figa - 1305 przepisów (strona:30/87)

Sernik z ricotty z figami 126

zapominałam o tym przepisie! A on sobie grzecznie czekał na dysku i czekał na spisanie. Więc oto jest! Słonawy sernik z serka ricotta, przełamany wanilią, imbirem i miodem plus figi - połączenie dość zaskakujące, ale dobre :) Składniki: Spód:  200 g herbatników maślanych 70 g rozpuszczonego masła 2 łyżki miodu 1/5 łyżeczki imbiru Masa serowa: 1 kg serka ricotta 2 jajka(...)drobnego cukru 50 g miodu 50 g mąki 2  łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki imbiru Dodatkowo: figi Spód: Herbatniki dokładnie kruszymy, mieszamy z imbirem. Dodajemy rozpuszczone masło i miód i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykładamy takimi ciastkami dno tortownicy i podpiekamy 10 minut w temperaturze 170 stopni. Masa serowa: Wszystkie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Batoniki 100% bakalii 126

Oryginalna nazwa tych batoników to "Owocowe salami z fig, suszonych moreli i orzechów", a   przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kucharskich, tj. "Dwaj łakomi Włosi" . Składników w nim jest dużo więcej, a na końcu batoniki zawija się w papier ryżowy i kroi jak salami. Za pierwszym razem zrobiłam dokładnie tak, jak kazali Włosi. Batoniki okazały się pyszne(...)kokosowe, suszonego ananasa, rodzynki, słonecznik... kombinacji jest wiele, ale lepiej wszystkiego na raz nie wrzucać, a bawić się składnikami i ich doborem "na raty".  składniki: 10 sztuk suszonych fig 20 sztuk suszonych daktyli  10 sztuk suszonych moreli  10-15 sztuk orzechów brazylijskich (lub włoskich, laskowych czy migdałów) 3 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej

bistro mama
Figi zapiekane z miodem i orzechami 195

Figi zapiekane z miodem i orzechami spotkałam po raz pierwszy na wakacjach w Bułgarii. Od siebie dodałam płatki owsiane, które ładnie się karmelizują z miodem. Deser jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Z kilku składników możemy wyczarować smaczny i niecodzienny smakołyk. Składniki (na 4 porcje) 4 duże dojrzałe figi 4 łyżki miodu 4 łyżki posiekanych orzechów 4 łyżki płatków(...)owsianych Sposób przygotowania Orzechy drobno siekamy. Figi myjemy i nacinamy na krzyż ale nie do końca. Rozsuwamy nieco ćwiartki owocu aby powstało coś na kształt koszyczka. Układamy w małych kokilkach do zapiekania. Płatki owsiane mieszamy z posiekanymi orzechami. W nacięcie wsypujemy płatki owsiane z orzechami i polewamy łyżka płynnego miodu. Zapiekamy 8-10 minut w 180 stopniach

Pyry na Gaz
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 319

szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki rozmarynu 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek syropu kolonowego(...)świeże figi sól olej rzepakowy WYKONANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i świeży rozmaryn. Przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc marynujemy mięso. Gotujemy nieobrane (lub obrane – jeśli ktoś woli) ziemniaki. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową. Na wysmarowanej olejem mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso – przez ok. 3 minuty z każdej strony

OstryKęs
Konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką 193

serów. W jej towarzystwie  rewelacyjnie zaprezentuje się zarówno gęsina na św. Marcina jak i pieczona kaczka na świątecznym stole. Czas przygotowania: 40 minut     Składniki: 12 świeżych fig, 1 duża czerwona cebula, 1/2 szklanki jadalnych kasztanów (gotowanych,zapakowanych próżniowo ), 10 suszonych śliwek, 150 ml porto, sól, czarny pieprz i sok z cytryny do smaku, 2 łyżki masła(...)najlepiej klarowanego), 1 łyżeczka posiekanego tymianku lub szczypta suszonego.      Przygotowanie: Śliwki namoczyć w letniej wodzie (15 minut), pokroić. Figi pokroić na ósemki, cebulę w pióra, kasztany na małe kawałki. Na maśle zeszklić cebulę, dodać pozostałe składniki, dusić bez przykrycia od czasu do czasu mieszając, tak długo aż figi się rozpadną (ok. 10-15 minut). Doprawić

SzczyptaSmaQ
Chutney figowy 133

Dzień dobry! Figi można wciąż bardzo tanio kupić, kilka dni temu znalazłam je po 1 zł za sztukę na targowym straganie, w marketach zapewne też są tanio, tylko pamiętajcie - figa zielono-fioletowa, a nie cała fioletowa może być jeszcze niedojrzała. Z fig w tym roku przygotowałam dwa przetwory konfiturę figowo-pomarańczową i chutney figowy, który dzisiaj Wam prezentuję. Do czego

Pora coś zjeść
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 404

szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki rozmarynu 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek syropu kolonowego(...)świeże figi sól olej rzepakowy WYKONANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i świeży rozmaryn. Przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc marynujemy mięso. Gotujemy nieobrane (lub obrane – jeśli ktoś woli) ziemniaki. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową. Na wysmarowanej olejem mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso – przez ok. 3 minuty z każdej strony

OstryKęs
Kasza jaglana/roszponka/kozi ser 284

serem  Składniki na 2 porcje: Kasza:  - pół szklanki kaszy jaglanej - 1,5 szklanki wody - łyżeczka sosu sojowego Sałatka: - 100g roszponki - 100g koziego sera (roladka) - 1 gruszka - 4 figi suszone - garść ziaren słonecznika Dresing: - 2 owoce pomarańczy - 1 łyżka miodu - 1 łyżka octu winnego Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)koniec gotowania dodać łyżeczkę sosu sojowego – nabierze ciekawego smaku ;)  Roszponkę oczyścić, opłukać, przebrać. Gruszkę umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić w większą kostkę.  Figi suszone pokroić w paseczki.  Ser kozi pokroić w plasterki (w mnie roladka okrągła).  Dressing: Sok z pomarańczy wycisnąć, dodać miód i ocet winny – wszystko wymieszać.  A na koniec

