Wiele razy spotkaliście się z figami pod różną postacią – ja pierwszy raz usłyszałam o nich będąc jeszcze nastolatką gdy firma Onken wprowadziła na regały sklepowe jogurt brzoskwiniowo – figowy. Byłam ogromną fanką tego smaku. Gdy owoce figi pojawiły się w sklepach, kilkakrotnie podchodziłam do nich z zamiarem nabycia, lecz nie miałam pomysłu jak je […] The post Figi zapiekane
Magiczny Garnekpotrawa ta wykorzystuje także kilka innych składników jakich dotąd nie było jeszcze w recepturach na naszym blogu. Są to w szczególności risoni (makaron w kształcie ziarenek ryżu) oraz suszone figi. Zresztą oba z nich należą do kluczowych komponentów potrawy, od których bierze ona swój bardzo specyficzny smak. Chociaż przygotowanie tego dania wymaga odrobiny wprawy i pewnej koordynacji działań (wszystkie(...)słodkim śródziemnomorskim klimacie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 małe lub 1 duża pierś z kaczki (500g) 50g świeżego młodego szpinaku 1 średnia cebula (100g) 6 suszonych fig (100g) 150g makaronu risoni (w kształcie ziaren ryżu) 150ml wzmacnianego czerwonego wina (np. porto) 150ml bulionu 2 łyżki masła sól pieprz czarny świeżo mielony kilka gałązek świeżego rozmarynu
Kulinarna PokusaFigowce są uprawiane przez człowieka od około 4 tysięcy lat. Owoce tego drzewa, pospolicie nazywane figami, zawierają sporo pektyn, które wpływają na zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi. W ich składzie znajdziemy też błonnik, który poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i chorobom jelit, a także sporo potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Nić dziwnego zatem, że starożytni uważali je za źródło(...)zdrowia i uniwersalne lekarstwo. W Polsce figi znane są głównie w postaci suszonej, ale teraz, kiedy rozpoczął się sezon na świeże owoce, warto zrobić z nich coś pysznego. Moja propozycja to figi z gorgonzolą, zapiekane w szynce parmeńskiej. Doskonale sprawdzą się jako przystawka. Jak dla mnie - palce lizać! Składniki (dla 2 osób): 6 świeżych fig 6 plasterków szynki parmeńskiej
W SMAKFigi można przyrządzić na wiele sposobów. Mogą być dodatkiem do sałatek, farszów lub ciast i deserów. Zawierają dużo witamin i składników mineralnych. Warto więc skorzystać z sezonu na ten owoc, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Dzisiaj przygotowałam je w formie deseru w sosie z czerwonego wina, miodu i cynamonu z dodatkiem prażonych orzechów włoskich i bitej(...)śmietany. Polecam Składniki: 4 dojrzałe figi 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka octu balsamicznego plasterek masła 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków Dodatkowo: bita śmietana Przygotowanie: Orzechy włoskie posiekać na większe kawałki i uprażyć na suchej patelni. Odłożyć.Do rondelka wlać wino, ocet balsamiczny, miód, dodać masło, cynamon i goździki. Wymieszać
Oryginalny smakOstatnio zrobiłam pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina . Tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej z cukinią i kozim serem. Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie fig, na które sezon niestety już się kończy. Zapiekanka nie jest skomplikowana i stanowi bardzo smaczny dodatek do obiadu. Składniki: 1 większa cukinia 2 figi 120 g koziego sera(...)pieprz sól Przygotowanie: Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki o grubości około 0,7-1 cm. Patelnię bardzo cienko smarujemy oliwą i smażymy pokrojone cukinie z obu stron. Figi myjemy, osuszamy i kroimy na 0,5 cm plasterki. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy śmietankę, biały pieprz i sól. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy starty ser kozi
