kombinacjom. Na początku skrupulatnie stosowałam się do przepisów; teraz po prostu mieszam to, na co aktualnie mam ochotę. I tak właśnie powstała ta dyniowo-pomarańczowa granola. Zamiast cukru - suszone figi i syrop klonowy. Do tego porcja płatków, ziarenek i orzechów w połączeniu z lekką nutą cynamonu i wyraźniejszą pomarańczy. Niebo w buzi! Spróbujecie...? Granola dyniowo-pomarańczowa Składniki(...)musu z dyni 65 ml syropu klonowego 1 łyżeczka cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 180 g suszonych fig Płatki, dynię, słonecznik, len i grubo posiekane orzechy wymieszać w dużej misce. Dynię, syrop klonowy, cynamon, ekstrakt z wanilii, skórkę i sok z pomarańczy dokładnie wymieszać. Dodać do suchych składników
Pożeraczka, czyli raz adobrzetroszkę za słodki) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1/2 opakowania cukru waniliowego 70 gr orzechów laskowych lub innych 100 gr sucharków lub herbatników 4 suszone figi lub garść rodzynek lub 4 suszone morele Spód tortownicy owinąć folią spożywczą. Orzechy i figi pokroić na duże kawałki, sucharki lekko połamać (kawałki o wielkości około(...)gotować na średnim ogniu do momentu, aż masa zdecydowanie zgęstnieje, ma być o konsystencji budyniu, uwaga trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, dodać orzechy, figi i suchary, wymieszać, wyłożyć spód tortownicy, mocno uklepać, wyrównać, ostudzić, wstawić do lodówki/zamrażarki na czas przygotowywania pianek. Składniki masę jogurtowo-śmietankową: 250 gr śmietany 30%, koniecznie schłodzonej
moj przepis naZainspirowana przepisem Pyzy na Tartę śliwkową z cynamonem (patrz tutaj) postanowiłam zrobić swoją wersję z mąki razowej i otrębów. Dodatkowo do śliwek dołączyłam jeszcze figi. Wyszło smakowicie :) Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów Składniki 200 gram mąki (pól na pół żytniej razowej i pszennej) 50 gram otrębów 150 gram zimnego masła 6 łyżek cukru szczypta soli(...)kefiru 10 śliwek 4 figi cynamon Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów Wykonanie Siekamy mąkę i otręby z masłem, cukrem, kefirem i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość ok 1/2 cm. Przekładamy ciasto do dużej blaszki na tartę i dociskamy do brzegów
Pyza i Surówkaopakowanie ciasta francuskiego (z masłem), 5 fig, 2-3 łyżki orzechów włoskich, 2 jajka, 80 g migdałów, 60 g cukru pudru, sok z 1/2 cytryny, Ja ciasto francuskie kupuję gotowe, mrożone. Zwracam uwagę, aby było z masłem a nie z innymi tłuszczami. Można oczywiście samemu przygotować ciasto francuskie, ale na to potrzeba trochę czasu. Blachę do muffinek wysmarować(...)masłem. Orzechy włoskie, niezbyt drobno posiekać. Ciasto francuskie lekko rozwałkować, podzielić na 10 jednakowych kawałków, którymi wyłożyć zagłębienia w blasze. Do każdego zagłębienia włożyć pół figi podzielonej na 3 cząstki, oraz wsypać trochę orzechów włoskich. Migdały zetrzeć (migdałów nie obieram ze skórki). Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dalej ubijając dodać sok cytrynowy. Masę jajeczna wymieszać z migdałami
królestwo garówDeser z dynią w roli głównej, pyszny jesienny deser w energetyzującym pomarańczowym kolorze z ostatnimi jeżynami z ogrodu i figami. Ci którym dynia kojarzy się tylko z kremowa zupą i słodko-kwaśną dynią w occie pewnie się zdziwią, jednak zapewniam - dynia i tu stanęła na wysokości zadania. Nie jest dietetyczny, bo dyni towarzyszy mascarpone i śmietana kremówka(...)błyskawiczny do przygotowania i po prostu pyszny. Składniki: 250 g mascarpone 150 g śmietany kremówki 250-300 g puree z dynii 2 łyżki amaretto 4 łyżki cukru lub ksylitolu figi i jeżyny Wykonanie: przygotować puree z dynii wg tego przepisu mascarpone ubić ze śmietaną kremówką mikserem. Dodać cukier, puree z dynii i amaretto, wymieszać ponownie deser ułożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki oliwy z oliwek sos: 2 małe szalotki lub 0/5 dużej 2 ząbki czosnku 150 ml soku pomidorowo-warzywnego łyżka oliwy dodatkowo: 2 dojrzałe figi duży plaster dobrej szynki serrano kulka mozzarelli 30 g gorgonzoli 30 g camemberta odrobina parmezanu 2 małe szalotki lub 0/5 dużej kilka listków bazylii Wszystkie składniki na ciasto mieszamy(...)miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy sos. Szalotki i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce oliwy aż zmięknie po czym dodajemy sok i gotujemy aż zgęstnieje. Umyte figi i szalotkę kroimy, szynkę rwiemy na mniejsze kawałki. Mozzarellę kroimy w plastry, camembert i gorgonzolę na małe kawałki a parmezan ścieramy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na papier do pieczenia, cienko
Mienta blogJesień wiąże się ze smakami, za którymi tęsknię miesiącami. Jednym z nich jest słodki smak świeżych fig. Zjadam je na surowo, ale najbardziej lubię z dodatkiem sera pleśniowego i dobrej wędliny. 20 minut w piekarniku i przekąska gotowa :) Składniki : świeże figi (przynajmniej 2 na osobę) wędlina ser z niebieską lub zieloną pleśnią (np. gorgonzola lub lazur) olej Włączyć piekarnika(...)stopni. Blachę polać odrobiną (naprawdę malutko) oleju. Z fig odciąć stwardniałą część ogonka. Przekroić figi na 4 części, ale tak, by pozostały złączone. Do środka fig włożyć plaster wędliny i kawałek sera pleśniowego Ułożyć figi na blasze. Włożyć do piekarnika i piec 15-20 minut. Podawać gorące z sosem, który utworzył się na dnie. A tak niedawno figi były zielone
Weekendy w domu i ogrodzieprzepiórki, 6 fig, sól, kilka listków rozmarynu, 6-8 cienkich plasterków boczku wędzonego* 300 ml wina białego półsłodkiego 2 łyżki zimnego masła Wino wlać do garnka i gotować aż zostanie około 80 ml. Figi umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół. Rozmaryn posiekać. Wymieszać figi z rozmarynem i małą szczyptą soli. Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper(...)szyjkę. Umyć, osuszyć. Do każdej przepiórki włożyć po dwie połówki fig. Dno naczynia do pieczenia wyłożyć 2 – 4 plastrami boczku, ułożyć na nim przepiórki, przykryć je resztą boczku. Wokół ułożyć resztę fig. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30 minut. Zdjąć boczek z przepiórek (ułożyć go obok), polać ptaki połową wina i piec dalej 25-30 minut. Figi
królestwo garówOkazuje się, że kaczka smakuje wyśmienicie nie tylko z jabłkami. Świeże figi również się znakomicie sprawdzają jako nadzienie. Polane miodem i oprószone szczyptą cynamonu nadadzą mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. Podałam je z placuszkami z kaszy kuskus i duszoną marchewką. Dodatkowo kilka fig upiekłam oddzielnie i podałam jako garnitur. To był naprawdę pyszny świąteczny obiad.” Kacze udka z figami(...)przepis własny) 2 wyluzowane udka z kaczki 5 świeżych fig 3 łyżki płynnego miodu 1łyżka likieru pomarańczowego 0,5 szklanki wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka masła sól pieprz cynamon szczypta rozmarynu Placki 4 łyżki kaszy kuskus 0,5 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki serka śmietankowego 1 łyżka mąki 1 jajko 2 łyżki oliwy sól pieprz Umyć udka osuszyć papierowym
Wiem co jemZobaczyłam w sklepie takie śliczne figi i nie mogłam się oprzeć! No a to plus jeszcze trochę dobroci i śniadanie gotowe :) Składniki (na 2 kanapki): 1 figa 1/2 krążka sera pleśniowego 4 plastry boczku cytryna, a w zasadzie sok z cytryny pieczywo (u mnie ciemne ze słonecznikiem) Nie lubię surowej figi, dlatego pokroiłam ją na 8 części i podpiekłam(...)piecyku przez jakieś 8 minut. Tak po prawdzie, to figi jako takie nie robią na mnie wrażenia, za to podkreślając ich smak dodatkami - można wyczarować naprawdę bajeczne danie. Plastry boczku podsmażamy na patelni. Ser pleśniowy kroimy w cienkie trójkąty. Cytrynę wyciskamy - potrzebne nam będzie około łyżeczki soku. Na kanapkę kładziemy boczek, ser i figę i wszystko skrapiamy sokiem z cytryny
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Uwielbiam ten czas, gdy na sklepowych półkach można znaleźć świeże figi. W zeszłym roku przygotowywałem przystawkę/sałatkę z figami, mozzarellą i awokado . Dziś inna propozycja na lekką i smaczną przystawkę. Połączyłem świeże figi z pomidorem, mozzarellą i słodko-kwaśnym sosem balsamicznym. Jeśli lubicie świeże figi, a nie wiecie jak wykorzystać je w kuchni. Polecam Wam moją inspirację. Polubicie(...)połączenie. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 6,00 zł SKŁADNIKI na danie: 1 świeża figa 1 kulka mozzarelli 1 pomidor kilka listków rukoli 1 łyżeczka oliwy z oliwek SKŁADNIKI na sos balsamiczny: 2 łyżeczki cukru 4 łyżki octu balsamicznego PRZYGOTOWANIE sosu balsamicznego: Na patelni podgrzewamy cukier, aż uzyskamy płynną konsystencję karmelu. Dolewamy ocet balsamiczny
kulinarnyJazagospodarować figi, aby ich smak wystarczył na dłużej i trwał, trwał… Zatopiłam je więc w galaretce, a dokładniej - zrobiłam budyniowiec śmietanowy z figami. Można oczywiście użyć innych owoców. Ciasto jest dosyć pracochłonne, dlatego najlepiej przygotowanie rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej gotujemy budyń, szykujemy galaretki do masy i pieczemy biszkopt. Składniki na biszkopt : - 8 jaj - 2 szklanki mąki tortowej(...)mascarpone Składniki na masę śmietanową: - 1 galaretka cytrynowa - 200ml wrzątku - 500 ml słodkiej śmietanki (fresh cream) - 2 łyżki cukru z wanilią - 4 galaretki o różnych kolorach Dodatkowo: - figi 5 szt. (albo inne owoce) - 2 galaretki na wierzch ciasta Białka ubijamy z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek stopniowo
mojewypiekiinietylkoWczoraj w sklepie zauważyłam piękne figi i nie mogłam się im oprzeć. Kupiłam cztery bez pomysłu co z nimi zrobić dalej. Dzisiaj rano wymyśliłam tartę z mąki gryczanej z kozim serem, figami i szynką dojrzewającą ale robiąc śniadanie figi nawinęły mi się pod rękę i poszły do owsianki. Wyszło cudownie! Przepyszna, sycąca, słodziutka. Składniki: 1 łyżka miksu śniadaniowego (każdy chyba(...)taki swój miks :) w moim są płatki owsiane, otręby - 2 rodzaje, siemię lniane, samo zdrowie!) 2 figi 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka masła orzechowego orzechy laskowe (ok 5 szt) świeży startu imbir (to nie jest konieczne, ja dorzuciłam bo mam ostatnio problem z odpornością) 100 ml wody Do wody wrzucam miks śniadaniowy, wstawiam na duży ogień i zagotowuję. Następnie zmniejszam
Brzuszki Łakomczuszkinawet lubia przikludzić 8 do dom, a potyn jōm fajnie ogrzołć we jaki brytfance abo piekarniku Co potrza? 1 pierś ze gańsi sok ze 2 apfylzinōw 2 suszōne figi keliszek różowego wina (abo biołego) ździebko 9 gałki muszkatałowyj sōl i pieprz Jo sie z tōm gańsiōm niy smolōł, 10 żech jōm wciep do brytfanki ze tym sokym, winym, suszōnymi(...)figami, gałkōm, pieprzym (soli dołech 11 trocha późni) i żech jōm tam dusioł 45 min. Kebyście mieli czas, to mogecie ze tych wszyskich składników zrobić marynata i te miyso 12 w ni trzimać bez noc, żeby sie fajnie przegryzło. Jak już sie te miyso podusiōło (jak byjście je dusiyli wiyncyj niż godzina, to by bōło jeszcze lepi, ale joł
Chop w kuchnichyba jedno z moich przyzwyczajeń, które obróciło się w tradycję "pierwszy posiłek musi być słodki". Placuszki wykonałam z resztek twarogu znalezionego w lodówce, kaszy jaglanej oraz pysznych, dojrzałych fig. SKŁADNIKI: 100g chudego twarogu 3 łyżki kaszy jaglanej 2 figi białko jajka 4 łyżki ksylitolu łyżeczka cynamonu WYKONANIE: kaszę jaglaną gotujemy w niewielkiej ilości wody, dosłodzoną 2 łyżkami ksylitolu(...)wchłonięcia całego płynu twaróg blendujemy z figami, cynamonem, ksylitolem i ugotowaną kaszą jaglaną (ostudzoną) białko ubijamy na piankę, po czym mieszamy z pozostałymi składnikami na papierze do pieczenia formujemy placuszki (czubata łyżka- placek) - wierz placuszków możemy dodatkowo posypać cynamonem i ksylitolem całość pieczemy w 175 stopniach
healthy dreamsFigi to przepyszne owoce, które dostępne są przez cały rok, ale w formie suszonej. Za to świeżymi możemy cieszyć się tylko mniej więcej od sierpnia do września, czasem października. Wtedy są najtańsze i najsmaczniejsze. Warto włączyć je do naszego jadłospisu, choć z umiarem, bo są to owoce dość słodkie . Jednocześnie są też bardzo sycące, więc większej ilości niż kilka sztuk(...)Białko 0,7 g 0,5 g Tłuszcz 0,3 g 0,2 g Węglowodany 19,2 g 13,4 g Błonnik 2,9 g 2,0 g Polecam figi szczególnie kobietom, ponieważ łagodzą objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Oprócz tego są źródłem błonnika, wapnia, magnezu, cynku i potasu . Mają także mnóstwo polifenoli, które zwalczają wolne rodniki. Jedzmy więc figi
Powiedz dietom nieDzisiejszy torcik figowy powstał właściwie tylko dlatego, że znalazłam taaakie piękne figi (ten nie lada wyczyn udał mi się w Kauflandzie gdybyście byli ciekawi). I nie tylko jestem zadowolona ze zdjęć – tych fig ma się rozumieć, ale torcik wyszedł super. Gdybyście mieli ochotę na takie nieco egzotyczne smaki, żeby urozmaicić sobie polską jesień – zapraszam :) Tort zrobiłam z biszkoptu(...)sernik 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od tego jak słodki lubicie krem) 2 płaskie łyżki żelatyny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +3 dojrzałe figi na mus do przełożenia ciasta + 1 do dekoracji, 1/3 szklanki białego wina i 1/3 szklanki wody na poncz Zanim zabrałam się do pieczenia zrobiłam sesję figom :) Biszkopt przygotowujemy według przepisu
CiastkozercyInstagram u Pauli z Just My Delicious . Normalnie nie mogłam oderwać wzroku od jej tarty. Potem jak możecie się domyśleć poszło szybko. Wizyta w Biedronce, zapakowanie ko koszyka kilku fig, mascarpone i do domu. Niedziela? No to co! Upiekłam. Wyszło fajnie, bo spód jest niesłodki i taki żytni, a serek wzbogaciłam sobie kremówką, oczywiście słodki i figi, a cały smak(...)coś innego i dla mnie rewelacja, bo nie jest mega słodkie. Po pierwszym kęsie pomyślałam, hmm dziwne takie. Mocno czuć żytni smak, totalnie niesłodki spód, krem słodki i figi.... Po drugim, dobre....... Nawet nie wiedziałam kiedy a siedziałam i odłamywałam kawałki ciasta, nabierając nim krem i kawałek figi lub jeżynę, potem to już całkiem odleciałam, bo i palce oblizywałam
Blondynka GotujeDziś mam dla Was wspaniałą propozycję na lunch lub kolację. Pieczona figa nadziana ricottą, otoczona wianuszkiem z szynki dojrzewającej wygląda i smakuje genialnie. Mięciutki owoc, kremowy serek - całość po prostu rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie :) SKŁADNIKI ( 4 porcje) 4 świeże figi 4 platerki prosciutto 4 łyżki ricotty 4 gałązki tymianku 4 łyżeczki miodu świeżozmielony pieprz krem/ ocet balsamiczny SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA 1. Figi umyć i naciąć delikatnie od góry na krzyż. 2. Do środka figi włożyć łyżkę ricotty, gałązkę tymianku i opleść plasterkiem prosciutto. Na konic polać łyżeczką miodu i posypać świeżozmielonym pieprzem. 3. Figi ułożyc na blaszcze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. 4. Upieczone figi polać kremem balsamicznym i podawać z ulubioną sałątą
DefinicjaSmakutakie produkty, które zestawione razem tworzą smaki idealne. Jednym z takich połączeń jest dla mnie trio figi (owoc :), serek kozi i miód. A jak jeszcze lekko zaostrzyć smak rukolą i octem balsamicznym - to już jest w pełni harmonijna sałatka. Taką sałatkę można podawać jako samodzielny posiłek, dodatek do dania lub przystawkę zmieniając jedynie ilość w zależności od potrzeb(...)jeszcze króciutko o figach. Figi są podobno pierwszymi owocami, które ludzie nauczyli się przechowywać - suszyć. Występują w dwóch odmianach - zielonej (do suszenia) i ciemnofioletowej (nazywanej też czasami czarną; do jedzenia na surowo). Oprócz walorów smakowych figi mają także właściwości: przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwdrobnoujstrojowe oraz przeciwutleniające, zapobiegaja też zaparciom. Nie są jednak tylko na nie i silnie wspomagają trawienie i obniżanie cholesterolu
Pełny talerzhumoru ma dość specyficzne. Karol z Familiady jest przy nim naprawdę zabawny). Na hasło "Co jemy na Wielkanoc" ruch Jego wąsów udzielił nam jakże błyskotliwej, śmiesznej i inteligentnej odpowiedzi: "Figę z Makiem", której oczywiście towarzyszył śmiech tych, co z Marsa do nas przybyli. A my, jako, że przyzwyczajone już jesteśmy spojrzałyśmy na siebie porozumiewawczo z grymasem i politowaniem czując(...)ręce opadają jeszcze niżej niż damskie atrybuty przyciągane siłą grawitacji po 60 roku życia. Chcieli? Mają! Figa z Makiem czyli... owsiana aczkolwiek w 100% bezglutenowa babka majonezowa z białym makiem i figami. Jedna pozycja z listy świątecznej odhaczona. Będzie babka. SKŁADNIKI: - 4 jajka kurze lub 8 przepiórczych, - 4-5 łyżek majonezu, - szklanka mąki owsianej bezglutenowej (użyłyśmy Fioletowej Proveny
Wypisz WymalujKeksiki kokosowe z suszonymi figami polane figowym syropem ....pycha! Uwielbiam piec małe prostokątne ciasteczka w różnych wariantach smakowych , odkąd sprawiłam sobie foremkę do pieczenia keksików. Moje keksikit o takie prostokątne muffinki, czyli prostota w wykonaniu...... Zobacz również tutaj Składniki / 6 małych keksików/ 1 szklanka wiórek kokosowych 5 fig suszonych 2 jaja(...)wielokwiatowego 2 łyżki oleju kokosowego ½ szklanki mąki ryżowej ½ szklanki otrębów owsianych 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia syrop figowy: 4-5 suszonych fig 2 łyżki płynnego miodu 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1/2 cytryny Wykonanie -Figi umyć, namoczyć / kilkanaście minut/ w wodzie , osuszyć i pokroić. -Foremkę
Zakamarki mojej kuchniktóry każdy może dostosować do swojego smaku. Można sobie dobrać takie składniki jakie się lubi… lub akurat ma w lodówce. Ja dzisiaj zaszalałam… zrobiłam tartaletki z owocami figi, szynką parmeńską i serem pleśniowym! Ale pysznie smakują też z brokułami, porem czy cebulą. Myślę, że tarty/tartlaetki są fajnym pomysłem na zwykłą kolację lub na przyjęcie… Można je jeść(...)owocami wcześniej a przed przybyciem gości przykryć je folią aluminiową i na niskiej temperaturze odgrzać w piekarniku ok 30-40 min. Zachęcam to stworzenia własnych tart. Tartaletki z owocami figi – składniki: Ciasto : 150 g mąki 75 g masła 1 żółtko 1 łyżka lub więcej zimnej wody szczypta soli Farsz : 3-4 figi kawałek sera pleśniowego ok. 100 g szynki
UgotujmyTo.plcudownie pyszne, i wiem, że na Święta zrobię piernikowe... Pewnego dnia zajrzałam do Kamili . I kiedy zobaczyłam to semifreddo, nie potrafiłam się oprzeć. Cudowne, delikatne i leciutkie, pełne fig, z alkoholową nutą... Pycha! Nazajutrz dostałam sorbetierę. Tamten deser nie dawał mi jednak spokoju - więc postanowiłam połączyć dwa w jednym. Mam więc figi, mocno rumowe rodzynki(...)było późno, więc wyjście do sklepu odpadało. Lody za to musiały być teraz, zaraz, natychmiast , więc... Są bez śmietany. I tak wyszły genialne. Jeśli nie macie lub nie lubicie fig, po prostu je pomińcie. Lody i tak wyjdą wspaniałe ( ach, te rumowe rodzynki... ). Lody waniliowo-rumowe ze świeżymi figami Składniki: (na około 1 l lodów) 500 ml mleka 6 żółtek
Pożeraczka, czyli raz adobrze