mimo iż (w umiarkowanych ilościach) są paleo, to zachwycać się nimi będzie każdy, więc świetnie się nadają na poczęstunek dla gości. Jak zrobić te pyszności ? Główne składniki: daktyle albo figi orzechy (mieszanka, dowolne) wiórki kokosowe Weź miseczkę daktyli (albo fig, albo pół na pół) i podobną miseczkę orzechów (dowolna mieszkanka, choć najlepiej użyć migdałów, orzechów włoskich, pekanów(...)i/lub makadamia). Daktyle (bez pestek) albo figi, o ile masz suszone a nie świeże, namocz w niewielkiej ilości wody. Orzechy i migdały także namocz co najmniej godzinę i dobrze potem odsącz. Wsyp orzechy do blendera i miksuj chwilę, następnie dodaj daktyli (fig) i miksuj dalej, aż utworzy się dość gęsta masa. Uformuj kulki , obtocz w wiórkach kokosowych
PaleoSMAKwytrwane smaki. Na daktylowym spodzie który skrywa smak orzechów i wanilii rozciąga się masa dyniowo – kokosowa zespolona jedynie mlekiem kokosowym i agarem. Do tego idealnie zgrany finisz ze świeżych fig, gorzkiej czekolady i migdałów. INNE SŁODKIE ALE ZDROWE PRZEPISY: PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI TARTA DAKTYLOWO(...)cynamonu – Cynamon – 1/2 łyżeczki – Kardamon – 1/2 łyżeczki – Mleko kokosowe – 400 ml / 85% kokos, 15% woda / – Agawa – 3 łyżki – Olej kokosowy – 1 łyżka – Agar – 1 łyżeczka DEKORACJA: – Gorzka czekolada – Świeże figi – Płatki migdałowe PRZEPIS: 1. Płatki owsiane oraz orzechy pecan umieść w robocie kuchennym, Thermomix’ie i zmiksuj na drobno. Dodaj zawartość połowy laski wanilii / natnij, rozłóż i zbierz wszystkie
globuskulinarnyNiedawno otrzymałam z firmy Helio pyszne naturalne figi które mnie zmotywowały by stworzyć delikatne,kruche ciastka z pysznym nadzieniem figowy,które okazały się tak pyszne ze znikły w kilka chwil. Zapraszam was kochani do wypróbowania tego przepisu. CIASTO: 150g mąki pszennej 50g cukru 50g masła 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% albo 24% 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia NADZIENIE(...)150g fig suszonych firmy HELIO Natura WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, dokładnie wyrabiamy, formujemy kulę, owijamy w folię, wkładamy na kilka minut do zamrażarki. 2. Figi zalać gorącą wodą, pozostawić na jakieś 15 minut, po czym odlać wodę, figi zmiksować blenderem. 3. Jeśli ciasto nam trochę stwardniało, wyciągamy z zamrażarki, dzielimy
Dziś Ja gotujeŚwieże, soczyste figi to owoce, które świetnie pasują do dań słodkich jak i wytrawnych. Nie obieramy ich ze skórki, tylko myjemy i kroimy. Na blogu pojawił się już prosty pomysł na figi zapiekane z kozim serem . W dzisiejszym przepisie zostały one ułożone w kruchej maślanej tarcie i zapieczone z masą jajeczno-śmietanową z tymiankiem. Bardzo lubię(...)takie klasyczne połączenie smaków, które zawsze się sprawdza. Składniki: na spód: 200 g mąki pszennej 100 g masła żółtko 2 łyżki wody szczypta soli nadzienie: 3-4 figi 2 łyżki miodu 200 g koziego sera łyżeczka suszonego tymianku 3 jaja + pozostałe białko 200 g śmietany sól, pieprz Formę na tartę o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Mąkę
wyzwania kuchenneWtedy można wyrobić sobie zdanie na ten temat. Składniki bażant ( u nas mrożony ) 6 plasterków boczku wędzonego 200 g upieczonych buraczków gałązka tymianku 150 ml białego wina 3 świeże figi 150 g suszonych fig sól pieprz Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do 160 st. C. Boczek pokroiłem na plasterki Upieczone buraczki pokroiłem w dość grube talarki. Włożyłem boczek, buraki, tymianek(...)suszone figi do żeliwnej brytfanki. Wlałem wino i szklankę wody. Bażanta doprawiłem solą i pieprzem i włożyłem do brytfanki.. Przykryłem folią i piekłem przez ok. 100 minut. Po tym czasie zdjąłem folię i dopiekłem mięso do miękkości, ułożyłem plastry boczku na górze bażanta (10-15 min.). Zlałem sos z pieczenia, zagotowałem, doprawiłem, redukowałem do uzyskania gęstej konsystencji. Wyjąłem
R'n'G Kitchenprostu obłędne! Ale żeby dostarczyć kubkom smakowym jeszcze więcej tego szczęścia, sos z mango i musztardy niech stanie się uzupełnieniem innego kulinarnego szaleństwa – sałatki z delikatnymi figami, aromatycznym mango, słoną fetą, chrupiącym i orzeźwiającym granatem, delikatną roszponką i rozpływającą się w ustach szynką dojrzewającą. Ta sałatka spokojnie może stanąć na podium, jeśli chodzi o jedzenie, które uszczęśliwia(...)kawałki o wielkości około 3×3 cm. Rozłóż ją na sałatce. Fetę rozkrusz w palcach nad talerzem i porozrzucaj jej kawałki równomiernie na sałatce. Odkrój twarde ogonki z fig. Figi umyj i poprzekrajaj na ósemki. Ułóż figi na pozostałych składnikach sałatki. Składniki SAŁATKA 100 g roszponki 1/2 mango 4 figi (opcjonalnie) ziaren z 1 granata
Eat me! Fit me!PIZZA NA CIENKIM SPODZIE Z FIGAMI! Pizza! Czy jest sens rozpisywania się o przygotowaniu pizzy na obiad lub kolacje? Znacie kogoś kto nie lubi pizzy? Ja nie! Od kilku już lat zawsze wtedy kiedy jest sezon na figi, króluje u Nas chociaż raz w sezonie pizza z figami, jest przepyszna po prostu, w połączeniu z mozzarellą, parmezanem(...)dodaj resztę składników i zagnieć elastyczne ciasto, odstaw na 45 do 60 minut, aż podwoi objętość. Najlepiej w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkuj na dwa cienkie blaty. NA WIERZCH: - 2 figi - 6 plastrów łososia wędzonego - bazylia listki - kulka mozarelli - starty parmezan wedle uznania - kilka krążków słodkiej cebuli - oliwki zielone - 2-3 plastry suszonych pomidorów w oliwie, pokrojone na cienkie paseczki
