piekło się odpowiednio długo, rozsiewając wokół magiczny zapach. To dzięki niemu dom staje się domem ... Pewnej niedzieli, przed wyjazdem do szkoły, upiekłam ciasto. Aromatyczne i pyszne, pełne śliwek i fig. C. popatrzył, powąchał, spróbował. I spytał, czy jest bez glutenu. Spojrzałam na niego lekko spłoszona; nie - odpowiedziałam zgodnie z prawdą. Bo on by to ciasto zabrał do pracy jutro
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWegańskie proteinowe ciasto z ciecierzycy z figą i sosem orzechowym WEGAŃSKIE CIASTO Z CIECIERZYCY /przepis własny/ Składniki na ciasto; 150 g ugotowanej ciecierzycy 40 g mąki owsianej razowej (lub pszennej) 10 g proteinowej mieszanki z superfoods (Raab Vitalfood) szczypta soli 3-4 łyżki jogurtu sojowego łyżka Alternasweet (Raab Vitalfood) jajko wegańskie: 10 g lnu złocistego(...)wody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia świeża figa Składniki na sos z masła orzechowego: duża łyżka masła orzechowego + 5 łyżek soku z noni (Raab Vitalfood) Wszystkie składniki oprócz lnu zmiksować w blenderze na gładką masę, która powinna być puszysta i gęstsza niż na naleśniki. Nasiona lnu zalać wrzącą wodą i mieszać do czasu, aż powstanie żelowa konsystencja
Poranek na słodkososie koperkowym - schab w sosie z zielonego pieprzu - potrawkę meksykańską śniadania (wegańskie, bez laktozy i bezglutenowe): - eko jaglankę z maliną i aronią - owsiankę kokosową z jagodami, figami i nasionami chia zupy: - krem grzybowy - krem szpinakowo - brokułowy - krem pomidorowo-paprykowy oraz: - sproszkowaną żurawinę - mieszankę "Owocowy Sad" - czerwony koktajl w proszku Innymi słowy, same pyszności
Poranek na słodkoCzekoladowy krem jaglany z puree z mango podany z serkiem naturalnym, malinami, plastrami kokosa i smakołykiem z suszonych fig, daktyli, moreli, migdałów oraz pomarańczy CZEKOLADOWY KREM JAGLANY /PRZEPIS WŁASNY/ 70 g płatków jaglanych 150 ml czekolady do picia Van Houten 250 ml mleka kokosowo - czekoladowego szczypta soli kilka kropli ekstraktu waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki syropu
Poranek na słodkoSkładniki: 2 szklanki mąki 1 1/2 szklanki mleka 1/2 szkl śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli figi, kiwi bita śmietana Wykonanie: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Mąkę z mlekiem,śmietaną i proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i żółtkami miksujemy na gładko. Delikatnie za pomocą łyżki
Z Majeczką w kuchniwypieku . Zdecydowanie wolę małe odmiany dyni. Jest o wiele łatwiej je pokroić, a w przypadku Hokkaido, nawet nie trzeba obierać skórki. Hokkaido to mała dynia w kształcie figi, najczęściej o intensywnym pomarańczowym kolorze. Lekko orzechowa w smaku jest to moja ulubiona dynia, z której przyrządzam krem dyniowy , słodki krem do naleśników. Mała dynia to również odmiana Sweet Dumpling. Przypomina
codojedzeniaporzucił. Myślę, że to fragment palety, ale pewności nie mam. Deski są niezwykle klimatyczne i piękne, niestety dość wąskie i strasznie się z nich sypie. Sałatka ogrodnika / Sałatka z figami 3. To brązowe tło znalazłam pod śmietnikiem pod moim blokiem. Są to elementy jakiejś starej szafy - półki, a może jej boki. Składa się z dwóch oddzielnych płyt, które układam
