kolorze możemy z powodzeniem podać z pieczonym drobiem (kurczak, indyk) oraz dzikim ptactwem (przepiórka, bażant). Dodatkowym atutem będą tu dodatki i sosy przygotowane na bazie suszonych czy kandyzowanych owoców (figi, śliwki, morele lub daktyle). Ze względu na specyficzny posmak wina te bardzo dobrze łączą się z wegańskimi daniami na bazie pieczonych orzechów. Są też doskonałym i bardzo uniwersalnym dodatkiem(...)brownie czy też czekoladowym fondantem. Ci, którzy szukają w kuchni nowych smaków i inspiracji powinni skosztować porto podanego z serem camembert i sosem z gotowanych w tym samym winie fig. Artykuł Do czego pić wina wzmacniane? pochodzi z serwisu Jakszef.pl
jakszef.plPłatki żytnie Lubella figi suszone daktyle mleko Daktyle i figi kroimy na małe kawałeczki, dodajemy duzo płatków, zalewamy mlekiem i mamy doskonałe śniadanie dla wszystkich niejadków i jadków :) Pyszne, chrupiące płatki pełnoziarniste Corn Flakes Lubella dla całej rodziny najlepsze na pożywne, zdrowe i smaczne śniadanie Wartości odżywcze Wartość odżywcza w 100 g produktu Wartość energetyczna
Gotowanie jest łatwewspomniane już wcześniej pełnoziarniste zboża (kukurydza, pszenica, jęczmien), karczochy, listownicę, mniszek lekarski, soję, czosnek, cykoria, bakłażany, imbir, cebulę, cytrynę, por, rzodkiew, orzechy, ziarna sezamu, gruszki, jabłko, owoce cytrusowe, awokado, figi, winogrona, owoce tropikalne, rabarbar, herbatę, olej słonecznikowy, oliwę z oliwek, olej sezamowy, świeży sok z karczoch, świeżo wycisnięty sok z czarnej rzodkwi. Przyjrzyjmy się bliżej kilku z nich(...)cholesterolu, swietnie nadaje się jako przyprawa do ziemniaków czy zbóż). Zalecane składniki pokarmowe skuteczne w walce z podwyższonym ciśnieniem i ogólnie w chorobach krążenia. Owoce: takie jak: truskawki, oliwki, figi, banan, melon, sliwka, winogrona, cytryny. Warzywa : szczególnie te bogate w betakaroten : jak marchew . Jedna marchewna dziennie zmniejszy az o 22% ryzyko wystąpienia chorób krążenia, czerwony pomidor , ze względu
MODA NA BIOmasła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 350 g białego suchego maku 100 g cukru pudru 150 g łuskanych orzechów włoskich 100 g migdałów 100 g suszonych fig 100 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 120 g marcepanu 5 okrągłych lub podłużnych suchych biszkoptów 3 łyżki śmietany 30 % 3 białka szczypta soli(...)jeszcze 2 razy, ja swoje ciasto po ostatnim składaniu pozostawiłam w lodówce na całą noc. Mak zalewamy wrzątkiem, parzymy 30 minut, a potem odsączamy na sitku. Orzechy, figi i migdały również parzymy, a migdały dodatkowo obieramy ze skórek. Następnie wszystko to mielimy dwukrotnie, dodajemy śmietanę, pokruszone biszkopty, skórkę pomarańczową, cukier i dokładnie mieszamy. Masa ma być gęsta
Cynamonowe szczęściesiebie, nie pożałujecie. A na zachętę mam coś specjalnego. BATONY ! Pełne dobrej energii, idealne jako przekąska przed treningiem. To co trenujemy dziś razem ? Składniki: 10 daktyli suszonych 3 suszone figi 2 łyżki masła orzechowego ( może być też migdałowe, pistacjowe ) około 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżka nasion chia ( u mnie marki Naura ) 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka(...)truskawek liofilizowanych ( można pominąć ) 1 łyżeczka nasion lnu Wykonanie: Daktyle ( bez pestek ) i figi zalać wrzątkiem i moczyć 15-20 minut. Po tym czasie odsączyć na sicie. Do odsączonych bakalii dodać masło orzechowe i całość zblendować - nie musi być idealnie gładko. Do masy bakaliowo-orzechowaj dodać pozostałe składniki - dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na papier do pieczenia i uformować