SMYKWKUCHNIdwóch recenzjach dość sławnych batoników Fig Bar ( 1 , 2 ) zasypaliście nas prośbami o własny przepis na owe słodkości. 3 eksperymentalne podejścia pozwoliły nam uzyskać efekt więcej niż zadowalający, dlatego dziś przedstawiamy Wam przepis, z którego wręcz jesteśmy dumne :) Właśnie te batoniki wyszły nam najsmaczniejsze gdy po pierwsze użyłyśmy dobrej jakości masła orzechowego ( klik ) oraz ukochanej przez nas mąki kasztanowej(...)która niesamowicie podkreśla słodycz wszystkich składników bez dodatku cukru! Oba te składniki znajdziecie w sklepie ekodis.pl , który niewątpliwie przyczynił się do tak pysznego sukcesu :) Składniki: Nadzienie -200g suszonych fig (dobrze sprawdzają się figi z Lidla) -100g suszonej żurawiny -100g suszonych daktyli -4-5 łyżek soku z cytryny Ciasto -140g masła orzechowego Horizon -2 łyżki
Candy Pandascertyfikatu Nazwa: Baton figowy z migdałami w polewie z czekolady Baton daktylowy z orzechami włoskimi w polewie z czekolady Firma: Fruit Fusion Skład: Baton figowy z migdałami – suszone figi 65%, migdały 10%, opłatek (skrobia ziemniaczana, olej słonecznikowy), polewa z czekolady 25% (cukier, frakcjonowany tłuszcz roślinny, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 22%, emulgatory; E322, E492, E476, aromat naturalny(...)sól <0,01g Informacje dodatkowe: bez glutenu Sklep: Alma Cena: 3,99 zł Nasza opinia Wygląd: Jak już widać na opakowaniu mamy do czynienia z dominacją daktyli lub fig. Zniechęcił nas tylko dodatek opłatka ale może jest on niezbędny w tym przypadku? W środku znajdują się płaskie cegiełki po brzegi oblane czekoladą. Smak: Baton figowy z migdałami : Warstwa
Candy PandasBardzo cieszyłyśmy się na ich testy, ponieważ jest nam wyjątkowo trudno je zdobyć. Dziękujemy dziewczyny za zafundowanie nam pysznych doznań 😚 💚 Nazwa: Batony Warszawskie: truskawka i wanilia/ figa i goji z miodem gryczanym/ sport- ziarna kakaowca i żurawina Firma: Baton Warszawski Skład: Truskawka i wanilia: bezglutenowe płatki owsiane, daktyle, BIO olej kokosowy, truskawka liofilizowana, ksylitol, BIO siemię lniane, BIO wiórki(...)kokosowe, naturalny ekstrakt z wanilii bourbon, woda źródlana, sól himalajska. (wegański) Figa i goji z miodem gryczanym: BIO mąka gryczana, BIO słonecznik, BIO siemię lniane, figa suszona, BIO olej kokosowy, BIO sezam, ksylitol, naturalny miód gryczany, jagody goji, woda źródlana, sól himalajska. (wegetariański) Sport- ziarna kakaowca i żurawina: daktyle, BIO słonecznik, BIO mąka gryczana, BIO siemię lniane, serwatkowy koncentrat białkowy
Candy Pandasmakowca! Ależ tak! Spora ilość bakalii dodanych do ciasta sprawia, że jest on pyszny, esencjonalny. Masa serowa jest mniej słodka, gdyż spód już raczy słodyczą podniebienie. Z bakalii dominuje figa – jest jej pełno w maku, zaś z wierzchu tworzy już tylko dekorację. Zachęcam do spróbowania i zaskoczenia bliskich w ten świąteczny czas! Składniki: (na małą tortownicę 18cm) spód : 500g(...)maku, 100g rodzynek, smażona skórka z pomarańczy i cytryny, 100g fig suszonych, 50g suszonych moreli, 2 łyżki miodu, 50ml mocnej kawy, 2 łyżeczki zmielonych migdałów, 1 małe opakowanie herbatników masa 600g twarogu półtłustego, 1/2 kostki margaryny Palma spółki Bielmar, 4-5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, otarta skórka z 1 pomarańczy, otarta skórka z 1 cytryny
Raj dla Podniebieniadobrego, aby dłużej celebrować te poranne, wspólne chwile. Tym razem przygotowałam coś przewrotnego w smaku. Połączyłam słodycz z wytrawną nutą. Słodka chałka z kozim serkiem, do tego morele i figi na maśle. Poranna uczta. A nie ma tu żadnych skomplikowanych składników. Sama prostota. Smakujcie ją. Zaskoczcie rano tych, których kochacie i sprawcie, aby te śniadaniowe chwile miały w sobie(...)wyjątkowe „coś”. Składniki (na 3-4 porcje) kilka kromek słodkiej chałki 100g serka koziego 6 moreli 2 figi 1 łyżeczka masła szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu szczypta pieprzu (opcjonalnie) Wykonanie W małym rondelku rozpuścić masło.Umyte morele pokroić na kawałki, wrzucić do rondelka i smażyć kilka minut. Dodać szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej. Zestawić z ognia
Raj dla PodniebieniaUwielbiamy kozi ser. Więc polecamy go w takim towarzystwie. Składniki 10 świeżych fig 1 łyżka oliwy 1 łyżka cukru roszponka rukola 60 g uprażonych orzeszków piniowych 200 g świeżego sera koziego ( rolada ) Sos: pół łyżeczki musztardy Dijon półtora łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżeczki likieru porzeczkowego lub soku porzeczkowego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju(...)orzechów włoskich ( można zastąpić oliwą ) sól pieprz Przygotowanie Sos : wymieszałem wszystkie składniki sosu w słoiku. Przekroiłem figi n połówki, posmarowałem je pędzelkiem zanurzonym w oliwie. Na desce do krojenia rozsypałem cukier, położyłem na nim figi stroną przecięcia do dołu, lekko docisnąłem. Mocno rozgrzałem żeliwną patelnię , rozłożyłem na niej figi, karmelizowałem około 3 minuty. Sałatka
R'n'G Kitchenwyczekiwana paczka. Otworzyłam ją jak najszybciej, a tam same smakowitości: 2 opakowania płatków śniadaniowych, jedne z owocami goji i migdałami, a drugie o smaku piernikowym z orzechami włoskimi; batoniki fig bar oraz wieloziarniste chlebki miłości. Wszystkie pięknie zapakowane, z dołączoną etykietą informującą o składzie tych produktów. Najpierw skusiłam się na orzechowy fig bar. Jest to batonik z ciasta(...)bazie mąki gryczanej, owsianej i amarantusowej, z masłem orzechowym i olejem kokosowym, a wypełniony naturalnie słodkim nadzieniem z daktyli, fig i żurawiny. Ciasto ma charakterystyczny posmak mąki gryczanej, jest kruche, ale nie suche. W nadzieniu pestki fig przyjemnie chrupią, a słodycz jest zrównoważona sokiem cytrynowym. Pyszne! Następnego dnia postanowiłam zafundować sobie śniadanie z płatków z migdałami i owocami