Sajkofanka smaku
Jaglanka z owocami na maślance 174

nasze samopoczucie. Lubicie zaczynać dzień od jaglanki? :) Składniki (na 1 porcję): 1/3 szklanki płatków jaglanych 1/2 szklanki maślanki ok 2 łyżeczek miodu owoce według uznania (u mnie gruszka, figi, jeżyny i maliny) Przygotowanie: Nie ma nic prostszego, od przygotowania jaglanki na śniadanie.  W zależności od tego, czy lubimy chrupać jaglane płatki, czy tez lubimy je na miękko, zalewamy

ChilliJemy
Śniadaniowe tosty z serkiem ricotta i figami 157

później. Warto jednak znaleźć "swój" smak, który zachęci nas do zjedzenia z przyjemnością tego posiłku, tak aby zacząć zdrowo kolejny dzień :) Jedzmy więc śniadania :) Skła d niki:   dojrzała figa serek ricotta (ilość według upodobań) chleb tostowy odrobina masła   Przygotowanie:   Tosty możemy przygotować na dwa sposoby - w tosterze posmarowane cieniutko masłem lub na rozgrzanej patelni z rozpuszczona odrobiną(...)masła. Tak przygotowane tosty smarujemy serkiem ricotta. Kroimy figę w plastry i wykładamy na tosty z serkiem. Smacznego

ChilliJemy
Smoothie śliwkowy 135

bliższa lub dalsza rodzina dysponująca własnym ogródkiem. Jak w przypadku tego pomysłu na jesienne smoothie. Wrzuciłam dary losu, które moi teściowie przywieźli z wrześniowego wypadu w Pireneje: śliwki, figi. Plus sama od siebie dodałam -dowolnie się nimi bawić. Mi najbardziej smakowała wersja smoothie w takim oto zestawieniu: Składniki: 2 śliwki, 1 figa, 1 banan, odrobina mleka ryżowego. Przygotowanie: Wrzucamy

MODA NA BIO
Śniadaniowa quinoa z winogronami i figami 136

Tata przywiózł mi ostatnio pyszne winogrona z własnego ogródka, a ponieważ jest też sezon na świeże figi, uznałam, że jedne i drugie będą świetnym dodatkiem do mojej śniadaniowej komosanki. Posypałam jeszcze wszystko nasionami konopi i gotowe do zjedzenia :)  Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 2 łyżki płatków quinoa 2 łyżki płatków gryczanych 2 łyżki płatków owsianych BG garść(...)zielonych winogron garść fioletowych winogron 1 świeża figa 1 łyżka łuskanych nasion konopii 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Wykonanie: Płatki i quinoę zalewamy niewielką ilością wrzątku i odstawiamy na kilka minut, żeby napęczniały. Jeśli mamy taką potrzebę dosładzamy miodem, następnie dodajemy owoce i wszystko posypujemy nasionami konopi. Smacznego i miłego dnia

Quinoa Raz!
Nasiona chia w jogurcie z syropem z mango, suszoną figą i miętą 181

utylizowanie płynów ustrojowych oraz utrzymania równowagi jonowej w organizmie. ( źródło  ) Składniki łyżka nasion chia- to dzienna dawka dla dorosłej osoby pół szklanki wody ulubiony jogurt syrop z mango figi suszone mięta Nasiona chia zalej wodą pozostaw minimum na 10 minut. Następnie dodaj do jogurtu, wymieszaj. Na dno szklaneczki wlej odrobinę syropu z mango, uzupełnij jogurtem. Udekoruj suszoną figą

Z Kuchni Do Kuchni
Babeczki markwiowo-żytnie ze figōm (Muffiny fitness) 170

żeby wiynksze pó 12 forymki bōło połne- ja, wiym, że połōwki zawsze sōm równe, ale przeca i tak wszyscy wiycie, o co sam 13 idzie) i wciście po pó figi. Potyn wrojście te babeczki do pieca na 20 minut, żeby sie tak fajnie przibrōnołciōły 14 . Niyskorzi niech sie leko ochōdzōm i… na zdrowie 1 lekarze 2 witaminy

Chop w kuchni
Jaglanka zapiekana z jabłkami i figami .Podana z miętą i granatem. 121

przygotowaniu, gdyż tutaj z pomocą przyszły mi niezwykłe dania Babci Zosi firmy  SYS Do dzieła! Składniki kasza jaglana z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami  SYS suszone figi 100 % organic  Symbio brązowy cukier 3 jabłka cukier puder- opcjonalnie- do potrzepania przed podaniem owoce granatu listki mięty Ugotuj kaszę zgodnie z zaleceniem Babci Zosi. Nagrzej piekarnik do 180 stopni(...)Jabłka pokrój na cząstki, zostaw skórkę. Naczynie posmaruj masłem lub olejem kokosowym. Wyłóż jabłka. Dołóż ugotowanej kaszy jaglanej. Następnie dość obficie poukładaj suszonych fig, pokrojonych w paski- ja używam nożyczek . Szybciej, łatwiej. Posyp delikatnie brązowym cukrem po wierzchu. Zapiekaj. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, dołóż granatu i mięty. Czy to śniadanie, czy obiad, kolacja...a może deser? Wszystkie terminy pasują

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania