Składniki: 4 figi (mogą być zapieczone z tego przepisu ) szpi nak sałatkowy 2 łyżki płatków migdałów o cet balsamiczny 100 g sera koziego pieprz, sól Przygotowanie: szpinak dokładnie myjemy i przekładamy do miseczki, figi kroimy w ósemki, kruszymy ser kozi posypujemy pieprzem, solą i płatkami migdałów. całość polewamy octem balsamicznym i nic do szczęścia już nie potrzebujemy
Łycha smakówdolegliwości żołądkowe - ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne - pobudza komórki mózgowe (zapobiega Alzheimerowi) - wspomaga pracę wątroby Rozgrzewająca figowo - bananowa jaglanka z kurkumą: - 50g kaszy jaglanej - 4-5 sztuk suszonych fig - duża szczypta kurkumy - szczypta cynamonu - średni, dojrzały banan - łyżka płatków migdałów - odrobina mleka roślinnego - polecam kokosowe (ew. krowie) Wykonanie: 1. Kaszę jaglaną zalej wodą i zostaw(...)podpraż ją na suchej patelni przed samym gotowaniem. 2. Opłukaną kaszę i pokrojone figi wrzucamy na wrzątek (około 1 szklanka wody) i gotujemy na małym ogniu około 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. 3. Na suchej patelni prażymy płatki midgałów 4. Dolewamy mleko (ilość mleka to kwestia indywidualna, czym więcej mleka, tym jaglanka będzie bardziej wodnista
Pland based fillePrzejadły Wam się ciężkie serniki i makowce a nie wyobrażacie sobie kawki bez słodyczy to zapraszam na lekkie ciasteczka francuskie. Jako nadzienie użyłam konfitury figa z makiem którą dostałam od firmy Eterno . Takie ciastka spokojnie możecie upiec na sylwestra na pewno będą wszystkim smakować :) Wszystkich zainteresowanych wyśmienitymi produktami tej firmy zapraszam do sklepu internetowego http://eterno.pl/ . Składniki : 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego Gotowej konfitury figa z makiem ja użyłam od firmy Eterno Cukier puder do oprószenia ciasteczek Wykonanie : Z ciasta francuskiego wycinamy foremką kwiatki, na środek wykładamy po małej łyżeczce figi z makiem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu lekko oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliłyżka skórki pomarańczy 1 szklanka mąki pełnoziarnistej/razowej np. orkiszowej 1 szklanka mąki migdałowej ½ szklanki siemienia lnianego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g suszonych moreli 50 g suszonych fig ½ szklanki rodzynek 1 szklanka mleka roślinnego 30g czyli duża garść orzechów włoskich 2/3 szklanki migdałów sok z ½ cytryny Oliwę/olej ucieramy z cukrem i skórką pomarańczy. Kolejno wbijajmy jajka(...)Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodajemy do ucieranej masy na przemian z mlekiem. Całość dobrze mieszamy. Figi oraz morele kroimy na kawałeczki, dodajemy posiekane orzechy włoskie, migdały i siemię lniane. Następnie dodajemy do ciasta rodzynki – można lekko oprószyć je mąką pełnoziarnistą, aby nie opadły na dno ciasta. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy ciastem. Pieczemy
Przepysznik - BLW i nie tylkoorzechów włoskich 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych 1/2 szklanki rodzynków (można namoczyć w amaretto – aby alkohol wyparował wystarczy go zagotować) 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców (jakie lubimy: śliwki, figi, daktyle, wiśnie, morele) 4 łyżki domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej (lepiej zrezygnować niż używać kupnej) ziarenka z 1 laski wanilii (można pominąć lub użyć 1 łyżki ekstraktu) opcjonalnie: słodka śmietanka(...)posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych 1/2 szklanki rodzynków (można namoczyć w amaretto - aby alkohol wyparował wystarczy go zagotować) 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców (jakie lubimy: śliwki, figi, daktyle, wiśnie, morele) 4 łyżki domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej (lepiej zrezygnować niż używać kupnej) ziarenka z 1 laski wanilii (można pominąć lub użyć 1 łyżki ekstraktu) opcjonalnie: słodka śmietanka
Poezja smakugębie! Składniki wstęgi ozdobne z kakao E.Wedel Makarony Polskie biała czekolada lub gotowa biała polewa czekoladowa olej kokosowy nierafinowany extra virgin Skworcu morele suszone Kresto figi suszone mieszanka studencka orzechy włoskie listki mięty Makaron ugotuj jak nakazuje producent. Ja gotowałam w niskim i szerokim rondlu z dodatkiem nierafinowanego brązowego cukru trzcinowego i oleju kokosowego Przelej zimną(...)wodą. Rozłóż na półmiski. Polewę bądz czekoladę białą rozpuść w kąpieli wodnej, polej nią makaron. Morele potnij na paseczki, posyp całość wraz z mieszanką studencką. Na koniec dodaj figi pocięte na paski i dosmacz wszystko listkami mięty! Danie gotowe, na prawdę szybko. Wszystko przygotujesz zanim makaron się ugotuje. Dobre na ciepło, ale na zimno genialne! Biała czekolada to strzał
