figa - 1305 przepisów (strona:33/87)

Raw batony czekoladowe :) 113

wiecie co? Udało się! Produkty od Agnex sprawdziły się tu idealnie! A batony wyszły przepyszne! Słodkie, z kawałkami migdałów, miękkie, pachnące kakao i delikatnie chrupiące, kiedy przegryzasz pesteczki figi :) Polecam, tym bardziej, że ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, gorzej z schłodzeniem, ale nie jest aż tak źle :) Są świetne w podróży, do torebki czy na długie spacery! Porządna dawka zdrowej(...)energii :) Składniki (6 batonów): 200 g daktyli 100 g fig 60 g migdałów 40 g ziaren słonecznika 1 łyżka kakao 2 łyżki przegotowanej wody  Przygotowanie: Migdały i słoneczniki zmiel na gładki pyłek, bądź pozostaw mniej rozdrobnione. Następnie zmiksuj daktyle i figi, dodaj zmielone migdały i słonecznik, kakao i wodę. Miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji - bardziej gładkiej lub z kawałkami

Zdrowie na języku :P
Roladki z indyka z figami w sosie morelowym 213

Zastanawiałam się, jak mogłabym podać sznycle z indyka, zamiast standardowego panierowania ich i smażenia a la schabowe. Przejrzałam szafkę i okazało się, że mam sporo fig, które trzeba by wkrótce zużyć.  Do końca nie wiedziałam, jaki będzie efekt kombinowania nadzienia figowego z indykiem i sosem morelowym, i czy w ogóle taka fuzja da się na koniec zjeść :) ale okazało(...)się, że powstało bardzo wykwintne i niezwykle smaczne danie.  Składniki: 4-5 niewielkich sznycli z piersi indyka 5-6 suszonych fig kilka łyżek jogurtu 2 łyżki oleju kukurydzianego 2 łyżki śmietankowego, gęstego twarożku, np. Filadelfia 1/2  łyżeczki tymianku 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Sos: 1 mała posiekana cebula 4 duże

Kuchnia Prezydentowej
.761. figa z makiem 124

figowo-makowy krem z tofu~ Drugie wegańskie śniadanie z kolei... ;) Uwielbiam kremy na bazie tofu! Dzisiaj kolejna wariacja pod tytułem sławnej "figi z makiem" ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~300g tofu ~100g jogurtu sojowego ( użyłam domowego - przepis ) ~2 dojrzałe figi, ok. 120g ~2 łyżki maku ~łyżka syropu klonowego ~cukier/stevia do smaku ~1-2 łyżki soku z cytryny Figi pokroić

breakfast of dreams
Domowy budyń waniliowy z figą 118

Nigdy wcześniej nie jadłam świeżej figi, ma bardzo ciekawy smak ;) dobrze sprawdziła się jako dodatek do budyniu, ale można zastąpić ją też innym owocem, np. brzoskwinią, truskawkami Składniki: 1,5 szklanki mleka 0,5% 1 jajko stewia wg. smaku domowy aromat z wanilii  (lub laska wanilii) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (chyba, że ktoś lubi bardzo gęsty budyń(...)wtedy dajemy o 0,5-1 łyżkę więcej) figa Sposób przygotowania: Jedną szklankę mleka podgrzewamy na małym ogniu, słodzimy stewią i dodajemy aromat do pozostałej 0,5 szklanki mleka dodajemy jajko i mąkę, wszytsko dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek kiedy mleko w garnku zacznie się już lekko gotować wlewamy (ciągle mieszając) mleko z jajkiem i mąką cały czas mieszamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makaron niskowęglowodanowy z serem, bananem, figą i cynamonem 158

