Figi uwielbiam pod każdą postacią. Zarówno te świeże jak i suszone. Dzisiejszy przepis na przystawkę-sałatkę z wykorzystaniem świeżej figi. Połączyłem je z dojrzałym awokado, mozzarellą i szynką parmeńską. Wszystko to na rukoli i polane redukcją balsamiczną. Lekka i świeża przystawka. Polecam na każdą okazję. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 18,50 zł SKŁADNIKI(...)świeże figi 4 plastry szynki parmeńskiej 1 kulka mozzarelli 1 awokado rukola oliwa redukcja balsamiczna PRZYGOTOWANIE: Na talerzu układamy liście rukoli. Figi, mozzarellę i avocado kroimy w plastry. Układamy na przemian figi, mozzarellę i avocado. Dodajemy plastry szynki parmeńskiej. Polewamy wszystko oliwą i redukcją balsamiczną. Szybko, prosto i smacznie
kulinarnyJaSkręcaki” z figami mielonymi są drożdżówkami wystrzałowymi. Pestki fig fajnie pod zębami strzelają i ciekawą słodycz ciastu dodają. Składniki: 150 g fig suszonych, 400 g mąki, 50 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 2 żółtka, szczypta soli, 70 g białego cukru, 3 łyżki syropu trzcinowego. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mlekiem, solą, 100 g mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)ciepłe miejsce na ok. 15 min. W tym czasie figi kroimy w bardzo drobną kosteczkę i miksujemy blenderem, można też zmielić przez maszynkę do mięsa. Do wyrośniętego rozczynu z drożdży dodajemy żółtka, pozostały cukier, mąkę i zmielone figi. Wyrabiamy ciasto, tak aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Z ciasta formułujemy kulę, którą przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką
Moniki Smakołykitakiej wersji (czyli na ciepło ze słodkimi dodatkami) camembert najlepiej mi smakuje. Postanowiłam wykorzystać najlepsze dobra jesieni i zastosowałam śliwki-węgierki, figi i uwaga.....świeże włoskie orzechy :D Składniki na chutney: ok. 10 śliwek - węgierek 3 świeże figi 1 plasterek świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki porto 1 łyżeczka brązowego(...)cukru 1/2 łyżeczki płatków chili albo chili w proszku szczypta soli pół łyżeczki suszonego tymianku Ponadto: 1 camembert ( u mnie ziołowy) 1 świeża figa 2 orzechy włoskie (świeże) parę gałązek świeżego tymianku Śliwki myjemy i drylujemy z pestek i kroimy na małe kawałki. Kroimy także figi. Imbir ścieramy na tarce. Siekamy cebulę i czosnek. Wszystko rzucamy do rondla następnie
Bon Appetit MałgorzatyJeśli jeszcze nie jesteście wielbicielami jaglanki to ten deser wszystko zmieni!. Delikatna w smaku kasza jaglana z bombą smakową jaką daje mus z fig i soku malinowego, daje razem duet doskonały. Figi znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 2 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki soku malinowego 1/2 szklanki wody(...)suszonych fig szczypta soli Kasze jaglaną wypłukać zimną wodą na sicie, ugotować w mleku ze szczypta soli. Pod koniec gotowania można kaszę lekko zmiksować. Wodę oraz sok malinowy wlewamy do rondelka i gotujemy z figami. Gdy figi zmiękną zmiksować je z sokiem na gładką masę, do uzyskania konsystencji musu. Deser układać warstwowo. Jeśli macie ochotę na wiosenną
Apetyczna babeczkasałatek jeśli zabraknie oleju tłoczonego na zimno lub jeśli nie chcę aby smak oleju zdominował smak dressingu. Składniki na dwie porcje sałatka: kilka garści rukoli 1 gruszka 2 figi garść orzechów włoskich kilka plastrów koziego sera pleśniowego rozgrzewający dressing: 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki chilli kilka kropel soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego 5 łyżek oleju rzepakowego(...)Przygotowanie: Sałatka: Owoce i sałatę dokładnie umyj. Figi podziel na ćwiartki a gruszki pokrój w paski. Przygotuj sałatkę bezpośrednio na talerzach. Talerze wyłóż sałatą a następnie układaj kolejno pokrojony ser i owoce. Posyp połamanymi na kawałki orzechami włoskimi. Dressing: Wszystkie składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj. Polej sałatkę dressingiem bezpośrednio przed podaniem
Ze smakiem i z pasjątradycja, a nastympne pokolynia dokłołdały 7 do ni 8 swoje składniki. Moja Ō łma 9 robiōła jōm yno ze suszōnych śliwkōw, jabek i gruszek. Moja Muter dołożōła do tego figi i daktyle. Kedyjś robiyli to na wywarze ze warzyw abo nawet na łebach 10 łod karpia, dzisiej pryndzy na ciymnym piwie. Jako bydzie 11 moczka za 100 lołt(...)potrza? po 10 dkg susz ōnych: śliwek (choć j ōł żech ich doł akurat 20 dkg, bo te wyndzōne śliwki miały taki fajny arōmat) , jabek, gruszek,moreli, fig ōw , daktyli 10 dkg mandli 14 (płatki abo jake inksze 15 – nojważniyjsze, żeby bōły obrane) 10 dkg rodzynek 15-25 dkg piernika do moczki (jak takego niy mołcie, to mogecie
Chop w kuchniTWORZĘ? Piekłam wczoraj "paluszki dyniowe", został mi jeden nieszczęsny kawałek. Nie chciałam go wyrzucić, jak i wpychać na siłę do zapełnionego żołądka. Do biednego kawałka dyni dołączyła figa, która w pechowym wypadku została przypadkowo zgnieciona przez moją mamę. Tak, były to zdecydowanie dwa produkty, które musiałby być jak najszybciej wykorzystane. Dołączyłam do nich nowe w asortymencie płatki orkiszowe i karob(...)oraz niezastąpiony agar z chia szałwią. SKŁADNIKI: 40g pure z dyni hokkaido 4 łyżki płatków orkiszowych 2 suszone śliwki czubata łyżeczka karobu ok 30g mleka sojowego figa 1,5 szklanki mleka sojowego łyżeczka agaru 2 łyżki nasion chia WYKONANIE: suszone śliwki kroimy w malutką kosteczkę płatki mielimy w młynku, mieszamy z dynią karobem, mlekiem i śliwkami całość przekładamy
healthy dreamswątróbki drobiowej, 2 cebule, 6 - 8 fig, masło do smażenia, kilka listków rozmarynu, sól, Figi umyć, osuszyć pokroić w ćwiartki. Wątróbkę oczyścić –usunąć błony i różne przyległości, umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w półplasterki i poddusić, lekko przysmażając na 2 - 3 łyżkach masła, dodając szczyptę soli oraz posiekany rozmaryn. Cebulę zdjąć, przełożyć do miseczki. Na patelnię dołożyć 1 - 2 łyżki masła(...)włożyć wątróbkę (masło ma być rozgrzane), smażyć odwracając co jakiś czas. Gdy wątróbka będzie z wierzchu ładnie przyrumieniona, a w środku lekko różowa dodać cebulę i połowę fig, oprószyć solą. Wymieszać, dusić razem około minuty. Wątróbkę wyłożyć na talerz, dodając resztę fig. Podałam z ryżem. zastawa
królestwo garówprostu niebo w gębie! Uwielbiam połączenie wyrazistych serów i słodkich owoców, do tego trochę pikantnej rukoli, sos - miodowo musztardowy, pszenny placek i posiłek idealny gotowy :) Jeśli lubicie figi to zakochacie się w tym quesadillas, zapewniam! SKŁADNIKI (2 porcje) 1-2 świeże figi 2 placki tortilla 2 plastry sera feta 2 plastry ulubionego sera dojrzewającego o wyrazistym smaku 2 gałązki świeżego(...)tymianku 1/4 szalotki 1 garść rukoli świeżozmielony pieprz sos miodowo - musztardowy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka musztardy sok z 1/4 cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Figę myjemy i kroimy w plasterki. Szalotkę kroimy w piórka. Wszystkie składniki sosu mieszamy. Połowę tortilli smarujemy sosem, układamy plasterki figi, szalotkę, kruszymy oba rodzaje sera, układamy tymianek oraz rukolę i posypujemy pieprzem. Przykrywamy "suchą" częścią placka
DefinicjaSmakuwłaściwościach kaszy jaglanej nie trzeba nikomu tłumaczyć, połączyłam ją z karmelizowanymi figami, posypałam dużą ilością prażonych nasion i stworzyłam pełnowartościowy zdrowy posiłek. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2,5 szklanki chudego mleka szczypta soli 1 łyżka miodu rzepakowego 1 laska wanilii 5 świeżych fig 1 łyżka cukru brązowego cynamonowego 2 łyżki masła 3 łyżki wody 3 łyżki mieszanych ziaren-siemię(...)gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie prawie cały płyn w między czasie osłodzić miodem. Odstawić ją w ciepłe miejsce na 10 minut aby "doszła" Figi myjemy kroimy na cząstki. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy owoce, zasypujemy cukrem, dodajemy ziarenka wanilii, karmelizujemy około 2 minuty po czym ostrożnie wlać wodę , zamieszać trzymać na ogniu
