słodko-słone? Jeśli tak, to ta tarta przypadnie Wam do gustu. Słony, wyrazisty smak niebieskiego sera pleśniowego, aromatyczna pasta z ziół i awokado wraz ze słodkim akcentem w postaci figi i odrobiny soku z granatu. Wybornie, prawda? Zaciekawiłam Was choć trochę? Jeżeli tak, to zachęcam do wypróbowania przepisu! Obiecuję, że będzie pysznie. Składniki 1 opakowanie gotowego ciasta(...)awokado garść świeżego majeranku garść świeżego oragano 1 duża figa 50g niebieskiego sera pleśniowego 50g sera pecorino lub innego twardego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki syropu/soku z granatów (opcjonalnie) Wykonanie: Awokado obrać ze skórki, rozdrobnić razem z ziołami, połową pokruszonego sera twardego i oliwa z oliwek. Tak przygotowana pastą wysmarowac ciasto na tartę, którenajlepiej wyciąć w okrągły kształt
Raj dla PodniebieniaWiele razy spotkaliście się z figami pod różną postacią – ja pierwszy raz usłyszałam o nich będąc jeszcze nastolatką gdy firma Onken wprowadziła na regały sklepowe jogurt brzoskwiniowo – figowy. Byłam ogromną fanką tego smaku. Gdy owoce figi pojawiły się w sklepach, kilkakrotnie podchodziłam do nich z zamiarem nabycia, lecz nie miałam pomysłu jak je […] The post Figi zapiekane
Magiczny Garnekpotrawa ta wykorzystuje także kilka innych składników jakich dotąd nie było jeszcze w recepturach na naszym blogu. Są to w szczególności risoni (makaron w kształcie ziarenek ryżu) oraz suszone figi. Zresztą oba z nich należą do kluczowych komponentów potrawy, od których bierze ona swój bardzo specyficzny smak. Chociaż przygotowanie tego dania wymaga odrobiny wprawy i pewnej koordynacji działań (wszystkie(...)słodkim śródziemnomorskim klimacie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 małe lub 1 duża pierś z kaczki (500g) 50g świeżego młodego szpinaku 1 średnia cebula (100g) 6 suszonych fig (100g) 150g makaronu risoni (w kształcie ziaren ryżu) 150ml wzmacnianego czerwonego wina (np. porto) 150ml bulionu 2 łyżki masła sól pieprz czarny świeżo mielony kilka gałązek świeżego rozmarynu
Kulinarna PokusaFigowce są uprawiane przez człowieka od około 4 tysięcy lat. Owoce tego drzewa, pospolicie nazywane figami, zawierają sporo pektyn, które wpływają na zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi. W ich składzie znajdziemy też błonnik, który poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i chorobom jelit, a także sporo potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Nić dziwnego zatem, że starożytni uważali je za źródło(...)zdrowia i uniwersalne lekarstwo. W Polsce figi znane są głównie w postaci suszonej, ale teraz, kiedy rozpoczął się sezon na świeże owoce, warto zrobić z nich coś pysznego. Moja propozycja to figi z gorgonzolą, zapiekane w szynce parmeńskiej. Doskonale sprawdzą się jako przystawka. Jak dla mnie - palce lizać! Składniki (dla 2 osób): 6 świeżych fig 6 plasterków szynki parmeńskiej
W SMAKFigi można przyrządzić na wiele sposobów. Mogą być dodatkiem do sałatek, farszów lub ciast i deserów. Zawierają dużo witamin i składników mineralnych. Warto więc skorzystać z sezonu na ten owoc, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Dzisiaj przygotowałam je w formie deseru w sosie z czerwonego wina, miodu i cynamonu z dodatkiem prażonych orzechów włoskich i bitej(...)śmietany. Polecam Składniki: 4 dojrzałe figi 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka octu balsamicznego plasterek masła 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków Dodatkowo: bita śmietana Przygotowanie: Orzechy włoskie posiekać na większe kawałki i uprażyć na suchej patelni. Odłożyć.Do rondelka wlać wino, ocet balsamiczny, miód, dodać masło, cynamon i goździki. Wymieszać
Oryginalny smakOstatnio zrobiłam pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina . Tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej z cukinią i kozim serem. Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie fig, na które sezon niestety już się kończy. Zapiekanka nie jest skomplikowana i stanowi bardzo smaczny dodatek do obiadu. Składniki: 1 większa cukinia 2 figi 120 g koziego sera(...)pieprz sól Przygotowanie: Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki o grubości około 0,7-1 cm. Patelnię bardzo cienko smarujemy oliwą i smażymy pokrojone cukinie z obu stron. Figi myjemy, osuszamy i kroimy na 0,5 cm plasterki. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy śmietankę, biały pieprz i sól. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy starty ser kozi
Oryginalny smaknieduże jabłka (słodkie i soczyste) 2,5 łyżeczki mąki kukurydzianej 300 ml wody Nadzienie: szklanka orzechów włoskich 2 łyżki miodu pół szklanki brązowego cukru 70 g sułtanek 5 suszonych fig 75 g masła szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków Jak zrobić pieczone jabłka w sosie karmelowym Zacznij od przygotowania nadzienia. Do roztopionego masła dodaj niezbyt dokładnie posiekane(...)orzechy i rodzynki oraz pokrojone w średniej grubości plasterki figi. Dodaj również przyprawy, cukier i miód. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Jabłka przekrój na pół, a następnie przy pomocy łyżki (w tej roli dobrze sprawdzi się np. łyżka do melonów lub do lodów) wydrąż gniazda nasienne. Im większe wgłębienia zrobisz, tym więcej farszu się do nich
okolicepalnika.plDziś zapraszam Was na proste, pyszne i co najważniejsze zdrowe śniadanie, które przygotujecie dosłownie w kilka minut. Płatki żytnie z figą na ananasowym soku . Pyszna miseczka idealna na start Do tak przygotowanych płatków żytnich możecie spokojnie dodać swoje ulubione bakalie. Ja ostatnio bardzo często do owsianki czy płatków żytnich dodaję suszone figi. Pyszne, zdrowe i… cieszące oko Miłego(...)dnia Składniki: 200 ml 100% przecierowego soku ananasowego 1/2 szklanki płatków żytnich pełne ziarno Sonko 1 suszona figa opcjonalnie listki świeżej mięty Przygotowanie: Do garnuszka wsypujemy pełnoziarniste płatki żytnie, zalewamy je 100% przecierowym sokiem ananasowym i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy nasze płatki będą gotowe przekładamy je do miseczki. Na wierzch układamy pociętą suszoną figę
Słodkie okruszkiwięcej pracy, czyli chleb kilka razy składany. W czasie pieczenia unosi się niesamowity zapach, jak to przy wypiekaniu chleba na drożdżach. W efekcie otrzymuje się chleb lekko słodki od fig i z fantastycznie wypieczoną, chrupiącą skórką. Trudno się powstrzymać do całkowitego ostudzenia i w rezultacie u mnie zniknęła jego spora część pół godziny po upieczeniu. Na szczęście zostało(...)typu 1850 (wcześniej uprażonej na suchej patelni) 260 g wody 10 g soli saszetka (7 g) drożdży suszonych 210 g zaczynu 80 g uprażonego słonecznika 80 g pokrojonych suszonych fig łyżka oleju Wszystkie składniki ciasta (oprócz bakalii) wymieszać, a następnie wyrabiać do połączenia składników ok. 4-5 minut. Ciasto ma mieć luźną konsystencję, ale nie powinno się rozlewać. Dodać
Weekendy w domu i ogrodzieznalazłam całkiem niezłe rozwiązanie – budyń jaglany i mąkę kukurydzianą. W makowcu najbardziej lubię nadzienie, więc to ciasto spełniło moje oczekiwania w stu procentach. Dodałam bakalie w postaci fig i daktyli, moje ulubione jabłka odmiany szara reneta, skórkę z pomarańczy i mielone orzechy z migdałami. Lepiej wyjść chyba nie mogło Jeśli lubicie makowiec z polewą – możecie użyć gorzkiej(...)łyżki mielonych orzechów włoskich 420 g obranych i startych jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego skórka otarta z pomarańczy niewoskowanej kilka sztuk posiekanych fig i daktyli Mak zalać wrzątkiem i odstawić do przestudzenia. Masło rozpuścić. Jajka ubić z ksylitolem i erytrytolem na puszystą, jasną masę. Dodać przestudzone masło, budyń i mąkę z proszkiem
Fitkotłyżeczki proszku do pieczenia szczypta mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonego cynamonu ¾ szklanki cukru 2 średnie jajka 50g roztopionego masła ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego skórka starta z 1 cytryny 3 świeże figi Wykonanie: w misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz imbir, odstawiamy w drugiej misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło(...)składniki, całość mieszamy tyko do połączenia składników ciasto przekładamy do formy keksowej (+/-10x29cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy w dwóch rzędach umyte i pokrojone w plasterki figi pieczemy około 35-40 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C. Źródło: http://gzikipyry.pl/ciasto-jogurtowe-z-figami/
Słodkie zapomnieniejaja 1 paczka proszku do pieczenia 6 dag migdałów 12,5 dag orzechów laskowych, macadamia, włoskich – połączyłam 3 rodzaje orzechów 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 12,5 dag fig 8 moreli 25 dag rodzynków 1 dag cynamonu opcjonalnie można dodać: olejek lub aromat migdałowy, arakowy lub pomarańczowy lukier: szklanka cukru pudru + 3 łyżki mleka, wymieszać, polać przestudzony keks(...)dowolne bakalie do dekoracji Przygotowanie: Nie obrane migdały i figi pokroić w kostkę orzechy w ćwiartki, morele w kostkę. Rodzynki chwilę namoczyć, odsączyć. Jaja z cukrem utrzeć do białości i wymieszać z bakaliami oraz mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Włożyć do dobrze natłuszczonej formy (smaruję masłem lub olejem i wysypuję mąką) i piec 1 godzinę w temp. 180C
Zasmakuj Kuchnikeksówki): 70 ml czerwonego, słodkiego wina 150 g rodzynków 150 g suszonej kolorowej papai lub ananasa 100 g suszonych moreli 100 g orzechów włoskich 100 g suszonych fig 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy (najlepiej własnej roboty) 250 g miękkiego masła 250 g cukru 4 jajka 200 ml mleka 0,5 kg mąki 12 g cukru waniliowego(...)pieczenia Dzień przed wypiekaniem keksu rodzynki sparzyć wrzątkiem, odsączyć i moczyć w winie przez noc. Resztę (poza skórką pomarańczową) sparzyć wrzątkiem następnego dnia i osączyć na sicie. Figi i morele pokroić w paski. Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Jajka wybić do miseczki. Nastawić piekarnik na 200 stopni
Weekendy w domu i ogrodziesuszonymi pomidorami, aromatyczna w ziołowym dressingu. Podaję z bagietką, ciepłymi chrupiącymi i serowymi lub czosnkowymi grzankami. Smakuje do przekąsek z ciasta francuskiego. Do sałatki możecie dodać – zamiast suszonej figi – inne suszone owoce, smakują śliwki, rodzynki, żurawina. Jeśli chcecie dodajcie pestki dyni lub słonecznika – polecam! Składniki: 2 mini sałaty rzymskie 1 mała cebulka 3 łyżki pokruszonej fety(...)pomidor 4 suszone figi pokrojone w kosteczkę garść czarnych oliwek, całych lub przekrojonych na pół 3 suszone pomidory w oleju z ziołami + łyżka tego ziołowego oleju dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka miodu (użyłam gryczanego), kilka kropel octu winnego, oregano, ostra papryka, sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę myje, osuszam, kroję w kawałki. Pomidora kroję