kolorowotorcikowodzisiaj pierś z kaczki bardziej słodko niż typowo z jabłkami. Do kaczki bardzo dobrze pasuje taka słodycz. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kaczki Sól Pieprz majeranek 8 – 10 suszonych fig Garść suszonych jabłek Bulion warzywny Niewielka ilość oleju Wykonanie: Skórę na piersi z kaczki lekko nacinamy. Nacieramy solą i majerankiem oraz przyprawiamy pieprzem. Pozostawiamy do zamarynowania na około(...)minut. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju ( kaczka sama w sobie jest dosyć tłusta ). Obsmażamy z obu stron. Podlewamy bulionem. Figi kroimy na połowę i dodajemy do mięsa wraz z suszonymi jabłkami. Przykrywamy i dusimy powoli aż do miękkości mięsa. Gdy odparuje nam podczas duszenia płyn uzupełniamy go bulionem lub wodą. Tak przygotowana kaczka najlepiej smakuje z kluskami. SMACZNEGO
Smaki Ewyziołach i jabłkach pierś gęsią podaną w sosie cydrowym na pieczonych cząstkach dyni nogę z gęsi w sosie z rokitnika podaną z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami i orzechami laskowymi Do podanych potraw mogliśmy spróbować, rekomendowanych na rok 2016 przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego, a także win argentyńskich. Natomiast(...)porcje tradycyjne. Mnie najbrzydziej do gustu przypadała gęsia wątróbka duszona z malinami w occie balsamicznym oraz noga z gęsi w sosie z rokitnika podaną z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami i orzechami laskowym. Obłędne były też obydwa desery. Bardzo dziękuję Zomato za zaproszenie, a Halce za miłą gościnę. Wrócę tu, żeby spróbować tradycyjnych polskich dań, które
Kulinarne przygody Gatityszklankach ok. 600 ml mleka migdałowego* ok. 500 ml świeżo zaparzonej kawy** 4 łyżeczki żelatyny miód (opcjonalnie) 200 ml śmietanki kokosowej kostka czekolady 90% kakao 1 świeża figa * PRZYGOTOWANIE Jedną łyżeczkę żelatyny zalej łyżką zimnej wody, a następnie 2 łyżkami wrzątku, wymieszaj, aż się rozpuści. Żelatynę wymieszaj z 300 ml mleka migdałowego, opcjonalnie dodaj odrobinę miodu i wlej do szklanek(...)kawy. Odstaw do stężenia na kilka godzin. Po tym czasie ubij kokosową śmietankę i udekoruj nią wierzch galaretek. Na tartce zetrzyj czekoladę i posyp nią deser. Podawaj z plasterkami figi pokrojonej w plasterki. *Zamiast mleka migdałowego możesz również użyć kokosowego lub tradycyjnego krowiego. Świetnie sprawdzi się również niesłodzone mleko skondensowane. **Kawę najlepiej zaparzyć mocną np. w kawiarce, szczególnie
Food Squaredłoni. Po ugryzieniu widać jagody goji i płatki kokosowe. Jeżeli trafisz na wspomniane płatki w ustach można poczuć intensywny kokosowy smak. Podsumowując - pyszna, choć zabrakło mi intensywniejszego aromatu kokosowego :) FIGA I DZIKA POMARAŃCZA kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (70%) * olej kokosowy * ciemny syrop z agawy * figi (14%) * olejek(...)sobie znać jeszcze przed odwinięciem czekolady z papierka. Choć aromat jest słabszy o tej czekolady z samą pomarańczą to i tak wyraźnie go czuć. Pomarańczy w tym wariancie towarzyszy figa, której kawałki można zauważyć po przegryzieniu czekolady. Owoc jest mięciutki i w żadnym stopniu nie przesuszony. Czekolada jest bardziej twardsza, ze względu na 70% kakao w masie. W smaku mniej
Zdrowie na języku :Pmaila czy na FB, albo tutaj w komentarzu i napiszcie mi proszę czy kogoś przekonałam i piecze własne pieczywo? pochwalcie się zdjęciami. Dziś proponuję chleb drożdżowy ze świeżymi figami, obłędny w smaku, popróbujcie. Chleb pszenno - żytni z figami - World Breat Day 2016. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekupuje gotowych łakoci, szybko przybiegły do mnie z zapytaniem "mamo, mamo czy w domu jest coś słodkiego". Wiedziałam, że nic nie mam, zajrzałam do szafki zboczyłam suszone śliwki i figi i pomysł naradził się błyskawicznie. A najlepsze w tym przepisie jest to, że praliny można skonsumować od razu są smaczne i zdrowe. No i niedziela została uratowana :) Składniki(...)orzechów nerkowca 50 g suszonej figi 50 g suszonej śliwki 50 g wiórków kokosowych 2 łyżeczki płynnego oleju kokosowego Dodatkowo: kakao, wiórka kokosowe Wszystkie składniki umieścić w blenderze i miksować na najwyższych obrotach ok 2 minuty. Z gotowej masy formować nieduże kulki (ok 19 sztuk ). Praliny obtoczyć w kakao, wiórkach kokosowych. Można je schłodzić w lodówce. Przechowywać w metalowej
Delicious Titbitsłyżka syropu truskawkowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oliwy z oliwek bio extra virgin szczypta soli 65ml mocnej kawy arabiki (1/4 szklanki) 2 kasztany jadalne bio 2 figi ekologiczne Dodatki: passiflora sos kakaowy ekologiczny deser owsiany czekoladowy ekologiczne raw banany suszone napój żurawinowy bio Przygotowanie: Żółtko połączyć z syropem, w drugim naczyniu białko ubić na sztywną pianę(...)odrobiną soli. Resztę składników połączyć, następnie dodać utarte żółtko, a na końcu ubitą pianę. Dodać drobno pokrojone figi i kasztany jadalne. Powstałą masę przelać do natłuszczonych foremek i piec około 4 minut. Uwaga: bardzo szybko się pieką! Następnie wyjąć, udekorować i zajadać póki ciepłe. Smacznego! *** Wszystkie składniki wyróżnione pogrubioną czcionką zaopatrzyłam się w sklepie
Poranek na słodkoSKŁADNIKI : naleśniki według tego przepisu naleśniki-dyniowe 250 g serka ricotta 1 cukier waniliowy 2 figi 200 g malin garść dowolnych orzechów 3 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE : Serek(...)mieszamy z cukrem waniliowym, następnie smarujemy nim wcześniej przygotowane naleśniki. Rozkładamy porcję malin i składamy placki. Na patelni rozgrzewamy miód, dodajemy pokrojone figi i orzechy, chwilkę podpiekamy i polewamy na wierzch naleśników. Danie podajemy ciepłe, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliLidlu halibuta , filet, bez skóry. Jadłam go już, ale chciałam tak sama zobaczyć jak się go przyrządza i jak smakuje taka zrobiona w domu ;-). Wymyśliłam, że zrobię z figą, suszonymi pomidorami i żeby młody był zadowolony, to dodałam orzechy nerkowca, do tego pieczone bataty i sałatka z rukoli, kukurydzy i pomidorów, posypana suszonymi pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką(...)niestety nie było :-(. Na pewno halibut, to prze smaczna ryba, delikatna, dla mnie super :-). Miłego tego deszczowego dzionka Wam życzę :-) Składniki: około 400 g filetu z halibuta 2 figi kilka suszonych pomidorów kilka orzechów nerkowca sól pieprz olej z ziołami z suszonych pomidorów Dodatkowo: 1 duży batat sól pieprz kilka pomidorów 1/2 puszki kukurydzy rukola suszone pomidory z czosnkiem
kruche babeczki