soki są w 100% wyciskane z owoców, dlatego też możemy(...)trafiałam na tłuste z wierzchu (dodatkowo natłuszczane tanim olejem), a w środku suche i gąbczaste egzemplarze, z którymi ciężko było cokolwiek zrobić, bo były po prostu niezjadliwe. Morele i figi - jak wiadomo - nie są tak soczyste jak śliwki, ale z takimi jeszcze się nie spotkałam. Te pierwsze mają ciemną barwę, co jest dowodem na wspomniany wyżej brak konserwantów

Poranek na słodko
Ciabatty z figami i kozim serem 121

Niejednokrotnie wspominaliśmy, że kozi ser jest naszym oczkiem w głowie...a już w połączeniu z figami i sosem miodowym...oł! Wymiękamy <3 Pyszny pomysł na szybką i smakowitą przekąskę. Składniki 4 bułki ciabatty (do pieczenia) 4 figi 300 g koziego sera (roladka) ogórek zielony sałata lodowa Sos: 4 łyżki miodu 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka(...)octu winnego (białego) 1 łyżka musztardy     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bułki kroimy na pół. Figi, ogórki i ser kroimy na plasterki. Oliwę, ocet, miód i musztardę mieszamy do momentu kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na górnej części bułki kładziemy plastry figi, sera i zapiekamy ( razem z dolną częścią bułki

R'n'G Kitchen
figi zapiekane w szynce dojrzewającej 156

Figi przywieźliśmy z wakacji, zebraliśmy wprost z drzewa, pyszne! Na szczęście i u nas można je dostać. Nasze ulubione dodatki: ser pleśniowy i szynka dojrzewająca i powstała z nich prosta ale pyszna, ciepła przekąska. składniki: 10 fig 100 g sera z niebieską pleśnią 20 plasterków szynki dojrzewającej ponadto: 20 pomidorków koktailowych 20 listków bazylii Ser pokroić na plasterki(...)Figi przekroić na połówki. Na każdą połówkę figi nałożyć kawałek sera, zawinąć w plasterek szynki, spiąć wykałaczką. Figi poukładać w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika na każdą wystającą wykałaczkę nabić listek bazylii i pomidorka

6niebo
Kaczka z malinami i figami 94

nogi kaczki, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 1,5 – 2 łyżki miodu(u mnie faceliowy), 300 g malin, 4 - 5 gałązek tymianku, 3 figi, sól, pieprz świeżo mielony, 5 goździków, 2 łyżki cukru, masło, Uda kaczki umyć, osuszyć, oczyścić z resztek piór. Włożyć, skórą do dołu, do zimnego garnka z grubym dnem, garnek postawić na ogniu. Powoli smażyć nogi(...)przykryciem do miękkości. Gotowe mięso wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito i gotować kilka minut, aż zgęstnieje. Dodać 2 łyżki zimnego masła, wymieszać. Zdjąć z ognia. Figi pokroić na ćwiartki. Na patelni lekko skarmelizować cukier, włożyć 2 łyżki masła a następnie położyć ćwiartki fig, przecięciem do dołu. Gdy się lekko skarmelizują, przewrócić na drugą stroną

królestwo garów
PAIN PERDU Z OWOCAMI LATA 101

drobnego cukru ● 2 jajka ● 20 cl mleka ● 60 g masła ● 1 laska wanilii   Smażone owoce : ● 150 g śliwek (np. renklod, mirabelek) ● 150 g czereśni ● 3 świeżych fig (opcjonalnie)** ● 120 g brązowego cukru*** ● 1/2 cytryny   Czereśnie i śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Figi delikatnie wytrzyj i przekrój na ćwiartki. Wyciśnij sok z cytryny(...)minuty z każdej strony). Podawaj ze smażonymi owocami. *Najlepiej użyj niezbyt świeży chleb, ponieważ lepiej nasiąknie mlekiem. **Owoce i ich proporcje możesz dobierać dowolnie, możesz użyć tylko śliwek i fig (wtedy dodaj więcej fig). *** Zamiast cukru możesz użyć miodu, z miodem smakuje nawet lepiej. A jeśli dysponujesz miodem lawendowym, owoce typu figi i śliwki z jego dodatkiem

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Figowa wytrawna nalewka z wódką 104

swojej piwniczce nalewki wytrawne, słodkie, bardzo mocne, łagodne. Tym razem mam dla Was propozycję nalewki wytrawnej. Dostałam figi od znajomej w Anglii, zrobiłam powidła i nalewkę z fig. Figi są same w sobie bardzo słodkie więc nie trzeba cukru. Po drugie ma być nalewka wytrawna. Figi pociąć na cztery części, wrzucić do słoika. Wlać litr wódki

Kuchnia Pokoleń