Zasmakuj Kuchnikaszą gryczaną niepaloną – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Przygotowanie : 10 minut Ilość porcji: 1 Składniki: – garść rukoli – połowa awokado – 1-2 figi – kilka plasterków świeżego chilli – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 łyżeczki soku z cytryny – 1 płaska łyżeczka musztardy dijon – sól, pieprz Przygotowanie : Awokado przekrój(...)pokrop łyżeczką soku z cytryny i pokrój w paseczki. Na talerzu połóż rukolę lub inne sałaty o wyrazistym smaku. Na rukoli połóż awokado, pokrojoną w ćwiartki lub ósemki świeżą figę. Z oliwy, soku z cytryny, musztardy, odrobiny soli i pieprzu zrób sos. Aby lepiej się wymieszał dodaj do niego 1 łyżeczkę ciepłej przegotowanej wody. Sosem polej sałatkę, dodaj chilli. SMACZNEGO
nietylkopasta.plKolejny jadłospis jednodniowy, poprzednie znajdziecie tutaj. Dziś postawiłam na jesienne smaki i kolory – dynia, marchew, szpinak, jabłka, cynamon, figi, a w bonusie mrożone owoce w formie lodów, żeby jednak jeszcze trochę lata poczuć Jadłospis może być stosowany w czasie odchudzania lub po prostu na co dzień, na utrzymanie masy ciała (zależnie od dobowego zapotrzebowania na kcal). To tylko(...)LODY JAGODOWO-BANANOWE Banan – 120 g (1 x Sztuka) Mleko spożywcze (1.5 % tł.) – 125 g (0.5 x Szklanka) Jagody czarne (mrożone) – 50 g (0.5 x Opakowanie) Figi świeże – 70 g (1 x Sztuka) Czas przygotowania: 5 minut 1. Bardzo dojrzałego banana obierz, pokrój w plasterki i zamróź. Następnie zmiksuj go z mrożonymi jagodami i mlekiem
Powiedz dietom niedosypywać do porannych latków, albo na mąk i kasz. Można nimi posypać sałatki. Ja zrobiłam dziś pudding. Składniki: 1/2 puszki mleka kokosowego; 4 łyżki nasion chia (około); 1 figa, Sok z malin, jako barwnik jednej warstwy; Kilka winogron; Mięta do dekoracji Wykonianie: Kilka łyżek nasion chia mieszamy z mleczkiem kokosowym, część odkładamy i dolewamy sok malinowy, jako barwnik, można(...)dodać kawę, kurkumę, karob itd. Układamy mieszankę w naczyniu warstwami, dodając figi. Jako dekorację również kładziemy figi, kilka winogron, listki mięty. Smacznego
Smaki Przyprawy i Koloryujrzałem ten cudnie pomarańczowy deser, któremu wprost nie mogłem się oprzeć. Przygotowana przez wrocławską restaurację ŻYZNA kremowa dyniowa panna cotta, gotowana na mleku kokosowym z gryką, podana z pieczoną figą i karmelizowanym orzechem włoskim od razu zdobyła moje serce i wprost nie mogłem się powstrzymać, żeby powtórzyć przepis w domu. Do deseru najlepiej użyć dyni o słodkim i mocno pomarańczowym(...)porcje 400 g dyniowego purée* 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu (lub cukru) 1 laska wanilii szczypta cynamonu 2 płaskie łyżeczki agaru** 1 łyżka niebieskiego maku 1 figa * PRZYGOTOWANIE Mleko kokosowe zagotuj w rondelku wraz z przekrojoną na pół laską wanilii z wybranymi ziarenkami (je również dodaj). Cały czas gotując, zacznij wsypywać powoli agar. Miksturę gotuj przez około
Food Squaretrochę masła i kilka plasterków cytryny. Tym razem zadziało się trochę inaczej. Z ryby powstały filety, cytrynę zastąpiła limonka, sakiewki z folii aluminiowej zostały pominięte i przyplątała się świeża figa. Zatem klasyka w nieco innej odsłonie. Składniki: Pstrąg świeży Pęczek koperku 3-4 świeże figi 1 limonka sól, pieprz masło, olej Przygotowanie: Rybę oczyszczamy z i i filetujemy(...)pieprzem. Na dużą blachę kładę papier do pieczenia i smaruję odrobiną oleju, by skóra się nie przykleiła. Kładę filety, a na nich gałązki koperku i plasterki limonki, masła oraz figi. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok 15-20 minut. Ryba nie potrzebuje zbyt wiele czasu. To z czym podacie pstrąga, to już Wasza decyzja. U mnie
Karczma Honoriettyniedzielny obiad jesienią i zimą ;) Piersi z kaczki, do tego quinoa, konfitura z jarzębiny i kumkwatów (przepis na nią znajdziecie TU), do tego aromatyczna pietruszka podsmażona z kuminem i figa. Ja mogłabym jeść codziennie, a Wy? Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 piersi z kaczki 2 łyżki konfitury z jarzębiny i kumkwatów 2-3 pietruszki 1 figa(...)wielkości). Podsmażamy na tłuszczu, który został ze smażenia kaczki, w trakcie smażenia dodajemy utarty w moździerzu kumin i trochę rozmarynu z marynaty. Na koniec dodajemy na chwilkę ćwiartki figi. Kaczkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut, a następnie kroimy na plasterki. Na talerze wykładamy ugotowaną w osolonej wodzie quinoę (TU radzę, jak gotować quinoę), na niej układamy
Quinoa Raz!SKŁADNIKI: szklanka mleka kokosowego 2 łyżki nasion chia łyżeczka syropu klinowego lub miodu 2 świeże figi WYKONANIE: 1. Do szklanki wlać mleko, dodać nasiona chia i syrop klonowy. Dokładnie wymieszać. 2. Odstawić do lodówki na min 3 godziny a najlepiej na całą noc ( warto w między czasie przemieszać ) 3. Podawać że świeżymi figami. Kaloryczność(...)Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Nasiona Chia - szałwia hiszpańska (suszone) 97 20 3.31 6.15 8.42 Mleko kokosowe 274 230 1.38 27.6 5.06 Syrop klonowy 52 20 0.01 0.01 13.41 Figa (świeży owoc) 80 140 0.36 0.24 19.33 Podsumowanie
