fety (ja użyłam gotowych kostek) łyżka oliwy pół łyżeczki soku z cytryny mięta Wykonanie: Arbuza pokroić w kostkę i wyjąc pestki. Dodać mniej więcej podobną ilość fety pokrojonej w kostkę. Z oliwy i soku z cytryny przygotować dressing dobrze je razem mieszając. Sałatką polać dressingiem i posypać miętą
Sto kolorów kuchniskórka starta z połowy cytryny 2 ząbki czosnku 4 łyżki uprażonych na suchej patelni pestek dyni Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, mieszając od czasu do czasu. Fetę pokroić w kostkę. Cukinię wraz ze skórą zetrzeć na tarce do mizerii. Na patelni obsmażyć cukinię z drobno posiekanym czosnkiem i odrobiną soli. Przyprawić pieprzem i suszonymi ziołami(...)pizzy. Makaron odcedzić i ciepły wymieszać z cukinią. Dodać skórkę z cytryny, pestki słonecznika oraz fetę. Nałożyć na talerze, od razu podawać
Czerwień i błękitwiele właściwości odżywczych i witamin. Ma ostry pieprzowy smak, który idealnie komponuje się w sałatkach z innymi warzywami. Polecam serdecznie. Składniki: opakowanie rukoli 2 pomidory 1 ogórek zielony ser feta 1 mała śmietana 1 łyżka majonezu 1 mały jogurt sól, pieprz zioła prowansalskie Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Ogórka(...)obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa włożyć do dużej miski. Dodać śmietanę, majonez i jogurt naturalny. Następnie dodać rukolę i zioła prowansalskie (ok. 1 łyżeczki). Ser feta pokroić w kostkę i dołożyć do miski. Delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comłyżek dobrej oliwy – 3 łyżki soku z cytryny (u mnie 1 cytryna) – 1-2 łyżeczki miodu, najlepiej gryczanego (ciemny i aromatyczny) – opcjonalnie: – ser feta Wykonanie: Quinoę wypłukać, zalać wodą (ok. 1,25 szklanki), zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć gaz i gotować komosę ryżową jeszcze 10 minut. Wyłączyć, zostawić pod przykryciem na 5 minut(...)woda się wchłonie), zamieszać i wystudzić. Do miski wrzucić warzywa i zioła. Dodać wystudzoną quinoę. Polać oliwą, sokiem z cytryny i miodem. Delikatnie wymieszać. Podawać schłodzoną. Można posypać serem feta. Jak wspomniałam, tabbouleh libańska sałatka z bobem, quinoą i ziołami jest nie tylko świetny samodzielnie, ale stanowi przepyszny, odświeżający dodatek do grillowanych mięs. Podobne przepisy Makaron z owocami
Pociąg Do Kuchnioliwek wytwarzają przede wszystkim bardzo dobrą jakościowo oliwę, a także marynują oliwki w ziołach i przyprawach. Hodują owce i kozy, od których pozyskują mleko na jogurt naturalny oraz sery ( feta, graviera, manouri ). Kreteńskie pszczoły pozyskują pyłek z kwiatów i ziół - będąc na Krecie warto zakupić miód tymiankowy o ciemnej, głębokiej barwie. Jak nie przepadam za miodem, tak każdy dzień(...)smakowały u niej nieziemsko! Każdy gość tawerny dostaje na początek dzbaneczek zimnej wody serwowany przez wnuczkę Katarinę oraz koszyczek z pieczywem oraz talerzyk ze świeżymi warzywami i kawałkiem sera feta. Wszystko oprószone oregano i tymiankiem zerwanymi ze zbocza gór. Potem przychodzi czas na przystawki i dania główne z karty. W menu nie ma deserów (w większości tawern, w restauracjach
W kuchni Katiewarzywami w sosie sojowym Marchewkowe gofry, z pastą ricotta-feta i tymiankiem Tu podobne, z tym, że z cukinią Cukiniowe gofry; z pastą ricotta-feta Cukiniowy omlet pełny sera żółtego, z pomidorem i keczupem Kuskus z czerwoną fasolą, fasolką i orzeszkami ziemnymi (Smażone) kofty marchewkowe z sosem pomidorowo-orzechowym, brokuły
