figa - 1305 przepisów (strona:41/87)

Ciasto z sezonowymi owocami i kruszonką 133

Śmiało możesz zastąpić ciasto francuskie ciastem kruchym, przepis znajdziesz np. tu Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500-600 g owoców, u mnie było to dokładnie: 200 g aronii 3 figi 5 śliwek 2 nektarynki 100 g mielonych migdałów 100 g cukru 100 g masła/oleju kokosowego 3 łyżki płatków owsianych 50 g migdałów w płatkach 1 banan Przygotowanie: 3/4 masła

greenscarf
Letnia sałatka z jabłek ogórków i arbuza 158

pokrojonych jabłek 250 g ogórków gruntowych 200 g arbuza 15 liści bazylii sok z 1/2 cytryny do polania: dowolny, gotowy sos na bazie octu balsamicznego - użyłam sosu z dodatkiem fig przygotowanie Jabłka pokroić w kostkę ok 1,5 x 1,5, włożyć do miski, polać sokiem z cytryny. Ogórki i arbuz pokroić w kostkę, dodać do jabłek. Posypać pokrojoną

Stare Gary
6 powodów, dla których kocham Chorwację 124

kaszubskie truskawki nie mają sobie równych, lecz równie pyszne są te zbierane już w maju chorwackie. Czereśnie są niesamowicie słodkie i pełne rubinu. A oprócz tego brzoskwinie, morele, nektarynki, figi rozpływające się w ustach. Pomidory to soczysty, mięsisty rarytas… Chorwacja to też owoce morza i ryby, które można kupić w praktycznie każdym nadmorskim miasteczku, na miejscowym targu

Krzywa Prosta
Zdrowa ekologiczna żywność od Bioindygo :) 153

Zawierają witaminę E , hamującą procesy starzenia. Wymieszane z innymi składnikami nadają pysznego, jagodowego smaku, delikatnie kwaskowego. Chyba najczęściej używane do przyrządzania tzw. acai bowl.  CURRY FIGI WODA KOKOSOWA O wodzie kokosowej wspominałam już nie raz dlatego pominę jej właściwości, więcej znajdziecie w linku powyżej. Jedyne co chciałam zaznaczyć to to, że woda ta, pochodząca z młodych kokosów

Zdrowie na języku :P
Owsianka z żurawiną, daktylami, orzechami laskowymi, śliwką i figami 126

soliło! Ta jest pyszna po prostu ,a dzieciaki wołają o dokładkę. Składniki ulubione musli, owsianka z owocami suszonymi daktyle  Symbio żurawina suszona  Symbio orzechy laskowe śliwka suszona figi suszone siemię lniane jagody goji mleko Zagotuj mleko, wsyp owsiankę, ugotuj. Na koniec dodaj wszystkie suszone owoce, orzechy i siemię lniane. Wymieszaj. Odstaw na chwilę do wystudzenia, gdyż łatwo

Z Kuchni Do Kuchni
BIO PLANET- otwieram paczkę 129

cieszę, że akurat moja przypadła jury do gustu.Nagroda była duża, bo obejmowała 22 produkty! Przygotowałam dla Was post w którym pochwalę się, co dostałam :D Czekolada VIVANI 70% kakao, figi w czekoladzie galaretki bez żelatyny, mogli moothie, mogli batonik kokosowy kasza jaglana, len złoty, płatki owsiane, mielona łuska gryczana kurkuma, kasza gryczana niepalona, baobab sproszkowany, łuskane nasiona konopi słonecznik

healthy dreams
domowe musli z miodem 152

miodu 60 g oleju kokosowego, lub masła ( płatki staną się bardziej chrupiące) około 350-450 g wymieszanych ulubionych orzechów i bakalii (ja użyłem pomieszanych suszonych śliwek, fig, żurawiny, rodzynek, orzechów laskowych, włoskich i migdałów)  ewentualnie 5-6 łyżek syropu daktylowego ( dodaje niezwykle ciekawego posmaku i aromatu) sposób wykonania Blachę z piekarnika wykładamy pergaminem i  wsypujemy

Miód i pieprz
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 165

bardzo tego nie lubię ;) Bakalie kroję, jeżeli używam migdałów sparzam je i obieram ze skórki. Zawsze staram się używać  różnych orzechów i rodzynek, reszta, wg aktualnych zasobów spiżarki, figi, daktyle, suszone gruszki, morele itd. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka trzeba pokroić w kostkę, nie musi być regularna, używam do ich rozdrobnienia  krateczki do krojenia warzyw

I tu będę miała takie te
My name is KEKS, ŚWIĄTECZNY KEKS 149

jajka. Przygotowuję bakalie, odważam ok. 400 g, staram się, aby było mniej więcej pół na pół bakalii suchych typu orzechy, migdały i tych lekko wilgotnych jak rodzynki, śliwki, daktyle, figi, morele itd. itp. Migdały sparzam i obieram. Wszystkie bakalie kroję w średnie kawałki, niezbyt rozdrabniam i odkładając przygotowane bakalie uzupełniam dużą łyżką skórki  pomarańczowej. Teraz pora na roztarcie

I tu będę miała takie te
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 172

batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik z pasternakiem

WojnaNaSmaki.pl
88 przekąsek i napojów dla kibica 304

płatkami owsianymi Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka z soczewicy z czerwoną cebulą

Moja smaczna kuchnia
Ośmiorniczki w sosie śmietanowym z makaronem ryżowym i sałatką hiszpańską 173

przgotować wedle zaleceń danego producenta SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ: 1 opakowanie mixu sałat 50 g sera koziego 50 g szynki dojrzewającej jamón curado 3 łyżki rodzynek krem balsamiczny na bazie fig i daktyli PRZYGOTOWANIE OŚMIORNICZEK Ośmiorniczki odsączyć i podsmażyć na maśle czosnkowym. Dodać natkę, czosnek i chilli. Zamieszać, i dodać posiekaną szynkę dojrzewającą. Dodać śmietankę i doprawić. Dodać ugotowany makaron

ClauditteMissCooking
Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 209

Przy pieczeniu można zwariować, czując te aromaty wydobywające się z piekarnika… Do zjedzenia w formie kanapki – pokrojona na trójkąty i przecięta na pół, będzie świetna z kozim serem, figami. Z szynką serrano, sosem balsamicznym i sałatą. Świetna baza do bruschetty. Nada się też na grzanki do sałatki Cezar. Albo sama, jeszcze lekko ciepła, podana z oliwą wymieszaną

Karo in the Kitchen
7 fatalnych wpadek językowych – zapamiętaj i naucz się kilku słówek! 217

rynku jednego z uroczych, włoskich miasteczek przyjdzie Wam ochota na czarną kapustę ( cavolo nero ), nie poproście przypadkiem o czarnego konia (cavallo nero). Jeżeli na tym samym ryneczku zechcecie spróbować figi ( fico ) pamiętajcie, że fica to wulgarne określenie kobiety. Natomiast w sklepie z serami strzeżcie się przed zamówieniem zamiast wybornego pecorino , jednej z seksualnych pozycji (pecorina) Klasykiem gatunku jest restauracyjna

Bon Ton Italia
Zdrowe i szybkie ciasteczka Beaty Pawlikowskiej 198

owsianych (grubych) 5 łyżek płatków jaglanych 1 łyżeczka cynamonu ćwierć łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka kurkumy garść nasion słonecznika garść nasion dyni 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżeczki sezamu 2 figi pokrojone w paseczki 3 daktyle pokrojone w paseczki 3 łyżki rodzynek Banany rozgniatamy widelcem i mieszamy z brzoskwiniami, które ścieramy na tarce ze skórką na grubych oczkach. Dodajemy pozostałe

kruche babeczki