Atlas Smakówłączą. Są świetnym pomysłem na niecodzienny, a zarazem błyskawiczny początek dnia. Zachęcam do wypróbowania przepisu i lektury czasopisma. Składniki (1 tost): 2 kromki pszennego chleba 1 łyżka dżemu z fig 0,5 łyżki musztardy Dijon trochę sera brie 1-2 plasterki szynki 1 łyżka masła Przygotowanie: 1) Obie kromki chleba posmarować po jednej stronie masłem. Następnie jedną z nich(...)drugiej strony posmarować dżemem z fig, a drugą musztardą. 2) Na kromce z dżemem ułożyć ser pokrojony w plasterki oraz szynkę i przykryć drugą tak, aby masło było po zewnętrznej stronie. 3) Obsmażyć z obu stron po 2-3 min na rozgrzanej patelni grillowej cały czas mocno dociskając łopatką. 4) Gotowe tosty można podawać z odrobiną zieleniny (sałatą
Fitsweet.meDziś chciałabym podzielić się z Wami kolejnym pyszny, prostym, a jednak efektownie wyglądającym ciastem. Ciasto czekoladowo serowe z figą z makiem , to wspaniała propozycja zarówno na rodzinne uroczystości, jak i do codziennej kawy lub herbaty. To ciasto łączy w sobie moje ukochane smaki – a la murzynka, sernik i ciekawy, słodki dodatek figi z makiem. Spróbujcie, polecam Życzę(...)cukru 500 g białego sera (u mnie z wiaderka, ser nie może być wodnisty!) 1/2 kostki miękkiej margaryny (125 g) mała szczypta soli Dodatki: około pół słoiczka konfitury Carskiej Figa z Makiem Eterno (polecam!) cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Ciasto: Margarynę rozpuszczamy w garnuszku z grubszym dnem wraz z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, wodą i kakao. Mieszamy
Słodkie okruszkijabłkowego Składniki na masę: 2 opakowania (250g )serka mascarpone 5 żółtek 4-5 łyżek cukru 2 małe opakowania śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie suszonych fig 1 opakowanie suszonych daktyli 1/2 opakowania suszonych śliwek 5-6 łyżek płatków migdałowych 1 opakowanie cukru do szarlotki ( z cynamonem i imbirem ) 1 duża twarda gruszka 100 ml rumu(...)połowę pokrojonej gruszki. Położyć kolejną bezę, tym razem z kraterkiem. Powtórzyć warstwę serka i gruszki. Na wierzch dodać bitą śmietanę a na niej ułożyć wedle fantazji namoczone w rumie figi, daktyle i suszone śliwki. Obsypać migdałami. I gotowe. Powiem szczerze, że następnego dnia ( przechowywać w lodówce ) smakowała jeszcze lepiej. Uffff udało się dobrnąć do końca. Jeśli Tobie też się
Jemy Pijemyszklanki cukru - 0,5 łyżeczki soli - 3 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 jajka - 6 łyżek mleka - 4 łyżki śmietany - 7 łyżek oleju - 1-2 figi - kilkanaście śliwek - 2 łyżki oleju - 2 łyżki bułki tartej - 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie(...)miksujemy. Konsystencję regulujemy mlekiem (ja dodałam jeszcze kilka łyżek, bo wydawało mi się, że ciasto jest za gęste). Formę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, układamy plasterki figi i wypestkowane śliwki. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy do ostygnięcia, posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie). Mam wrażenie, że wyszło troszkę za "ścisłe", jeśli ktoś
Gocha gotuje!spód: 200 g mąki krupczatki 125 g masła 65 g cukru pudru/ksylitolu 2 ugotowane żółtka Składniki na nałożenie: 60 g rodzynek 60 g migdałów 60 g daktyli 60 g fig 60 g smażonej skórki pomarańczowej 60 g cukru pudru/ksylitolu 40 g mąki 2 jajka sok z 1 cytryny Wykonanie: składniki na kruche ciasto umieścić w misie robota i zagniatać(...)folię spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkować, następnie wylepić nim blaszkę, wysmarowaną uprzednio masłem. Ponakłuwać widelcem i podpiec w 200`C przez 15 minut figi, rodzynki opłukać i osuszyć. Z daktyli usunąć pestki. Migdały sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Wszystkie bakalie posiekać razem ze skórką pomarańczową żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dwie puszki po 400 g 200 g czerwonej soczewicy 4 duże pomidory (osobiście nie kupuję o tej porze roku pomidorów) lub 2 puszki po 400 g siekanych pomidorów 6 fig (jakiś czas temu kupiłam wielce zadowolona niezły zapas, ale jak widać strasznie się scukrzyły) 1-2 cebule łyżeczka kuminu łyżeczka papryki (zawsze mieszam w słoiczku ostrą ze słodką) łyżeczka(...)Dodaj soczewicę i pomidory oraz wody (dokładnie tyle ile ma puszka, czyli 400 ml). Gotuj wszystko razem około 10 minut. Gdy soczewica będzie już miękka dodaj fasolę i posiekane figi oraz dopraw solą. Gotuj jeszcze chwilkę, aby fasola się ogrzała. Podawaj z pieczywem, najlepiej taki na zakwasie. Smacznego! Artykuł Kociołek dyniowy z fasolą i soczewicą pochodzi z serwisu
greenscarfserkiem Apetina Papaja i Curry , wymyśliłam tartę na bezglutenowym spodzie z dodatkiem mąki kokosowej i płatków quinoa, wypełnioną sernikowym nadzieniem i owocami. Znajdziecie tu ananas, granat i świeże figi, a wszystko posypane jest płatkami kokosa i zapieczone. Ciasto podłam jeszcze ciepłe, z granatem, melisą i gorącym sosem na bazie mango z dodatkiem kardamonu. Zapraszam! Składniki: 50 gram mąki quinoa(...)serki Apetina Papaja i Curry 3 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli pół startego ziarna bobu tonka (można zastąpić wanilią) 2 grube plastry ananasa 1 świeża figa 2 łyżki płatków kokosowych 4 łyżki ziarenek granatu 1 dojrzałe mango 1 łyżka miodu 100 ml wody świeże listki melisy Wykonanie: Z sypkich składników odkładamy 20 gram cukru
Quinoa Raz!lodówki na kilka godzin bez przykrycia. Tuż przed podaniem polej ciasto zmiksowanym kiwi i udekoruj sernik plasterkami obranego kiwi oraz listami bazylii. Możesz dodać też inne owoce – świetnie pasują figi lub mango. A potem odważ się i wprowadź swoje kubki smakowe w stan obłędu nowych doznań ;p Składniki WIERZCH 400 g śmietany 12% lub 18% (gęstej, homogenizowanej, z kubka(...)Ziarna z połowy laski wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny skórka starta z 1 cytryny oraz: 4 świeże kiwi i 3 figi (opcjonalnie) Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!ktoś ma może ochotę na figę z makiem ? 😝 SKŁADNIKI na 1 porcję : 5 dużych truskawek 1 banan 2 figi 1 łyżka maku PRZYGOTOWANIE : Składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko . * KILKA INFORMACJI * Świeże figi pozwalają obniżyć poziom cholesterolu reguluje pracę układu krwionośnego i pokarmowego . Mak jest bogaty w komplet witamin rozpuszczalnych
Marcepanowa kuchniawanilii 500 g bakalii* 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny kilka łyżek wrzątku Do dekoracji: suszone figi żurawina orzechy (włoskie, laskowe, migdały) * PRZYGOTOWANIE Keks Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj na biały puch, następnie powoli dodawaj cukier, cały czas ucierając. Zacznij kolejno wbijać(...)gęstej śmietany oblej wierzch keksa. Udekoruj kawałkami suszonych owoców i orzechami. *Bakalie: W moim domu do keksa obowiązkowo zawsze dodaje się: orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, suszone śliwki, suszone figi, żurawinę, rodzynki i morele. Czasami dorzucamy również kandyzowane owoce, czy skórkę pomarańczową. Bakalie oczywiście możesz wybrać te, które lubisz najbardziej
Food SquareSoczysta i aromatyczna rolada z indyka pachnąca suszonymi owocami to doskonała przekąska imprezowa. Moja rolada nadziana jest żurawiną, morelami i figami, ale oczywiście można poeksperymentować również z innymi owocami suszonymi, np śliwkami, jabłkami czy rodzynkami. Osobiście bardzo lubię połączenie mięsa z owocami w każdej postaci. Ta rolada prezentuje się bardzo dobrze(...)równie dobrze smakuje. Składniki: • 1 filet z indyka • 150 g moreli suszonych • 150 g suszonej żurawiny • 8 suszonych fig • kilkanaście goździków • sól, pieprz do smaku, zioła prowansalskie • 5 łyżek oliwy • 1/4 szklanki wody Galareta • 1 torebka żelatyny z bulionem / 1 litr wody • 75 g żurawiny suszonej Wykonanie: • Filet z indyka rozłożyć, rozciąć, aby uzyskać
To co kochamprzed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku 1 szklanka mleka 100 g mielonych migdałów 75 g mielonych orzechów włoskich 200 g suszonych daktyli bez pestek 100 g suszonych fig 3 łyżki ksylitolu 2 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii skórka otarta z dwóch ekologicznych pomarańczy 2 łyżki gęstej śmietany 12% Mak zmielić w blenderze, przełożyć do miski. Mleko zagotować(...)zalać zmielony mak, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Daktyle i figi zalać wrzątkiem, odczekać 5 minut i odcedzić. Pokroić na niewielkie kawałki. Do masy makowej dodać zmielone migdały, orzechy, pokrojone bakalie, ksylitol, stewię i skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszać, na końcu dodając śmietanę. Ciasto na rogaliki podzielić na dwie części, rozwałkować pierwszą na prostokąt o wymiarach mniej więcej
FitKotmleczka kokosowego lub kremu kokosowego (400 ml) 100 ml mleka 4 płaskie łyżki nasion chia 1 łyżka miodu, np. rzepakowego 2 łyżeczki syropu waniliowego owoce do dekoracji, np. świeże figi, maliny Mleczko kokosowe i zwykłe mleko przelać do naczynia. Dodać miód, syrop i nasiona chia. Za pomocą trzepaczki wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę przelać do szklanek/małych literatek(...)wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Co jakiś czas, masę przemieszać, aby nasiona chia równomiernie napęczniały. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami, np. plasterkami figi i malinami. Mieszanie nasion chia Pomysł na przepis STĄD
UgotowaćSierpień to miesiąc, w którym wykorzystujemy wszystkie owoce późnego lata!... Artykuł Sałatka z borówkami, figami i kozim serem pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEmnie nie zawiedzie i coś co można zakonserwować na dłużej. Jako słodzika naturalnego użyłam przepysznych daktyli! Śliwka pomoże mojemu dziecku usunąć do spodu ,to co zalega w jelitkach -a figa? Cóż nie dość, że mega zdrowa to jeszcze szczypta wspomnień rodem z Sycylii nikomu z nas jeszcze nie zaszkodziła. Składniki papierówki z dobrego źródła figi,daktyle oraz suszona(...)się skórek . Ponownie przełóż mus do garnka , w którym się będzie całość smażyła bardzo wolno. Jak powidła śliwkowe np. Do smażonego musu, który należy mieszać, dodaj porządną dawkę daktyli, fig oraz śliwek. Przyprawy. Nie ukrywam, mnie bardzo pomógł robot. Smażył mi przez 6 godzin, mieszając nieustannie. Konfitura zgęstnieje, można postawić łyżeczkę! Genialna do ryżu, makaronu, tostów, placków, jabłeczników, szarlotek
Z Kuchni Do Kuchniwymaga wielkich umiejętności i mało kiedy nie wychodzi. Babkę piekę zawsze kiedy jest szybka potrzeba na pyszne ciasto. Można ją polać polewą czekoladową lub dodać owoce, ja dodałam Figę, wyszła pyszna(...)szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao 2-3 figi