Obiad gotowyacai, którego miałam okazję próbować już kilkukrotnie; * przecier z mango * sok z żurawiny * orzechy arachidowe prażone * płatki kokosowe * orzechy piniowe * migdały blanszowane * migdały * pestki dyni * daktyle * śliwki * morele * figi * camu camu * soczewica czarna beluga * ketchup * makaron pszenno-żytnio-orkiszowy * suszona marchew * suszony por * suszona cebula * suszony burak * suszona papryka Soki są w 100% wyciskane z owoców, dlatego też możemy(...)trafiałam na tłuste z wierzchu (dodatkowo natłuszczane tanim olejem), a w środku suche i gąbczaste egzemplarze, z którymi ciężko było cokolwiek zrobić, bo były po prostu niezjadliwe. Morele i figi - jak wiadomo - nie są tak soczyste jak śliwki, ale z takimi jeszcze się nie spotkałam. Te pierwsze mają ciemną barwę, co jest dowodem na wspomniany wyżej brak konserwantów
Poranek na słodkoNiejednokrotnie wspominaliśmy, że kozi ser jest naszym oczkiem w głowie...a już w połączeniu z figami i sosem miodowym...oł! Wymiękamy <3 Pyszny pomysł na szybką i smakowitą przekąskę. Składniki 4 bułki ciabatty (do pieczenia) 4 figi 300 g koziego sera (roladka) ogórek zielony sałata lodowa Sos: 4 łyżki miodu 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka(...)octu winnego (białego) 1 łyżka musztardy Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bułki kroimy na pół. Figi, ogórki i ser kroimy na plasterki. Oliwę, ocet, miód i musztardę mieszamy do momentu kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na górnej części bułki kładziemy plastry figi, sera i zapiekamy ( razem z dolną częścią bułki
R'n'G Kitchennogi kaczki, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 1,5 – 2 łyżki miodu(u mnie faceliowy), 300 g malin, 4 - 5 gałązek tymianku, 3 figi, sól, pieprz świeżo mielony, 5 goździków, 2 łyżki cukru, masło, Uda kaczki umyć, osuszyć, oczyścić z resztek piór. Włożyć, skórą do dołu, do zimnego garnka z grubym dnem, garnek postawić na ogniu. Powoli smażyć nogi(...)przykryciem do miękkości. Gotowe mięso wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito i gotować kilka minut, aż zgęstnieje. Dodać 2 łyżki zimnego masła, wymieszać. Zdjąć z ognia. Figi pokroić na ćwiartki. Na patelni lekko skarmelizować cukier, włożyć 2 łyżki masła a następnie położyć ćwiartki fig, przecięciem do dołu. Gdy się lekko skarmelizują, przewrócić na drugą stroną
królestwo garówdrobnego cukru ● 2 jajka ● 20 cl mleka ● 60 g masła ● 1 laska wanilii Smażone owoce : ● 150 g śliwek (np. renklod, mirabelek) ● 150 g czereśni ● 3 świeżych fig (opcjonalnie)** ● 120 g brązowego cukru*** ● 1/2 cytryny Czereśnie i śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Figi delikatnie wytrzyj i przekrój na ćwiartki. Wyciśnij sok z cytryny(...)minuty z każdej strony). Podawaj ze smażonymi owocami. *Najlepiej użyj niezbyt świeży chleb, ponieważ lepiej nasiąknie mlekiem. **Owoce i ich proporcje możesz dobierać dowolnie, możesz użyć tylko śliwek i fig (wtedy dodaj więcej fig). *** Zamiast cukru możesz użyć miodu, z miodem smakuje nawet lepiej. A jeśli dysponujesz miodem lawendowym, owoce typu figi i śliwki z jego dodatkiem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaswojej piwniczce nalewki wytrawne, słodkie, bardzo mocne, łagodne. Tym razem mam dla Was propozycję nalewki wytrawnej. Dostałam figi od znajomej w Anglii, zrobiłam powidła i nalewkę z fig. Figi są same w sobie bardzo słodkie więc nie trzeba cukru. Po drugie ma być nalewka wytrawna. Figi pociąć na cztery części, wrzucić do słoika. Wlać litr wódki
Kuchnia Pokoleńroszponki 1 granat 2 czerwone grapefruity 5 świeżych fig 3 twarde gruszki 2 łyżki cukru trzcinowego 1 kostka bryndzy owczej kilka listków mięty Figi i obrane gruszki pokroić na cząstki. Z jednego grapefruita wycisnąć sok, drugiego odfiletować, z resztek również wycisnąć sok. Na średnio rozgrzaną patelnię położyć gruszki i figi. Podgrzać je chwilę, jak zaczną puszczać(...)posypać je cukrem. Pilnować aby się nie przypaliły, jak cukier zacznie się rozpuszczać wlać wcześniej wyciśnięty sok. Gotować kilka minut uważając aby figi się nie rozpadły, pod koniec dodać porwane listki mięty. Delikatnie wyciągnąć figi, gruszki jeszcze chwilę gotować. Po wyciągnięciu gruszek sos jeszcze chwilę gotować by się jeszcze zredukował. Odstawić do ostygnięcia. Opłukaną
Lubię to gotujęJeżeli nie mamy za dużo czasu, więc możemy na szybko przygotować proste ciasto z figami :) Ciasto z figami SKŁADNIKI: figi suszone - 250 g mąka -2,5 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka soda -1 łyżeczka cukier -3/4 szkl jajka -6 szt olej -3/4 szkl cukier puder do posypania
Kuchnia Danusimimo iż (w umiarkowanych ilościach) są paleo, to zachwycać się nimi będzie każdy, więc świetnie się nadają na poczęstunek dla gości. Jak zrobić te pyszności ? Główne składniki: daktyle albo figi orzechy (mieszanka, dowolne) wiórki kokosowe Weź miseczkę daktyli (albo fig, albo pół na pół) i podobną miseczkę orzechów (dowolna mieszkanka, choć najlepiej użyć migdałów, orzechów włoskich, pekanów i/lub(...)makadamia). Daktyle (bez pestek) albo figi, o ile masz suszone a nie świeże, namocz w niewielkiej ilości wody. Orzechy i migdały także namocz co najmniej godzinę i dobrze potem odsącz. Wsyp orzechy do blendera i miksuj chwilę, następnie dodaj daktyli (fig) i miksuj dalej, aż utworzy się dość gęsta masa. Uformuj kulki , obtocz w wiórkach kokosowych
PaleoSMAKporcja na 3 osoby 6 naleśników 4 figi 5 łyżek cukru 1 łyżka wody 2 łyżki nalewki wiśniowej Figi pokroić na plastry niezbyt cienkie, jedna figa na ok 4 szt. Na patelnię wsypać cukier, podlać odrobiną wody by cukier miał w czym się rozpuścić, kiedy zacznie bulgotać, ułożyć figi, po ok 1 min odwrócić na drugą stronę(...)dodać nalewkę i chwilę jeszcze pogotować . Ciepłe naleśniki ułożyć na talerzu składając na pół i chwytając na środku by naleśnik leżał w nieładzie. Na naleśnikach ułożyć plasterki fig i polać resztą wytworzonego sosu
Gotowanie jest łatwekolejny jesienny element w mojej kuchni i w moim menu, czyli ciasto ze śliwkami i figami. Upiekłam je na bazie prostego przepisu na ciasto ucierane. Pamiętajmy zawsze, że przy przygotowaniu ucieranego ciasta wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, żeby nam się nie zważyło. Ważne też jest aby dobrze utrzeć masło z cukrem, ja wykorzystuję do tego mikser(...)piękne gadżety kuchenne. Na blogu znajdziecie również przepisy na ucierane ciasto z z gruszkami i masłem orzechowym, łatwe ciasto agrestowe, puchate ciasto z owocami. Jesienne ciasto ze śliwkami i figami Proporcje na formę o wymiarach 40 x 30 cm Czas przygotowania : 90 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 230 g masła
Kulinarne przygody Gatitykupować specjalnie takich oliw smakowych, już niedługo pojawią się kolejne przepisy na wzbogacenie smaku oliwy z oliwek. Z pewnością znacie to połączenie, a jeśli nie to koniecznie wypróbujcie. Świeże figi kupiłam dzisiaj w dobrej cenie i okazały się bardzo smaczne. Przy wyborze gruszek ważne, aby było nie tylko twarde, ale i słodkie. Rukola, która najbardziej mi smakuje to właśnie(...)taka jaką widzicie na zdjęciu, drobnolistna. Zrobiłam listę przepisów, które chcę wkrótce przygotować, ta sałatka jest poza nią, ale tak tęskniłam za smakiem świeżych fig! W tym tygodniu odbieram zamówione zakupy w sklepie ekologicznym, pojawią się więc nowe inspiracje i nowe, również dla mnie, produkty. Sałatka z rukoli, z figami, gruszką i camembertem Składniki: 3 garście świeżej
Moja smaczna kuchniaZapraszam na przepyszne dyniowe drożdżowki z figami i śliwkami w rozmiarze XXL, tak by połowa śliwki wypełniła jedną bułeczkę. Surowa figa nie specjalnie kusi, ale upieczona z odrobiną cukru z cynamonem to już prawdziwa poezja smaku. Dodatek dyni nie tylko pięknie barwi bułeczki, ale znacząco podnosi ich walory zdrowotne. Dynia w tym roku ma wyjątkowo suchy miąższ(...)jasnej 630 i 150 g pełnoziarnistej) 1 jajko 40 g masła 40 g cukru 150 g mleka 200 g puree z dynii 2 łyżeczki drożdży instant dodatkowo: 3 figi 4 śliwki olbrzymie 1 żółtko+ 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru trzcinowego+ 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: przygotuj puree z dynii wg tego przepisu mleko podgrzać w rondelku, wkroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Figa to jeden z owoców, który świetnie rośnie w klimacie kalifornijskim . Oficjalnie hodowanych jest w Kalifornii 6 różnych gatunków fig . Właśnie jesteśmy w trakcie sezonu na czarne figi kalifornijskie (Fresh Black Mission Figs), które są dostępne od połowy maja do listopada . Wbrew nazwie, f igi te nie są kompletnie czarne. Ich skórka ma fioletowo brunatny połysk a miąższ ma różowawy(...)odcień. Czarne figi mają intensywny, ziemisty smak . Są pyszne i dlatego dziś pozwalam sobie zaprezentować prosty przepis na sałatkę w duchu kalifornijskim. Oczywiście z figami. Ale bez maku… Sałatka z fig, rukoli i cytrusowego orkiszu Składniki (na 2 osoby) : 1/2 szklanki ziaren farro (orkiszu) 1 szklanka młodych listków rukoli 4-6 dojrzałych fig pokruszony parmezan (ilość wedle uznania) skórka
Jem więc JestemSezon na figi w pełni. Słodko-fioletowe, kuszą ze sklepowych półek. Nie daję się im prosić; wkładam do koszyka najpierw cztery, później jeszcze dwie. Bo co, jeśli przyjdę kolejnym razem, a ich już nie będzie...? Tym razem stanowiły one temat wspólnego gotowania, razem z miodem i orzechami. Klasyczne trio, wyśmienite zresztą. Czy mogłam się oprzeć...? To pytanie, oczywiście, czysto(...)jest coś piękniejszego...? Idealnie biała, krucha na zewnątrz i delikatna, mięciutka w środku; nieco nawet ciągnąca. Do tego chrupiące orzechy, chmura lekkiej, bitej śmietany i zniewalająca słodycz fig w miodzie. Mówię Wam, poezja! Deser jest słodki, ale jednocześnie tak pyszny, że nie można się od niego oderwać. Sezon na figi jest tak krótki, można więc troszkę zaszaleć... Figi, miód
Pożeraczka, czyli raz adobrzenich nie jest głównym zamierzeniem mojego posta :) Popularne przekonanie, że wapń występuje tylko w mleku jest - UWAGA! UWAGA! - błędne . Otóż wapnia - i to dużo! - jest w MAKU, SEZAMIE, SUSZONYCH FIGACH, ORZECHACH ( MIGDAŁY! ), oprócz tego w MELASIE (osobiście nie używam), ROŚLINACH STRĄCZKOWYCH , ziarnach zbóż ( AMARANTUS! ), roślinach ciemnozielonych (król BROKUŁ , tak, tak! :) ) i wielu warzywach, w tym - uwaga, uwaga(...)wcale tak wiele go w nas nie zostaje z powodu właśnie kwasu szczawiowego. Podobno dużo kwasu szczawiowego ma też żurawina, dlatego łączenie jej np. w jaglance z morelami i figami nie jest takie dobre, jak kiedyś myślałam. Albo morele i żurawina albo figi. Ja też cały czas się uczę :) O samej jaglance - innym razem. A z czym łączyć wapń
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIErenomowaną restaurację Vidal w Saint Julien Chapteuil, w departamencie Górnej Loary (Haute Loire). Oryginalna, zdrowa, w kolorach jesieni, skomponowana z zielonej soczewicy, z której słynie właśnie ten departament, borowików, fig, orzechów i winogron- jednym słowa idealna sałatka na jesień ! A przy okazji, jeśli chcecie się dowiedzieć czegoś więcej o przepięknym regionie Owernii, polecam Wam swój blog « Magiczna(...)się z głównym, niezwykle malowniczym miastem departamentu Górnej Loary - le Puy-en-Velay . Przygotowanie : 15 min. Gotowanie : 20 min. Porcja dla 4 osób : ● 200 g zielonej soczewicy ● 10 świeżych fig ● 1-2 świeże borowiki ● 8 wyłuskanych orzechów włoskich ● ½ pęczka estragonu (opcjonalnie) ● 1 mała kiść winogron (najlepiej czarnych ) ● 1 marchewka ● 1 cebula ● 1 zielony liść pora ● 1 liść laurowy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKaczka kocha owoce z wzajemnością. Chyba wszyscy lubimy kaczkę z jabłkami, proponuję kaczkę z figami (całą kaczkę należy podzielić na ćwiartki), nogi z kaczki z figami . 4 nogi kaczki, 8 świeżych fig, sok z jednej pomarańczy, 1 łyżeczka cynamonu, kilka gałązek tymianku, 4 łyżki miodu, 100 – 150 ml dobrego bulionu, sól, Nogi kaczki położyć na zimnej patelni(...)skórą do dołu i smażyć na małym ogniu, aż się skóra zrumieni. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem wytopionym podczas smażenia nóg kaczki. Ułożyć nogi, oprószyć solą. Wokół ułożyć figi pokrojone w ćwiartki i gałązki tymianku. Miód wymieszać z cynamonem, bulionem i sokiem z pomarańczy. Polać mieszaniną kaczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około