More food, love and dreamsdanie. Składniki: - sałata rukola - pół główki zwykłej sałaty - 2 pomidory - 3 ogórki gruntowe - pół czerwonej papryki - 4 łyżki kukurydzy - łosoś wędzony - 1/3 szklanki słonecznika - pół opakowania sera feta - 4 łyżki oliwy - łyżka soku z cytryny -sól i pieprz Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i suszymy na ręczniku papierowym albo w suszarce do sałaty. Rwiemy na małe kawałki(...)Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Słonecznik prażymy na patelni. Cały czas mieszając, dodajemy szczyptę soli i dalej mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na kawałeczki łososia, w kostkę ser feta. Przygotowujemy sos winegret. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem. Całość polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem
Pan i Pani Smith w kuchniszparagi wyjątkowo przypadły mi do gustu, ponieważ są przyjemnie chrupiące. Podałam je z sosem musztardowym, ale nie jest on konieczny :) Składniki: Sałatka: -pęczek szparagów -pół słoika suszonych pomidorów -opakowanie fety -3 szklanki makaronu np. świderki(tak naprawdę wedle gustu i potrzeby) -kilka gałązek bazylii Sos musztardowy: - 2 łyżeczki musztardy sarepskiej - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki oleju(...)ewentualnie Ugotować makaron. Ze szparagów odciąć twarde końcówki, pokroić na małe kawałki (wcześniej bardzo dokładnie umyć inaczej będą nieprzyjemnie potem zgrzytać). Grillować ok. 10 min, w większości pod przykryciem. Fetę pokruszyć, suszone pomidory pokroić, listki bazylii porwać. Wszystko wymieszać ze sobą. Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki, przyprawić. Przepis brał udział w akcjach: Sezon na szparagi , Szparagi na stół oraz Pomidorowe
Corner With Recipesszczawian wapnia , który jest nieprzyswajalny przez organizm. Składniki (3 porcje): - 150 g świeżego szpinaku - 200 g makaronu ryżowego wstążki - kilka pomidorów suszonych - 1 duża cebula - kilkanaście czarnych oliwek - feta 270 g - oliwa - sól, pieprz, przyprawy: oregano, bazylia, papryka słodka, chili cayenne, czosnek Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory, oliwki, cebulę pokroić. Szpinak bardzo dokładnie opłukać(...)szpinaku (można je pokroić/porwać na mniejsze części wcześniej), poddusić kilka minut, mieszając co jakiś czas, kiedy szpinak zmniejszy objętość dodać pomidory, oliwki. Na koniec dodać makaron i fetę, dokładnie wymieszać i podawać :) Przepis brał udział w akcjach: Pomidorowe inspiracje oraz Oliwka
Corner With RecipesSophie Dahl. Naprawdę ciekawe połączenie bobu z miętą, lekkie, sezonowe i sycące :) Składniki (3 porcje): - 0,5 kg bobu - garść pokrojonych szparagów - garść świeżej mięty (użyłam zwykłej i cytrynowej) - feta 135 g ( połówka większego opakowania) - kilka suszonych pomidorów - sól, pieprz, papryka ostra, bazylia - olej Ugotować bób we wrzącej, osolonej wodzie, potrwa to ok. 5 minut, najlepiej sprawdzać co jakiś(...)lubicie skórkę, bób jest świeży i z dobrego źródła - pomińcie tę czynność ;). Umyte, pokrojone szparagi podsmażyć kilka minut na oleju wymieszanym z przyprawami. Pokroić drobno miętę, suszone pomidory i fetę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić i polać kilkoma łyżeczkami oleju z suszonych pomidorów. Przepis brał udział w akcjach: Lekkie sałatki , Pomidorowe inspiracje oraz Smakołyki na pikniki