Oryginalny smaknieduże jabłka (słodkie i soczyste) 2,5 łyżeczki mąki kukurydzianej 300 ml wody Nadzienie: szklanka orzechów włoskich 2 łyżki miodu pół szklanki brązowego cukru 70 g sułtanek 5 suszonych fig 75 g masła szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków Jak zrobić pieczone jabłka w sosie karmelowym Zacznij od przygotowania nadzienia. Do roztopionego masła dodaj niezbyt dokładnie posiekane(...)orzechy i rodzynki oraz pokrojone w średniej grubości plasterki figi. Dodaj również przyprawy, cukier i miód. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Jabłka przekrój na pół, a następnie przy pomocy łyżki (w tej roli dobrze sprawdzi się np. łyżka do melonów lub do lodów) wydrąż gniazda nasienne. Im większe wgłębienia zrobisz, tym więcej farszu się do nich
okolicepalnika.plDziś zapraszam Was na proste, pyszne i co najważniejsze zdrowe śniadanie, które przygotujecie dosłownie w kilka minut. Płatki żytnie z figą na ananasowym soku . Pyszna miseczka idealna na start Do tak przygotowanych płatków żytnich możecie spokojnie dodać swoje ulubione bakalie. Ja ostatnio bardzo często do owsianki czy płatków żytnich dodaję suszone figi. Pyszne, zdrowe i… cieszące oko Miłego(...)dnia Składniki: 200 ml 100% przecierowego soku ananasowego 1/2 szklanki płatków żytnich pełne ziarno Sonko 1 suszona figa opcjonalnie listki świeżej mięty Przygotowanie: Do garnuszka wsypujemy pełnoziarniste płatki żytnie, zalewamy je 100% przecierowym sokiem ananasowym i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy nasze płatki będą gotowe przekładamy je do miseczki. Na wierzch układamy pociętą suszoną figę
Słodkie okruszkiwięcej pracy, czyli chleb kilka razy składany. W czasie pieczenia unosi się niesamowity zapach, jak to przy wypiekaniu chleba na drożdżach. W efekcie otrzymuje się chleb lekko słodki od fig i z fantastycznie wypieczoną, chrupiącą skórką. Trudno się powstrzymać do całkowitego ostudzenia i w rezultacie u mnie zniknęła jego spora część pół godziny po upieczeniu. Na szczęście zostało(...)typu 1850 (wcześniej uprażonej na suchej patelni) 260 g wody 10 g soli saszetka (7 g) drożdży suszonych 210 g zaczynu 80 g uprażonego słonecznika 80 g pokrojonych suszonych fig łyżka oleju Wszystkie składniki ciasta (oprócz bakalii) wymieszać, a następnie wyrabiać do połączenia składników ok. 4-5 minut. Ciasto ma mieć luźną konsystencję, ale nie powinno się rozlewać. Dodać
Weekendy w domu i ogrodzieznalazłam całkiem niezłe rozwiązanie – budyń jaglany i mąkę kukurydzianą. W makowcu najbardziej lubię nadzienie, więc to ciasto spełniło moje oczekiwania w stu procentach. Dodałam bakalie w postaci fig i daktyli, moje ulubione jabłka odmiany szara reneta, skórkę z pomarańczy i mielone orzechy z migdałami. Lepiej wyjść chyba nie mogło Jeśli lubicie makowiec z polewą – możecie użyć gorzkiej(...)łyżki mielonych orzechów włoskich 420 g obranych i startych jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego skórka otarta z pomarańczy niewoskowanej kilka sztuk posiekanych fig i daktyli Mak zalać wrzątkiem i odstawić do przestudzenia. Masło rozpuścić. Jajka ubić z ksylitolem i erytrytolem na puszystą, jasną masę. Dodać przestudzone masło, budyń i mąkę z proszkiem
Fitkotłyżeczki proszku do pieczenia szczypta mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonego cynamonu ¾ szklanki cukru 2 średnie jajka 50g roztopionego masła ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego skórka starta z 1 cytryny 3 świeże figi Wykonanie: w misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz imbir, odstawiamy w drugiej misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło(...)składniki, całość mieszamy tyko do połączenia składników ciasto przekładamy do formy keksowej (+/-10x29cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy w dwóch rzędach umyte i pokrojone w plasterki figi pieczemy około 35-40 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C. Źródło: http://gzikipyry.pl/ciasto-jogurtowe-z-figami/
Słodkie zapomnieniejaja 1 paczka proszku do pieczenia 6 dag migdałów 12,5 dag orzechów laskowych, macadamia, włoskich – połączyłam 3 rodzaje orzechów 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 12,5 dag fig 8 moreli 25 dag rodzynków 1 dag cynamonu opcjonalnie można dodać: olejek lub aromat migdałowy, arakowy lub pomarańczowy lukier: szklanka cukru pudru + 3 łyżki mleka, wymieszać, polać przestudzony keks(...)dowolne bakalie do dekoracji Przygotowanie: Nie obrane migdały i figi pokroić w kostkę orzechy w ćwiartki, morele w kostkę. Rodzynki chwilę namoczyć, odsączyć. Jaja z cukrem utrzeć do białości i wymieszać z bakaliami oraz mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Włożyć do dobrze natłuszczonej formy (smaruję masłem lub olejem i wysypuję mąką) i piec 1 godzinę w temp. 180C
Zasmakuj Kuchnikeksówki): 70 ml czerwonego, słodkiego wina 150 g rodzynków 150 g suszonej kolorowej papai lub ananasa 100 g suszonych moreli 100 g orzechów włoskich 100 g suszonych fig 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy (najlepiej własnej roboty) 250 g miękkiego masła 250 g cukru 4 jajka 200 ml mleka 0,5 kg mąki 12 g cukru waniliowego(...)pieczenia Dzień przed wypiekaniem keksu rodzynki sparzyć wrzątkiem, odsączyć i moczyć w winie przez noc. Resztę (poza skórką pomarańczową) sparzyć wrzątkiem następnego dnia i osączyć na sicie. Figi i morele pokroić w paski. Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Jajka wybić do miseczki. Nastawić piekarnik na 200 stopni
Weekendy w domu i ogrodziesuszonymi pomidorami, aromatyczna w ziołowym dressingu. Podaję z bagietką, ciepłymi chrupiącymi i serowymi lub czosnkowymi grzankami. Smakuje do przekąsek z ciasta francuskiego. Do sałatki możecie dodać – zamiast suszonej figi – inne suszone owoce, smakują śliwki, rodzynki, żurawina. Jeśli chcecie dodajcie pestki dyni lub słonecznika – polecam! Składniki: 2 mini sałaty rzymskie 1 mała cebulka 3 łyżki pokruszonej fety(...)pomidor 4 suszone figi pokrojone w kosteczkę garść czarnych oliwek, całych lub przekrojonych na pół 3 suszone pomidory w oleju z ziołami + łyżka tego ziołowego oleju dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka miodu (użyłam gryczanego), kilka kropel octu winnego, oregano, ostra papryka, sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę myje, osuszam, kroję w kawałki. Pomidora kroję
Zasmakuj Kuchnikaszą gryczaną niepaloną – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Przygotowanie : 10 minut Ilość porcji: 1 Składniki: – garść rukoli – połowa awokado – 1-2 figi – kilka plasterków świeżego chilli – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 łyżeczki soku z cytryny – 1 płaska łyżeczka musztardy dijon – sól, pieprz Przygotowanie : Awokado przekrój(...)pokrop łyżeczką soku z cytryny i pokrój w paseczki. Na talerzu połóż rukolę lub inne sałaty o wyrazistym smaku. Na rukoli połóż awokado, pokrojoną w ćwiartki lub ósemki świeżą figę. Z oliwy, soku z cytryny, musztardy, odrobiny soli i pieprzu zrób sos. Aby lepiej się wymieszał dodaj do niego 1 łyżeczkę ciepłej przegotowanej wody. Sosem polej sałatkę, dodaj chilli. SMACZNEGO
nietylkopasta.plKolejny jadłospis jednodniowy, poprzednie znajdziecie tutaj. Dziś postawiłam na jesienne smaki i kolory – dynia, marchew, szpinak, jabłka, cynamon, figi, a w bonusie mrożone owoce w formie lodów, żeby jednak jeszcze trochę lata poczuć Jadłospis może być stosowany w czasie odchudzania lub po prostu na co dzień, na utrzymanie masy ciała (zależnie od dobowego zapotrzebowania na kcal). To tylko(...)LODY JAGODOWO-BANANOWE Banan – 120 g (1 x Sztuka) Mleko spożywcze (1.5 % tł.) – 125 g (0.5 x Szklanka) Jagody czarne (mrożone) – 50 g (0.5 x Opakowanie) Figi świeże – 70 g (1 x Sztuka) Czas przygotowania: 5 minut 1. Bardzo dojrzałego banana obierz, pokrój w plasterki i zamróź. Następnie zmiksuj go z mrożonymi jagodami i mlekiem
Powiedz dietom nie