królestwo garówwyjątkowe śniadania właśnie posyłam pomysł na wytrawną wersję croissanta. Przekrojony na pół, został wypełniony puszystym serkiem śmietankowym, pikantną rukolą i charakternym prosciutto o słonych nutach. Do tego plasterki świeżej figi o wspaniałej urodzie i najlepszym smaku o tej porze roku oraz złote krople miodowo-cytrynowego dressingu z pieprzem w zwieńczeniu. Młoda jesień w każdym kęsie maślanego rogalika, a gdzieś(...)inspiracją do tego pysznego śniadania ♥ Kto więc ma ochotę na poranną wycieczkę paryskimi uliczkami, zagryzaną tym wspaniałym croissantem w smakach młodej jesieni? Zakochacie się od pierwszego kęsa! Croissant z figami i prosciutto ilości według uznania Potrzebujesz: świeże croissanty prosciutto serek kanapkowy śmietankowy rukola świeże figi Dressing: 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki łagodnego miodu, płynny 1 łyżeczka soku
Kuchnia w Słońcu Skąpanawystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, przelać do blaszki i wstawić do piekarnika. W zasadzie do jego środka możecie dodać ulubione bakalie, ale u mnie ostatnio połączenie bananów z figami zrobiło ogromną furorę wśród znajomych i rodziny, więc polecam! Koniecznie spróbujcie! (Keksówka o długości około 27 cm) 400g dojrzałych bananów (waga bez skórki; około 4-5 sztuk) 150g mąki pszennej(...)150g cukru (około 3/4 szklanki) 50 ml oleju 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: około 1/2 szklanki posiekanych suszonych fig Ponadto: cukier puder do posypania Banany należy obrać, a następnie rozdusić widelcem lub potłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cukier, mąkę, jajko, olej oraz sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli
Di gotujechipsów w któryś wieczór, zjeść z jogurtem, mlekiem lub maślanką, udekorować świąteczny mazurek lub inny słodki wypiek, którego smak wzbogaci domowa granola. Dzięki suszonym produktom, a konkretnie miechunce, suszonym figom oraz morwie białej suszonej , które otrzymałam od polskiej firmy Helio postanowiłam przygotować coś pożywnego i zdrowego na śniadanie, które dodaje energii, pięknie wygląda, wspaniale smakuje i chrupie niesamowicie! Powstają(...)smacznego dnia! Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki płatków migdałów 2 łyżki orzechów laskowych 2 łyżki posiekanych suszonych moreli 3 łyżki posiekanych suszonych fig Helio 2 łyżki suszonej miechunki Helio 1 łyżka morwy białej suszonej Helio 2 łyżki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta gałki
Zasmakuj KuchniOrzechowy posmak mąki orkiszowej w połączeniu ze słodkimi figami, serem gorgonzola, prosciutto i rukolą … Danie na pięć plus, wszystkie składniki łączą się perfekcyjnie, tworząc niemal idealną całość. Do tego lampka wina i cudowna kolacja gotowa… Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Składniki na ciasto (na 1 tartę lub 6 małych tartaletek): 200 gramów mąki orkiszowej 1 jajko(...)kostki masła 82% 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 6 małych fig 1 opakowanie sera mozarella 1 opakowanie sera gorgonzola 1 opakowanie prosciutto świeża rukola krem balsamico czarny pieprz (młynek) Wykonanie: Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, włóż ją do lodówki na minimum pół godziny. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj 1 lub 2 łyżki stołowe
Garniec Magaliepełnego przemiału (użyłam żytniej) 400 g mąki pszennej typu 550 5 g świeżych drożdży (zrezygnowałam) 230 g wody (użyłam mniej) 10 g soli (proponuję więcej) 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych 30 g nasion dyni Do misy robota* dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni. Miksuj na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodaj(...)sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty, dodaj figi i nasiona dyni i miksuj przez 2 minuty. Zdejmij hak do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze 30 st. C na 90 minut, po upływie 30 minut złóż ciasto. Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut
Weekendy w domu i ogrodzieLubisz figi? Jak je jesz? Jak lubię owsiankę z figami, a na obiad lub na kolację czasem pojawia się sałatka z figami. Dziś... The post Sałatka z figami i brokułami appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comquiche, jeszcze na wiele lat przed tym, zanim zacząłem blogować był jednym z moich większych kulinarnych odkryć* i popisowym daniem serwowanym na specjalne okazje i romantyczne kolacje. Połączenie fig, koziego sera, miodu i tymianku jest tak hipnotyzujące, że nikt nie mógł się jemu oprzeć! Do tego butelka dobrego wina i z powodzeniem można było zdobyć swoją wybrankę/swojego wybranka(...)potrzebujecie robić popisu swoich kulinarnych zdolności (z tą tartą to nie problem, bo jej przygotowanie to bułka z masłem), to zwyczajnie warto ją upiec. U mnie quiche z figami i kozim serem gości już tradycyjnie każdej jesieni i zdecydowanie nadal jest to jeden z moich ulubionych przepisów. * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruche ciasto: 180 g mąki
Food SquareDziś szybciutki przepis na tartę na cieście francuskim z figami, serem pleśniowym, orzechami i rukolą. By tarta nie była sucha ciasto wysmarowałam delikatnie dżemem figowym, ale możecie użyć również morelowego, brzoskwiniowego lub posmarować je ricottą albo innym puszystym serkiem 🍚 Kruche francuskie ciasto świetnie łączy się z wyrazistym serem pleśniowym i słodkimi figami, a dodatek intensywnej(...)oryginalny obiad, kolacja lub przekąska na imprezie z przyjaciółmi 😋 SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 3 łyżki dżemu figowego, morelowego lub brzoskwiniowego albo serka ricotty 5 - 6 dojrzałych fig 80 - 100 g sera z niebieską pleśnią 3 łyżki siekanych orzechów włoskich garść rukoli miód lub glassa balsamiczna do polania WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Ciasto
