figa - 1305 przepisów (strona:29/87)

Sałatka z makaronem, figą i serem brie 146

Macie ochotę na coś konkretnego, a jednocześnie lekkiego?  Dorwałam w tym roku pierwsze figi, więc automatycznie weszły do mojego koszyka. Od razu wiedziałam, że będzie sałatka. Dodałam do niej makaronu i sera, który sprawił, że nasyci nas ona na dłużej. Całość natomiast polałam sosem na bazie octu balsamicznego, celem nadania aromatyczności i włoskiego klimatu. Chyba nie pogardzicie takim(...)lunchboxem do pracy? Składniki na 1 porcję: Garść roszponki 40g suchego makaronu świderki Malma 30g sera brie naturalnego 1/3 czerwonej papryki 1 większa figa Sos balsamiczny: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego ½ łyżeczki miodu Ulubione zioła Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odlać i opłukać zimną wodą, aby był chłodny. Na talerzu ułożyć roszponkę

Fabryka pomysłów
Egipt -Tajine z jagnięciną i okrą 186

szklanka selera naciowego pokrojony drobno 1 pęczek natki piertruszki posiekana 1/2 korzenia kopru włoskiego drobno posiekanego 1 garść fasolki szparagowej 4 łyżki nasion granatu 1 papryczka chilli 6-8 fig 6-8 moreli 6-8 śliwek tzw.kalifornijskich okrojone drobno 4 łyżki masła 3 łyżki oleju migdałowego 6 łyżek wody różanej 6-8 łyżek pomielonych migdałów 1 łyżka imbiru(...)dodając olej migdałowy i 1 szklankę wody. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy pomidory,jagnięcinę ,imbir,kumin,turmerik, papryczkę chilli pieprz i sól Dusimy pod przykryciem około 15 minut, Dodajemy figi,morele,śliwki,owoc granatu,pęcherzycę,natkę pietruszki i pomielone migdały dusimy kolejne 20 minut. Pamiętajmy że od czasu do czasu musimy podlewać nasze danie wodą. Smacznego Do tej potrawy

Viola cooks with passion
SERNIK Z SOLONYM KARMELEM I FIGAMI 185

SERNIK Z SOLONYM KARMELEM I FIGAMI, a do tego czekoladowy... Artykuł SERNIK Z SOLONYM KARMELEM I FIGAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Acai - Matcha Bowl w melonie :) 136

proszku acai (Bioindygo) 1 łyżka mleczka kokosowego (Bioindygo) Matcha: 1 mrożony banan 1 łyżeczka proszku matcha (Bioindygo) 1 łyżka mleczka kokosowego (Bioindygo) Pozostałe składniki: 1/2 melona miodowego nerkowce (Bioindygo) figi suszone (Bioindygo) Przygotowanie: Z melona wydrąż pestki i odrobinę miąższu, aby zwiększyć pojemność owocu.  Do malaksera/blendera zmiksuj składniki na lody acai, a następnie na lody matcha, wrzucając(...)lodów połącz ze sobą, wykonując kilka ruchów łyżką, w taki sposób, aby nadal było widać i acai i matcha.  Przełóż wymieszaną masę do melona i dodaj orzechy z figami

Zdrowie na języku :P
Quinoa z nutą kardamonu, grillowanymi figami i suszonymi śliwkami 164

language:#0400;}  A to jeden z moich ulubionych przepisów na deszczowe poranki i chłodne jesienne wieczory, zawsze poprawia mi humor :) Składniki:   3/4 szklanki czerwonej quinoy 2 świeże figi 3 suszone śliwki 1 nasionko kardamonu (można zastąpić mielonym) Wykonanie: Quinoę należy kilka raz przepłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem rozgniecionego nasionka kardamonu, a następnie odcedzić(...)gęstym sitku. Śliwki kroimy na kawałki i mieszamy z quinoa. Figi kroimy na ćwiartki i grillujemy na suchej patelni, mieszamy z pozostałymi składnikami i gotowe

Quinoa Raz!
Świąteczna quinoa z bakaliami :) 107

Peru i byłam zaskoczona jak bardzo przenosi mnie ona smakiem do Polski :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki białej quinoy pół szklanki czerwonej quinoy pół szklanki czarnej quinoy 3 suszone figi pół pomarańczy pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki migdałów garść rodzynek 3 łyżki miodu 1 ziarno tonki Wykonanie: Quinoę gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie (informacje jak ugotować(...)quinoę znajdziecie TU ). Białą osobno, ponieważ gotuje się krócej, a czerwoną i czarną można ugotować razem. Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, figi kroimy na pół i na plasterki. Ziarno tonki ścieramy na tarce na drobnych oczkach (jeśli nie mamy tonki możemy dodać wanilię). Quinoę odsączamy na gęstym sicie i mieszamy jeszcze gorącą z wszystkimi pozostałymi składnikami

Quinoa Raz!
Domowe muesli 110

nerkowców w Lidl , i nie znalazłam .Na szczęście mają mieszankę! Suszona morela suszona żurawina pestki dyni i słonecznik łuskany  Symbio wiśnie suszone złote jagody inków suszona śliwka suszone figi jagody goji orzechy pecan orzechy włoskie orzechy arachidowe i laskowe trochę płatków kukurydzianych opcjonalnie łyżka nasion chia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, te większe typu figi, śliwki pokroić

Z Kuchni Do Kuchni
Czy recenzje na blogach kulinarnych są obiektywne ? 135

rodzynek i daktyli z delikatnym aromatem i dużą ilością drobno posiekanych migdałów. Pralinki są bardzo słodkie, chyba najsłodsze z całej rodziny Rawnello, ale… o takie właśnie nam chodziło.  Figa z makiem – na stole prezentują się bardzo elegancko, bardzo słodkie z dobrze wyczuwalnym smakiem fig i daktyli. Mak w tym przypadku pełni raczej rolę estetyczną, natomiast nie wpływa(...)batoniki Yummy spełniły nasze oczekiwania. Właścicielom firmy wypadałoby pogratulować pomysłu na zdrową żywność, ciekawych połączeń smaków i...  kreatywności w nazewnictwie produktów. W tym miejscu muszę przyznać, że hasło „ figa z makiem ” stało się przebojem imieninowej imprezy Pawła. Rawnello i Yummy dla nas okazały się świetnym zamiennikiem czekolady i  ciasteczek.  Po te produkty  z przyjemnością sięgniemy ponownie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kokosowe kulki mocy. Mega. 142

szklanka wiórków kokosowych ½ szklanki płatków żytnich 50g orzechów brazylijskich 2 łyżki kakao (prawdziwego) 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki amarantusa ekspresowego (opcjonalnie) 4 duże figi suszone ⅓ szklanki wody ok. 1 szklanka wiórków do obtoczenia Wykonanie Wiórki, płatki żytnie, orzechy mielimy na mąkę. Do miski wsypujemy zmielone składniki suche i dodajemy kakao, miód, olej(...)kokosowy, amarantus. Figi i wodę blendujemy na gładką masę i dodajemy do pozostałych składników. Ugniatamy masę ręką, aby była kleista. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach. Odkładamy na talerz. Chłodzimy min. 3 godziny, najlepiej cała

Apetyt na Zielone
10 produktów oczyszczających organizm z toksyn 389

Zawarty w jabłkach potas chroni przed obrzękami i pomaga usuwać z organizmu produkty przemiany materii.Najlepiej zjadać jabłka na surowo lub w postaci świe żo wyciś niętych soków. 5. Suszone figi - posiadają najwięcej błonnik a ze wszystkich suszonych owoców (więcej nawe t niż śliwki. Skutecznie pobudzają pracę układu pokarmowego, oczyszczają jeli ta. Z ale cane w zaparciach. O bniżają poziom(...)cholesterolu we krw i. Mają właściwości odtruwające, antyoksydacyjne przeciwpasoży t nicze i przeciwbakteryjne . Figi są boga te w potas, który zapobiega obrzękom . Można dodawać je do jogurtów, mus li lub jeść po prostu jako przekąskę. 6. Cebula - bogate źródło wapnia, fosforu i potasu, zawiera kwas f oliowy - beta karoten i kwercynę - silny antyutleniacz. Skutecznie oczyszcza organizm z toksyczn

Moje Kuchenne Rewelacje
Owsianka z bakaliami 103

klej do tapet". Owsiankę podaję w ten sposób moim dzieciom, gdzie jedno z nich takich właśnie potrzebuje. Składniki płatki owsiane błyskawiczne  Halina spora garść suszonych bakalii, u mnie figi, śliwki, daktyle,migdały, żurawina, orzechy laskowe, oraz opcjonalnie czarny sezam mleko Zagotowałam mleko i wsypałam płatki. Po ugotowaniu kleistej owsianki, dodałam figi,daktyle,śliwki. Jeszcze minutka gotowania . Przed

Z Kuchni Do Kuchni
Mazurek czekoladowo bakaliowy 176

mlecznej czekolady 80 g orzechów włoskich  50 g migdałów w płatkach 40 g rodzynek 40 g żurawiny 3 łyżki kokosu 8 suszonych moreli niesiarkowanych 3 suszone figi ale-raj 3 łyżki rumu Przygotowanie: Wierzch bakaliowy: Czekolady i orzechy drobno posiekać. Rodzynki namoczyć w rumie. Morele pokroić w cienkie paski, figi w kostkę. Wszystkie bakalie wymieszać razem

Ala piecze i gotuje
Tagine z kurczakiem i gruszkami 195

efekt był wyśmienity. Przy okazji zaimprowizowałem domowej produkcji naczynie do tagine, które sprawdziło się wyśmienicie. Zapraszam do spróbowania! Do przygotowania dania użyłem: 700 gram udek kurczaka, 10 suszonych fig, 50 gram rodzynek, 2 białych cebul, 2 gruszek, 3 łyżek miodu, 2 łyżek masła, 150 gram kaszy kus-kus, pęczka natki świeżej kolendry, 3 zielonych papryczek chili, 2 ząbków czosnku(...)niej ułożyłem półcentymetrowej grubości plasterki białej cebuli. Na cebulę wyłożyłem zamarynowane mięso, 4 liście laurowe, 3 przekrojone na połowy zielone papryczki chili, 50 gram rodzynek i 10 suszonych fig. Całość podlałem około 150 ml wody, a na wierzch ułożyłem łyżkę masła. Naczynie do tarty owinąłem dookoła folią aluminiową, której górne krawędzie zawinąłem tak, aby powstał kształt stożka. Istotnym jest

Wyprawy kulinarne
Roladki z kurczaka z figami w sosie pomarańczowym 158

Jedna z moich propozycji na obiad. Tylko dla wielbicieli mięs na słodko. Składniki: 3 filety z kurczaka 12 suszonych fig słodka papryka, curry, granulowany czosnek, tymianek masło klarowane do smażenia Sos: masło ze smażenia roladek 1 łyżka mąki 2/3 szklanki soku z pomarańczy skórka z całej pomarańczy 2/3 szklanki słodkiej śmietany kremówki 1 duża łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu(...)pieprz do smaku Mięso umyć, podzielić na cienkie płaty, przyprawić z obu stron słodką papryką, curry, granulowanym czosnkiem oraz tymiank iem. Kłaść na każdym płacie po 2 figi i zwijać w roladę. Spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć roladki ze wszystkich stron na lekko złoty kolor. Odłożyć na talerz. Na patelni jeszcze raz rozgrzać masło ze smażenia

Czerwień i błękit
Makowiec najprostszy 114

około 2 porządnych łyżek śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia torebka cukru waniliowego Dodatkowo na masę makową masa makowa żurawina suszona i wiśnie suszone  Skworcu mieszanka skórek figi suszone opcjonalnie Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 równe części. Powstaną 2 makowce. Obie części rozwałkować na grubość ok 1 cm, rozsmarować masę makową i posypać posiekaną(...)żurawiną, wiśnią, skórkami,figami. Zwinąć dwa rulony. Zawinąć każdy osobno w papier do pieczenia, nie za ciasno. Piec w 180 stopniach około 45 minut. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z figami 98

Składniki: 4 figi (mogą być zapieczone z tego przepisu ) szpi nak sałatkowy 2 łyżki płatków migdałów o cet balsamiczny 100 g sera koziego pieprz, sól Przygotowanie: szpinak dokładnie myjemy i przekładamy do miseczki, figi kroimy w ósemki, kruszymy ser kozi posypujemy pieprzem, solą i płatkami migdałów. całość polewamy octem balsamicznym i nic do szczęścia już nie potrzebujemy

Łycha smaków
14. Zimno, zimniutko: czyli rozgrzewająca figowa jaglanka z kurkumą 134

dolegliwości żołądkowe - ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne - pobudza komórki mózgowe (zapobiega Alzheimerowi) - wspomaga pracę wątroby Rozgrzewająca figowo - bananowa jaglanka z kurkumą: - 50g kaszy jaglanej  - 4-5 sztuk suszonych fig - duża szczypta kurkumy - szczypta cynamonu - średni, dojrzały banan - łyżka płatków migdałów - odrobina mleka roślinnego - polecam kokosowe (ew. krowie)  Wykonanie: 1. Kaszę jaglaną zalej wodą i zostaw(...)podpraż ją na suchej patelni przed samym gotowaniem.  2. Opłukaną kaszę i pokrojone figi wrzucamy na wrzątek (około 1 szklanka wody) i gotujemy na małym ogniu około 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. 3. Na suchej patelni prażymy płatki midgałów 4. Dolewamy mleko (ilość mleka to kwestia indywidualna, czym więcej mleka, tym jaglanka będzie bardziej wodnista

Pland based fille
Francuskie ciasteczka figa z makiem . 167

Przejadły Wam się  ciężkie serniki i makowce a nie wyobrażacie sobie kawki bez słodyczy to zapraszam na lekkie ciasteczka francuskie. Jako nadzienie użyłam konfitury figa z makiem którą dostałam od firmy Eterno . Takie ciastka spokojnie możecie upiec na sylwestra na pewno będą wszystkim smakować :) Wszystkich zainteresowanych wyśmienitymi produktami tej firmy zapraszam do sklepu internetowego http://eterno.pl/ . Składniki : 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego Gotowej konfitury figa z makiem ja użyłam od firmy Eterno   Cukier puder do oprószenia ciasteczek  Wykonanie : Z ciasta francuskiego wycinamy foremką kwiatki, na środek wykładamy  po małej łyżeczce figi z makiem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu lekko oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Keks z bakaliami 216

łyżka skórki pomarańczy 1 szklanka mąki pełnoziarnistej/razowej np. orkiszowej 1 szklanka mąki migdałowej ½ szklanki siemienia lnianego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g suszonych moreli 50 g suszonych fig ½ szklanki rodzynek 1 szklanka mleka roślinnego 30g czyli duża garść orzechów włoskich 2/3 szklanki migdałów sok z ½ cytryny Oliwę/olej ucieramy z cukrem i skórką pomarańczy. Kolejno wbijajmy jajka(...)Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodajemy do ucieranej masy na przemian z mlekiem. Całość dobrze mieszamy. Figi oraz morele kroimy na kawałeczki, dodajemy posiekane orzechy włoskie, migdały i siemię lniane. Następnie dodajemy do ciasta rodzynki – można lekko oprószyć je mąką pełnoziarnistą, aby nie opadły na dno ciasta. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy ciastem. Pieczemy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kutia bożonarodzeniowa 254

orzechów włoskich 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych 1/2 szklanki rodzynków (można namoczyć w amaretto – aby alkohol wyparował wystarczy go zagotować) 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców (jakie lubimy: śliwki, figi, daktyle, wiśnie, morele) 4 łyżki domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej (lepiej zrezygnować niż używać kupnej) ziarenka z 1 laski wanilii (można pominąć lub użyć 1 łyżki ekstraktu) opcjonalnie: słodka śmietanka(...)posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych 1/2 szklanki rodzynków (można namoczyć w amaretto - aby alkohol wyparował wystarczy go zagotować) 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców (jakie lubimy: śliwki, figi, daktyle, wiśnie, morele) 4 łyżki domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej (lepiej zrezygnować niż używać kupnej) ziarenka z 1 laski wanilii (można pominąć lub użyć 1 łyżki ekstraktu) opcjonalnie: słodka śmietanka

Poezja smaku
Wstęgi ozdobne z kakao ,z bakaliami- propozycja na Wigilię 135

gębie! Składniki wstęgi ozdobne z kakao E.Wedel  Makarony Polskie biała czekolada lub gotowa biała polewa czekoladowa olej kokosowy nierafinowany extra virgin  Skworcu morele suszone  Kresto figi suszone mieszanka studencka orzechy włoskie listki mięty Makaron ugotuj jak nakazuje producent. Ja gotowałam w niskim i szerokim rondlu z dodatkiem nierafinowanego brązowego cukru trzcinowego i oleju kokosowego Przelej zimną(...)wodą. Rozłóż na półmiski. Polewę bądz czekoladę białą rozpuść w kąpieli wodnej, polej nią makaron. Morele potnij na paseczki, posyp całość wraz z mieszanką studencką. Na koniec dodaj figi pocięte na paski i dosmacz wszystko listkami mięty! Danie gotowe, na prawdę szybko. Wszystko przygotujesz zanim makaron się ugotuje. Dobre na ciepło, ale na zimno genialne! Biała czekolada to strzał

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa krem z dyni i batata z suszonymi figami, migdałami i pestkami dyni 114

pół szklanki mleka kokosowego 3 cm świeżego kłącza imbiru 1 łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy olej kokosowy do smażenia sól himalajska różowa szczypta cynamonu pestki dyni ,migdały oraz suszone figi  Symbio Dynię pokrój w kostkę, posól ,upiecz w 180 stopniach, 15 minut. Na oleju kokosowym podsmaż cebulę, czosnek i starty imbir. Dodaj przyprawy. Smaż około 3 minut. Batat(...)cebuli razem z dynią. Przykryj woda i posól. Gotuj pod przykryciem jakieś 15 minut . Wlej mleko kokosowe. Dodaj szczyptę cynamonu. Zblenduj na gładki krem. Pestki dyni ,migdały i figi pokrojone w kawałeczki upraż na patelni i posyp krem przed samym podaniem. Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Rogaliki z makiem i białą czekoladą 123

wody.Następnie przelać przez sitko i zostawić chwilkę, żeby usunąć wodę. Następnie trzykrotnie zmielić przez maszynkę. Masło z miodem roztopić w garnuszku i wlać do masy makowej. Dodać bakalie, figi bez pestek,olejek migdałowy, dokładnie wymieszać. Thermomix masa makową – do naczynia miksującego wsypać mak i zalać gorącą wodą, tyle żeby mak był przykryty, temp 100 C, czas(...)minut, obroty 1 – zmiksować mak, czas 50 sek, obroty 9 – dodać masło, miód,olejek migdałowy czas 4 sek, obroty 8 – wrzucić orzechy i migdały, figi bez pestek,czas 7 sek, obroty 5 – wyjąć z naczynia, dodać rodzynki, wymieszać. Ciasto – Ziemniaki pokroić w bardzo drobną kostkę, dzięki czemu ugotują się bardzo szybko. Nie solić. Odcedzić

Kuchnia Pokoleń
Zimowa sałatka z krewetkami, suszonymi figami, grillowaną cukinią i kaszą kuskus 173

bardzo ciężko, z chęcią sięgniemy po coś fit.  Porcja na 6 osób Składniki :  50 g kaszy kuskus 125 g rukoli 1 duża czerwona cebula 150 g suszonej figi 1 średnia cukinia 200 g krewetek (oczyszczonych) 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku sos 50 ml oliwy z oliwek 50 ml syropu klonowego sól i pieprz do smaku(...)grillujmy na patelni, aż ładnie się zarumienią (patenie delikatnie naoliwić oliwą), z grillowane krążki przeciąć na pół. Cebulę siekamy w piórka i figi kroimy ma mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą  i polewamy sosem.    Smacznego

Niezły Młynek
Śmietanowiec z figami i morską bryzą 169

Delikatny deser dla wielbicieli fig i ciast na zimno. Szybki w wykonaniu tylko trochę czasu potrzeba aby się schłodził. Polecam serdecznie do kawy czy herbaty. Śmietanowiec z figami i morską bryzą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Grzanki z rukolą, szynką, figą, gruszką i Lazurem 130

niebanalną kolację lub przyjęcie. Skusicie się? Składniki: długa razowa bagietka spora garść rukoli 100 g szynki prosciutto crudo trójkącik sera Lazur lub innego sera z niebieską pleśnią 3-4 figi 2 małe gruszki (mogą być gruszki w occie) sól i świeżo mielony pieprz oliwa lub masło Bagietkę pokroić w kromki grubości ok. 1,5 cm, posmarować masłem lub oliwą(...)piec do lekkiego zrumienienia w 200 o C. Następnie na grzanki wyłożyć umytą i osuszoną rukolę, plastry szynki, pokrojone w plastry figi i kawałki gruszek. Na końcu wyłożyć kostkę lub plastry sera. Doprawić solą i pieprzem i od razu podawać

Czerwień i błękit
Razowy chlebek dyniowo- bananowy z płatkami orkiszowymi (lub owsianymi) 102

łyżek cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 125 ml oleju rzepakowego 1/3 szklanki syropu z agawy 2 jajka 2 rozgniecione banany 1-2 świeże figi W jednej misce mieszam składniki mokre: puree z dyni, rozgniecione banany, jajka, olej oraz syrop z agawy. W drugiej mieszam mąki, płatki, cynamon, proszek do pieczenia oraz cukier(...)składników mokrych dodaję suche i mieszam krótko, jedynie do połączenia się składników. Ciasto przekładam do formy i dekoruję plastrami pokrojonej figi. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni i piekę w nim chlebek przez godzinę. Po tym czasie wyjmuję z formy i studzę na kratce. Podaję z masłem, dżemem lub solo. Smacznego, Klaudia.   Książka jest dostępna na stronie

Mango Papaja
Rogale marcińskie 160

czasu można sobie pozwolić :) W poszukiwaniu oryginalnego przepisu natknęłam się na informacje, że tradycyjny rogal powinien być wytwarzany z najwyższej jakości składników: białego maku, wanilii, masła, mielonych daktyli lub fig, rodzynek, śmietany i skórki pomarańczowej (nie wiem jak to się ma do oficjalnej, opatentowanej receptury, która w swoim składzie podaje m. in. margarynę zamiast masła i aromat migdałowy(...)białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów (u mnie 100 g włoskich, 50 nerkowca) 100 g blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 4 podłużne biszkopty (pokruszone) Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny + woda Dodatkowo: garstka posiekanych

Domowa Cookierenka Agi
Sałatka z serem halloumi, pomarańczą, burakiem, figą i pestkami dyni 177

zarówno wytrawnych jak i potraw z dodatkiem owoców. Ostatnio jest to nasz ulubiony dodatek do sałatek, które dzięki nim są treściwsze i smaczniejsze. Pyszna sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą, figą i pestkami dyni. Całość polana olejem z pestek dyni, który łączy wszystkie smaki w jedność. Składniki (na 2 porcje): garść roszponki 1 figa 50 gram sera halloumi + 2 łyżki oliwy(...)plastry o grubości 1 cm i smaruję oliwą z oliwek. Smażę na rozgrzanej patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskam charakterystyczne paski. Pomarańczę filetuję, figę kroję na ćwiartki lub ósemki. Pestki dyni prażę. Wszystkie składniki sałaki układam na talerzu: roszponkę, ser, pomarańczę, figę i buraka. Całość posypuję pestkami dyni i polewam olejem z pestek dyni. Smacznego

Mango Papaja
30 przepisów na listopad 148

wymieniać wszystkie listopadowe warzywa i owoce, znajdziecie jest pod tym linkiem, gorąco polecam tutaj . Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Prażone jabłka babci Małgosi Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami(...)orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami

Moja smaczna kuchnia
Białka? I co dalej? 161

kilka zmian   Zmiany wynikały jednak nie z niezadowolenia z przepisu a z własnych ułomności tzn nie posiadam rozdrabniacza aby zmielić orzechy na pył ;-( więc zastąpiłam orzechy - siekanymi migdałami, figi daktylami, i dałam tylko gorzką czekoladę - torcik i tak jest bardzo słodki. Wyszło przepysznie!  Ciasto jest bardzo szybkie i łatwe więc może służyć jako awaryjne bo robi się(...)minut w 170 stopniach bardzo łatwe Składniki ciasto 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych - zastąpiłam siekanymi  migdałami 50 g posiekanych suszonych fig - użyłam siekanych daktyli 50 g żurawiny suszonj 50 g siekanej gorzkiej czekolady 50 g siekanej mlecznej czekolady - stanowczo stwierdzam, że 100 g gorzkiej czekolady stanowczo bardziej mi tu pasuje krem

sierotka maRysia w kuchni
Kanapki z rwaną kaczką 134

cebuli czerwonej, 200 ml soku z czarnej porzeczki, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 goździki, tłuszcz do duszenia ( u mnie gęsi), 1 łyżka miodu, sól świeża, chrupiąca bagietka. 2 figi, rukola, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper. Natrzeć rozgniecionymi przyprawami. Włożyć do naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie(...)wyjąć z piekarnika. Mięso porwać na kawałki, wyjmując przy okazji kości i kosteczki :) Posmarować bagietki tłuszczem z kaczki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 3-5 minut. Figi pokroić na plasterki. Złożyć kanapki. Jeżeli zostanie nam mięso, można je wymieszać z tłuszczem z pieczenia i zamknąć w słoiczku. talerze z Slate Plate

królestwo garów
Smoothie mango truskawka banan i figa 112

Pyszny, pożywny koktajl z dodatkiem jesiennej figi. Lubicie? Więc częstuję Was wszystkich szklaneczką pysznego smoothie. Składniki : *  dojrzałe mango * szklanka mrożonych truskawek * banan * 2 figi * pół szklanki soku jabłkowego * łyżka płatków owsianych * łyżka soku z cytryny  Przygotowanie : Owoce obieramy, kroimy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Podajemy od razu

Magiczne Życie Marty
Sałatka figowo-gruszkowa z serem pleśniowym 154

Pyszne słodkie owocowe zestawienie z serem pleśniowym na zielonej sałacie. Piękna kompozycja na talerzu i fajna kompozycja smaków. składniki: 2 garście porwanej sałaty 2 figi 2 małe gruszki 80 g sera z pleśnią olej arachidowy Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć sałatę, u mnie sałata masłowa i kilka listków rukoli. Gruszki obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne(...)pokroić w ósemki. Figi pokroić w ćwiartki . Ser pleśniowy pokroić w średnią kostkę. Pokrojone składniki ułożyć na sałcie w dowolnej kompozycji. Całość skropić olejem arachidowym i podawać

Monia miesza i gotuje
Sałatka z serem halloumi, figami, granatem i awokado 145

jadłam w życiu. Ot tak skradła moje serce i od dziś jest moją ulubioną. Składniki (na 2 porcje): 70 gram sera halloumi łyżka oliwy z oliwek 1/2 awokado 2 figi 1/2 granata mix sałat zagęszczony ocet balsamiczny Ser kroimy w plastry. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy plastry sera po 3-4 minuty z każdej strony(...)talerzu układamy mix sałat, pokrojone w plastry awokado, figi oraz grillowany ser halloumi. Całość posypujemy granatem i polewamy zagęszczonym octem balsamicznym. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Tosty z figami i serem ricotta 168

SKŁADNIKI: pełnoziarnisty chleb tostowy figi ser ricotta ocet balsamiczny  rukola czosnek granulowany oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Tosty ochlapać oliwą i przyprawić czosnkiem. Zapiekać w piekarniku lub na patelni grillowej. Wysmarować serkiem ricotta. Położyć plasterki z fig i doprawić octem balsamicznym. Szybko, smacznie i aromatycznie

ClauditteMissCooking
.1100. nie tak miało być 124

dyniowe "gofry" z figami~ Taki dzisiaj dzień...Blogowy jubileusz - 1100 post, a tu gofry nie wychodzą... :( I to drugi raz z kolei! :( Jakoś je poskładałam do kupy i przykryłam figami (:D) żeby wyglądały znośnie, ale tracę wiarę że uda mi się zrobić wegańskie i bezglutenowe gofry które wyjdą cało z gofrownicy...Może ktos poratuje przepisem

breakfast of dreams
Kalarepy z figą, awokado i miodem 123

który napadł mnie w czasie zakupów, dobierając kolejne składniki łączyłem je na podniebieniu krok po kroku przemierzając ulice miasta i sklepowe alejki. Kalarepa -ma fajny zbliżony do kapusty smak, figa -to nuta egzotycznej słodyczy, do tego awokado -uważam, że zawsze pasuje do figi a poza tym dojrzałe ma świetną konsystencję, do tego sos z miodu z odrobiną soku z limonki(...)podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa (garść) świeża kolendra(kilka listków) Kalarepy musimy obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, tak przygotowana kalarepa ląduje

Kuba Gotuje
Drożdżowe ciasto z figami 141

Samo ciasto drożdżowe jest delikatne i mało słodkie, bo to figi jakie zostały dodane i miodem polane, mają dodawać całości fajnej słodkości.   Składniki: na tortownicę o średnicy 30 cm: 200 ml mleka, 100 g masła, 20 g świeżych drożdży,   2 jajka, 4 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 300 g mąki pszennej, szczypta soli(...)świeżych fig, 4 łyżki płynnego miodu, ponadto: masło do wysmarowania formy, mąka do podsypania. Przygotowanie: Formę na tortownicę wysmarowujemy masłem i posypujemy mąką, można też wyłożyć dno papierem do pieczenia. Mleko podgrzewamy z dodatkiem masła, tylko tyle żeby się roztopiło. Odstawiamy do przestygnięcia, ma być letnie. Dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy. W dużej misce miksujemy całe jajka z dodatkiem cukru

Moniki Smakołyki
Śniadaniowa kasza jaglana 145

idealna na śniadanie. Do tego jakże zdrowa, zawiera mnóstwo potrzebnych nam do funkcjonowania substancji odżywczych. Możemy przyrządzać ją z rozmaitymi dodatkami, dziś u mnie z mleczkiem kokosowym, bananem i figą. Smacznego! Składniki: 100 ml mleczka kokosowego 180 ml mleka ¼ szkl. kaszy jaglanej (ok. 4 łyżek) 1 mały banan 1 świeża figa Wykonanie: Zagotowujemy mleko z mleczkiem kokosowym. Do gotującego się(...)mleka dodajemy przepłukaną wcześniej wrzątkiem kaszę jaglaną i gotujemy ok. 15 min do momentu aż kasza wchłonie prawie całe mleko. W trakcie gotowania   mieszamy od czasu do czasu. Figę parzymy i kroimy na kawałki. Do ugotowanej kaszy dodajemy kawałki figi i pokrojonego banana

psgotujemy
Pieczone figi z octem balsamicznym 108

Żałuję, że figi nie rosną w naszym kraju. Kupowałabym je najchętniej. Są tak delikatne, że kiedy biorę je w dłoń uważam, żeby się im nic nie stało.  Pieczone smakują na słodko i słono. Doskonałe z serem kozim i twarogiem. Wczoraj zachwyciłam się polskim twarogiem z ekologicznego mleka.  Rwałam go palcami. Kremowy. Pyszny. Już myślę(...)fig ocet kremowy balsamiczny cukier trzcinowy kromki wiejskiego chleba ser kozi lub twarogowy  miód akacjowy orzechy włoskie posiekane uprażone na suchej patelni kilka listków mięty Umyj figi, przetnij na ćwiartki. Włóż do naczynia do zapiekania. Polej kremowym octem balsamicznym i posyp cukrem trzcinowym. Zapiekaj pod przykryciem z folii aluminiowej ok 20 minut w 200 stopniach. Potem zdejmij folię

AZgotuj!
Recenzja #.19 - zmianyzmiany, GLUTEN FREE, RAW & VEGAN batony 174

ukryte pod świetnymi, chwytliwymi nazwami: 1)Kosmos - Kosmiczny smak; Co mówi producent : Ten naturalnie czekoladowy baton skutecznie udowadnia, że bogactwo smaków natury jest nie do przebicia. Skład : daktyle, figi, orzechy nerkowca, migdały, słonecznik, kakao. Wartości odżywcze (w batonie 69g): WĘGLOWODANY - 39,3g BIAŁKO - 5,9g TŁUSZCZE - 11,4g KALORIE - 263 kcal Moja opinia : Moja miłość do kakao kazała(...)bilet na Hawaje;  Co mówi producent :  Opracowaliśmy ten wyjątkowy smak z myślą o wszystkich, którzy (tak jak my!) mają świra na punkcie kokosów.  Skład : daktyle, figi, orzechy nerkowca, migdały, słonecznik, płatki kokosowe, nierafinowany olej kokosowy. Wartości odżywcze (w batonie 69g): WĘGLOWODANY - 36g BIAŁKO - 6g TŁUSZCZE - 16g KALORIE - 286kcal Moja opinia : Nie będzie to dziwne, gdy powiem

breakfast of dreams
Kruchy placek z serem, figami i bezową pianką 142

Placek oczywiście należy upiec wtedy kiedy figi są dojrzałe, pachnące i aromatyczne. Przepis podaję teraz bo zawsze można sobie zapisać a upiec wtedy kiedy figi pojawią się na drzewach. Figi to jedne z moich ulubionych owoców, po prostu są niesamowicie soczyste i smakowite. Wykorzystałam je tym razem w cieście i wyszło bardzo fajnie, polecam. Kruchy placek z serem, figami

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z arbuza w granatowym winegrecie z fetą,figami i pokusą dragona 204

Najpierw stworzyłam sałatkę z arbuza,fety i fig.Nie chciałam dodawać nazbyt dużo fety aby nie podnosić nie potrzebnie kaloryczności i jej biel wydawała mi się na czerwieni arbuza i fig taka nieśmiała.Obok leżał przyczajony owoc dragona czy też smoczy owoc i kusił i kusił i kusił....więc uległam pokusie dragona i dodania jego pięknego białego centkowanego na czarno miąższu(...)dragon fruit) jest dietetyczny i bogaty w składniki mineralne.W smaku jest dość neutralny więc nadawał się idealnie do wzbogacenia mojej sałatki.Z tego samego powodu dodane są zdrowe świeże figi wspomagające min. funkcje wątroby i zawierające dużo potasu.Świerze nie są tak słodkie jak suszone i tak samo delikatne w smaku jak owoc smoczy. Nie mniej sera feta jest istotnym

Sztuka gotowania w/g Samiry
Wyciskarka Sana Omega + przepisy i dużo zdjęć 245

otwór wsadowy jest duży i nie trzeba każdego owocu czy warzywa kroić na drobne kawałki! Po pastach, sokach, musie zrobiłam sobie również świetne "masło" orzechowe z kakaowcem i figami, po prostu poezja :) Masło orzechowe z figami i kakaowcem Składniki: - ok 3/4 szklanki orzechów arachidowych solonych, - ok 3/4 szklanki nerkowców, - 4 ziarna kakaowca, - 2 figi, - ew. kilka łyżek oleju. Wykonanie(...)pełnej do mielenia zmieliłam same orzechy 3 razy na początku wylatuje orzechowy proszek, który z czasem robi się coraz bardziej kleisty i tłusty. Do czwartego mielenia dodałam kakaowiec i figi. Tą masę jeszcze zmieliłam kilka razy (ogólnie ok 10 razy, masa robiła się coraz bardziej zwarta i fajnie plastyczna - świetna zabawa dla dzieci :) można z niej ulepić kulki

Co na wege obiad?
Awokadowe łódeczki z pokładem malinowo-figowego twarożku tofu 160

nigdy nie jadłam, no i wyszło, nawet bardzo smakowicie :) Jedwabny i jak dla mnie mało wyrazisty smak awokado idealnie komponuje się z lekko kwaskowymi pestkami z malin oraz słodką figą. Danie zrobione w mig - zdrowe, pyszne, kolorowe! Składniki: (dla 4 porcji) - 125g czyli pół kostki naturalnego tofu (używam z firmy Polsoja) - łyżeczka brązowego cukru trzcinowego - 1/4 szklanki śmietanki 30volt - duża(...)garść świeżych malin - 2 świeże dojrzałe (lekko miękkie) awokado - 3 suszone figi, mogą być oprószone w mące ryżowej Tofu, maliny, figi, smietankę oraz cukier blendujemy. Awokado rozkrawamy na pół i ostrożnie wyciągamy pestki. Nakładamy twarożek z tofu, dekorujemy malinami i przekrojoną figą. Ważne by owoc awokado był dojrzały i miękki, abyśmy mogli wraz z twarożkiem zjadać go łyżeczką

upichcona
Figi zapiekane z serami, otulone szynką Serrano. 134

sił w tym temacie zachęcił konkurs  „ZŁOTO HISZPANII Kulinarna biżuteria ” organizowany przez sklep Złoto Hiszpanii , który kusi swoim asortymentem. Zajrzyj, zobacz pewnie i ty się zakochasz! Składniki: świeże figi szynka Serrano rozmaryn kozi ser ulubiony ser Hiszpański skórka otarta z pomarańczy pieprz kolorowy sól morska miód (opcjonalnie) oliwa pomarańczowa Sposób przygotowania: Figi umyj, osusz i natnij na krzyż. Następnie(...)pokrój kozi ser i umieść w nacięciu. Szynką Serrano otul każdy owoc. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz również posmarować całość miodem (jeśli lubisz wersję słodkawą).  Każdą figę posyp tartym serem- dobierz taki, który najbardziej odpowiada twoim preferencjom. Hiszpania ma ich tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie. Na koniec posyp całość skórką pomarańczową. Figi zapiekaj wraz

Wielki apetyt
dorsz faszerowany, na słodko 94

dorsza, 2 jajka, 80 g suchego placka drożdżowego, 300 ml mleka, 40 g kaszy manny, skórka otarta z 1 cytryny, sól, 1 łyżeczka do kawy suszonego imbiru, 200 g fig z syropu,   2 łyżki masła, gaza,   2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 5 - 6  cebul, 10 listków limonki, 2 - 3 plasterki imbiru, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól(...)cytryny, cukier, żelatyna na 1,5 l płynu - 30 g Z włoszczyzny, cebuli, imbiru z przyprawami ugotować wywar. Suchy placek drożdżowy zalać mlekiem, odstawić do namoczenia. Dwie figi odłożyć, resztę pokroić w paski. Rybę i odciśnięty placek zemleć, dodać jajka, sól, skórkę cytrynową, imbir, figi i dokładnie wymieszać. Gazę rozłożyć, posmarować masłem, wyłożyć na nią rybę, uformować w wałek. Następnie

królestwo garów
Tarta z figami i serem 139

serii nieudanych eksperymentów kulinarnych, w końcu udało mi się przygotować coś, co nadaje się do publikacji na blogu;) Dziś wytrawna tarta z figami i dwoma rodzajami sera – specyficzna, nie każdemu przypadnie do gustu, ze względu na połączenie smaku słonego ze słodkim. Nadzienie wg mnie wymaga odrobiny doprawienia, dlatego jeśli zdecydujecie się upiec tę tarte, postarajcie się trochę pokombinować ze składnikami(...)jajko M 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zioła prowansalskie 1 łyżeczka soli  Nadzienie: 3 jajka 80 ml jogurtu naturalnego 40 g sera camembert 200 g fety kilka świeżych fig łyżka miodu/syropu z agawy + 1 łyżka oleju – do posmarowania fig W misce łączymy składniki na ciasto, wyrabiamy aż będzie odchodziło od naczynia. Następnie wałkujemy na kształt koła niewiele większego

Powiedz dietom nie
Salad with chicken & roasted figs 112

opakowanie mixu sałat z roszponką 2 piersi z kurczaka 8 pomidorów koktajlowych zebra 1/2 cebuli czerwonej 1 opakowanie sera feta z ziołami 1 papryka czerwona 1 ogórek zielony 4 figi 1 opakowanie Knorr Kurczak z Patelni  Zobacz bazylia Warzywa, owoce i mięso myjemy. Mięso oczyszczamy i marynujemy wedle zaleceń producenta. Zamykamy w torebce do smażenia i smażymy. Po usmażeniu(...)paski. Jest to pierwsza warstwa sałatki. Później dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i paprykę. Przekrojone na pół pomidory oraz pokrojony w kostkę ser feta. Cebulę kroimy na krążki. Umyte figi przekrawamy na 4 równe części, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Wsadzamy do piekarnika na 30 minut 80 stopni z opcja góra-dół. Gdy figi będą gotowe na sałatkę kładziemy kawałki

ClauditteMissCooking
JAGLANKA DOSKONAŁA :) 143

ogień, - szybko dorzucam (przepłukane) moje ulubione dodatki, które wygrały wszystkie możliwe próby i kombinacje i to one właśnie sprawiają, że jest to dla mnie "jaglanka doskonała" :) - są to: suszone figi (12-20 sztuk), suszone (naturalnie) morele (12-20 sztuk), suszona żurawina (duża garść) i jakieś orzechy - albo brazylijskie albo nerkowce albo laskowe (też porządna garść) + 2 łyżeczki cynamonu, - mieszam wszystko(...)mieszam wszystko, żeby banan przejął ciepło od kaszy i... ŚNIADANIE BOGÓW MOŻNA ZACZĄĆ :)) A teraz P.S. W jednym z wcześniejszych postów wspomniałam, że nie powinno łączyć się ze sobą fig (wapń) i żurawiny (szczawiany utrudniające przyswajanie wapnia). W tym przypadku walory smakowe wygrywają u mnie ze wskazaniami żywieniowymi - po prostu lubię takie połączenie i już ;) Figi gotujące się z kaszą

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
OPOLSKIE FIT - PIKNIK PLENEROWY 122

jedzonko. Sprawczynie całego zamieszania    Moje menu: 1. Muffiny owsiano - bananowe 2. Muffiny z cukinią i suszonymi pomidorami 3.Sałatka ze szpinaku i rukoli z grillowanym kurczakiem i figą 4.Granola z jogurtem naturalnym i granatem Menu Amelii z Pierwsze primo! 1.Serek gruszkowy z prażonymi orzechami 2.Batony bananowo - amarantusowe 3.Ciastka Digestive Menu Krysi z Co na obiad ? 1.Smoothie gruszkowo - bananowo(...)podzielę się z Wami przepisem. Gdyby nie to, że mięso najlepiej jest zamarynować na całą noc, była by daniem ekspresowym. SAŁATKA ZE SZPINAKU I RUKOLI Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I FIGĄ SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku sos sojowy ocet balsamiczny ( w moim przypadku figowy) sól, pieprz liście młodego szpinaku i rukoli figa oliwa z oliwek (aromatyzowana pesto

Kuchnia w opałach
Figowe gniazdka 152

lodówce miałam ciasto francuskie, które idealnie nadaje się na szybkie i smaczne przekąski. Poszperałam  i znalazłam jeszcze szynkę oraz camemberta, dodałam do tego figi. Napełniłam tymi różnościami gniazdka z ciasta francuskiego i zapiekłam. I  powstała pyszna ciepła przekąska. składniki: 1 opakowane ciasta francuskiego 275 g 3 figi 1 serek camembert 6 cieniutkich plastrów szynki dojrzewającej Ciasto francuskie podzielić(...)sześć prostokątów. Każdym kawałkiem ciasta wyścielić wgłębienie w foremce na duże muffinny. Na dnie każdego gniazdka ułożyć zwinęty plaster szynki. Figi pokroić na ćwiartki a serek na trójkąty. Do każdego gniazdka włożyć po dwie ćwiartki figi oraz dwa trójkąty serka. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 15-20 minut aż ciasto się zarumieni

Monia miesza i gotuje
Sałatka-figowa uczta 194

Kolejna sałatka z figami. Nazwałam ją figowa uczta po to była uczta dla mojego mężusia. Ja nie lubie sera z pleśnią a innego akurat nie miałam więc powstała tylko jedna porcja specjalnie dla niego. składniki: 2 figi garść porwanej sałaty 50 g sera z pleśnią 1-2 łyżki mieszanki ziaren słonecznika, dyni, pini 3 łyżki oliwy 1 łyżka  sosu(...)balsamicznego 1/3 łyżeczki musztardy delikatesowej Na talerzu rozłożyć porwaną sałatę, można użyć dowolnej mieszanki. Figi pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałacie. Ser pokroić w dużą kostkę i ułożyć pomiędzy figami. Ziarna upażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Przygotować sos. W słoiczku wymieszać oliwę, sos balsamiczny i musztardę.Gotowym sosem skropić sałatkę i podawać

Monia miesza i gotuje
Szaszłyczki w migdałach. 142

przedłużyć .Do prezentowanej potrawy latem wykorzystuję grill ,a teraz patelnię grillową. Składniki: 0,5 kg piersi z indyka lub kurczaka 10 dag płatków migdałowych ,uprażonych 1 puszka fig w zalewie słodkiej sól patyczki   Glazura. 100ml oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy ostrej 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie:  Mięso pokroić w szerokie paski(...)glazurą . Upiec na patelni grillowej (grillu) ,smarując od czasu do czasu pozostałą glazurą. Zaraz po zdjęciu z patelni obtoczyć w migdałach. Na tę samą patelnię ,na chwilę,wyłożyć osączone figi i polać resztą glazury. Szaszłyczki w migdałach podać z glazurowanymi figami . Jako dodatek dla bardziej głodnych proponuję ryż. Możemy zrezygnować z fig na rzecz innych ingrediencji

Kulinarny karnet Christophera
Krążek biszkoptowy z serkiem i smażonymi owocami 160

Słodki biszkopt, kremowy serek, brzoskwinie figami słodzone i z physalis wysmażone, tworzą  połączenie niby zwyczajne, ale w smaku bardzo fajne.  Składniki: Biszkopt na ok. 8 babeczek (16 porcji): 6 małych jaj, 200 g maki tortowej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 200 g cukru brązowego, masło do natłuszczenia foremek, bułka tarta do obsypania foremek, likier(...)pomarańczowy zmieszany z wodą do nasączenia biszkoptu. Pozostałe składniki na (8 porcji): 2 opakowania serka jogurtowego, 4 świeże brzoskwinie, 4 figi,   12 szt. physalis, 1 łyżeczka syropu z agawy, 2 łyżki wody, orzechy i migdały w cukrze brązowym karmelizowane, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Biszkopt: Owalne metalowe foremki smarujemy od wewnątrz masłem i posypujemy bułką tartą, układamy na wyłożoną papierem

Moniki Smakołyki
Tarta z... 105

figami, kozim serem i hiszpańskim bądź hiszpańską hamon. Zagadka z wcześniejszego posta rozwiązana. Oczywiście było pysznie, cudownie, a tarta zniknęła w chwilę. Składniki: CIASTO: 250g mąki 125g masła 1 żółtko trochę soli 50 ml wody FARSZ: kozi ser 1 opakowanie (może być twarożkowy, może być a'la camembert) mi w udziale przypadł twarożkowy :) szynka dojrzewająca (może być prosciutto(...)jednak najbardziej lubię hiszpańską) 3-4 figi 2-3 łyżki śmietany 18% jajko Wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, solą, wodą i szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Rozwałkujemy ciasto i wykładamy nim formę. Wsypujemy na ciasto groch bądź inny obciążnik i wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka z awokado,figą, śliwką i mango 209

lecie pełnym lodów, czas na sałatki. Dzisiaj sałatka, która łączy w sobie polską śliwkę i egzotyczną figę  i mango. Doskonały sposób na zdrowsze osłodzenia sobie życia.  Sałata (u mnie mieszana) 2 figi pół mango pół awokado 4 śliwki 10 dag sera wegańskiego z pomidorem kilka orzechów brazylijskich  oliwa z oliwek lub oliwa

Humanistka w kuchni
ciasto konopno-kokosowe z musem tofu-śliwkowym 177

łyżki mąki kokosowej łyżka białka konopnego  naturalna spiżarnia łyżeczka agaru 1/3 szklanki wody 1/2 dużego banana MASA: 80g tofu naturalnego 2 śliwki łyżka ksylitolu łyżka nasion chia DODATKOWO: figa do ozdoby łyżka płatków migdałowych WYKONANIE: SPÓD: banana blendujemy zblendowanego banana mieszamy z mąką i białkiem konopnym 1/2 szklankę wody gotujemy- do gotującej się wody dodajemy agar i ksylitol- energicznie(...)śliwki obieramy, blendujemy razem z tofu i ksylitolem do zblendowanych składników dodajemy nasiona chia- mieszamy kładziemy jako kolejną warstwę ciasta całość odkładamy do stężenia GOTOWE CIASTO PODAJEMY Z KAWAŁKAMI FIGI I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI

healthy dreams
Fioletowy pudding chia z kokosowo-różaną bitą śmietaną i figami (wegański) 149

lodówki - chodzi o krem kokosowy) - 200ml mleka np. sojowego - 150g jeżyn, jagód, borówek itp.  - 150g jogurtu naturalnego (u mnie sojowy) - 30g nasion chia - 2 łyżki wody różanej - 2 figi  Jeżyny lub inne owoce miksujemy wraz z mlekiem do całkowitego połączenia składników. Przelewamy do dużej miski i za pomocą trzepaczki mieszamy z jogurtem i nasionami chia do uzyskania jednolitej(...)TYLKO krem kokosowy, który nam się wytrącił. Wodę, która pozostała w puszcze warto wykorzystać później, np. do naleśników. Do kremu dodajemy wodę różaną i trzepiemy do konsystencji bitej śmietany. Figi myjemy i kroimy na ćwiartki. Do małych miseczek, kubeczków czy innych pojemniczków, w których będziemy chcieli podać deser, wlewamy na dno fioletowy pudding z chia, przykrywamy chmurką różanej bitej śmietany

Be Fit Be Strong
Mini imprezowe kanapki z serkiem śmietankowym, figami, bazylią z lekkim sosem z oleju z orzechów laskowych, cytryny i miodu 168

wspaniali ludzie! Więcej napiszemy Wam za jakiś czas... A co dzisiaj mamy dla Was - pyszne mini kanapeczki. Idealne na imprezkę, ale również jako przystawka czy lekka kolacja. Uwielbiamy figi i takie połączenie smaków jest obłędne... <3 A więc... Do dzieła! Składniki: bagietka serek śmietankowy  figi bazylia uprażone orzechy laskowe Sos a'la winegret: 1 łyżka soku z cytryny(...)zwykła oliwa) 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Kroimy bagietkę lekko po skosie. Przypiekamy na patelni suchej lub w piekarniku (150 stopni) do zrumienienia. Nakładamy serek śmietankowy.  Myjemy i osuszamy figi, kroimy w plasterki i każdy plasterek na pół. Kładziemy na serku. Mieszamy wszystkie składniki na sos. Kroimy drobno uprażone orzechy. Polewamy sosem kanapki i zajadamy się. Smacznego

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Tartaletki z figami 126

Wrzesień to czas na figi. Pyszne owoce, które idealnie odnajdują się zarówno w wytrawnych, jak i słodkich daniach. U mnie tym razem w postaci tartaletek, które nie tylko pięknie wyglądają, ale są również doskonałą przystawką. Nie tylko od święta     Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2-3 figi 1 opakowania naturalnego serka kanapkowego 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka(...)ziół prowansalskich 3 łyżki karmelizowanej czerwonej cebuli 3-4 gałązki rukoli   Czytaj dalej... Artykuł Tartaletki z figami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Figowe brownie, zdrowe odżywianie i "Karolina odNOWA" Karoliny i Macieja Szaciłło 154

Karolina Szaciłło! Składniki: spód: 190 g migdałów, 10 g gorzkich pestek moreli (opcjonalnie - pominęliśmy), 200 g rodzynek (najlepiej niesiarkowanych), szczypta soli kamiennej lub morskiej masa czekoladowo-figowa: 200 g fig (niesiarkowanych - namoczonych na noc w około 3/4 szklanki wody) czubata łyżka oleju kokosowego - u nas olej z pestek dyni, 250 g gorzkiej czekolady (min. 60%) polewa: 1/4 szklanki syropu(...)tworzyć kruszonkę. Masę przykładamy do tortownicy o średnicy ok. 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i ubijamy najwygodniej przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub drewnianą pałką. Namoczone figi miksujemy do konsystencji gęstego dżemu, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada jest już rozpuszczona mieszamy ją z olejem oraz ze zmiksowanymi figami. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód migdałowo

Plate of Joy
Tort szampańsko figowy 156

Dziś zapraszam na tort inny niż wszystkie, na pewno sprawdzi się na wyjątkowe okazje. To bardzo ciekawe połączenie smaków lekka masa śmietanowo szampańska i krem z fig gotowanych w winie musującym. Tort wymaga trochę pracy, ale jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich to na prawdę warto spędzić trochę czasu w kuchni. Ja jako, że ciągle uczę się zdobienia tortów masą cukrową(...)tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160-170 st. C przez ok 40 minut do tzw. suchego patyczka. Masa figowa: 30 dag suszonych fig 2 szklanki wina musującego 3 łyżki cukru pudru Figi kroimy drobno i gotujemy w winie aż zaczną się rozpadać, dodajemy cukier puder i miksujemy. Krem: 4 żółtka 3/4 szklanki cukru

Cynamonowe szczęście
Owsianka z aromatycznym miodem i figami 124

kilku dni chodziły za mną pewne smaki.  Jednego dnia była to figa, drugiego dnia cynamon. Pojawił się też miód i ochota na owsiankę. Składową smakowych marzeń stała się ta owsianka. Absolutnie fantastyczna. Spełniła moje marzenia w 100 %. Pyszna, zdrowa i rozgrzewająca.  Składniki: 5 łyżek płatków owsianych, szklanka mleka, sól, figa, miód,* cynamon, kardamon Wieczorem wsypałam do miseczki płatki(...)odrobinę soli, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam 2-3 minuty. W malutkim garnuszku zagotowałam miód ze małą szczyptą cynamonu i większą szczyptą kardamonu. Owsiankę przełożyłam do szklaneczki, dodałam pokrojoną figę i całość polałam gorącym miodem.  Podawać od razu, jeść wyobrażając sobie jak piękny będzie to dzień po takim śniadaniu :) Smacznego! * ilość miodu w zależności od upodobań - ja przygotowałam

Plate of Joy
Szyfonowa figa. 164

Ciasto szyfonowe robiłam po raz pierwszy. Chciałam spróbować czegoś innego niż zwykły biszkopt. Ciasto szyfonowe jest puszyste, lekkie i wilgotne. Krem, to dopiero zagadka. Konfitura z figi posłużyła jako punkt odniesienia. Możecie ją kupić w sklepie internetowym Maroko Ciasto w całości ma na prawdę bardzo ciekawy smak, krem idealnie zgrywa się z ciemnym ciastem szyfonowym. Ją mam małą prostokątną foremkę(...)formy i pieczemy 35 minut w 165 stopniach C, do suchego patyczka. Ciasto najlepiej studzić odwrócone do góry nogami, wtedy nie opada tak bardzo. KREM: 200 g konfitury z figi 350 g mleka 2 budynie śmietankowe 100 g masła w temperaturze pokojowej Mleko, konfiturę i proszek budyniowy łączymy, aby nie było grudek, następnie zagotowujemy ciągle mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło

MamaOskarka
Marokański kurczak z figami 169

Jest zima to musi być zimno " (link) Składniki 6 pojedyńczych piersi z kurczaka   2 łyżki stołowe drobno posiekanych migdałów       1/2 szklanki drobno pokrojonych suszonych fig lub 2 - 3 świeże figi (drobno pokrojone)   półtorej łyżki stołowej miodu   1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (wbrew pozorom da się to kupić w Polsce, produkuje je m.in. firma Prymat(...)łyżeczki mielonego ziela angielskiego   szczypta mielonego czosnku   sól i pieprz do smaku   woda - gdyby sos był zbyt gęsty  Przygotować nadzienie - wymieszać ze sobą posiekane figi, miód, migdały i ziele angielskie . Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem (nie powinny być zbyt grube, ale nie mogą też być podziurawione).   Ł yżkę nadzienia nałożyć na środek każdego rozbitego filetu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik z ricotty z figami 114

zapominałam o tym przepisie! A on sobie grzecznie czekał na dysku i czekał na spisanie. Więc oto jest! Słonawy sernik z serka ricotta, przełamany wanilią, imbirem i miodem plus figi - połączenie dość zaskakujące, ale dobre :) Składniki: Spód:  200 g herbatników maślanych 70 g rozpuszczonego masła 2 łyżki miodu 1/5 łyżeczki imbiru Masa serowa: 1 kg serka ricotta 2 jajka(...)drobnego cukru 50 g miodu 50 g mąki 2  łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki imbiru Dodatkowo: figi Spód: Herbatniki dokładnie kruszymy, mieszamy z imbirem. Dodajemy rozpuszczone masło i miód i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykładamy takimi ciastkami dno tortownicy i podpiekamy 10 minut w temperaturze 170 stopni. Masa serowa: Wszystkie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Batoniki 100% bakalii 114

Oryginalna nazwa tych batoników to "Owocowe salami z fig, suszonych moreli i orzechów", a   przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kucharskich, tj. "Dwaj łakomi Włosi" . Składników w nim jest dużo więcej, a na końcu batoniki zawija się w papier ryżowy i kroi jak salami. Za pierwszym razem zrobiłam dokładnie tak, jak kazali Włosi. Batoniki okazały się pyszne(...)kokosowe, suszonego ananasa, rodzynki, słonecznik... kombinacji jest wiele, ale lepiej wszystkiego na raz nie wrzucać, a bawić się składnikami i ich doborem "na raty".  składniki: 10 sztuk suszonych fig 20 sztuk suszonych daktyli  10 sztuk suszonych moreli  10-15 sztuk orzechów brazylijskich (lub włoskich, laskowych czy migdałów) 3 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej

bistro mama
Figi zapiekane z miodem i orzechami 184

Figi zapiekane z miodem i orzechami spotkałam po raz pierwszy na wakacjach w Bułgarii. Od siebie dodałam płatki owsiane, które ładnie się karmelizują z miodem. Deser jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Z kilku składników możemy wyczarować smaczny i niecodzienny smakołyk. Składniki (na 4 porcje) 4 duże dojrzałe figi 4 łyżki miodu 4 łyżki posiekanych orzechów 4 łyżki płatków(...)owsianych Sposób przygotowania Orzechy drobno siekamy. Figi myjemy i nacinamy na krzyż ale nie do końca. Rozsuwamy nieco ćwiartki owocu aby powstało coś na kształt koszyczka. Układamy w małych kokilkach do zapiekania. Płatki owsiane mieszamy z posiekanymi orzechami. W nacięcie wsypujemy płatki owsiane z orzechami i polewamy łyżka płynnego miodu. Zapiekamy 8-10 minut w 180 stopniach

Pyry na Gaz
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 290

szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki rozmarynu 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek syropu kolonowego(...)świeże figi sól olej rzepakowy WYKONANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i świeży rozmaryn. Przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc marynujemy mięso. Gotujemy nieobrane (lub obrane – jeśli ktoś woli) ziemniaki. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową. Na wysmarowanej olejem mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso – przez ok. 3 minuty z każdej strony

OstryKęs
Konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką 181

serów. W jej towarzystwie  rewelacyjnie zaprezentuje się zarówno gęsina na św. Marcina jak i pieczona kaczka na świątecznym stole. Czas przygotowania: 40 minut     Składniki: 12 świeżych fig, 1 duża czerwona cebula, 1/2 szklanki jadalnych kasztanów (gotowanych,zapakowanych próżniowo ), 10 suszonych śliwek, 150 ml porto, sól, czarny pieprz i sok z cytryny do smaku, 2 łyżki masła(...)najlepiej klarowanego), 1 łyżeczka posiekanego tymianku lub szczypta suszonego.      Przygotowanie: Śliwki namoczyć w letniej wodzie (15 minut), pokroić. Figi pokroić na ósemki, cebulę w pióra, kasztany na małe kawałki. Na maśle zeszklić cebulę, dodać pozostałe składniki, dusić bez przykrycia od czasu do czasu mieszając, tak długo aż figi się rozpadną (ok. 10-15 minut). Doprawić

SzczyptaSmaQ
Chutney figowy 125

Dzień dobry! Figi można wciąż bardzo tanio kupić, kilka dni temu znalazłam je po 1 zł za sztukę na targowym straganie, w marketach zapewne też są tanio, tylko pamiętajcie - figa zielono-fioletowa, a nie cała fioletowa może być jeszcze niedojrzała. Z fig w tym roku przygotowałam dwa przetwory konfiturę figowo-pomarańczową i chutney figowy, który dzisiaj Wam prezentuję. Do czego

Pora coś zjeść
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 375

szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki rozmarynu 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek syropu kolonowego(...)świeże figi sól olej rzepakowy WYKONANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i świeży rozmaryn. Przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc marynujemy mięso. Gotujemy nieobrane (lub obrane – jeśli ktoś woli) ziemniaki. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową. Na wysmarowanej olejem mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso – przez ok. 3 minuty z każdej strony

OstryKęs