pewność, że będzie smaczne :) No cóż... musiałam kawę robić drugi raz bo stwierdził, że było to najsmaczniejsze smoothie jakie miał okazję pić. Smak jest kawowo-kakaowy z nutą wanilii. Figi dodają kawie słodkości dzięki czemu kawa jest zdrowsza niż inne. Fajnie, nie? Czego potrzebujemy? 1 kubek zaparzonej schłodzonej Kawa Inka klasyczna 1 duże awokado 1 łyżeczka kakao 1 kubek(...)mleka migdałowego (może być również zwykłe) 6 suszonych fig 1 kubek kostek lodu szczypta cukru waniliowego Dodatkowo do dekoracji: 1 śmietanka 30% pokruszone ulubione orzechu lub migdały Zrobienie kawy jest prostsze niż się niektórym wydaje Śmietankę ubijamy na bitą śmietanę i wkładamy do lodówki Inke klasyczna zaparzamy z kakao. Następnie wszystkie składniki poza tymi potrzebnymi do dekoracji blendujemy. Przelewamy
Kuchnia w oparachmąki pszennej 5 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 270 g mąki pszennej 50 g cukru 1 żółtko 80 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 180 g mixu bakalii (figi, skorka pomarańczowa kandyzowana, żurawina suszona) migdały 1 roztrzepane jajko 4 łyżki słodkiego wina DEKORACJA: bita śmietana wiórki kokosowe CHOINKI: paluszki 1 tabliczka białej czekolady zielony barwnik kolorowa posypka(...)kąpieli wodnej wraz z kilkoma kroplami barwnika. Przelewamy do szprycy i Wylewamy rozpuszczoną czekoladę na paluszki tworząc choinkę, posypujemy kulkami cukrowymi. Wkładamy do lodówki do wystygnięcia. BABECZKI: Figi kroimy na mniejsze części. Dodajemy do pozostałych bakalii i mieszamy z likierem. Odstawiamy. Wymieszać mąkę z wodą, cukrem i drożdżami. Odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy
Kuchnia w oparachcukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny 5 żółtek 50 g smażonej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich lub obranych migdałów 50 g suszonych fig lub moreli 100 g rodzynek Miękkie masło ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny na krem. Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać zmielony twaróg(...)zmiksować na jednolitą masę. Dodać skórkę pomarańczową, posiekane orzechy lub migdały i posiekane figi lub morele oraz rodzynki. Delikatnie wymieszać. Sito lub durszlak wyścielić gazą. Wyłożyć do niego masę serową, delikatnie docisnąć masę, zawinąć brzegi gazy, przykryć talerzykiem. Wstawić do lodówki na całą noc. Wyłożyć paschę na płaski talerz, zdjać gazę i udekorować
Jadło i czytadłomusztardy) Szczególnie polecam do sałatek z dodatkiem białej fasoli i ciecierzycy, ryb np. tuńczyka, anchois, jajka na twardo, z grzankami chlebowymi, z podsmażonym boczkiem, z szynką prosciutto, z figami, winogronami Do sałatki nicejskiej , z wiosennych warzyw i kaszy jaglanej , sałatki ogrodnika , tureckiej sałatki z fasoli , francuskiej sałatki z liści mlecza , Dressing jogurtowy z czosnkiem i ziołami Składniki(...)czego pasuje? do gorzkich sałat jak cykoria, endywia i radicchio, a także do sałatek ze szpinakiem, rukolą, botwinką baby do sałatek z dodatkiem owoców jak pomarańcze, brzoskwinie, truskawki, figi, ale też do buraków, dyni, szparagów do sałatek z dodatkiem sera pleśniowego, gorgonzoli, sera koziego, szynki prosciutto, orzechów włoskich, migdałów do sałatki z pomidorów i brzoskwiń *** Przygotowujecie domowe sosy
Chilli Czosnek i Oliwanajdzie ochota na słodkie , lecz nie aż tak słodkie. Rzadko pozwalam sobie na inny twaróg niż chudy, a ten jest tak pyszny ... ! Ja zjadłam z waflami kukurydzianymi i figami. Spróbuj ! Składniki: 200 g twarogu śmietankowego (ja użyłam z SMU Strzałkowo) 2 dojrzałe banany 2 łyżki wiórków kokosowych łyżka soku z cytryny 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego Banany kroimy i skrapiamy(...)sokiem z cytryny. Następnie dodajemy twaróg i blendujemy na gładką masę. Pod koniec dodajemy ekstrakt i wiórki, rozdrabniamy jeszcze przez chwilę. Ja podałam ze szczyptą cynamonu i figami. Smacznego ! Pasują do wafla, niekoniecznie słodkiego
CynamonemPoOczachSzybki deser. Idealny do kawy, herbaty, do przegryzienia. Składniki: Ciasto francuskie 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek 1 łyżka masła 3 suszone figi (najlepsze te od HELIO) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko cukier do posypania zawijasków Orzechy, rodzynki, masło, figęm cukier i cynamon umieszczam w młynku do mielenia orzechów. Mielę wszystko w młynku(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia ślimaczki. Smaruję je roztrzepanym jajkiem, posypuję cukrem. Piekę w 180 stopniach przez 15-20 minut. Artykuł Zawijaski z ciasta francuskiego z orzechami i figą pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plPyszne kruche ciasteczka z nadzieniem z suszonych fig i daktyli. SKŁADNIKI Nadzienie: 130 g suszonych fig, 4 daktyle Ciasto: 150 g mąki pszennej, 40 g cukru pudru, 50 g masła, 2 łyżki śmietany, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 żółtko Dodatkowo: cukier puder WYKONANIE Nadzienie: Owoce zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy, a następnie blendujemy
słodki brateksmaki się połączyły. Pastę ułożyć na sucharku. Udekorować pomidorkami koktajlowymi i listkami kolendry. Smacznego :) 4 propozycja: KANAPKA DLA ŁASUCHA Składniki : 100 g serka śmietankowego 2 suszone figi 2 orzechy włoskie 2 łyżeczki miodu 2 kosteczki gorzkiej czekolady sucharki Mamut Sposób przygotowania: Serek połączyć z łyżeczką miodu, wymieszać i ułożyć na środku sucharka.Na serku położyć pokrojone figi i rozdrobnione orzechy włoskie. Polać pozostałą łyżeczką miodu i posypać startą czekoladą. Smacznego :) __________________________________________ Wszystkie powyższe propozycje śniadań biorą udział w konkursie na Fb firmy Mamut
Gosia gotujejeden kęs... Po prostu niebo w gębie! Składniki: 225 g Ramy z olejem kokosowym 250 g wiórków kokosowych 250 g herbatników 1 szklanka cukru pudru suszone figi 2 całe jajka Wykonanie: Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy jajko i miksujemy, aż składniki się dobrze połączą. Dodajemy do masy wiórki kokosowe, mieszamy. Odkładamy pól szklanki wiórek(...)wierzch. Masę wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Po tym czasie dodajemy do niej pokruszone herbatniki. Formujemy kulki, w środek każdej wkładamy posiekane figi - ilość według uznania. Pozostałe wiórki kokosowe prażymy na patelni. Obtaczamy w nich gotowe kulki i na min. 2 godz. wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki
Z Majeczką w kuchnisoli Nadzienie 100 g migdałów bez sk ó rki 100 g łuskanych orzech ó w włoskich 100 g suszonych moreli 100 g daktyli 150 g suszonych fig 50 g żurawiny 50 g rodzynek 50 g suszonych śliwek 50 g masła 80 g cukru 200 ml śmietany 30% Dekoracja 1 jajko płatki(...)dodajemy grubo posiekane orzechy oraz migdały i na małym ogniu lekko zrumieniamy. Dodajemy cukier, śmietanę, zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki, żurawinę, drobno pokrojone figi, daktyle, suszone śliwki oraz morele. Całość dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Formę do tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem, oprószamy
La grande e la piccola cuocaustach. Każdy amator keksów musi spróbować ten przepis. Składniki: 250g mąki + 50g mąki do obsypania bakalii 200g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 700g bakalii (figi, morele, rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomrańczowa kandyzowana) 5 jajek 250ml rumu Figi i morele kroimy w kostkę, dodajemy rodzynki i zalewamy rumem na minimum 5 godzin. Przeczytaj cały przepis
AleTorcikłyżeczki soli 3 jajka (lekko roztrzepane) 1 łyżka świeżo startej skórki z pomarańczy 225 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 115 g fig (pokrojonych na mniejsze kawałki) 80 g rodzynek (najlepiej jasnych) 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich cukier do wysypania formy masło do wysmarowania formy cukier puder do posypania wierzchu Masło(...)skórkę z pomarańczy i dalej miksujemy. Cały czas miksując dodajemy powoli jajka, aż do połączenia się ich z masą. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kardamonem. Figi, rodzynki i orzechy zasypujemy 2 łyżki mieszanki mąki z proszkiem i kardamonem i mieszamy. Do jajek ubitych z masłem i cukrem dosypujemy mąkę i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych
Dzieje kuchennej Wiewiórypomyślności i samych pyszności na stole w Nowym 2018 Roku ! Przepisy na Sylwestra - inspiracje Wytrawnie Sałatki Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z dynią i figami Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka(...)Oponki serowe Ciasto marchewkowe z polewą Małe pączki z cukrem pudrem Kolorowy sernik Tarta Rafaello Babeczki marchewkowe z kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Napoje alkoholowe Likier piernikowy
Kulinarne przygody Gatitycałości wypełniać masą krówkową ( zobaczcie, jak to zrobił Jamie Oliver ). Proste domowe krówki z tahini i suszonych daktyli (bez cukru) Składniki / na 36 sztuk: 160 g suszonych fig (lepsze są te mniejsze i twardsze) 200 g tahini (pasty sezamowej) - ze sklepu lub domowej roboty (patrz Uwagi powyżej) 1/4 łyżeczki soli morskiej (lub do smaku) opcjonalnie 2-4 łyżki(...)łyżka sezamu lub wiórków kokosowych, 1-2 suszone daktyle pokrojone na plasterki, u mnie również suszony berberys (można zastąpić np. suszoną żurawiną) Przygotowanie domowych krówek: W misce umieść suszone figi, pastę tahini oraz sól i wszystko dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Masa jest lepka, więc co jakiś czas trzeba oczyszczać ostrze i miksować dalej. Jeżeli używasz gęstego tahini
Chilli Czosnek i Oliwaśliwkowych bez cukru Masa jogurtowo - kokosowa -200g jogurtu gęstego -200g twarogu chudego -40g ksylitolu -2-3 łyżki mąki kokosowej Praliny makowe (12 pralin) -50g suszonych fig (polecamy jeszcze takie soczyste a nie przesuszone) -50g daktyli -50g żurawiny suszonej (bez cukru) -50g ziaren słonecznika -mak niemielony do obtoczenia pralinek Praliny kokosowe (12 pralin(...)minut aż mąka napęcznieje i jeśli krem jest zbyt luźny dodać jeszcze jedną. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużym otworem lub woreczka strunowego i odciąć róg. PRALINY MAKOWE Figi, daktyle i żurawinę zalać gorącą wodą i pozostawić na 15 minut (jeśli są bardzo suche to na nieco dłużej). W rozdrabniaczu zmielić słonecznik na drobniejsze kawałki, dodać odsączone owoce
Candy Pandas