Słodko-Słony Świat IlonyOrzechowy posmak mąki orkiszowej w połączeniu ze słodkimi figami, serem gorgonzola, prosciutto i rukolą ... Danie na pięć plus, wszystkie składniki łączą się perfekcyjnie, tworząc niemal idealną całość. Do tego lampka wina i cudowna kolacja gotowa... Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Składniki na ciasto (na 1 tartę lub 6 małych tartaletek): 200 gramów mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 kostki(...)masła 82% 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 6 małych fig 1 opakowanie sera mozarella 1 opakowanie sera gorgonzola 1 opakowanie prosciutto świeża rukola krem balsamico czarny pieprz (młynek) Wykonanie: Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, włóż ją do lodówki na minimum pół godziny. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj 1 lub 2 łyżki stołowe
Garniec MagalieDziś mam dla Was najlepsze połączenie smaków, jakie ostatnio miałam okazję kosztować. Delikatny, lekki jak piórko, lekko cytrynowy krem na bazie ricotty, cudownie słodkie figi, które pod wpływem temperatury delikatnie się karmelizują, chrupiące i aromatyczne płatki migdałowe, a to wszystko otulone kruchym, maślanym ciastem. Ta tarta smakuje genialnie zawsze i wszędzie, zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu. Polecam(...)przygotować krem. Krem 1 cytryna, wyszorowana 2 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią opakowanie (250 g) ricotty 1 łyżka mąki ziemniaczanej 10-12 fig płatki migdałowe Z cytryny zetrzeć skórkę, następnie przekroić na pół i wycisnąć sok. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodać
Słodkie inspiracjeUwielbiam figi, ale sezon na nie jest zawsze za krótki. Z racji powrotu po urlopie macierzyńskim do pracy postawiłam uprzyjemnić sobie (i współpracownikom) ten pierwszy dzień. Jogurtowe ciasto z figami wyszło idealne, odpowiednio wilgotne i ze smakiem jesiennych, chociaż egzotycznych owoców. Koniecznie spróbujcie! Z racji tego, że figi są coraz tańsze zaopatrzyłam się w niemały zapas(...)będę działać z nimi w weekend, również wytrawnie 🙂 Składniki /tortownica o Czytaj dalej... Artykuł Jogurtowe ciasto z figami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuFigi to jedne z moich ulubionych owoców. Bardzo żałuję, że nie mogę cieszyć się ich świeżą wersją przez cały rok :( Ale jak już się pojawią w naszych sklepach, oznacza to dla mnie dwie sprawy: 1: jesień nadchodzi wielkimi krokami 2: znów mogę przygotować jakiś fajny przepis Skupmy się na punkcie drugim. SKŁADNIKI: na 2 porcje 2 świeże i dojrzałe(...)figi 50 g ciastek zbożowych 1 płaska łyżka masła 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki soku z cytryny mała gałązka rozmarynu A jak to zrobić: Masło roztopić w garnuszku. Ciastka bardzo drobno pokruszyć, dodać do nich roztopione masło. Całość wymieszać do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Żaroodporne naczynia na tartaletki wyłożyć na dnie masą ciasteczkową. Figi umyć i ponacinać
Kuchnia w opałachgałką lodów lub sam czy też w towarzystwie syropu klonowego. Składnik i na średniej wielkości formę, powiedzmy tortownicę o średnicy 20 cm: 150 g daktyli 150 g fig * można użyć samych dakyli, czyli w sumie 300 g 1 średniej wielkości banan 200 g mąki, z czego 120 g to musi być pszenna biała, a pozostałe 80 g może(...)łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżka esencji waniliowej (jeżeli nie macie to można pominąć lub dodać cukru waniliowego, polecam zrobić samemu, tu znajdziecie przepis) Przygotowanie: Daktyle i figi zalej 200 ml gorącej wody i odstaw na pół godzinki. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiej do dużej miski. Figi i daktyle zblenduj wraz z całą woda
greenscarfkiedy zaczęłam go przygotowywać wg przepisu z książki " W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Marii Lemnis i Henryka Vitry. Ilość owoców jest w nim mocno ograniczona - tylko figi i śliwki. Z przypraw tylko cynamon i skórka cytrynowa. Autorzy dodają do owoców po łyżce cukru, ja daję znacznie mniej - maksymalnie połowę porcji. Myślę, że najlepiej zacząć od małej(...)ilości i dosłodzić w razie potrzeby. Wesołych Świąt! składniki 250 g suszonych fig 1 łyżka cukru (daję 1/2) sok z 1/2 cytryny lub do smaku kawałek cienko okrojonej skórki z cytryny 250 g suszonych śliwek bez pestek 1 łyżka cukru (daję 1/2) laska cynamonu przygotowanie Figi i śliwki, opłukać szybko w letniej wodzie i zalać
Stare Garyteż powstała ta sałatka – jako pełna witamin, lekka, kolorowa przystawka na przyjęcie urodzinowe. Miała dobrze wyglądać, zachwycać smakiem i rozpieszczać składnikami, które nie mogą po prostu nie rozpieszczać! Figi <3, parmezan, gorgonzola, szynka serrano, kwaśny granat i pomidorki, całość z chrupiącymi orzeszkami pinni i zieloną rukolą wymieszaną z roszponką. Problemem był jedynie sos, który będzie łączył się(...)wszystkimi składnikami – wybrałam stojący w lodówce sos balsamico, który przygotowałam kilka tygodni wcześniej z octu balsamicznego i miodu. Wykonanie Umyj i osusz delikatnie rukolę, roszponkę, figi i pomidorki. Jeśli masz chwilę i duże okno w kuchni możesz zrobić sos ;p Krem balsamiczny to po prostu zredukowany octet balsamicznym z miodem i ewentualnie z dodatkami. Potrzebujesz jednej łyżki miodu
Eat me! Fit me!Połączenie sera pleśniowego, plastrów figi, miodu i chrupiącej bagietki okazało się nadzwyczaj udane. Ta szybka i prosta przekąska jest godna polecenia szczególnie teraz w sezonie figowym. Składniki: • 8 kromek bagietki • 4 świeże figi • 1 ser pleśniowy Brie • masło do smarowania • 4 łyżeczki miodu Wykonanie: • Bagietkę pokroić po skosie i posmarować kromki masłem(...)Figi pokroić w cienkie plasterki. • Na każdej kromce położyć po plasterku sera pleśniowego. • Na ser położyć po 3 plasterki figi i polać po pół łyżeczki miodu. • Zapiekać w temperaturze 200 st.C przez 5 minut. • Gotowe polać resztą miodu
