grillować po około 1-2 minuty do chrupkości. Podawać z plasterkiem średnio wysmażonego steka, kawałkiem niebieskiego sera pleśniowego i łyżką dżemu/pasty figowej. Dżem figowy Składniki: 200 g suszonych fig 1/2 szklanki Bourbonu Sok z jednej cytryny 3/4 szklanki wody 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki białego cukru Przygotowanie: Wyciąć twade zgrubienie przy łodydze figi, następne figi(...)umieścić w rondelku, dodać wodę, Bourbona i sok z cytryny. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut lub do momentu aż figi zmiękną. Całość ostudzić, przelać do blendera i rozdrobnić. Zblendowaną mieszankę umieścić ponownie w rondelku na małym ogniu i dodać cukier. Mieszać do rozpuszczenia cukru i zagęszczenia do formy pasty
naRuszcieFigi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego też przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. Proporcje na 1 figę 1 figa, 1 łyżeczka sera gorgonzola, 1 łyżeczka octu winnego (u mnie malinowy), 1 - 2 plasterki boczku wędzonego surowego*, 1 połówka orzecha włoskiego Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Ponacinać od ogonka na cztery nie docinając do końca. Figę obwinąć
królestwo garówbyło za krótkie. Heheh, ale tego już nie zmienimy. Powoli w naszej kuchni goszczą to co raz bardziej jesienne warzywa i owoce. Kolor filetowy to ich wspólna cecha, śliwki, figi, bakłażany i lada dzień będzie winogron. Ten nasz polski słodki a zaraz cierpki w smaku. Lubię ten czas. Powiem Wam szczerze, że mój organizm już przestawił się trochę(...)zrobić i zjeść. Poniżej lista składników jak i receptura. SKŁADNIKI: - 2 średnie bakłażany - 1 puszka soczewicy gotowanej na parze - 1/4 pęczka natki pietruszki - garść pistacji - 2- 3 figi - 6 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu - 3 ząbki czosnku - łyżka wody - sól, pieprz - 1/2 łyżeczki wody różanej - 1 łyżeczka melasy z granatów WYKONANIE: Bakłażany i figi
SMYKWKUCHNINaszła mnie chęć na odrobinę słodyczy. Ale nie czekolady, batony i inne gotowe słodkości. Piękne, dojrzałe figi wpadły mi dziś w ręce i to własnie je postanowiłam wykorzystać do przygotowania deseru. To co że mega kaloryczny? A w taki deszczowy dzień jak dziś najlepszy poprawiacz humoru zawsze ma wiele kalorii ;) Składniki: 1 serek camembert 2 figi 2 łyżki miodu Wykonanie: Camembert grillujemy na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. Na patelnię wykładamy miód, zanurzamy w nim na kilka minut kawałki fig, przewracając z jednej na druga stronę. Na talerz wykładamy ser, na niego kawałki fig, polewamy roztopionym miodem
Z Majeczką w kuchnikokosa jest na tyle, że dość wyraźnie można je poczuć. Pralinki są świetną alternatywną dla niezdrowych słodyczy, a ponad to mogą stanowić ciekawy podarunek dla drugiej osoby :) Suszone figi Bardzo zaciekawiło mnie samo opakowanie tego artykułu. Figi zostały starannie zawinięte w przezroczysta folię, z której kolejno powietrze zostało odessane, a całość przełożono do papierowego kartonika(...)taki produkt za godny swej ceny oraz odznaczający się wysoką jakością. Po przecięciu folii uniósł się bardzo intensywny figowy aromat, nie do porównania z produktem pakowanym w zwyczajne paczki. Figi są mięciutkie, w ogóle nie przesuszone czy twarde. Pod delikatną skórką skrywa się niezwykle kremowa masa z mnóstwem ziarenek. Są bardzo słodkie, dlatego szybko zaspokajają ochotę na słodkie. Figi
