Figa dziś pod lupą i to ta prawdziwa a nie z makiem. Sezon w pełni na ten ciekawy owoc, cena względna w kryzysie gospodarczo-pandemicznym nawet śmiem rzec, że tanie więc czemu by nie wykorzystać ten dobrobyt w naszej kuchni. Wcześniej chciałabym trochę opisać figę skąd się wzięła i jakie ma wartości odżywcze, bo może wcale nie wartą(...)jeść. Owoc ten istnieje już podobno od 2750 r.p.n.e. gdzie drzewa figowca były uprawiane w Mezopotamii i Egipcie. Współcześnie głównymi producentami fig są kraje basenu Morza Śródziemnego. Wyglądem przypominają małe gruszki koloru śliwkowego, to są te które my znamy, ale kolor zaczyna się od złotego do ciemno czerwonego, w zależności od stopnia dojrzałości. Skorka jest twarda
pieprzny smaczekDzień dobry :-) Jakiś czas temu w sklepach pojawiły się figi. Widać, że już jesień zbliża się wielkimi krokami. U mnie dziś sałatka z figami właśnie, do tego łosoś wędzony, mix orzechów, słonecznik, mix młodych listków. To wszystko skropione olejem lnianym. Sałatka pyszna, lekka i pożywna :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki na 3 porcje: 4 - 5 świeże figi(...)młodych listków 1 opakowanie łososia wędzonego 2-3 garście mixu orzechów 2-3 garście słonecznika olej lniany do skropienia 1. Mix młodych listków myjemy i rozkładamy na talerzach. Figi myjemy, kroimy na ćwiartki i układamy na listkach. 2. Następnie rozkładamy orzechy, łososia i posypujemy całość słonecznikiem. Na końcu skrapiamy olejem lnianym :-) Smacznego
kruche babeczkiMusicie przyznać, że pizza z figami, serem pleśniowym i awokado brzmi intrygująco? Samo ciasto na pizzę jest miękkie i elastyczne, z serem Brie, figami oraz awokado smakuje wyśmienicie. Pyszna pizza powstała dzięki uprzejmości marki ePrezenty Helio oraz Frisco, Składniki: Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka(...)szklanki mąki Farsz koło 12 plasterków szynki parmeńskiej 170 g sera Brie 1 awokado 5 pomidorków koktajlowych czerwonycH 10 g figi suszonej Helio Natura 10 g Goldenberry – Miechunka suszona Helio Natura sól i pieprz 3 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, oregano, sól Wykonanie: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe
Podróż w kulinariakostki masła - 7 łyżek brązowego cukru (można dosłodzić na końcu, według uznania) - 2 łyżeczki kakao - 2 łyżki wody różanej - niepełna garść orzechów włoskich - 2 łyżki rodzynek - 7 suszonych fig - 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej - 1 tabliczka białej czekolady - 1 tabliczka mlecznej czekolady - 1 tabliczka czekolady karmelowej - 1 cytrynowa galaretka - 1 truskawkowa galaretka - 1 pomarańczowa galaretka - 1 malinowa galaretka(...)wody na galaretkę i odstawiamy w chłodne miejsce. Masło ucieramy z wodą różaną. Dodajemy partiami schłodzony budyń, wciąż miksując. Powstałą gładką masę dzielimy na 2 części. Orzechy, figi, czekolady i galaretki kroimy w niedużą kostkę. Owoce z puszki kroimy na mniejsze kawałki. Do 1 części (ciemnej) dodajemy kakao i miksujemy. Następnie wsypujemy orzechy, rodzynki, 1/2 fig
DominikaDolcikapusty młodej, są z kiszonej, są ze słodkiej, są mieszane. Są tez aromatyczne, jak Świąteczny z przyprawą do piernika. A dzisiaj kolejna nowość, bigos z suszonymi figami. Dzięki uprzejmości Firmy HELIO po raz kolejny dostałam przesyłkę z pysznymi produktami i wykorzystałam je w sposób nie do końca oczywisty, o czym może świadczyć ten wpis. Jest eksperymentem(...)zdecydowanie godnym polecenia, a suszone śliwki, które zawsze dodaję do bigosu z kiszoną kapustą, ustąpiły tym razem miejsca figom właśnie. Składniki: 800 g karczku wieprzowego b/k 1 laska kiełbasy podwawelskiej 1 kg kiszonej kapusty 600 g kapusty słodkiej 1 duża cebula solidna garść suszonych podgrzybków 8 suszonych fig Firmy HELIO 2 łyżki masła
Gosia gotujepotasu. Dodatek rodzynek czy żurawiny wielkoowocowej podniesie słodkość i kaloryczność, bo obie zawierają po wysuszeniu sporo cukru. Rodzynki są dobrym źródłem wapnia i magnezu, żurawina – witaminy C. Suszone figi i morele zawierają dużo błonnika, cynku, żelaza i magnezu – odkwaszają organizm. Można dodać do ciastek swoje ulubione ‘słodkie’ przyprawy – cynamon, anyż gwiazdkowy, mielony kardamon, tłuczone goździki, skórkę otartą z pomarańczy(...)przedłuża jedzenie i cieszenie się z „czegoś słodkiego”. Banany bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem. Wsypujemy płatki owsiane i sezam. Orzechy siekamy na desce. Imbir kroimy w bardzo drobną kostkę. Figom odcinamy twarde ogonki, kroimy figi na cienkie plasterki, a plasterki dalej na połowy lub na trzy części – żaden z dodatków nie powinien być krojony zbyt grubo żeby ciastka
Karo in the Kitchencieszy, kiedy ktoś w przygotowanie prezentu dla nas włoży kawał serca i pracy. Z tej ilości można przygotować dwa małe słoiki po ok. 120 ml. Składniki: - 20 dag suszonych fig - 3/4 szklanki wody - 1/3 szklanka cukru - 1/3 szklanki likieru lub koniaku - 10 goździków - cynamon, kora 1. Figi kroimy na połówki, kilka sztuk można pozostawić w całości. W rondlu(...)gotujemy wodę z cukrem i przyprawami, dodajemy figi i pozostawiamy bulgoczące na małym ogniu ok. 20-30 minut. 2. Pod koniec gotowania dodajemy likier, mieszamy i nakładamy do słoików rozdzielając po równo cynamon i goździki. Nie wymagają pasteryzacji. Dodajemy świąteczną kokardkę i prezent gotowy. Figi przygotowane w ten sposób są idealnym dodatkiem do owsianki, deserów