To co kochamDzisiejsza moja propozycja to propozycja idealna na przystawkę jak i na przekąskę. Często gdy organizujemy przyjęcia czy małe spotkania z przyjaciółmi, zastanawiamy się nad menu. Kanapeczki z figami i serem camembert Jeżeli nie chce nam się gotować i chcemy zrobić coś szybkiego, to wszelkiego rodzaju grzanki z nadzieniem, takie jak bruschetta będą idealne. Sama takie szybkie kanapeczki robię bardzo(...)często. Tym razem z racji na fakt, iż zostało mi kilka fig postanowiłam połączyć je z serem camembert i tak wyszła mi smaczna przystawka. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 3 figi 1 bagietka 3 łyżki marmolady z czerwonej cebuli rukola do serwowania
mecooksBardzo lubię te charakterystyczne w smaku i strukturze owoce, coraz bardziej - na szczęście! - popularne. Gdy więc przyszedł czas na urodzinowe przyjęcie, nie mogłam się powstrzymać, i coś z figami na stole po prostu musiało się znaleźć. Szczególnie, że początek września (mam małe opóźnienie z dodawaniem przepisów, wybaczcie; na osłodę powiem, że przed Wami ciągle jeszcze mój urodzinowy tort(...)jestem niezwykle wręcz dumna) to szczyt figowego sezonu. Przed Wami więc ostatni figowy przepis w tym roku - no chyba, że jednak się skuszę i kupię na weekend te ostatnie figi, które wiercą mi dziurę w brzuchu za każdym razem, gdy w sklepie spoglądam w ich stronę. Jak już wspomniałam wyżej - był plan na tort. I to całkiem okazały
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna go porównać z niczym innym; no może z ciepłem piekarnika, gdy w środku piecze się cynamonowe ciasto ze śliwkami... Sezon na śliwki trwa w najlepsze, ten na figi powoli się kończy. W międzyczasie zobaczyłam u Komarki przepis na bajecznie proste i niesamowicie kuszące ciasto z letnimi owocami. Przerobiłam go więc po swojemu, dodałam nieco cynamonu, żeby nabrało bardziej(...)uzupełniają się w nieopisywalny sposób. Do tego soczyste owoce, i uwierzcie - nie można się od tego ciasta oderwać. Po prostu musicie tego spróbować! Cytrynowo-cynamonowe ciasto ze śliwkami i figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 19 cm) 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 jajka 150 g cukru skórka otarta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon na figi już się kończy, a idealnym jego zakończeniem... Artykuł Pieczony camembert z figami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpodstawie przepisu z książki "Eat - The little book of fast food" Nigel Slater składniki - 2 porcje 100 g kaszy bulgur 200 ml wrzącej wody 2 dojrzałe, świeże figi 100 g jeżyn 1 łyżka oleju z orzechów włoskich (lub oliwy) 2 łyżki czerwonego octu winnego przygotowanie Kaszę zalać posolonym wrzątkiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 20 minut(...)czasie kasza powinna być już miękka - jeżeli nie wchłonęła całej wody, nadmiar odlać. Jeżyny opłukać, 1/4 rozgnieść w misce widelcem, dodać olej i ocet wymieszać. Figom obciąć końcówki od strony ogonka, przekroić od góry do spodu na 6 lub 8 części, nie przecinając ich do końca, tak, aby można było figi rozłożyć jak kwiatki. Kaszę odsączyć
Stare Garyjestem pewna, że nie uda nam się to w jeden wieczór. Ani dwa. Cierpliwości więc życzę - przede wszystkim sobie. Tymczasem mam dla Was absolutnie obłędny dżem. Kupiłam sobie fig w promocji, i pierwszy raz postanowiłam przeznaczyć je na dżem właśnie. Do tej pory bowiem nijak mi się to nie opłacało. Porcja nie jest duża - ot, żeby posmakować(...)już spróbujecie, gwarantuję - będziecie chcieli więcej. Dżem ten bowiem ma nie tylko przepiękny kolor, ale smakuje wprost wyśmienicie. Figami, winogronami; wakacjami. Coś wspaniałego! Przepis znazałam w magazynie Bage og sylte , nr 2/2016, z którego, jestem pewna, skorzystam jeszcze nie raz, bo przepisy kuszą niesamowicie. Dżem figowo-winogronowy Składniki: (na 3 słoiczki) 400 g fig 400 g ciemnych winogron
Pożeraczka, czyli raz adobrzeFigi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego też przy zakupie należy zwracać na nią uwagę. 120 g chorizo, 3 figi, Chorizo pokroić w plasterki. Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić w ćwiartki. Na patelnię (która można wstawić do piekarnika) wrzucić kiełbasę. Smażyć aż się zrumieni z obu stron. Na wierzchu ułożyć figi. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówkońcu w tym roku udało mi się zrobić coś ze świeżą figą :-). Jakoś zawsze za późno się kapnęłam, a teraz postanowiłam sobie, że muszę i kilka propozycji kulinarnych wykonam, tym bardziej, że figa bardzo smaczna jest, pasuje do dań na słodko i wytrawnie, więc na pierwszy strzał poszła do tarty. Tarta na szybko, pomysł też spontaniczny był, z tego(...)lodówce, a że zawsze kupię sobie kilka rzeczy, które czekają na swoją kolej, to można było pokombinować ;-). Cukinia, boczek, ser camembert i figi :-)). Mniam tak mi smakowało :-))). Udanego dzionka :-)) Składniki forma 26 cm: 1 płat ciasta francuskiego 1 mała cukinia 1 ser camembert naturalny 1 opakowanie boczku w plastrach 4 świeże figi Na spód, oraz boki naczynia wyłożyłam