Już dawno chodził za mną makaron na słodko, więc w końcu przeszłam do rzeczy, smacznej rzeczy ;) banan z serem genialne połączenie, plus dla urozmaicenia smaku  świeża figa, mniam! ;) Składniki (porcja): białko jajka 200g chudego twarogu w kostce jeden mega dojrzały banan (najlepiej już z brązową skórką) świeża figa około 50g makaronu niskowęglowodanowego około 0,5 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania(...)blendujemy z bananem na jednolitą masę dodajemy cynamon białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do serowej masy delikatnie mieszając figę myjemy i kroimy w kostkę, wrzucamy do masy, mieszamy makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ugotowany makaron mieszamy z masą bananowo-serową przekładamy makaron do żaroodpornego naczynia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Dżem z fig 76

Figi dojrzały już jakiś czas temu, ale można je jeszcze kupić w sklepach (głównie na sztuki). Figi nie mogą długo leżeć, a szkoda, bo smakują zupełnie inaczej niż pozostałe owoce dostępne na półkach. Warto z ostatnich fig zrobić dżem, który przypomni nam o nich w środku zimy

Milion Smaków
Pieczone nektarynki 115

przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę. Składniki: 1 łyżka serka śmietankowego 1 łyżeczka migdałów w płatkach (u mnie Kresto) 1 łyżeczka rodzynek ( u mnie Kresto) 1/2 łyżeczki miodu szczypta cynamonu nektarynka figa Sposób przygotowania: Nektarynkę umyć, osuszyć i przeciąć w pół. Następnie należy ostrożnie wyjąć pestkę (tak aby nie uszkodzić obu połówek owocu). Figę pokroić na plasterki. Owoce pieczemy(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Serek wymieszać z rodzynkami, cynamonem i miodem. Gdy owoce będą już miękkie nakładamy za pomocą łyżki serek do środka i przykrywamy go plastrem upieczonej figi. Podajemy z prażonymi migdałami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
„Pudding” z figami i szynką serrano 100

kromek chleba tostowego, 3 figi, 6 plasterków szynki serrano, 6 jajek, 3 łyżki śmietany kremówki, masło, bułka tarta, krem balsamiczny, Formę do muffinek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Szynkę pokroić w paski. 1/6 pasków szynki podprażyć na suchej patelni. Figi pokroić wzdłuż na 6 części. Jajka porządnie roztrzepać ze śmietaną. Chleb tostowy namoczyć w jajkach. Kromki ułożyć w zagłębieniach(...)formy. Na dnie ułożyć paski szynki. Na nich ułożyć „na sztorc” cząstki fig, lekko wciskając. Polać resztą masy jajecznej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 -25 minut. Podawać z kremem balsamicznym. zastawa

królestwo garów
Odwrócona tarta z figami - tarta Tatin z figami 119

mąki pszennej, 100 g masła, 2 żółtka, 50 g cukru pudru, skórka otarta z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukru, 50 ml miodu pitnego, 5 fig,   sos: 3 łyżki cukru, 150 ml śmietany kremówki 30%, sól, ekstrakt waniliowy, Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kostkę(...)Smażyć aż cukier się roztopi,a masa lekko zgęstnieje. Formę do małej tarty (20 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dno wylać karmel. Na wierzchu ułożyć 2 pokrojone, w plasterki figi. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, przykryć nim figi, lekko docisnąć. Ciasto ponakłuwać widelcem. Postawić na grillu rozgrzanym do 240 stopni. Grillować pod przykryciem 20 minut. Tartę można również przygotować

królestwo garów
Ciasto drożdżowe z figami 85

żółtka, sól, skórka otarta z 1/2 cytryny, mąka do podsypywania, nadzienie: 150 ml śmietany kremówki, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 100 g migdałów, ekstrakt waniliowy, 7-8 fig 1 białko, Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem(...)porządnie zagnieść aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Nadzienie: Migdały zmiksować (nie obierać). Figi pokroić w plasterki. Żółtka utrzeć na kogel-mogel. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Dodać zmiksowane migdały, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować go na prostokąt o grubości

królestwo garów
Tosty z figami 71

łyżki cukru, 2 łyżki masła, 2 figi, 5 kromek placka drożdżowego, 2 jajka. Figi pokroić w plasterki grubości 0,3- 0,4 cm. Jajka rozbełtać w misce, namoczyć w nich kromki placka. Na patelni rozpuścić cukier, dodać masło, zamieszać. Gotować aż masło się rozpuści. Ułożyć figi na patelni, smażyć około 0,5 minuty, odwrócić. Układać na nich obtoczone w jajku