Apetyczna babeczkaTakim śniadaniem rozpoczęłam dzisiejszy dzień. Płatki owsiane wymieszałam z miodem i jogurtem naturalnym. Dodałam świeże figi i orzechy włoskie. To doskonałe śniadanie, które dodaje energii na długi czas. Uwielbiam płatki owsiane, staram się często urozmaicać moje śniadanie. Zawsze w lodówce mam jogurty. Szybkie w przygotowaniu śniadania są najlepsze, można je zabrać do pracy, zapakować do słoiczka. Zamiast miodu można(...)dodać syrop klonowy lub ksylitol, a owoce wybrać wedle uznania. Jogurt z płatkami owsianymi, figami i orzechami laskowymi / 1 porcja Składniki: 1 świeża figa 2 garście orzechów laskowych miód do smaku 300 ml jogurtu naturalnego 1/2 szklanki płatków owsianych Przygotowanie: Jogurt przelewamy do miski. Dodajemy płatki owsiane oraz miód do smaku. Mieszamy. Odstawiamy na kwadrans. Figę dzielimy
Moja smaczna kuchniakolorowe i równie smaczne jak te, które przygotowujemy latem. Specjalnie dla Was najlepsze sałatki z darów jesieni, które królują na straganach i aż trudno ich nie zauważyć. Gruszki, dynie, figi i śliwki to tylko niektóre z nich. Nie zapomniałam oczywiście, o sałatkach, które wyjątkowo smakuje o tej porze roku- w zestawieniu przepisów znajdziecie tradycyjną sałatkę jajeczną, podobną(...)surówek, które bogate są w witaminy wzmacniające odporność naszego organizmu. Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z roszponką, gruszką i camembertem Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli
Moja smaczna kuchniasezonie figowym; te dwa składniki komponują się bowiem ze sobą idealnie. Pudding chia na mleczku kokosowym, z dodatkiem syropu z owoców czarnego bzu. Na wierzch pokrojona w plasterki figa, i pełnia szczęścia z samego rana gwarantowana. Nawet o wpół do czwartej nad ranem! Pudding chia z czarnym bzem i figami Składniki: (na 3-4 porcje) 400 ml mleczka kokosowego(...)mleka 50 ml syropu z owoców czarnego bzu 3 łyżki nasion chia dodatkowo: 3-4 figi Mleko, mleczko kokosowe, syrop i nasionka umieścić w misce. Dobrze połączyć, najlepiej trzepaczką. Gdy płyn zacznie gęstnieć, wstawić miskę do lodówki na całą noc. Schłodzony pudding przelać do miseczek. Podawać ze świeżymi figami. Smacznego! Jakiś czas temu, w promocji, kupiłam ekologiczne mleczko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJesień to sezon na figi! Ostatnio kupiłam je bardzo tanio w sklepie i postanowiłam zrobić zwykły dżem. Składniki 12 fig 1/2 szklanki cukru żelującego 12 fig 1/2 szklanki cukru żelującego Figi myjemy, kroimy w ćwiartki, odkrawamy tylko górną część. Gotujemy przez 20 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie odstawiamy do ostygnięcia i całość wrzucamy
Delusional TrineZapraszam po przepis : Składniki : na 6-7 małych słoiczków 1 kg białych winogron ( najlepiej słodkiej odmiany ) 7 świeżych fig 60 dkg cukru żelującego ( 2:1 ) Sposób wykonania : W inogrono opłucz pod bieżącą wodą , pokrój na połówki ( jeśli Twoje winogrono ma pestki usuń je ). Figi umyj, usuń ogonki(...)czasu zamieszaj. Następnie zmiksuj blenderem, ale nie na papkę , mogą zostać niewielkie kawałki. Do winogrona wsyp cukier żelujący, doprowadź do zagotowania, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pokrojone figi. Gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut, na powierzchni konfitury powinny tworzyć się pęcherzyki powietrza. Gorącą konfiturę przełóż do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5 minut. Gotową
Przepisy i porady kulinarnekonkursie a tutaj możecie zobaczyć naszą pierwszą recenzje produktów tej firmy. Nazwa: Rawnello – Raw pralinki: -Orzechowy sen o cynamonie -Łatwy orzech do zgryzienia -Żurawina na czarnym lądzie -Figa z makiem Firma: Raw&Happy Skład: Orzechowy sen o cynamonie: daktyle, orzechy (25%- migdał, laskowy, włoski), cynamon (2%). Łatwy orzech do zgryzienia: daktyle, orzechy nerkowca (40%). Żurawina na czarnym(...)lądzie: daktyle, żurawina (20%), kakao. Figa z makiem: daktyle, figi (35%), mak (5%). Masa netto: 110g Wartości odżywcze: Orzechowy sen o cynamonie: 100g/ 528kcal, tłuszcz – 32g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 41g, węglowodany – 47g w tym cukry – 42g, białko – 8g, sól – 0,02g Łatwy orzech do zgryzienia: 100g/ 433kcal, tłuszcz – 19g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 3g, węglowodany
Candy PandasPlacki na maślance z dodatkiem suszonych fig. Idealne na śniadanie lub kolację. Delikatne i puszyste. W duecie ze szklanką gorącego kakao smakują jeszcze bardziej. Ja posypałam cukrem pudrem, ale można podać również polane śmietaną lub z dżemem. Mojej rodzince bardzo smakowały. Może i Wy skusicie się i zrobicie takie szybkie placki. Składniki 400 g maślanki 2 jajka cukier według(...)własnego smaku (dałam 2 łyżki) 1 i 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 5 suszonych fig olej do smażenia cukier puder do oprószenia W misce ubić jajka z cukrem, a następnie dodać maślankę, mąkę, proszek do pieczenia oraz 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki
O kuchni z uczuciemquinoa jest zatopiona w cudownej śmietance z nerkowców, a ta, dzięki dodatkowi soku z cytryny i wanilii słusznie przywodzi na myśl wegański sernik. Później wystarczy już jedynie całość zwieńczyć figami i voilà! – deser gotowy . To również świetna propozycja na zdrowy posiłek poza domem – wystarczy zapakować go do słoiczka, by móc cieszyć się jego smakiem na drugie śniadanie lub lunch(...)innego preferowanego syropu do smaku) 3 łyżki soku z cytryny 5 łyżek wody szczypta soli szczypta imbiru duża szczypta wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3-4 figi Nerkowce namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem łyżki soku z cytryny, pozostawić na 6-12 godzin. Komosę umieścić na sicie o drobnych oczkach, bardzo dokładnie przepłukać pod strumieniem zimnej, bieżącej
Even Better FoodDzisiaj podpowiadam co zrobić z pozostałymi po świętach owocami, konkretnie z pomarańczami. Można z nich zrobić sok, koktajl lub sorbet. Świetnym pomysłem jest także sałatka z suszonymi figami i kokosem, całość skropiona miodem. W wersji dla dorosłych sałatkę skropić można likierem lub np. rumem, odstawić, aby smaki "przegryzły się". To idealna propozycja na Sylwester! Sałatka z pomarańczy z suszonymi(...)figami i kokosem Składniki: 3 soczyste i słodkie pomarańcze 3 łyżki wiórków kokosowych 4 suszone figi miód do smaku Przygotowanie: Pomarańcze obieramy ze skóry. Kroimy na cienkie plastry. Układamy na talerzu. Figi kroimy w paski i układamy na plastrach pomarańczy. Sałatkę oprószamy wiórkami kokosowymi i skrapiamy miodem. Odstawiamy, aby smaki "przegryzły się
Moja smaczna kuchniaprzepis. Keks mojej mamy jest wilgotny, nieco ziarnisty no i przede wszystkim bogato nadziany bakaliami. Nie jakąś tam mieszanką bakaliową we wszystkich kolorach tęczy, ale dobrymi suszonymi śliwkami, figami, rodzynkami, morelami, orzechami i migdałami. Dlo tego kapka aromatycznego rumu, która nadaje ciastu niepowtarzalny zapach... Składniki (na dwie formy 25x11 cm): 5 dużych jaj (zważyć surowe w skorupkach) odważyć tyle(...)samo mąki, cukru, tłuszczu ile ważyły jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1łyżka cukru waniliowego 3 łyżki złotego rumu po garści orzechów włoskich, rodzynek, suszonych śliwek i morel, fig, migdałów Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek Figi sparzyć wrzątkiem. Śliwki, morele, figi orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Z całości mąki odsypać jedną łyżkę i oprószyć nią wszystkie
Kulinarne InspiracjeOwoc figi jest jadalny zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Ja dzisiaj figę poddaję maceracji alkoholem, której celem jest uzyskanie pysznej nalewki. Sezon figowy jeszcze trwa, jest to więc ostatni dzwonek na przetwory z fig. Składniki: • 750 g świeżych fig • 1 jabłko • 1 gruszka • 250 g cukru • 1 litr wódki
To co kochamPIECZONE FIGI Z KOZIM SEREM I ORZECHAMI są idealną przekąską podczas... Artykuł Pieczone figi z kozim serem i orzechami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEgrillować po około 1-2 minuty do chrupkości. Podawać z plasterkiem średnio wysmażonego steka, kawałkiem niebieskiego sera pleśniowego i łyżką dżemu/pasty figowej. Dżem figowy Składniki: 200 g suszonych fig 1/2 szklanki Bourbonu Sok z jednej cytryny 3/4 szklanki wody 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki białego cukru Przygotowanie: Wyciąć twade zgrubienie przy łodydze figi, następne figi(...)umieścić w rondelku, dodać wodę, Bourbona i sok z cytryny. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut lub do momentu aż figi zmiękną. Całość ostudzić, przelać do blendera i rozdrobnić. Zblendowaną mieszankę umieścić ponownie w rondelku na małym ogniu i dodać cukier. Mieszać do rozpuszczenia cukru i zagęszczenia do formy pasty
naRuszcieFigi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego też przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. Proporcje na 1 figę 1 figa, 1 łyżeczka sera gorgonzola, 1 łyżeczka octu winnego (u mnie malinowy), 1 - 2 plasterki boczku wędzonego surowego*, 1 połówka orzecha włoskiego Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Ponacinać od ogonka na cztery nie docinając do końca. Figę obwinąć
królestwo garówbyło za krótkie. Heheh, ale tego już nie zmienimy. Powoli w naszej kuchni goszczą to co raz bardziej jesienne warzywa i owoce. Kolor filetowy to ich wspólna cecha, śliwki, figi, bakłażany i lada dzień będzie winogron. Ten nasz polski słodki a zaraz cierpki w smaku. Lubię ten czas. Powiem Wam szczerze, że mój organizm już przestawił się trochę(...)zrobić i zjeść. Poniżej lista składników jak i receptura. SKŁADNIKI: - 2 średnie bakłażany - 1 puszka soczewicy gotowanej na parze - 1/4 pęczka natki pietruszki - garść pistacji - 2- 3 figi - 6 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu - 3 ząbki czosnku - łyżka wody - sól, pieprz - 1/2 łyżeczki wody różanej - 1 łyżeczka melasy z granatów WYKONANIE: Bakłażany i figi
SMYKWKUCHNINaszła mnie chęć na odrobinę słodyczy. Ale nie czekolady, batony i inne gotowe słodkości. Piękne, dojrzałe figi wpadły mi dziś w ręce i to własnie je postanowiłam wykorzystać do przygotowania deseru. To co że mega kaloryczny? A w taki deszczowy dzień jak dziś najlepszy poprawiacz humoru zawsze ma wiele kalorii ;) Składniki: 1 serek camembert 2 figi 2 łyżki miodu Wykonanie: Camembert grillujemy na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. Na patelnię wykładamy miód, zanurzamy w nim na kilka minut kawałki fig, przewracając z jednej na druga stronę. Na talerz wykładamy ser, na niego kawałki fig, polewamy roztopionym miodem
Z Majeczką w kuchnikokosa jest na tyle, że dość wyraźnie można je poczuć. Pralinki są świetną alternatywną dla niezdrowych słodyczy, a ponad to mogą stanowić ciekawy podarunek dla drugiej osoby :) Suszone figi Bardzo zaciekawiło mnie samo opakowanie tego artykułu. Figi zostały starannie zawinięte w przezroczysta folię, z której kolejno powietrze zostało odessane, a całość przełożono do papierowego kartonika(...)taki produkt za godny swej ceny oraz odznaczający się wysoką jakością. Po przecięciu folii uniósł się bardzo intensywny figowy aromat, nie do porównania z produktem pakowanym w zwyczajne paczki. Figi są mięciutkie, w ogóle nie przesuszone czy twarde. Pod delikatną skórką skrywa się niezwykle kremowa masa z mnóstwem ziarenek. Są bardzo słodkie, dlatego szybko zaspokajają ochotę na słodkie. Figi