Wanilia i Kardamonprzed posiłkiem lub dodatek do innych potraw. Nam smakują wszystkie jego odmiany, nie widzimy też powodów, żeby się ograniczać w doborze dodatków :) Dzisiejsza propozycja to pulchne ciasto z figami, cebulą cukrową i tymiankiem. Zwykła cebula biała lub czerwona też będzie dobra. Focaccia najlepiej smakuje na ciepło, można je podać z oliwą, pesto lub domowym sosem warzywnym. Na zimno będzie(...)znakomitą bazą do kanapek... jak każde pieczywo :) . Focaccia z figami i cebulą rewelacyjnie łączy się z pastami serowymi i mozzarellą, wystarczy dodać listek sałaty i smaczna kanapeczka gotowa :) Porcje: forma o średnicy 26 cm Czas przygotowania: 170 - 210 minut Składniki: 450 g mąki, 230 ml wody, 200 g cebuli cukrowej lub czerwonej, 120 ml oliwy, 25 g świeżych drożdży
SzczyptaSmaQsprzedawcę kasztanów… składniki: 1 kg kasztanów 4 łyżki masła 1 kg sera 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki cukru kilka gwiazdek anyżku kilka fig 100 g herbatników 1 łyżka kakao pół szklanki wody wykonanie: Kasztany nacinamy ostrym nożem – najlepiej zrobić krzyżyk – i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez jakieś(...)blenderze. Masło klarujemy (1 łyżka) i dodajemy do herbatników. Mieszamy. Okrągłą foremkę wykładamy papierem. Wysypujemy ciastka wymieszane z masłem, rozprowadzamy po dnie i uklepujemy i wykładamy pokrojoną w plasterki figą. Ser i jedną szklankę cukru mieszamy mikserem. Dodajemy jajko po jajku, łyżkę kasztanów z masłem po łyżce kasztanów z masłem, a potem łyżkę mąki ziemniaczanej po łyżce mąki, cały czas
GRUBY WAŁEKkiedy tylko na targach pojawiły się figi jem je na okrągło. Najbardziej smakują mi w połączeniu ze słodkawym twarogiem z mleka krowiego albo z serem kozim. Tym razem wymarzyłam sobie pizzę z kozim serem, figami i moją pikantną ogródkową rukolą. Do tego cienki spód z orkiszowej mąki. Nie myliłam się – to połączenie okazało się wyśmienite. SKŁADNIKI Ciasto(...)octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki rozmarynu wkładam w całości i na koniec wyjmuje) 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól pieprz Dodatki: ser kozi 2-3 figi garść rukoli oliwa z oliwek do podania WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę. W innym naczyniu, w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i cukru. Do miski z mąką dodajemy
OstryKęszgubić go, traktując jedynie jako jeden ze składników większej całości. Przyrządziłam więc go w najprostszy możliwy sposób. Podsmażyłam panierowany na patelni, a do niego przygotowałam słodki dodatek w postaci fig z miodem. Można je również pokroić i podsmażyć na patelni, by uzyskać coś na kształt ciepłej marmolady. Same figi wydają mi się jednak tak wdzięczne i urocze(...)głównym tematem fotografii ilustrujących ten wpis. Miało być prosto i ascetycznie. Składniki: okrągły ser wędzony pokrojony w plastry grubości ok. 1,5cm 1 jajko 1 szklanka bułki tartej 4 figi 4 łyżki miodu oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Rozgrzewamy patelnię i dodajemy odrobinę oliwy. Ser zanurzamy w rozkłóconym jajku i panierujemy w bułce. Wrzucamy na gorącą patelnią. Obsmażamy z dwóch
W kuchni wieczoremSkładniki: 1 polędwiczka wieprzowa QAFP sól, pieprz 2 łyżki klarowanego masła Farsz: garść łuskanych orzechów włoskich 1 świeża figa garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka roztopionego masła Sos: 1 szalotka 4 suszone figi 200 ml porto 200 ml bulionu 1 łyżka masła Dodatkowo: 1 szklanka kaszy jaglanej garść młodych listków szpinaku 1 łyżka masła Przygotowanie: Farsz: Siekamy orzechy włoskie(...)natkę pietruszki. Mieszamy z pokrojoną na małe kawałki figą. Dodajemy łyżkę roztopionego masła, sól, pieprz i mieszamy wszystko razem. Mięso: Polędwiczkę oczyszczamy dokładnie z wszystkich białych błonek, przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca. Mięso rozbijamy tak, aby powstał w miarę równej grubości płat, który nacieramy z obydwu stron solą i pieprzem. Przygotowany wcześniej farsz rozprowadzamy na mięsie i zwijamy
Smakowity Blog Kulinarny