figa - 1805 przepisów (strona:41/121)

Włoska babka panettone - uproszczona wersja. 235

mąki FARINA SKWORCU 5 dag drożdży 10 łyżek cukru kryształu 1 szkl. mleka 20 dag masła 5 żółtek szczypta gałki muszkatołowej Skworcu 20 dag rodzynek SKWORCU 20 dag suszonych fig SKWORCU ok 100 ml wiśniówki odrobina soli Dodatkowo; białko do posmarowania ciasta foremka do pieczenia ALTO PANETTONE podkład pod tort karbowany ALFATEC Przygotowanie; Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłej(...)odstawić na około pół godz. Po tym czasie dodać żółtka oraz roztopione masło. Wyrabiać aż w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Odstawić na około 3 godz. lub więcej. Figi pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, dosypać rodzynki i zalać alkoholem. Gotować na małym ogniu aż bakalie wchłoną cały płyn i będą miękkie. Po tym czasie bakalie dodać

Radość kipiąca uśmiechem.
Wegański tort makowy z pralinami i kokosowym karmelem (bez cukru białego, laktozy, wegański) 178

czekolady (u nas bez cukru białego) -50g żurawiny/rodzynek itp. -70g orzechów włoskich i laskowych -10 łyżeczek niezbyt gęstych powideł śliwkowych Praliny figowo-makowe -100g suszonych fig (polecamy jeszcze takie soczyste a nie przesuszone) -85g domowego marcepanu -80g ziaren słonecznika -mak niemielony do obtoczenia pralinek Kokosowy karmel -200g gęstego mleka kokosowego (prawie(...)śmietanka kokosowa) -4 łyżki cukru kokosowego (musi być cukier o brązowym kolorze) Dodatkowo -pistacje solone (posiekane) PRALINY FIGOWO- MAKOWE Figi zalać gorącą wodą i pozostawić na dwie minuty (jeśli są bardzo suche to na nieco dłużej). Po odsączeniu umieścić je w malakserze, dodać marcepan, słonecznik i wszystko zblendować na masę, która będzie się zbijać w kulki ale nie jest

Candy Pandas
Nalewka figowa ( ze świeżych owoców ). 145

Składniki : 1 kg świeżych fig 1 jabłko 1 gruszka 25 dkg cukru 2 l czystej wódki 40 % Sposób wykonania :   F igi, gruszkę i jabłko umyj, osusz. Figi pokrój na mniejsze kawałki razem ze skórką. Z jabłka i gruszki usuń gniazda nasienne, pokrój razem ze skórką na kawałki. Pokrojone owoce wrzuć do czystego, wyparzonego wcześniej słoja. Zasyp cukrem

Przepisy i porady kulinarne
Piknikowe ciasto gryczane 238

mąki jasnej orkiszowej 20 dag cukru brązowego trzcinowego 15 dag margaryny  Optima Omega 3 100 g gorzkiej czekolady o zawartości 74% kakao 50 g orzechów włoskich 2 suszone figi 1 laska wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną ugotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości, odcedzić  z wody, wystudzić, zmielić w malakserze(...)czas miksując mikserem na najniższych obrotach. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy jajecznej, na przemian wlewać margarynę z czekoladą, aż do połączenia.  Suszone figi pokroić w kostkę nożem, a orzechy zmielić i dodać do masy, ponownie wymieszać. Tak przygotowane ciasto, wylać do wyłożonej papierem pergaminowym keksowej formy. Piec 45-50 minut w temp

Wanilia i Kardamon
tort bakaliowy z konfiturą figową 226

Torcik ten zrobiłam na Dzień Matki. Chciałam, żeby był oryginalny, dlatego całkowicie improwizowałam. Biszkopt orzechowy przełożyłam konfiturą z fig i bitą śmietaną z bakaliami moczonymi w rumie. A z zewnątrz obłożyłam dekoracją z czekolady na folii bąbelkowej i świeżymi kwiatami. Tort był tak smaczny, że zjedliśmy od razu. Na przyjęcia dla dorosłych będzie jak znalazł, zwłaszcza, jeśli lubicie wypieki(...)proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody 3 łyżki oleju na przełożenie: 2 łyżki rodzynek garść suszonych śliwek 1/3 szklanki rumu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich słoiczek konfitury z fig 400 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu na dekorację: 300 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka truskawki  świeże kwiatki (np. bez) Śliwki posiekać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makowy wieniec i „Wigilia we dwoje” 138

