Sałatka z serem halloumi 238coś zrobić. Miałam ser holloumi, kupiony jakiś czas temu podczas tygodnia greckiego w Lidlu, z myślą o grillu, ale jakoś się tego grilla nie doczekał. Miałam śliwki, miałam trzy figi, które kiedyś wrzuciłam do koszyka. Miałam resztkę sałaty, czerstwy chleb i otwarty krem balsamiczny. Przydałyby się jeszcze orzechy, ale w domu nie było ;) Ta sałatka to taki obiad pomiędzy(...)latem a jesienią. Ciepłe śliwki duszone z figami to już bardzo jesienne smaki, na które nie ukrywam, trochę czekałam. Składniki: na dwie porcje mix sałat (albo sałata lodowa, masłowa lub każda inna) ser halloumi (opakowanie 225 g) 5-6 śliwek 2 figi 2-3 kromki bagietki/chleba/bułki krem balsamiczny ew. orzechy Przygotowanie: Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek
bistro mama
Makaron z figą, gruszką, boczkiem i cukinią 204Dziś makaronowo :-). Tym razem figa , gruszka , boczek i cukinia . Tak wymyśliłam, fajnie wyszło, gruszki miało nie być, ale wymagała już użycia, zjedzenia szybkiego, więc wpadła do makaronu spontanicznie :-). Figa super łączy się z boczkiem, a cukinia dopasuje się do wszystkiego, więc wyszło według nas bardzo smacznie. Moje dziecko jakoś do tej figi przekonuje się powoli, zjadł, trochę mu pesteczki(...)figi przeszkadzały, ale na końcu stwierdził, że jest oki :-). Udanego dzionka Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: boczek w plastrach (10 szt. plasterków) 4 figi 2 gruszki mała cukinia natka pietruszki sól różowa pieprz olej kokosowy do smażenia makaron Makaron gotuję al'dente. Na rozgrzany na patelni olej wrzucam pokrojoną cukinię, solę i podsmażam chwilkę, dodaję pokrojony
kruche babeczki
Konfitura z fig 162Figi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. 3 kg fig, 1 kg cukru, 100 ml soku z cytryny, 1 gwiazdka anyżu, 2 kawałki cynamonu Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Do garna z grubym dnem wsypać cukier, wlać sok z cytryny i na małym ogniu gotować aż cukier(...)się rozpuści. Dodać przyprawy oraz wrzucić figi do garnka. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Gotować 10 minut od zagotowania. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Następnego dnia gotować figi na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Gotować 20 minut od zagotowania. Odstawić do ostudzenia. Ponownie zagotować, gotować 10 minut od zagotowania. Przełożyć
królestwo garów
Tarta z kremem limonkowym bez pieczenia - "Fit Słodkości" Kinga Paruzel 257szklanka suszonych daktyli bez pestek, czyli jakieś 200 g 1 limonka szczypta soli Krem limonkowy: 2 owoce awokado 3 limonki 1 szklanka świeżego ananasa (pokrojony w kostkę) 1 figa 1/4 szklanki miodu malinowego* szczypta soli PRZYGOTOWANIE: W mikserze, malakserze lub thermomixie należy umieścić orzechy i zmiksować je bardzo drobno, aby konsystencja przypominała bułkę tartą. Dodajemy wiórki kokosowe, daktyle(...)przygotowanie kremu. Awokado należy przekroić na pół i wyjąć pestkę. Łyżką wydrążamy miąższ. Awokado przekładamy do miksera, malaksera lub misy thermomixa, dodajemy sok i skórki z trzech limonek, miód, figę, szczyptę soli i ananasa. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Ja tarte udekorowałam limonką, figami i orzechami oraz rodzynkami. Przepis znajduje się w książce "Fit słodkości: autorstwa Kingi Paruzel
ClauditteMissCooking
Tarta bez pieczenia z jogurtem greckim, figami, słonecznikiem i syropem klonowym 219Długo wyczekiwane, świeże, słodkie, soczyste i pachnące. Mowa tutaj oczywiście o figach. Jednym z moich ulubionych deserów z ich udziałem jest gęsty kremowy jogurt z pokrojonymi w ćwiartki owocami, syropem klonowym i prażonym słonecznikiem. Prosto, zdrowo i megapysznie! Możemy je tak podać w salaterce w formie deseru albo w postaci błyskawicznej w przygotowaniu tarty bez pieczenia na spodzie(...)amarantusa ekspandowanego oraz daktyli. Poza sezonem na figi taką tartę możecie przygotować z innymi ulubionymi owocami. Polecam ją zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie — niekoniecznie leniwe, bo wystarczy, że spód przygotujecie dzień wcześniej. :) * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 20 cm Spód: 2 szklanki amarantusa ekspandowanego ½ szklanki wiórek kokosowych ¾ szklanki daktyli 2 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: 6 dojrzałych fig
Food Square
Figi zapiekane z pomarańczowym miodem 227Cudownie pachnący, banalnie prosty, chrupiący deser – figi zapiekane z pomarańczowym miodem SKŁADNIKI: świeże figi – po jednej na osobę DO KAŻDEJ FIGI: 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka migdałów w słupkach 1 pełna łyżeczka miodu pomarańczowego WYKONANIE: Figi umyć, osuszyć, nadkroić na krzyż od strony ogonka, nie przecinając do końca. Figi ułożyć pojedynczo w kokilkach(...)zapiekania i lekko rozchylić cząstki na boki. Każdą figę posypać posiekanymi orzechami i migdałami. Wierzch polać miodem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni (160 termoobieg) przez około 8 minut do zrumienienia migdałów
Kuchenne zapiski Edyty
Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheels cookies with dried figs 272Dziś przedstawiam wyjątkowo smaczne kruche ciasteczka z nadzieniem z suszonych fig z akcentem pomarańczy i cynamonu. Doskonałe na deser i do kawy, a ich przygotowanie nie powinno sprawić problemu nawet osobom niedoświadczonym w kuchni. Polecam! Scroll down for recipe in English Kruche ciasteczka z suszonymi figami (ok. 90 ciasteczek) Składniki na nadzienie : 1 szklanka posiekanych suszonych fig(...)szklanki mąki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 jajko Przygotowanie: W małym rondelku wymieszałam figi, skórkę pomarańczową wraz z sokiem, cukier, brandy, kisiel i cynamon i zagotowałam na średnim ogniu. Następnie zmniejszyłam ogień do małego i podgrzewałam przez około 3 minuty, aż masa zgęstniała. Przełożyłam
karmelowy
Pełnoziarnisty chlebek figowy z bakaliami 166Figę zjedz...FIGĘ ! Czy figa, to nic ? Czy jak figa, to tylko z makiem i pasternakiem ? Oj nie. Figa, królowa jesieni, ubrana w purpurę, pod skórką skrywa czerwone, piękne wnętrze. Kusi słodyczą, soczystością, zachęca i nęci zapachem, kokietuje swym okrągłym, powabnym kształtem... Weź ją, teraz, już ... i zrób chlebek figowy ! Składniki: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki tortowej(...)jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki oleju ( u mnie olej z orzechów laskowych ) 330 ml maślanki 5 świeżych fig 2 łyżki sezamu 50 g orzechów laskowych 70 g rodzynek po 2-3 łyżki pestek słonecznika i dyni ewentualnie inne bakalie Wykonanie: Figi obrać i pokroić
kolorowotorcikowo
Jesienne tiramisu: z figami 220jest mi bliższa. Świadomość upływającego czasu, powrót do codzienności po wakacyjnych szaleństwach. Melancholijne chwile zadumy przy oknie, po którym spływa deszcz... We wrześniu też zaczyna się sezon na świeże figi. Cóż, nie była to miłość od pierwszego wejrzenia, nie nawet od pierwszego kęsa. Kiedyś wydawały mi się mdłe i nijakie; teraz wyczekuję ich niecierpliwie. Piękny kształt i głęboki fioletowy kolor(...)kuszą ogromnie. Różowo-czerwone wnętrze, wypełnione drobnymi pesteczkami sprawia, że dla figi można stracić głowę. Ja straciłam, i całkiem mi z tym dobrze. Tylko już teraz jest mi trochę smutno, że sezon jest tak krótki... Póki co jednak, znoszę pudełeczka fig do domu z zastraszającą częstotliwością. Najczęściej delikatnie karmelizuję je na patelni i podaję z gałką lodów waniliowych - deser najprostszy
Pożeraczka, czyli raz adobrze
You sexy thing! Figi, lody. Ostro i pieprznie. I kiedy przypada Piąta Pora Roku? 206orzechy i spływa powoli złączony dekadenckim uściskiem z czekoladowym ganache. Chcę koniuszkiem języka zlizać ostatni bezowy okruch wtulony w krągłości warg wraz ze słodką kroplą kajmaku. Chcę.... A figa! A figa, to prawdziwa kurtyzana. Zmysłowa, uwodzicielska, kusząca, stworzona do tego, by grzeszyć w kuchni, eksperymentować. Na ostro, na słodko, solo, w duecie i w zmysłowym trójkącie z gorgonzolą(...)lodami. Gorgonzola - ostra. Lody - pieprzne. Figa - oblana sokami rozkoszy. Jakież rozkosze kryją się dalej - wie tylko język, ale nie potrafi tego opowiedzieć. Zanurzam się w tym grzechu po uszy, bezkarnie, z apetytem na więcej. I Wam też polecam. Rozkoszujcie się! TARTA TATIN Z FIGAMI I GORGONZOLĄ /pomysł własny/ Słodkie figi i ostra gorgonzola
KUCHARNIA
Piernik z suszonymi figami 79Jeszcze raz pierniczek. Na pozór podobny do tych, których wiele w Kronice. A jednak troszkę indywidualista, bo jak żaden z poprzedników - z suszonymi figami. Bez orzechów, bez czekolady, bez polewy. Piernik z przeznaczeniem do długiego przechowywania, by z każdym kolejnym dniem stawał się lepszy. Miękki, nie wilgotny, ale nie przesuszony. Doskonały do krojenia w plastry grubsze(...)łyżki płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 pełna łyżka gorzkiego kakao garść suszonych fig lub innych suszonych owoców ( pokrojonych w drobną kostkę ) Wykonanie: Zaczynamy od owoców - figi kroimy na drobne kawałki. Jeśli nie przepadacie za suszonymi figami, doskonale sprawdzą się suszone śliwki
Kronika Piekarnika
Pralinki paleo 148mimo iż (w umiarkowanych ilościach) są paleo, to zachwycać się nimi będzie każdy, więc świetnie się nadają na poczęstunek dla gości. Jak zrobić te pyszności ? Główne składniki: daktyle albo figi orzechy (mieszanka, dowolne) wiórki kokosowe Weź miseczkę daktyli (albo fig, albo pół na pół) i podobną miseczkę orzechów (dowolna mieszkanka, choć najlepiej użyć migdałów, orzechów włoskich, pekanów(...)i/lub makadamia). Daktyle (bez pestek) albo figi, o ile masz suszone a nie świeże, namocz w niewielkiej ilości wody. Orzechy i migdały także namocz co najmniej godzinę i dobrze potem odsącz. Wsyp orzechy do blendera i miksuj chwilę, następnie dodaj daktyli (fig) i miksuj dalej, aż utworzy się dość gęsta masa. Uformuj kulki , obtocz w wiórkach kokosowych
PaleoSMAK
TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA 147wytrwane smaki. Na daktylowym spodzie który skrywa smak orzechów i wanilii rozciąga się masa dyniowo – kokosowa zespolona jedynie mlekiem kokosowym i agarem. Do tego idealnie zgrany finisz ze świeżych fig, gorzkiej czekolady i migdałów. INNE SŁODKIE ALE ZDROWE PRZEPISY: PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI TARTA DAKTYLOWO(...)cynamonu – Cynamon – 1/2 łyżeczki – Kardamon – 1/2 łyżeczki – Mleko kokosowe – 400 ml / 85% kokos, 15% woda / – Agawa – 3 łyżki – Olej kokosowy – 1 łyżka – Agar – 1 łyżeczka DEKORACJA: – Gorzka czekolada – Świeże figi – Płatki migdałowe PRZEPIS: 1. Płatki owsiane oraz orzechy pecan umieść w robocie kuchennym, Thermomix’ie i zmiksuj na drobno. Dodaj zawartość połowy laski wanilii / natnij, rozłóż i zbierz wszystkie
globuskulinarny
Ciastka z Figami 144Niedawno otrzymałam z firmy Helio pyszne naturalne figi które mnie zmotywowały by stworzyć delikatne,kruche ciastka z pysznym nadzieniem figowy,które okazały się tak pyszne ze znikły w kilka chwil. Zapraszam was kochani do wypróbowania tego przepisu. CIASTO: 150g mąki pszennej 50g cukru 50g masła 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% albo 24% 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia NADZIENIE(...)150g fig suszonych firmy HELIO Natura WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, dokładnie wyrabiamy, formujemy kulę, owijamy w folię, wkładamy na kilka minut do zamrażarki. 2. Figi zalać gorącą wodą, pozostawić na jakieś 15 minut, po czym odlać wodę, figi zmiksować blenderem. 3. Jeśli ciasto nam trochę stwardniało, wyciągamy z zamrażarki, dzielimy
Dziś Ja gotuje
Tarta z figami i kozim serem 178Świeże, soczyste figi to owoce, które świetnie pasują do dań słodkich jak i wytrawnych. Nie obieramy ich ze skórki, tylko myjemy i kroimy. Na blogu pojawił się już prosty pomysł na figi zapiekane z kozim serem . W dzisiejszym przepisie zostały one ułożone w kruchej maślanej tarcie i zapieczone z masą jajeczno-śmietanową z tymiankiem. Bardzo lubię(...)takie klasyczne połączenie smaków, które zawsze się sprawdza. Składniki: na spód: 200 g mąki pszennej 100 g masła żółtko 2 łyżki wody szczypta soli nadzienie: 3-4 figi 2 łyżki miodu 200 g koziego sera łyżeczka suszonego tymianku 3 jaja + pozostałe białko 200 g śmietany sól, pieprz Formę na tartę o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Mąkę
wyzwania kuchenne