Zdrowie na języku :Psię z domowym dżem, twarogiem a nawet z wędliną. Składniki: 200 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki gryczanej 250 g wody 150 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g figi 50 g orzechów pekan lub włoskich 1 łyżeczka soli morskiej Dodatkowo: kilka orzechów pekan i figi Orzechy i figi pokroić na mniejszej kawałki. W misce wymieszać wszystkie(...)składniki. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do foremki, na wierzchu ułożyć kila orzechów i figi pokrojonych w plastry lekko dociskając do ciasta. Następnie przykryć folią spożywcza, odstawić do wyrośnięcia na 3- 5 godzin. Ciasto chlebowe musi wyrosnąć do 3/4 foremki. Zdjąć folię i wstawić do nagrzanego piekarnika na 210 C, piec prze 50 minut. Po tym czasie
Delicious Titbitsmango sok z połowy cytryny 1 jabłko garść jeżyn- zostaw kilka do dekoracji 5 daktyli zamiast cukru czy miodu kilka daktyli na ozdobę SYMBIO 4 duże suszone figi SYMBIO listki mięty Do szklanego blendera wrzuć wszystkie owoce (poza figami ) odpowiednio umyte, obrane,przekrojone . Dołóż daktyle, zmiksuj na gładko. Rozłóż na talerze. Pokrój daktyle, figi, dodaj(...)jeżyn i mięty. Wcinaj na zdrowie. Na wynos? Czemu nie! Zapakuj do słoika, dołóż daktyli ,fig , jeżyn oraz miętę. Zamknij słoik i na zdrowie
Z Kuchni Do KuchniPotrzebne składniki: 6 fig 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczk a cukru pudru 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżeczki masła starta skórka z cytryny 2 łyżeczki płatków migdałów 3 patyczki do szaszłyków Przygotowanie: Patyczkiem od szaszłyka przekuwamy górę fig. Następnie oprószamy je cukrem pudrem i polewamy octem balsamicznym (ok. 1 łyżka). Na patelni przygotowujemy karmel(...)czasie ruszać patelnią). Następnie przykręcamy gaz i jak się cukier zrobi brązowy zdejmujemy z gazu i dodajemy masło, delikatnie mieszamy trzepaczką i wlewamy 2 łyżki octu balsamicznego. Syropem polewamy figi i wkładamy do piekarnika, zapiekamy 10 min w 190 st. Zapieczone figi posypujemy skórką z cytryny oraz płatkami migdałów
Łycha smakówDobrych sałatek tak jak dobrego chleba nigdy dość. Tym razem pod nóż poszedł ser z białą i niebieską pleśnią który idealnie pasuje do fig, potem tylko dressing i sałatka gotowa. Zapraszam do wypróbowania. Jesienna sałatka z figami. Składniki: 150 g sera Bavaria blu ser z białą i niebieską pleśnią(...)świeże figi 3 rzodkiewki 4 plasterki imbiru marynowanego [ klik ] 1/2 główki sałaty rzymskiej Dressing: 1 łyżka octu cherry 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ziół do sałatek 2 łyżki oliwy szczypta soli Sałatę rzymską pokroiłam w paseczki, ułożyłam na talerzu, figi pokroiłam w cząstki i również ułożyłam na talerzu. Ser pokroiłam
Moje Małe CzarowanieGrillowanie na drewnianych deskach nadaje wspaniały smak dowolnej potrawie. Tą metodą przygotujemy nie tylko wspaniałe ryby, mięsa a nawet pyszne sery. Grillowany ser Brie z figami Składniki: 1 deska cedrowa (do kupienia w DYNAMIC Centrum Grilla ) Wysokiej jakości koło sera Brie 300g świeżych owoców (w tym przepisie użyliśmy fig) 1 łyżka brązowego cukru 2 szklanki białego wina ¼ szklanki(...)orzechów laskowych świeża szałwia, posiekana cienkie plastry bagietki Przygotowanie: Deski cedrowe moczyć przez co najmniej jedną godzinę, Figi przeciąć na pół i usunąć pestki. W rondelku umieścić figi, brązowy cukier i jedną szklankę białego wina. Pozostałą część wina wlać do kieliszka i cieszyć się nim podczas mieszania figowego winnego musu. Grilla rozgrzać do około 230 stopni. Włożyć deskę
naRuszcieSernik z figami to przepyszna propozycja dla wszystkich, którzy lubią te owoce. Ciasto jest lekkie jak chmurka, bardzo puszyste. Dodatkowo nie zawiera jajek, więc wszyscy Ci, którzy nie mogą ich jeść śmiało mogą wykorzystać ten przepis. Ciasto zrobiłam na kruchym spodzie, w przepisie na kruchy spód wystarczy pominąć żółtko lub zamienić je na łyżkę kwaśnej śmietany. Składniki (na tortownicę(...)gram serka homogenizowanego 250 gram mascarpone 100 gram śmietany 30% 2 łyżki śmietany 12% 5-6 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 30 gram budyniu waniliowego (proszek) 2-3 figi Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowanym ciastem kruchym. Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 10 minut. W tym czasie mieszamy serek homogenizowany z mascarpone
Mango PapajaKolorowa pełna smaków sałatka, zrobiłam ją sobie na lunch. Bardzo szybko można ją przygotować. Figi naciąć na kształt X , ale nie przeciąć do końca. Lekko rozszerzyć i włożyć do środka kostkę sera 2×2 cm, skropić oliwą z oliwek dobrego gatunku. Nagrzać piekarnik do 180 C i zapiekać figi około 15 minut, ser powinien się roztopić. Wyjąć
Kuchnia Pokoleńżółtka nadzienie 200 g białego sera 0,5 szkl mleka 2 białka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 gruszki 3 figi Zagnieść dość twarde ciasto kruche, wylepić formę do tarty i wstawić do piekarnika na 12 min w temp 180 st. Ser, mleko , mąkę, białka , cukier, sok z cytryny włożyć(...)miski i porządnie zmiksować przy pomocy blendera. Gruszki przeciąć na 4 części i wydrążyć gniazda nasienne, 2 figi przekroić na 4 części, trzecią zostawić. Na podpieczony spód wylać masę serową, Ułożyć gruszki i figi na przemian i wstawić do piekarnika na ok 20 min. Po wyjęciu udekorować pozostawioną figą , posypać brązowym cukrem
Gotowanie jest łatweZiemniaki oraz dynię przysmażyłem na tłuszczu wytopionym z chorizo, co nadało im niepowtarzalny aromat. Do tego kilka garści jarmużu, odrobina cząbru i papryki dla zaostrzenia smaku oraz migdały i figi do przybrania. Z tak przygotowanym talerzem schowałem się pod koc, włączyłem ulubiony serial i byłem w siódmym niebie. Wam również polecam, żeby tak zaplanować sobie jesienne popołudnie lub wieczór(...)SKŁADNIKI na 4-6 porcji 200 g chorizo 500 g ziemniaków 500 g dyni 100 g jarmużu 6 fig 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka oleju kokosowego cząber płatki chili (lub ostra papryka w proszku) wędzona papryka w proszku sól * PRZYGOTOWANIE Ziemniaki i dynię obierz. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone w talarki chorizo. Przysmaż, aż wytopi się
Food SquareCiasta są lekkie i delikatne w smaku, zupełnie inne niż te na mąkach glutenowych. Tym razem szukałam przepisu na ciasto z owocami, a że obecnie wszędzie widuję świeże figi, to postanowiłam spróbować upiec z nimi ciasto ;) Fit ciasto kokosowe ze świeżymi figami foremka 21 x 27 cm 6 jajek rozm. M ½ szklanki mąki kokosowej ¼ szklanki oleju kokosowego(...)roztopionego lub oliwy z oliwek 2 łyżki miodu lub syropu klonowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia świeże figi Piekarnik nastawić na temperaturę 160 ºC, funkcja grzania termoobieg. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubijać wraz z miodem około 10 minut za pomocą miksera. Cały czas ubijając dodać olej. Mąkę przesiać wraz z proszkiem i dodać do masy jajecznej – dokładnie
FitKot