kruche babeczkiFigi zapiekane są bardzo popularną i lubianą przystawką na ciepło. Proponuję figi zapiekane z czekoladą i szynką dojrzewającą. Podaję proporcje na 1 figę. 1 figa, 1 kostka czekolady, 2 plasterki szynki dojrzewającej. Figę naciąć z boku w głąb do środka. W nacięcie wcisnąć 2/3 kostki czekolady. Figę obwinąć szynką, spiąć wykałaczką. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówPyszna przystawka. I bardzo efektowna. A ponieważ można teraz kupić i świeże figi i jeżyny więc koniecznie sprawdźcie jak smakuje. Bardzo, bardzo polecam! Przepis na podstawie książki "River Cottage light & easy" H.Fearnley - Whittingstall składniki - 4 porcje 3-4 dojrzałe, świeże figi 50 g orzechów włoskich ok 75 g jeżyn 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy(...)oliwek + dodatkowa do polania 2 łyżeczki płynnego miodu ( dałam tylko 1 łyżeczkę) sól, pieprz przygotowanie Pokroić figi w plasterki ok 4 mm grubości, rozłożyć na 4 małych talerzach lub jednym dużym. Posypać pokruszonymi orzechami Opłukane i osączone jeżyny włożyć do miseczki, dodać ocet, oliwę, miód. Wymieszać widelcem, rozgniatając równocześnie owoce, tak aby puściły sok, ale nie były całkiem zgniecione
Stare GaryWegańskie SMOOTHIE Z FIG I NERKOWCÓW to idealny pomysł na... Artykuł Smoothie z fig i nerkowców pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEUwielbiam słodkie omlety. Są idealną propozycją na śniadanie lub kolacje. Dziś zapraszam Was na kokosowy omlet z figą. Połączenie smaku figi i kokosa jest naprawdę wspaniałe. A poza tym powiedzcie sami – czy tak podany omlet nie wygląda wspaniale? Jak dla mnie, to radość dla oczu i oczywiście podniebienia. Zachęcam do spróbowania takiego kokosowego omletu z figą. Mój kokosowy(...)omlet z figą podałam w towarzystwie herbaty o smaku owocu granatu „Love” od Teekanne. Polecam! Herbata „Love” uwodzi nie tylko smakiem, ale też i aromatem. Gdy tylko ją zaparzę od razu poprawia mi się nastrój . Kokosowy omlet z figą 2016-04-23 21:59:06 Write a review Save Recipe Print 0 calories
Słodkie okruszkizielone jest pełen chlorofilu i działa alkalizująco. Mangold jest bardzo smacznym dodatkiem do zimowego koktajlu. Sam dość neutralny w smaku, ale w połączeniu z owocem kiwi i dodatkiem fig jest po prostu pyszny. Bardzo ciekawy i delikatny w smaku, posmakuje również dzieciom. Niepozorne kiwi zapewni dzienną dawkę witaminy C (wiele innych dobroci, więcej przeczytasz tutaj ), a drobne pesteczki(...)chrupiącą teksturę koktajlu. Skladniki na 2 porcje: 2 dojrzałe kiwi 2 jabłka 4-5 liści buraka liściowego 2 suszone figi 1 banan plasterek imiru - opcjonalnie 1 szklanka wody mineralnej Wykonanie: bardzo suche figi namoczyć wieczorem w zimnej wodzie lub na 10 minut w gorącej obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki obranego banana. Figi pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Niedawno byłam na proszonym obiedzie u koleżanki. Obiad był bardzo dobry i oryginalny ale najbardziej zaskoczył mnie deser. Były to figi zapiekane w piekarniku, polane sokiem z cytryny i miodem. Serwowane były z lodami. Pychotka! Zainspirowana tym deserem postanowiłam stworzyć własną wersję. Zapiekłam nie tylko figi ale także jabłka i gruszki oraz rodzynki. Deser okazał się pyszny(...)się całkiem rozpieścić to polecam do niego gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych :) Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną Składniki: (dla dwóch osób) 2 jabłka 2 gruszki 2 figi świeże garść rodzynek sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną Wykonanie: Owoce myjemy. Jabłka i gruszki kroimy w kosteczkę. Figi
Pyza i SurówkaDziś proponuję zaskakująco łatwe, a zarazem wyrafinowane danie, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Przepyszne, soczyste kacze piersi z sosem śliwkowym z wyczuwalną pomarańczą i imbirem, podane z figami. Po prostu danie doskonałe. Polecam! Scroll down for recipe in English Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami (2 porcje) Składniki: 6 śliwek, bez pestek i pokrojonych(...)łyżeczki przyprawy pięć smaków 1 cm kawałek imbiru, starty na tarce 4-6 łyżek miodu sól i pieprz do smaku 2 kacze piersi oliwa z oliwek do posmarowania 2 figi, pokrojone w ćwiartki Przygotowanie: Umieść śliwki, wodę, sok pomarańczowy, przyprawę pięć smaków i imbir w małym rondelku i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj
karmelowyPołączenie fig i koziego sera w słodkiej odsłonie Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 10 Wartość kaloryczna: 110 kcal Składniki: 5-6 płatów ciasta filo (3/4 z 300g opakowania) 150g chudego serka białego o jednolitej konsystencji np. tego 150g(...)kremowego serka koziego np. tego 100 gęstego jogurtu naturalnego listki z 2-3 gałązek świeżego tymianku* 1 łyżka miodu 8 sporych fig 2 łyżki mleka Przygotuj: blaszkę do pieczenia papier do pieczenia pędzelek Podaj: polane odrobiną miodu Nastaw piekarnik na 200 °C. Wymieszaj w misce oba serki z jogurtem, tak by nie było grudek. W tym celu
Bazując na smakudodałam coś od siebie. I tak powstała niebanalna, bardzo elegancka przystawka. Robi się szybko, urzeka ciekawym smakiem i niebanalnym wyglądem. Polecam, póki trwa sezon na pyszne gruszki i słodkie figi. Porcja dla 4 osób: 4 słodkie i miękkie gruszki 150 g kremowego serka koziego 8 plastrów szynki parmeńskie lub zamiennika 4 dojrzałe figi 3-4 łyżki oliwy ząbek(...)serka. Każda połówkę zawijamy w plaster szynki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20 minut. W międzyczasie kroimy figi w plasterki. Na upieczonych gruszkach układamy plasterki figi, obok podajemy sos balsamiczny. Serwujemy póki ciepłe
Zawsze głodna!kukurydzianej, ciasto ma piękny, żółty kolor. Wyszło niesamowicie mięciutkie i puszyste, jak gąbeczka! Dzięki pieczeniu do góry nogami, mogło sobie spokojnie wyrosnąć... Wierzch (choć w zasadzie spód) stanowi mieszanina fig i malin zatopionych w słodkim karmelu. Poezja, mówię Wam! Ciasto nie tylko bajecznie smakuje, ale też pięknie wygląda. Naprawdę, z przyjemnością się na nie patrzy. Śmiało możecie podać(...)gościom do popołudniowej kawy, nikt nie będzie rozczarowany. Odwracane ciasto z figami i malinami Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 230 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 120 ml maślanki skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 245 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli
Pożeraczka, czyli raz adobrze