Z Kuchni Do Kuchnipół szklanki mleka kokosowego 3 cm świeżego kłącza imbiru 1 łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy olej kokosowy do smażenia sól himalajska różowa szczypta cynamonu pestki dyni ,migdały oraz suszone figi Symbio Dynię pokrój w kostkę, posól ,upiecz w 180 stopniach, 15 minut. Na oleju kokosowym podsmaż cebulę, czosnek i starty imbir. Dodaj przyprawy. Smaż około 3 minut. Batat(...)cebuli razem z dynią. Przykryj woda i posól. Gotuj pod przykryciem jakieś 15 minut . Wlej mleko kokosowe. Dodaj szczyptę cynamonu. Zblenduj na gładki krem. Pestki dyni ,migdały i figi pokrojone w kawałeczki upraż na patelni i posyp krem przed samym podaniem. Na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchniwody.Następnie przelać przez sitko i zostawić chwilkę, żeby usunąć wodę. Następnie trzykrotnie zmielić przez maszynkę. Masło z miodem roztopić w garnuszku i wlać do masy makowej. Dodać bakalie, figi bez pestek,olejek migdałowy, dokładnie wymieszać. Thermomix masa makową – do naczynia miksującego wsypać mak i zalać gorącą wodą, tyle żeby mak był przykryty, temp 100 C, czas(...)minut, obroty 1 – zmiksować mak, czas 50 sek, obroty 9 – dodać masło, miód,olejek migdałowy czas 4 sek, obroty 8 – wrzucić orzechy i migdały, figi bez pestek,czas 7 sek, obroty 5 – wyjąć z naczynia, dodać rodzynki, wymieszać. Ciasto – Ziemniaki pokroić w bardzo drobną kostkę, dzięki czemu ugotują się bardzo szybko. Nie solić. Odcedzić
Kuchnia Pokoleńbardzo ciężko, z chęcią sięgniemy po coś fit. Porcja na 6 osób Składniki : 50 g kaszy kuskus 125 g rukoli 1 duża czerwona cebula 150 g suszonej figi 1 średnia cukinia 200 g krewetek (oczyszczonych) 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku sos 50 ml oliwy z oliwek 50 ml syropu klonowego sól i pieprz do smaku(...)grillujmy na patelni, aż ładnie się zarumienią (patenie delikatnie naoliwić oliwą), z grillowane krążki przeciąć na pół. Cebulę siekamy w piórka i figi kroimy ma mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą i polewamy sosem. Smacznego
Niezły MłynekDelikatny deser dla wielbicieli fig i ciast na zimno. Szybki w wykonaniu tylko trochę czasu potrzeba aby się schłodził. Polecam serdecznie do kawy czy herbaty. Śmietanowiec z figami i morską bryzą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniełyżek cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 125 ml oleju rzepakowego 1/3 szklanki syropu z agawy 2 jajka 2 rozgniecione banany 1-2 świeże figi W jednej misce mieszam składniki mokre: puree z dyni, rozgniecione banany, jajka, olej oraz syrop z agawy. W drugiej mieszam mąki, płatki, cynamon, proszek do pieczenia oraz cukier(...)składników mokrych dodaję suche i mieszam krótko, jedynie do połączenia się składników. Ciasto przekładam do formy i dekoruję plastrami pokrojonej figi. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni i piekę w nim chlebek przez godzinę. Po tym czasie wyjmuję z formy i studzę na kratce. Podaję z masłem, dżemem lub solo. Smacznego, Klaudia. Książka jest dostępna na stronie
Mango Papajaczasu można sobie pozwolić :) W poszukiwaniu oryginalnego przepisu natknęłam się na informacje, że tradycyjny rogal powinien być wytwarzany z najwyższej jakości składników: białego maku, wanilii, masła, mielonych daktyli lub fig, rodzynek, śmietany i skórki pomarańczowej (nie wiem jak to się ma do oficjalnej, opatentowanej receptury, która w swoim składzie podaje m. in. margarynę zamiast masła i aromat migdałowy(...)białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów (u mnie 100 g włoskich, 50 nerkowca) 100 g blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 4 podłużne biszkopty (pokruszone) Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny + woda Dodatkowo: garstka posiekanych
Domowa Cookierenka Agizarówno wytrawnych jak i potraw z dodatkiem owoców. Ostatnio jest to nasz ulubiony dodatek do sałatek, które dzięki nim są treściwsze i smaczniejsze. Pyszna sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą, figą i pestkami dyni. Całość polana olejem z pestek dyni, który łączy wszystkie smaki w jedność. Składniki (na 2 porcje): garść roszponki 1 figa 50 gram sera halloumi + 2 łyżki oliwy(...)plastry o grubości 1 cm i smaruję oliwą z oliwek. Smażę na rozgrzanej patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskam charakterystyczne paski. Pomarańczę filetuję, figę kroję na ćwiartki lub ósemki. Pestki dyni prażę. Wszystkie składniki sałaki układam na talerzu: roszponkę, ser, pomarańczę, figę i buraka. Całość posypuję pestkami dyni i polewam olejem z pestek dyni. Smacznego
Mango Papajawymieniać wszystkie listopadowe warzywa i owoce, znajdziecie jest pod tym linkiem, gorąco polecam tutaj . Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Prażone jabłka babci Małgosi Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami(...)orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami
Moja smaczna kuchniakilka zmian Zmiany wynikały jednak nie z niezadowolenia z przepisu a z własnych ułomności tzn nie posiadam rozdrabniacza aby zmielić orzechy na pył ;-( więc zastąpiłam orzechy - siekanymi migdałami, figi daktylami, i dałam tylko gorzką czekoladę - torcik i tak jest bardzo słodki. Wyszło przepysznie! Ciasto jest bardzo szybkie i łatwe więc może służyć jako awaryjne bo robi się(...)minut w 170 stopniach bardzo łatwe Składniki ciasto 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych - zastąpiłam siekanymi migdałami 50 g posiekanych suszonych fig - użyłam siekanych daktyli 50 g żurawiny suszonj 50 g siekanej gorzkiej czekolady 50 g siekanej mlecznej czekolady - stanowczo stwierdzam, że 100 g gorzkiej czekolady stanowczo bardziej mi tu pasuje krem
sierotka maRysia w kuchni