przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku 1 szklanka mleka 100 g mielonych migdałów 75 g mielonych orzechów włoskich 200 g suszonych daktyli bez pestek 100 g suszonych fig 3 łyżki ksylitolu 2 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii skórka otarta z dwóch ekologicznych pomarańczy 2 łyżki gęstej śmietany 12% Mak zmielić w blenderze, przełożyć do miski. Mleko zagotować(...)zalać zmielony mak, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Daktyle i figi zalać wrzątkiem, odczekać 5 minut i odcedzić. Pokroić na niewielkie kawałki. Do masy makowej dodać zmielone migdały, orzechy, pokrojone bakalie, ksylitol, stewię i skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszać, na końcu dodając śmietanę. Ciasto na rogaliki podzielić na dwie części, rozwałkować pierwszą na prostokąt o wymiarach mniej więcej
FitKotmleczka kokosowego lub kremu kokosowego (400 ml) 100 ml mleka 4 płaskie łyżki nasion chia 1 łyżka miodu, np. rzepakowego 2 łyżeczki syropu waniliowego owoce do dekoracji, np. świeże figi, maliny Mleczko kokosowe i zwykłe mleko przelać do naczynia. Dodać miód, syrop i nasiona chia. Za pomocą trzepaczki wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę przelać do szklanek/małych literatek(...)wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Co jakiś czas, masę przemieszać, aby nasiona chia równomiernie napęczniały. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami, np. plasterkami figi i malinami. Mieszanie nasion chia Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćosób Składniki: 150g malin 200g świeżego szpinaku 150 ml mleka 2-3 łyżki cukru brzozowego kilka listków świeżej mięty oraz bazylii Sok z 1 limonki 3 świeże figi Przygotowanie: 1/ Szpinak zagotowujemy w garnku na małym ogniu 5 minut w mleku. Schładzamy 2/ Zimne maliny miksujemy z cukrem brzozowym. Rwiemy bazylię na małe kawałeczki i mieszamy w maliny(...)sokiem z limonki. Dodajemy porwaną mięte i mieszamy wszystko. 4/ Wlewamy szpinak na talerz a następnie na sam środek maliny kładąc je w jednym miejscu na środku. Dookoła kroimy figę na 4 części. Jemy szpinak z malinami zagryzając figą! SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaSierpień to miesiąc, w którym wykorzystujemy wszystkie owoce późnego lata!... Artykuł Sałatka z borówkami, figami i kozim serem pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEmnie nie zawiedzie i coś co można zakonserwować na dłużej. Jako słodzika naturalnego użyłam przepysznych daktyli! Śliwka pomoże mojemu dziecku usunąć do spodu ,to co zalega w jelitkach -a figa? Cóż nie dość, że mega zdrowa to jeszcze szczypta wspomnień rodem z Sycylii nikomu z nas jeszcze nie zaszkodziła. Składniki papierówki z dobrego źródła figi,daktyle oraz suszona(...)się skórek . Ponownie przełóż mus do garnka , w którym się będzie całość smażyła bardzo wolno. Jak powidła śliwkowe np. Do smażonego musu, który należy mieszać, dodaj porządną dawkę daktyli, fig oraz śliwek. Przyprawy. Nie ukrywam, mnie bardzo pomógł robot. Smażył mi przez 6 godzin, mieszając nieustannie. Konfitura zgęstnieje, można postawić łyżeczkę! Genialna do ryżu, makaronu, tostów, placków, jabłeczników, szarlotek
Z Kuchni Do Kuchniwymaga wielkich umiejętności i mało kiedy nie wychodzi. Babkę piekę zawsze kiedy jest szybka potrzeba na pyszne ciasto. Można ją polać polewą czekoladową lub dodać owoce, ja dodałam Figę, wyszła pyszna(...)szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao 2-3 figi
Kulinarne Fantazje Marioliszklanka wiórek kokosowych 1/2 szklanki płatków żytnich 50g orzechów brazylijskich 2 łyżki kakao (prawdziwego) 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki amarantusa ekspresowego (opcjonalnie) 4 duże figi suszone 1/3 szklanki wody ok. 1 szklanka wiórek do obtoczenia Wykonanie: Wiórki, płatki żytnie, orzechy mielimy na mąkę. Do miski wsypujemy zmielone składniki suche i dodajemy kakao, miód, olej(...)kokosowy, amarantus. Figi i wodę blendujemy na gładką masę i dodajemy do pozostałych składników. Ugniatamy masę ręką, aby była kleista. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach. Odkładamy na talerz. Chłodzimy min. 3 godziny, najlepiej cała noc. Smacznego
Apetyt na Zielonesię jej z moimi kubkami smakowymi. Jutro czeka mnie dzień spędzony w kuchni, nie mogę się doczekać! SKŁADNIKI: 4 łyżki kaszy jaglanej 3 łyżki maku 2 suszone figi 2 suszone daktyle garść płatków migdałowych łyżka rodzynek (u mnie zielone) łyżka suszonych czereśni szklanka mleka (u mnie sojowe) WYKONANIE: figi i daktyle kroimy na mniejsze kawałeczki Kaszę
healthy dreamszdobyć się zrobienie tego smacznego i prostego w wykonaniu ciasta. Dzięki obecności bakalii nasz piernik podwyższy swoją wartość odżywczą a my zyskamy np. spore źródło potasu czy wapnia (suszone figi).Pamiętajmy o namoczeniu wrzątkiem bakalii celem wypłukania konserwantu Jak to piernik, z czasem szlachetnieje więc nie ma złej pory na upieczenie go. Zachęcam do wypróbowania! Na blaszkę: 30/40cm Czas(...)jajka Miks mielonego cynamonu, goździków i kardamonu - 1 łyżka 1 łyżka sody oczyszczonej 3/4 szklanki mleka 1 pełna łyżka kakao 150g bakalii (morele,rodzynki, orzechy włoskie i figi) Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blaszki Przygotowanie: 1/ W dużym rondlu zagotować mleko, masło, miód, cukier, kakao i przyprawy. Wymieszać i odstawić do ostudzenia 2/ Do masy o letniej
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki na 6 porcji: 2 łyżki oleju 2 piersi z kurczaka 6 tortilli 3 świeże figi, pokrojone w plastry 6 plastrów dojrzewającego sera, pokrojonych w paski 3 garści rukoli 6 gałązek świeżego tymianku sól, świeżo mielony pieprz słodka papryka w proszku Składniki na sos: 3 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżeczki miodu sok z 1/2 cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA(...)wysuszone), około 7-8 minut. Przekładamy na talerz. 2. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy. Na połowę tortilli wykładamy 1 łyżkę sosu, pół garści rukoli, plastry figi i usmażonego kurczaka, paski sera i 1 gałązkę świeżego tymianku. Składamy na pół, czynność powtarzamy z pozostałymi tortillami. Tortille smażymy na płycie grillowej lub patelni, około 3-4 minuty
My Culinary Artostygnięciu dodajemy 100ml nalewki z czerwonej porzeczki albo jakiegoś innego alkoholu. Dekoracja wierzchu i boków: 250ml śmietanki 30% 1 łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 figi płatki migdałów Sposób wykonania: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy razem z cukrem pod koniec ubijania śmietany. PRZYGOTOWANIE TORTU: Na paterze układamy jeden blat biszkoptu i skrapiamy(...)kładziemy na wierzch ostatni trzeci blat biszkoptu. Cały tort dokładnie z wierzchu i z boków dokładnie smarujemy masą śmietanową. Następnie boki tortu obsypujemy płatkami migdałów, a górę dekorujemy świeżymi figami. Tort wstawiamy do lodówki i schładzamy. Po około 2 godzinach podajemy. Ubóstwiam torty! Najbardziej te klasyczne - okrągłe. Kojarzą mi się z ważnym wydarzeniem, wspaniałą uroczystością, są szczególne i zawsze
Kuchnia Pani WiosnyPyszne, proste kanapki z owocami, ricottą i orzechami laskowymi. W sam raz na śniadanie lub pyszną przekąskę w gronie najbliższych. Składniki (na 2 porcje): 2 ciabatty 2 figi 1/2 szklanki malin kilka orzechów laskowych 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 100 gram sera ricotta Kilka najładniejszych malin odkładam na bok, resztę miksuję z dodatkiem soku z cytryny(...)oraz miodem na mus. Ciabatte kroję na pół, smaruję ricottą. Figę kroję w plastry. Na kapce umieszczam owoce: figi, maliny oraz świeże laskowe orzechy. Całość polewam sosem malinowym. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaszkl cukru 0,5 kostki margaryny 2 żółtka szczypta proszku do pieczenia nadzienie serek włoski (capri) 200 - 220 g 0,5 szkl mleka 1/3 szkl cukru 2 żółtka 3 figi Mąkę rozetrzeć z margaryną i cukrem, dodać żółtka i zagnieść dość twarde ciasto, wylepić nim formę do tarty. Podpiec ok 13 min w temp 180 st Serek z miksować(...)cukrem, mlekiem i żółtkami. Masę serową wylać na podpieczone ciasto i ułożyć plasterki fig. Piec ok 20 min w temp 180 st Posypać brązowym cukrem dla ładniejszego efektu
Gotowanie jest łatweprzepis to taki must have jesieni. Bułki z dynią. Bułeczki pełnoziarniste z dodatkiem puree z dyni piżmowej, posypane czarnuszką. Pyszny początek dnia. Podane jeszcze ciepłe ze smażonymi bananami i figą z dodatkiem masła orzechowego. Czysta rozpusta! Takie poranki lubię! Zapraszam! PRZEPIS NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ: składniki: - 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej - 20 g drożdży świeżych - 2 g soli(...)czasie bułeczki wyrosną. Natnij je nożem. Posyp czarnuszką Wstaw do nagrzanego piekarnika. Temp. 200 stopni C. Czas pieczenia 35- 40 minut. Smażone banany i figi w sosie kokosowo- orzechowym: Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę oleju kokosowego, smaż grube plastry bananów i figi. Oprósz cynamonem, pod koniec smażenia dodaj masło z nerkowców (Primavika). Podajemy na gorącym
SMYKWKUCHNIktóry napadł mnie w czasie zakupów, dobierając kolejne składniki łączyłem je na podniebieniu krok po kroku przemierzając ulice miasta i sklepowe alejki. Kalarepa -ma fajny zbliżony do kapusty smak, figa -to nuta egzotycznej słodyczy, do tego awokado -uważam, że zawsze pasuje do figi a poza tym dojrzałe ma świetną konsystencję, do tego sos z miodu z odrobiną soku(...)podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa (garść) świeża kolendra(kilka listków) Kalarepy musimy obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, tak przygotowana kalarepa ląduje
Kuba Gotuje