Zdrowie na języku :Psię z domowym dżem, twarogiem a nawet z wędliną. Składniki: 200 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki gryczanej 250 g wody 150 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g figi 50 g orzechów pekan lub włoskich 1 łyżeczka soli morskiej Dodatkowo: kilka orzechów pekan i figi Orzechy i figi pokroić na mniejszej kawałki. W misce wymieszać wszystkie(...)składniki. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do foremki, na wierzchu ułożyć kila orzechów i figi pokrojonych w plastry lekko dociskając do ciasta. Następnie przykryć folią spożywcza, odstawić do wyrośnięcia na 3- 5 godzin. Ciasto chlebowe musi wyrosnąć do 3/4 foremki. Zdjąć folię i wstawić do nagrzanego piekarnika na 210 C, piec prze 50 minut. Po tym czasie
Delicious Titbitsmango sok z połowy cytryny 1 jabłko garść jeżyn- zostaw kilka do dekoracji 5 daktyli zamiast cukru czy miodu kilka daktyli na ozdobę SYMBIO 4 duże suszone figi SYMBIO listki mięty Do szklanego blendera wrzuć wszystkie owoce (poza figami ) odpowiednio umyte, obrane,przekrojone . Dołóż daktyle, zmiksuj na gładko. Rozłóż na talerze. Pokrój daktyle, figi, dodaj(...)jeżyn i mięty. Wcinaj na zdrowie. Na wynos? Czemu nie! Zapakuj do słoika, dołóż daktyli ,fig , jeżyn oraz miętę. Zamknij słoik i na zdrowie
Z Kuchni Do KuchniPotrzebne składniki: 6 fig 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczk a cukru pudru 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżeczki masła starta skórka z cytryny 2 łyżeczki płatków migdałów 3 patyczki do szaszłyków Przygotowanie: Patyczkiem od szaszłyka przekuwamy górę fig. Następnie oprószamy je cukrem pudrem i polewamy octem balsamicznym (ok. 1 łyżka). Na patelni przygotowujemy karmel(...)czasie ruszać patelnią). Następnie przykręcamy gaz i jak się cukier zrobi brązowy zdejmujemy z gazu i dodajemy masło, delikatnie mieszamy trzepaczką i wlewamy 2 łyżki octu balsamicznego. Syropem polewamy figi i wkładamy do piekarnika, zapiekamy 10 min w 190 st. Zapieczone figi posypujemy skórką z cytryny oraz płatkami migdałów
Łycha smakówDobrych sałatek tak jak dobrego chleba nigdy dość. Tym razem pod nóż poszedł ser z białą i niebieską pleśnią który idealnie pasuje do fig, potem tylko dressing i sałatka gotowa. Zapraszam do wypróbowania. Jesienna sałatka z figami. Składniki: 150 g sera Bavaria blu ser z białą i niebieską pleśnią(...)świeże figi 3 rzodkiewki 4 plasterki imbiru marynowanego [ klik ] 1/2 główki sałaty rzymskiej Dressing: 1 łyżka octu cherry 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ziół do sałatek 2 łyżki oliwy szczypta soli Sałatę rzymską pokroiłam w paseczki, ułożyłam na talerzu, figi pokroiłam w cząstki i również ułożyłam na talerzu. Ser pokroiłam
Moje Małe CzarowanieGrillowanie na drewnianych deskach nadaje wspaniały smak dowolnej potrawie. Tą metodą przygotujemy nie tylko wspaniałe ryby, mięsa a nawet pyszne sery. Grillowany ser Brie z figami Składniki: 1 deska cedrowa (do kupienia w DYNAMIC Centrum Grilla ) Wysokiej jakości koło sera Brie 300g świeżych owoców (w tym przepisie użyliśmy fig) 1 łyżka brązowego cukru 2 szklanki białego wina ¼ szklanki(...)orzechów laskowych świeża szałwia, posiekana cienkie plastry bagietki Przygotowanie: Deski cedrowe moczyć przez co najmniej jedną godzinę, Figi przeciąć na pół i usunąć pestki. W rondelku umieścić figi, brązowy cukier i jedną szklankę białego wina. Pozostałą część wina wlać do kieliszka i cieszyć się nim podczas mieszania figowego winnego musu. Grilla rozgrzać do około 230 stopni. Włożyć deskę
naRuszcieSernik z figami to przepyszna propozycja dla wszystkich, którzy lubią te owoce. Ciasto jest lekkie jak chmurka, bardzo puszyste. Dodatkowo nie zawiera jajek, więc wszyscy Ci, którzy nie mogą ich jeść śmiało mogą wykorzystać ten przepis. Ciasto zrobiłam na kruchym spodzie, w przepisie na kruchy spód wystarczy pominąć żółtko lub zamienić je na łyżkę kwaśnej śmietany. Składniki (na tortownicę(...)gram serka homogenizowanego 250 gram mascarpone 100 gram śmietany 30% 2 łyżki śmietany 12% 5-6 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 30 gram budyniu waniliowego (proszek) 2-3 figi Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowanym ciastem kruchym. Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 10 minut. W tym czasie mieszamy serek homogenizowany z mascarpone
Mango PapajaKolorowa pełna smaków sałatka, zrobiłam ją sobie na lunch. Bardzo szybko można ją przygotować. Figi naciąć na kształt X , ale nie przeciąć do końca. Lekko rozszerzyć i włożyć do środka kostkę sera 2×2 cm, skropić oliwą z oliwek dobrego gatunku. Nagrzać piekarnik do 180 C i zapiekać figi około 15 minut, ser powinien się roztopić. Wyjąć
Kuchnia Pokoleńżółtka nadzienie 200 g białego sera 0,5 szkl mleka 2 białka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 gruszki 3 figi Zagnieść dość twarde ciasto kruche, wylepić formę do tarty i wstawić do piekarnika na 12 min w temp 180 st. Ser, mleko , mąkę, białka , cukier, sok z cytryny włożyć(...)miski i porządnie zmiksować przy pomocy blendera. Gruszki przeciąć na 4 części i wydrążyć gniazda nasienne, 2 figi przekroić na 4 części, trzecią zostawić. Na podpieczony spód wylać masę serową, Ułożyć gruszki i figi na przemian i wstawić do piekarnika na ok 20 min. Po wyjęciu udekorować pozostawioną figą , posypać brązowym cukrem
Gotowanie jest łatweposiekanych orzechów laskowych 100 g posiekanych pierników 100 g chałwy waniliowej sok z 1/2 cytryny wierzch stopiona czekolada karmelowa (5 kostek) z łyżeczką śmietany 18% posiekane pistacje / pokrojone pierniki / figi / posiekane orzechy laskowe/ gałązki świeżego rozmarynu Wykonanie Suche składniki na spód umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy. Masło stapiamy i łączymy z masą ciasteczkową. Gotową masą wylepiamy dno tortownicy(...)pomocą cienkiego noża. W małym garnuszku stapiamy kilka kostek karmelowej lub białej czekolady z niewielką ilością śmietany. Dekorujemy sernik polewą. Ciasto dekorujemy pokruszonymi piernikami, posiekanymi orzechami laskowymi oraz świeżymi figami i gałązkami świeżego rozmarynu. Smacznego! Artykuł Sernik chałwowo -piernikowy z figami i rozmarynem – jesienna wersja pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaKeto tarta egzotyczna z figami Tydzień bez tarty to tydzień stracony Ostatnio tarty weszły mi w krew… Chyba podświadomie próbuję wykorzystać jeszcze ostatnie ciepłe dni na to, żeby – w miarę bezkarnie – cieszyć się owocami . Wraz z nadejściem zimy mam zamiar znacznie je ograniczyć. Natomiast teraz, kiedy mamy na tapecie śliwki , jabłka czy figi chętnie wprowadzam(...)momentu zagotowania się. Odstawić z gazu i przestudzić. Gdy masa się ochłodzi i lekko zgęstnieje, wylać na spód i wstawić do lodówki do pełnego stężenia. Przed podaniem ozdobić plastrami figi i miąższem marakui. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (do obliczeń wzięto 3/4 porcji spodu z powyższego przepisu): Wartość energetyczna: 155 kcal Tłuszcz: 11,8 g Węglowodany
Modern Cave Girlśniadań na słodko to propozycja ta sprawdzi się doskonale także jako zdrowy deser 😉 Składniki: 1/2 szklanki tapioki Radix-Bis 1 i 1/2 szklanki mleka 2 banany 150 g suszonych fig Helio 1/2 szklanki maki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Tapiokę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy mlekiem i odstawiamy(...)Następnie dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 min., cały czas mieszając, aż kulki tapioki staną się przezroczyste. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Suszone figi zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 20-30 min. Po tym czasie odcedzamy. Następnie figi razem z bananami blendujemy na gładkie puree, dodajemy do ugotowanej tapioki i dalej
Kuchnia MagdaLenyDomowa chałwa lniana o smaku czekoladowym z suszonymi figami hiszpańskimi to świetny pomysł na zdrowy deser. W smaku zdecydowanie różni się od tradycyjnej chałwy sezamowej i ma również inną konsystencję, a przede wszystkim nie jest taka tłusta i słodka. Nie da się jej też za dużo zjeść, bo len pęcznieje w żołądku i daje uczucie sytości. Jest to idealna(...)pieczenia. Składniki: 1 szklanka mąki lnianej Radix-Bis 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Radix-Bis 3 łyżki miodu 3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki wody ok. 9-10 szt. fig hiszpańskich Radix-Bis Wykonanie: W rondelku podgrzewamy olej kokosowy z miodem i wodą. Gdy składniki połączą się, dodajemy gorzką czekoladę i rozpuszczamy ją. Do miski wsypujemy mąkę lnianą
Kuchnia MagdaLenyświeżych 70 g cukru 75 g oleju rzepakowego 500 g mąki pszennej szczypta soli Nadzienie makowe: 350 g suchego maku Targroch 50 g orzechów pekan Targroch 5 suszonych fig w mące ryżowej Targroch 150 g cukru Ponadto: 2 tabliczki białej czekolady Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Drożdże powinny się lekko zapienić(...)minimum godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Mak zalewamy minimalną ilością wody. Tylko tak, aby całe ziarna były zamoczone. Gotujemy na wolnym ogniu, aż mak wchłonie całą wodę. Figi zalewamy wrzątkiem. Ugotowany mak, miękkie figi, cukier i orzechy umieszczamy w blenderze wysokoobrotowym lub przepuszczamy przez maszynkę. Całość odstawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy
MamaOskarkaświeżych drożdży 100 g mleka 1 jajko 10 g masła 30 g cukru ziarenka z pół laski wanilii składniki na nadzienie: 100 g suszonych moreli 100 g suszonych fig 80 g orzechów włoskich 20 g miodu 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu ziarenka z pół laski wanilii 1 szklanka soku pomarańczowego dodatkowo: cukier puder Drożdżowy warkocz z bakaliami. Thermomix(...)przepisy. Wykonanie: Przed wykonaniem ciasta morele i figi zalewamy ciepłym sokiem pomarańczowym i zostawiamy najlepiej na kilka godzin. Owoce wtedy ładnie zmiękną i nasiąkną sokiem. Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy czas 2 min/temp 37/obr.3. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto pozostawiamy w naczyniu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
Themo przepisyPrzepis autorski (mój). Kurczak jest bardzo prosty w przygotowaniu i zapewniam Was, że smakuje po prostu... obłędnie! Kusi niezwykle soczystym i miękkim mięsem, rumianą skórką oraz delikatnie słodkim posmakiem fig, które bardzo lubię. Koniecznie sami spróbujcie! 3 ćwiartki z kurczaka (mogą być dowolne części z kurczaka) Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej(...)łyżeczki curry pieprz (według smaku) Dodatkowo: 5 suszonych fig (użyłam ze Zdrowy Market 24) Składniki marynaty wymieszać. Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie pokryć marynatą. Tak przygotowanego najlepiej wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale w ostateczności, gdy zależy nam na czasie - ten etap można pominąć. Następnie mięso z figami