Corner With Recipeszdrowy eksperyment, może kogoś innego zainspiruję do tego samego ? Przede mną piękny wrzesień, ale ten październik... brrr Składniki (na 4 osoby): - 1 cebula - kilka ząbków czosnku - 1 kostka fety - 1 duży pomidor malinowy - 0,5 małego kabaczka/cukinii - kilka malutkich patisonów - kilka oliwek - 1 szklanka kaszy jaglanej - olej rzepakowy - 1 jajko - kilka garści siemienia lnianego (opcjonalnie) - sól, pieprz(...)lekko zbrązowieje. Dodać pokrojonego kabaczka i patisony, bazylię, oregano, paprykę ostrą, dusić kilka minut, mieszać co jakiś czas. Wymieszać kaszę z warzywami z patelni. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, fetę i pokrojone na pół oliwki. Dodać 2 łyżki oleju, jajko, sól, pieprz, przyprawy. Przełożyć do żaroodpornej formy, ewentualnie posypać siemieniem lnianym. Piec w 200 stopniach, 30-40 minut. P rzepis
Corner With Recipeszmotywować, to może później nie będzie źle ;) Składniki (2 porcje): - 2 podłużne buraki - 2 ziemniaki - 1 cebula - 300 g dyni - 2 marchewki - oliwki czarne - garść sezamu - garść pokrojonej/ pokruszonej fety - sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, ostra - olej rzepakowy (kilka łyżek) Buraki, ziemniaki, marchewki obrać, pokroić wzdłuż w paski. Cebulę(...)obrać, pokroić w piórka. Dynię obrać, usunąć miąższ, pokroić w cienkie plasterki. Oliwki przekroić na pół. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać olej, przyprawy, dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać fetą. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut. W trakcie pieczenia, chociaż 2 razy przemieszać warzywa w naczyniu. W połowie pieczenia posypać sezamem albo po wyjęciu z piekarnika
Corner With Recipesnapisałam w temacie, jest to sałatka odważnych. Ciekawe połączenie smaków, dla małych i dużych odkrywców :) Składniki (4 porcje): - 100 g fety - 1 szklanka kuskusu(...)granat - 1 czerwona cebula - garść prażonych płatków migdałów* - pół cytryny - oliwa - sól, pieprz, zioła (np. bazylia, oregano), słodka papryka Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę drobno pokroić, fetę rozdrobnić. Granata najlepiej przekroić na ćwiartki i z nich wycisnąć pestki, które użyjemy do sałatki**. Do kuskusu dodać przygotowane wcześniej składniki oraz płatki migdałów. Delikatnie wymieszać, skropić cytryną i oliwą
Corner With Recipesząbki czosnku - 2 garści pestek dyni - sok z połowy cytryny - garść parmezanu - kilka łyżek oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz, bazylia suszona, papryka słodka, chili cayenne Pozostałe składniki farszu: - 1 kostka fety (270 g) - 20 pomidorków koktajlowych Składniki na pesto blendujemy, jeśli(...)konsystencja będzie mało płynna dodajemy więcej oleju/oliwy. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy równomiernie pesto, posypujemy pokruszoną w rękach fetą. Rozkładamy kawałki pomidorków. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. * Jeśli chcemy tylko jedną blaszkę zrobić, dzielimy ilość składników na pół. Żeby było wygodniej pozostajemy przy jednym jajku, na pewno
Corner With Recipesrobiłam specjalnego dressingu. Zdrowa i smaczna sałatka :) Składniki (4 porcje): - 1 szklanka zielonej soczewicy - 2 łodygi selera naciowego - garść pomidorków koktajlowych - pół małej cukinii - 1 cebula - pokruszona feta (140 g) - garść prażonego słonecznika - olej rzepakowy do smażenia - oliwa do polania - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię i cebulę pokrój(...)kostkę, następnie podsmaż na dwóch łyżkach oleju i przypraw. Seler naciowy pokrój w cienkie plasterki, a pomidory w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj, dodaj słonecznik, przyprawy i posyp pokruszoną fetą. Na koniec polej oliwą
Corner With Recipes