feta - 6903 przepisów (strona:189/461)

Sałatka z fasolki szparagowej, cieciorki i podsmażanego ryżu 168

stąd to przekłamane zdjęcie powyżej ;). Przedstawiam dwie propozycje podania, ale niezależnie od tego, to danie nadaje się na obiad. Naprawdę można się najeść, mimo braku mięsa. Składniki: - 140 g fety - 2 garści fasolki szparagowej - 2 szklanki ugotowanej cieciorki/z puszki - 1 szklanka oliwek - 1 pomidor - 1 cebula - 1 woreczek ryżu (u mnie brązowy) - 1 łyżeczka zielonego pesto - sól, pieprz, papryka(...)mniejsze kawałki. Oliwki przekrój na pół, pomidora pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, rozgrzej 3 łyżki oleju na patelni. W misce wymieszaj pomidora, fasolkę, cieciorkę, pokruszoną fetę i pesto wymieszane z 2 łyżkami oleju. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i chili cayenne. Sałatkę włóż do lodówki. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć bazylię, paprykę słodką, chili cayenne i czosnek

Corner With Recipes
Zdrowy chleb drożdżowy z oliwkami, koncentratem pomidorowym i fetą 156

łyżeczka soli - 1/2 szklanki oliwek pokrojonych w paseczki - 1 sprasowany ząbek czosnku - 1 łyżeczka suszonej bazylia - 2 szczypty suszonego oregano - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - 2 łyżki oleju/oliwy - 80 g fety - 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki - pieprz do smaku, kilka szczypt chili cayenne Wymieszaj drożdże z 1/2 szklanki letniej wody, pozostaw na chwilę w ciepłym miejscu, aż zacznie pracować (czyli(...)miejsce na środku, wlej drożdże, wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj olej i resztę wody, wymieszaj, a potem zagniataj, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od rąk (podsypując mąką). Dodaj fetę, przecier pomidorowy i ponownie zagnieć. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1-1,5 h). Po tym czasie ponownie zagnieć i przełóż do formy wyłożonej papierem

Corner With Recipes
Sałatka z ciecierzycą, dynią i rukolą 193

szklanka pokrojonej w kostkę dyni - 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej/ z puszki - 50 g rukoli - kilkanaście oliwek - 6 plasterków suszonych pomidorów w oliwie/oleju - garść prażonych pestek dyni - garść sezamu - pokruszona feta do posypania (opcjonalnie) - sól, pieprz do smaku - suszone zioła, papryka słodka, ostra - olej rzepakowy/oliwa do smażenia Dressing: - 3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - 1 łyżka musztardy - 2-3 łyżki wody(...)Ostudź. Oliwki przekrój na pół, suszone pomidory pokrój w kostkę. W misce wymieszaj wszystkie składniki na sałatkę. Energicznie wymieszaj składniki na dressing i polej nim sałatkę. Ewentualnie posyp pokruszoną fetą przed podaniem

Corner With Recipes
Szpinakowa frittata z makaronem 185

szczególnie przy dużej patelni. W takich momentach zazdroszczę posiadaczom patelni ze zdejmowalną rączką, którą można włożyć do piekarnika :) Składniki: - 100 g makaronu ( u mnie penne ) - 4 jajka - 90 g fety - 4 kostki mrożonego szpinaku (lub świeży odpowiednik) - 1 pomidor - 1 sprasowany ząbek czosnku - sól, pieprz do smaku - bazylia suszona (1 łyżka) , papryka słodka (1 łyżeczka), chili cayenne (1/4 łyżeczki(...)oregano - olej rzepakowy do smażenia Makaron ugotuj al dente. Pomidora pokrój w kostkę, szpinak rozmroź. W misce rozbij jajka, dodaj szpinak, czosnek, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Dodaj pokruszoną fetę, makaron i pomidora. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli nie masz patelni z odkręcaną rączką, którą włożyć do piekarnika, wybierz mniejszą i frittatę przyrządź w dwóch porcjach. Na patelni rozgrzej dwie łyżki

Corner With Recipes
Pieczone spring rolls ze szparagami 173

załapał się na tamten sezon szparagowy. W kolejce czeka jeszcze sałatka, sprawdzajcie bloga w najbliższym czasie (i nie tylko) ;)  Składniki (4 porcje): - pół pęczka szparagów zielonych - 100 g fety - 2 szklanki pomidorków koktajlowych - 1 szklanka czarnych oliwek - 12 płatów papieru ryżowego - garść sezamu do posypania - sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, chili cayenne - 1 łyżeczka oleju rzepakowego - ryż(...)dente. Przekrój na 3 części. Przygotuj miskę z ciepłą, przegotowaną wodą. Namocz papier ryżowy przez minutę. Na środku papieru ułóż kilka kawałków szparagów, 2 pomidorki, 2 oliwki, posyp pokruszoną fetą. Na koniec dopraw. Złóż zgodnie z instrukcją na opakowaniu papieru ryżowego. Ułóż na blaszce, skrop olejem, posyp sezamem. Powtórz te czynności ze wszystkimi płatami papiery ryżowego. Piecz ok. 20 minut

Corner With Recipes
Kaszotto z kaszy gryczanej z warzywami i cieciorką 194

suchej ciecierzycy (lub ok. 1 szklanka ciecierzycy z puszki) - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 papryka - 1 cukinia (obrana, jeśli nie znamy źródła) - 2 marchewki - kilka pieczarek - 3/4 kostki fety - kilka plastrów suszonych pomidorów z zalewy - garść oliwek - sól, pieprz do smaku - olej rzepakowy/oliwa/ olej z suszonych pomidorów do smażenia - 1-2 łyżki mieszanki ziół (np. płatki pomidorów, bazylia(...)pozostałe składniki (ciecierzycę, kaszę, suszone pomidory, oliwki). Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą. Dokładnie wszystko wymieszaj. Podduś jeszcze przez kilka minut, spróbuj czy nie potrzeba więcej przypraw. Dodaj pokruszoną fetę i dokładnie ją wmieszaj w danie. Można podawać z pokrojoną pietruszką czy koperkiem.  * Sprawdzamy, kiedy zmięknie, zajmie to co najmniej 20 minut

Corner With Recipes
Tarta na cieście francuskim z cukinią i fetą 91

cukinia 1 por pól papryki żółtej pół papryki czerwonej 1 ząbek czosnku oliwa oregano, estragon, tymianek, papryka słodka sól, pieprz mały koncentrat pomidorowy około 40 g fety pokrojonej w kosteczkę starty ser żółty około 40 g 100 ml śmietany 18% 1 łyżeczka mąki roszponka (opcjonalnie) Pora pokroić na krążki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pora kilka minut(...)Wyjąć ciasto, temperaturę zmniejszyć do 180 stopni. Na cieście rozsmarować śmietanę wymieszaną z mąką. Na to ułożyć farsz warzywny a na wierzch cukinie. Posypujemy słodką papryką, żółtym serem i fetą. Pieczemy przez 7 minut, aż sery się rozpuszczą. Upieczoną tartę wyjmujemy i przyozdabiamy roszponką. Smacznego! Zmodyfikowany przepis pochodzi z tego bloga

Moja Galeria Smaku
Sałatka z kurczakiem, winogronem i melonem 164

Składniki: 1 pierś z kurczaka opakowanie rukoli winogrono kilka pomidorków koktajlowych 50 g fety pół melona sól, pieprz olej  Pierś pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju(...)Winogrono przekroić na pół, pozbawić pestek. Pomidorki przekroić na pół. Melona obrać przepołowić na pół, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Na talerzu ułożyć rukolę, na to melon, pomidorki, fetę, winogrono a na końcu pierś.   Dressing: 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy ostrej 1 łyżeczka miodu Wszystkie składniki dressingu wymieszać do całkowitego połączenia. Polać nim przygotowaną sałatkę.   Źródło

Moja Galeria Smaku
Sałatka z arbuzem i fetą 125

fety 100 g pomidorków koktajlowych ogórek 1/2 zielonej papryki kilka czarnych oliwek kilka rzodkiewek świeża bazylia świeża mięta 2 łyżki sezamu Arbuza pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Fetę, pomidorki koktajlowe, ogórek, paprykę również pokroić w kostkę. Oliwki i rzodkiewki pokroić w plasterki. Bazylię i miętę porwać na kawałki. Wszystkie składniki umieścić w misce. Przygotować dressing, polać nim sałatkę. Dodać

Moja Galeria Smaku
Makaron z ciecierzycą w sosie pomidorowym 131

Obiad, którego przygotowanie zajmie Ci maksymalnie 15 minut :) Składniki na 2 porcje: 100 g ulubionego makaronu 1 puszka pomidorów 1/2 puszki cieciorki 30 g fety lub więcej wg preferencji 1 cebula 2 ząbki czosnku masło klarowane bazylia, oregano, tymianek (świeże bądź suszone) 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta chilli sól, pieprz odrobina cukru Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać(...)tymianek, bazylię, oregano i pomidory. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Smażyć przez 5 minut. Dodać cieciorkę i smażyć kolejne 5 minut. Na talerze nałożyć makaron, polać sosem, posypać pokruszoną fetą. Gotowe

Moja Galeria Smaku
Tarta z botwinką 138

serem feta :) Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 125 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostki 3 łyżki zimnej wody pół łyżeczki soli  Nadzienie: pęczek botwinki 140 g sera feta, pokrojonego w kostki 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% posiekane orzechy włoskie gałka muszkatołowa chili sól i pieprz W misce połączyć mąkę, masło i sól. Stopniowo dodawać wodę, zagnieść

Atlas Smaków
Carpaccio z buraków 157

średniej wielkości buraki 1/3 szklanki octu balsamicznego 2 łyżeczki oliwy z oliwek 100 g sera feta garść posiekanych orzechów włoskich czarny pieprz Buraki porządnie umyć, nie obierać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC.  Upiec szczelnie owinięte folią aluminiową przez ok godzinę ( do miękkości buraków ). Następnie ostudzić i pokroić w cienkie plasterki. Układamy na talerzu w taki sposób(...)Gotujemy aż cześć płynu wyparuje a ocet będzie miał konsystencje rzadkiego syropu. Buraki polewamy octem i oliwą. Wstawiamy do lodówki na ok pół godziny. Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem feta i orzechami

Atlas Smaków
Gulasz z kiełbasy i papryki 121

posiekane w cienkie plasterki 2 papryki, oczyszczone i pokrojone w kostkę 3/4 lampki czerwonego wytrawnego wina łyżeczka suszonego oregano liść laurowy olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ser feta do posypania Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i podsmażamy do zrumienienia. Odsączamy na papierowym ręczniku. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, nie rumienimy. Wlewamy wino i gotujemy kilka(...)podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory i cukinię, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy 20 min. Pod koniec gotowania dodajemy kiełbasę, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem feta. Inspiracja: greckie Spetsofai wg Filozofii Smaku

Atlas Smaków
czerwona salatka z arbuza i sera -- insalata rossa di anguria e formaggio 194

Składniki: 4 kwadraty-z arbuza 1/2 szklanki dobrej jakości koziego sera ,lub sera feta ,lub twarogu 1/2 szklanki , posiekane orzechy 1/8 szklanki cebuli czerwonej pokrojonej w cienkie plasterki 1/4 szklanki sosu balsamicznego liście bazylii i mięty 1 ogórek zielony pocięty na mandolinie wzdłuż na cienkie ,dlugie plastry. 1 łyżka cukru trzcinowego Wykonanie Cebule i ogórek ,pokroic na plasterki ,posypac(...)mnie polożone na grubszym orkiszowym naleśniku.:) ingredienti:      4 quadrati , di anguria      1/2 tazza di buona qualità capra formaggio o formaggio feta , o ricotta      1/2 tazza di noci tritate      Cipolla rossa 1/8 tazza , tagliato a fette sottili      Salsa balsamica

w mojej kuchni
Papryka faszerowana 138

Składniki: 6 papryk 1/2 kg mięsa mielonego 1 woreczek ryżu kawałek żółtego sera ser feta (pół opakowania) koncentrat pomidorowy (2 łyżki) natka pietruszki cebula czosnek przyprawa do mięsa mielonego sól i pieprz Przygotowanie: Paprykę umyć, odkroić górną część i wyjąć z niej  całą zawartość. Ugotować woreczek ryżu(...)Mięso mielone podsmażyć z cebulą, czosnkiem, 2 łyżkami koncentratu pomidorowego oraz przyprawą do mięsa mielonego. Następnie wsypać do miski ugotowany ryż i podsmażone mięso. Dodać posiekany w kostkę ser feta i  natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Nafaszerować paprykę  i na samą górę posypać startym żółtym serem. Nakryć paprykę górną jej częścią i piec

The Sweet Damsel