figa - 1805 przepisów (strona:29/121)

Proste ciasto kruche z figami 177

blachę 25 cm x 25 cm: 2 szklanki mąki pszennej  200 gram masła  2 żółtka  1/2 szklanki cukru pudru  szczypta soli  1 kilogram fig 3-4 łyżki brązowego cukru  Z mąki, zimnego masła, żółtek, cukru pudru i soli zagniatam ciasto. Dno formy wykładam papierem do pieczenia. Figi kroję w plastry. Ciastem wylepiam(...)formę, układam na cieście figi, które posypuję cukrem brązowym. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i piekę 45 minut, do suchego patyczka. STUDZĘ, kroję i podaję.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Batony: Petarda, Mauro, Lifebar 167

Informacje dodatkowe: 100% naturalnych składników, wegański, be dodatku cukrów i konserwantów Sklep: lista sklepów   Cena: ok 8zł Nazwa: Baton bakaliowy - Mauro Firma: Oho idea natura Skład: daktyle, figi, rodzynki, słonecznik, orzechy laskowe, migdały, kakao Masa netto: 60g Wartości odżywcze: 600g/ 235 kcal, tłuszcz – 10g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,0g, węglowodany – 29g w tym cukry – 28g, błonnik(...)plus. Smak: Zapach po otwarciu dość standardowy czyli suszone owoce i kakao, jest zbity, nielepiący ale też nie suchy czyli struktura dla nas idealna. Oprócz tego, że widać pesteczki fig i niezmielone ziarna to jeszcze dokładnie można je wyczuć podczas jedzenia (pestki fig „strzelają” xD). Całość jest odpowiednio słodka oraz lekko kwaśna więc idealnie wyrównuje słodycz. Podsumowanie: Bardzo

Candy Pandas
Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem 211

lato. Przecież lato to właśnie borówki, fasolka szparagowa czy wiśnie. W sezonie pomidory, ogórki i papryka smakują najlepiej i mają najlepsze ceny. Niektórych pyszności jak czarny bez czy świeże figi nie dostaniemy po tym czasie. Niektóre można jeść cały rok, ale tylko mrożone czy szklarniowe – a to przecież nie to. Zapraszam Was do sezonowego eksperymentu. Jeśli nie macie(...)wiosna Bakłażan Agrest Ananas Botwinka Boćwina Brokuły Brukselka Bób Borówka Brzoskwinie Buraki Cebula dymka Czarny bez Cukinia Cebula Groszek cukrowy Czereśnia Dynia Cykoria Kalafior Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kalarepa Figi Gruszki Fasola Kiełki Jagody Grzyby Jarmuż Pokrzywa Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Por Karczochy Jeżyny Mandarynki Portulaka Koper Włoski Kasztany Mango Rabarbar Maliny Kiwi Orzechy Rzepa Melony Koper włoski Pasternak

Ugotowane pozamiatane
Ciasto bakaliowe z masą budyniową 332

Bardzo dobre ciasto. Jeśli lubicie ciasto z dużą ilości orzechów, rodzynek i fig to wypiek ten jest właśnie dla Was :). Przygotowanie zajmuje nieco czasu , ale bardzo polecam je wypróbować . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : ok. 25 minut Temp. pieczenia 180 C źródło : " Ciasta" Składniki: Biszkopt: 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 6 jajek 4 płaskie(...)łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto bakaliowe: 200 g fig 200 g rodzynków 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g pokrojonych orzechów włoskich 6 białek 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 200 g masła 6 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki

Różne smaki w kuchni
Sałatka z rukoli,pokrzywy ,figi z prażonymi orzechami z dodatkiem rukwi wodnej i szpinaku 200

nią częściej . Zdrowa sałatka w 15 minutek Tą sałatkę stworzyłam do równie zdrowego dania głównego  ViolaPassion Składniki: 4 garści mieszanki (rukola rukiew szpinak) 2 gałązki pokrzywy 4 świeże figi 2 garści mieszanki orzechowej (pini ziemne itp) 3 łyżki oliwy z oliwek plus 2 do prażenia orzechów 2 łyżki octu balsamicznego z fig kilka małych kostek fety łyżka(...)oliwy . *W małej misce dodajemy oliwę z oliwek szczyptę soli ,troszkę pieprzu i ocet balsamiczny i łączymy. *Gotujemy jajka na miękko (pamiętajmy 3 minuty od zagotowania się wody) *Figi myjemy odcinamy końce i dzielimy na 4 części *Wykładamy nasza mieszankę zieleniny na talerz ,dodajemy pokrzywę ,orzeszki,fetę, *Całość zalewamy naszą oliwą z oliwek z dodatkiem octu balsamicznego bezpośrednio przed

Viola cooks with passion
Sałatka z sera gorgonzola, fig, szynki długo dojrzewającej, na sałacie i z dodatkiem włoskich orzechów 149

domu coś pysznego i pożywnego. Naprawdę wystarczy tylko chcieć 😊 Zapraszam na sałatkę, gdzie w roli głównej występuje ser gorgonzola. Ma on wystarczająco wyrazisty smak, że nie potrzebuje dosmaczania. Słodkawe figi i cieniutko pokrojona aromatyczna szynka, to idealne towarzystwo dla gorgonzoli. Ta sałatka sprawdzi się także jako posiłek zabierany ze sobą do pracy lub jako pyszna kolacja.  Składniki: garść(...)włoskich orzechów kilka liści sałaty 150 g sera gorgonzola 2-3 figi 100 g cieniutko pokrojonej szynki długo dojrzewającej (ja użyłam szwarcwaldzkiej) garść świeżych listków bazyli i Półmisek lub miseczkę wyłożyć umytymi i osuszonymi dokładnie liśćmi sałaty. Orzechy uprażyć lekko na suchej patelni. Na sałacie poukładać wszystkie składniki: kawałki sera gorgonzola, ćwiartki fig i szynkę. Udekorować uprażonymi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza z dwoma serami, figami i szparagami 159

połączenie na pizzy musiało powstać. Uwielbiamy figi i ser kozi. Wyszło pysznie <3 Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szczypta soli 7 g świeżych drożdży 1 szczypta cukru 270 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek Pesto z rukoli: 1 garść rukoli 1 łyżka orzechów włoskich 1 ząbek czosnku 70 ml oliwy z orzechów włoskich sól(...)pieprz Dodatki: 2-3 świeże figi 4-5 zielonych szparagów 150 g koziego sera (roladka) 125 mozzarelli w kulce 1 czerwona cebula     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Drożdże rozcieramy z niewielką ilością cukru. Kidy drożdże staną się płynne, dodajemy do mąki. Następnie wlewamy wodę, oliwę

R'n'G Kitchen
Rogale marcińskie 253

miałam 200 g  Skworcu  ) 100 g masy marcepanowej ( dałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów  70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej śmietany ( dałam 12 % ) 2 białka 5 podłużnych biszkoptów Wykonanie: W oddzielnych miseczkach nasypać mak, orzechy(...)włoskie, daktyle i figi .  Zalać gorąco wodą i doczekać 30 minut. Następnie odcedzić na sitku o małych oczkach. Mak, orzechy figi , daktyle i migdały mielimy 2 razy. Masę marcepanową ucieramy z cukrem pudrem i śmietaną. Gdy składniki się dobrze połączą dodajemy zmielony mak z bakaliami. Następnie dodajemy pokruszone biszkopty ( mieliłam w blenderze ) i posiekaną skórkę pomarańczową. Masę

Różne smaki w kuchni
Zdrowa "fit" szarlotka :) 422

którą jadamy od Mamy czy Babć. To uzdrowiona szarlotka na wypasie! Razowe ciasto, bezcukrowa masa jabłkowa, pianka z białek, a do tego chrupiąca kruszonka owsiana, a w niej suszone figi, a z kolei na niej słodkie zlepki pestek dyni. Urozmaicenie jakich mało 😎 To wszystko sprawia, że smak jest przegenialny, a szarlotka spotyka się wyłącznie z samymi pozytywnymi opiniami(...)cynamonu Piana z białek: 2 białka 2 łyżki erytrolu (Plenus Natura) Kruszonka owsiana: 1 łyżka płatków owsianych (Plenus Natura) 30 g masła klarowanego waniliowego (Plenus Natura) 6 posiekanych suszonych fig (Plenus Natura) 1/4 szklanki erytrolu (Plenus Natura) 1 łyżeczka cynamonu  Pestki dyni w syropie: 50 g pestek dyni (Plenus Natura) 1-2 łyżki syropu daktylowego  Przygotowanie: CIASTO

Zdrowie na języku :P
Bakaliowa rolada z jagodowym kremem, owocami i pierzgą pszczelą (bez glutenu, bez laktozy, bez pieczenia) 249

łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru kokosowego  2 łyżki roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżka pierzgi pszczelej 2 łyżki wyłuskanych owoców granatu 7 dużych daktyli 8 suszonych fig 3 suszone morele garść rodzynek 50 gram migdałów 50 gram pestek dyni 50 gram nasion słonecznika 50 gram orzechów włoskich 1 łyżka siemienia lnianego 2 - 3 łyżki mąki kokosowej(...)kilka plasterków suszonego jabłka pół świeżej figi 2 duże truskawki kilka malin kilka jagód świeża melisa jadalne kwiaty (u mnie begonie)  dwa orzechy włoskie kilka ziarenek granatu  Wykonanie: Nasiona chia należy dokładnie wymieszać z mlekiem kokosowym i odstawić na noc, aby napęczniały. Następnego dnia quinoę blendujemy z jagodami, puddingiem z chia, wiórkami kokosowymi, olejem kokosowym, sokiem

Quinoa Raz!
Grzanki z figami, serem pleśniowym i miodem 255

Połączenie soczystych fig, ostrego sera z niebieską pleśnią i miodowej... Artykuł Grzanki z figami, serem pleśniowym i miodem pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
W biegu: ciepłe śniadanie 347

ciepłego, co da mi energię na resztę dnia. Jaglanka sprawdza się idealnie, zapraszam! SKŁADNIKI: • 1,5 szklanki mleka • 6 płaskich łyżek płatków jaglanych • 1 łyżka syropu klonowego • 5 suszonych fig • 1 łyżeczka cynamonu PRZYGOTOWANIE: Mleko i płatki zagotowujemy, dodajemy pokrojone w paski figi i łyżkę syropu klonowego, mieszamy na małym ogniu 2-3 minuty. Przekładamy do miseczki

Kuchnia w biegu
Koktajl z cytrusów 131

dzisiaj zmiksowałam pierwszy w tym roku koktajl z cytrusów, którym rozpoczęłam nowy dzień. Jestem przekonana, że będę często wracała do tego smaku! Poza cytrusami do koktajlu dodałam suszone figi, orzechy włoskie, banana i wiórki kokosowe. Powstał energetyczny napój, zdrowy, słodzony miodem. Koktajl z cytrusów Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 1 pomarańcza 1 czerwony grejpfrut 1 banan 2 suszone figi(...)Przygotowanie: Owoce cytrusowe obieramy ze skóry, usuwając jednocześnie białą część. Przekładamy do blendera kielichowego. Dodajemy banana bez skóry podzielone na mniejsze części, jogurt naturalny, orzechy włoskie, wiórki kokosowe i figi, pokrojone na kawałki. Całość miksujemy na jednolity płyn. Dodajemy miodu do smaku. Miksujemy ponownie. Podajemy zaraz po przygotowaniu, posypane wiórkami kokosowymi

Moja smaczna kuchnia
Blok czekoladowy 202

Smak PRL-u to czekolada z dodatkiem mleka w proszku. Pyszna ponad czasowa słodycz u mnie z dodatkiem amarantusa i fig. Składniki: 1 kostka masła (200g) 3-4 łyżki wody 3-4 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 paczka amarantusa ekspandowanego 6-7 suszonych fig 1-2  szklanki mleka w proszku Wykonanie: Masło, wodę, kakao, cukier(...)bardzo ciepłej masy wsypywać powoli mleko w proszku i dobrze wymieszać. Gdy masa będzie dosyć gęsta dosypywać amarantus według uznania. Im więcej tym lepiej. Dodać drobno pokrojone figi. Wszystko dobrze wymieszać. Uformować baton lub blok i owinąć szczelnie folią do żywności. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Kroić na małe kawałeczki

Pysznie & Pięknie
Kremowy pudding ryżowy z gotowanymi figami - Arroz con leche 197

Hiszpańskie smaki w wykonaniu Jamiego Olivera, dużo ich jest a ja wybrałam właśnie pudding, pyszny, kremowy z prażonymi figami na wierzchu. Arroz con leche pęcznieje podczas chłodzenia i nabiera jedwabistej, kremowej konsystencji. Ja przy jego robieniu użyłam świeżych fig ale takie z puszki też będą znakomite, polecam. Znakomity deser na dzisiejszy wieczór. Kremowy pudding ryżowy z gotowanymi figami - Arroz con leche. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania