Figa z makiem z pasternakiem to nie tym razem, bo dzisiaj na blogu kanapki na bogato. Trzy idealne połączenia, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Łagodny camembert ze słodkimi, soczystymi figami oraz chrupiącymi orzechami skropione miodem, kremowe awokado z figą podkręcone świeżo mielonym pieprzem oraz camembert z figą i mandarynką, dopełnione lekko pikantną bazylią, a wszystko na pajdzie(...)eksplozji smaków, które idealnie się łącza i dopełniają. Takie fikuśne kromki są świetnym pomysłem na śniadanie, bądź jesienny lunch w ogrodzie. Koniecznie zróbcie! Kanapka I Składniki: ulubione pieczywo świeże figi ser camembert orzechy włoskie płynny miód Przygotowanie: 1) Na pieczywie ułożyć pokrojony w plastry ser. 2) Na kromce z serem ułożyć grillowaną figę (pokrojoną w plastry figę grillować
Fitsweet.mePyszne połączenie - serek kozi, figi, tymianek i miód. Na spód użyłam ciasta na domowe tortille , które znakomicie sprawdza się pieczone jak pizza w piekarniku. Z całej porcji ciasta zrobimy ok 8 placków o średnicy ok 20 - 24 cm , jeżeli to za dużo - resztę warto zamrozić. Nie warto robić mniej. Polecam, smaczna przekąska. składniki(...)porcji ciasta na tortillę (możemy użyć gotowych placków) 2 łyżki serka Almette jogurtowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 10 plasterków koziej rolady 2 figi - każda pokrojona na 6 plastrów. świeży tymianek do przyprawienia miód, oliwa przygotowanie Piekarnik nagrzać do 250 st C Placki tortilli ułożyć na papierze do pieczenia. Serek Almette wymieszać z jogurtem. Masą
Stare GaryFiga nie zawsze musi być z makiem! Dowodem na to są te klasyczne tartaletki na kruchym spodzie z budyniowym , pachnącym wanilią, kremem pâtissière i świeżymi figami. Mam nadzieję, że bardziej polecać ich nie trzeba. Ich wygląd mówi sam za siebie - są pyszne! :) Kruche ciasto (na 4 tartaletki o średnicy 11 cm) : 250 g mąki pszennej(...)pâtissière: 3 żółtka 300 ml pełnego mleka 1/2 laski wanilii 20 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 30 g masła w temperaturze pokojowej 2-3 figi W garnku zagotować 250 ml mleka z cukrem i laską wanilii. Gdy mleko się zagotuje wyjąć wanilię, a garnek zdjąć na chwilę z ognia. W osobnym garnuszku połączyć żółtka
Food Squarebiałek miałam więcej, za to truskawek permanentny brak. Znaczy się - w sklepie można znaleźć, ale co to za truskawki...? Nie, zdecydowanie się nie nadają. I wtedy mnie oświeciło - te figi, które miały wylądować na bezie, będą przecież idealne! Pokroiłam je w dość grube plastry, i rozłożyłam na babeczkach. Okazało się to strzałem w dziesiątkę - soczyste i aromatyczne, rewelacyjnie skomponowały się(...)migdałowym smakiem. Eksperyment uważam za niezwykle udany, i polecam nie tylko w przypadku wyraźnego nadmiaru białek... Babeczki migdałowe z figami (na białkach) Składniki: (na 10 sztuk) 6 białek 130 g cukru pudru 190 g mąki pszennej 150 g masła 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 3 figi 20 g płatków migdałowych Masło rozpuścić i przestudzić. Białka ubić, ale nie na sztywno. Cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzewarsztatach z coraz popularniejszym kucharzem, Sebastianem Olmą, a jego sekret tkwi w prostocie i właściwym łączeniu składników. Serwując go gwarantuję, że podbijecie serca każdego z gości! Składniki: 3 świeże figi 6 świeżych śliwek pół szklanki cukru łyżka masła kieliszek whisky lub brandy Wykonanie: Owoce myjemy, z fig usuwamy ogonki, ze śliwek pestki. Kroimy na ćwiartki. Jeśli będziecie mieli mniejsze śliwki(...)karmelu jest bardzo wysoka, dlatego trzymajcie się w razach i pamiętajcie, by nie oblizywać szpatułki, którą mieszacie składniki. W następnym kroku na patelnię wsypujemy śliwki. Chwilę później dodajemy również figi. Owoce mieszamy, by pokryły się karmelem i poddały działaniu temperatury puszczając swój sok. Ostatnim krokiem w przygotowaniu owocowo-karmelowego cuda jest doprawienie zawartości patelni alkoholem. Polecam aromatyczną whisky lub brandy
Taste Of My Daymuffins with figs in honey sauce Składniki. 10 dag kaszy gryczanej 2 łyżki masła 1 cebula 1 łyżka natki pietruszki 2 jajka 0,5 l mleka sól pieprz 5 fig 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 50 ml wina 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki cytrynowej Wykonanie. Kaszę gryczaną ugotować w mleku, osączyć. Cebulę posiekać i przesmażyć(...)smaku solą i pieprzem. Napełnić foremki do babeczek i piec w temp. 200 stop. 25 minut. Na patelni stopić masło, dodać miód, otartą skórkę z cytryny i włożyć ćwiartki fig. Podlać winem i sokiem cytrynowym. Smażyć figi 2 minuty. Gryczane babeczki podajemy z figami i sosem miodowym. Smaczna ciepła przystaweczka, ale może być podana na zimno
Kulinarny karnet ChristopheraFiga with poppy seeds and noodles Składniki. 2 figi 3 łyżki maku 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka rodzynek skórka cytrynowa 2 garście łazanek Wykonanie. Mak zalać wrzącą wodą i pogotować na małym ogniu przynajmniej 30min. Osączyć i utrzeć lub nie. Masło stopić w rondelku, dodać miód, sok cytrynowy, rodzynki i otartą skórkę(...)cytrynową. Dobrze wymieszać Ugotować łazanki w osolonej wodzie. Odcedzić i połączyć z makiem. Obłożyć figami pokrojonymi w cząstki. Albo, łazanki ułożyć na talerzu, cząstki fig wokół i polać makiem z dodatkami
Kulinarny karnet ChristopheraDzisiejszy przepis na pyszną owocową tartę wynalazłam na blogu Kuchnia Doroty . W oryginale tarta jest ze śliwkami, ale ponieważ mamy sezon na figi, postanowiłam też dodać do niej te słodkie i niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki(...)cukru 1 białko do posmarowania ciasta Nadzienie 1 budyń śmietankowy 1,5 szklanki mleka 1 łyżka masła strata skórka z połowy pomarańczy 1 żółtko 300 g śliwek 3 dojrzałe figi Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie możemy przygotować budyń, który gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Kulinarne przygody Gatitykiedy tylko na targach pojawiły się figi jem je na okrągło. Najbardziej smakują mi w połączeniu ze słodkawym twarogiem z mleka krowiego albo z serem kozim. Tym razem wymarzyłam sobie pizzę z kozim serem, figami i moją pikantną ogródkową rukolą. Do tego cienki spód z orkiszowej mąki. Nie myliłam się – to połączenie okazało się wyśmienite. SKŁADNIKI Ciasto(...)octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki rozmarynu wkładam w całości i na koniec wyjmuje) 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól pieprz Dodatki: ser kozi 2-3 figi garść rukoli oliwa z oliwek do podania WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę. W innym naczyniu, w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i cukru. Do miski z mąką dodajemy
OstryKęsPachnące słońcem, rozpływające się w ustach, pełne przyjemnie chrupiących ziarenek - świeże figi! Sezon na moje ulubione owoce trwa bardzo krótko, więc trzeba korzystać jak najwięcej. Dziś przepis na ciasto o słodkości porównywalnej do tureckich deserów, a więc spontanicznie nawiązujący do figowego pochodzenia. Tylko dla prawdziwych słodyczoholików :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta(...)soli Krem marcepanowy: kubeczek śmietany 36% 200 g masy marcepanowej 2 łyżki cukru pudru Karmelizowane figi: 3-4 duże figi 2 łyżki masła 82% 2 łyżki cukru Składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy ze sobą, formując kulę, którą schładzamy w lodówce przez 40 minut. Masą wykładamy spód i boki blaszki, po czym formę wkładamy ponownie do lodówki
sama złodyczsałatek właśnie tej odmiany, gdyż jej niepowtarzalny smak nie tylko komponuje się wspaniale z innymi składnikami, ale sprawia, że wyróżnia się ona znacząco na tle innych, mało ciekawych sałat. Figi świeże zajmują czołowe miejsce, to ich rola jest tu najważniejsza. Dawniej uznawane za bardzo luksusowe, dziś dostępnie praktycznie wszędzie. Zjadamy zarówno miąższ, jak i skórkę. Dojrzałe owoce mają skórkę gładką(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z figami - 400g mix rukoli i radicchio - 1 owoc granatu - 1 owoc kaki - 4 figi świeże - papryczka peperoncini - ser bałkański sałatkowy sos: - 2 łyżki miodu - 2 łyżki octu balsamicznego - pieprz świeżo mielony
Sajkofanka smakuAkcja do której się chcę przyłączyć w końcu skłoniła mnie do zakupienia owocu, którego do tej pory świeżego nie jadłam i zawsze jakoś tak z niechęcią podchodziłam, mimo ze figi suszone wręcz uwielbiam. Kupienie fig okazało się nie takie trudne, gorzej było z wymyślenie co tu z nich zrobić. W końcu padło na lekką przekąskę z grilla z połączenia dietetycznych(...)kiełbasek drobiowych, fig i lekkiego sosu. A zainspirowała mnie do tego nuta zapachowa Apart żelu proBIOtic z figą . Zatem dołączam przepis do konkursu na Durszlaku . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPamiętacie nasz przepis na domowe Fig Bary ? Niedawno pokazałyśmy go również na naszym Instagramie i tam także zrobiły niezłą furorę! Postanowiłyśmy wrócić do tych pyszności zwłaszcza, że mamy sezon na świeże figi ale tym razem zamarzył nam się figbarowy spód do ciasta 😍 Do tego galaretka z mango ze sklepu Kuchnie Świata , która nadała delikatności i powstało ciasto(...)mąki gryczanej -75g mąki owsianej (bezglutenowej) -100g suszonych daktyli -20g oleju kokosowego -1 łyżka lnu mielonego - ¼ - ½ szkl. ciepłej wody Nadzienie do spodu -100g suszonych fig (dobrze sprawdzają się figi z Lidla) -70g suszonej żurawiny -50g suszonych daktyli -2-3 łyżki soku z cytryny Galaretka z mango -400g przecieru z mango
Candy PandasLatem namiętnie pochłaniałam greckie i kreteńskie sałatki delektując się połączeniem ogórka, pomidora z fetą lub serem manouri . Z kolei jesienią uwielbiam zajadać się gorgonzolą i sezonowymi owocami - gruszkami oraz figami. Ten słodko-słony kontrast smaków sprawdza się doskonale w sałatkach ze szpinakiem i orzechami , a także w tartach na cieście francuskim i włoskich focacciach . W ostatni weekend obchodziłam(...)lodówce przez kolejne 24 godziny. Tak długo rosnące ciasto jest według mnie jeszcze smaczniejsze. Tym razem postanowiłam zrobić już nie pizzę, a prostszą focaccię wykorzystując właśnie kupione dorodne figi. Gorgonzola i owoce to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych, które wałkuję do znudzenia każdej jesieni. Lekko skarmelizowana, słodka w smaku czerwona cebula, również wspaniale komponuje się z serami pleśniowymi
Chilli Czosnek i OliwaFig rolls to popularne w krajach anglosaskich i Europie ciasteczka, które swoim pochodzeniem sięgają starożytnego Egiptu, a na masową skalę zaczęły być produkowane pod koniec XIX wieku. Swoim kształtem przypominają uformowaną z kruchego ciasta płaską roladę, wypełnioną nadzieniem z suszonych fig i pokrojoną następnie na prostokątne kawałki. Choć tych dostępnych na sklepowych półkach fig rolls nie próbowałam(...)dzisiaj nie potrafię w pełni przypomnieć sobie ich smaku czy konsystencji, to uznałam, że mogą posłużyć za świetną inspirację do stworzenia zdrowego wypieku. I tak, pastę ze słodkich fig zamknęłam w bezglutenowym i wegańskim cieście z dodatkiem migdałów oraz jabłka. Ciasto po leżakowaniu w lodówce dobrze się rozwałkowuje – nie przykleja się do wałka, choć jak z każdym pozbawionym glutenu
Even Better FoodFigi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. Konfitura z fig , którą proponuję nadaje się do wędlin, serów, ale również jako dodatek do słodkiej bułki, placka drożdżowego... Przygotowałam ją jako dodatek do serów i wędlin. Jeżeli ktoś woli słodsze przetwory, to proponuję dodać jeszcze 200 - 300 g cukru, na samym początku. Gotować(...)razem z miodem. 3 kg fig, 700 g cukru, 2 laski cynamonu, 2 łyżeczki świeżo startego imbiru, skórka otarta z 2 pomarańczy, 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 300 g orzechów włoskich, Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, wlać sok z pomarańczy i na małym ogniu gotować
królestwo garówAleż to był dobry obiad! Mniammm! Uwielbiam takie wegetariańskie dania, ubóstwiam smak pieczonych pomidorów i fig, prawdziwych czarnych greckich oliwek z oliwek, wszystko oprószone i otulone mieszaniną ziół, dobrej jakości oliwą z oliwek i pełnoziarnistym makaronem. Cały sekret tego dania tkwi w smaku pieczonych warzyw, pomidory powinny być jak najlepszej jakości, dojrzałe i bardzo aromatyczne, najlepiej wybrać sprzedawane bezpośrednio(...)psują. Dlatego po raz kolejny zachęcam Was do odwiedzin lokalnych targów i poszukania na nich dostawców, którzy handlują własnymi produktami. Jak już będziecie na ryneczku to kupcie też figi, tu niestety wyboru nie będziemy mieć za dużego, ale cóż kupcie najlepsze jakie znajdziecie. Niestety w Polsce nadal nie mogę nigdzie dostać fig tych "prawdziwych", bardziej przypominających w wyglądzie
SMYKWKUCHNIWstyd się przyznać ale cudowny owoc figi odkryłam dopiero w tym roku. Muszę przyznać, że to fantastyczne i tajemnicze owoce :) Przedstawiam przepis na babeczki z ich główną rolą. Składniki suche: czubata szklanka płatków owsianych szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 cukier waniliowy 3 łyżki swojego ulubionego musli pół szklanki brązowego cukru trzcinowego (może być też biały(...)figi (mogą być też śliwki) Składniki mokre: 2 jajka 1/3 szklanki oleju (może być też roztopione masło) szklanka kefiru (albo jogurtu naturalnego bądź maślanki) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mieszamy osobno suche składniki a w osobnej miseczce mokre składniki. Następnie łączymy je ze sobą. Masę nakładamy do 3/4 wysokości papilotek albo sylikonowych foremek. Następnie figi kroimy na małe cząstki
Bon Appetit Małgorzatyrozcieńczonego z wodą (pół na pół) pół łyżeczki soli szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek) dodatki do ciasta oczywiście wedle indywidualnego podniebienia: 150 g sera koziego 3 świeże figi ok 200 g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożony w liściach) 200 g kurek 2 ząbki czosnku 1 mały kartonik pasty pomidorowej suszone oregano świeża bazylia sól, pieprz granulowany czosnek oliwa łyżka(...)szpinak smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Kurki czy ś cimy szczoteczką pod bieżącą wodą i smażymy na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i granulowanego czosnku. Figi kroimy na ósemki Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy.Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.Wyrabia
Bon Appetit MałgorzatyPrzygotowanie tej wspaniałej sałatki nie zajmie Wam więcej niż 20 minut. Tak pyszny efekt uzyskacie dzięki połączeniu aromatycznego kurczaka, delikatnej mozzarelli i soczystych fig. Całość dopełnia słodki sos żurawinowy i chrupkie orzechy włoskie. Gorąco polecam! SKŁADNIKI na 2 porcje: 1 filet z piersi kurczaka 2 figi 2 garści rukoli 4 orzechy włoskie 3 łyżki żurawiny ze słoika 2 łyżki gorącej(...)zmniejsz płomień pod patelnią i duś do miękkości około 10 minut. Na talerzu rozłóż opłukaną i osuszoną wcześniej na ręczniku papierowym rukolę. Pokrój w poprzeczne plastry gotowy filet. Figi umyj i pokrój również w plasterki. Na rukoli rozłóż naprzemiennie mozzarellę, plaster figi i kurczaka, i tak w kółko do wyczerpania się składników. Do trzech łyżek żurawiny ze słoika dolej
Słodko-Słony Świat Ilonyzielonych fig 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 750 g cukru cynamon Figi myjemy, odcinamy ogonki. Odcedzamy, po czym każdy owoc kroimy pionowo na ćwiartki. Wkładamy pokrojone figi do sporego rondla i polewamy sokiem z cytryny nastepnie dolewamy sok z pomarańczy. Dolewamy 1/2 szklanki wody(...)stawiamy rondel na ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut, aż figi zmiękną. Cynamon dodajemy do smaku. Do rondla wsypujemy cukier i gotujemy na niezbyt dużym ogniu, mieszając łyżką, aż cukier się rozpuści. Zagotowujemy i gotujemy owoce przez mniej więcej 20 minut, następnie pasteryzujemy. Przepis to mix różnych przepisów. Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej
Anioły w kuchniSłodki wielkanocny mazurek, czyli klasyczny cienki kruchy spód oraz wypełnienie z białej czekolady. Wierzch udekorowany suszonymi figami i posiekanymi migdałami. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 120 g masła zimnego 1 jajko biała czekolada 3 łyżki śmietany 30 % łyżeczka masła suszone figi garść migdałów Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i zimne masło pokrojone w kosteczkę(...)wstawić ponownie do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić schłodzone ciasto i piec około 20 minut na lekko złoty kolor. Wystudzić. Suszone figi dowolnie pokroić, migdały posiekać. Czekoladę razem ze śmietanką i masłem roztopić w kąpieli wodnej. Wylać na spód mazurka, na wierzchu ułożyć figi i migdały. Odstawić do stężenia na około
wyzwania kuchenne