małe opakowanie pomidorów suszonych w oleju z dodatkiem dyni lun osobno pomidory suszone, olej rzepakowy, pestki dyni szklanka ugotowanej kaszy jaglanej przyprawy: sól, pieprz, bazylia i oregano Fetę i pomidory kroimy. Na sałatę wysypujemy kaszę , dodajemy pomidory,układamy fetę. Całość polewamy olejem wymieszanym z przyprawami i pestkami dyni. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAwyrośnięcia. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy po kolei na dwa prostokąty. Składniki na szpinak: 450 g mrożonego szpinaku lub 250 g świeżego 200 g sera feta 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)Przygotowanie: Świeży szpinak płuczemy i lekko siekamy. Zamrożony przekładamy od razu do rondelka. Dusimy na oliwie lub maśle, aż zmięknie (zamrożony powinien całkowicie odparować). Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, ser feta, sól i pieprz i dusimy do momentu, aż ser nie będzie miał grudek, a woda całkowicie odparuje. Masę szpinakową rozprowadzamy równomiernie na rozwałkowanych prostokątach z ciasta. Zwijamy
bistro mamapojedyncza pierś z kurczaka lubczyk, sól, pieprz papryka ostra i słodka 250 g makaronu świderki (ja użyłam bezglutenowego) 1 cebula ser pleśniowy, np. niebieski lazur - połowa curry kawałki fety Wykonanie: Umyte mięso pokrój w kostkę, przesmaż na maśle z drobną cebulką. Na oddzielnej patelni na maśle przesmaż pokrojone w większą kostkę pomidory do momentu aż się rozlecą. Do garnka(...)Mieszaj aż do rozpuszczenia. Makaron zagotuj do miękkości według przepisu, dodaj soli i curry. Dodaj kurczaka wraz z powstałym sosem. Na talerzu ułóż makaron, polej sosem i posyp kosteczkami fety. Smacznego
Zasmakuj Kuchnidrugi dzień wymieszać składniki i obiad mamy gotowy w 15 minut!!! SKŁADNIKI 2 woreczki kaszy jaglanej Cenos , marchewka z groszkiem Dagoma , 150 g sera feta, ½ puszki fasoli czerwonej, 2 udka z kurczaka upieczone, szczypiorek, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek, ¼ łyżeczki przyprawy curry WYKONANIE Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Udka obieramy z kości i skóry(...)mniejsze kawałki. Marchewkę, groszek oraz fasolę osączamy z zalewy. Kaszę mieszamy z przyprawą curry, polewamy oliwą, dodajemy kurczaka i warzywa, mieszamy, doprawiamy pieprzem do smaku. Na wierzchu układamy kawałki fety. Całość przekładamy do foremek do zapiekania wysmarowanych wcześniej oliwą, zapiekamy ok. 10 min. Podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym
słodki bratekLekka, kolorowa sałatka idealna na wiosenne śniadania, kolacje lub jako dodatek do kiełbasy i mięsa z grilla :) Składniki na 2 porcje: kilka garści roszponki 1/2 kostki sera feta 1 papryka pomarańczowa 10 kolorowych pomidorków koktajlowych 3 kromki ciemnego pieczywa szczypiorek dressing: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka białego octu balsamicznego 1 niepełna łyżka ksylitolu lub cukru mieszanka ziół sałatkowych(...)suchej patelni ceramicznej. Można posypać solą i czosnkiem granulowanym (wg. uznania grzanki można podsmażyć na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym i wycisnąć do nich 1-2 ząbki czosnku, posolić). Fetę i paprykę pokroić w kostkę. Pomidorki podzielić na połówki. Wszystkie składniki podzielić na dwie porcje i ułożyć na talerzach. Posypać posiekanym szczypiorkiem i polać przygotowanym z powyższych składników dressingiem
Ze smakiem i z pasjąjednak placki... naprawdę intrygują! Mordawskie placki leniwe 150 ml kefiru 50 ml oleju + 1/4 łyżki po 1/4 łyżeczki białego octu winnego i soli 1/4 łyżki cukru 200 g sera feta, pokruszonego(...)cebulka dymka (ze szczypiorem) 1/2 posiekanego pęczka koperku 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody W dużej misce mieszamy kefir, 1/4 łyżki oleju, ocet, sól i cukier. Dodajemy ser feta, cebulę i koperek. Starannie mieszamy widelcem. Przesiewamy mąkę z sodą i starannie mieszamy z kefirem. Posypujemy stolnice mąką i zagniatamy ciasto. Będzie trochę kleiste ze względu na ser. Dzielimy
Dzieje kuchennej WiewióryChrupiąca TORTILLA, najlepsza z domowym hummusem i dobrą, grecką fetą.... Artykuł TORTILLA Z HUMMUSEM, AWOKADO I FETĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpewnego czasu wykorzystuję cukinię również w postaci surowej, jest pyszna i chrupiąca. Idealnie pasuje do surówek i nie tylko. Składniki: ½ opakowania sałat mix 1 młoda cukinia 2 pomidory Ser feta Ulubiony sos typu winegret Wykonanie: W misce umieszczamy sałatę. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na połowę i obieraczką do warzyw kroimy na długie, cienkie paski. Pomidory kroimy na ósemki(...)dodajemy do surówki. Na koniec dodajemy pokruszone kawałki fety. Przed podaniem całość polewamy ulubionym sosem typu winegret. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src
Smaki Ewyduże pomidory malinowe) 1 czerwona cebula 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka przyprawa do mięsa gyros olej do przesmażenia mięsa sól, pieprz zioła prowansalskie starty żółty ser* ser feta* ewentualnie parmezan* Udka z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i przyprawić przyprawą do mięsa gyros, solą oraz pieprzem. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Następnie rozgrzać patelnię(...)którą należy rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spody do pizzy posmarować podsmażonymi pomidorami. Następnie ułożyć usmażone kawałki udek z kurczaka, pokrojoną cebulę i kawałki sera feta. Całość posypać ziołami prowansalskimi, startym żółtym serem i ewentualnie parmezanem. Przygotowaną pizzę zapiekać około 15-18 minut w 180°C (długość pieczenia będzie zależna od grubości ciasta). Przed podaniem
Ugotowaćłyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli forma do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 25cm. Farsz: 400g brokuła 10 pomidorków koktajlowych 15dkg wędzonego boczku 100g sera feta 3 jajka 100ml śmietany 12% 3-4 łyżki żółtego sera sól i pieprz Zaczynamy od ciasta. Mąki wsypujemy do większej miski, dodajemy pokrojone w kawałki masło, śmietanę, sól i proszek do pieczenia(...)wodzie. W małej misce mieszamy całe jajka z śmietaną, solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie układamy brokuły, pomidorki przekrojone na pół, boczek pokrojony w krótkie paseczki, wszystko osypujemy serem feta. Całość zalewamy mieszanką śmietany i jajek. Całość wkładamy dalej do piekarnika na 15 minut, po tym czasie tartę posypujemy startym na dużych oczkach serem żółtym i pieczemy jeszcze
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/porcje: około 300 g płatów lasagne 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 450 g mrożonego szpinaku 275 g sera feta kilka listków bazylii, drobno posiekanych 125 g (1 kulka) mozzarelli, pokrojonej w plastry 1 pomidor, pokrojony w plastry odrobina parmezanu do posypania 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz Składniki(...)rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulkę i czosnek, szklimy przez 5 minut. Dodajemy mrożony szpinak i przesmażamy, aż ten całkowicie się rozmrozi. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną fetę, posiekane listki bazylii, doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. 2. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła, wsypujemy mąkę i przesmażamy. Zdejmujemy z ognia
My Culinary ArtSkładniki na pizzę dla 4 osób: spody do pizzy, np. z tego przepisu sos pomidorowy (lub 2 duże pomidory malinowe) pęczek botwinki (same liście) starty żółty ser* ser feta* ewentualnie parmezan* zioła prowansalskie Pomidory pokroić w kostkę. Liście botwinki umyć, osuszyć. Na patelnię wylać odrobinę oliwy z oliwek i wrzucić liście botwinki (kilka sztuk zostawić do dekoracji). Chwilę(...)części. Z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spody do pizzy posmarować podsmażonymi pomidorami. Następnie ułożyć liście botwinki i kawałki sera feta. Całość posypać ziołami prowansalskimi, startym żółtym serem i ewentualnie parmezanem. Przygotowaną pizzę zapiekać około 15-18 minut w 180°C (długość pieczenia będzie zależna od grubości ciasta). Przed podaniem
Ugotowaćnaszych lekkich, wiosennych potraw, dzięki którym będziemy czuć się lekko.” Wszystkim polecam ! Składniki: 50 g pęczaku 30 g kaszy bulgur 10 g zielonej soczewicy 8 pomidorków koktajlowych 10 dag fety pól czerwonej cebuli 10 czarnych oliwek sos: 1/3 szklanki oleju rzepakowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki(...)Wykonanie: Pęczak, soczewicę oraz bulgur gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut, po tym czasie odcedzamy i przekładamy do salaterki. Dodajemy połówki pomidorków koktajlowych, połówki oliwek, piórka cebuli, kawałki fety. Z podanych składników przygotowujemy sos, polewamy nim sałatkę
Z Majeczką w kuchniinne robi się w tzw. międzyczasie ;-) i smakuje rewelacyjnie... SKŁADNIKI 150 g świeżego szpinaku 150 g sera mascarpone 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz 150 g sera feta 1/2 czerwonej papryki makaron Szpinak myjemy, usuwamy ogonki, a listki kroimy w cienkie paski, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek(...)chwili szpinak, lekko solimy i smażymy przez chwilę aż zacznie puszczać sok. Dodajemy mascarpone i mieszamy aż się rozpuści. Całość dusimy jeszcze przez chwilę, na koniec doprawiamy pieprzem. Fetę i paprykę kroimy w kostkę. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na ugotowany makaron wykładamy sos szpinakowy, posypujemy fetą i papryką. Przepyszne
Czary - gary w kuchnikolejny... Więc skoro tradycyjnie czasu brak, to czas na przepis z gatunku "szybka kuchnia" :-) Podobną sałatką, choć nie identyczną, poczęstowała mnie kiedyś koleżanka i od tamtej pory połączenie słonej fety i słodkiej żurawiny jest dla mnie po prostu mega pyszne ;-) To do dzieła :-) SKŁADNIKI 1 brokuł 1 opakowanie sera typu feta (270 g) 3 łyżki suszonej żurawiny
Czary - gary w kuchni