Biorę wiklinowy kosz i wychodzę do ogrodu, gdzie zielone figi zaczęły już spadać na ziemię. Podnoszę dłoń przy bujnym zielonym drzewku i ledwo zdążam dotknąć palcami lepkiego brzucha pierwszego owocu, kiedy ten wpada mi w ręce. Figa jest tak pełna dojrzałej słodyczy, że skórka otwiera się pod moim dotykiem, a kropla słodkiego syropu wycieka na zewnątrz, lśniąc(...)wieczornym słońcu, gdy wgryzam się w owoc. W kuchni obieram figi i kroję je na pół...."* ... i gdybym mieszkała w miasteczku długowieczności*, pewnie zjadałabym figi na deser przez cały październik. Dojrzała jesień smakuje tam figami, winogronami i truskawkami. ... gdybym mogła zatrzymałabym złocisty październik na dłużej. Ma smak dojrzały, bogaty, tryska słodyczą. Lubię ten typ, który z upływem
KUCHARNIAJogurtowe placki z makiem, podane z figą, jogurtem z mascarpone i miodem Jakie było moje zdziwienie kiedy po otwarciu maku okazał się on... mielony. No, nic trudno mak, to mak. Nie było więc chrupiących ziarenek. Placki też tak do końca nie wyszły po myśli, ale zdarzają się i takie poranki
More food, love and dreamsprzekąski dla znajomych. Są szybkie w przygotowaniu, pięknie wyglądają i można użyć do nich wszystko to co mamy akurat w lodówce plus sezonowe dodatki, jak w przypadku tutaj użytej figi. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksię przecież jakoś trzeba. Dziś mam dla Was fantastyczne ciasto, które na blogu Cioccolato Gatto urzekło mnie już cztery lata temu. Absolutnie bajeczna tarta wręcz uginająca się pod świeżymi figami - sami powiedzcie, czy można się temu oprzeć...? Ciągle jednak brakowało mi jednego, kluczowego składnika: dżemu figowego. Krem z mascarpone jest obłędnie pyszny i kremowy, ale jednocześnie dość konkretny; ciężki(...)łatwością mógłby przyćmić delikatny smak fig. Żeby temu zapobiec, potrzebny jest najlepszej jakości figowy dżem, który cały wypiek ożywi. Ja zrobiłam własny, z dodatkiem winogron, ale możecie użyć dowolnego rodzaju. Odradzałbym jednak te kupne - brakuje im pazura ; tego czegoś, co wyniesie tę tartę na zupełnie nowy poziom. Całość nie jest trudna w przygotowaniu; subtelna tymiankowa nuta pasuje tutaj zaskakująco
Pożeraczka, czyli raz adobrzeFigi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego też przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. Właśnie rozpoczął się sezon na figi. Wprawdzie nie dojrzewają one u nas, ale ceny spadają i bywają bardzo przystępne, można więc spróbować zrobić samemu nalewkę na świeżych figach. 2 kg świeżych fig, 2 litry wódki 40% 0,5 kg cukru(...)laska wanilii, Figi pokroić w ósemki, wrzucić do słoja, zalać wódką. Ostawić na dwa miesiące. Po tym czasie zlać nalew, a figi warstwami przesypać cukrem. Włożyć rozkrojona laskę wanilii. Gdy owoce puszczą sok, co powinno potrwać około 4 tygodni zlać go i połączyć z nalewem. W trakcie łączenia próbować w celu uzyskania odpowiedniego poziomu słodyczy nalewki
królestwo garówKilka dni temu dorwałam figi w promocyjnej cenie 1,49 zł za 200 g w Intermarche, promocja trwa do końca lipca, przynajmniej w moim mieście (swoją drogą następnego dnia jak obwieściłam dobra nowinę na FB cena wzrosła do 1,99). Postanowiłam wykorzystać słodycz fig jako naturalnego słodu przy „produkcji” domowej konfitury. Jest pyszna, ale to oczywiste(...)Składniki na 4 słoiki 250 g: 2 kg wydrylowanych wiśni 0,5 kg czarnych porzeczek 400 g fig Przygotowanie: Pokrój drobno figi i nie zapomnij o usunięciu twardych ogonków. Do dużego garnka wrzuć owoce i podduś je około 10 minut, tak aby puściły sok. Dodaj figi i gotuj, mieszaj, gotuj, mieszaj (od czasu do czasu
greenscarfKokosowa jaglanka z figami, czyli jaglanka w wersji jesiennej. Kasza jaglana jest wyjątkowo zdrowa – to produkt naturalny, bezglutenowy, pełen składników mineralnych, a w dodatku usuwa z naszego organizmu nadmiar śluzu (idealna na katar, mokry kaszel) i kwasy (silnie zasadotwórcza). Polecam ją szczególnie na jesienne i zimowe śniadania – nie tylko wzmacnia odporność, chroniąc nas przed przeziębieniami, ale też(...)rozgrzewa organizm i zapobiega jego wychładzaniu. Tym razem swoją jaglankę wzbogaciłam o dodatek kokosa oraz fig. Polana syropem klonowym i posypana migdałami jest pyszna. Kokosowa jaglanka z figami: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/2 dużego, rozgniecionego banana 1 i 1/3 szklanki mleka 2 łyżki wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki cynamonu 1-2 świeże figi
Poezja smakusezonowy sernik, w pięknym pomarańczowym kolorze pojawia się u mnie niezmiennie każdej jesieni. Z dodatkiem ciasteczek amarettini był już tutaj , ze śliwkami tutaj . Tym razem sernikowi towarzyszą figi. Trudno się oprzeć świeżym figom, tak kuszą fioletową barwą, a figi pieczone to już poezja smaku. Warto korzystać z ich obfitości, bo to dobra inwestycja w zdrowie(...)Gęsta kremowo - mazista konsystencja sernika i delikatny aromat dynii to wypiek dla koneserów serników dyniowych. Spód sernika z wyrazistym aromatem prażonych orzechów laskowych i wykwintny smak pieczonych fig idealnie wpisują się w jesienne klimaty. Gdy masz upieczoną dynię przygotowanie sernika nie zajmie Ci wiele czasu. Jest bardzo łatwy. Stosunkowo niski i upieczony w foremce o średnicy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!udaję, że to jeszcze lato, słoneczne i przyjemne. Bo kto mi zabroni...? Tymczasem do przekąszenia mam dla Was typowy jesienny pocieszacz: brownie . Mnóstwo czekolady, a do tego soczyste, fioletowe figi. Czy ktoś mógłby się oprzeć...? Przepis znalazłam u Kasi , i westchnęłam do niego ze trzy razy z zachwytem, zanim pobiegłam do sklepu po figi. Nie sprawdziłam wcześniej zapasów(...)niewyjaśnionych okolicznościach. Użyłam więc mlecznej, zmniejszając jednocześnie ilość cukru i zwiększając gorzkiego kakao. Wyszło idealnie: brownie jest intensywnie czekoladowe, o bardzo kremowej, rozpływającej się na języku strukturze. Do tego figi, które w sezonie mogłabym dodawać do wszystkiego. Jeśli ich nie lubicie albo nie możecie dostać, można zrobić ciasto bez owoców lub zastąpić je śliwkami, malinami lub (teraz już mrożonymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeFigi pieczone z serem i szynką szwarcwaldzką Figi pieczone z serem i szynką szwarcwaldzką pojawiły się wczoraj na kolację i .. zniknęły. Figi pieczone z serem pojawiły się już w dwóch odsłonach na blogu , teraz czas na kolejną. Teraz jest czas na figi i trzeba z tego skorzystać. Wczoraj kupiłam 24 sztuki .. miałam nadzieję że chociaż jedna zostanie(...)rano do jogurtu do pracy .. ale nie znikły wszystkie wczoraj, bo musiałam dorobić kolejną porcję :) Figi pieczone z serem i szynką szwarcwaldzką 24 figi 30 dkg sera ( u mnie gorgonzola ) 12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 4 łyżki oliwy 2 łyżki miodu Figi płuczemy pod wodą, osuszamy kroimy na cztery ale tak żeby figi nie przeciąć
Kuchnia na wzgórzuProsty przepis na szczupaka doprawionego podstawowymi przyprawami, usmażonego na maśle i obłożonego podsmażonymi na maśle świeżymi figami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchninaprawdę jesienne desery. A przynajmniej takie, które z jesienią chociaż trochę się kojarzą. W moim przypadku są to wszelkiego rodzaju pieczone owoce i tarty. Ostatnio w mojej kuchni wylądowały figi i miałam pewną zagwozdkę co z nich wykombinować. Pomysły się mnożyły aż ostatecznie zdecydowałam się na tartę. Wiedziałam, że spód musi być czekoladowy, a że ostatnio wprost oszalałam na punkcie
Okolice PalnikaDopadło mnie ciasteczkowe uzależnienie! Tak bardzo mi smakują te kruche bezglutenowe ciasteczka w różnych smakowych kombinacjach, że piekę je już po raz kolejny. Dzisiaj z mąką jaglaną i figami, a także z dodatkiem następnego składnika, który mnie uzależnił, czyli pasty tahini. Od kiedy kupiłam gotową po prostu nie mogę się jej oprzeć: dodaję ją do koktajli, jaglanki, sosów i zastanawiam
Zdrowa Kuchnia SowyWykorzystując brązowy cukier i ocet balsamiczny możemy stworzyć wyrafinowany sos, który będzie pasował idealnie do fig lub świeżych truskawek. Składniki: ½ szklanki octu balsamicznego 3 łyżki brązowego cukru 6 świeżych fig ¾ szklanki sera mascarpone Przygotowanie: W małym rondlu gotować na średnim ogniu ocet balsamiczny z cukrem. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż się zredukuje o połowę. Ostudzić(...)Figi przeciąć na pół, ciętą stronę natrzeć przygotowaną glazurą. Umieścić figi na średnio rozgrzanym ruszcie grilla i grillować aż zmiękną około 6 minut. Podawać z łyżeczką serka mascarpone skropione pozostałą glazurą. The post Grillowane figi appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciePokazywałam Wam jakiś czas temu przepis na pulled pork , czyli długo pieczoną wieprzowinę. Dzisiaj wykorzystałam przygotowane w ten sposób mięso do przygotowania kolorowych bułek. Wystarczy jedna
Bernika - moj kulinarny pamietnik