Kulinarne Fantazje Marioliszklanka wiórek kokosowych 1/2 szklanki płatków żytnich 50g orzechów brazylijskich 2 łyżki kakao (prawdziwego) 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki amarantusa ekspresowego (opcjonalnie) 4 duże figi suszone 1/3 szklanki wody ok. 1 szklanka wiórek do obtoczenia Wykonanie: Wiórki, płatki żytnie, orzechy mielimy na mąkę. Do miski wsypujemy zmielone składniki suche i dodajemy kakao, miód, olej(...)kokosowy, amarantus. Figi i wodę blendujemy na gładką masę i dodajemy do pozostałych składników. Ugniatamy masę ręką, aby była kleista. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach. Odkładamy na talerz. Chłodzimy min. 3 godziny, najlepiej cała noc. Smacznego
Apetyt na Zielonesię jej z moimi kubkami smakowymi. Jutro czeka mnie dzień spędzony w kuchni, nie mogę się doczekać! SKŁADNIKI: 4 łyżki kaszy jaglanej 3 łyżki maku 2 suszone figi 2 suszone daktyle garść płatków migdałowych łyżka rodzynek (u mnie zielone) łyżka suszonych czereśni szklanka mleka (u mnie sojowe) WYKONANIE: figi i daktyle kroimy na mniejsze kawałeczki Kaszę
healthy dreamsSkładniki na 6 porcji: 2 łyżki oleju 2 piersi z kurczaka 6 tortilli 3 świeże figi, pokrojone w plastry 6 plastrów dojrzewającego sera, pokrojonych w paski 3 garści rukoli 6 gałązek świeżego tymianku sól, świeżo mielony pieprz słodka papryka w proszku Składniki na sos: 3 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżeczki miodu sok z 1/2 cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA(...)wysuszone), około 7-8 minut. Przekładamy na talerz. 2. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy. Na połowę tortilli wykładamy 1 łyżkę sosu, pół garści rukoli, plastry figi i usmażonego kurczaka, paski sera i 1 gałązkę świeżego tymianku. Składamy na pół, czynność powtarzamy z pozostałymi tortillami. Tortille smażymy na płycie grillowej lub patelni, około 3-4 minuty
My Culinary Artostygnięciu dodajemy 100ml nalewki z czerwonej porzeczki albo jakiegoś innego alkoholu. Dekoracja wierzchu i boków: 250ml śmietanki 30% 1 łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 figi płatki migdałów Sposób wykonania: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy razem z cukrem pod koniec ubijania śmietany. PRZYGOTOWANIE TORTU: Na paterze układamy jeden blat biszkoptu i skrapiamy(...)kładziemy na wierzch ostatni trzeci blat biszkoptu. Cały tort dokładnie z wierzchu i z boków dokładnie smarujemy masą śmietanową. Następnie boki tortu obsypujemy płatkami migdałów, a górę dekorujemy świeżymi figami. Tort wstawiamy do lodówki i schładzamy. Po około 2 godzinach podajemy. Ubóstwiam torty! Najbardziej te klasyczne - okrągłe. Kojarzą mi się z ważnym wydarzeniem, wspaniałą uroczystością, są szczególne i zawsze
Kuchnia Pani WiosnyPyszne, proste kanapki z owocami, ricottą i orzechami laskowymi. W sam raz na śniadanie lub pyszną przekąskę w gronie najbliższych. Składniki (na 2 porcje): 2 ciabatty 2 figi 1/2 szklanki malin kilka orzechów laskowych 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 100 gram sera ricotta Kilka najładniejszych malin odkładam na bok, resztę miksuję z dodatkiem soku z cytryny(...)oraz miodem na mus. Ciabatte kroję na pół, smaruję ricottą. Figę kroję w plastry. Na kapce umieszczam owoce: figi, maliny oraz świeże laskowe orzechy. Całość polewam sosem malinowym. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaszkl cukru 0,5 kostki margaryny 2 żółtka szczypta proszku do pieczenia nadzienie serek włoski (capri) 200 - 220 g 0,5 szkl mleka 1/3 szkl cukru 2 żółtka 3 figi Mąkę rozetrzeć z margaryną i cukrem, dodać żółtka i zagnieść dość twarde ciasto, wylepić nim formę do tarty. Podpiec ok 13 min w temp 180 st Serek z miksować(...)cukrem, mlekiem i żółtkami. Masę serową wylać na podpieczone ciasto i ułożyć plasterki fig. Piec ok 20 min w temp 180 st Posypać brązowym cukrem dla ładniejszego efektu
Gotowanie jest łatweprzepis to taki must have jesieni. Bułki z dynią. Bułeczki pełnoziarniste z dodatkiem puree z dyni piżmowej, posypane czarnuszką. Pyszny początek dnia. Podane jeszcze ciepłe ze smażonymi bananami i figą z dodatkiem masła orzechowego. Czysta rozpusta! Takie poranki lubię! Zapraszam! PRZEPIS NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ: składniki: - 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej - 20 g drożdży świeżych - 2 g soli(...)czasie bułeczki wyrosną. Natnij je nożem. Posyp czarnuszką Wstaw do nagrzanego piekarnika. Temp. 200 stopni C. Czas pieczenia 35- 40 minut. Smażone banany i figi w sosie kokosowo- orzechowym: Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę oleju kokosowego, smaż grube plastry bananów i figi. Oprósz cynamonem, pod koniec smażenia dodaj masło z nerkowców (Primavika). Podajemy na gorącym
SMYKWKUCHNIktóry napadł mnie w czasie zakupów, dobierając kolejne składniki łączyłem je na podniebieniu krok po kroku przemierzając ulice miasta i sklepowe alejki. Kalarepa -ma fajny zbliżony do kapusty smak, figa -to nuta egzotycznej słodyczy, do tego awokado -uważam, że zawsze pasuje do figi a poza tym dojrzałe ma świetną konsystencję, do tego sos z miodu z odrobiną soku(...)podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa (garść) świeża kolendra(kilka listków) Kalarepy musimy obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, tak przygotowana kalarepa ląduje