królestwo garów
Śniadanie na jesień, na poniedziałek, na dobry nastrój 110

cynamonu 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 3 małe jabłka 1 czubata łyżka płynnego miodu 1 garść orzechów włoskich 300 g serka Almette 200 g jogurtu naturalnego 1-2 figi Płatki wsypać do miski, wymieszać z cynamonem i orzechami. 1 jabłko (ze skórką) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do płatków. Wymieszać razem z miodem i olejem. Mieszankę rozłożyć(...)płasko w formie do pieczenia. Piec w 160°C przez ok. 60 minut. W czasie pieczenia kilka razy zamieszać. Odstawić do wystudzenia. Serek wymieszać z jogurtem. Figi pokroić w ćwiartki lub plasterki. Jabłka przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny. W szklankach układać warstwami granolę, owoce, serek. Wierzch posypać

Pełny talerz
Jogurtowe pancakes z figami 143

muszę pędzić do pracy, jadąc na kawie i misce z płatkami, w ciszy i spokoju zabieram się za te moje pulchne naleśniki. Do pary znalazłam im dziś młodą figę z pięknym wnętrzem. Składniki 1 szklanka mąki 300 g jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 2 świeże figi Sposób przygotowania Mąkę(...)Rozgrzać patelnie i nakładać ciasto.  Smażyć ok 2 min, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki przewrócić na drugą stronę i smażyć ok 1 min . Figi pokroić na plastry i przekładać nimi naleśniki. Smacznego

pink envelope
Moja wielka, grecka jesień 141

przy okazji greckich wspominek, chciałabym pokazać kawałek Korfu z naszej kulinarno-roślinnej perspektywy. W sam raz na ponurą jesień:) Kataifi, lody kumkwatowe (kumkwat to lokalny smakołyk z Korfu), figa i... muszę spytać KonQbka Korfu  było kiedyś pod panowaniem brytyjskim, i wciąż Brytyjczyków jest tu pełno. Tutaj typowy brytyjski humor na jednym z szyldów. Mieliśmy wrażenie, że na Korfu łatwiej(...)transportu, bo okazało się, że wynajęcie samochodu wymaga dużo wcześniejszej rezerwacji (nauczka na przyszłość). Tutaj park przy starej twierdzy- niewielki, ale klimatyczny, z milionami gadatliwych cykad. Ten krzak to figa. Mimo, że była obżarta przez przechodniów, udało mi się zdobyć kilka owoców. Dla fig prosto z drzewa mogłabym się przeprowadzić do krajów śródziemnomorskich choćby zaraz (kuszą mnie bardziej niż tamtejszy

les mirabelles
Mlecz na wynos 143

ryżowego budyniu. I wyjdzie coś takiego: RYŻOWY BUDYŃ Z SYROPEM MNISZKOWYM 1/2 szklanki białego ryżu 1/2 litra mleka 4 łyżeczki brązowego cukru 4 łyżki syropu mniszkowego Dodatki: 5 fig 3 łyżki kakao i 1/2 łyżeczki cukru palmowego kilka orzechów pekan lub na co mamy ochotę Ryż płuczemy, wsypujemy do garnka, dodajemy cukier i zalewamy mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia, uważając żeby(...)stygnąc jeszcze sztywnieje. Dodajemy syrop mniszkowy i dobrze mieszamy. Można jeść na ciepło, ale ja zdecydowanie wolę go na zimno. Włożyłam go do miseczek, posypałam grubą warstwą drobno posiekanych fig (kocham mój mikser...) i przykryłam, żeby zbytnio nie wysechł. Qbek do pracy dostał wersję de luxe- na jednej połowie figi, na drugiej kakao z cukrem palmowym, przedzielone pekanami. Pożywne, dające

les mirabelles