Di gotujetemperaturze pokojowej nadzienie: 350 g białego suchego maku 100 g cukru pudru 150 g łuskanych orzechów włoskich 100 g migdałów 100 g suszonych fig 100 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g marcepanu 5 okrągłych lub podłużnych suchych biszkoptów 3 łyżki słodkiej śmietanki 3 białka(...)minut przed planowanym przygotowywaniem rogali. Mak zalać gorącą wodą i prażyć bez przykrycia kilkanaście minut często mieszając. Woda musi odparować. Sparzyć też orzechy, migdały i figi,muszą pomoczyć się ok. pół godziny a potem dobrze odsączyć. Migdały obrać ze skórek. Mak, migdały, orzechy, figi i daktyle zmielić w maszynce co mięsa. Przemielić też marcepan
Kolorowa kuchnia Elkiżółtka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 1 szczypta cynamonu (solidna) kilka kropel aromatu waniliowego kilka kropel aromatu cytrynowego kilka kropel aromatu pomarańczowego Nadzienie: 200g suszonych fig (u mnie ze Zdrowy Market 24 ) 25g miodu 1 szczypta cynamonu (solidna) Opcjonalnie: cukier puder do posypania ciastek Przygotować ciasto. Masło, cukier, miód, sól, aromaty i cynamon zmiksować(...)prostokąty o szerokości około 8 cm. (1 część = 1 prostokąt. Ciasto może troszkę się lepić do wałka, więc polecam jego wałkowanie między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.) Przygotować nadzienie. Figi, miód i cynamon należy zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji. (Moje figi były mięciutkie, ale jeśli posiadacie twardsze - zalejcie je wrzątkiem i odstawcie na 10 minut.) Masę figową podzielić
Di gotujemnie świeże figi są dużo smaczniejsze od suszonych, a sałatka z figami i serem kozim to klasyka. Ponieważ u mnie klasyka... The post Sałatka z figami i serem mozzarella appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comjest on niecodzienny, trzeba przyznać. Przez noc polędwiczki moczyły się w mocnym koniaku, przyprawach i rozmarynie. Drugiego dnia piekłam je razem z wieloma przepysznymi owocami – jabłkami, brzoskwiniami, figami, żurawiną. Głównym ziołem dodającym mocniejszego akcentu był świeży rozmaryn. Danie wyszło doskonałe, a jeśli ja sama tak uważam, to znaczy, że jest ono w pełni godne polecenia. Sprawdzi się(...)wykwintny lub świąteczny obiad. Smakujcie! Składniki 3 – 4 polędwiczki wieprzowe 1/2 szklanki koniaku 1 duże jabłko 1 brzoskwinia garść świeżej żurawiny 2 figi świeże kilka gałązek świeżego rozmarynu sól, pieprz, sypka papryka Wykonanie Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy solą, pieprzem oraz czerwoną sypką papryką. Obkładamy gałązkami rozmarynu. Całość podlewamy koniakiem, przykrywamy folią spożywczą
Raj dla Podniebieniamnie świeże figi są dużo smaczniejsze od suszonych, a sałatka z figami i serem kozim to klasyka. Ponieważ u mnie klasyka... The post Sałatka z figami i serem mozzarella appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comzobaczyłam w sklepie piękne figi, wiedziałam już co z nich zrobię. Akurat wybieraliśmy się do przyjaciół na grilla. Do tego piękne granaty i aromatyczna gorgonzola - sałatka marzenie. Nie jest skomplikowana a kolorem i smakiem Was zaskoczy. Nas zaskoczyła i skończyła się szybciej niż tego chcieliśmy. Spróbujcie koniecznie Będziecie potrzebowali około 100 gram sałaty- ja użyłam sałaty w paczce(...)był to mix sałat. 1/2 niedużego dojrzałego granatu 3 dojrzałe figi 60 gram gorgonzoli Ponad to 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli 3 łyżki orzechów pekan, lub włoskich 1/2 łyżki miodu Orzechy pokruszcie z grubsza i podprażcie na suchej patelni. Następnie polejcie miodem i posypcie chili . Mieszając intensywnie- potrząsając patelnią, aby orzechy równomiernie pokryły się miodem i chilli. Zdejmijcie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukjuż obowiązkowo robię z nich kanapeczki lub grzanki, takie malutkie, na dwa - trzy kęsy 😋 Dzisiejsza propozycja to chrupiące grzanki posmarowane grubą warstwą aksamitnego koziego serka, z plasterkami soczystych fig, siekanymi orzechami włoskimi, odrobiną ziół i płynnym, złocistym miodem... Foodgazm gwarantowany 😉 SKŁADNIKI (na 4 grzanki): 4 kromki ulubionego pieczywa odrobina masła ok. 50 g serka koziego do smarowania(...)dojrzałe figi 2 łyżeczki siekanych orzechów (użyłam włoskich) miód do polania tymianek lub inne świeże zioło do podania WYKONANIE : Kromki chleba umieść w opiekaczu. Kiedy chleb się odpowiednio zrumieni wyjmij go i każdą kromkę posmaruj masłem i grubą warstwą serka. Na wierzch poukładaj pokrojone w plasterki figi, całość posyp posiekanymi orzechami i listkami ziół, a następnie
Słodko-Słony Świat Ilonyobiad! Przepyszna pieczeń w sosie ciemnym uniwersalnym Łowicz podana z musem śliwkowym, do tego tłuczone ziemniaki polane sosem i pyszna sałatka z buraków, a to wszystko ze świeżymi figami. To była istna uczta kulinarna. Na dworze ciągle pada i jest mega pochmurno, więc brakowało mi zdecydowanie dziennego światła do stworzenia idealnych zdjęć. Musicie mi więc uwierzyć na słowo(...)patelnię, wsypać cukier trzcinowy i smażyć mieszając od czasu do czasu. Gdy śliwki zmiękną, a sok będzie gęsty, przełożyć je do garnuszka i zmiksować blenderem ręcznym na jednolitą masę. Figi umyć i pokroić w ósemki. Upieczone mięso nakładać wraz z dodatkami (ziemniaki, sałatka) na talerze, polać z jednej strony podgrzanym musem śliwkowym i udekorować całość figami. #lowicz #łowicz
Passions hobbies lifeSAŁATKA Z FIGAMI Pyszna sałatka na jesień z figami i francuskim serem. SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ Z FIGAMI: - 2 garście szpinaku - 1 figa - plaster sera brie - około 10 malin - podprażone migdały na suchej patelni - liście bazyli - oliwa z oliwek i sok z cytryny, odrobina soli himalajskiej W/w wymieszaj i gotowe! 5 minut roboty i pyszna kolacja lub obiad
SMYKWKUCHNIprośbę innych, musiałam powielić chociaż miałam szczerą ochotę wymyślić nowe danie lub nie gotować wcale. Uparli się! Składniki (na 3 porcje): 500 gram piersi kurczaka 10 fioletowych fig 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina szczypta soli i pieprzu sok z cytryny rozmaryn łyżka oliwy z oliwek Karmelizowane buraki: 2 upieczone w folii buraki 2 łyżki posiekanej(...)Miętowo - cytrynowy ryż 1 szklanka ryżu 1 i 1/2 szklanki wody skórka otarta z jednej cytryny sól garść posiekanej mięty Dodatkowo kilka fioletowych fig i mięta do dekoracji Ryż gotuję w podanej ilości wody. Na koniec gotowania dodaję skórkę oraz sok z cytryny i posiekaną miętę. Doprawiam solą. Ściągam z ognia
Mango PapajaPyszny przepis na mazurek makowy z suszonymi daktylami, figami, żurawiną i orzechami pekan, polany gorzką i białą czekoladą. Idealny dla miłośników maku. Do masy makowej można dodać inne, ulubione bakalie np. rodzynki lub skórkę pomarańczową, zależy co kto lubi Zapewniam, że szybko zniknie ze świątecznego stołu Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 150 g masła 4 żółtka 3 łyżki(...)żółtka 3 pełne łyżki miodu 1 łyżeczka masła 1 i 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 szklanki orzechów pekan (lub włoskich) 10 suszonych daktyli 6 suszonych fig Dodatkowo: 1/2 gorzkiej czekolady 1/2 białej czekolady Przygotowanie: Masa makowa: Mielony mak zalewamy gorącą wodą, dodajemy masło, miód, żurawinę, posiekane suszone daktyle i figi. Gotujemy na malutkim ogniu
Oryginalny smakłyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 200g gorzkiej czekolady 70% 2 garści orzechów (u mnie nerkowce i laskowe) + kilka na wierzch 1 łyżka rodzynek 1 suszona figa (opcjonalnie) 1 łyżka płatków migdałów Sposób przyrządzenia: 1. Przyprawy wrzuć na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) i praż przez 20-30 sekund. 2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ustawiając miskę na garnku(...)gotującą się wodą. 3. Orzechy i figę posiekaj. 4. Do rozpuszczonej czekolady dodaj prażone przyprawy, rodzynki, figę, migdałowe płatki i większość orzechów. 5. Masę wylej na papier do pieczenia i równomiernie rozsmaruj, posyp pozostałymi orzechami i płatkami chili - odstaw do stężenia na ok. 45 min. 6. Pokrój lub połam na kawałki i zajadaj! Smacznego! Chocolate bark Ingredients: 1/2 teaspoon chili
Kuchnia w Słońcu Skąpanabędzie o żadnym rozczarowaniu hihihihi wręcz przeciwnie – o samych dobrych rzeczach, a mianowicie o kozim serze i figach, czyli mojej ulubionej sałatce. Jeśli jeszcze nie próbowaliście słodko-wytrawnego zestawienia to gorąco zachęcam. Ja uwielbiam. Składniki: mieszanka sałat (u mnie gotowa paczka) 200 g koziego sera typu camembert 150 g sera pleśniowego (gorgonzolla) 6 fig 6 orzechów włoskich(...)oliwy z oliwek sok z połowy cytryny Wykonanie: Sałatę przesypujemy do miski lub na talerz. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Ser kozi i pleśniowy kroimy w małe kawałeczki. Figi kroimy w ćwiartki, orzechy rozdrabniamy. Wszystko układamy na sałacie. Z miodu, musztardy, oliwy i sosu balsamicznego robimy sos, wszystko dokładnie mieszając. Gotową sałatkę polewamy sosem i podajemy. szybko łatwo
Mama z miastaZiemniaki oraz dynię przysmażyłem na tłuszczu wytopionym z chorizo, co nadało im niepowtarzalny aromat. Do tego kilka garści jarmużu, odrobina cząbru i papryki dla zaostrzenia smaku oraz migdały i figi do przybrania. Z tak przygotowanym talerzem schowałem się pod koc, włączyłem ulubiony serial i byłem w siódmym niebie. Wam również polecam, żeby tak zaplanować sobie jesienne popołudnie lub wieczór(...)SKŁADNIKI na 4-6 porcji 200 g chorizo 500 g ziemniaków 500 g dyni 100 g jarmużu 6 fig 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka oleju kokosowego cząber płatki chili (lub ostra papryka w proszku) wędzona papryka w proszku sól * PRZYGOTOWANIE Ziemniaki i dynię obierz. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone w talarki chorizo. Przysmaż, aż wytopi się
Food SquareCiasta są lekkie i delikatne w smaku, zupełnie inne niż te na mąkach glutenowych. Tym razem szukałam przepisu na ciasto z owocami, a że obecnie wszędzie widuję świeże figi, to postanowiłam spróbować upiec z nimi ciasto ;) Fit ciasto kokosowe ze świeżymi figami foremka 21 x 27 cm 6 jajek rozm. M ½ szklanki mąki kokosowej ¼ szklanki oleju kokosowego(...)roztopionego lub oliwy z oliwek 2 łyżki miodu lub syropu klonowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia świeże figi Piekarnik nastawić na temperaturę 160 ºC, funkcja grzania termoobieg. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubijać wraz z miodem około 10 minut za pomocą miksera. Cały czas ubijając dodać olej. Mąkę przesiać wraz z proszkiem i dodać do masy jajecznej – dokładnie
FitKotFigi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego też przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. ciasto: 300 gram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 surowe żółtka, nadzienie: 8 - 10 fig, 3 białka, 1 szczypta soli, 130 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku cytrynowego, 100 g orzechów laskowych, Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem(...)zrumieni. Odstawić do ostygnięcia. Białka z solą ubić na sztywno, następnie dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca, pod koniec ubijania dodawać stopniowo sok z cytryny. Figi pokroić w szóstki lub ćwiartki. Ułożyć na cieście i zalać polewą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut. Wyjąć, odstawić na 4-5 godzin
królestwo garówKlasyczna Pavlova w królewskim stylu: chrupiąca z zewnątrz beza, mięciutka w środku, połączona ze śmietankowym kremem z mascarpone i kremówki, a całość zwieńczona koroną z ćwiartek świeżych, soczystych fig i polana pysznym sosem karmelowym... Beza nie jest trudna do wykonania, jeśli będziecie się trzymać dokładnie przepisu - najważniejsze jest tu długie ubijanie białek po każdej dodanej porcji cukru. Całość(...)octu winnego lub spirytusowego SKŁADNIKI NA KREM: 150 ml śmietany kremówki 36% lub 30% (dobrze schłodzonej) 150 g mascarpone (dobrze schłodzonego) 1 łyżka cukru pudru DODATKOWO: 4 - 5 świeżych fig SKŁADNIKI NA SOS KARMELOWY: 4 łyżki brązowego cukru 1 pełna łyżka masła 3 łyżki śmietany kremówki (plus 1 -2 łyżki w zależności
Słodko-Słony Świat Ilonyspodzie z pokruszonych ciasteczek maślanych, na którym ułożyłam warstwę kremu z mascarpone i roztopionej gorzkiej czekolady. Całość udekorowałam bitą śmietaną wymieszaną z pokruszoną bezą oraz pokrojonymi, świeżymi figami, które dodatkowo skropiłam waniliowo-miodową polewą. SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18-20 cm SPÓD 190 g ciastek maślanych lub deserowych 50 g rozpuszczonego masła KREM CZEKOLADOWY 500 g serka mascarpone(...)BITA ŚMIETANA 250 ml śmietany 30-36% (długo schładzanej) 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka pokruszonych bezików (można dać więcej) 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie) OWOCE I POLEWA 3-4 figi pokrojone na ćwiartki 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka soku z cytryny ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii DODATKOWO: starta czekolada WYKONANIE Dno tortownicy o średnicy
cool and mintyZdecydowanie to mój najlepszy sernik :) Wyszedł dokładnie tak, jak go sobie wyobraziłam. Trochę kawy, trochę dyni, świeże figi i gęsta polewa czekoladowa, która zastyga "w ruchu". Obłędne połączenie. Składniki: Tortownica 22cm i 18cm Spód ciemnego sernika: 100g herbatników 2 łyżki kakao 3 łyżki masła Pół łyżeczki chilli Serniki: 1kg serka homogenizowanego 2 opakowania budyniu 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)jajka 4 łyżki cukru 500g musu z dyni hokkaido 2 łyżki cukru waniliowego 10 łyżek kawy rozpuszczalnej (może być zbożowa) 2 łyżki kawy mielonej 2 dojrzałe figi Polewa czekoladowo-kawowa: 150g śmietanki kremówki 36% 80g czekolady mlecznej 80g czekolady gorzkiej 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka masła 4 łyżki likieru kawowego Herbatniki kruszymy, mieszamy
Gotowanie i blogowanieDziś ostatni post o smakach Rawnello - łatwy orzech do zgryzienia oraz figa z makiem. Jednym z tych smaków jestem totalnie zauroczona - którym :) ? "Odkryj naturalny wymiar słodyczy! Zrobiliśmy dla Was te słodycze, bo... :) ...sami lubimy jeść słodycze. Szukaliśmy sposobu, aby nasza dieta była smaczna, przyjemna i równocześnie zdrowa. Wiadomo, że orzechy, owoce i nasiona są skarbnicą cennych minerałów, enzymów i witamin(...)orzechowe kuleczki, w których połączyliśmy słodycz daktyli z delikatnie orzechowym aromatem nerkowców. Przegryź to sam :) Skład: daktyle, migdały, wiórki kokosowe, skórka pomarańczy, wanilia bourbon, i nic więcej. Figa z makiem Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Gotowanie i blogowaniekombinacjom. Na początku skrupulatnie stosowałam się do przepisów; teraz po prostu mieszam to, na co aktualnie mam ochotę. I tak właśnie powstała ta dyniowo-pomarańczowa granola. Zamiast cukru - suszone figi i syrop klonowy. Do tego porcja płatków, ziarenek i orzechów w połączeniu z lekką nutą cynamonu i wyraźniejszą pomarańczy. Niebo w buzi! Spróbujecie...? Granola dyniowo-pomarańczowa Składniki(...)musu z dyni 65 ml syropu klonowego 1 łyżeczka cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 180 g suszonych fig Płatki, dynię, słonecznik, len i grubo posiekane orzechy wymieszać w dużej misce. Dynię, syrop klonowy, cynamon, ekstrakt z wanilii, skórkę i sok z pomarańczy dokładnie wymieszać. Dodać do suchych składników
Pożeraczka, czyli raz adobrzetroszkę za słodki) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1/2 opakowania cukru waniliowego 70 gr orzechów laskowych lub innych 100 gr sucharków lub herbatników 4 suszone figi lub garść rodzynek lub 4 suszone morele Spód tortownicy owinąć folią spożywczą. Orzechy i figi pokroić na duże kawałki, sucharki lekko połamać (kawałki o wielkości około(...)gotować na średnim ogniu do momentu, aż masa zdecydowanie zgęstnieje, ma być o konsystencji budyniu, uwaga trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, dodać orzechy, figi i suchary, wymieszać, wyłożyć spód tortownicy, mocno uklepać, wyrównać, ostudzić, wstawić do lodówki/zamrażarki na czas przygotowywania pianek. Składniki masę jogurtowo-śmietankową: 250 gr śmietany 30%, koniecznie schłodzonej
moj przepis naZainspirowana przepisem Pyzy na Tartę śliwkową z cynamonem (patrz tutaj) postanowiłam zrobić swoją wersję z mąki razowej i otrębów. Dodatkowo do śliwek dołączyłam jeszcze figi. Wyszło smakowicie :) Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów Składniki 200 gram mąki (pól na pół żytniej razowej i pszennej) 50 gram otrębów 150 gram zimnego masła 6 łyżek cukru szczypta soli(...)kefiru 10 śliwek 4 figi cynamon Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów Wykonanie Siekamy mąkę i otręby z masłem, cukrem, kefirem i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość ok 1/2 cm. Przekładamy ciasto do dużej blaszki na tartę i dociskamy do brzegów
Pyza i Surówka