Kuba Gotujeczas to nie było to, czego szukałam. Wreszcie się udało metodą prób i błędów znaleźć idealne - przynajmniej dla mnie - proporcje. Tak własnie powstały kawowe muffiny z owocami. Dzisiaj z figami. Możecie spodziewać się delikatnych, miękkich i nie za suchych babeczek o wspaniałym kawowym smaku. Nie są zbyt słodkie, więc śmiało można je polukrować. Ja przygotowałam lukier również o smaku(...)składników wlać mokre składniki. Wymieszać tylko do połączenia. Ciasto wychodzi dość luźne, więc przelałam je do garnuszka z dzióbkiem i przy jego pomocy napełniałam papilotki do około 2/3 wysokości. Figi pokroić w cząstki i układać na wierzchu ciasta. Piec w temperatura stopni przez około 20-30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy są upieczone. Wystudzone na kratce
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejna propozycja na pyszne śniadanie. Tym razem kozi ser z ciepłą bagietką i słodką figą. Do tego odrobina miodu. Coś pysznego! Składniki : * bagietka pszenna * łyżka masła * serek kozi np z miodem * 2 figi * łyżka miodu Przygotowanie : Bułkę pokroić na kromki, rozpuścić masło na patelni grillowej, opiec bagietki. Każdą posmarować serkiem kozim, ułożyć plasterki świeżej figi i polać
Magiczne Życie Martymiodzie owocami. Przepis znalazłam na blogu " Burczymiwbrzuchu ", pozmieniałam tylko co nie co :) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: kilka liści sałaty rzymskiej 6 oscypków łyżka masła 2 figi 4 śliwki 1 łyżka łuskanego słonecznika 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamico szczypta cynamonu 1 główka goździka 1/4 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM(...)TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Sałatę myjemy, osuszamy. Figi kroimy w ósemki, śliwki w ćwiartki. Miód mieszamy z octem, cynamonem, zgniecioną główką goździka i ostrą papryką. 2. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy owoce i podsmażamy 3 minuty. Dodajemy słonecznik, miód, zwiększamy ogień i podsmażamy jeszcze 3-4 minuty cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. 3. Patelnię grillową porządnie rozgrzewamy. Kładziemy oscypki
My Culinary ArtUwielbiam świeże figi i sałatki z ich udziałem. Stworzyłam figową wersję sałatki caprese. Delikatne smaki figi i mozzarelli świetnie łączy ostre w smaku pesto z rukoli i suszonych pomidorów. składniki: 3 duże figi 1 duża mozzarella do caprese (200 g) 2 łyżki pesto z rukoli i suszonych pomidorów 4 kwiaty nasturcji Figi pokroić w grubsze plastry. Mozzarellę osączyć z zalewy(...)również pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć na przemian pokrojone figi z mozarellą. Całość polać pesto. Udekorować jadalnymi kwiatami/płatkami nasturcji i od razu podawać
Monia miesza i gotujeZniewalające połączenie fig i serka mascarpone z cudownym zapachem ciasto rozmarynowego! Ten smak zupełnie mnie zaskoczył - jest genialny! Dla kogo: dla fanów fig dla lubiących nowoczesne smaki dla chcących poczuć wspaniały zapach ciasta z rozmarynem Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru szczypta soli 10 dag zimnego masła pokrojonego na kawałeczki(...)wierzch: 1/3 szklanki śmietany18% 25 dag mascarpone 1/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny szczypta soli 3 łyżki miodu 600-700g świeżych fig Wykonanie ciasta: Miksujemy mąkę pszenną i kukurydzianą wraz z cukrem i solą. Dodajemy masło i posiekany rozmaryn - powstanie coś na kształt kruszonki. Dodajemy wodę i miksujemy, aż ciasto stanie
Mania Wypiekaniamała cukinia, 2 garście świeżego szpinaku, świeży tymianek, 4 plasterki sera żółtego, oliwki zielone nadziane czosnkiem, sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 łyżeczka syropu z agawy, figi indyjskie, physalis, oliwa z oliwek, sos koperkowy. Przygotowanie: Przygotowujemy składniki. Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jaka najcieniej. Fileta doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili(...)dodatkami. Roladę przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy). Cebulki obieramy ze skórki, zawijamy do foli z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu. Figi myjemy, kroimy na plastry i grillujemy bezpośrednio na rożnie. Pod koniec dodajemy do nich syrop zmieszany z cukrem. Roladę grillujemy ok. 30 min, od czasu, do czasu obracając
Moniki SmakołykiFigi, ser Manchego* papryka karmelizowana**, orzechy laskowe Na jedną figę potrzebujemy 1 łyżeczkę karmelizowanej papryki, 1 łyżkę startego sera oraz 1 łyżeczkę posiekanych orzechów laskowych. Figę naciąć od ogonka na cztery nie docinając do końca. Przy zakupie nie należy wybierać fig bardzo miękkich. Skórka nie powinna być uszkodzona. W nacięcia figi włożyć łyżeczkę karmelizowanej papryki, ułożyć orzechy laskowe i przykryć
królestwo garówmiałam przyjemność być Ambasadorem Kampanii Żołądkowa Gorzka z FIGĄ z portalu Streetcom "zobacz TUTAJ" , warto się zarejestrować się, wypełniać ankiety i zostać wybranym na Ambasadora dla produktu, marki która bierze udział w kampanii - otrzymałam paczkę Ambasadora z zawartością reklamówek, 8 buteleczek 100 ml żołądkowa gorzka z figą i jedna duża butelka 500 ml żołądkowa gorzka z figą na spotkaniu(...)osobiście smakował kieliszek z pomarańczą i ciut chilli, również dodałam do kawy do nasączania ciasta do tiramisu, smak ciasta z połączeniem kremu wyśmienity z wyczuwalnym posmakiem żołądkowej gorzkiej z figą przepis na ciasto "zobacz TUTAJ" , polecam to tiramisu właśnie z żołądkową gorzką z figą, a w trakcie jedzenia tiramisu chce się jeść i jeść
W Mojej Kuchni Lubiępodawany na ciepło, przygotowany z bułki blecznej, jabłek i kilku innych dodatków, które sprawiają, że deser naprawdę jest wart wypróbowania. Dziś postanowiłam złamać tradycyjny przepis i zamiast jabłek dodałam figi, a zamiast śmietanki serek Almette. Deser jest przesmaczny i bardzo syty. Na dwie porcje: 2 bułki mleczne 1 szklanka mleka(...)owoce fig 1 serek śmietankowy Almette 3 jajka rodzynki 0.5 szklanki 1/2 szklanki orzechów (najlepiej włoskie) 1 łyżka masła cukier 3 łyżki cukier waniliowy 1 opakowanie
Jadło i czytadłoOstatnio będąc w supermarkecie kupilam figi, to zresztą ostatni moment na ich zakup w tym sezonie. Zrobiłam z nich pyszny chutney oraz pizzę. Zestawienie smaków może się wydać nieco dziwne, ale zapewniam że smakowało wybornie. Strzałem w 10 było użycie sosu z podwędzanych śliwek, który się świetnie skomponował z pozostałymi skłanikami. Składniki na pizzę: 250 g mąki(...)łyżki oliwy 150 g wody 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 150 g mozarelli 2 łyżki pikantnego sosu śliwkowego ( Piotr i Paweł ) 4 figi 8 plasterków prosciutto 2 łyżki solonych orzeszków ziemnych listki lubczyku i rucoli sól i pieprz do smaku Składniki na chutney: 400 g świeżych fig 1 średnia marchewka 1 czerwona cebula
Gosia gotujeKolejny zapach od Yankee Candle. Dzisiaj Wild Fig czyli długo wyczekiwana figa. Strasznie mnie ten wosk ciekawił, szczególnie że figi smakują mi bardzo a sam zapach takich dojrzałych fig, sprawia że odpływam. Czy wosk od Yankee Candle też tak na mnie działa? Otóż jest soczysty, słodki i przyjemny dla nosa, ale do ulubieńców się nie zalicza na pewno. Jeśli(...)chcecie poznać tą nutę zapachową to wosk Wild Fig znajdziecie tutaj. W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle
Magiczne Życie MartyWrzesień to miesiąc, w którym bez problemu znajdziemy dojrzałe figi. I moim zdaniem, żal z tego dobrodziejstwa natury nie skorzystać. Można z nich przygotować mnóstwo pyszności. Ja polecam 5 minutowy deser, którym sobie właśnie rozpieszczam podniebienie przed pracą, pisząc ten post. Jest na prawdę banalnie prosty, a potrafi zrobić wrażenie. SKŁADNIKI: na 1 porcję 1 dojrzała figa owoce granatu(...)gałka lodów waniliowych 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody odrobina imbiru i cynamonu 1 goździk A jak to zrobić: Figę opłukać i naciąć na krzyż. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem z cytryny, wodą i przyprawami. Doprowadzić do wrzenia. Włożyć figę oblać sosem i dusić około 3 minuty. Figę przełożyć na talerzyk, w środek nałożyć
Kuchnia w opałachFigi uwielbiam pod każdą postacią. Zarówno te świeże jak i suszone. Dzisiejszy przepis na przystawkę-sałatkę z wykorzystaniem świeżej figi. Połączyłem je z dojrzałym awokado, mozzarellą i szynką parmeńską. Wszystko to na rukoli i polane redukcją balsamiczną. Lekka i świeża przystawka. Polecam na każdą okazję. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 18,50 zł SKŁADNIKI(...)świeże figi 4 plastry szynki parmeńskiej 1 kulka mozzarelli 1 awokado rukola oliwa redukcja balsamiczna PRZYGOTOWANIE: Na talerzu układamy liście rukoli. Figi, mozzarellę i avocado kroimy w plastry. Układamy na przemian figi, mozzarellę i avocado. Dodajemy plastry szynki parmeńskiej. Polewamy wszystko oliwą i redukcją balsamiczną. Szybko, prosto i smacznie
kulinarnyJaSkręcaki” z figami mielonymi są drożdżówkami wystrzałowymi. Pestki fig fajnie pod zębami strzelają i ciekawą słodycz ciastu dodają. Składniki: 150 g fig suszonych, 400 g mąki, 50 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 2 żółtka, szczypta soli, 70 g białego cukru, 3 łyżki syropu trzcinowego. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mlekiem, solą, 100 g mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)ciepłe miejsce na ok. 15 min. W tym czasie figi kroimy w bardzo drobną kosteczkę i miksujemy blenderem, można też zmielić przez maszynkę do mięsa. Do wyrośniętego rozczynu z drożdży dodajemy żółtka, pozostały cukier, mąkę i zmielone figi. Wyrabiamy ciasto, tak aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Z ciasta formułujemy kulę, którą przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką
Moniki Smakołykitakiej wersji (czyli na ciepło ze słodkimi dodatkami) camembert najlepiej mi smakuje. Postanowiłam wykorzystać najlepsze dobra jesieni i zastosowałam śliwki-węgierki, figi i uwaga.....świeże włoskie orzechy :D Składniki na chutney: ok. 10 śliwek - węgierek 3 świeże figi 1 plasterek świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki porto 1 łyżeczka brązowego(...)cukru 1/2 łyżeczki płatków chili albo chili w proszku szczypta soli pół łyżeczki suszonego tymianku Ponadto: 1 camembert ( u mnie ziołowy) 1 świeża figa 2 orzechy włoskie (świeże) parę gałązek świeżego tymianku Śliwki myjemy i drylujemy z pestek i kroimy na małe kawałki. Kroimy także figi. Imbir ścieramy na tarce. Siekamy cebulę i czosnek. Wszystko rzucamy do rondla następnie
Bon Appetit Małgorzaty