Chilli Czosnek i Oliwaodcedzamy.Następnie zalewamy wrzącym mlekiem,dodajemy masło,cynamon,solimy i gotujemy 20 min. na małym ogniu pod przykryciem.Ugotowany ryż studzimy,mieszamy z opłukanymi rodzynkami,pokrojonymi w kostkę figami,daktylami i morelami oraz z ubitą śmietaną z cukrem.Formę opłukujemy zimną wodą i posypujemy cukrem.Wkładamy ryż i zostawiamy do zastygnięcia.Przed podaniem zanurzamy na chwilę we wrzątku
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: 2 białka 1 żółko 3 suszone daktyle garść płatków owsianych woda mineralna olej kokosowy owoce(figi, banany, granat) Białka mieszam z żółtkiem, dodaję daktyle pokrojone drobno, płatki owsiane. Dodaję odrobinkę wody, aby omlet nie był suchy. Smażę na odrobince oleju kokosowym z obu stron. Smacznego
Bike By Lifeostry, czy łagodny? Delikatny a może bardzo intensywny? Czy wyczuwacie jakieś bukiety zapachowe tj. nutę owocową, dymną bądź korzenną? Sery dobrze komponują się z owocami takimi jak winogrono, gruszki, figi czy też orzechami czy migdałami. Najlepiej podawać je z winem, oczywiście francuskim ;-) Sery można też oczywiście podawać na wiele innych sposobów i jednym z nich jest pieczenie. Ja uwielbiam
SMYKWKUCHNIwiórki kokosowe i orzechy. Spróbuj koniecznie! ;) * SKŁADNIKI na 1 porcję Smoothie: 1 banan 1 awokado garść liści jarmużu lub szpinaku 200 ml mleka kokosowego 1 łyżka młodego jęczmienia Dodatki: figi suszone amarantus ekspandowany świeże jeżyny jagody goji banan * PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki na smoothie zmiksuj blenderem na gładko. Przelej do miseczki i podawaj z ulubionymi, bądź wybranymi przeze mnie dodatkami
Food Squareodpowiednio miękki, przy ostatniej porcji rosołu dodajemy do rondla dynię w kawałkach (zostawiamy odrobinę do dekoracji) i starte sery, mieszamy , próbujemy – dosalamy i dopieprzamy. Rozkładamy porcje na talerze, dekorujemy figą, fragmentami duszonej dyni, strugami parmezanu. SKŁADNIKI 400g dyni (Hokkaido, muszkatołowej, Butternut lub Sampson) 100g wędzonego boczku 1 szklanka ryżu Arborio lub Carnaroli 1,5 litra rosołu warzywnego lub drobiowego(...)łyżki oliwy z oliwek 2 średnie cebule (200g) 2 ząbki czosnku 2/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2/3 łyżeczki imbiru suszonego 4 zmielone goździki sól pieprz do ozdoby – świeża figa i pocięty parmezan
Karo in the KitchenSkładniki: 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej 100ml mleka spożywczego 2% 2 łyżki miodu 1 łyżeczka żelatyny spożywczej 2 łyżki kakao figa (owoce mogą być dowolne) orzechy włoskie wiórka kokosowe Sposób przygotowania: Fasolę odcedzić z zalewy i przepłukać wodą. Mleko przelać do rondelka, dodać miód i podgrzać. Następnie do mleka i miodu dodać żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści(...)zagotować. Do miski przełożyć fasolę, kakao i podgrzane mleko. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki aby masa stężała. Ozdabiamy wiórkami, orzechami i figą. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąSkładniki: 250g świeżego szpinaku, 70ml oliwy, 3 mniejsze ząbki czosnku, garść rukoli, 6 fig, 225g sera halloumi, 100g prosciutto, 1/2 granatu, 100ml octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikiwiadomo, że polskie jabłka są najlepsze. Pamiętam zakupy na bazarze owocowo-warzywnym, kiedy byłam na stypendium we Włoszech. Zwykle chodziłam na rynek z koleżanką z Kostaryki. Ja zachwycałam się figami i karczochami i dojrzałymi egzotycznymi owocami, a ona z wypiekami na twarzy pakowała do koszyka zwykłe jabłka, dużo gorzej wyglądające i droższe niż te spod Grójca. W jej kraju
Ugotowane pozamiatane