ciepło migające świąteczne drzewko poprosiła w duchu o nastepną wigilię. Wigilię we Dwoje. Składniki (na 2 małe wieńce) 500g maku 100g rodzynek smażona skórka z pomarańczy i cytryny 100g fig suszonych 50g suszonych moreli 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki zmielonych migdałów 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie Obieramy skórkę z 1 pomarańczy i 1 cytryny. Kroimy w drobna kostkę, podlewamy(...)wodą, zasypujemy cukrem (2-3 łyżeczki) i smażymy. Mak zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu, przekładamy na gazę, odsączamy. Mak należy zemleć dwukrotnie. Rodzynki, morele i figi moczymy w wodzie z dodatkiem soku z pomarańczy. Po namoczeniu odsączamy na sicie i kroimi w drobną kostkę. Zmielony mak doprawiamy miodem, skórką z cytrusów, bakaliami oraz zmielonymi migdałami. Całość mieszamy. Ewentualnie

Raj dla Podniebienia
Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim 184

pomarańczą, z suszonym tymiankiem, włoskimi, delikatnymi serami takimi jak mozzarella czy kremowa ricotta. Kilka lat temu jadłam przepyszną sałatkę na ciepło przygotowaną przez Jurka Sobieniaka, pamiętam, że były suszone figi, buraki ugotowane i wołowy stek. Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim / 1 porcja Składniki: 1 ugotowany burak 3 łyżki serka wiejskiego 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 szczypty(...)dużą kostkę. Rozkładamy na talerzu. Na wierzchu układamy serek wiejski. Całość posypujemy posiekaną natką i suszonym tymiankiem. Doprawiamy do smaku. Sałatkę można wzbogacić dodając ulubione orzechy, słonecznik, suszone figi lub posypać czarnuszką

Moja smaczna kuchnia
Mleczne muffinki z domowym dżemem z pigwy i kremem balsamicznym na bazie fig i daktyli 137

muffinki te w wykonaniu wcale takie nie są. Posiadają za to wyjątkowo ciekawy smak - zapraszam! Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają owocom pigwy , a także dodatkowi wspomnianego kremu balsamicznemu na bazie fig i daktyli . SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - szczypta soli - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1 mały cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka kremu balsamicznego(...)bazie fig i daktyli (po kilka kropli na każdą muffinkę) * - 2 jajka - 3/4 szklanki mleka - 3/4 szklanki oleju - domowy dżem z owoców pigwy * do końca kwietnia na hasło "wielopokoleniowo" otrzymacie  10% rabatu na zakupy w sklepie Ekopestka W jednej misce łączę ze sobą suche składniki, tj. mąkę, cukier, sól, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. W drugiej misce

Wielopokoleniowo
KUTIA JAK MARZENIE 197

który wyszperałam w książce Pana Łebkowskiego, najlepszy, wart jest wypróbowania :) SKŁADNIKI: 200g obłuskanej pszenicy 200g maku 200ml płynnego miodu 100g migdałów bez skórki 100g orzechów włoskich 50g rodzynek 4 figi 6 daktyli 1/2 startej laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego  skórka starta z 1 cytryny 50ml rumu PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Pszenicę płuczemy, zalewamy zimną wodą, moczymy przez(...)odstawiamy do ostygnięcia. Krok 2. Opłukany mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy 20 minut, osączamy, mielimy trzykrotnie. Krok 3. 10 migdałów odkładamy na później, pozostałe drobno kroimy z orzechami włoskimi, figi i daktyle kroimy w paski, dodajemy rodzynki i polewamy rumem. Krok 4. Pszenicę łączymy  z makiem, miodem, dodajemy bakalie, skórkę cytrynową, wanilię, mieszamy- odstawiamy na kilka godzin do lodówki

Moja Książka Kucharska
Roladki z ciasta filo z serem kozim, orzechami i suszonymi owocami 218

przekąska.  Roladki z ciasta filo z serem kozim, orzechami i suszonymi owocami Składniki / na 12 sztuk: 40 g masła 2 łyżki oliwy 80 g rodzynek 100 g suszonych fig lub daktyli pęczek liści mięty, posiekanych 60 g orzechów włoskich, posiekanych 250 g koziego twarogu lub zwykłego twarogu lub greckiego sera manouri (patrz Uwagi) szczypta soli (jeśli masz manouri(...)pomiń) 1 jajko 8 arkuszy ciasta filo Przygotowanie roladek z ciasta filo : Rozpuść masło i wymieszaj z oliwą. Odstaw do przestygnięcia. Rodzynki i suszone figi lub daktyle namocz przez 20 minut w winie lub gorącej wodzie. Następnie odsącz i posiekaj.  W misce wymieszaj posiekane suszone owoce, liście mięty, orzechy, ser, szczyptę soli oraz roztrzepane jajko. Jeżeli używasz mrożonego

Chilli Czosnek i Oliwa
Muffinki z figami i migdałami (vegan) 174

Składniki (12 muffinek) 250 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 100 g posiekanych migdałów 100 g posiekanych suszonych fig 2 łyżki oleju 200 ml mleka roślinnego (najlepiej migdałowego) lub wody 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów płatki migdałowe do posypania (zapomniałam o nich ;)) Mąkę, proszek, sodę, sól, cukier, migdały(...)figi wymieszać w jednej misce. W drugiej wymieszać olej, wodę i ekstrakt. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać szybko i niedokładnie. Przełożyć masę do sztywnych, papierowych foremek na muffiny lub do formy na muffiny wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Piec 20-25 min. w 180 st. C. źródło: Easy Muffins

Słodkie inspiracje
KEKS PEŁEN BAKALII 217

łyżeczki soli 100 g cukru trzcinowego   ½ łyżeczki cynamonu 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 500 g dowolnych bakalii, najlepiej co najmniej trzech różnych (ja użyłam: 200 g fig, 100 g suszonych moreli, 50 g suszonej żurawiny, 50 g suszonych śliwek, 50 g rodzynek, 50 g migdałów, 50 g daktyli) 200 g dowolnych orzechów      Przygotowanie(...)Suszone figi, morele i śliwki drobno pokrój, rodzynki namocz w wodzie, a następnie odcedź, orzechy i migdały drobno posiekaj. Nagrzej piekarnik do temperatury 150°C. Formę do keksu wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cukier i cynamon. Domieszaj wszystkie bakalie i posiekane orzechy i migdały. W osobnym naczyniu ubij trzepaczką jajka

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z figami, serem wensleydale, soczewicą oraz musztardowym sosem. 200

without the cheese is like a kiss without the squeeze” czyli - jabłecznik bez sera jest jak pocałunek bez przytulania. Hmmmm bardzo ciekawe:-) Składniki na 2 porcje: 4 dojrzałe figi 100g sera wensleydale 50g ugotowanej czerwonej soczewicy czubata łyżka musztardy francuskiej łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz mieszanka sałat Sposób przygotowania: Sos: musztardę wymieszaj z miodem, solą(...)pieprzem. Następnie energicznie mieszając dolewaj oliwę z oliwek aż winegret stanie się gęsty i kremowy. Na talerzu ułóż wszystkie składniki: sałatę, soczewicę, figi (rozkrojone na 4) oraz ser wnesleydale. Całość polej winegretem

wysmienity
Muffinki marchewkowe z figami 199

proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki kakao, 250 g marchwi, 2 jajka, 90 g brązowego cukru, 80 ml oleju, gałka muszkatołowa, 6 suszonych fig. Przygotowanie: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. marchewki umyć, osuszyć i zetrzeć na drobnej tarce. jajka rozmącić, wymieszać z cukrem, olejem, przyprawić odrobiną gałki muszkatołowej(...)Płynne składniki zmieszać z suchymi, żeby się połączyły. do ciasta wmieszać figi i marchewkę. Ciasto rozłożyć do papilotek, wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec 25 minut na środkowym poziomie. Upieczone muffiny zostawić jeszcze przez 5 minut w formie

Państwo Wojtczuk gotują

Proponowane wyszukiwania